2021-01-21 237 浏览
#跟住我食唔中伏.新一年對自己好啲😌疫情食好啲開心番😆禁晚市咁lunch食豪啲🤣.上次嗌蠔灣到會後一直念念不忘🤤為咗慶祝新一年(有個藉口)就食番餐「蠔」Lunch💞現場食更加開心🤭而且仲可以食其他熟食Lunch set都幾掋食,選擇多.[半分天下薄餅]松露雜菌配巴馬火腿🤤雙拼一次過滿足兩個願望✌🏻餅底係薄款,較脆身不太煙韌我自己會中意松露雜菌多啲菌類pizza食起來無咁乾身😋.[燴龍蝦忌廉意粉]超靚😍見到成隻龍蝦鉗肉向我招手即刻食指大動啦🤤忌廉意粉不過不失,無咩特別.來蠔灣食咩都好一定要食蠔😂😋最中意Honey Point&Gillardeau細細隻Honey Point但好清甜Gillardeau就超巨😆肥美台creamy呢個lunch好滿足…💞...#ca師奶餐廳_尖沙咀
#跟住我食唔中伏
新一年對自己好啲😌
疫情食好啲開心番😆
禁晚市咁lunch食豪啲🤣
上次嗌蠔灣到會後一直念念不忘🤤
為咗慶祝新一年(有個藉口)就食番餐「蠔」Lunch💞
現場食更加開心🤭而且仲可以食其他熟食
Lunch set都幾掋食,選擇多
[半分天下薄餅]
松露雜菌配巴馬火腿🤤雙拼
一次過滿足兩個願望✌🏻
餅底係薄款,較脆身不太煙韌
我自己會中意松露雜菌多啲
菌類pizza食起來無咁乾身😋
[燴龍蝦忌廉意粉]
超靚😍見到成隻龍蝦鉗肉向我招手
即刻食指大動啦🤤
忌廉意粉不過不失,無咩特別
來蠔灣食咩都好一定要食蠔😂
😋最中意Honey Point&Gillardeau
細細隻Honey Point但好清甜
Gillardeau就超巨😆肥美台creamy
呢個lunch好滿足…💞
#ca師奶餐廳_尖沙咀
2021-01-20 161 浏览
【在家食蠔蠔蠔啲🦪❤️】人大左痴家咗有時懶得出街但又想食好嘢喎好在哩個世代叫外賣好放便就晌🙋🏻‍♂️生日時~我哋想在家舒舒服服地慶祝所以叫咗一盤生蠔外送另外再買咗啲壽司好嘆咁睇住電視~飲酒🥂~食生蠔今次叫哩個係2人蠔餐($1018)有24隻超新鮮嘅生蠔一共有六款蠔每款四隻:Tia marra Pearl/ Montt/ Fine de Claire /Lambert/Majestic/la perle Noire包到好靚咁送到嚟~成份禮物咁🎁味道真心超新鮮、好鮮甜肥美,處理得好乾淨👍🏻最頂嘅珍寶蠔超級大隻~我要分2-3啖先食哂真心正!我哋2個人食哂成盤超級滿足!😋😋😋
【在家食蠔蠔蠔啲🦪❤️】
人大左痴家咗
有時懶得出街但又想食好嘢喎
好在哩個世代叫外賣好放便
就晌🙋🏻‍♂️生日時~我哋想在家舒舒服服地慶祝
所以叫咗一盤生蠔外送
另外再買咗啲壽司
好嘆咁睇住電視~飲酒🥂~食生蠔

今次叫哩個係2人蠔餐($1018)
有24隻超新鮮嘅生蠔
一共有六款蠔每款四隻:
包到好靚咁送到嚟~成份禮物咁🎁
味道真心超新鮮、好鮮甜肥美,處理得好乾淨👍🏻
最頂嘅珍寶蠔超級大隻~我要分2-3啖先食哂
真心正!
我哋2個人食哂成盤
超級滿足!😋😋😋

