2021-10-26 26 浏览
Oyster Cove 有幾間分店,見佢地評語咁好今日就決定黎試😆💟 Angus rib eye 肉質唔錯!但覺得個汁有啲太鹹🙈💟清酒煮蜆份量慷慨~💟最後重頭戲大大個Seafood platter 😍個日餐廳話本身款海膽沒貨,要加錢轉加拿大海膽🙈係正嘅但價錢都唔平,覺得其實性價比唔係特別高🙈餐廳環境又唔係靚,下次想慶祝應該會另擇餐廳😛

💟 Angus rib eye
肉質唔錯!但覺得個汁有啲太鹹🙈

💟清酒煮蜆
份量慷慨~

💟最後重頭戲大大個Seafood platter 😍

餐廳環境又唔係靚,下次想慶祝應該會另擇餐廳😛
2021-10-25 51 浏览
我同男朋友除左🐮之外都好鐘意食蠔 襯慶祝57個月就黎試下🥰😛整體都好唔錯 鐘意食蠔一定要黎啊!! (食完係冇肚痛的)✨ Krystale $42 隻✨Gillardeau $42 隻✨Speciales Lambert $52 隻✨Belon $68 隻平時好少食蠔 食過既離唔開爽口 creamy 鮮甜 海水味濃 今次食Belon 口感真係特別爽脆 之後就feel到陣礦物質味(真係幾重 未必個個都啱)好彩有聽職員話最尾先食呢隻 好食得黎幾特別! 男朋友最鐘意海水味濃既Lambert 不過我都係鐘意偏清甜淡海水味既Gillardeau 好肥美又creamy🥰✨加拿大海膽 $268 1板✨北海道活赤貝 $78✨紐西蘭深海龍蝦仔 $98隻海膽份量多而且幾鮮甜☺️赤貝都甜但冇乜特別~但真心推薦龍蝦仔😍勁 鮮 甜!彈牙又多膏🤪成餐飯我最鍾意就係佢同Gillardeau😛✨法式鵝肝多士 $198 影到黑黑地但冇煎燶架~以前食既鵝肝都會煎得好油 呢個一啲都唔會 鎖左啲油係入面😛鵝肝好滑 個醬都好match 中和返既肥膩感 多士仲好酥脆 食哂成碟都得啊😆😆✨安格斯肉眼扒伴沙律 $298肉眼扒相對冇乜特別

✨ Krystale $42 隻

海膽份量多而且幾鮮甜☺️赤貝都甜但冇乜特別~但
真心推薦龍蝦仔😍勁 鮮 甜!彈牙又多膏🤪
成餐飯我最鍾意就係佢同Gillardeau😛

✨法式鵝肝多士 $198
影到黑黑地但冇煎燶架~
以前食既鵝肝都會煎得好油 呢個一啲都唔會 鎖左啲油係入面😛

✨安格斯肉眼扒伴沙律 $298
肉眼扒相對冇乜特別~ 有少少過熟
配自家製洋蔥汁 不過我鐘意點鹽食多啲🙊
2021-10-23 40 浏览
蠔蠔蠔蠔蠔…..終於有機會試到啲人成日食既蠔灣啦今次我地試左5款唔同既生蠔Tia Maraa pearl ,Speciales Lambert-No.2,Krystale ,La Petrie noire ,Coffin Bay食蠔有定律,先甜後鹹,我自己就憶較中意甜啲既,就比較中意Pearl,但呢隻就比其他既蠔細隻,而5款中coffin bay為大隻,但就比較鹹,睇自己個人口味去簡食咩味。深海龍蝦仔好正呀,開頭我以為係小龍蝦咗既樣,原來唔係,佢都有啲份量,鮮甜呀。赤貝要新鮮先會爽口😋帶子最緊要食鮮味,佢有呀,而且食得好過引。清酒蒜茸煮活蜆湯係我中意既清酒煮蜆呀,足足16隻,仲有好多既蒜茸,好野味,食完一粒又一粒。龍蝦忌廉意粉呢個好好食呀,好香既龍蝦味,真龍蝦呀,仲要蝦好多,唔係一細個鉗就完,成個意粉都滿滿的龍蝦味,好食好好食。
蠔蠔蠔蠔蠔…..
終於有機會試到啲人成日食既蠔灣啦

