2020-08-28 71 浏览
等了又等,終於等到恢復晚市堂食😍緊係要對自己好一點,第一時間book 番個殘廢餐食下先🤣想食好野又有尊人服侍唔洗自己動手去處理,諗都唔洗諗緊係食蟹仙🦀。今次去左近公司既新蒲崗,一放工就可以去食😁趕九點前食完。好掛住手臂甘長啖啖鮮味既瀨尿蝦💪🏽。爆膏既澳洲龍蝦同頂角膏蟹。彈牙鮮甜象拔蚌。大大隻既鮑魚同虎蝦🦐。不過不失既生蠔同蟶子。最最最好味既官燕。估唔到冇黎甘耐,服務態度同食物水準仲keep得到👍🏽👍🏽
好掛住手臂甘長啖啖鮮味既瀨尿蝦💪🏽。
爆膏既澳洲龍蝦同頂角膏蟹。
彈牙鮮甜象拔蚌。
大大隻既鮑魚同虎蝦🦐。
不過不失既生蠔同蟶子。
最最最好味既官燕。
估唔到冇黎甘耐,服務態度同食物水準仲keep得到👍🏽👍🏽

2020-08-18 146 浏览
雷聲大雨點小的海鮮蒸氣火鍋。入座時,職員介紹餐廳老闆本身做海鮮批發,所以海鮮必定高質。點了每位$399套餐,澳洲青龍 越南虎蝦都鮮甜,亦好驚喜其中一隻黄奄蟹係重皮蟹。加點一份安格斯肥牛(大) $228 中規中矩。然而,每人半隻的瀨尿蝦係事先蒸熟,店員指可以凍食或翻蒸,呢點應該同蒸氣火鍋有點背道而馳吧?!元貝 蟶子 同韓國蠔亦相當薄身。即使蒸左咁多海鮮,粥都唔鮮甜,職員仲要預先倒左一碗瀨尿蝦湯落鍋。收費亦有點tricky,落單時 店員推薦我地加$98升級一隻膏蟹,埋單先發現原來$98係指半隻,所以upgrade一隻膏蟹最後多收$198,值唔值就見人見智吧🤨 另外,要留意嘅係除左加一服務費外,每位粥底及醬油費多收每位$12,而星期五六日 公眾假期及前夕,每位多收$28。若果訂枱/落單時 事先同客人溝通會較好。總括而言,海鮮質素唔係差,但性價比低,而且好多額外收費都太進取。呢個價錢,有更好的選擇!

2020-07-31 30 浏览
由於疫情關係甚少外出食晚飯,友人相邀盛情難卻,於是初探新蒲崗蟹仙。進店時,見店內臺上有幹濕紙巾提供,也有提供酒精搓手液讓客人清潔雙手。原先,我們打算選$399的海鮮套餐,店員極力推薦$999/2人套餐,說是海鮮會選更優質的,更附帶肉類及丸類。$999/2人套餐:大黃奄半隻、龍蝦半隻、饅頭蟹半隻、鮑魚、龍躉片、生蠔、月亮貝、元貝、越南大虎蝦、蔬菜籃🥬、黑安格斯牛肉、濟洲黑毛豬肉、蟲草花雞件、芝心小籠包、瀨尿牛丸、蝦蟹棗、貢丸、粟米芋頭排骨粥,還有椰汁雪燕官燕。店員首先拿來粥底材料,倒入蒸氣石鍋內,然後才開始蒸海鮮。店員幫忙將海鮮放落蒸鍋,蒸好便過來夾分給我們,服務到位👍由於店家老闆是海鮮入口批發商,所以品質有保證。蟹有兩種選擇:頂角膏蟹或大黃奄我們均喜歡大黃奄香滑鮮美,滋味無窮。澳洲龍蝦肉質彈牙,鮮甜美味。韓國慶南蠔肥美多汁,蠔味十足。饅頭蟹蟹膏爆滿,肉質鮮甜,不錯哦!海鮮蒸慨時間啱啱好, 龍躉片鮮甜爽脆,魚皮甘香豐腴。南非鮑魚個頭大,鮮甜有咬口,正!元貝鮮甜美味。虎蝦爽口又鮮甜,不錯吃。月亮貝新鮮清甜。新鮮乾淨有機蔬菜籃:粟米鮮,娃娃菜腍,唐生菜爽口。然後,還有彙聚海鮮精華的排骨粥,粥

原先,我們打算選$399

$999/2人套餐:

店員首先拿來粥底材料,倒入蒸氣石鍋內,然後才開始蒸海鮮。

店員幫忙將海鮮放落蒸鍋,蒸好便過來夾分給我們,服務到位👍

由於店家老闆是海鮮入口批發商,所以品質有保證。

蟹有兩種選擇:頂角膏蟹或大黃奄
我們均喜歡大黃奄香滑鮮美,滋味無窮。

澳洲龍蝦肉質彈牙,鮮甜美味。

韓國慶南蠔肥美多汁,蠔味十足。

饅頭蟹蟹膏爆滿,肉質鮮甜,不錯哦!

