2018-08-30 79 浏览
今個週末下午來尖沙咀食好西呀!原來唔洗去泰國都可以食到泰式hightea !藍象是在海港城裡面的 #海景餐廳 ,下午茶識嘆一定係嘆海景 ,藍象的環境很舒適,座位不會很擁擠,可以好好放鬆 ,渡過一個悠閒的下午😌Afternoon hightea set 一上桌相機食先 ,點心是用鳥籠裝的,很有泰國味呀!點心都很精緻可愛😍底層鹹味的炸蝦和蝦餅、春捲都很好吃,炸物炸的香酥不油膩,配上酸甜泰式醬很開胃😋中間是柚子蟹肉沙律卷、馬可和蒸餃子馬可這個名字很特別,味道也很特別,是菠蘿加一顆球球🤭留著秘密等你們來嘗試頂層甜品是提拉米蘇杯、辣朱古力和班蘭撻我覺得辣朱古力很特別,一開始朱古力味很香甜🍫但是吃著吃著有點微辣很驚喜!提拉米蘇的cream很滑,班蘭撻細滑的斑蘭醬配上酥脆的撻皮也不錯吃🤤最後飲品是芒果椰汁糯米飯沙冰特飲>> 泰國水仙芒果🍸芒果味很香濃,配上椰汁糯米微甜,很適合夏天解暑的飲品另一飲料杯選了奶茶只要 $168 便可兩人享用(加一)價錢便宜,可以試一下呀!看著隔壁食物很香,下次也來試試看晚餐吧!😍
今個週末下午來尖沙咀食好西呀!
原來唔洗去泰國都可以食到泰式hightea !

藍象是在海港城裡面的 #海景餐廳 ,
下午茶識嘆一定係嘆海景 ,
藍象的環境很舒適,座位不會很擁擠,
可以好好放鬆 ,渡過一個悠閒的下午😌

點心是用鳥籠裝的,很有泰國味呀!

點心都很精緻可愛😍

底層鹹味的炸蝦和蝦餅、春捲都很好吃,
炸物炸的香酥不油膩,配上酸甜泰式醬很開胃😋

中間是柚子蟹肉沙律卷、馬可和蒸餃子
馬可這個名字很特別,味道也很特別,
是菠蘿加一顆球球🤭
留著秘密等你們來嘗試

頂層甜品是提拉米蘇杯、辣朱古力和班蘭撻
我覺得辣朱古力很特別,
一開始朱古力味很香甜🍫
但是吃著吃著有點微辣很驚喜!
提拉米蘇的cream很滑,
班蘭撻細滑的斑蘭醬配上酥脆的撻皮也不錯吃🤤

最後飲品是芒果椰汁糯米飯沙冰特飲>> 泰國水仙芒果🍸
芒果味很香濃,配上椰汁糯米微甜,
很適合夏天解暑的飲品
另一飲料杯選了奶茶

只要 $168 便可兩人享用(加一)
價錢便宜,可以試一下呀!

