餐厅: 蟹仙海鮮私房.蒸氣石碢 (環海大廈)
资讯:

2022-07-20 89 浏览
食物質素高,新鮮😋服務態度一流👍🏻店員對食物,富專業知識🎓 沒有hard sell. 所有餐具,在你面前,用攝氏100度蒸氣高溫消毒,乾乾淨淨😌鮑魚也刷得很乾淨,腸也清掉,未吃已感覺良好😌其餘的,不用多說了,相片可說明一切!值得encore!
2022-07-19
  • 台灣九孔鮑魚
  • 罕有大黃奄蟹
  • 紐西蘭刀貝蚌
  • 琵琶蝦
2022-07-16 615 浏览
首先不得不讚嘅係店員既服務態度,一坐低就已經幫我地用蒸氣消毒餐具,仲會幫你蒸、夾埋嘢☺️我哋叫咗每人$449既餐,每樣食材都會有專人幫手去蒸,唔使自己郁手,所以淨係等食就已經夠😂⭐奄仔膏蟹🦀原來奄仔蟹另外一個名叫做處女蟹,係膏蟹未受精之前嘅樣子,通常係街見到奄仔蟹都係比較細隻,所以我好surprise今日食嘅好大隻😮店員話因為老闆做咗好多年海鮮,所以同菲律賓嗰邊漁民好熟, 100隻先會有四五隻咁大隻嘅奄仔蟹,所以大隻之餘,食落都好唔同,啲膏非常鮮甜,多流晒出黎😍而且啲肉都比較實淨。唔怪得叫做蟹仙!⭐澳洲青年龍蝦🦞有小小膏,啖啖肉,肉質結實、爽口⭐饅頭蟹第一次食,有啲似琵琶蝦咁,但係冇琵琶蝦咁鮮甜,但係個樣一啲都唔似蟹😂⭐台灣九孔鮑魚呢度嘅鮑魚比出邊食到嘅大隻,街市買$50一兜嗰啲整咗出嚟可能會有少少un,呢度完全唔會,咁大隻之餘完全係好爽口鮮甜。另外仲有刀貝蚌,日本赤蝦🦐,扇貝,青口,蠔🦪,所有嘅海鮮都好新鮮,皆因呢度嘅老闆每日都會嚴選最靚嘅海鮮供應比客人,所以同出邊食蒸鍋嘅鋪頭好唔同。我朋友話連啲菜🌽🥗都好鮮甜,食埋吸收晒蒸海鮮時流落去嘅精華煮嘅粥。最後仲送椰汁官燕甜品,拍得上甜品舖!

⭐奄仔膏蟹🦀

⭐澳洲青年龍蝦🦞
有小小膏,啖啖肉,肉質結實、爽口

⭐饅頭蟹

⭐台灣九孔鮑魚

講起蒸海鮮,我一定會同朋友推薦呢間蟹仙,因為佢質素高而且好多分店今次就約咗啲朋友去尖沙咀間分店刷餐勁!基本款尊貴海鮮套餐 $449 (十款海鮮)第一:日本大赤蝦赤蝦size超大一隻,肉身彈牙入口超鮮甜第二道:台灣九孔鮑魚鮑魚係每次食海鮮必叫item! 肉身肥美大大隻啖啖肉第三道: 珍珠蠔 蠔細細粒入口滑溜而且好重海水味第四道:刀貝蚌平時食既大隻版~味道鮮甜,口感超級飽滿!第五道:月亮貝月亮貝個殼圓形一個,隻蜆鮮美~第六道:青口青口無嗰種臭屎味好鮮第七道:澳洲青年龍蝦龍蝦蒸熟之後,嘩佢個肉好雪白好靚仔,肉質無好鞋口好鮮味第八道:太平洋饅頭蟹食呢種蟹真係要好花心機,佢肉唔多但好鬼甜蟹控要落啲心機同時間去拆肉喇第九樣:罕有大黃奄蟹奄蟹大大一隻,蒸熟後睇下有好多膏至於肉質就超彈牙同甜第十道:有機蔬菜籃菜藍有唐生菜娃娃菜同埋粟米三款最後:粥底頭先一路蒸海鮮嗰陣,其實就已經係有一個粥底預備咗,所以一路蒸海鮮嘅水就留晒喺粥入面,可想而之滿足會有幾鮮甜!!甜品:椰汁雪燕燉官燕椰汁雪燕,你睇你睇燕窩份量幾多!! 女仔記住要留守到最後一刻食埋佢呀!