今次我地試左5款唔同既生蠔

赤貝要新鮮先會爽口😋

帶子最緊要食鮮味,佢有呀,而且食得好過引。

清酒蒜茸煮活蜆湯

龍蝦忌廉意粉
  • 紐西蘭深海龍蝦仔
  • 龍蝦忌廉意粉
2021-10-22 884 浏览
一直都很想找一個專食「蠔」的餐廳品嘗一下,朋友經常批評buffet 的質素參差不齊,連鎖西餐廳又不正宗,所以今次我們事先上網做了功課。我們見到,很多人推介這間位於尖沙咀的「蠔灣」,評價相當不錯。加上餐廳名稱用上「蠔」字命名,看來餐廳對於蠔是絕對放在第一位。蠔灣位於「韓國街」位置。幸好我們一早預訂坐位,因為餐廳一到7點半後就幾乎滿座,蠔灣果然吸引到不少人慕名而來。一打開餐牌,蠔的種類多得很,就連我經常食蠔的朋友亦都只識一兩款。面對蠔灣這間專處理蠔的餐廳,最好的方法都是詢問店員,讓他來介紹一下,順道可以學習下。挑選了生蠔款式之後,我們都要點一些熱食來暖暖胃,這樣會好一點。⦿ 1. Oysters with seafood platter我們看到餐牌後實在不懂如何選擇,這次來是要享受不同種類的蠔的味道,絕對不可以像Mr. Bean 一樣亂點一通。所以我們就向店員查詢,店員很有耐性地向我們每款介紹,見我們還是「一舊雲」,於是他就提議由淡到濃味,每款兩隻讓我們嚐嚐。既然店員推薦,我們就一於聽從他的意見,看看這個食法能不能品嘗到生蠔的不同味道。從淡到濃,分別為:Tia Maraa Pearl, K
Oysters with seafood platter

從淡到濃,分別為:Tia Maraa Pearl, Krystale, Speciales Lambert, Le Perle Noire, Gillardeau, Belon。果然,漸進的食法能清楚地食到蠔味的層次感,其實「淡」的已經比平時食到的有味得多,質素確實差天共地。我個人會喜歡較為濃味一些,Le Perle Noire 和Gillardeau都是非常厚肉兼且味道剛好。食完嘴內仍會帶陣陣蠔香。
⦿ 2. 清酒蒜蓉煮活蜆湯
食完生蠔,最好的當然要飲返碗熱湯暖暖胃。活蜆湯充滿西芹和清酒香,飲完一口再食啖蜆肉,感覺到整個人會更加舒服,而口內亦可以保持到海鮮的鮮味。一碗熱湯對於食完生蠔後是非常重要的,特別是對女孩子。
⦿ 3. 黑松露蟹肉意大利飯
除了熱湯之外,還點了一份黑松露蟹肉意大利飯,這樣就一定會飽肚。意大利飯用上豐富忌廉煮成,混上蟹肉和意大利飯後口感非常豐滿。
黑松露蟹肉意大利飯
想食高質素、多種類的生蠔,果然要去到蠔灣。即使不太懂食蠔,店員亦會專業地慢慢解釋。除左食之外,仲識到唔少野!
Oysters
2021-10-17
Oysters
2021-10-22 38 浏览
⭐️蠔灣Oyster Cove⭐️📍:尖沙咀金巴利道新業廣商業大廈地下A舖(天后、大埔都有分店)⏰:12:00pm-3:00pm,5:00pm-10:00pm💰:人均$200-$400 (設加一)⭕️:現金、信用卡、Alipay、銀聯📌店員介紹嘅時候 話由檸檬🍋開始 順時針食起 又淡味食到濃味👍🏻🦪1️⃣西非Namibia相對地比較清淡 肉質偏牛奶白 2️⃣澳洲Coffin Bay比較細 裙邊較爽脆 金屬味有少少重3️⃣西班牙Spanish Jumbo蠔味濃郁 蠔身比較肥美結實 入口充滿豐富嘅海水味 口感都比較Creamy4️⃣法國Lambert (推薦)比較鮮甜 又唔會好鹹 好肥美 肉質結實 金屬味唔重 食完會印象難忘😋5️⃣法國La perle noire好creamy 比較濃郁 有海水嘅鹹香6️⃣車厘蜆Cherry Stone Clam鮮甜多汁 好有咬口 7️⃣北海道帶子好鮮甜厚身 有點回甘 粒粒都好巨型8️⃣地中海紅蝦Red prawn🦐蝦身爽口彈牙 厚肉 成個蝦最出色嘅地方係個蝦頭 好鮮甜多汁 好食到我地啜乾淨左佢個蝦頭😂(當中法國生蠔、地中海紅蝦 我同友人一試難忘 超級好食😚推薦!!)-全部冷盤都好新鮮、乾淨
⭐️蠔灣Oyster Cove⭐️
📍:尖沙咀金巴利道新業廣商業大廈地下A舖
(天后、大埔都有分店)
💰:人均$200-$400 (設加一)
⭕️:現金、信用卡、Alipay、銀聯