看著隔壁食物很香,
下次也來試試看晚餐吧!😍

2018-08-25
下午茶
用餐优惠
試食活動
2018-08-30 78 浏览
尖沙嘴區一向多嘢食,今次試下呢間朋友極力推介的泰國菜餐廳。餐廳裝潢係我非常喜愛的藍色!成個感覺好有格調又帶點浪漫。餐廳座位都算幾多,而且有部分座位係窗邊,可以飽覽維港景色。menu有好多選擇,但係因為我地人數唔多,所以無辦法每樣想食既都點🙈我最鍾意係泰式紅咖哩配牛肉,牛肉非常嫩滑,吸收左咖哩的汁真係好惹味。咖哩汁味道亦都非常好,辣味中帶微微的甜味,用黎撈飯真係一流!食完之後仲有咖哩汁剩我地忍唔住order左個油鬆餅點汁!仲有好多其他菜式都好好食,絕對會再翻單去食既泰國餐廳🍴
正所謂嘆下午茶最好緊係配靚景,對住維港慢慢嘆個人都開心啲,食個泰風味下午茶,混合左泰國煮法幾特別。一行入門口已經有個大大既藍色壁畫迎接你,入面仲有好多唔同既特色既裝飾,好似呢個能咁樣,好多設計都好有心思。識食緊係對住個海食,今次有幸咁坐係窗邊位,望出去就係維港景真係識得嘆,成個場地都好闊落,下午茶都真係幾多人。今次叫左個二人既下午茶,《Afternoon Tea Set》($168)最特別係用左金雀籠載住咸甜點好精緻,最底層既咸點有彈牙又脆既香脆蝦餅、泰式春卷、泰式比利時炸蝦。中層既就有清新柚子蟹肉沙律卷,食完炸野可以食柚子清一清,超可愛既雀仔造形皇家宮殿蒸餃子,入面係包左咖喱餡料。最高屠既甜點有香香既班蘭撻、Aftertaste夠辣味即泰式辣朱古力缾、幼滑提拉米蘇杯。好特別既野飲《水仙芒果糯米飯沙冰》(+$25),用泰國水仙芒果打成既沙冰,有啖啖芒果香味,入面真係有埋舊舊糯米飯,凍冰冰食又幾特別。店名:藍象泰國餐廳地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3303號舖餐牌:

店名:藍象泰國餐廳
地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3303號舖

餐牌:
2018-08-25
  • Afternoon Tea Set
2018-08-29 315 浏览
「到法國一定要去藍帶,到泰國一定要去藍象。」誰都知道我不止喜歡吃,還喜歡做菜,這兩個地方就是可以讓你品嚐高級料理之餘,還可以試着做,還真是讓我夢寐以求啊!雖然香港的藍象只有「品嚐」部份,為了見識見識精緻的泰國料理,剛好看到有團購券,雖然價格稍高也決定一試。「不過突然吃這麼高級的料理好像有點太突然。」我跟漁夫說。「反正我也快生日了,那就那天去吧!」他提議。那邊氣氛好、環境好,的確是不錯的決定呢!踏入店內,我不禁「哇」了一聲。「這也太美了吧!」不是說環境,而是水箱裡一隻隻大肉蟹,可恨當時沒有買足夠的現金卷,不然還真想嚐一嚐啊!「你也別一直拿著計算機,真的超額也不要緊啊!」漁夫提醒我,「當然我不是指這肉蟹。」慶生不能沒有飲料,漁夫要了一般啤酒,我和弟弟則要特調雞尾酒。「這個一定是最划算的酒了。」我點了pina colada, 那竟然以原個椰子作容器,份量非常多,還有椰肉可吃呢!加上酒味不濃,更適合我這酒精初學者。「我們來試試正宗的冬陰公吧!」以前我不愛吃辣,現在可以了便愛上了這道湯品。冬蔭公的湯頭味道很濃郁,明顯的酸味讓我胃口大開,辣度也是用以提味的辣,各種不同的香料味更是迷人。其實二至三人

「不過突然吃這麼高級的料理好像有點太突然。」我跟漁夫說。

踏入店內,我不禁「哇」了一聲。

Pina  colada

藍象特色冬蔭公配大蝦

其實二至三人份份量也不少,每人還是可以喝上一至兩碗,加上大蝦很長一隻,兩隻三個人分也非常足夠。

「這拼盤好像大家都有點。」我對小食拼盤的興趣其實一般,但好像能用來充充場面,增增美感,看它不算太貴也點了一份。
小食拼盤

看蝦餅有四件,也就先攻向它。
「是意料之內的好。」既鬆化又有彈性,但就是沒有驚喜。而旁邊的沙嗲串燒也是不過不失,不乾柴但不夠香。
「他的醬料給得不多呢!」小小的雖然可愛,但就不能滿滿的淋在沙爹上了!
我最好奇的是那椰糖配菠蘿,「我要自己吃一個!」話未說完就先抓了一顆進自己的盤子。
椰糖有椰子和花生的香氣,不黏牙,再配上菠蘿解膩,真是香甜好吃。
「只是因為那是糖果你才喜歡吧!」漁夫說。
最後的青咖哩包本以為會很多汁,卻意外的乾,味道也偏淡。
「果然是好看用的拼盤。」我說,相機食先的食物看來還是不太適合我。

