2007-12-27
是日平安夜為免西餐多人兼價錢貴唔抵,反傳統食蛇羹糯米飯。原來有不少人也放棄「傳統」的,來遲一步也無位。初時以為叫套餐較抵食,可任揀湯、兩款、一飯及糖水,另加$10可由湯轉蛇羹,食後才發覺散叫仲平,可能我揀的不是貴價菜。因為我不好蛇羹,只叫了$310的一湯套餐,再加$10有蛇羹。那碗蛇羹比預算中細好多,極愛蛇羹的老公評價是與深水廿多元一碗沒有分別。另外點了咕嚕肉及家鄉雜菜煲,咕嚕肉一上已傳出陣陣甜酸味,未食已立即醒胃,豬肉件件炸得脆口,可惜我略嫌肥膏較多。任揀飯類中,以腊味糯米飯最平(亦是最肥的),但聽講是出名的,所以本著致肥危險都要一試。每粒糯米被一層腊味的鹹香包著,粒粒口感煙韌黏滑,吃完一碗後立即暖笠笠。最後奉送的綠豆沙,倒不如叫綠豆糊較合切,如合桃糊般質地十分杰身。