餐厅: 蛇王芬
资讯:

2005-12-22 17 浏览
今日下午想食蛇羹,由於我在中環返工,無選擇之下去咗蛇王芬,lunch time真係好多人,無位.咁只有外賣啦,但係都等咗好耐,要三吹四請先至有,回到公司一打開碗,令我相當失望,成60蚊一碗蛇羹,得十條八條蛇肉,分量很少,不過味道ok.
(非会员)
2005-12-04 11 浏览
上星期三晚, 諗住冒名去試一試蛇王芬, 聽聞蛇羹好正... 兩個人, 諗住試一試先, 同埋又成$60 一碗, 所以叫住一碗先, 加碟清炒荳苗, 同埋叫左個佢既食王爭霸戰既參賽品, 大蝦籠仔蒸飯...蛇羹唔使三分鐘就到, 但係.... 唔熱既, 亦都唔係凍既, 只係暖口, 打左個凸...之後等左超過三十分鐘, 碟荳苗先至到.. 但係, 都係唔熱既, 面個浸係無煙出既. 我嘗試夾心中間個d, 都有少少煙睇下... 都係只係暖口既... 第二個凸...到最後, 等多15-20 分鐘左右, 個大蝦籠仔蒸都到啦... 呢個好好多, 熱辣辣... 都算唔錯... 大蝦兩隻開邊, 放係飯面, 好香, 飯都好好食... 但係呢個飯要成$98... 好似貴左好多咁...最後成餐食左個半鐘... 埋單落樓$200 齊頭...第一次既感覺真係好麻麻... 無理由蛇羹會唔熱姐... 連炒荳苗都唔熱?? 可能我唔好彩, 個正廚放左假???

最後成餐食左個半鐘... 埋單落樓$200 齊頭...

2005-11-14 10 浏览
一直都冇0黎過坐低食, 試過蛇王芬, 係因為捱夜時同事叫外賣一齊叫埋之故.話說前排通頂通到似隻鬼, 唔單止唔想食飯, 麵同粉都完全提唔起勁食, 須知道捱夜一晚, 會大食特食, 捱多幾晚, 就會咩都唔想食, 連通幾晚0既話, 你只會想死, 食野(即使係我呢d咁為食0既人)係完全唔會come to your mind... 咁講返前排似隻鬼果陣, 完全係食不下嚥, 冇晒心機. 同事話叫外賣, 我都提唔起勁, 係d同事話叫我點都要食d, 唔係會頂唔順云云... 咁咩都唔想食果時, 我就望下個餐牌睇下有咩係易吞d啦... 後來叫0左瑤柱雞粥, 同埋同同事share d 菜. 瑤柱就唔多覺有啦, 但個粥底真係超鮮甜, 係雞同海鮮混埋0既鮮甜味, 雞件香滑, 後又發現有類似鮑片0既野, 淋但係有咬口喎, 雖則話係雪藏野, 但係唔知佢點整到咁鮮甜... 我冇心機食野都一羹羹畢清晒, 有多少粥水到肚, 又可以勉力打起幾分精神做野. 一連兩晚我都係食佢, 就係有呢碗粥暖下胃, 咬咬牙又過一關.唯一缺點係d雞油流晒落碗粥度, 頗油膩, 要撇一撇油先得.

唯一缺點係d雞油流晒落碗粥度, 頗油膩, 要撇一撇油先得.
2005-11-11 4 浏览
約了幾個朋友出來Happy Hours,見還有點餓,之後便來這裏食少少。我們叫了一個細窩蛇羹、腊味糯米飯和蜆芥瑤柱煎鯪魚角。細窩蛇羹- 幾個人食一窩細的,又真係幾少,但因唔算太餓,所以就當試味吧!味道唔錯,加上薄脆及檸檬葉,就更加好食,可惜就比較稀了點。腊味糯米飯- 腊味味道幾好,但因糯米飯不是生炒,所以比較多油及腍在一起,真係幾飽肚的。蜆芥瑤柱煎鯪魚角- 炸得好脆,鯪魚角味道都幾好,但就真係幾油,如能吸乾一點油就更加好了。侍應見我們叫這應少菜,蛇羹又叫細窩,便立刻黑口黑面行開,這樣的服務態度真係唔要得。
我們叫了一個細窩蛇羹、腊味糯米飯和蜆芥瑤柱煎鯪魚角。
同大食老友食罷楊氏肉骨茶,由於成九點幾至幫襯,咩小食都售罄,連油條都冇,所以老友點都要食番D小食至夠皮。之前book左十點去做腳底按摩,埋單時都近九點半,由蘇杭街至半山電梯,有咩小食啊?答案係‧‧‧蛇王芬!九點七抵達,舖內人一點不少,可見呢倨老字號依然不乏捧場客。睇下餐牌,一時都唔知可以食D咩。但見老友氣定神閒,先叫番個響螺燉雞腳湯,再慢慢選擇叫咩「小食」。作為一名蛇精,條友仔幾乎想叫炸蛇丸,好彩時間不足,總算俾我勸阻。由於之前食肉骨茶都食左半碟飯,我提議叫碟炒菜算數,老友聞言,只是唯唯諾諾‧‧‧最後,我地叫左碟芥蘭炒雙腸。先講燉湯,蛇王芬出品,質素都有一定保證,湯足料夠味,雞腳燉得好腍,一食就甩皮甩骨,正!到芥蘭炒雙腸上場,潤腸同臘賜切得厚厚的,夠晒份量。當我挾起一箸菜時,老友已急不及待咁挾起一大舊潤賜送入口,並大讚好味!由於D臘腸都幾瘦,老友食左一舊已經放棄,集中火力掃晒所有o既潤腸。其實D芥蘭炒得幾好,夠爽口又冇腥味,瘦臘腸亦好有嚼頭,頗有懷舊味呢!「食D咁重味o既野,唔送飯有D怪呀可?」老友涎著臉如是說。唉,叫啦叫啦!結果呢一輪小食包左一個燉湯、一碟芥蘭炒雙腸同一碗白飯‧‧‧基

