餐厅: 蛇王芬
资讯:

2007-12-27 6 浏览
是日平安夜為免西餐多人兼價錢貴唔抵,反傳統食蛇羹糯米飯。原來有不少人也放棄「傳統」的,來遲一步也無位。初時以為叫套餐較抵食,可任揀湯、兩款、一飯及糖水,另加$10可由湯轉蛇羹,食後才發覺散叫仲平,可能我揀的不是貴價菜。因為我不好蛇羹,只叫了$310的一湯套餐,再加$10有蛇羹。那碗蛇羹比預算中細好多,極愛蛇羹的老公評價是與深水廿多元一碗沒有分別。另外點了咕嚕肉及家鄉雜菜煲,咕嚕肉一上已傳出陣陣甜酸味,未食已立即醒胃,豬肉件件炸得脆口,可惜我略嫌肥膏較多。任揀飯類中,以腊味糯米飯最平(亦是最肥的),但聽講是出名的,所以本著致肥危險都要一試。每粒糯米被一層腊味的鹹香包著,粒粒口感煙韌黏滑,吃完一碗後立即暖笠笠。最後奉送的綠豆沙,倒不如叫綠豆糊較合切,如合桃糊般質地十分杰身。

2007-12-25 5 浏览
(1) Melon & Welk Soup was good.(2) Signiture Sweet n Sour Pork was bad, not crispy, too much sauce.(3) Preserved Sausages were good.(4) Rice was good.(5) Waiter was cool, he took order, chopped roast pork, refilled tea, scooped rice, and served diskhes from dump-waiter. haha eventhough he face was so miserable, but apart from that he was really doing his job.I think the material they used were quite good, but the chef wasn't all that brilliant.
(4) Rice was good.

2007-10-28 16 浏览
這裡,可以寫的故事太多了,人情味、師傅故事、蛇羹...不敘了,這裡有明報出版社出版的食舖與餐廳逸事,埋單時可以買本走,作者在時可以(她也可算是半個專奇人物)請她親筆簽名。吃了多日快餐式食物,見到餐牌上一些懷舊菜時,自然有著說不出的感動,只是胃納有限,想叫碗糯米飯及蛇羹,最後只能選擇後者。蛇羹是稀身的太史五蛇羹,沒有加菊花,老闆娘解釋道菊花有農藥,堅決唔加,偶是覺得有點可惜,出得街吃也預了是「眼不見為淨」。配料有花膠(唔知公定母)、蛇肉、雞絲、冬菇、鮑魚絲,如國金的五蛇羹般料重於湯。湯是稀身而帶著獨特甜味,材料都是切成片狀,吃落也不會有「一件大一件細」的格格不入感覺,喝完幾啖湯,剩下7成滿的料,平民版的蛇羹而言,這裡交足貨了。吃蛇羹,如果要吃打欠式的,還不如吃這款真材實料,而非雲吞吞的清湯而足料版。

2007-06-07 15 浏览
甜心風暴當晚,挾著嘗試心情去蛇王芬食晚飯。聽說好壞參半,有點戰戰兢兢。布罝:企理,尚算新淨,但係D櫈真係無椅背,唔坐得耐。伙計:真係好有經驗。冇乜點出聲,問佢有乜介紹,佢掟個餐牌俾我。但我研究時佢冇走開,有耐性咁等,但真係一句嘢都唔講。燉湯:正!會為佢而再去。小菜:好少油,即使炒菜甚至炸雞柳都冇乜油,好清。煲仔飯:肉餅好瘦,但飯底好多油,不過好食。好似冇酒賣,不過同阿媽去食,有得賣都唔飲得。隔離枱有人自己帶紅酒,下次我都試吓。整體:真係會為咗啖湯同小菜再去。

布罝:企理,尚算新淨,但係D櫈真係無椅背,唔坐得耐。

燉湯:正!會為佢而再去。

小菜:好少油,即使炒菜甚至炸雞柳都冇乜油,好清。

煲仔飯:肉餅好瘦,但飯底好多油,不過好食。

整體:真係會為咗啖湯同小菜再去。
2007-03-20 5 浏览
OT時段又叫蛇王芬外賣,等了很久終於有飯落肚,餓到暈...本來叫了冬瓜瑤枉螺頭湯,可惜賣光,於是轉了木瓜豬湯($50),亞哉近來十足人乾,個湯正好狠狠滋潤一番。主食叫了蝦乾肉碎吊片飯($80),拌入豉油,加上陣陣飯焦香,十分美味;很大碗,兩個人也夠食。很久以前在堂食的小菜也不錯,只是店小人多等好耐,而且,價錢也挺貴,不是公司出錢我也未必出命。外加港式茶餐廳魚湯娃娃菜送飯。滿足的OT飯。
OT時段又叫蛇王芬外賣,等了很久終於有飯落肚,餓到暈...