1️⃣西非Namibia
相對地比較清淡 肉質偏牛奶白
2️⃣澳洲Coffin Bay
比較細 裙邊較爽脆 金屬味有少少重
3️⃣西班牙Spanish Jumbo
4️⃣法國Lambert (推薦)
5️⃣法國La perle noire
好creamy 比較濃郁 有海水嘅鹹香
6️⃣車厘蜆Cherry Stone Clam
鮮甜多汁 好有咬口
7️⃣北海道帶子
好鮮甜厚身 有點回甘 粒粒都好巨型
8️⃣地中海紅蝦Red prawn🦐

-全部冷盤都好新鮮、乾淨 食完個肚唔會有唔舒服嘅感覺😚👍🏻每隻旁邊都會配一舊檸檬🍋盆底放咗個碟專放蠔殼 好貼心既設計!
成間餐廳坐得好舒服 比較靜🙈

-清酒蒜蓉煮活蜆湯- 💰238
🌜呢個湯絕對係精華 裏面有芹菜、炒香左嘅蒜蓉洋蔥 飲落去好鮮甜 清酒嘅酒精揮發左 重會有清酒嘅香味 味道好濃郁清甜嘅蜆 無沙 超級大隻 有六大隻👍🏻

-龍蝦忌廉意粉🍝- 💰198
🌜龍蝦嘅口感結實 爽口肥美 肉質彈牙 意粉都好彈牙有咬口 好煙韌 濃濃既忌廉汁布滿晒成個意粉 分量足夠兩個人share一齊食!
2021-10-06
  • 燴龍蝦意粉
2021-10-20 35 浏览
今日難得一家人一齊食飯,所以就專登去咗位於尖沙咀嘅蠔灣諗住買一大盤生蠔返屋share嚟食!見到餐牌,生蠔款式同海鮮刺身嘅選擇都好多,一開始都花多眼亂,好彩有侍應哥哥介紹,話佢哋嘅蠔係直接由法國蠔場直接入口,所以品質同穩定性佢哋絕對有足夠嘅信心,叫我放心交俾佢!一定會幫我安排宜家呢個季節唔同國家嘅時令生蠔,絕唔會令我屋企人失望😂😂見佢連包裝都唔馬虎,除咗冰袋,仲有冰種,同埋有2層幾厚既布同保鮮紙包住,返屋企嘅過程都無意外發生!🦪Tia Maraa Pearl HK$36 each愛爾蘭既Tia Maraa係四款生蠔之中嘅口味是最為清淡,肉質都比較肥美,仲好清甜!🦪Speciales Lambert No2 HK$42 each法國嘅藍寶石蠔質地相對比較厚實,帶有少少礦物味!🦪Krystale HK$42 each法國水晶生蠔則海水味適中,口感幼滑🤤🦪Gillardeau HK$42 each呢款生蠔係今餐最大隻嘅生蠔🤩而且真係啖啖肉,肉質比較結實但彈性,但海水味都較為重!🦞紐西蘭深海龍蝦仔 HK$98 each🐚北海道活赤貝 HK$78🍡北海道帶子粒 HK$38 each由於唔想今餐淨係