基本款尊貴海鮮套餐 $449
(十款海鮮)

第一:日本大赤蝦
赤蝦size超大一隻,肉身彈牙入口超鮮甜

第二道:台灣九孔鮑魚
鮑魚係每次食海鮮必叫item! 肉身肥美大大隻啖啖肉

第三道: 珍珠蠔
蠔細細粒入口滑溜而且好重海水味

第四道:刀貝蚌
平時食既大隻版~味道鮮甜,口感超級飽滿!

第五道:月亮貝
月亮貝個殼圓形一個,隻蜆鮮美~

第六道:青口
青口無嗰種臭屎味好鮮

第七道:澳洲青年龍蝦
龍蝦蒸熟之後,嘩佢個肉好雪白好靚仔,肉質無好鞋口好鮮味

第八道:太平洋饅頭蟹

第九樣:罕有大黃奄蟹
奄蟹大大一隻,蒸熟後睇下有好多膏至於肉質就超彈牙同甜

第十道:有機蔬菜籃
菜藍有唐生菜娃娃菜同埋粟米三款

最後:粥底

甜品:椰汁雪燕燉官燕
2022-07-13 42 浏览
海鮮蒸氣鍋蝦好大隻,好鮮甜多汁🤩 鮑魚厚肉彈牙, 蠔海水味都幾重.刀貝扇貝都好鮮味,厚肉😆😆所有食材新鮮都唔洗點豉油都好夠味😋澳州龍蝦大隻,彈牙👍🏻第一次食饅頭蟹,肉好滑, 店員解說饅頭蟹係季節性先有,佢地會係石頭附近,唔多出黎活動,所以肉質會滑😚最尾會有菜同栗米,比你清清味道. 之後就食個粥🤩😍所有精華落哂粥入面,粥仲加左芋頭,豬骨,非常濃味甜品係椰汁燕窩🥳好甜好香,燕窩份量都好足料環境寬落,成班朋友黎食都得.服務方面,店員會幫你夾食物,睇住蒸嘅時間,你完全唔洗煩. 又會介紹食物👍🏻👍🏻食得好開心🥳
海鮮蒸氣鍋
甜品係椰汁燕窩🥳好甜好香,燕窩份量都好足料

之前同大家介紹過呢間喺銅既海鮮專門店蟹仙,今次我又二擦同朋友去佢地尖沙咀間分店再試喇~~因為我覺得CP值真係好高,最緊要海鮮全部都好鮮 今次都係揀返基本款尊貴海鮮套餐—$449 -有十樣野 男仔都應該夠飽等我跟返佢上既次序講先1. 日本大赤蝦即係平時食放題嗰啲蝦,有啲睇唔慣佢熟左hahaha不過熟左佢依然咁鮮甜呀~2. 台灣九孔鮑魚鮑魚就唔使講,仲識郁,咁就一定爽口彈牙啦,而且仲好厚肉!3. 珍珠蠔 入口超濃烈既海水味~佢細細粒食一隻完全唔夠喉呀4. 刀貝蚌個size好大,所以好有口感,味道就當然係好鮮甜啦5. 月亮貝月亮貝係大隻蜆版,口感爽彈,入口甜美~6.大西洋野生青口青口鮮甜仲有陣陣海水味———————完左貝類海鮮,跟住就到大型海鮮出場~ 7. 澳洲青年龍蝦澳龍大家都知肉質比較甜,所以就咁蒸已好正,睇下啲肉 質地雪白肉質爽甜不得了8. 太平洋饅頭蟹呢個蟹真係要用好多時間拆,但入口佢啲肉係超鮮甜9. 罕有大黃奄蟹睇唔睇到啲膏蟹勁多甘香幼滑,至於肉地就梗係豐厚肥美,肉質仲好彈牙10. 有機蔬菜籃菜有唐生菜,娃娃菜同粟米 11. 粥底食晒啲野就係時候食埋個海鮮粥喇,粥底加豬骨粟米蔥同菜

因為我覺得CP值真係好高,最緊要海鮮全部都好鮮

等我跟返佢上既次序講先

1. 日本大赤蝦

2. 台灣九孔鮑魚
鮑魚就唔使講,仲識郁,咁就一定爽口彈牙啦,而且仲好厚肉!

