2006-10-25 7 浏览
放工後專程造訪。之前呢度有唔少嘅宣傳,亦加深自己對佢嘅出品嘅期待...鋪頭開响車房林立嘅美善同道,若果唔係熟客或老饕,真係唔知點嚟幫襯...一踏入鋪,確實別有洞天。雅致嘅装修,好有家嘅感覺..去到時間尚早,一個人包晒成個場。到食完走嗰時都係...本menu設計好特別,可能同蘇三本身係讀design有關la...似本散文多D,裏面嘅插畫好特別...嘢食好最重要。自己不嬲唔太喜歡叫set dinner,但為咗試多D嘢,就破例叫一個。Choices算幾多,知道呢度嘅煙燻菜式不俗,但冇响Set menu出現,要散叫。個肚又唔爭氣,都係下次先試la..先嚟例湯苦瓜黃豆豬骨湯,水準一D都唔"例牌",味道好家常,好清,係一個好開始...主菜係鹵牛展蝦籽撈麵。用上靚豉油嚟撈,食落口後有少少豬油香味,加分^_^。難得碟底一D都唔油亦冇多餘豉油,可見撈得夠均勻。呢個工夫,記憶所及只係筲箕灣安利先做得到;牛展亦係用靚嘅金錢展,不過稍嫌唔夠濃味,可能自己喜歡濃嘅調味la;碟底仲鋪有一D炸過嘅蒜頭,令個麵更香...吃出過癮嚟。再叫一個魚湯浸大白菜。魚湯雖濃,但可惜食出有苦味,女友認為可能劏魚時割破個膽而造成,若

一踏入鋪,確實別有洞天。雅致嘅装修,好有家嘅感覺..

去到時間尚早,一個人包晒成個場。到食完走嗰時都係...

吃出過癮嚟。再叫一個魚湯浸大白菜。魚湯雖濃,但可惜食出有苦味,女友認為可能劏魚時割破個膽而造成,若果真係咁就有D可惜嘞...

睇見menu有一味叫"蠔上蠔",原來係用砵酒煎過嘅珍寶蠔上再淋上一個香草洋葱粒嘅蠔汁。食落蠔香四溢,下次一定要帶份屬蠔痴嘅女友試試...

Dessert係招牌花生糕。質感跟傳统砵仔糕好似(不過係花生味),面頭再鋪上一層甜甜嘅花生碎。相當不俗。若果係peanut fans更不容錯過..

下次有機會一定要試試佢哋D煙燻菜及私房菜...
2006-10-06 23 浏览
中秋節,當然要應一應節,食返個月餅啦,見到這個軟心朱古力月餅幾特別,便決定試一試。我們叫了煙火腿蝦籽撈麵、意義大利乾菌手打意粉、桔酒煮蜆、軟心朱古力月餅和北京手搖湯圓。煙火腿蝦籽撈麵- 煙火腿很香煙薰味,口感又好,很多蝦籽,和老闆娘那裡真係不妨多樣,麵質煙煙韌韌,爽口彈牙,可惜份量比較少,唔多夠喉。意義大利乾菌手打意粉- 微微辣,意粉口感好特別,非常有咬口,有點像肉絲的感覺,實在非筆墨所能形容。桔酒煮蜆- 桔和酒味香濃,蜆又非常新鮮美味,可惜都係份量偏少。軟心朱古力月餅- 第一次食,感覺幾特別,相信係由軟心朱古力餅,轉變而成;主要係唔要蛋黃,改由軟心朱古力代替。朱古力濃度很夠,尤其是熱食,感覺更加好味,可惜外皮比較厚和硬了一點。北京手搖湯圓- 每次來到都想試,但每次也是即興來,沒有預訂便沒有得試;今次終於試到了,聽說不是即搖即吃,鬆軟口感會完全唔同,外皮唔算好煙韌,但鬆軟度很特別,和一般食開的感覺完全唔同,細細粒一口一粒,說真的又真係幾好食。汁湯底,味濃微辛辣,加上湯圓一起食,實在非常合識。食物質數真係幾好,但價錢偏貴和份量太少,感覺就唔多抵食。