「馬沙文和青咖哩,一道有推介一道我想吃,怎麼辦?」
「那就都點吧!」就等漁夫這一句。
咖哩豈有不配拋餅的道理?
「再加拋餅!」
雖然這裏的拋餅和飯需要另外加點,而且$38只有兩片,但少了他就浪費了咖哩了。

「還好點了兩份。」兩盅咖哩都較微型呢!
香濃馬沙文咖哩
「這馬沙文咖喱好好吃!」我當然先吃自己選的,濃濃的花生和椰糖香,甜甜的很對我的胃,比起咖哩其實更像沙嗲。裡面的羊肉非常嫩,微微的羶味剛剛好,旁邊還有紫薯和腰果,令咖哩感覺沒那麼單調。
藍象特色青咖哩

「我比較愛青咖哩。」漁夫說。青咖哩的香料味較濃,檸檬葉的味道很香,還帶些許青辣椒的辣度,青咖哩的味道很明確。這裡面雖然沒有其他配料,是單純的咖哩和牛肉,但牛肉竟然是方正的!牛肉雖然不算肥,卻也同樣嫩。
「藍象的收費多少因爲這端正的牛肉吧?」居然有心思把用來燉的肉修成這樣,只有餐廳才能這麼做吧!

「再加一份拋餅吧!」這裡的拋餅不油膩,新鮮熱熱的吃,又酥又鬆,配上醬汁比肉更讚,一下子就完食一份。
香煎油拋餅

最後一道肉料理在和牛跟豬肋骨猶豫了一下,還是因為cp值的關係選了豬肉。
慢煮嫩排骨配辣味羅望子汁

燒過的排骨很香,也很多肉。
「其實有點像叉燒呢!」口味也是偏甜的,羅望子汁也有點像蜜汁,跟預期的酸味醬汁不同。
「但肉質偏乾了一點。」漁夫說,「的確雖然鬆化,但就沒有多汁的感覺,也意外的偏瘦。

慢慢吃著吃著不知不覺就飽了。
「都夠了吧?」漁夫把最後一口酒喝完。
「我還要吃飯!」我可還沒滿足!
漁夫好像有像有點驚訝,我向來就不愛主食,竟然說要吃飯?
「我要吃芒果糯米飯啦哈哈!」
黑白糯米飯配泰國芒果

芒果糯米飯分別有白糯米和紫糯米,伴以大片芒果和冰淇淋。
香甜溫熱的糯米夠香又不會太黏太濕,加上清甜的芒果已經夠誘人了,冰淇淋更是神來之筆!
「這一冷一熱的太棒了!」冰淇淋的甜融入糯米,比單吃更易入口,完全不會覺得膩。
「這巧克力冰淇淋能搭得起來嗎?」漁夫疑惑。我也覺得配原味比較適合,但其實配起來感覺也很和諧,「要是有更多冰淇淋就好了!」我還真希望他覺得不搭而把冰淇淋讓給我,可惜他卻愛死了,我就多讓給生日的人吧!

說口味其實藍象沒有讓人非常驚喜,但就是樣樣皆精,什麼都好看,什麼都不錯吃。
「我們這些只管好不好吃的人好像不太需要這塊方方正正的牛肉呢!」我說。
不同以往,精緻的泰菜已開了不少,很多也滿不錯吃,也沒那麼貴,要不是為了「藍象」這兩個字,看來是沒有特別要來的必要。
離開的時候我又重遇那幾隻肉蟹,「不過他們的用料確實大方又有品質。」我看著那幾隻螃蟹,真想把手伸進去抓走一隻。
我盯著它不捨得走,還好漁夫把我拉走,說:「要吃肉蟹也到別處吃吧! 」他搖搖頭,「別人不知道還以為你吃不飽呢!」
2018-08-17
藍象特色青咖哩
香煎油拋餅
黑白糯米飯配泰國芒果
2018-08-29 68 浏览
第一次幫襯,原本好期待,點知好失望叫左一個人青咖喱配薄餅,咖喱份量少就算啦,味道好一般,薄餅唔熟菠蘿🐔粒炒飯好難食,是凍的,唯一叫做食得既係碟椰菜苗,不過份量真係好少
第一次幫襯,原本好期待,點知好失望
菠蘿🐔粒炒飯好難食,是凍的
,唯一叫做食得既係碟椰菜苗,不過份量真係好少