海鮮蒸慨時間啱啱好, 龍躉片鮮甜爽脆,魚皮甘香豐腴。

南非鮑魚個頭大,鮮甜有咬口,正!

元貝鮮甜美味。

虎蝦爽口又鮮甜,不錯吃。

月亮貝新鮮清甜。

新鮮乾淨有機蔬菜籃:

粟米鮮,娃娃菜腍,唐生菜爽口。

然後,還有彙聚海鮮精華的排骨粥,粥底鮮甜夠綿滑,吃到飽撐著肚子了。

最後,雪燕燉官燕,清潤又養顏哩。
當天,店內雖然爆滿,依然食得安心又放心。

2020-07-28 92 浏览
實在悶得太耐,衝去吃過痛快。先來一客海鮮拼盤,有蘇格蘭大蟶子、日本大元貝、韓國廣慶南蠔及深海龍躉片。全部都很新鮮,基本上碟豉油變成擺設。無需調味,簡單蒸熟就吃得。蒸海鮮的時間亦由店員的經驗控制,無須費心何時起筷。越南大虎蝦很大隻,蝦頭極多膏,蝦肉鮮甜而富有彈性。澳洲青年龍蝦不算太多肉,但肉味濃,簡單清蒸無須額外加調味。越南頂角膏蟹及菲律賓黃奄蟹各有所長,頂角膏蟹顧名思義多膏結實但不算濃味,反而黃奄蟹膏小帶油但濃味。台灣九孔鮑魚很大隻,而且很輕鬆咬開。吃過多種鮮甜的海鮮後都吃一些爽甜的有機蔬菜,有生菜有栗米。所有精華盡在綿綿的粥內,就算吃得再飽都不可浪費那些粥水。加入蔥花及菜莆,份外惹味。驚喜尾聲來一碗冰凍椰汁官燕,又甜又透心涼。
實在悶得太耐,衝去吃過痛快。

越南大虎蝦很大隻,蝦頭極多膏,蝦肉鮮甜而富有彈性。

澳洲青年龍蝦不算太多肉,但肉味濃,簡單清蒸無須額外加調味。

台灣九孔鮑魚很大隻,而且很輕鬆咬開。

吃過多種鮮甜的海鮮後都吃一些爽甜的有機蔬菜,有生菜有栗米。

驚喜尾聲來一碗冰凍椰汁官燕,又甜又透心涼。

2020-07-13
  • 越南頂角膏蟹
  • 日本大元貝
2020-07-25 45 浏览
超豐富海鮮大餐😋💛喜歡食海鮮的我 今次又來到蟹仙食海鮮嚕海鮮非常新鮮 因為自己供貨揀選最正的海鮮給客人享用 好味又放心👍🏻有不同價錢的套餐選擇 由$299起今次品嚐了尊貴海鮮套餐新鮮的海鮮 不用什麼調味 也好好吃的.🦞 尊貴海鮮套餐 $399▫️ 越南頂角膏蟹蟹膏超級多 橙色的蟹膏 是比較實身的一種光吃蟹膏己有滿足的感覺.▫️ 太平洋饅頭蟹饅頭蟹非常罕見 在店員姨姨的推薦下也柯打了蟹殼較軟身 肉質鮮甜 跟膏蟹感覺很不一樣!.▫️ 澳洲青年龍蝦龍蝦可以刺身享用,我和朋友還是決定食蒸的 女孩子不吃冷冰冰的肉質彈牙爽口 原汁原味 很愛這款龍蝦呢.▫️ 台灣九孔鮑魚超厚身的鮑魚呀 口感煙韌 .▫️ 日本大元貝元貝很大隻呢 嫩嫩的貝殼上鮮甜湯汁很好喝 不要浪費.▫️ 韓國慶南蠔充滿驚喜的韓國蠔!蠔味濃郁 一隻吃不夠.▫️ 越南大虎蝦▫️ 深海龍躉片▫️ 紐西蘭刀背蚌虎蝦爽口鮮甜 不算多蝦膏龍躉片很嫩滑 厚一點更吸引刀背蚌也很鮮甜 略嫌熟了一點.▫️ 芋頭粥這個芋頭粥最大特點是吸收晒海鮮的日月精華🤤口感似潮州粥 感覺到米飯顆粒感鮮甜好味.▫️ 即炸魚皮▫️ 椰汁燉官燕 店員姨姨送贈的即炸魚皮、椰汁燉官燕熱烘烘、香脆的炸
超豐富海鮮大餐😋💛