基本上呢度o既小菜係幾得架,不過油水亦好足,怕肥人士就免問啦!
2005-10-30 8 浏览
別以為這裡只有蛇賣, 原來燉湯都十分出色~冬瓜瑤柱螺頭燉湯: 內裡有3片冬瓜, 一整粒瑤柱, 有4-5粒螺頭, 味道清甜, 一盅可分到6小碗~ 見到不少食客都有點個燉湯(有大約8-10款燉湯), 可見受歡迎之程度~蝦醬魷魚豆腐煲: 濃濃的蝦醬味配上新鮮的魷魚, 吃到最後仍然是熱辣辣的~福建炒飯: 配料多得驚人, 上面放了炸過的瑤柱絲, 沒有太多的獻汁, 炒飯底雖然比較濕, 但好好味~竹笙玉子豆腐: 竹笙上放了蝦子, 整個菜式比較清淡~ 另外, 伴碟的菜心...好甜午市沒有套餐供應, 全部都是散叫的, 但這裡的燉湯及小菜皆不錯, 而且用料新鮮, 值得一試!題外話, 見到有食客點叉燒飯, 但個人認為這裡的叉燒顏色帶鮮紅, 色水比較假, 有點嚇人~
別以為這裡只有蛇賣, 原來燉湯都十分出色~

2003-12-02 24 浏览
特別喜歡秋天及冬天,因為涼涼地人都特別起勁去搵好野食,除左煲仔飯之外,呢期至適合係食蛇。同友人來到,十二點九已經差不多滿座。叫了鴛鴦腸飯油菜套餐再加兩碗蛇羹,鴛鴦腸中我只喜愛潤腸,碰巧友人是不吃潤腸只吃臘腸,所以我便可獨吃兩條潤腸,味道甘香,又有陣陣酒香,好有水準,打孖食好滿足;蛇羹有一貫水準,好足料,又係冬筍冬菇絲木耳絲肉絲等。水準都能保持。呢度蛇羹較清較稀,少了我最討厭的馬蹄粉茨,更能吃到湯底及蛇肉的味道,可惜友人不太欣賞,覺得太稀,佢始終喜歡吃厚湯底的。年年都來吃,都食左五年了,在中環就只有鏞記有咁上下水準。孖腸飯套餐35蚊,蛇羹50蚊,埋單一百蚊有找。食完果然成身曖暖的。同相熟的蛇舖傾過,今年好似無活蛇進口,只得冰鮮蛇,味道當然差少少,所以今年無椒鹽蛇碌吃了。
年年都來吃,都食左五年了,在中環就只有鏞記有咁上下水準。
2003-01-29 13 浏览
早排明明暖左,點知近日又凍番,食蛇就最合時。唔想行落上環,中環都可以去蛇王芬。一支公去到,果度下晝都好多人,好不容易坐低,叫左蛇羹同潤腸飯。呢度D蛇羹少落茨,唔知會以為點解咁稀,但唔鐘意食茨的就會覺得無咁漏,料亦豐富,有蛇肉廋肉雞絲冬菇木耳等,加埋菊花瓣同薄脆,食完暖笠笠。潤腸油潤十足都幾好食。見倒仲有水蛇粥食tim,下次一定要試試。價錢一百咁上下,幾貴。
早排明明暖左,點知近日又凍番,食蛇就最合時。
價錢一百咁上下,幾貴。
2001-07-03 25 浏览
呢度最出名o既蛇羹唔係好好o架咋,但臘腸幾香幾好食,我唔多食潤腸,但聽人話仲好食.另外可以試下清甜蛇汁浸雞,煙韌雙冬炒蛇片,濃郁羊腩煲,惹味美極汁大蝦
2001-06-28 6 浏览
離開中環已經一段時間, 但都會專程去蛇王芬買臘腸, 自己整煲仔飯無佢唔得!至於佢o的蛇羹同燉品, 唔客氣講句: 得個貴字! 但燒臘臘味又好標青, 所以坐得唔舒服又貴又要等位都咁多人吼......
2000-11-04 8 浏览
I don't know why the eating magazine chose this is one of HK's good restaurant. In fact, I think it's not good as it said. The soup is not very special, i think "Ah Yi" is better. The dish size is very small. we ordered 2 dishes and one soup, $200, not worthy!
1999-11-25 12 浏览
呢間鋪頭最大既特色唔係D 食物而係有個" 後花園", 有次我地同個鬼仔去食直頭鍾意到卑, 同老板去食有冷氣位都唔坐, 係都要坐後花園, 仲要食蛇, 攪到Conniezilla 熱到想噴火, 但係我真係唔覺得有乜特別, 食食下野D 樹葉會跌落你隻碗度, 跟住時不時有隻貓會表演" 追趕跑跳碰" ( 如果係狗狗我會興趣大D, 話唔定同玩" 僕哩哩", 是關我屋企都有兩隻小暴龍), 我諗都係等大家自己去感受下呢隻" 感受"!