餐厅: 蛇王芬
资讯:

2022-11-19 99 浏览
中環米芝蓮推介名人食堂蛇王芬 又到秋冬季節 突然想試試蛇羹糯米飯 網上搵到呢間試試 簡單紀錄下.呢次叫左2人餐$380(餐牌睇圖)⭐️太史五蛇羹(單點$140/碗)材料有 蛇絲 鮑魚絲 雞絲 薑絲 冬菇 木耳 花膠👍🏻材料豐富 質感濃稠 唔會太水👍🏻雞絲 蛇絲 幼細唔會黐牙🤔花膠鮑魚絲比例唔算多👍🏻湯色都係比較清澈 唔會太重調味 帶少少薑香.⭐️生炒糯米飯(2人份)今日最鍾意都係佢哋糯米飯👍🏻甜炒軟糯 少少黏感 粒粒分明🤔雖然某d臘腸 燒得太焦😋但臘味嘅味道入晒個飯入邊 🔥係超好食嘅臘味飯.整體兩樣招牌都做得高質但價錢 一d都唔平民 我個人覺得試一次就夠朋友仔如果想去我係唔建議嘅呢個冬天會再試下其他 有冇其他高性價比啲嘅餐廳.(題外話:今日黎到 咁啱真係撞到明星 lucky).#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord中環.#蛇王芬 (中環)地址:中環閣麟街30號地舖.⭐️評分:味道:4.5/5環境:3.5/5 一般中菜館環境服務:3/5 收銀姐姐超有禮貌 其他店員茶餐廳feel 抵食:2/5.鐘意睇野食既朋友仔 記住幫手like分享 同撳埋右上鐘仔超感謝你嘅支
呢次叫左2人餐$380(餐牌睇圖)
⭐️太史五蛇羹(單點$140/碗)
材料有 蛇絲 鮑魚絲 雞絲 薑絲 冬菇 木耳 花膠
👍🏻材料豐富 質感濃稠 唔會太水
👍🏻雞絲 蛇絲 幼細唔會黐牙
🤔花膠鮑魚絲比例唔算多
👍🏻湯色都係比較清澈 唔會太重調味 帶少少薑香
⭐️生炒糯米飯(2人份)
今日最鍾意都係佢哋糯米飯
整體兩樣招牌都做得高質
但價錢 一d都唔平民 我個人覺得試一次就夠
朋友仔如果想去我係唔建議嘅
呢個冬天會再試下其他 有冇其他高性價比啲嘅餐廳
(題外話:今日黎到 咁啱真係撞到明星 lucky)
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord中環
#蛇王芬 (中環)
地址:中環閣麟街30號地舖
超感謝你嘅支持🙏🏻一齊見證我脂肪成長
‼️想睇更多資訊
‼️ig/mewe: hkfunfoodrecord
‼️fb:funfunfoodrecord
#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #增肥 #搵食 #食好西 #相機食先 #香港美食 #中環美食 #蛇羹 #糯米飯 #臘味飯
2022-11-16 78 浏览
秋天剛剛到,是食蛇的最佳之選,想起這間百年歷史的蛇王芬,店內裝飾依然華麗。💃🏻💃🏻這裡的蛇羹味覺濃郁豐富,馳名潤腸甘香撲鼻,店主是第四代老闆,非常有善。除了介紹蛇羹,還分享了很多精美小菜。😎我們雖然少吃炸物,也叫了一碟西檸軟雞。淡黃色的檸檬汁剛好包著雞件,但也保留外脆內軟的雞香!厨師手藝真的一流。👍🏻👍🏻其他的家常菜式,也令人讚口不絕~隔離枱剛好叫了一個冬瓜盅,我們以為只有大酒樓才有,這店也可以品嚐,真棒👍🏻不同款式的燉湯、海鮮、小炒,很適合一家大小的口味,原來老闆還會為訂坐的客人設計菜式,真是別具風格!原來蛇王芬不一定食蛇羹,還可以吃到不同款式的小菜,下次我一定帶同朋友再光顧。🥰