2018-08-28
2018-08-29 95 浏览
連踩兩個無假放嘅週末,難得可以去拍下拖,見到網上有人介紹海港城藍象嘅Afternoon Tea Set,又有靚景又有美食,就預早咗一個星期打去訂位。星期六2:30就去到,見到門口已經有人開始排緊隊,一問之下原來就算訂左位都要一齊排,不過條隊就有d唔同,但應該唔係人人知。好幸運地都算坐到迎窗口嘅走廊位,好彩唔係貼近窗口,因為見坐近窗原來又背光仲曬到好刺眼。落完單好快就已經有得食,賣相係靚仔嘅,因為第一次食Tea Set嘅關係,影相大大話話都玩左十分鐘先開始開動!咸點黎講,蝦餅、春卷同埋蟹肉卷都唔錯,雖然明顯唔係新鮮即炸,但始終呢d係泰國菜最common嘅菜式,所以對於餐廳黎講應該無咩難度。至於女士最期待嘅甜點,可能比佢賣相扼咗又可能係自己期望過高,確實係失望嘅!尤其係個Tiramisu,竟係係得一杯cream,仲要死甜無咖啡味,所以食完一啖之後就放棄咗。食Tea就緊係想坐耐小小傾下計架啦,但一小時都未夠,個侍應就走埋黎問我可唔可以拎走我未食完嘅甜點,佢地唔夠Tea Set層架用……………..呢個經驗真係十分差。總括黎講,如果為左影相扼LIKE一次就夠了

影相呃Like一次就夠🤪
泰菜必食炸物

令人失望嘅甜點
 Cream  only🌚

總括黎講,如果為左影相扼LIKE一次就夠了
泰菜必食炸物
2018-08-26 73 浏览
友人生日,揀咗食呢間泰國都好出名嘅藍象~一入到去就覺得好浪漫好有情調! 仲安排咗坐窗邊位見到有海景👍🏻食物方面我地4個人叫咗青木瓜柚子蝦乾沙律-酸酸甜甜仲有啲微辣,係一個開胃嘅前菜小食拼盤-有沙爹雞同豬,炸蝦餅,咖哩黃金包同馬可,馬可都係第一次食 配菠蘿都幾得意餃子-賣相加哂分!入面包咗少少肉碎,但皮有啲厚食落有成口粉嘅感覺大蝦金邊粉-隻蝦真係好大隻,食落好新鮮。金邊粉味道比較淡。總括而言,呢度環境幾好,食物都唔錯,值得一試!
友人生日,揀咗食呢間泰國都好出名嘅藍象~

