2018-08-11 67 浏览
今日同老婆結婚三週年,所以揀咗一啲有埋view既餐廳, 經朋友介紹之下揀咗呢間餐廳。呢到環境唔錯,侍應安排咗我哋一張窗邊台,可以望住海景享用晚餐,簡直係一流, 完全符合曬今晚嘅主題 夠曬浪漫。影完一輪合照之後,我哋終於肯定叫嘢食😂 大蝦炒金邊粉,蝦 的size 手掌咁大,而且爽口彈牙。金邊粉的味道都好有泰國風味。一人分量的冬陰功湯,兩個人飲都好足夠,酸辣度適中,夠曬開胃。青咖哩雞,雞肉質感嫩滑,咖哩味道帶甜,配上鄉煎薄餅簡直perfect ,令人胃口大開,我哋都要再encall多一份,沙嗲串燒牛,牛肉味很重熟度剛好。整體餐廳都不錯,老婆都食得很開心。

影完一輪合照之後,我哋終於肯定叫嘢食😂
大蝦炒金邊粉,蝦 的size 手掌咁大,而且爽口彈牙。

金邊粉的味道都好有泰國風味。

整體餐廳都不錯,老婆都食得很開心。
2018-07-31
2018-08-11 72 浏览
藍象泰國餐廳早已聞名已久來到尖沙咀開店當然要支持泰式下午茶二人份是我們選擇三層食物賣相精緻有鹹有甜鹹點有泰式比利時炸蝦香料味濃厚但已放涼 泰式春捲餡料非常豐富蝦餅與坊間有別口感實在第二層有柚子蟹肉沙律卷皇家宮殿蒸餃子一藍一白最頂層的甜點有提拉米蘇杯班蘭撻最具特色椰味香濃泰式辣朱古力餅質感幼滑辛辣味在喉嚨慢慢滲出是非常特別的甜點最後加配水仙芒果糯米飯沙冰芒果味較淡但有糯米飯墊底奶茶用立頓茶包沖泡驚喜欠奉
藍象泰國餐廳早已聞名已久
芒果味較淡但有糯米飯墊底
奶茶用立頓茶包沖泡驚喜欠奉

2018-08-05
2018-08-10 74 浏览
行完街見到呢到個鳥籠tea set 幾吸引咁啵,$168for two又唔貴啵裝修以藍色為主,感覺都幾高雅坐喺窗邊仲可以望到大海景啵除左個鳥籠set,都有其他tea set可以揀不過我地都未試過泰式既high tea ,好似幾特別咁,所以最後都係決定要個鳥籠set鳥籠有三層,我地由最底層既炸物開始食中間既就係啲泰式點心最頂個層就係high tea必備既甜品類炸物香口,炸得夠脆夠熱,個蝦餅入面有蝦肉,仲好彈牙添呢個叫馬可,面頭既係花生椰糖,加埋鮮菠蘿一齊食又幾特别啵估唔到呢個朱古力cake真係辣辣地,會愈食愈辣架而自己就最中意呢件迷你既斑蘭撻,撻身夠脆,斑蘭吉士夠滑身,小小一口,食都食得有儀態啲最後嘆返杯消濟解膩既熱檸茶,又係一個悠閒既下午------------------------------食物質素:🤤🤤🤤(5🤤最優)價格水平:💰💰💰(5💰最貴)環境裝修:✨✨✨✨(5✨最好)服務態度:🌟🌟🌟(5🌟最佳)整體評分:❤❤❤❤❤❤(10❤滿分)是次評論及分數視乎進餐當天的品質而訂,亦同為個人觀感:)------------------------------