其他的家常菜式,也令人讚口不絕~

2022-11-16 68 浏览
今晚收工去左中環行街同食晚餐,忽然想食下中菜,就和朋友去了這間餐廳。生炒牛肉飯($80):炒得好夠火喉好香口,個味好夠濃,幾吸引,夠獲氣,應該呢間餐廳其他炒野都幾好食,下次再來應該會想來食下其他炒野。蟹肉扒西蘭花🥦($140):都好足料,蟹肉好多好鮮味,西蘭花又唔會煮得生,幾好食,煮得幾出色。西蘭花又唔會太生太硬,煮得剛剛好。魚香茄子煲($150):魚香茄子幾香,肉碎咸咸地好夠味,茄子又好滑,煮得夠軟,雖然有放辣椒,但又唔會太辣。我雖然平時都唔太食得辣,但食這個都完全無問題。之後我們還點了「四季之春」—桃膠菊花桂花雪梨茶聽個名就已經覺得好滋潤,飲落去又好清甜好好飲,清熱滋潤。整體來說都是一間質素幾高的中菜館。

之後我們還點了「四季之春」—桃膠菊花桂花雪梨茶
聽個名就已經覺得好滋潤,飲落去又好清甜好好飲,清熱滋潤。
整體來說都是一間質素幾高的中菜館。

2022-11-11
2022-11-12 83 浏览
秋風起,啱食蛇!食過甘多間蛇舖,真係唔夠老字號蛇王芬好食。甘多年蛇王芬店內裝潢都冇變過,一秒穿回老香港。牆上掛住竹牌,寫住今日嘅老火靚湯。佢仲有午市套餐一飯一老火湯,好抵食!乾炒牛河乾炒牛河好夠獲氣,炒得夠乾身又唔油。牛肉大片又鬆軟,真心得明火大獲先炒得甘香甘好食,真係寶藏牛河。馳名鴦腸飯秋冬最岩食膶腸,臘腸飯。新蒸起嘅膶腸臘腸放在熱辣辣嘅白飯上,臘味嘅油滴上白飯真係好滿足!膶腸臘腸都好夠油香好食過出面賣嘅。栗子薏米南杏百合豬𦟌響螺燉雞腳蛇羹湯品揀左兩款。真心推薦大家試下個響螺燉雞腳,養顔滋陰,飲落勁清甜一滴油都冇。栗子薏米南杏百合豬𦟌,栗子味好濃好甜,秋天栗子好味又清潤,飲完個肺好舒服。另外必點老字號蛇王芬嘅蛇羹,味道甘多年都冇變過,入面嘅料衣舊甘足。蛇肉冇同你慳,仲有落魚唇,令成碗蛇羹膠質更豐富。

乾炒牛河

馳名鴦腸飯

栗子薏米南杏百合豬𦟌
2022-11-11 47 浏览
天氣開始凍凍地,又到咗食蛇羹嘅時間🥳唔緊要啦提早少少去食冇咩所謂。蛇王芬而家由第四代接手,一邊食飯老闆都有同我哋傾偈吹水,聽左唔少蛇王芬嘅歷史蛇羹~古法製嘅蛇羹,湯頭甜,真材實料,除咗蛇肉仲有雞絲,蛇羹面頭仲有炸脆片,我鍾意有咬口已經好快食晒羊腩煲~嗰碟腐乳醬應該冇溝其他醬汁,我食過好幾間嘅羊腩煲,覺得呢間嘅腐乳醬最好食。羊腩煲好多枝竹馬蹄,羊腩唔算好多,都炆得入味易咬臘味糯米飯~糯米飯比較軟身,香味十足,一碟細嘅糯米飯足夠三個人食,我鍾意食潤腸😋冬天必食

2022-11-10 51 浏览
今日老公過來中環做嘢, 收工後同我去食蛇羮. 從老遠嘅斜路已經望到非常搶眼嘅招牌.門前簡簡單單.店內裝修好有懷舊 feel. 相架內嘅舊剪報記載了掌舵人嘅威水史.牆壁上掛有竹簡, 除了用作裝飾之外, 也在上面寫上每道名菜, 真係一舉兩得.萬壽無疆, 好耐無見過啦 馳名蛇羹薄脆係蛇羮必備, 另蛇肉、 木耳絲、 冬菇絲.….好濃嘅燴蛇味.腊味糯米飯腊腸同膶腸肥瘦適中, 各有味道, 煙靭嘅糯米飯, 我食到有芋頭粒 出面嘅糯米飯係無嘅.粟米魚塊, 好大碟.大大塊魚柳炸到金黃酥香, 內裏嘅魚肉唔乾身, 粟米蓉又夠多.雖然只係 order 咗 3 款食物, 因為份量夠大, 所以都夠飽.