食物方面我地4個人叫咗
青木瓜柚子蝦乾沙律-酸酸甜甜仲有啲微辣,係一個開胃嘅前菜

大蝦金邊粉-隻蝦真係好大隻,食落好新鮮。金邊粉味道比較淡。

總括而言,呢度環境幾好,食物都唔錯,值得一試!
2018-08-12
庆祝纪念
生日
2018-08-26 61 浏览
這天和朋友相約在尖沙咀九龍公園看展覽, 看完展覽當然要醫肚。在旅客地區找間質素高而環境舒適的餐廳, openrice 告訴我, 藍象是不錯的選擇。藍象位於海港城海威商場City Super 旁邊, 由九龍公園過去其實只要幾分鐘, 相當易搵。餐廳佈局高級豪華, 以深藍色為主調, 餐廳有一系列落地玻璃對望著海運碼頭, 用餐環境怡人。是晚叫了三道菜色: 1.燒大蝦金邊粉燒大蝦金邊粉是這裡的招牌菜, 金邊粉主要以自家調製的醬汁作為調味, 配以豆腐乾、芽菜等等一起炒香, 另外還可以釀以砂糖、花生碎和辣椒碎伴食, 讓金邊粉的習次得以提升, 得以集甜、酸、咸、辣於一粉之中。再者, 燒大蝦肉質爽口彈牙, 啖啖肉, 可見食物質素有番gam 上下。食時如果再加D鮮榨青檸汁, 酸咪咪的, 夠開胃會更見好食。2.香辣金不換豬頸肉炒飯這道菜煮得 十分惹味, 豬頸肉粒爽口彈牙不在話下, 炒飯也炒得乾身有獲氣,混入了泰式金不換的炒飯味道濃郁。唯一美中不足的是如果炒飯的分量再多少少會更抵食。3.香炸海鱸魚配泰式辣味香料汁 這是一道CP值極高的魚料理, 海鱸魚肉白滑香嫩, 外脆裡嫩,肉質細嫩油脂膠質多, 泰式辣味汁濃郁

是晚叫了三道菜色:
1.燒大蝦金邊粉

燒大蝦金邊粉

另外還可以釀以砂糖、花生碎和辣椒碎伴食,
燒大蝦金邊粉

讓金邊粉的習次得以提升, 得以集甜、酸、咸、辣於一粉之中。

燒大蝦金邊粉

食時如果再加D鮮榨青檸汁, 酸咪咪的, 夠開胃會更見好食。

2.香辣金不換豬頸肉炒飯

香辣金不換豬頸肉炒飯

混入了泰式金不換的炒飯味道濃郁。
唯一美中不足的是如果炒飯的分量再多少少會更抵食。

3.香炸海鱸魚配泰式辣味香料汁

香炸海鱸魚配泰式辣味香料汁

肉質細嫩油脂膠質多, 泰式辣味汁濃郁,
香炸海鱸魚配泰式辣味香料汁
不會過辣而又酸酸地夠開胃,帶來惹味之餘又有層次豐富的口感。
唯一美中不足的是如果魚皮再脆一點會更好吃 :-)

總括而言, 這裡環境舒適, 望著優美的海景進食是不錯的。
唯一美中不足的是位置剛剛在廚房的出菜位, 位置會比較繁忙, 但不損我下次再來的意欲呢。
2018-08-24 59 浏览
見到價錢唔太貴 本身又好鐘意食泰菜 一於試試佢!小食拼盤 $168啲炸物好高質 唔會成口油之餘又唔厚粉 蝦餅同串燒都好好味 !辣椒炒海鮮 $198唔算好辣 但個汁夠哂惹味 海鮮份量都算多 有帶子 青口 蝦 魷魚燒大蝦炒金邊粉 $152一上枱好吸睛呀 擺碟咁靚 真係忍唔住影多幾張! 大蝦肉質唔會淋 金邊粉都炒得好香!蝦干魚露炒椰菜苗 $98椰菜苗係我必食!好鐘意個口感!芒果黑白糯米飯 $88又係擺碟好精緻! 美中不足係芒果幾酸下!
見到價錢唔太貴 本身又好鐘意食泰菜 一於試試佢!

小食拼盤 $168

辣椒炒海鮮 $198

燒大蝦炒金邊粉 $152

蝦干魚露炒椰菜苗 $98
椰菜苗係我必食!好鐘意個口感!