外加港式茶餐廳魚湯娃娃菜送飯。

滿足的OT飯。

(非会员)
2007-01-10 13 浏览
Very bad service: I didn't expect mush from this kind of small restaurant, but it's like I need to beg the waiter to serve me. Expensive food : $300 for 2 soups, 1 plate of BBQ pork rice and 1 dish of fried vegetableGood soup: Tasty soup, the only reason to go.
2006-12-04 18 浏览
總於試左一次, 名不符實的老店七點半去到, 已經全場滿坐, 但甘岩有人埋單, 所以不用等位.坐低五分鐘, 叫左無十次都有八次, 個班老伙計係唔鍾意應你, 吹咩總於都有人來寫單啦, 又一瞼不耐煩, 問多句都嫌你長氣個款.但我忍你叫左一個蜜瓜燉螺頭, 好清甜, 但螺頭有少少沙, 扣分一個所謂既鮑魚花睇蛇羹, 老實講, 花膠絲都搵到兩條, 鮑魚, 影都無, 個湯亦無鮑魚味, 加呢兩款既名上去, 只係為左可以賣多個錢, 超級呃錢一個潤腸雞煲仔飯, 煲底超級多油, 分成兩碗飯, 碗底既飯亦好多油, 唔敢食晒今時今日, 甘既服務態度, 仲有甘多報紙雜誌係度讚佢, 唔知點解
總於試左一次, 名不符實的老店

但我忍你

叫左一個蜜瓜燉螺頭, 好清甜, 但螺頭有少少沙, 扣分

2006-10-24 13 浏览
對蛇羹唔算特別大興趣,叫左三盎燉湯,螺頭同豬肺,幾好味。 一個臘/潤腸炒芥蘭,d潤腸幾好味,但係都幾肥!一個叉雞,無咩驚喜兼幾行貨,一個炒麵,幾好食,既乾身亦無話一pat油係碟度,師父果然有番兩度!一個蝦仁炒蛋,雖然d蝦無咩鮮味,勝在幾好手勢,加埋三個「靚仔」no soft drink or beer!約$430(人地請食飯)地方其實太迫,加埋係無椅背,真係唔坐得耐,這晚用左40分鐘完成飯局!
對蛇羹唔算特別大興趣,
叫左三盎燉湯,
螺頭同豬肺,
幾好味。

一個臘/潤腸炒芥蘭,
d潤腸幾好味,
但係都幾肥!

一個叉雞,
無咩驚喜兼幾行貨,
一個炒麵,
幾好食,
既乾身亦無話一pat油係碟度,
師父果然有番兩度!

一個蝦仁炒蛋,
雖然d蝦無咩鮮味,
勝在幾好手勢,
加埋三個「靚仔」
no soft drink or beer!
約$430(人地請食飯)

地方其實太迫,
加埋係無椅背,
真係唔坐得耐,
這晚用左40分鐘完成飯局!
2006-03-25 15 浏览
就算你D 料幾矜貴,都唔值$60 碗:你話你落o左花膠、鮑魚所以咁貴,sorry,食唔出兼好「水」(似蛇湯多D)。蛇肉撕得好幼,唔花D 眼力都唔多覺- 反而雞肉就好覺。Service 唔講:店細、人多同老伙計通常都得一個後果。唯一一讚既係o係面既...唔係「卜卜脆」,而係檸檬葉,好fresh。