蟹膏超級多 橙色的蟹膏 是比較實身的一種
光吃蟹膏己有滿足的感覺
▫️ 太平洋饅頭蟹
饅頭蟹非常罕見 在店員姨姨的推薦下也柯打了
蟹殼較軟身 肉質鮮甜 跟膏蟹感覺很不一樣!

▫️ 澳洲青年龍蝦
肉質彈牙爽口 原汁原味 很愛這款龍蝦呢

▫️ 台灣九孔鮑魚
超厚身的鮑魚呀 口感煙韌

▫️ 日本大元貝
元貝很大隻呢 嫩嫩的
貝殼上鮮甜湯汁很好喝 不要浪費

▫️ 韓國慶南蠔
充滿驚喜的韓國蠔!
蠔味濃郁 一隻吃不夠

口感似潮州粥 感覺到米飯顆粒感
鮮甜好味

▫️ 即炸魚皮
▫️ 椰汁燉官燕
店員姨姨送贈的即炸魚皮、椰汁燉官燕
熱烘烘、香脆的炸魚皮 令我一吃再吃
椰汁燉官燕 椰汁味香濃 燕窩還不少 好吃養顏
💛 店員非常禮貌 服務殷勤
還不忘為我們介紹不同海鮮
豐富滿意的一頓👍🏻
🍽 蟹仙海鮮蒸氣鍋
🔎 新蒲崗仁愛街50號地舖
2020-07-21 49 浏览
暫時解除了限聚令,心情舒暢,便來到了新蒲光吃海鮮鍋。海鮮有多款,仲有蔬菜和粥㡳,肯定食到飽。越南頂角膏蟹,蟹膏呈現橙黃的,另外還有一些軟軟的蟹膏,美味可口,果然是一只絕頂膏蟹,近年已經很少可以吃到這麼美味的膏蟹了。野生大瀬尿蝦,大型嘅賴尿蝦,肉質軟滑,味道鮮甜。還有澳洲青年龍蝦,台灣九孔鮑魚,越南大虎蝦,深海龍躉片,日本大元貝,紐西蘭大青口,款款海鮮都咁新鮮,味道又鮮甜,還有專人服侍,實在是皇帝及享受。有機蔬菜籃,最後吃點蔬菜平衡一下,就更加健康。南瓜頭排骨粥,可以加點冬菜和鹽,味道更好。侍應最後送上椰汁燕窩,雖然是免費的,不過美味可口。
暫時解除了限聚令,心情舒暢,便來到了新蒲光吃海鮮鍋。
海鮮有多款,仲有蔬菜和粥㡳,肯定食到飽。