🦪Tia Maraa Pearl HK$36 each

法國嘅藍寶石蠔質地相對比較厚實,帶有少少礦物味!

🦪Krystale HK$42 each
法國水晶生蠔則海水味適中,口感幼滑🤤

🦪Gillardeau HK$42 each

🦞紐西蘭深海龍蝦仔 HK$98 each
🐚北海道活赤貝 HK$78
🍡北海道帶子粒 HK$38 each

由於唔想今餐淨係食蠔嘅關係,所以都叫咗幾款嘅刺身試下!深海龍蝦仔肉質滑嫩,赤貝都具有彈性,帶子粒粒都好甜!

我覺得最值得讚賞嘅係餐廳用手機Apps輕輕鬆鬆落單好方便,所以如果下次有朋友聚會都可以再次光顧!
2021-10-13 56 浏览
早排有個好鐘意食蠔既朋友約我食飯,佢話有個地方一次過滿足佢同我😙同大家分享下用餐體驗先~。🦪海鮮拼盤-我哋挑選左4款蠔,法國藍蝦🦐北海道帶子🥢車厘蜆 Cherry Stone - Standard🐚1️⃣Speciales Lambert - No.1🦪2️⃣La Perle Noire 🦪3️⃣Gillardeau - No.0 🦪4️⃣Belon - 00'🦪 4款蠔都各有千秋我自己就比較怕蠔嘅腥味,食嘅時候真係有連埋啲檸檬汁去食,但係我朋友食開蠔嘅就話佢啲蠔超新鮮超級正就咁食已經好食到不得了。(想知每隻蠔既特色可以問職員架💁🏻‍♂️)。🦆法式鵝肝多士 / Foie Toast鵝肝油脂感同香味平衡得好好,配以乾身果醬toast,吸收走鵝肝嘅油脂,超香口🤤。🦞龍蝦忌廉意粉啖啖龍蝦肉😍相對上蔬菜味比較重,味道上來講算係幾特別,都推薦大家試吓㗎。。可惜既係可能全場滿座客人比較多,職員有時忙得濟唔係幾得閒理我地😅。Overall 整頓晚餐小食同主食味道佳,但係重點真係鐘意食蠔既朋友真係唔可以錯過,超多既蠔選,超正既蠔鮮!價錢都真係算係咁😚

🦪海鮮拼盤-我哋挑選左4款蠔,法國藍蝦🦐
1️⃣Speciales Lambert - No.1🦪
2️⃣La Perle Noire 🦪
3️⃣Gillardeau - No.0 🦪
4️⃣Belon - 00'🦪