芒果黑白糯米飯 $88
又係擺碟好精緻! 美中不足係芒果幾酸下!
2018-08-24 55 浏览
朋友轉工請食飯, 選了在新公司樓下的泰國餐廳 - 藍象走高檔價調的泰國餐廳不算多, 這裡還附送尖沙咀海景, 可算是能有高級享受的泰國餐廳不像一般的泰式餐廳走橙橙黃黃路線的裝飾, 反而是低調高雅的藍色為主既然走的是非一般路線, 食物方面當然也有自己特色先來客藍象特色冬陰公配大蝦, 侍應先幫忙分碗才上桌, 湯底濃郁, 辣味適中,  湯裡的大蝦有不少蝦膏, 令湯味更鮮比較酸味重的金柚芒果沙律拌蝦干甜梅子汁, 吃在第一道菜, 完全將胃口打開, 不論是芒果或金柚, 味道夠濃充斥在口中這個燒大蝦炒金邊粉, 大頭蝦特別巨形, 蝦膏更多; 金邊粉加上花生砂糖及泰式辣粉混在一起吃, 更香口惹味, 而且金邊粉沒有太過濕潤, 自己更喜歡這種質感另外點了的小食拼盤, 除了常見的泰式豬肉及雞肉串燒, 蝦餅外, 還有一款馬可慢煮花生軟糖配新鮮菠蘿, 甜甜的帶點烟韌, 加上花生的咬口, 很特別的一款小食每次泰菜都不會錯過的炭燒豬頸肉配泰式香草辣汁, 新鮮燒製令少少油脂香氣揮發, 但半點不油膩是晚最意外驚喜的是最後一道的甜品 - 暖心榴槤撻, 榴槤雪糕香濃, 最精彩是配以味似香港雞批的餅底, 兩者混在一起好味不得了,
朋友轉工請食飯, 選了在新公司樓下的泰國餐廳 - 藍象
既然走的是非一般路線, 食物方面當然也有自己特色

是晚最意外驚喜的是最後一道的甜品 - 暖心榴槤撻, 榴槤雪糕香濃, 最精彩是配以味似香港雞批的餅底, 兩者混在一起好味不得了, 如不是已經吃得很飽, 恨不得再叫多一個
  • 暖心榴槤撻
  • 炭燒豬頸肉配泰式香草辣汁
  • 燒大蝦炒金邊粉
2018-08-24 48 浏览
之前因爲同事帶過我黎食所以知道呢間藍象餐廳,食落晚餐質素都唔差,好岩我口味,見到佢地又出左個hi tea set 😍價錢2位都只係169,超級抵呀😜個日去到咁岩坐個位可以望到海,食住好西望住海景超爽的😆👉🏿✨泰式二人下午餐 Hkd 168 💸📌入面有成9款唔同既食,煎炸有,甜點都有,佢地個春脆整得非常好味,雖然細細一嚿但入面既餡料係爆餡咁正,超正呢👍🏿而特別小小個炸蝦都幾創新,入面好似加左啲咖哩薯仔咁,同埋蝦肉一齊食又幾夾~甜品黎個佢個提拉米蘇絕對可以瘋狂encore 😜入面係冇蛋糕應該只係cream,不過甜度適中,帶有些少空氣感。最令我印象深刻就係個泰式辣朱古力餅,入口係有小小苦苦地,之前啲辣會慢慢滲出黎,但唔令辣到令人難以接受。👉🏿✨水仙芒果糯米飯沙冰 Hkd 25 💸💸tea set 會包埋茶同咖啡,見到呢個沙冰幾得意就叫左黎試下,上面係充滿芒果味既沙冰,超濃椰汁味,最驚喜係個底居然仲有糯米飯,可以一試喔👾
價錢2位都只係169,超級抵呀😜
個日去到咁岩坐個位可以望到海,食住好西望住海景超爽的😆

👉🏿✨泰式二人下午餐 Hkd 168 💸

甜品黎個佢個提拉米蘇絕對可以瘋狂encore 😜

👉🏿✨水仙芒果糯米飯沙冰 Hkd 25 💸
2018-08-24 43 浏览
同事生日,請佢食飯,佢話想食泰國野呢間餐廳都幾浪漫,燈光昏暗!班蘭雞半份,估唔到仲有醬汁配上,雞好入味,好食沙嗲串燒,配上沙嗲汁,可以任我加!青咖哩牛腩,一放上台已經有濃濃嘅咖哩香味,味道有少許辣,配菜都有好多,好正宗有好多牛腩,而且好淋,食得咖喱一定要叫蒜蓉包,蒜蓉香味加咖哩汁香味真係無得頂吖,蒜蓉包非常脆香茅炸蝦餅,同事好中意食呢個,佢話蝦味好重,而且夠熱雞肉蝦醬芒果炒飯,原來呢個要自己撈,有蛋碎,青芒果,蝦乾,肉鬆,仲就會4隻大蝦,好豐富!食落去成口都係蝦味
同事生日,請佢食飯
,佢話想食泰國野

呢間餐廳都幾浪漫,燈光昏暗!