外卖送餐
2021-01-19 117 浏览
踏入2021年都仲係要維持Work from home嘅日子。每日都困係屋企lunch冇啖好食都真係好苦。今日都終於要逃獄約朋友出街食一餐豐富嘅午飯。相約咗朋友喺尖沙嘴,想食西餐嘅我地最後決定咗去金巴利道嘅Oyster Cove。餐廳嘅午市餐牌嘅選擇多不勝數,每樣都好想食但肚又只係得一個。最後同朋友決定要一打生蠔,燴龍蝦忌廉意粉同埋半分天下薄餅。主打:生蠔Honey Point: 蠔嘅大細係三款入面最細小,呢款蠔嘅感覺係偏向Refreshing creamy, 入口嘅時候唔會有太濃嘅海水同金屬味,蠔味重而且非常鮮甜。Lambert No.2: 呢款蠔肉質偏結實肥美,入口嘅層次感係三款蠔之中最平衡。味道先係由蠔嘅香甜味,再漸進成清新嘅礦物香味,兩種味道混合再係口中留有一絲餘韻。Gillardeau No.0: 三款蠔之中最大隻,肉質肥厚得嚟口感爽脆鮮甜,而且結實有彈性,係咁多款入面肉感最有層次。海水同礦物味都係偏濃。蠔方面不得不讚店員嘅細心安排,由啖味至濃味都有順序排列,食出不同嘅層次感。燴龍蝦忌廉意粉:餐廳用咗Linguine真心抵讚,龍蝦忌廉汁均衡地滲上每條意粉,啖啖都係龍蝦味,龍蝦

主打:生蠔

燴龍蝦忌廉意粉:餐廳用咗Linguine真心抵讚,龍蝦忌廉汁均衡地滲上每條意粉,啖啖都係龍蝦味,龍蝦已經去殼仲要爽口彈牙,絕對係有誠意之作。

半分天下薄餅:睇到Pizza Menu就俾呢個名搶哂Focus。選擇困難症或者「我全部都要」嘅朋友仔呢個一定係你最佳選擇。呢款Pizza包括咗松露什菌同巴馬火腿。有誠意嘅位係Pizza即叫即整仲非常足料,餡料多薄餅夠哂Crunchy!

後記:店員服務態度非常好,耐心介紹餐廳嘅菜單。而且食客用嘅餐具係用一個膠盒裝住,認真抗疫嘅態度令我同朋友食得特別放心。
2021-01-17 143 浏览
前幾日同老公去咗尖沙咀蠔灣食lunch,呢度最出名食生蠔,所以除咗每人一個lunch set,仲叫左四款蠔歎下😋😃店員建議我哋由淡味食到濃味。1️⃣honey point 68兩隻2️⃣Chile montt 723️⃣Pousse en Claire 844️⃣Gillardeau No1 104好新鮮,最中意當然是又大隻又濃味的4️⃣Gillardeau No1啦😃👍龍蝦忌廉意粉 $99龍蝦好彈牙,忌廉汁creamy。半分天下pizza 🍕 109半分天下即係松露雜菌拼巴馬火腿,薄餅餅底好脆👏 每份套餐包是日餐湯蘑菇湯及一杯果汁。

店員建議我哋由淡味食到濃味。

1️⃣honey point 68兩隻

2️⃣Chile montt 72

3️⃣Pousse en Claire 84

4️⃣Gillardeau No1 104

龍蝦忌廉意粉 $99

龍蝦好彈牙,忌廉汁creamy。

半分天下pizza 🍕 109

半分天下即係松露雜菌拼巴馬火腿,薄餅餅底好脆👏

每份套餐包是日餐湯蘑菇湯及一杯果汁。

2021-01-17
  • 生蠔
2021-01-16 99 浏览
最近一直都冇得外去食晚餐,唯有lunch出去搵食,順便搵個藉口見下閨蜜!朋友同肥師奶一樣,都好中意食海鮮!今次搵左間有得食生蠔既西餐廳,質素唔錯之餘,價錢又合理~問左店主,仲有得送上門🤩.▪️Parma Ham Pizza $89Pizza做緊推廣,半價就有一份,而且份量仲唔少!好中意啲蘆筍,超爽口,配埋芝士,食多兩件都得!▫️Lobster With Cream Sauce Paste $99夠creamy,意粉口感偏硬身,不過不失▪️Honey Point (美國)$34/each▫️Krystale (法國) $42/each▪️Giilardeau no.0 (法國)62/each▫️Speciales Lamb(法國)ert no.1 $52/each簡左幾款生蠔,店員都細心介紹~食入口好fresh,個人覺得0 size既鮮味同大小岩岩好!.