食物質數真係幾好,但價錢偏貴和份量太少,感覺就唔多抵食。
2006-08-26 10 浏览
早前星期日再到這裡,因沒有特別事做,所以可以慢慢食,休休閒閒的渡過。我們各叫了一個午餐,燕皮水餃日丁和煙雞湯烏冬。燕皮水餃日丁- 真可說皮薄餡靚,細細隻一口一粒剛剛好,味道鮮甜,看完介紹才知,燕皮係以豬後腿瘦肉搗成肉泥,以番薯粉拌入攪拌壓為薄片而成,再包以豬肉餡,功夫真係唔少。日丁煮得剛好,唔會太腍幾爽口,再加上麻油香,就更加好食了。煙雞湯烏冬- 煙雞很香煙燻味,也有陣陣迷迭香的香氣,肉質嫩滑,切得薄薄的幾片,份量就少,烏冬唔會太腍,幾有口感。餐茶叫了即磨咖啡,這個就好一般了,唔夠香味道也太濃,作為餐茶,都唔可以要求太高的。
我們各叫了一個午餐,燕皮水餃日丁和煙雞湯烏冬。
2006-08-21 16 浏览
本來該先寫美華,再寫蘇三,但食友起行在即,趁有時間忙撰此文。美華之後,大家已有8、9成飽,來這裡是試試私房甜品。聞說是某總編開的私房菜,管她的,偶看的是食物。設計方面是有心的,訂製的陶瓷及open kitchen,甜品用特別的中式陶瓷碗載著,唔食得都睇得下。說這裡的煙燻出色,初時以為是中式燻法,原來是西式的煙燻,可能方才吃得太飽,味蕾對煙燻之味變得麻目起來,對此煙燻,印象麻麻。原來這裡吃甜品有幾味是需要預訂的,北京丸子,是手拉的,要早日預訂,對丸子情有獨鍾,好想食,但,事前點解無人話偶知的呢???吃過燻菜後,食友宣佈她的大計,眾人嘩然後,是一番的道賀,偶討厭恭維,在此說句:「祝平安」。

2006-08-17 27 浏览
下半場開波,換邊再戰,地點係咫尺之遙的蘇三茶室,十三個隊員,入到去此細致茶室,近乎包場.上半場前過去同負責人單聲我們大約有十二人會過來吃甜品.)入到門口,店方已將數張細檯乾坤大轉移,拍成一字長蛇陣的長檯.席上有些食友對此店存在一定之期望,眾人拿起本類似飲食大全的餐牌,似乎愛不惜手.單係甜品,眾人傾向70巴仙的朱古力,可惜無晒,退求其次要50巴仙,小弟要個特濃芝士餅,另再叫個煙燻拼盤來分甘同味.兩個吧!)麵包兄搭咀叫住一個先啦.)拼盤有煙豬手,煙雞翼,煙雞肉,中間放著薯仔.西式煙燻同中式有別,聞落去煙味飄香,入口的煙燻味,並不會一馬當先,而係很有後勁的濃厚.特濃芝士餅,又真係幾濃,小弟多多都受得起.路比的焦糖焗蛋,賣相精美,味道應該不錯.友人E小姐的薑汁撞奶,回應好味.)專兄在menu上見到舊煙火腿,成舊東坡肉,見獵心喜,即追加一客.上桌已經切片,一片一片有序地排放在碟內.同樣煙燻味夠,肉質很爽.侍應過來推介羊肉酥角,星爺即刻點頭.六隻每人分半隻,賣相極似坊間老外速食點的批餅.連餡料也近乎雞批無異.食味唔錯,白汁羊肉.唔算很騷,外層酥皮鬆化,相信唔"哈"羊者,也會愛上.吃到差不多餐廳打烊

兩個吧!)麵包兄搭咀
叫住一個先啦.)

好味.)

吃到差不多餐廳打烊,亦係吹長雞完場之時候.比數不分勝負,眾隊員捧著腹步出Maidstone Lane.小弟亦已諗緊,下一場比賽...
真的很喜歡訂製的餐具- 秀氣優雅外,色澤清淡均勻;不是劣等貨色之餘,且保養得好。一大班人一起光顧,當然可以多試幾款食品。點了煙燻拼盤、羊肉酥餅,也各自點了甜點:煙燻的物事是用西式燻法,中式名堂弄中式菜料的西菜- 稍事言過於實;但又如某君言,如果用中式燻法弄菜,open kitchen 一定不勝負荷;羊肉酥餅給我的第一印象是教中式的,但出來的竟是徹頭徹尾的「雞批樣」...但用忌廉、雜豆弄羊肉,竟頗匹配。叫的是50% 黑朱古力慕思:挻幼滑,甜度適中...但仍然希望一試70% 黑朱古力慕思- 對我而言,始終不夠巧克力味,且想試試70% 上松子製作後如何。Creme Brulee 也幼滑,且即叫即把焦糖弄焦- 從pattern 看,焦糖的分佈是十分均勻的。最教人驚喜的是最廉宜的花生糕:份量雖少,但能不把花生碎在做糕的過程,或者儲藏的過程中弄得稔或者溢,時間是控制得蠻好的。 一大班人一起光顧,當然不敢奢望甚至要求有甚麼服務- 能自娛自樂,欣賞人家的裝修和工藝品之餘,又阻人家收爐,還想怎樣?