Service 唔講:店細、人多同老伙計通常都得一個後果。

2006-03-14 26 浏览
近日天氣突然反常,廿四小時內氣溫直插十度.連帶個人,神智不清,全日沒精打采.做任何事一樣提不起勁.點都好,一早約左個異性密友晚飯,個樣點死都要頂硬上.死頂之後,原來朋友比我更嚴重,近日皮膚敏感.正在戒口當中.講得出的食物,大多唔食得.海鮮煎炸奶類食物一律禁止,我去蛇王芬吧,唔食得蛇,一樣有其他野食.)朋友本身住在Soho腳下,當然無異議.反正天氣寒冷,食蛇係必然正選之一.朋友戒口當中,加上自身唔算特別肚餓,一碗蛇羹,一個煲仔飯.而朋友唔要蛇羹,要左個幾補的響螺雞腳湯.蛇羹賣成六十銀一碗,用料當然比出面更多,更名貴.有花膠同鮑魚呢兩味,已經值回票價.十幾樣材料蛇肉雞肉等等材料,味道非常鮮甜,加埋花膠,可話係"膠質豐富".一碗到肚,即刻要除外套.鳳爪排骨飯賣成$80一窩,兩個人分,幾貴.因為,呢度係中環.想平,不如落老廟,或老銅登龍街.不過,都幾好吃,飯焦也夠香夠脆.兩個人狀態麻麻,想叫多客孖腸飯都唔得,事後例牌菜.行多兩步上去公利飲蔗汁.心有不甘,擇日重賽.PS:店內電視正在播東張西望,鏢叔今日出殯,感覺有點雪上加霜.在小學年代,聽佢講馬聽到大.聽到未成年學人入投注站落欖.咁多年來,無一

點都好,一早約左個異性密友晚飯,個樣點死都要頂硬上.

海鮮煎炸奶類食物一律禁止,我

心有不甘,擇日重賽.

PS:店內電視正在播東張西望,鏢叔今日出殯,感覺有點雪上加霜.在小學年代,聽佢講馬聽到大.聽到未成年學人入投注站落欖.咁多年來,無一個評馬人,好似佢咁夠薑,兜口兜面在節目內問告東尼有無拉馬.同質疑當年許怡,點解仲要用馬泰斯騎翠河?

唉..........而家?吳嵩?馬後炮就有佢份!

2006-02-17 16 浏览
小肥難得病病地又話無乜幾何可以放工過來吃飯,咁啱剛剛上完網睇到D口碑唔錯,聞名已久但略為貴口既蛇王芬,佢話唔緊要,話要食好嘢慰勞,於是就係咁殺咗上去.除咗上次試過蛇羮得手外,據聞燉湯都好掂,點咗盅蜜瓜瑤柱燉嚮螺比小肥潤一潤,再嚟滑蛋鮮蝦仁,瑤柱扒豆腐加兩個靚仔(白飯).盅湯每人分到兩小碗多DD,料算足,啖落仍有鮮味,非常清甜,簡直叫我這個湯怪飲到舔舔脷.跟住來個豆腐,金菇多到鋪滿面層,豆腐係切成長身,方便入口,面層炸得香脆但內裏軟滑,索咗汁唔會淋Pat Pat,食吓食吓,發覺菇中混有瑤柱碎,雖然碎濕濕但仍有陣鮮味,唔怪得越食越鮮,個汁又唔會越食越鹹,三個字:無得頂,簡單見真章.一向好少叫炒蛋野,怕蛋炒得老又怕兩個人食會好滯,但呢次絕對係打破成見而有回報,蛋漿香甜軟滑夠厚身唔油膩,面頭微燶,尤其喜歡蔥花夠多好香口,蝦仁預咗係雪藏貨但可接受,夠大隻爽口(起碼唔係霉得得奀仔咁),掃畢全碟,重忍唔住倒D白飯撈埋D蛋汁,你話幾無敵.白飯又要講吓,$3個靚仔,絕對交足貨,香軟有飯味(雖然搵到D細細條麻包袋繩,但證明D米係米舖“笛”番嚟),真係你仲想點.總括雖然呢度係貴咗D(蝦仁$82,豆腐$60,
除咗上次試過蛇羮得手外,據聞燉湯都好掂,點咗盅蜜瓜瑤柱燉嚮螺比小肥潤一潤,再嚟滑蛋鮮蝦仁,瑤柱扒豆腐加兩個靚仔(白飯).盅湯每人分到兩小碗多DD,料算足,啖落仍有鮮味,非常清甜,簡直叫我這個湯怪飲到舔舔脷.跟住來個豆腐,金菇多到鋪滿面層,豆腐係切成長身,方便入口,面層炸得香脆但內裏軟滑,索咗汁唔會淋Pat Pat,食吓食吓,發覺菇中混有瑤柱碎,雖然碎濕濕但仍有陣鮮味,唔怪得越食越鮮,個汁又唔會越食越鹹,三個字:無得頂,簡單見真章.一向好少叫炒蛋野,怕蛋炒得老又怕兩個人食會好滯,但呢次絕對係打破成見而有回報,蛋漿香甜軟滑夠厚身唔油膩,面頭微燶,尤其喜歡蔥花夠多好香口,蝦仁預咗係雪藏貨但可接受,夠大隻爽口(起碼唔係霉得得奀仔咁),掃畢全碟,重忍唔住倒D白飯撈埋D蛋汁,你話幾無敵.白飯又要講吓,$3個靚仔,絕對交足貨,香軟有飯味(雖然搵到D細細條麻包袋繩,但證明D米係米舖“笛”番嚟),真係你仲想點.總括雖然呢度係貴咗D(蝦仁$82,豆腐$60,燉湯$50),但我覺得係值得,當你親身經歷過D斬你一頸血但仲衰過茶餐廳出品之食肆後,你就會明白。
2006-02-08 14 浏览
雖然話係蛇王芬但係同平常既食蛇既地方好唔同,坐得都好闊落,而且地方乾淨。其實來咗咁多次都未試過佢既蛇,反而覺得佢地既燒味,尤其係义燒做得唔錯,唔會太硬又唔會燒燶,同灣仔再興都咁好吃,不過再興係偏甜同濃味啲。另外佢既抄麵飯都係值得推介,用料同賣相都一流。我比較鐘意佢既抄麵,因為係傳統先炸一炸嗰種。不過我就未試過佢既湯水,下次有機會會試吓..不過老實講,好能用料貴既問題,都幾貴。
不過老實講,好能用料貴既問題,都幾貴。
2006-02-07 8 浏览
昨晚工司開年飯又因工作關係不能在外吃,最後要找一些比較貴的飯盒吃,錢是了希望找到些值得的這裡還是不錯的大蝦荷葉飯+螺頭湯共145元開邊蝦3隻6件蝦味往飯中滲,炒飯底又很干身,只是那個飯淡了一些...但湯沒話說的好清甜.請問公司元宵節有沒有得食亞公
昨晚工司開年飯又因工作關係不能在外吃,
最後要找一些比較貴的飯盒吃,
錢是了希望找到些值得的
這裡還是不錯的
大蝦荷葉飯+螺頭湯共145元
但湯沒話說的好清甜.