▪️Parma Ham Pizza $89

夠creamy,意粉口感偏硬身,不過不失
▪️Honey Point (美國)$34/each
▫️Krystale (法國) $42/each
▪️Giilardeau no.0 (法國)62/each

2021-01-15 95 浏览
呢期餐餐都簡簡單單咁食!朋友話今次Lunch 要食豪啲啲,所以就去咗《蠔灣》食高質靚蠔啦!記憶中只係食過一兩次有成隻手掌咁大嘅蠔!今次好開心有機會再試!我哋叫咗四款唔同嘅蠔,每款都好新鮮的!分別係Honey Point (US) 雖然係細細隻但都好Creamy 帶淡淡清甜嘅蠔味、Krystale就大隻少少仲帶有少少果仁香味的,鮮甜味同海水味都好突出的 、而Speciales Lambert肉質結實,蠔味細膩又有層次同最大隻及肥美嘅Gillardeau,海水味濃,食落超級滿足 (細至大)!嘆完蠔後,我哋都點咗兩個Lunch Set, 一個松露什菌巴拿馬火腿Pizza 同燴龍蝦忌廉意粉,同樣都有跟茶餐同餐茶的!我比較鍾意食松露什菌個邊嘅Pizza, 特別香同好食!龍蝦忌廉意粉都算足料的,而且好Creamy同邪惡的!正呀!今餐的確好豐富!感恩!

2021-01-15 102 浏览
今日黎開尖沙咀,之前朋友話介紹過我都係鐘意食蠔既人就搵左佢去lunch環境好舒服設計得好靚坐得好舒服都同朋友一人一個叫左lunch set有蠔啊!咁總共6隻每人一隻💜店員會好貼心介紹邊款打邊款最簡易由細隻食到最大朋友話最鐘意最細隻頭一開始食既我就鐘意中間No.1最大隻當然係口感最豐富啦隻隻都鮮其實個心感覺No.1留香比較長同埋濃啲😂一個燴龍蝦忌廉意粉我地兩個都好鐘意因為個汁好香滿滿忌廉香一個巴馬火眼洋蔥芝士pizza餅底薄脆唔厚實唔會有好滯感覺我叫左杯熱咖啡朋友叫左水果茶水果茶無加糖漿好自然唔會甜死
今日黎開尖沙咀,之前朋友話介紹過
我都係鐘意食蠔既人
餅底薄脆唔厚實唔會有好滯感覺
我叫左杯熱咖啡朋友叫左水果茶
水果茶無加糖漿好自然唔會甜死

2021-01-13 81 浏览
呢間餐廳嘅生蠔好出名🥰 嗰日同朋友咁啱行開嗰頭就諗住試下😋 入到去見到餐廳仲推出左抗疫午市套餐,有飯、意粉同薄餅選擇,超級抵食😍燴龍蝦忌廉意粉 $99意粉嘅軟硬度適中,而且十分掛汁😍忌廉汁好香濃好creamy,食落每條意粉都沾滿忌廉汁😋龍蝦仲有成五至六舊🤩龍蝦肉爽口彈牙🦞呢個價錢都可以食到呢個質素,真係抵讚🥳👍松露什菌風味薄餅 $89呢個Pizza比較薄身 pizza🍕餅皮焗得好香脆🤤pizza表面加左好多芝士,超邪惡呀🤤😈松露嘅份量一啲都唔吝嗇,一上碟嘅時候已經聞到好香嘅黑松露香🤤加埋面頭嘅什菌,小編食得好滿足呀😋因為小編都唔太知啲生蠔有咩唔同😆 店員特意推薦左幾款唔同size嘅生蠔比我地🤤仲好細心將啲蠔由淡到濃味順時針擺放☺️🦪生蠔🦪Honey Point(US) $34/1呢款生蠔比較細,入口都幾creamy,加埋檸檬汁調味就啱啱好😋Lambert No.2 $42/1呢款生蠔稍為比Honey Point大少少,係小編最愛嘅一款🥰 肉身爽口之餘,味道都好鮮甜🤩Gillardeau No.0 $42/1呢款係三款裏面最大嘅一款🥳真係大到要分兩啖先食到🤣生蠔海水味最濃,肥美飽滿,唔需要