3. 珍珠蠔
入口超濃烈既海水味~佢細細粒食一隻完全唔夠喉呀

4. 刀貝蚌
個size好大,所以好有口感,味道就當然係好鮮甜啦

5. 月亮貝
月亮貝係大隻蜆版,口感爽彈,入口甜美~

6.大西洋野生青口
青口鮮甜仲有陣陣海水味
———————
完左貝類海鮮,跟住就到大型海鮮出場~

7. 澳洲青年龍蝦

8. 太平洋饅頭蟹
呢個蟹真係要用好多時間拆,但入口佢啲肉係超鮮甜

9. 罕有大黃奄蟹

10. 有機蔬菜籃
菜有唐生菜,娃娃菜同粟米

11. 粥底
食晒啲野就係時候食埋個海鮮粥喇,粥底加豬骨粟米蔥同菜脯加埋一齊煮呢鍋粥超鮮味~

12. 椰汁雪燕燉官燕
最後如果大家用cash 比錢,佢地就返一人一碗椰汁雪燕,燕窩份量超多食到我地都超滿足~~
2022-07-07 67 浏览
我同朋友一直都係海鮮控,雖然有時自己煮海鮮會抵啲,但係兩個人始終食海鮮食唔到好多種類,所以如果兩個人想食海鮮,一定要出去食套餐。十分推介蟹仙既分店,除左服務一流之外,食材其實係最緊要,蟹仙係我食過唯一一間食海鮮唔需要點汁或者點豉油,因為佢啲海鮮已經充滿新鮮既海水味,完全夠晒鮮味,反而點左汁食唔到鮮味。除左蒸海鮮,佢個蒸架下面係一煲粥,中間蒸海鮮過程既水份都落晒啲粥度,所以海鮮既精華都係碗粥到,記得留肚食埋個粥。
  • 罕有大黃奄蟹
  • 琵琶蝦
2022-07-07 55 浏览
歡送朋友想食好啲,朋友又好鍾意食海鮮,即刻諗起蟹仙,好遲先訂位但職員都好好人盡量幫我安排座位。一黎到果然全部滿座,服務員態度都好好,好樂意介意啲套餐比我地知,同推介有咩海鮮好食。今日啲海鮮超新鮮,啲鮑魚仲郁緊,滿心期待成餐飯。全部我地只係負責食,服務員會全程幫我地蒸同計晒時,唔會怕蒸過龍。今日既月亮貝同刀貝海水味都好重,服務員都有提我地唔沾豉油食,已經好夠味。另外重頭戲當然係蟹,今日隻膏蟹好肥美,啲膏流晒出黎,我鍾意淺黃色半液體既膏,好鮮甜。
2022-07-06 69 浏览
第3次泥 服務態度依然超好 最愛龍蝦 一隻刺身一隻清蒸♥️鮮!仲有大蝦 蠔 貝 琵琶蝦 勁大瀨尿蝦站員幫我地選既蟹真系無得輸….一人半隻都滿足哂✌🏻粥底粥底粥底 勁飽😂可以打包😋
第3次泥
服務態度依然超好

最愛龍蝦 一隻刺身
龍蝦刺身

一隻清蒸♥️
清蒸龍蝦

鮮!

仲有大蝦 蠔 貝 琵琶蝦 勁大瀨尿蝦
站員幫我地選既蟹真系無得輸….
膏蟹

一人半隻都滿足哂✌🏻

粥底粥底粥底 勁飽😂可以打包😋
2022-07-03
龍蝦刺身
清蒸龍蝦
膏蟹
2022-07-04 62 浏览
上星期朋友安排了生日飯慶祝一下。 原定去吃日本菜的,但因地方太迫,而在誤打誤撞的情況下到了蟹仙食晚餐。 初初都抱住試試的心情,一入到店内就被闊落的環境及新鮮的食材(海鮮) 吸引住。於是就點了2個set試下,當食物一到,食物實在太新鮮了!之後就是店員的欣勤服務!最後店長還親自送了我們壽包和美酒! 多麼令人喜出望外的一晚!有機會,我一定會和家人再光顧此店! 店長店員的服務就像朋友般親切,實在令人太想再去光顧了!
2022-06-30
庆祝纪念
生日
  • 海鮮拼盤
2022-06-29 113 浏览
去尖沙咀食粥底蒸海鮮,餐廳店員會預先用蒸籠蒸一蒸餐具,消消毒食得更安心!枱面有齊工具方便開餐。點了一個價值449的套餐(未計加一及醬料、粥底費)店員會在旁幫手蒸海鮮,不需擔心自己蒸到過時!1.大膏龟蟹2.台灣九孔鮑魚3.日本大赤蝦4.大西洋野生青口5.紐西蘭刀貝蚌6.韓國慶南珍珠蠔7.蔬菜籃食每樣海鮮時店員都好細心在旁協助和講解介紹,店員話女仔處女蟹膏較creamy,做左媽媽的膏會偏硬。我見到呢隻野生膏蟹爆曬膏咁靚,未食先興奮!每樣海鮮都好鮮甜,充滿海水的感覺,不落調味更能突顯鮮味。最後食埋蓮藕粟米瘦肉粥,更飽肚滿足!
枱面有齊工具方便開餐。