請問公司元宵節有沒有得食亞公
2006-02-01 5 浏览
2006年1月26日這晚老公放九時,聽說八時半後到九記大有機會買到爽腩,於是一心到此買外賣給老公。誰知九時五分來到,爽腩已經賣清光- 聽到"賣哂"令我不禁慘叫一聲,引來在座食客的好奇目光,真失禮!其實有次在勝香園遇到住在附近的Dickson仔,問他什麼時候來九記才可買到爽腩,他已經叫我放棄吧,真後悔不聽他說。失意之餘見這店幾客滿,門口的食評也不錯,就叫老公過來一齊吃。燉湯一盎($50) - 什麼無花果燉豬肺,幾清幾甜腸滑雞煲仔飯($80) - 等很久才上檯!飯粒分明,幾乾身,有少許飯焦,但阿叔太好招呼,幫我們分埋兩碗飯就把煲拿走。如果讓我自己話事我會等煲飯再焗一焗,然後把飯焦挖個一乾二淨。腸幾甘香幾有油水,不會乾硬,味道不錯。雞反而麻麻,一點也談不上滑,幾實和鞋才真。老公吃過坤記,說那兒的煲仔飯較好和平宜,有機會要去坤記吃一次。
2006年1月26日

燉湯一盎($50) - 什麼無花果燉豬肺,幾清幾甜

2005-12-30 13 浏览
朋友帶路黎左蛇王芬, 鋪仔細細都幾多野食, 招牌貨的燉湯一般都係五十蚊一個, 都唔係貴喎, 叫左2客湯, 一個木瓜燉竹絲雞, 一個係青紅蘿蔔燉豬, 個湯真係好熱好清甜, 有d懷疑佢係咪落左糖, 料都有好多下, 雖然唔係咩經貴野, 但係都好味道, 唔係齋湯個d啦小菜叫左個蒜蓉西蘭花同埋半隻白切雞, 西蘭花好大碟, 半隻白切雞已經足2個人食啦, 所以伙記哥哥叫我地唔好再叫野食, 白切雞肉地甚厚, 滑得來又唔會太生, 起碼不見血先啦, 但似乎都係冰鮮雞, 無咩雞味, $60半隻中位價啦, 雞胸好厚肉又滑, 好正! 但係真係好大碟, 食唔晒, 好在無叫多樣野啫