班蘭雞半份,估唔到仲有醬汁配上,雞好入味,好食

沙嗲串燒,配上沙嗲汁,可以任我加!

有好多牛腩,而且好淋,

香茅炸蝦餅,同事好中意食呢個,佢話蝦味好重,而且夠熱

食落去成口都係蝦味

庆祝纪念
生日
2018-08-23 49 浏览
聞名已久,今晚book左枱同屋企人試下呢間非常出名既泰國菜😛室內既藍色燈光令間餐廳充滿神秘感,坐近窗口位可以望到碼頭海景,用餐體驗一流~炒通菜係我assess泰國菜既其中一個standard,呢到雖然上枱時已經凍左小小,但依然有鑊氣,加左小小蝦乾炒食起上黎更香~青咖哩雞+蒜蓉包,特別想讚下個包,成塊烤到金黃色,賣相一流~咖哩亦唔錯,底部有燭火長期燒住唔怕凍左~而且雞肉嘅份量好足夠,可以送到一碗白飯架呢個魚有小小乾身,所以魚肉唔夠嫩滑,但味道係okay的,而且都幾大份下,四個人分每人都食到三四舊~pad Thai,非常正宗,隻大蝦好大隻,肉質都好爽口~食物水準不俗,環境服務一流(整餐飯都有幾次主動換碟同埋加水),價錢唔貴,值得推薦

pad Thai,非常正宗,隻大蝦好大隻,肉質都好爽口~

2018-08-22 81 浏览
泰國藍象不嬲都幾出名下之前去曼谷時有幸試到一次正宗泰菜趁週末就同屋企人一齊去海港城食下午茶順便睇下同泰國果邊有無差好遠呀嘛😃.•Afternoon Tea Set for Two $168•入到去見到個個都叫鳥籠tea set我都叫埋一份最頂層係甜品第二層就係輕食面最底層就係炸物.炸物方面包括香脆蝦餅、泰式春卷同泰式比利時炸蝦蝦餅夠濃味彈牙炸蝦方面則用料新鮮 而且炸粉不怕太厚泰式春卷金黃色得黎 皮脆夠薄 加上泰式酸汁非常開胃😍.第二層分別有馬可、柚子蟹肉沙律同皇家宮廷蒸餃子馬可就係上面用以牛肉球 夠哂咸香 同時與酸甜菠蘿一齊食 令食感新鮮!柚子蟹肉沙律都用左不少蟹肉皇家宮廷蒸餃子的餡夠惹味有小小辣加上外表夠可愛 完全唔捨得食‘最頂層就係甜品啦包括提拉米蘇、斑蘭撻同泰式辣朱古力餅提拉米蘇不算太甜 口感幼滑不過可多加咖啡粉做toppings!斑蘭撻充滿獨有的味道較為特別!泰式辣朱古力餅中心位置開始食到陣陣辣味夠哂刺激可以望住海照食個tea簡直係人生一大樂事
泰國藍象不嬲都幾出名下

我都叫埋一份
最頂層係甜品
第二層就係輕食
面最底層就係炸物

炸物方面包括香脆蝦餅、泰式春卷
同泰式比利時炸蝦
蝦餅夠濃味彈牙
炸蝦方面則用料新鮮 而且炸粉不怕太厚
泰式春卷金黃色得黎 皮脆夠薄
加上泰式酸汁非常開胃😍
第二層分別有馬可、柚子蟹肉沙律