燴龍蝦忌廉意粉 $99

松露什菌風味薄餅 $89

生蠔🦪
Honey Point(US) $34/1

Lambert No.2 $42/1

Gillardeau No.0 $42/1
呢款係三款裏面最大嘅一款🥳真係大到要分兩啖先食到🤣生蠔海水味最濃,肥美飽滿,唔需要加任何嘅調味都足夠😋

蠔灣 (金巴利道) (尖沙咀)
📍尖沙咀金巴利道73號新業廣商業大廈地下A舖

抵食指數:😚😚😚😚😚😚😚😚/10
舔舔脷指數:😚😚😚😚😚😚😚😚/10
2021-01-11 1479 浏览
以下5分為滿分✅🌲環境:🌕🌕🌕🌕🌖🌸服務:🌕🌕🌕🌕🌖🗑衛生:🌕🌕🌕🌕🌕😍美味:🌕🌕🌕🌕🌖🚦整體:🌕🌕🌕🌕🌖🤝推介度:🔥🔥🔥🔥🔥 (滿分)-尖沙咀呢條金巴利道出名係有好多唔同嘅韓國菜式,呢間西餐廳正正系呢一條街嘅點綴,係一間高質食生蠔嘅西餐廳! 佢嘅門口唔算突出,以高貴格調黑色為主調,入到去環境舒適優雅,枱同枱之間嘅距離足夠,亦都坐得好舒服,店員服務態度非常好,介紹菜式好清晰,係非常之推介嘅一間餐廳! -當然硬件上面優秀係唔足夠㗎,佢連食物都非常之好味,基本上我哋食嘅每一樣菜式都係好好味好鮮甜! -呢間舖頭個名叫做「蠔灣」顧名思義係主要食生蠔嘅餐廳,另外佢哋都設有都會服務,有派對想叫到會嘅朋友仔可以考慮吓佢哋啊! -首先係▶️▶️▶️ 生蠔🦪拼盤佢地生蠔款式非常多,大家可向店員詢問有何推介我們點了3款分別是honey point, Gillardeau及 Speciales lambert,krystale 店員非常細心介紹,由淡味嘅生蠔食到濃味既,基本上真係隻隻都非常新鮮,肉質鮮嫩彈牙,海水味非常足夠,真係極級鮮甜,優質生蠔!-🈶 餐湯佢哋嘅湯有粒粒嘅蘑菇肉,真材實料,非常香濃,熱
以下5分為滿分✅
🌲環境:🌕🌕🌕🌕🌖
🌸服務:🌕🌕🌕🌕🌖
🗑衛生:🌕🌕🌕🌕🌕
😍美味:🌕🌕🌕🌕🌖
🚦整體:🌕🌕🌕🌕🌖
🤝推介度:🔥🔥🔥🔥🔥 (滿分)
首先係▶️▶️▶️ 生蠔🦪拼盤
🈶 餐湯
佢哋嘅湯有粒粒嘅蘑菇肉,真材實料,非常香濃,熱辣辣新鮮,非常好
🉐半分天下薄餅
包括了松露什菌及巴馬火腿口味,啱晒想試唔同味道嘅客人,佢哋嘅Pizza係即叫即整,一上枱就已經聞到非常非常之香嘅黑松露味道,兩種味道各有千秋,佢哋個黑松露雜菌係適合素食人士唔,巴馬火腿亦都非常之好味,足料,個餅仔焗得十分之香脆,我下次再去佢哋餐廳我一定會叫佢哋嘅Pizza!
因為而家抗疫優惠佢哋嘅Pizza都係$89 起,係一個非常之優惠嘅價錢🔥‼️
🔥🔥🔥另外我哋叫咗龍蝦意粉
一上枱已經見到有幾件大大件嘅龍蝦肉,係配料方面佢哋真係好!意粉方面都係爽口彈牙,有一定的硬度,好好味!配合醬汁,呢度菜式好有驚喜,另外店員向我哋推介佢嘅蜆肉意粉,我哋下次都要試埋!
 蠔灣 (金巴利道)