門前簡簡單單.

萬壽無疆, 好耐無見過啦

馳名蛇羹

腊味糯米飯

出面嘅糯米飯係無嘅.

粟米魚塊, 好大碟.

2022-11-08 43 浏览
環境4分:古色古香嘅中式茶樓格局,D字畫,吊燈同掛出黎個餐牌都好中國風。地舖好光猛,雖然地方唔算大,但一D都唔逼,可以畀四分。衛生4分:散枱全部有膠板隔開,餐檯上D餐牌過哂膠,非常乾淨衛生。服務5分: 老闆娘好健談,侍應對食物知識非常豐富,有問有答,落單上菜又夠爽手,中途不停加茶,滿分。味道4分:1)    蛇羮入邊D花膠都唔少,非常足料,明顯食得出蛇絲同雞絲嘅分別,食落非常清甜,唔會太濃唔會太稀,啱啱好,配埋鮑魚絲,冬菇,木耳,食落非常舒服,上面D脆脆一半浸一半唔浸,好夾。2)    白菜膽鮮陳腎湯拼叉鵝飯套餐個燉湯燉得非常清澈,一滴油都冇,真是真材實料。燉湯入面加左乾瑤柱,所以比平常特別甜。3)    套餐配上選擇叉鵝飯一碗, D餸鋪上飯面,看上去非常震撼。4)    中式煎牛柳每塊又大又鬆又軟熟,洋蔥數量都唔少,酸甜度適中,越食越好胃。抵食4分:一年四季都需要湯水,足料蛇羹同足料燉湯,絕對唔少得。套餐價錢150蚊,又有燉湯又有燒味飯,中環嚟講都算抵食。
環境4分:
衛生4分:
散枱全部有膠板隔開,餐檯上D餐牌過哂膠,非常乾淨衛生。
服務5分:

叉鵝飯
白菜膽鮮陳腎湯拼叉鵝飯套餐
中式煎牛柳
2022-11-07 52 浏览
今日朋友帶左我去中環食蛇羹。呢間係老字號,裝修以中式設計為主,枱櫈屏風都係木製,牆上仲有竹製既菜牌,洋溢著老香港既氛圍。太子女係第四代傳人,很友善健談,介紹我們除左蛇羹之外,佢哋既小菜、燒味及燉湯都係另一主打,可惜今日我們得兩個人,所以都係試左招牌菜先。太五史蛇羹:材料除左蛇肉絲、仲有雞肉絲、冬菇絲、木耳絲、薑絲、魚肚,用料十足,美味滋補,加上有我最鍾意既薄脆,簡直無得頂。腊味糯米飯:呢度既臘腸同潤腸係自家製,玫瑰露香,腸皮薄脂肪少,肥瘦適中,糯米飯粒粒分明、有咬口,加埋蔥花既點綴,賞心悅目。蒜蓉鹹魚粒炒芥蘭:蒜蓉加上鹹魚粒,個菜炒得很惹味。四季之秋石榴紫背天葵山楂蜜:酸酸甜甜,好醒胃。香草果皮綠豆沙:陳年果皮好香好醇厚,綠豆煲到軟棉棉,好食到唔停得口。總括來說,食物真材實料,用心製作,品嚐後不禁令人回味無窮,米芝蓮級數果然非同凡響。
今日朋友帶左我去中環食蛇羹。