野生大瀬尿蝦,大型嘅賴尿蝦,肉質軟滑,味道鮮甜。

有機蔬菜籃,最後吃點蔬菜平衡一下,就更加健康。

南瓜頭排骨粥,可以加點冬菜和鹽,味道更好。
侍應最後送上椰汁燕窩,雖然是免費的,不過美味可口。
2020-07-13 1068 浏览
去開新蒲崗見客,順便約埋同區工作嘅6月壽星食生日飯,大家都好鍾意食海鮮,佢話附近有間幾正嘅蒸海鮮,原來係响其他分店食過嘅蟹仙。最鍾意食佢哋嘅大黃奄~今次同壽星食飯,就揀咗$999 / 2人餐據說海鮮係會揀最好的,比平常食開嘅套餐多咗肉類同丸類,不過我淨係食海鮮,其他嘢就交俾壽星喇 ~哈哈。店員幫我哋將海鮮放落鍋,夠鐘就來夾俾我哋,好貼心👍虎蝦爽口又鮮甜,好食龍蝦肉質非常爽甜,啖啖肉,好正呀!蟹有頂角膏蟹或大黃奄, 我哋揀大黃奄。蟹膏爆到瀉,軟滑甘香,肉質結實鮮美,回味無窮。太平洋饅頭蟹有啲似麵包蟹,清甜多膏,好鮮味。南非鮑魚好大隻,鮮甜彈牙,正呀!月亮貝肥美清甜龍躉片魚味濃郁,魚皮充滿骨膠原。蠔隻肥美多汁, 蠔味十足。新鮮嘅蔬菜, 生菜爽脆,粟米清甜, 娃娃菜腍甜。响開始蒸海鮮前,店員先將材料倒入蒸氣石鍋內煮粥。食完蒸海鮮,匯聚各種海鮮精華嘅粥就出爐, 海鮮粥味道鮮美, 好飽啊。食完粥仲有椰汁燕窩, 夠晒滋潤養顏呀。好味又回味嘅一餐。
去開新蒲崗見客,
順便約埋同區工作嘅6月壽星食生日飯,

大家都好鍾意食海鮮,
佢話附近有間幾正嘅蒸海鮮,
原來係响其他分店食過嘅蟹仙。

調料可以自己揀

最鍾意食佢哋嘅大黃奄~

今次同壽星食飯,
就揀咗$999 / 2人餐
據說海鮮係會揀最好的,
比平常食開嘅套餐多咗肉類同丸類,
不過我淨係食海鮮,

其他嘢就交俾壽星喇 ~哈哈。
店員幫我哋將海鮮放落鍋,
夠鐘就來夾俾我哋,好貼心👍
虎蝦爽口又鮮甜,好食

龍蝦肉質非常爽甜,
澳洲青年龍蝦
啖啖肉,好正呀!

大黃奄
蟹有頂角膏蟹或大黃奄,
我哋揀大黃奄。
蟹膏爆到瀉,軟滑甘香,
肉質結實鮮美,回味無窮。

太平洋饅頭蟹
太平洋饅頭蟹有啲似麵包蟹,
清甜多膏,好鮮味。

南非鮑魚
南非鮑魚好大隻,
鮮甜彈牙,正呀!

月亮貝
月亮貝肥美清甜

龍躉片魚味濃郁,
魚皮充滿骨膠原。

蠔隻肥美多汁, 蠔味十足。

新鮮嘅蔬菜, 生菜爽脆,
粟米清甜, 娃娃菜腍甜。

响開始蒸海鮮前,
店員先將材料倒入蒸氣石鍋內煮粥。
食完蒸海鮮,
匯聚各種海鮮精華嘅粥就出爐,
海鮮粥味道鮮美, 好飽啊。

食完粥仲有椰汁燕窩,
夠晒滋潤養顏呀。

好味又回味嘅一餐。

澳洲青年龍蝦
大黃奄
太平洋饅頭蟹
南非鮑魚
月亮貝
『超滿足的一餐・抵食高質蒸氣海鮮』@蟹仙, 𝚂𝚞𝚗 𝙿𝚘 𝙺𝚘𝚗𝚐⠀⠀之前 @neverfullx 帶我來到這家位於新蒲崗的蟹仙,試試看這裡的海鮮蒸氣火鍋,覺得CP值非常高,回訪率100%。⠀————————————————————⠀我們點了尊貴海鮮套餐 ($399/位) ,吃的又飽又滿足又健康!⠀⠀・越南頂角膏蟹⠀這種膏蟹的蟹膏會偏向實身一點,蟹膏味依然濃郁,雖然蟹肉不多,但是都很鮮甜。吃了半隻覺得非常滿足,真的好多蟹膏啊!⠀⠀・太平洋饅頭蟹⠀當天店員姨姨告訴我們,這個饅頭蟹非常罕有,很少有來貨,建議我們試試看。這個蟹膏沒上面那款實身和濃郁,但卻更加鮮甜!⠀⠀・澳洲青年龍蝦⠀肉質非常彈牙,很鮮甜,吃的出真的非常新鮮,而且有蝦膏,非常鮮美!⠀⠀・台灣九孔鮑魚⠀鮑魚非常厚身,但不會難以嘴嚼,肉質有彈性。⠀⠀・越南大虎蝦⠀虎蝦個頭不算很大,但非常新鮮,肉質爽口彈牙。⠀⠀・深海龍躉片⠀魚味不算很濃,不會腥,非常嫩滑,如果厚身一點點就好了!⠀⠀・日本大元貝⠀大元貝蒸熟後,貝殼盛裝著滿滿的湯汁,一口喝下去,真的鮮甜無比,好幸福!元貝本身肉質不錯,個頭挺大的,好吃,但未大驚豔的程度。⠀⠀・韓國慶南