➡️尖沙咀金巴利道73號新業廣商業大廈地下A舖 (天后都有分店)
  • 薄餅
  • 生蠔
  • 龍蝦忌廉意粉
2020-12-21 148 浏览
禁晚市堂食前的最後一衝刺同老公食左個 “最後晚餐”,咁緊係要食特別d當係今年聖誔大餐。喺呢間餐廳,令我比較留意既係menu 上既生蠔同海鮮可以做一個customized 拼盤:所以可以揀晒自己鐘意食既生蠔同海鮮。Customized platter 中有五款生蠔(Honey Point;lambert;Krystale;majestic;Gillardeau) 同新鮮刺身Cherry Stone Clam 車厘蜆;北海道赤貝;地中海紅蝦職員對我同老公呢一pair 既first time visitor教埋我地五款生蠔順時針由淡食到濃。呢個設計真係又細心又充滿驚喜。而且我之前食過Gillardeau,通常都會放喺最後食。因為天氣凍,所以職員都會為我地介紹熟食:蒜香蜆意粉,平時唔食蜆既我見到蒜香蜆意粉,隻隻蜆都咁大隻,我只會鐘情食呢間既蜆。好想下次再去食海膽,因為旁邊d枱點左海膽為佢地既拼盤之一,真係望落太吸引。
🥇預祝聖誕蠔食第一激🎄🥳.雖則下星期先係聖誕節但慶祝schedule 已經排到密密麻麻😂今轉🐡🐡嗲地話想食蠔😂我就梗係要諗諗計😍話說上次係公司有一班同事幫手簡蠔同開埋蠔就話幾款一打打咁買😝今次得自己一對手就梗係唔同玩法😆好彩有朋友仔介紹呢間蠔灣:幫手開蠔、送檸檬醬汁,一送到屋企就食得😎✌🏻方便!.對於唔熟識蠔既我,簡呢盤有4款24隻法國生蠔🦪🦪🦪既併盤就岩晒喇😝啲蠔黎到就係有視覺效果,仲可以著燈🤣🤣食落一啲都唔腥仲好味過我之前去酒店食自助餐既蠔好多而且仲好甜😋一盤有齊大中小size 既蠔:Tia Maraa Pearl 細細隻、Krystale 同Lambert 就差不多大細,但Krystale就再鮮甜啲😍Gillardeau 就最大🤤又甜又有口感!.就咁WhatsApp落單或者download 佢個app直接就訂到👍🏻送黎之前又會打黎,準時黎到岩岩好開party 🥳下星期未諗好食咩既聚餐,我已經叫左朋友訂呢間蠔黎食,仲要試埋佢個環球海鮮拼盤😋私心叫多幾隻Gillardeau蠔先得🤣🤣
🥇預祝聖誕蠔食第一激🎄🥳
2020-12-14 139 浏览
同好朋友系尖沙咀shopping完,經過見到呢間小店門口有大大個banner寫住抗疫精選,選擇都吾少,有pasta,rice,pizza,價錢吾貴,重包餐湯,飲品。本來剩系叫2個set lunch,見到餐牌有精選生蠔🦪,一於蠔一蠔佢😋精選生蠔3款 ~ honey point,majestic,gillardeau,super fresh,鮮甜好味。set lunch包嘅餐湯,磨菇湯,味道好濃厚燴龍蝦忌廉意粉,初頭都驚忌廉汁會好膩,點知又幾好味喎。巴拿馬火腿pizza,好抵食,又足料再黎多round生蠔,因為實在太美味啦majestic,gillardeau,belon。下次一定會再黎實在好味又抵食