蒜蓉鹹魚粒炒芥蘭:蒜蓉加上鹹魚粒,個菜炒得很惹味。

四季之秋石榴紫背天葵山楂蜜:酸酸甜甜,好醒胃。

午餐
  • 蛇羹
  • 臘味糯米飯
  • 綠豆沙
2022-11-07 39 浏览
疫情前好多時都會約埋班朋友book蛇晏食。好耐冇食啦,前两晚放工同honey係中環Donki買完嘢,於是去附近嘅蛇王芬食。老店懷舊嘅裝修帶點西式嘅優雅。仲有鮑魚大王一哥嘅題字👍蛇王芬除咗招牌菜蛇羹外,仲有粉麵、小炒、煲仔飯、燉湯等。我哋點咗一蛇羹、一燉湯、一小炒同糯米飯。蛇羹質感輕盈吾糊口,用料豐富,除主角外,仲有雞絲、冬菇絲、木耳絲等,加上薄脆、檸檬葉,鮮甜有咬口,提升味道。秋冬食蛇暖身外,吾少得一碗滋潤嘅海底椰龍利葉炖豬展湯。材料一樣十足,味道清甜有質感,潤肺又抗炎!蝦干肉碎炒苦瓜,吾講以為係炒芥蘭。不過苦瓜真係好似芥蘭一樣咁爽口,加上蝦干、肉碎同豆豉同炒,好香有鑊氣,係小炒王以外,另一香口菜式。糯米飯粒粒分明,夠乾身,膶腸好香,臘腸又吾會過肥。加上蔥花等,超級香口軟糯,充滿臘味同酒氣味。疫情下,能夠堅守著果份人情味同食物質素,真難得

老店懷舊嘅裝修帶點西式嘅優雅。仲有鮑魚大王一哥嘅題字👍

疫情下,能夠堅守著果份人情味同食物質素,真難得

• 蝦干肉碎炒苦瓜
  • 蛇羹
  • 臘味糯米飯
2022-11-05 416 浏览
其實我本身都唔食蛇🤣但因為媽媽鍾意食就帶佢嚟試吓同埋有朋友推介蛇王芬嘅燉湯遠處就見到佢個招牌好有懷舊嘅感覺店內環境都乾淨企理,裝飾好有格調係傳統中式風,岩哂食蛇羹同中菜疫情期間仲分隔得好好👍🏻原來蛇羹都用咗五款蛇去做見到太史五蛇羹,即刻上網search下佢地係學得太史蛇羮秘訣呢間店嘅老闆已經係第4代可以做到咁耐真係唔簡單款款燉湯都想試,但去到食晚飯得返幾款可以揀所以想試就要早啲去本身想揀密瓜個個,但賣哂最後揀咗響螺燉雞腳睇個色澤都知好飲真材實料必試嘅蛇羹 除咗份量較少之外都無咩好挑剔入面真係有花膠絲同鮑魚絲都有好幾舊架我自己覺得最驚喜嘅係糯米飯勁香一啖接一啖好快就食哂臘腸同潤腸都好好食特別係臘腸入面除咗有一浸豬油香仲有好香嘅酒味而且仲有加入芋頭,令個飯更香最後仲試咗燒味飯有得揀碗/碟但怕食唔哂,所以叫咗1碗揀咗油雞同燒鵝估唔到呢到嘅燒味都幾出色呢個細嘅份量啱哂中環嘅OL2個人食呢度都覺得好飽但見到隔離枱好多都食小炒下次再去試吓先
其實我本身都唔食蛇🤣
但因為媽媽鍾意食就帶佢嚟試吓
同埋有朋友推介蛇王芬嘅燉湯