2021-10-11
2021-10-13 179 浏览
自從疫情之後都好耐無食過生蠔🥲🥲因為平時通常都係食自助餐嘅時候先會食到蠔😛今次發掘咗間食蠔專門店,終於可以一飽口福😋😋😋🦪 生蠔拼盤一見到呢個擺盤,心入面”嘩”咗一聲😍📸 一共有七款生蠔加一款車厘蜆,排到好靚☺️ 店員為我哋逐一介紹生蠔,建議由淡味到濃味順時針咁品嚐😋 食蠔最怕腥,但今次一啲都唔洗怕,因為全部都好新鮮,大大隻好甜好肥美🥰🥰🍲 清酒蒜蓉煮活蜆湯 ($238)食完咁多生蠔,最啱飲返個湯暖一暖胃😌超級大隻嘅蜆,個湯好鮮甜,仲有有芹菜同炒香嘅蒜蓉洋蔥粒,feel到啖啖都係蜆嘅精華🤤🤤🦞 龍蝦忌廉意粉 ($198)去咗殼嘅龍蝦,最啱懶人🤣口感結實爽口彈牙😍 意粉好creamy😋濃濃嘅忌廉汁佈滿晒成個意粉🤤好滿意呢餐海鮮大餐,蠔嘅種類好多好新鮮🦪好啱各位生蠔愛好者😋期間留意到隔離枱嘅情侶係專程過嚟品嚐幾款喜歡嘅蠔,感覺好有生活態度😆👍🏻我哋都好應該學習吓😌

🦪 生蠔拼盤
生蠔拼盤

🍲 清酒蒜蓉煮活蜆湯 ($238)
清酒蒜蓉煮活蜆湯

🦞 龍蝦忌廉意粉 ($198)
龍蝦忌廉意粉

2021-10-06 725 浏览
生日既大日子當然唔少得要美食,今年我就揀左訂oyster cove既高質海鮮拼盤😋估唔到外賣都可以做到咁新鮮同高質,媲美五星級酒店既水準😍而且拼盤真係好有驚喜,附上可以著燈既裝飾,成個拼盤勁靚,打卡一流,仲可以自選拼盤食物內容同數量,一個拼盤就可以食到唔同國家既新鮮食材,就算宜家無得去旅行都可以食到世界當地既新鮮海鮮🥰而且生蠔係由法國蠔場自家直接入口生蠔,品質及穩定性都更有保證😋黎緊Christmas party我都要encore再訂oyster cove既海鮮拼盤😋為食餐單: 生蠔各2隻🦪老闆特意教客人品嚐生蠔既先後次序,要跟住1至5咁食先可以食到最美味既境界啊😋由淡味至濃味😋真係好專業又細心😘醬料附上cocktail sauce、山葵、檸檬汁供客人選擇,不過我就仲意唔點sauce就咁食,食到原本蠔既鮮味🥰1.Namibia(West Africa)🦪 $78肥美厚肉既蠔,帶有少少咸,咸甜適中😋2.Tia Maraa Pearl🦪 $72帶有榛子果仁既口感,味道清新,after taste有種creamy既口感😋3.Speciales Lambert(No.1)🦪 $104礦物味比其

