餐厅: 蛇王芬
资讯:

2003-12-02 24 浏览
特別喜歡秋天及冬天,因為涼涼地人都特別起勁去搵好野食,除左煲仔飯之外,呢期至適合係食蛇。同友人來到,十二點九已經差不多滿座。叫了鴛鴦腸飯油菜套餐再加兩碗蛇羹,鴛鴦腸中我只喜愛潤腸,碰巧友人是不吃潤腸只吃臘腸,所以我便可獨吃兩條潤腸,味道甘香,又有陣陣酒香,好有水準,打孖食好滿足;蛇羹有一貫水準,好足料,又係冬筍冬菇絲木耳絲肉絲等。水準都能保持。呢度蛇羹較清較稀,少了我最討厭的馬蹄粉茨,更能吃到湯底及蛇肉的味道,可惜友人不太欣賞,覺得太稀,佢始終喜歡吃厚湯底的。年年都來吃,都食左五年了,在中環就只有鏞記有咁上下水準。孖腸飯套餐35蚊,蛇羹50蚊,埋單一百蚊有找。食完果然成身曖暖的。同相熟的蛇舖傾過,今年好似無活蛇進口,只得冰鮮蛇,味道當然差少少,所以今年無椒鹽蛇碌吃了。
年年都來吃,都食左五年了,在中環就只有鏞記有咁上下水準。