裝修以藍色為主,感覺都幾高雅

坐喺窗邊仲可以望到大海景啵

除左個鳥籠set,都有其他tea set可以揀

鳥籠有三層,我地由最底層既炸物開始食

中間既就係啲泰式點心

最頂個層就係high tea必備既甜品

炸物香口,炸得夠脆夠熱,個蝦餅入面有蝦肉,仲好彈牙添

呢個叫馬可,面頭既係花生椰糖,加埋鮮菠蘿一齊食又幾特别啵

估唔到呢個朱古力cake真係辣辣地,會愈食愈辣架

最後嘆返杯消濟解膩既熱檸茶,又係一個悠閒既下午

食物質素:🤤🤤🤤(5🤤最優)
價格水平:💰💰💰(5💰最貴)
環境裝修:✨✨✨✨(5✨最好)
服務態度:🌟🌟🌟(5🌟最佳)
整體評分:❤❤❤❤❤❤(10❤滿分)
是次評論及分數視乎進餐當天的品質而訂,亦同為個人觀感:)
下午茶
#fridayla_tst⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀去開泰國既大家都知😳藍象喺當地既著名品牌😎⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀佢地出品既咖喱等配料十分正宗,每次去都會忍唔住買翻兩包😝😝⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀早排就同L小姐去試咗佢地最新既夏日Tea Set😳真係又驚又喜🤣⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣藍象品牌相信大家都唔會陌生,身為泰國過江龍,其創辦人 Nooror Somany 被泰國政府譽為「泰國美食大使」,而其餐廳更被選為「曼谷50家最頂級餐廳之一」。而位於尖沙咀海港城的分店,環境確實優雅,面向維港景色,的確加足分數。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣夏日泰式Tea Set💲168💭套餐包括9款美食糕點😍💭有泰式春卷、Tiramisu😳💭重有斑蘭撻及皇家宮殿蒸餃子等💭炸物都唔錯,香脆得黎有泰國風味💭蒸餃子既皮超級厚,如果比泰皇食咗💭恐怕廚師都要被斬頭處罰😂😂💭斑蘭撻都幾香,其餘甜品好一般😢💭考慮到價錢都唔算貴,中伏都算喺咁⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀2⃣芒果椰汁糯米
#fridayla_tst
去開泰國既大家都知😳
藍象喺當地既著名品牌😎
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
佢地出品既咖喱等配料十分正宗,
每次去都會忍唔住買翻兩包😝😝
早排就同L小姐去試咗佢地
最新既夏日Tea Set😳
真係又驚又喜🤣
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣夏日泰式Tea Set💲168
💭套餐包括9款美食糕點😍
💭有泰式春卷、Tiramisu😳
💭重有斑蘭撻及皇家宮殿蒸餃子等
💭炸物都唔錯,香脆得黎有泰國風味
💭蒸餃子既皮超級厚,如果比泰皇食咗
💭恐怕廚師都要被斬頭處罰😂😂
💭斑蘭撻都幾香,其餘甜品好一般😢
💭考慮到價錢都唔算貴,中伏都算喺咁
2⃣芒果椰汁糯米飯沙冰特飲
💭此乃尚未推出市場既新品😳
💭整體以芒果汁為主,並無新鮮果肉
💭外形大家有目共睹,好一般😢😢
💭糯米飯甜味足夠,亦有斑蘭味,好評
💭整體黎講喺小伏,大家屆時可以不試
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔘今次一試,真喺好失望😢😢
🔘當日見到隔離枱叫咗一份大蝦Pad Thai
🔘留意到佢地只大蝦肉既分量超少
🔘最後見到佢地都要求換過一份😳
🔘年輕既服務員態度好好,年長既就一般
🔘希望佢地遲D會有改善啦😢
🎆Mood:🔥🔥🔥🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #tea #afternoontea #hkrestaurant #dessert #blueelephanthk#試嘆一定係望住個海 #泰國野泰好味 #唔洗去泰國都可以食到 @thai_brasserie_by_blueelephant #尖沙嘴美食 #harbourcity #thaifood #藍象 #海港城 #下午茶 #teaset
2018-08-08 61 浏览
今日去左尖沙咀食飯,朋友好鐘意食泰國菜,我地早早訂左位一齊食個晚餐。餐廳係海港城,地理位置非常方便,餐廳環境非常寬敞舒適,晚上更可以望到遠遠海景。我地叫左泰式什錦雞豬沙爹,沙爹醬香味濃郁,串燒燒得炭香味濃,肉質唔會太乾反而肉汁豐富香口!雞蝦春卷炸得香脆香口,餡料非常多入口咸香豐富,外層脆卜卜即叫即炸好滋味!大蝦牛油果沙律,朋友是個牛油果粉絲,最鐘意食牛油果,入口清新開胃,大蝦爽甜彈牙,是個清新的開胃菜!主菜我地叫左雞肉蝦醬炒飯和燒大蝦金粉,炒飯非常乾身唔會油膩,雞肉香嫩加上蝦醬香味濃郁,非常惹味!燒大蝦金邊粉更是驚喜,大蝦大大隻非常爽甜,蝦肉爽口彈牙,燒得咸香入味!金邊粉炒得乾身,滿滿酸甜香味,可以隨意加上砂糖、花生和辣椒粉調味。朋友大讚餐廳環境,非常滿意。

