2021-11-26
9 0 後 的 味 蕾✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧男朋友叫咗好多日要食生蠔,上OpenRice見到有介紹呢間,尖沙咀近我哋就去試吓啦!✧餐廳主打食生蠔,叫夠一定數量嘅生蠔就會用一個好靚嘅冰盤裝住,滲透住淡淡的藍光,增添左食物嘅吸引力。除咗生蠔外,仲有其他海鮮,今次就試咗活赤貝。✧❥❊ 北海道活赤貝非常有光澤,鮮橙嘅顏色,反映到佢好新鮮,食落去滑而爽,淡淡既海水味夾雜赤貝嘅鮮甜。✧✧❥❊ 五款生蠔拼盤1. Tia Maraa Pearl2. Speciales Lambert3. Krystale 4. Gillardeau 5. Tarbouriech Oyster餐廳順時針排好將最淡味道,循序漸進去到最重既味道,每一隻生蠔都好新鮮,頭兩隻既size相對細少少,海水味亦重少少,肉質比較爽口啲,特別係佢裙邊嘅位置,第三隻海水味都好重,不過佢肉質就相對結實少少,第四隻就肉質肥厚啲,口感爽脆、相對頭三隻甜少少。✧✧第五隻絕對係重點、同埋印象最深刻,首先係佢嘅size非常大、肥美,第一下咬落去爽、緊接係結實既肉、但係去到中間係超級creamy,一隻蠔有三種口感。第一下口咁
✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧
3. Krystale
4. Gillardeau
5. Tarbouriech Oyster
✧
第五隻絕對係重點、同埋印象最深刻,首先係佢嘅size非常大、肥美,第一下咬落去爽、緊接係結實既肉、但係去到中間係超級creamy,一隻蠔有三種口感。第一下口咁係鹹嘅海水味,但係好快就有鮮甜味湧出,超滿足!
❥❊ 白酒煮青口湯
湯底都幾清甜、帶出淡淡酒香、而且奶味唔會好重,不過啲青口就比較細隻少少。
❥❊ 龍蝦忌廉意粉
意粉都係比較creamy少少,龍蝦質感就比較結實,口感會多啲。