————————————————————⠀

・越南頂角膏蟹⠀

・太平洋饅頭蟹⠀

・澳洲青年龍蝦⠀

・台灣九孔鮑魚⠀
鮑魚非常厚身,但不會難以嘴嚼,肉質有彈性。⠀

・越南大虎蝦⠀
虎蝦個頭不算很大,但非常新鮮,肉質爽口彈牙。⠀

・深海龍躉片⠀
魚味不算很濃,不會腥,非常嫩滑,如果厚身一點點就好了!⠀

・日本大元貝⠀

・韓國慶南蠔⠀
有驚喜的蠔!非常鮮嫩多汁,不會腥,滿意!⠀

・紐西蘭刀貝蚌⠀
這好像是我第一次吃刀貝蚌,很鮮甜。⠀

・芋頭粥底⠀
之前的海鮮精華全都在這個芋頭粥底裡了,喝下去頗為清淡,沒有我想像中的鮮甜,不過喝一口粥真的非常舒服呢。⠀

甜品: 椰汁燕窩⠀
想不到還有甜品呢!是美白養顏的椰汁燕窩~椰汁味濃,椰子滑滑的,很快便比我暴風吸入!⠀

總結來說,這個價錢能吃的這個質素的海鮮,真的令我很驚喜!💛 要知道海鮮只要夠新鮮,只需要清蒸,不用下調味料,就已經足夠了。蟹仙就完全做到了這一點,下次再來吃!⠀

請我們吃的魚皮,很脆很好吃!

————————————————————⠀

🔍 蟹仙海鮮蒸氣鍋 @crabfairy⠀
新蒲崗仁愛街50號地舖⠀
🕰️Mon-Sun 17:30-00:00⠀
——————————————————⠀
📍分類搵食 Ğ̈ŭ̈ĭ̈d̆̈ĕ̈T̆̈ŏ̈Ĕ̈ă̈t̆̈⠀
#168hk_sunpokong⠀⠀⠀
#168hk_wow⠀
#168hk_chinese⠀⠀
2020-07-04 49 浏览
新蒲崗有好多食肆選擇, 呢間招牌大大隻蟹係度, 個名又叫蟹仙, 一於食豪啲食個海鮮大餐掃走禮拜一返工既陰霾🤤一坐底老闆娘已經好熱情咁介紹各個價位既套餐, 呢間主打海鮮蒸氣火鍋不單只, 仲要唔野生既唔賣, 每種海鮮都係唔同國家攞貨返黎, 食晒各國最正既海鮮~今次同朋友兩個人, 決定嗌399既套餐, 海鮮黎講聽落唔貴, 但已經有齊鮑魚龍蝦蟹, 仲有埋有機蔬菜籃xd聽老闆娘推薦, 揀左角膏蟹元貝同蠔 仲改左食琵琶蝦添~成碟海鮮一次過黎晒, 不過唔洗擔心自己唔識蒸幾耐, 老闆娘同夥計會逐樣逐樣較啱時間幫你蒸, 果日個場都幾full下, 不過佢地手腳快到蒸完你都未食得切🤓豉油方面,大家可以自行選擇辣椒、芫、蔥、蒜蓉等等調配。最正既一定係呢個越南頂角膏蟹 硬膏軟膏都有齊, 睇相都見到啲膏多到滴出黎🤤完全膽固醇超晒標❗❗其他海鮮都好鮮甜, 好足料, 琵琶蝦成隻手臂咁長, 好誇張, 不過蝦同龍蝦都痴殼左少少, 食得有啲辛苦😹扇貝大隻又鮮味鮑魚相當新鮮,大大粒,爽口彈牙,絕對唔會韌🥰仲有半隻澳洲龍蝦,充滿鮮味,同平時喺餐廳食到嘅完全唔同🤪🤪🤪食得多口渴就嗌左喳鹹檸喜, 無乜特別, 不過都幾大支, 幾襯海