2018-08-08 165 浏览
今日有幸朋友仔請食飯,強力推介依間泰式餐廳。而且指定午餐之選。我早到攞左位後,侍應遞餐牌時提醒午餐去到2點半,我拿拿淋影左張餐牌再ws比朋友。落單個時亦都有問經理,因朋友未到,可否食物後上, 經理話無問題,佢亦都擔心早上食物影響品質。由於唔食辣,原本想食海南雞,結果賣晒於是試下個軟殼蟹,我朋友就揀左有機黑米。(佢話上次食過,好好味喎)侍應先上餐前小食,由於對泰國菜唔係好熟,所以除左認得舊菠蘿,其他食物唔知係咩尼(知道另一樣係葉)。菠蘿上面個饀咸咸地,配埋舊菠蘿,酸酸甜甜,幾惹味。另一份朋友教連埋塊葉一齊食,食落幾清新。我地都加錢轉左椰子雞湯同冬蔭公,椰子雞湯一上枱就聞到香味,碗湯味道好濃,鐘意食雞既應該會好鐘意。朋友個冬蔭公都好足料,隻蝦都幾大隻。雖然飲完個濃湯,但再食個炒飯都唔會搶左味。軟殼蟹夠晒脆,好香口,不過怕辣既小心,因為上面淋左少少酸辣汁。飯係粒粒分明,唔會黏埋一舊舊(經理無講錯,真係即煮架)。同朋友用軟殼蟹等價交換舊排骨。排骨好大塊,而且好冧好juice,都唔洗用刀切都已經可以骨肉分離,再加上乾蒜,又香又惹味。餐飲揀左Thai Ice Tea(朋友揀左西瓜汁),岩岩點完,就

冬蔭公湯

由於唔食辣,原本想食海南雞,結果賣晒

餐前小食

椰子雞湯

朋友個冬蔭公都好足料,隻蝦都幾大隻。

Thai Ice Tea & Watermelon Juice

餐飲揀左Thai Ice Tea(朋友揀左西瓜汁),岩岩點完,就聽到吧枱部榨汁機,睇尼係即榨真西瓜汁。至於我個杯奶茶,真係好飲過出面好多台式奶茶
。因為減肥既關係,出街飲野都會走甜,今次因為之前食物每樣都好正,所以都想試下個泰奶茶原味如何。杯野好飲到呢,一來唔會甜到飲糖水咁,茶味岩岩好,另外佢當中夾左一個味道(淡淡地,但唔知咩尼)變得好好飲。

綜合尼講,雖然對打工仔尼説,餐飯係偏貴少少(有幸有人請)。但真心值依個價,唔會中大伏。服務又好,食物品質又唔錯,真係好有貴賓級酒店式享受
。希望下次再有機會,可以試到佢既海南雞同下午茶(我見有個雀籠點心,好打耳)