估唔到外賣都可以做到咁新鮮同高質,媲美五星級酒店既水準😍

為食餐單:
生蠔各2隻🦪

1.Namibia(West Africa)🦪 $78
肥美厚肉既蠔,帶有少少咸,咸甜適中😋

2.Tia Maraa Pearl🦪 $72

礦物味比其他生蠔明顯,口感肥美結實,味道清新鮮甜😋

4.Krystale🦪 $84
帶有濃厚鮮甜既海水味道,果仁既香味,口感爽滑😋

5.La Perle Noire🦪 $84
鮮咸既海水味好突出,肉質飽滿爽脆,帶有豐富礦物味既同時味道都keep到清甜😋

加拿大海膽1板🍱 $268

附上一包紫菜俾客人放一塊海膽係紫菜度一啖食,好好味好正😋海膽好新鮮好creamy又有濃香既海膽味,食過真係會上癮🥰

北海道帶子2粒🥟 $76

好大隻厚身既帶子,食落好軟滑又鮮甜😘

北海道活赤貝1隻🦑 $78

好爽好好味,口感一流😋

地中海紅蝦2隻🦐 $136

兩大隻紅蝦,肉感爽而且實,好香既海蝦味道,好滿足😋
2021-09-28
外卖自取
庆祝纪念
生日
  • 加拿大海膽
2021-10-01 51 浏览
我同朋友都係生蠔愛好者所以專登book咗間專門食生蠔嘅餐廳同友人慶祝生日餐廳鋪面唔算大但就幾有格調生蠔種類好多我哋跟店員是日推介每樣都叫左d黎試店員建議我哋先食帶子>生蠔>最後食紅蝦🍽北海道帶子 $76鮮甜好味店員已經將生蠔由淡至濃咁排列再逐一介紹🦪Namibia (West Africa)$78🦪Coffin bay (Australia) $64其餘都係法國蠔🦪Specials Lambert $84🦪Krystale $84🦪Opuses en Claire $84🦪La Perl’s Noire$84每隻都好新鮮 滲透淡淡ge 海水味個人比較鍾意食法國蠔味道濃郁啲,同埋好creamy食落夠晒鮮甜一d都唔腥🦐地中海紅蝦 $136比一般嘅蝦肉質更爽甜連個蝦頭都有好多蝦膏🍽法式鵝肝多士$198煎到金黃 入口融化甘香嫩滑配埋黑醋同多士 無可挑剔龍蝦忌廉意粉🦞🍝已拆肉嘅龍蝦加上忌廉洋蔥扁意粉為呢一餐畫上完美句號
我同朋友都係生蠔愛好者

🦪Opuses en Claire $84
🦪La Perl’s Noire$84
每隻都好新鮮 滲透淡淡ge 海水味
個人比較鍾意食法國蠔
味道濃郁啲,同埋好creamy
食落夠晒鮮甜一d都唔腥

2021-09-28
庆祝纪念
生日
2021-09-30 52 浏览
由於好耐冇食過生蠔,朋友就介紹尖沙咀既「蠔灣」。入到黎緊係不得不叫生蠔,我地就叫咗五種生蠔,由淡味到都濃味咁樣食落去,每隻食落都好肥美同重海水味,仲食得出好新鮮。另外,仲叫咗地中海龍蝦同北海道帶子,龍蝦好大條吓,而帶子都好鮮甜。之後叫咗磨菇湯,個湯好足料,一望見到好多打碎既蘑菇,每飲一啖都有磨菇香味,實在令人回味。最後仲叫埋鵝肝忌廉蘑菇意粉,一黎見到有兩大塊肝鵝,外面煎得好脆,咬落去食到好香油脂味,另外,個意粉都好驚喜,見到有用洋蔥炒香,配埋少量忌廉,簡直一絕。
由於好耐冇食過生蠔,朋友就介紹尖沙咀既「蠔灣」。

全班朋友開party個個都整幾味撚手小菜對煮食0.3概念嘅我惟有用錢作出貢獻(๑ ー̀εー́ ๑)チッ上網搵外賣到會選擇嘅時候完全估唔到而家連生蠔都可以外賣睇相仲要好精美 絕對出得大場面!。•ﻌ•。蠔($38-52@1)今次總共試左三款唔同嘅蠔分別係Lambert No. 1 、Tia Maraa Pearl 同埋Gillardeau No.2 而餐廳亦好貼心準備左提示卡提醒食嘅次序 由淡至濃 令體驗更滿足值得一讚係包裝好friendly (・∀・)由冰袋拎出黎之後就有黑色餐布包住成個海鮮盤 拆開左可以變做枱布 而食完之後包番起就不留痕跡 偷偷地食都得 夠曬方便(๑´ڡ`๑)非常驚喜嘅係海鮮盤更有亮燈效果打卡一流 外賣黎講賣相超水準講完賣相都講下味道首先要提嘅係餐廳係由法國蠔場直接入口生蠔 品質比較有保證 令平時唔敢食生蠔嘅我都食得好放心 三款蠔岩岩好係大中細三個size三款都食到鮮甜海水味 唔腥(*ˊᵕˋ*)鮮美到我同朋友都冇配其他醬只係用左少少檸檬汁調味(*´ ˘ `*)完全唔想蓋過蠔嘅鮮味不過如果揀最鍾意嘅一款我都會揀最大嘅Lambert No.1我一向都比較喜歡飽滿嘅蠔而呢款真係好
全班朋友開party
個個都整幾味撚手小菜
上網搵外賣到會選擇嘅時候
完全估唔到而家連生蠔都可以外賣
睇相仲要好精美 絕對出得大場面!