同皇家宮廷蒸餃子
馬可就係上面用以牛肉球 夠哂咸香
同時與酸甜菠蘿一齊食 令食感新鮮!
柚子蟹肉沙律都用左不少蟹肉
皇家宮廷蒸餃子的餡夠惹味有小小辣
加上外表夠可愛 完全唔捨得食

最頂層就係甜品

包括提拉米蘇、斑蘭撻同泰式辣朱古力餅
提拉米蘇不算太甜 口感幼滑
不過可多加咖啡粉做toppings!
斑蘭撻充滿獨有的味道
較為特別!
泰式辣朱古力餅中心位置開始食到陣陣辣味
夠哂刺激

可以望住海照食個tea
簡直係人生一大樂事
今日朋友生日, 同時我亦想佢食好啲, 而我哋又喺尖沙咀所以我哋嚟咗harbour city搵食。 見到呢一間泰國餐館嘅門外環境已經非常吸引, 同時我哋時間尚早所以不用排隊等位, 所以二話不說直接入去!先經過條走廊已經見到好多隻大蟹, 非常生猛非常新鮮, 可惜嘅係我哋唔會食蟹與蟹無緣! 餐廳環境亦都十分大好多枱櫈, 估計錯分成間餐廳就會有超級多人。 格局同設計都非常之特別, 燈光以藍色天花主題, 環境以木顏色黃燈光襯托, 感覺舒適合優雅令人感覺非常高檔! 非常幸運地我同朋友被安排喺海景位, 望住海景嚟望住海景呢食飯咩都值哂! 佢哋有個義人生但可惜朋友唔食得太辣所以寧願散叫, 同埋呢間餐廳有好多特別嘅小食同前菜, 所以我哋寧願自選多於被規範在套餐中! 前菜 - 泰式餃子呢個最為特別亦是第一度上菜,令我哋覺得非常驚喜因為餃子有鳥形狀! 鍾意影相食物嘅人真係唔不能錯過! 餃子底汁係用魚露辣椒所餃子底汁係用魚露辣椒所以配起來非常惹味! 軟殼蟹米紙卷: 呢個都係一個前菜所以佢係凍食而唔係炸熱, 我哋開頭誤會咗呢一個係熱食, 不過唔緊要照食可也, 同樣亦都有魚露辣椒 不過呢一個相對地沒有咁辣,

前菜 - 泰式餃子

軟殼蟹米紙卷: 呢個都係一個前菜所以佢係凍食而唔係炸熱, 我哋開頭誤會咗呢一個係熱食, 不過唔緊要照食可也, 同樣亦都有魚露辣椒 不過呢一個相對地沒有咁辣, 而綠色相對比較辣我亦比較鍾意!

相信炸魚餅亦都係泰式小食嘅必點食品, 由於我哋得兩個人所以點了魚餅半份, 半份已經有四件所以很不錯!

主食我哋選擇咗 燒大蝦炒金邊粉, 大坑相當美味烤肉相當砸實,金邊粉相對軟綿!

另一主食, 我哋選擇咗泰國都好出名嘅青咖哩雞, 由於佢哋唔帶飯,所以我哋揀咗薄餅另上來配搭! 唔好睇小呢兜青咖哩細細碟, 其實入面有好多雞肉portion 相對較大。 呢間餐廳嘅青格對你相對比較淡, 辣味唔重 但很奇怪地食到最後列未開始湧上。 雖然有後勁但並不是這麼辣,所以如果不吃太辣的朋友亦可選擇!

串燒係後期先上嚟,開頭以為會喺前菜時間上,可能因為太多人選擇串燒,所以時間比較耐! 串燒我哋選擇咗雞肉同 豬肉, 每人都有一條不同口味嘅串燒最為妥當,可惜醬汁不夠多,但肉質非常鮮甜嫩滑!

晚飯沒有酒會十分可惜,所以我哋點了cocktail, 由於要有特色所以當然點上泰式cocktail

最後嘅happy ending係加上芒果黑白糯米飯, 呢個甜品嘅顏值相對比較高再加上榨椰絲片, 令到 甜品具有特色!

2018-08-16