點了一個價值449的套餐(未計加一及醬料、粥底費)

店員會在旁幫手蒸海鮮,不需擔心自己蒸到過時!
1.大膏龟蟹

2.台灣九孔鮑魚

3.日本大赤蝦

4.大西洋野生青口
5.紐西蘭刀貝蚌

6.韓國慶南珍珠蠔

7.蔬菜籃

我見到呢隻野生膏蟹爆曬膏咁靚,未食先興奮!
每樣海鮮都好鮮甜,充滿海水的感覺,不落調味更能突顯鮮味。
最後食埋蓮藕粟米瘦肉粥,更飽肚滿足!
2022-06-18 76 浏览
蟹仙之前都食過九龍城分店呀,原來尖沙咀都有分店就來試下。不過位置有啲吊腳,山林道盡頭,再有條小路樓梯入去。好彩沿路都有啲指示,都容易搵到。呢度服務好好,職員會用蒸爐將我哋嘅食具消毒一次。介紹menu 之餘,仲幫我哋處理埋蒸埋。我地叫咗個449 餐,全部海鮮,無其他肉類嘅,啱晒我哋兩個雞仔肚。海鮮有大黃奄蟹,琵琶蝦,青年龍蝦,九孔鮑魚,大赤蝦,野生青口,刀貝蚌,大元貝,珍珠蠔。啲海鮮好新鮮,同埋佢哋處理得好乾淨!當中黃奄蟹啲膏好香,琵琶蝦同龍蝦啲肉好爽口彈牙。職員仲建議我哋刀貝蚌唔洗沾豉油,海水味都好夠味了!平時好少食青口同蠔,兩款海鮮蒸起來味道真係好唔同!最後係個粥底,即刻個精華。啲粥整到棉棉的,好滿”粥”。
蟹仙

最後係個粥底,即刻個精華。啲粥整到棉棉的,好滿”粥”。
2022-06-15 58 浏览
一入到去見到個好大嘅魚缸,有好多龍蝦。因為今日都幾肚餓,一坐低就叫咗個尊貴海鮮套餐,啲海鮮都黎得幾快。首先食咗大蝦先,大蝦好鬼死大隻加上爽滑彈牙,配埋個辣椒豉油真係冇得彈。全程都有店員幫手處理,真係辛苦晒佢哋。之後就到鮑魚,一放入口就知好新鮮,時間啱啱好。之後就到生蠔,蒸完之後比較細粒,但係都係鮮甜嘅。已經開始食到停唔到口,店員特別介紹。青口同馬刀貝都唔好點豉油食,因為佢哋係新鮮既唔同出面啲雪藏,食落去真係同出面嘅好大分別,會食到一啲海水嘅味道同埋好鮮甜。之後就到我最期待嘅龍蝦,成條肉起咗出嚟之後食真係好爽,超級鮮甜。再之後就到琵琶蝦,琵琶蝦我都係第一次食,個肉身比較少,有少少似龍蝦但係個味道係好唔同,都係好新鮮。去得蟹仙,當然係食蟹啦。隻蟹好新鮮,好重黃油味,啲肉一疏疏好鮮甜。最後食埋個海鮮粥,飽到行唔郁。