軟殼蟹芒果炒飯

補上一張,窗邊海景相。

慢煮烤排骨伴泰式辣汁配有機黑米
2018-07-21
餐前小食
椰子雞湯
軟殼蟹芒果炒飯
在香港,有傳統英式三層下午茶吃的地方不少,不少酒店都有得吃,不過泰式三層下午茶就沒有甚麼地方有得吃。這間「藍象泰國餐廳」既然有得吃,而且收費便宜,只要 $168(未計加一)便可兩人享用,價錢實在十分吸引,便前來一試。 餐廳環境不錯,陳設裝飾頗有泰國風情,部分座位更可看見維港風光,坐在這兒吃東西,感覺都幾舒服。 特地為「二人份泰式鳥籠三層下午茶」而來,當然是吃它。 下層有「香脆蝦餅」、「泰式春卷」和「泰式比利時炸蝦」三款泰式鹹點。「泰式春卷」與「香脆蝦餅」不過不失,最好吃的是由英文名稱 Thai Barsarrie Crqquette直譯過來的「泰式比利時炸蝦」,香脆,也可口。 中層有「馬可」、「皇家宮殿蒸餃子」和「柚子蟹肉沙律卷」。「柚子蟹肉沙律卷」是最不好吃的;一藍一白,好像肥嘟嘟小鳥一樣的「皇家宮殿蒸餃子」可愛是可愛的,但皮太厚,餡料相對地顯得少,就只是一般。反而那名字特別的「馬可」,上下兩層的食材配搭帶出不同味道的層次和口感,鹹甜兼備,口感豐富,就令我留下最深刻的印象。 上層則有「斑蘭撻」、「泰式辣朱古力餅」和「提拉米蘇杯」。「提拉米蘇杯」幼滑甜膩;「泰式辣朱古力餅」只是微
特地為「二人份泰式鳥籠三層下午茶」而來,當然是吃它。
上層則有「斑蘭撻」、「泰式辣朱古力餅」和「提拉米蘇杯」。「提拉米蘇杯」幼滑甜膩;「泰式辣朱古力餅」只是微辣,味道還可;有兩種顏色和味道的「斑蘭撻」,我吃了撻面黃色的一件,帶點微辣,味道尚可,都有點特色。
這泰式下午茶雖然包的飲品只有普通的茶與咖啡,不過只需另加 $25便可在「泰式冰茶」、「青檸梳打」與「水仙芒果糯米飯沙冰」等飲品中選擇其中一款,喜歡嘗試新口味的我便點了「水仙芒果糯米飯沙冰」。可惜這沙冰看來漂亮吸引,味道卻不怎麼樣,芒果味淡,糯米飯也無甚味道,使我甚為失望。
雖然這天喝的特飲令人失望,不外如是,侍應的招呼也只是強差人意,特別是我的沙冰等待良久才送上來,令人有絕對的懷疑是下單的侍應漏了單,不過這兒的環境不差,泰式風情濃烈,這「二人份泰式鳥籠三層下午茶」的價錢又極為相宜,要是朋友相聚於此,吃點東西,談談天,說說地,渡過一個悠閒的下午, 還是不錯的。
  • 泰式比利時炸蝦
  • 馬可
2018-08-05 60 浏览
今日出了尖沙咀血拼,係港威血拼到累了,跟朋友打算坐低食少少野抖一抖再戰。望到呢間泰國餐廳人頭湧湧,所以決定來食返個tea set餐廳內座位數目不少,環境氣氛都很舒適,而且燈光較為昏暗及有情調。可惜今次未能坐到窗口位,因為窗口位的景好正,可以望住個海食野,更加relax難得撞正下午茶時段,我跟友人決定點一份high tea set,平時甜點high tea就食得多,泰國菜high tea就少食了看到餐牌食物都十分吸引,每款小食都有少少,唔錯上菜了下午茶set以雀籠盛載,很有特式我們影相都影了好耐呢,賣相跟環境的確都不錯三層的下午茶架,底層放了咸點以炸物為主,有香脆蝦餅,泰式春卷,泰式比利時炸蝦。這些都是能夠代表泰國的地道小食,好香脆,好惹味,配埋泰式辣醬食,帶點酸酸辣辣,正中間的部分都是咸點開初我以為是甜品來,但當吃下時發先是咸的呢一層有柚子蟹肉沙律卷,皇家宮殿蒸餃子,馬可有幾款看似是椰汁糕,但原來是咸點,吃起來有驚喜,而且呢一層不是炸物,帶點清新感覺最高的層放了三款甜品,分別是tiramisu cup,泰式辣朱古力餅,斑蘭糕很愛這兒的甜點斑蘭撻好正,中間部分是滿滿細滑的斑蘭醬,吃起來又
看到餐牌食物都十分吸引,每款小食都有少少,唔錯
上菜了