。•ﻌ•。蠔($38-52@1)
今次總共試左三款唔同嘅蠔
同埋Gillardeau No.2
而餐廳亦好貼心準備左提示卡提醒食嘅次序 由淡至濃
令體驗更滿足
值得一讚係包裝好friendly (・∀・)
由冰袋拎出黎之後就有黑色餐布包住成個海鮮盤
拆開左可以變做枱布 而食完之後包番起就不留痕跡
偷偷地食都得 夠曬方便(๑´ڡ`๑)
非常驚喜嘅係海鮮盤更有亮燈效果
打卡一流 外賣黎講賣相超水準

講完賣相都講下味道
首先要提嘅係餐廳係由法國蠔場直接入口生蠔
品質比較有保證 令平時唔敢食生蠔嘅我都食得好放心
三款蠔岩岩好係大中細三個size
三款都食到鮮甜海水味 唔腥(*ˊᵕˋ*)
鮮美到我同朋友都冇配其他醬
只係用左少少檸檬汁調味(*´ ˘ `*)
完全唔想蓋過蠔嘅鮮味

不過如果揀最鍾意嘅一款
我都會揀最大嘅Lambert No.1
我一向都比較喜歡飽滿嘅蠔
而呢款真係好大隻 手掌咁大✌︎
而且每隻都咁大咁飽滿 質素穩定

。•ﻌ•。阿拉斯加長腳蟹蟹腳($268)
餐廳會預先將蟹腳斬件 食起黎冇咁麻煩
而且亦已經拆左少少殼
屋企冇拆蟹工具都可以輕鬆食到(・∀・)
蟹肉新鮮亦都結實 但阿拉斯加長腳蟹實在矜貴
呢個價錢嘅份量唔夠食
下次會想叫其他大份量啲嘅海鮮
食落唔夠滿足(´×ω×`)
相比起黎 蠔嘅驚喜大好多(・∀・)

如果開party叫壽司刺身叫到悶左
想有啲高格調野chill一chill
都可以考慮呢個閃亮海鮮盤(*´∀`*)
好耐無食靚生蠔🦪😍 平時食生蠔都係自助餐多,除左細隻質素又參差外,最怕就係清洗唔乾淨食完會屙😖(中伏不少!)今次就黎到唔少食開生蠔嘅朋友都推薦嘅「𝙾𝚢𝚜𝚝𝚎𝚛 𝙲𝚘𝚟𝚎」豪氣一下😋😝黎到位於金巴利道嘅分店,附近都係韓國餐館多,旺中帶靜😌 餐廳氣氛柔和,好適合開番枝酒食生蠔🥴《 生蠔海鮮拼盤 》 $700 5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟由你自己選擇組合而成嘅生蠔海鮮拼盤,以令人眼前一亮會發光嘅冰盤盛載🤩 係店員介紹下叫左三款生蠔:首先係口感𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺較清甜嘅𝘕𝘢𝘮𝘪𝘣𝘪𝘢,來至西非,食落好似入面有層牛奶咁好滑溜;接住係珍寶𝘴𝘪𝘻𝘦同男士手板一樣大嘅美國𝘝𝘪𝘳𝘨𝘪𝘯𝘪𝘤𝘢,肉厚而有淡淡海水味;而最後一款係最濃海水味嘅𝘗𝘰𝘶𝘴𝘴𝘦 𝘦𝘯 𝘊𝘭𝘢𝘪𝘳𝘦。另外仲試左款紐西蘭深海龍蝦仔刺身,配上𝘸𝘢𝘴𝘢𝘣𝘪鮮味馬上提升,肉質亦好彈牙😍😋 全部冷盤都好乾淨同新鮮,所以食得好放心!生蠔價錢中規中矩,大家可以按照自己預算黎食,都相對彈性😎👍🏻《 清酒蒜蓉煮活蜆湯 》 $238 4.5 / 5呢度菜嘅精華絕對係喺晒個湯度!😍 好濃郁好清甜嘅蜆味,配上炒香左嘅蒜蓉洋蔥粒🤤清酒嘅酒精早已揮發,剩低嘅係沸騰嘅香