豉油方面,大家可以自行選擇辣椒、芫、蔥、蒜蓉等等調配。

扇貝大隻又鮮味
鮑魚相當新鮮,大大粒,爽口彈牙,絕對唔會韌🥰

食得多口渴就嗌左喳鹹檸喜, 無乜特別, 不過都幾大支, 幾襯海鮮~😚

最後蒸埋啲有機蔬菜, 食返啲纖維落肚扮下健康🤗🤗海鮮既精華就係啲窿流落去變成粥底既精華啦, 加埋一開始就煲住既芋頭同粟米同米, 同一路食野既大量蒸氣, 仲有最後optional既葱同菜脯(?, 唔係好記得🤣)就變左海鮮粥啦 。可惜既係可能我地食得太耐變得好大煲,食唔晒了😹

一定要睇嘅就係呢個燕窩西米露,燕窩大大嚿啖啖肉。💛

總括黎講呢餐食到好多海鮮新鮮豐富, 偶爾放縱下個肚腩係個好選擇~
2020-07-02 586 浏览
好耐冇食過海鮮,所以今晚就同朋友嚟到新蒲崗呢間專食蒸氣海鮮嘅蟹仙試下!我哋揀咗尊貴海鮮套餐,佢原價係$798,而家做緊特價,每位$399,一共有十款嘢食,非常豐富~由於佢嘅海鮮係每日新鮮到港,所以款式可能有啲出入!首先上嘅係潮式凍蟹,蟹肉爽口,都幾鮮甜!之後就開始食熱食!呢個係越南大虎蝦,肉質紮實,又有彈性!好味~之後就到貝殼同魚類,每款嘅味道都好鮮甜,蒸完的水份會滴落煲底個粥到,所以煲粥真係充滿精華!台灣九孔鮑魚,味道鮮甜又Q彈,有咬口!呢隻大黃奄蟹啲蟹膏真係多到倒出嚟!蟹膏味道濃厚又軟滑,啱晒鐘意食膏嘅我!原隻澳洲龍蝦開邊上,睇相都知多膏!啖啖肉!真係想食埋朋友嗰半隻!最後就食返啲蔬菜,不過清蒸真係淡咪咗啲,加返啲秘製豉油食就perfect!全晚海鮮嘅精華就喺晒到喇!粥係比較稀,因為佢個煲係一路煲,一路自動加水,感覺有啲似食潮州粥咁,入面仲有豬骨、菜脯!夠鮮得嚟又有啲咬口!最後仲有糖水送~~

台灣九孔鮑魚,味道鮮甜又Q彈,有咬口!

最後仲有糖水送~~
2020-07-02 384 浏览
呢排成日都係食肉🥩,就想食吓清淡啲,就醒起新蒲崗有間人氣蒸氣海鮮店,晚晚都都爆哂座,所以都要預早bk定位😚😚夜晚去到果然係人頭湧湧😳,不過就有留番個位俾我地,我地坐到張四人枱,所以坐得比較舒服闊落☺️有兩款餐俾你選擇,咁我哋就食$399一位既套餐,有十款菜😆首先蒸既係越南大虎蝦,基本上所有時間,次序都係店家搞,所以就撓埋雙手食就已經得👍🏻,蝦夠哂大,有膏,夠哂香味😘分到兩大啖食,滿足再下一樣係蒸鮑魚同大元貝,樣樣都好新鮮,而且隻隻都好鮮甜,連埋貝殻入面啲汁一齊食,真係好正🤤🤤之後係龍躉片 紐西蘭大青口同韓國蠔,青口真係好大隻,同一般急凍嗰啲差好遠,一啖擺落口先知道原來青口可以咁鮮甜🤤🤤呢樣就比較少食,菲律賓潮式凍蟹,基本上凍蟹令到啲蟹肉再緊緻啲,會令到啲蟹味再出啲,呢個先真係可以感受到蟹肉既鮮甜味😍😍之後就係我的最愛—龍蝦🦞,大大隻,蒸完出黎,啲肉白雪雪,脹卜卜🤤🤤加埋金黃色既膏,口感彈牙,啖啖肉👍🏻👍🏻食到咁上下就食吓菜同粟米之後,就到食粥環節,入面有排骨同芋頭,再加埋頭先蒸海鮮既精華,確係味道豐富,口感濃郁😉而甜品係椰汁雪耳,好香椰奶味,而且雪到凍一凍,一個字:爽🥶🥶

