2022-11-07
今日朋友帶左我去中環食蛇羹。呢間係老字號,裝修以中式設計為主,枱櫈屏風都係木製,牆上仲有竹製既菜牌,洋溢著老香港既氛圍。太子女係第四代傳人,很友善健談,介紹我們除左蛇羹之外,佢哋既小菜、燒味及燉湯都係另一主打,可惜今日我們得兩個人,所以都係試左招牌菜先。太五史蛇羹:材料除左蛇肉絲、仲有雞肉絲、冬菇絲、木耳絲、薑絲、魚肚,用料十足,美味滋補,加上有我最鍾意既薄脆,簡直無得頂。腊味糯米飯:呢度既臘腸同潤腸係自家製,玫瑰露香,腸皮薄脂肪少,肥瘦適中,糯米飯粒粒分明、有咬口,加埋蔥花既點綴,賞心悅目。蒜蓉鹹魚粒炒芥蘭:蒜蓉加上鹹魚粒,個菜炒得很惹味。四季之秋石榴紫背天葵山楂蜜:酸酸甜甜,好醒胃。香草果皮綠豆沙:陳年果皮好香好醇厚,綠豆煲到軟棉棉,好食到唔停得口。總括來說,食物真材實料,用心製作,品嚐後不禁令人回味無窮,米芝蓮級數果然非同凡響。
蒜蓉鹹魚粒炒芥蘭:蒜蓉加上鹹魚粒,個菜炒得很惹味。
四季之秋石榴紫背天葵山楂蜜:酸酸甜甜,好醒胃。