《 生蠔海鮮拼盤 》 $700 5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟

《 清酒蒜蓉煮活蜆湯 》 $238 4.5 / 5

呢度菜嘅精華絕對係喺晒個湯度!😍 好濃郁好清甜嘅蜆味,配上炒香左嘅蒜蓉洋蔥粒🤤清酒嘅酒精早已揮發,剩低嘅係沸騰嘅香味😋 蜆肉都唔少,但相比個湯啲肉已經無咁甜🤣

《 巴馬火腿黑醋意粉 》 $168 4 / 5

黑醋炒意粉估唔到係咁醒胃😍 酸酸甜甜嘅黑醋又健康,又可以中和番巴馬火腿嘅鹹香👍🏻 意粉用咗扁意粉,更耐炒,麵質唔會太淋仲好有咬口😋
  • 紐西蘭深海龍蝦仔
  • 清酒蒜蓉煮活蜆湯
2021-09-17 72 浏览
今日同老婆嚟呢間主打食生蠔嘅西餐廳撐吓枱腳~經Op訂位有miles賺㗎😆 揀咗貝剌身同法國3款生蠔,每款叫咗4隻,由味淡至濃咁食No.1 Lambert 肉質結實,含礦物味鮮甜可口;Krystale 口感爽脆,濃郁海水味但又不失鮮甜,蠔鮮味極為突出;Pousse en Claire 肉質比一般生蠔鮮脆好多,甘甜爽口,鮮味達到頂峰清酒蒜蓉煮活蜆湯 ,湯好鮮甜,好想知係咪無用任何高湯煮成😍蜆好大隻厚肉無沙巴馬火腿黑醋意粉 ,第一次食黑醋煮嘅意粉,黑醋微酸好開胃,巴馬火腿好大片,唔會死鹹,整體好夾幾好味

揀咗貝剌身同法國3款生蠔,每款叫咗4隻,由味淡至濃咁食

2021-09-16 60 浏览
叫左一打生蠔同一板海膽😍 🔸Tia Maraa Pearl🦪細Size的生蠔,但好飽滿爽脆,微微礦物味 🔸Speciales Lambert No.1🦪肉質肥美結實🔸Gillardeau No.2 🦪三隻之中最大隻既,質感脆口啲,蠔味濃郁!🔸加拿大海膽 店員提醒要由三粒檸檬順時針開始食,味道由淡至濃。海膽方面,提供左紫菜俾你夾住食,唔算係好creamy的感覺,不過好鮮甜,一人一半滿足到癲😆🔸清酒蒜蓉煮活蜆湯超香清酒味,但係放心唔會食到醉醺醺🤣啲蜆雖然細細粒,不過完全冇食到沙,而且份量好多!個湯都好清甜!🔸鵝肝忌廉蘑菇意粉🍝有少少嚇親既😳無諗過咁大塊同咁厚既鵝肝😂意粉都充滿油脂既香味,忌廉汁的分量都控制得好好唔會話得到好膩,加埋蘑菇同埋洋蔥食,口感豐富。睇到牆上面嘅地圖真係好想去旅行,仲記得之前去旅行見過一幅一樣既,而家冇得去旅行唯有食好啲對自己好啲啦😎
叫左一打生蠔同一板海膽😍

🔸Tia Maraa Pearl🦪
細Size的生蠔,但好飽滿爽脆,微微礦物味
🔸Speciales Lambert No.1🦪
肉質肥美結實
🔸Gillardeau No.2 🦪
三隻之中最大隻既,質感脆口啲,蠔味濃郁!
🔸加拿大海膽

🔸清酒蒜蓉煮活蜆湯