遠處就見到佢個招牌
好有懷舊嘅感覺

店內環境都乾淨企理,裝飾好有格調
係傳統中式風,岩哂食蛇羹同中菜

疫情期間仲分隔得好好👍🏻

原來蛇羹都用咗五款蛇去做
見到太史五蛇羹,即刻上網search下
佢地係學得太史蛇羮秘訣
呢間店嘅老闆已經係第4代

可以做到咁耐真係唔簡單

款款燉湯都想試,但去到食晚飯得返幾款可以揀

所以想試就要早啲去

響螺燉雞腳

本身想揀密瓜個個,但賣哂

最後揀咗響螺燉雞腳

勁香
一啖接一啖好快就食哂
臘腸同潤腸都好好食
特別係臘腸入面除咗有一浸豬油香仲有好香嘅酒味

而且仲有加入芋頭,令個飯更香

雙併燒味飯

臘味糯米飯
雙併燒味飯
  • 雙拼燒味飯
2022-11-04 33 浏览
中午嘅中環特別繁忙,想搵一間環境好啲嘅地方食飯唔容易,今日就試下屹立中環多年嘅老牌蛇王芬。必食第一位【蛇羹】:蛇肉多,大大梳,口感十足,當然唔少得薄脆同檸檬葉,成碗蛇羹份量適中,可以再歎埋其他好嘢必食第二位【蜜瓜瑤柱燉螺頭】:呢個蜜瓜湯用料豐富,味道清甜,而且螺頭補氣滋陰,依家排成日挨夜又天氣轉冷,飲依個湯補下就最好必食第三位【臘味糯米飯(小)】:千其唔好比個「小」字呃左,1個人一定食唔晒,2個食就完美啦,糯米濕潤,配合非常多糯米,又唔會好咸,加埋個蛇羹一齊食,天衣無篷蛇王芬歷史悠久,環境古雅樸素,美景配佳餚,又係一個Happy Friday啦!

2022-11-03 49 浏览
秋風起,三蛇肥,又係要去食蛇羹既季節,同朋友約咗喺中環等,就係要去試下中環傳統老店。入到去,見到店舖既裝修好有古色古香既感覺,好多朋友都同我介紹過蛇王芬除咗蛇羹好食之外,仲有佢地自製潤腸,臘味糯米飯。蛇羹 $140餐廳最出名既當然係蛇羹啦,材料有蛇肉、果皮、木耳絲,材料豐富。臘味糯米飯 $150大大碟既糯米飯,一碟可以裝到四碗糯米飯,而臘腸同潤腸係自家製嘅,平時食糯米飯啲臘腸潤腸都係細細粒,相反今次嘅臘腸潤腸切得大大粒,食到最後嘅時候潤腸臘腸仲多個飯,值得一試。沙嗲粉絲蝦煲 $220呢個菜式最有驚喜,平時食嘅沙嗲粉絲煲,味道偏濃而且食完會口乾,但呢個沙嗲汁好香,一上菜既時候,會見到有好多沙嗲汁,但過多陣,粉絲已經‘索’晒啲汁,醬汁份量處理得啱啱好,而且蝦食落好有蝦既鮮味,喺一個濃味嘅菜式都可以食到咁新鮮嘅味道👍🏻

蛇羹 $140

臘味糯米飯 $150

沙嗲粉絲蝦煲 $220
2022-11-01 1081 浏览
前幾星期較多工作應酬,與外國同事交流,吃了不少西式晚餐。過了這忙碌的時間,特別和好朋友找間中菜館,品嚐中國味道。蛇王芬於中環閣麟街30號,中環香港站地鐵站扶手電梯大約十分鐘便到,地點方便就腳。疫情關係,餐廳入座時也有量體溫,而且提供酒精搓手液,令到客人吃得安心。我們一行二人共點了幾道小菜,一起互相分享。蜜瓜瑤柱海竹燉響螺(⭐⭐⭐⭐⭐)真材實料的老火湯一飲便知龍與鳳,味道濃沃,有著淡淡的蜜瓜鮮甜,喝起來十分滋潤,進補一流。響螺鮮味十足,吃起來爽口。太史五蛇羹(⭐⭐⭐⭐⭐)然後便到最期待的蛇羹,材料豐富,有蛇絲,鮑魚絲,雞肉,冬菇,木耳,花膠。用料十足,湯色清澈而且濃稠適中,入口香滑又有咬口。相比起其他老字號蛇羹,這一碗喝起來味道較為清甜,能夠吃得出材料鮮味。現在秋風起,吃這個蛇羹進補適合不過。粟米魚塊(⭐⭐⭐⭐⭐)粟米魚塊是預先炸過的,吃起來甘香脆口,但不會掩蓋魚肉的鮮嫩,一份大約有五至六塊,份量十足。粟米芡汁鮮甜,送飯一流。廈門炒米(⭐⭐⭐⭐⭐)另外這個廈門炒米也十分不錯,顏色橙紅,味道甜甜酸酸,包括了叉燒,洋蔥,番茄等等不同配料,吃起來十分開胃。總括而言,這間餐廳食物質素不錯,而且價
蛇王芬中環閣麟街30號,中環香港站地鐵站扶手電梯大約十分鐘便到,地點方便就腳。疫情關係,餐廳入座時也有量體溫,而且提供酒精搓手液,令到客人吃得安心。
我們一行二人共點了幾道小菜,一起互相分享。
蜜瓜瑤柱海竹燉響螺(⭐⭐⭐⭐⭐)
響螺鮮味十足,吃起來爽口。
太史五蛇羹(⭐⭐⭐⭐⭐)
粟米魚塊(⭐⭐⭐⭐⭐)
廈門炒米(⭐⭐⭐⭐⭐)
總括而言,這間餐廳食物質素不錯,而且價錢十分大眾化。下次經過也一定會再來。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
蛇王芬 中環閣麟街30號地舖
推介菜式:蜜瓜瑤柱海竹燉響螺,太史五蛇羹