2006-08-15 24 浏览
一間幾有特色的小店,開在一個人煙稀少的地方,員工休閒的在工作,來這裡食返過下午茶餐、甜點或私房菜,也是一個幾唔錯的選擇。食物方面,很多都要預訂,連一看似很簡單的食物(例如:北京手搖湯圓),都竟然要預訂,但當你看完它的menu便會知道,原來坊間的湯圓,大部份是一早做好,這樣會令鬆軟的口感變差,完全不是即搖即吃的感覺,連這樣少的地方也注意到,可知它們是幾有心去做好這間食店。是次沒有預訂(手搖湯圓),只好留代下次再來時,先打電話來預訂。我只好叫了50%瑞士朱古力慕絲,另叫了一些鹹點,煙燻併盤(大)、煙火腿和羊肉酥角。50%瑞士朱古力慕絲- 本來想叫70%的,但因賣完,只好退而求其次,要了這50%的,朱古力味幾夠,又香又滑口,味道都好好;如係70%,相信會更合我的心意。煙燻併盤(大) - 煙燻味很夠,肉質很有咬口,中間的薯仔蛋,也很香蛋味。煙火腿- 一碟只有薄薄的幾片,但口感絕佳,煙燻味也很夠,原來要焗一晚才可以有這麼濃的煙燻味,煮一碟所需的時間真係唔少。因此貴一點也是值得的。羊肉酥角- 即叫即做,酥角很香脆,看落有點像叉燒酥,羊肉食落唔會很羶,感覺比叉燒酥更好味。還有幾樣要預訂的食物想試,下

還有幾樣要預訂的食物想試,下次再找幾個朋友來試試先。
地點比較偏僻,如不是有朋友告知,一定不會知道。
2006-08-04 26 浏览
在土瓜灣隱閉的美善同道,除卻歸隱多年的上海菜館美華外,尚有間格調雅致的"茶室",名叫"蘇三茶室".蘇三何許人?此人是曾在飲食界打滾多年,曾任某飲食雜誌身居要職,今天利用多年來在工作上得來的知識,經驗,於是在此不起眼街道開設此茶室.同耀華街一樣,車房林立,路邊無人,地鐵不能直達,處境更差,摸得上門,紅土人原居民外,其他的,應該也算是慕名而來的.否則,真係執得都似.開在這個位,少一點實力,名氣都唔掂.下午差不多兩點才到,全場得我一個食客,更加可靜心享受個懶洋洋下午.Set lunch有幾樣揀,$30 - $42.得知蘇三其中一樣擅長的菜式,就是煙薰菜色,見到Lunch set有煙燻雞肉烏冬,$42一客,凍飲加$2,吸引力比長洲魚蛋大得多.打開個餐牌,全由主理人操刀,相當得意,根本就是一本迷你飲食雜誌無異,內容有食譜,飲食人誌,和其他飲食上的知識等,閒來無事一個人來,用來打書釘也不失為賞心樂事.蘇三的煙燻雞,有別之前在中式菜館,此店用的是西式香料Rosemary,七里香等去煙燻.用其材料蒸其四十五分鐘,再慢慢焗一整夜.得出來的,就是點到即止,恰好的煙燻味,沒有中式的那麼霸道,只有翩翩的歐州香

蘇三的煙燻雞,有別之前在中式菜館,此店用的是西式香料Rosemary,七里香等去煙燻.用其材料蒸其四十五分鐘,再慢慢焗一整夜.得出來的,就是點到即止,恰好的煙燻味,沒有中式的那麼霸道,只有翩翩的歐州香氣,幽幽的古典氣味.雞肉亦很嫩滑.實在做得出色.

麵條並不時什麼手打貨色,依然爽口彈牙,比坊間超市一口粉貨色好得多.

懶洋洋的下午,身處如此雅致的小店內嘆慢板,嗒一口凍檸茶,冷眼窗外如與世隔絕的環境,有點末世得要命之氣氛.不過店內播著的,是謝檸檬的"非走不可".大煞風景.理應播Portishead的All mine,才最匹配,如果想清新一點,聽住Belle & Sebastian或Black box recorder作品亦不錯.

在menu睇到亦有些預定菜式供應,有羊膝,連霸王鴨呢類都有,私房菜每人$180-$300 per head,如果想要其他選澤,一系列煙燻菜式,或各式各樣西式甜品.應該可以滿足到大家.

三十米範圍之內,能夠吃到平價上海菜,和此精致茶室出品,下一次搞局,不如打孖上,吃罷小籠包,走過去吃個50%瑞士朱古力加焦糖焗蛋,也不錯.

