2020-07-02
好耐冇食過海鮮,所以今晚就同朋友嚟到新蒲崗呢間專食蒸氣海鮮嘅蟹仙試下!我哋揀咗尊貴海鮮套餐,佢原價係$798,而家做緊特價,每位$399,一共有十款嘢食,非常豐富~由於佢嘅海鮮係每日新鮮到港,所以款式可能有啲出入!首先上嘅係潮式凍蟹,蟹肉爽口,都幾鮮甜!之後就開始食熱食!呢個係越南大虎蝦,肉質紮實,又有彈性!好味~之後就到貝殼同魚類,每款嘅味道都好鮮甜,蒸完的水份會滴落煲底個粥到,所以煲粥真係充滿精華!台灣九孔鮑魚,味道鮮甜又Q彈,有咬口!呢隻大黃奄蟹啲蟹膏真係多到倒出嚟!蟹膏味道濃厚又軟滑,啱晒鐘意食膏嘅我!原隻澳洲龍蝦開邊上,睇相都知多膏!啖啖肉!真係想食埋朋友嗰半隻!最後就食返啲蔬菜,不過清蒸真係淡咪咗啲,加返啲秘製豉油食就perfect!全晚海鮮嘅精華就喺晒到喇!粥係比較稀,因為佢個煲係一路煲,一路自動加水,感覺有啲似食潮州粥咁,入面仲有豬骨、菜脯!夠鮮得嚟又有啲咬口!最後仲有糖水送~~
台灣九孔鮑魚,味道鮮甜又Q彈,有咬口!
最後仲有糖水送~~