set lunch包嘅餐湯,磨菇湯,味道好濃厚

燴龍蝦忌廉意粉,初頭都驚忌廉汁會好膩,點知又幾好味喎。

巴拿馬火腿pizza,好抵食,又足料

再黎多round生蠔,因為實在太美味啦

majestic,gillardeau,belon。
下次一定會再黎實在好味又抵食

2020-12-13
午餐
  • oyster
  • pizza
2020-12-14 106 浏览
[尖沙咀]蠔灣 Oyster Cove.是日精選生蠔🦪食剩指數:0/100 呢度叫得蠔灣無理由唔食蠔🤣餐廳會因不同因素而轉換精選生蠔今次我哋食既係法國既Lambert肉質會比較結實有少少礦物味食落好鮮甜順口.蒜香蜆意粉食剩指數:0/100 同想像中既蒜香意粉有唔同平時出面啲蜆細細隻呢度一上碟3大隻!(大過個匙羹)蜆既肉質都唔錯味道幾鮮甜意粉質地軟硬適中唔會過火醬汁就係忌廉再配蒜茸蒜味唔會太搶但個汁又唔會好單調好膩.蒲燒鰻魚滑蛋飯食剩指數:0/100鰻魚都幾香肉質唔會韌鰻魚汁都夠多蛋整得好滑食落好creamy.Pineapple Crush食剩指數:0/100呢杯係菠蘿汁加提子汁個Layer做得都幾靚酸酸甜甜咁幾開胃凍飲呢度加5$而特飲都只係加8$覺得特飲都幾值得叫
[尖沙咀]蠔灣 Oyster Cove
食落好鮮甜順口
蒜香蜆意粉
同想像中既蒜香意粉有唔同
平時出面啲蜆細細隻
呢度一上碟3大隻!
(大過個匙羹)
酸酸甜甜咁幾開胃
凍飲呢度加5$
而特飲都只係加8$
覺得特飲都幾值得叫
呢度有多款生蠔種類及海鮮,最好係佢可以自由配搭,拼出自己鍾意嘅海鮮拼盤。佢呢度夠衛生,餐具已經消毒左。▶️Oysters 揀左以下幾款。全部都食得出好新鮮,又鮮甜,有海水味,各款蠔都好正~▫️Honey point $34/pcs▫️Speciales Lambert No.2 $42/pcs▫️Majestic No.1 $52/pcs▫️Gillardeau $62/pcs▫️Krystal $42/pcs▶️北海道帶子$38/pcs夠厚肉大隻,而且好鮮甜😍▶️北海道活赤貝$78/pcs我好鍾意食赤貝,呢度嘅赤貝爽口又甜,一啲都唔腥,超正!▶️紐西蘭深海龍蝦仔$88/pcs 老闆話推介呢一款,話一般啲食客食完都返唔到轉頭~真係大隻,而且蝦嘅肉質新鮮。相比起平時食嘅大牡丹蝦,呢一款真深海龍蝦仔仲更加出色🤤▶️車厘蜆$48/pcs海水味好濃,無砂,幾鮮。▶️法式鵝肝多士$198一客4件,鵝肝煎得香又肥美😎 好鬼正!▶️蒜香海膽意大利飯$238海膽真係冇得頂,用嚟撈飯一流!餐廳食材高質,間中真係要豪一豪,食D好嘢~🤪

佢呢度夠衛生,餐具已經消毒左。

▫️Honey point $34/pcs
▫️Majestic No.1 $52/pcs
▫️Gillardeau $62/pcs
▫️Krystal $42/pcs

▶️北海道帶子$38/pcs
夠厚肉大隻,而且好鮮甜😍

▶️北海道活赤貝$78/pcs
我好鍾意食赤貝,呢度嘅赤貝爽口又甜,一啲都唔腥,超正!

▶️紐西蘭深海龍蝦仔$88/pcs

▶️車厘蜆$48/pcs
海水味好濃,無砂,幾鮮。

▶️法式鵝肝多士$198
一客4件,鵝肝煎得香又肥美😎 好鬼正!

▶️蒜香海膽意大利飯$238
海膽真係冇得頂,用嚟撈飯一流!

餐廳食材高質,間中真係要豪一豪,食D好嘢~🤪
2020-12-07 80 浏览
黎到尖沙咀食lunch #蠔灣 lunchset好抵食$49-109有交易 包餐湯飲品添有飯 意粉 Pizza 選擇好多 抗疫價錢親民叫左個Oyster Platter 肥美飽滿 海水味濃🦪叫左半分天下薄餅($109) 啱晒心大心細嘅食貨野菌薄餅x Parma ham Half Half 🍕中意佢有厚度有質感 配料豐富滋味燴龍蝦忌廉意粉🦞🍝份量好大條條意粉都好掛汁整體超貼地平民的高質西餐 會再訪下次想試69蚊的蒲燒鰻魚滑蛋飯
黎到尖沙咀食lunch #蠔灣 lunchset好抵食
$49-109有交易 包餐湯飲品添

有飯 意粉 Pizza 選擇好多 抗疫價錢親民
叫左個Oyster Platter
肥美飽滿 海水味濃🦪

叫左半分天下薄餅($109)
啱晒心大心細嘅食貨
野菌薄餅x Parma ham Half Half 🍕