Oh and 40 feet remain...
2006-06-18 16 浏览
兩個人...九點幾黎醫肚....完全係被佢既裝修吸引....外觀以為佢係西餐廳...但係食具上又極東方色彩....呢間餐廳根本唔應該出現係呢條車房街...佢應該係南丫島呀...長洲呀...西貢呀果D...佢同呢條街既格調好格格不入....佢既出現好似一個海市蜃樓...只有set dinner 供應..但係最想食既A & B 餐均已售罄...噢...早知唔入黎....係冇乜得揀既情況下...揀左煙雞絲湯烏冬& 牛丸日丁...個煙雞味道唔錯...睇埋佢本booklet 介紹...原來加入好多香料醃製...難得味道仲咁清香...但係要成$6X...甜品我要左homemade cheesecake...okay呀....另外所謂日丁者...日本版出前一丁是也...加幾粒牛丸賣$58...過份左囉...雖然佢D牛丸唔係機製貨...我估係佢地自家手打...因為加入左菜莆...好少有...又幾特別...但係成個set 就係呢5粒牛丸+即食麵+一杯涷飲+椰汁紅豆糕...唔記得有冇加一...但係覺得唔係好合理囉....我知你有heart...食物裝修餐具都花盡心思...但係經營生意... selling
我知你有heart...食物裝修餐具都花盡心思...但係經營生意... selling price & market price 你應該都要知要識囉....
順帶一提...張檯上既玻璃角位好"吉"手....唔該諗諗計...
(非会员)
2006-06-10 30 浏览
雖然近來有雜誌sell呢間野,但去到一食實在令人大失所望. 先是裏面的人毫不像一間食肆應有的服務人員, 雖然他們也做私房菜,但最少也應做到一點專業的服務水平. 那個年輕的waiter, 說話蚊滋咁,連水也不給我們一杯,而餐具也不先擺好. 服務水平無半點專業. 叫了個雜菌意大利飯餐,一個鴨腿連梅喱(忘了是乜乜鴨),一個三杯雞翼:1.三杯雞翼20蚊得三隻中翼,雖加了酒味,但距離「三杯」feel千百丈遠,物絕非所值2.鴨腿--簡直無厘文味,78元得幾片薄片,絕絕絕絕絕非所值!!!梅喱其實係jam、離譜3.意大利飯算ok, 但亳不突出, 一set連mini的cheesecake,78元,較可以接受唔知係咪佢D野唔夾我口味,總之咁水準又話去做私房菜我就打死都信唔過唔會試, 現在豬狗亞茂亞壽都話自己的是私房菜,咁我老媽子的蕃茄蛋牛肉都係私房菜囉……………..

(非会员)
2006-03-26 30 浏览
我同老媽子看過某雜誌介紹,叫兩個set lunch,一個係台式魯肉飯,另一個係烏冬。先係魯肉飯,根本不值一提,肉又乾又淡,飯就不過不失啦,但係就完全無台式風味。跟餐杯涷好立克,當我倒糖水同埋插支飲筒落去就發覺多冰到支飲筒插都插唔落。不過咁都未算最,我老媽子個烏冬我食完個飯之後都未,最後我地到埋單走人,個伙計仲好意思收我地個烏冬錢,仲唔信我地冇食過個烏冬,真係激死我地!

2006-03-21 28 浏览
經常上openrice看食評,卻沒有想過要寫下些什麼. 但對蘇三茶室的食後感實在不得不跟大家分享. 上星期六終於去了一直渴望嘗試的蘇三茶室. 前陣子於雜誌的一輪宣傳攻勢令我對這裡很是好奇.食評人蘇三於土瓜灣小街內開設一間專賣自己最喜愛的食物的餐室,菜式用料需不是名貴,但卻是一絲不苟,落足心機烹調. 可惜當天我只有一個人,未能多試幾款食物.當日點了:腐乳厚多士+ 飲品$20沒想到這裡連阿爸阿媽年代的小食也有. 腐乳+糖+厚多, 很懷舊的味道.燕皮水餃日丁$40這個真的不得了! 日版出前一丁相信大家也吃過,但當我喝下第一口湯的時候,真的令我有很感動的感覺.蘇三在湯裡加了雞蛋,需然看不到,但蛋汁加出前一丁的完美配搭實在太美味了! 還吃得出她是最後才把蛋加入,因為偶爾還會吃到半生孰的蛋白纏繞於麵條之間. 燕皮水餃也是自家製之出品.爽口鮮味.餐室的布置給人很閒適的感覺.點點舊式的裝修跟所賣的食物很相配.我在這裡吃了一頓很滿意的午餐,過了一個很寫意的下午.我誠意向大家推介蘇三茶室.

腐乳厚多士+ 飲品$20

燕皮水餃日丁$40