有兩款餐俾你選擇,咁我哋就食$399一位既套餐,有十款菜😆

甜品係椰汁雪耳,好香椰奶味,而且雪到凍一凍,一個字:爽🥶🥶

• 澳洲青年龍蝦
  • 粥底
  • 台灣九孔鮑魚
  • 罕有大黃奄蟹
2020-06-29 166 浏览
蟹仙海鮮蒸氣鍋新蒲崗仁愛街50號地舖————————————————————————————第一次食蒸氣鍋,見到介紹員工會蒸熟埋比你食同埋見佢又黃又好似幾吸引咁,決定去幫襯下~我就同個朋友坐底一人點左一個海鮮套餐 ($388),有好多款唔同既海鮮,睇個名就知佢地1幾犀利,每一款海鮮都係由全球各地搜羅返黎,我地坐係到等食就得~-✨越南頂角膏蟹 黎到呢到唔食蟹唔可以話自己食過蟹鮮,膏蟹大大隻,有勁多蟹膏同好多肉,食落感覺鮮得黎質感非常彈牙,果然係招牌菜~-✨澳洲青年龍蝦呢隻青年龍蝦望落青青地色,果然係年青有為,口感彈牙不再話下,食落真係唔錯,係今餐飯一大焦點~-✨紐西蘭刀貝蛑&紐西蘭大青口&日本大元貝三款同樣鮮味十足, 蒸氣鍋既方式更能突顯佢既新鮮既感覺 -✨瀨尿蝦 另一項今餐飯既焦點,蒸熟後保留到唔少瀨尿蝦既水份,啖啖都好厚肉,一個字正~ -✨台灣鮑魚正正常常,冇話特別出色 -✨越南大虎蝦同隻膏蟹一樣出生越南,有質素保證,同樣新鮮。-✨深海龍躉片幾有龍躉既感覺,但可惜略嫌細塊左小小 ————————————————————————————#BE新蒲崗#BE誠實豆沙包*註: ✨為半分
蟹仙海鮮蒸氣鍋
新蒲崗仁愛街50號地舖
————————————————————————————

✨越南頂角膏蟹

✨澳洲青年龍蝦

✨紐西蘭刀貝蛑&紐西蘭大青口&日本大元貝
三款同樣鮮味十足, 蒸氣鍋既方式更能突顯佢既新鮮既感覺

✨瀨尿蝦

✨台灣鮑魚
正正常常,冇話特別出色
✨越南大虎蝦
同隻膏蟹一樣出生越南,有質素保證,同樣新鮮。

✨深海龍躉片
幾有龍躉既感覺,但可惜略嫌細塊左小小
————————————————————————————
  • 澳洲青年龍蝦
  • 野生瀨尿蝦
  • 台灣九孔鮑魚
  • 越南頂角膏蟹
新蒲崗高CP值蒸海鮮 🍽️✨ 突然想食蒸海鮮, 醒起有朋友推介過呢一間蟹仙蒸海鮮, 於是就book左新蒲崗呢一間試一試😋小店面積唔算大但乾淨企理, 門口附近仲擺左D新鮮既海鮮🦀🐟🦐一坐低侍應姐姐就介紹我地唔同既餐都當日新鮮既海鮮, 原來老闆已經做海鮮批發40年😯所以可以拎到靚海鮮之餘又可以做到比外面相宜既價錢☺️揀左1輪決定要個399/位既D刀刁鑽海鮮套餐, 已經包左10種海鮮+蔬菜🥳🥳🥳首先第一個係越南大虎蝦🦐, size大之餘仲好彈牙, 食得出完全唔係雪藏貨, 好味🥺日本大元貝/ 紐西蘭刀貝蚌 - 2款都無沙, 仲好鮮甜👏🏻九孔鮑魚 - 內臟已經清好, 蒸到岩岩好唔會un澳洲龍蝦🦞/ 膏蟹🦀 - 啖啖肉加上爆出黎既膏, 食到好滿足...😚😚瀨尿蝦 - 侍應姐姐大力推介話嗰日瀨尿蝦靚, 一拎出黎我地都哇左一聲, 有成隻手臂咁長! 肉質都好有彈性 👍🏻👍🏻韓國慶南蠔🦪/ 深海龍躉片 - 都好好食但一舊唔係太夠喉🤣而食蒸海鮮最最最重要既重頭戲當然係煲粥 係開始蒸海鮮前已經將米, 南瓜, 芋頭, 粟米等等既材料放係蒸架下面, 加埋用賴尿