之後就到生蠔,蒸完之後比較細粒,但係都係鮮甜嘅。

最後食埋個海鮮粥,飽到行唔郁。
2022-06-15 77 浏览
宜家出街食海鮮其實真係幾抵食同方便 一個價錢包幾款海鮮 處理好晒 又有人逐樣逐樣幫你蒸 食飽飽畀錢就鬆人 爽Yy早幾日去左天文台道間蟹仙公館 $499有齊龍蝦、羔蟹、琵琶蝦、大虎蝦、扇貝、蠔、鮑魚、野生青口、刀貝 一共9款海鮮 再加蔬菜拼盤同收集晒海鮮精華既粟米豬骨粥羔蟹爆晒羔,睇見已經好想鮑魚蒸得時間剛剛好,扇貝就好大隻 好鮮甜刀貝同青口都有驚喜 極重海水同鮮味 難怪職員三番四次提醒唔好落豉油食龍蝦雖然唔算多羔 但肉質好彈牙 爽口琵琶蝦就比龍蝦細隻同較淋身 但味道更鮮甜當然唔少得壓軸嘅羔蟹 多羔之餘仲好甜 食到我舔舔脷食埋跟餐既菜同豬骨粥真係飽到一個點最尾用現金埋單仲會送一客椰汁官燕 大滿足
早幾日去左天文台道間蟹仙公館
羔蟹爆晒羔,睇見已經好想
鮑魚蒸得時間剛剛好,扇貝就好大隻 好鮮甜

龍蝦雖然唔算多羔 但肉質好彈牙 爽口

琵琶蝦就比龍蝦細隻同較淋身 但味道更鮮甜

當然唔少得壓軸嘅羔蟹 多羔之餘仲好甜 食到我舔舔脷

食埋跟餐既菜同豬骨粥真係飽到一個點

最尾用現金埋單仲會送一客椰汁官燕 大滿足
2022-06-11 157 浏览
曾經常介紹朋友來這間食,喜歡他食材新鮮,職員服務好。昨晚約一班朋友一共10人去食,坐在副廳,叫了5個二人餐,由兩個從未見過的年輕職員serve, 結果所有海鮮蒸過龍,overcooked老左。豬肉片質素超差,蒸完好乾硬。最後職員煮粥,將兩張枱的10人份粥全放在一張枱煮,冇鮮味又杰撻撻。原本我推介朋友來以前每次都食得好開心,今次大大失望,以後也不會再光顧。以前話比佢知有人生日會有壽包,今次餐廳致電要求我比deposit 有問是否有人生日,答左佢有但冇壽包,唔知佢問來做什麼。
曾經常介紹朋友來這間食,喜歡他食材新鮮,職員服務好。
2022-06-10
庆祝纪念
生日
2022-06-10 2891 浏览
媽咪比較少食肉,佢就最鍾意食海鮮,就帶佢食蒸氣鍋海鮮餐,呢間喺天文台道附近,行個斜路轉彎直入就到了今日食呢個餐做緊$449優惠,有多款新鮮海鮮及蔬菜,食到尾仲有粥㗎咁熱天時叫枝冰凍啤酒先,上海鮮喇,會有侍應幫你計時間去蒸,咁就食到剛剛熟嘅海鮮先正牡丹蝦刺身?原來用咁高一級刺身級別,真係好大隻好多肉,入口特別濃鮮台灣九孔鮑魚都算厚肉,好新鮮爽口彈牙珍珠蠔就細咗一點,但都好鮮甜蠔味偏重,蠔身都好飽滿扇貝都洗到幾乾淨,入口無沙幾鮮味,旁邊刀貝好肥美飽滿,肉特別鮮甜,我好鍾意食貝類海產青口正常幾鮮味,係新鮮青口嚟,都厚肉另一盤海鮮就係龍蝦、琵琶蝦、大黃奄蟹,款款份量十足琵琶蝦比較少地方食到,唔係到到都會入貨,食落好鮮甜,肉質爽彈,幾鍾意食呢個大黃奄蟹好多膏,膏香肉甜,媽咪都大讚好食,入口鮮味爆發、成啲海鮮汁滴哂落粥底,應該好正龍蝦係新鮮喺水缸養住,所以非急凍貨好新鮮,食落啖啖肉好鮮甜彈牙啊會有埋時令3款蔬菜,食番啲菜中和一點呢個粥真係精華所在,所有海鮮汁流哂入去,仲有鹹豬骨同埋粟米㗎,係水多咗啲
台灣九孔鮑魚都算厚肉,好新鮮爽口彈牙
珍珠蠔就細咗一點,但都好鮮甜蠔味偏重,蠔身都好飽滿
青口正常幾鮮味,係新鮮青口嚟,都厚肉
另一盤海鮮就係龍蝦、琵琶蝦、大黃奄蟹,款款份量十足
會有埋時令3款蔬菜,食番啲菜中和一點
2022-06-01