👍🏻地點方便
👍🏻環境舒適
👍🏻價錢大眾
2022-10-27 75 浏览
睇完電視「滿足的味道」介紹「蛇王芬」,今日路經中環慕名而來,加上天氣轉涼,秋意濃,食蛇的意慾大增。經老闆介紹,「蛇王芬」已是第四代接手,名副其實的「老店」,1895年創立品牌,1941年入主中環。「太史五蛇羹」細碗 $140滿滿的一碗蛇羹,見到已令人垂涎欲滴,內裡材料豐富,除了蛇肉,還有雞絲、 冬菇絲、木耳絲……蛇羹上的薄脆和檸檬絲更為蛇羹增添不少色彩。「銀芽肉絲炒麵」$80經典的傳統菜式,芽菜、肉絲、香菇配脆卜卜的炒麵,尋回兒時的味道。「橙酒香橙骨」$190老闆介紹的招牌菜之一,大大件的肉排淋上酸甜的香橙汁,肉味、橙味、酒味溶為一體,令人食不停口。

「太史五蛇羹」細碗 $140

「銀芽肉絲炒麵」$80

「橙酒香橙骨」$190

2022-10-23 49 浏览
秋風起當然要食蛇羹,今次嚟到中西區試吓百年老店蛇王芬。香港地而家老字號真係買少見少,有得食嘅時候真係要試吓,唔好冇咗嘅時候先嚟懷愐呀🙈一入到店內就感受到滿滿嘅懷舊氣息,好鐘意呢種老香港情懷❤️招牌蛇羹($140)蛇羹有滿滿蛇肉,配料有冬菇、木耳、雞肉等等,加埋薄脆、檸檬絲食好清爽,唔同材料夾埋口感豐富,食落甜甜地,好可口👍🏻👍🏻雙併燒味飯($70)揀左叉燒、油雞,叉燒肉唔乾,油雞食落唔錯唔會鞋,點埋蔥油撈飯食👍🏻👍🏻腐乳蒜蓉椒絲炒油麥菜($85)食太多肉叫咗個菜食,腐乳味唔算太出,但整體炒得有鑊氣,加埋薑絲炒好香😋好食~西檸煎軟雞($140)驚艷!喺出面食過太多唔好食嘅西檸雞,呢度嘅西檸雞十分出色!雞炸得好香脆,檸汁酸甜適中,食唔停口😍黑糖三棗桂圓薑母茶($28)係副線四季芬芳嘅出品,啱晒女士飲,滋潤夠補🤭

一入到店內就感受到滿滿嘅懷舊氣息,好鐘意呢種老香港情懷❤️

招牌蛇羹($140)

雙併燒味飯($70)

腐乳蒜蓉椒絲炒油麥菜($85)

西檸煎軟雞($140)

黑糖三棗桂圓薑母茶($28)
係副線四季芬芳嘅出品,啱晒女士飲,滋潤夠補🤭