所以可以拎到靚海鮮之餘又可以做到比外面相宜既價錢☺️

日本大元貝/ 紐西蘭刀貝蚌 - 2款都無沙, 仲好鮮甜👏🏻

九孔鮑魚 - 內臟已經清好, 蒸到岩岩好唔會un

韓國慶南蠔🦪/ 深海龍躉片 - 都好好食但一舊唔係太夠喉🤣

而食蒸海鮮最最最重要既重頭戲當然係煲粥 係開始蒸海鮮前已經將米, 南瓜, 芋頭, 粟米等等既材料放係蒸架下面, 加埋用賴尿蝦淆既湯底一齊煲🔥
然後一路蒸海鮮, 一路滴晒D精華落煲粥入面
最後D南瓜, 芋頭已經煲到半溶, 再灑上蔥同菜圃, 超好食🥰

最後仲有甜品, 係椰汁燕窩, 女仔最岩, 養顏又好味👍🏻👍🏻

呢間海鮮質素比同價錢既餐廳高出一班, 而侍應姐姐服務又好, 全程都唔駛自己郁手會幫你蒸到岩岩好
已經plan緊要朋友再encore, 試埋佢其他既餐😋😋
2020-06-25 34 浏览
呢間餐廳叫🦀蟹仙,顧名思義最出名嘅係蟹🦀,不過其他海鮮都十分之新鮮👍,會有專人幫你⏱計時清蒸♨️,確保唔會蒸過龍🤤。佢有幾款唔同💰價錢嘅🦀🦞🦐海鮮套餐俾你揀,如果套餐入邊有啲種類海鮮你唔食嘅話可以改轉其他👍。🦐賴尿蝦勁🤩大條,蒸完之後超級鮮甜😋。龍蝦🦞雖然唔係好大隻,但係肉質👍彈牙爽口🤤。🦀蟹十分鮮味,而且好💪大隻,蒸晒海鮮🦐🦀🦞🐟🐚之後仲會蒸幾款菜🌱,最後會用蒸完海鮮嘅汁來煮個粥🥣。不過太飽,啲粥食唔晒🙈,打包唔好嘥😎。

🦐賴尿蝦勁🤩大條,蒸完之後超級鮮甜😋。

龍蝦🦞雖然唔係好大隻,但係肉質👍彈牙爽口🤤。

早兩個月食咗嘅海鮮蒸鍋 但因為疫情要work from home日日都好忙無心機寫食評 今日寫返先!餐廳喺mikiki附近 招牌搶眼算易搵 裏面都光猛企理 仲一早自發提供酒精搓手液Menu方面 餐廳提供按人頭收費嘅海鮮餐 2百幾至最貴6百幾都有 其實最平嘅2百幾我覺得已經幾豐富 不過越貴啲海鮮當然越矜貴啦 有啲仲有埋靚牛食 我同朋友就梗咗中間價 $399嘅套餐 飲品要另外嗌 我哋叫咗一jar嘅好似抵啲話明蟹仙 主打當然係食蟹 不過朋友咁啱對蟹敏感 老闆娘好爽快咁幫佢嗰份轉咗做瀨尿蝦 都好正!基本上樣樣海鮮都新鮮 用料感覺唔馬虎 連鮑魚都有 講真無一樣我唔滿意 下面有圖有真相 大家自己睇蟹可以梗軟定實嘅膏 我揀咗實嘅 好好肉仲超多膏!食完仲想再食蝦蝦蝦 瀨尿蝦睇色水都知新鮮 海蝦又會砌成心心相印形狀個餐仲包蔬菜籃 多種類都新鮮 但以食咗咁多嘢嚟講...份量有點多 (雖然媽咪話呻飢莫呻飽...)然後係隆重介紹 雖然海鮮全部都好出色 但過咗一排仍然令我念念不忘嘅 其實係呢個鍋底粥!粥底一直喺蒸鍋下面 吸收哂海鮮嘅精華所以超甜配埋菜譜 葱花同南瓜等等 食唔哂打包第二日叮返熱嚟食都好好味!老闆娘

飲品要另外嗌 我哋叫咗一jar嘅好似抵啲
講真無一樣我唔滿意 下面有圖有真相 大家自己睇

蝦蝦蝦 瀨尿蝦睇色水都知新鮮 海蝦又會砌成心心相印形狀

(雖然媽咪話呻飢莫呻飽...)
老闆娘心情好送甜品 點估到係椰汁燉官燕咁大手筆 又係驚喜
最後埋單900幾 唔算平但同食物同服務質素絕對成正比 已經約定朋友下次再encore

• 蒸蟹