下午茶set以雀籠盛載,很有特式
我們影相都影了好耐呢,賣相跟環境的確都不錯

三層的下午茶架,底層放了咸點

中間的部分都是咸點
開初我以為是甜品來,但當吃下時發先是咸的

呢一層有柚子蟹肉沙律卷,皇家宮殿蒸餃子,馬可
很愛這兒的甜點
斑蘭撻好正,中間部分是滿滿細滑的斑蘭醬,吃起來又不會太甜,配上脆脆的撻皮跟果來吃,都頗清新,而且斑蘭味真的好濃
這款甜品很有創意,而且味道仲好夾。濃濃的朱古力mosse部分,上面放了點點芥末,仲有粒士多啤梨
甜的朱古力跟辣的芥末係口中產生了美味的獨特口味
很特別,又甜又辣的
很特別的體會
最後呢款甜品tiramisu香且細滑,十分creamy

十分欣賞這裡的tea set,不但為我們叉叉電,仲帶來了極具特式既泰式風情
很喜歡每一層的食物跟配搭
價錢又合理,食得又睇得
仲包埋兩杯餐飲架
2018-07-28
2018-08-04 78 浏览
朋友邀請去藍象泰國餐廳,位於旅遊熱點-港威商場。已預約好7:30入座,去到餐廳門口等候侍應安排入座,誰知三個內地人插隊自己行入餐廳,侍應又招待佢地入座先,都算,只怪自己傻瓜沒行入去。本來睇好餐牌點菜,經理在落單時候見我地兩個人,悉心推介二人餐,就接受經理推介:前菜- 慢煮花生軟糖配菠蘿泰國皇家宮殿蒸餃子比利時炸蝦前菜有三款,中規中矩,炸蝦算三樣中比較出色,蝦肉彈牙有咬口。主菜-藍象特色冬陰公配大蝦黃咖哩炒肉蟹紅咖哩珍寶大河蝦青咖啡雞魚露蝦乾炒椰菜苗冬蔭公的確真材實料,味道十足而且沒味精。大河蝦,size大,但沒味道,可不食。其餘菜色味道也不錯,單點也值得推介。另有甜品-薑味法式燉蛋,薑餅太甜。燉蛋第一下食落口品太接受到,再食就ok。菜式再好,但店內部分人員態度被動,不知是否因爲係本地客就比較冷淡,經理找贖也沒很禮貌。再好味也不過如是。

前菜-

青咖啡雞
魚露蝦乾炒椰菜苗

冬蔭公

冬蔭公
約朋友去食晚餐想搵個坐的舒服d既地方,嚟呢度就真係唔錯!仲要咁啱有window seat 可以望到少少海景👍🏻不過野食真係好一般,而且唔平,份量都唔多。3個人食咗8樣野成千蚊埋單!但值得推薦大蝦pad thai 炒得好入味,只係乾身d會更好!其實今次食評重點係想講下呢間餐廳的服務... 因為的確佢以呢個價錢定位,又開喺海港城,你唔會expect 到d服務水平似連鎖快餐店. 唔可以話係差,只係好奇怪:1. 唔知係咪因爲暑假所以間餐廳請咗好多暑期工,佢地著全黑制服,目測成間餐廳的staff 佔8成係著全黑制服... 但最奇怪既係佢地唔會幫人落單,唔會幫人埋單,只係傳菜... 我地啱啱一去到想落單嗌野食,叫咗個著全黑制服的staff過嚟,跟住個staff 叫我地等等要搵另一個staff嚟落單;之後食到中途,我地想再嗌野食又係咁;到最後嗌埋單都係咁... 奇怪到震... 2. 由於嗌咗個好辣既青木瓜沙律(無影到相),所以成餐飯都狂飲水... 正當又要搵侍應加水之際,我地見到有個應該係經理(因為寧寧舍舍得佢一個著白色裇衫但8成人都著全黑制服)的四眼男staff喺大庭廣眾下一路serve客一路用

唔可以話係差,只係好奇怪:

2. [重點!!!] 由於嗌咗個好辣既青木瓜沙律(無影到相),所以成餐飯都狂飲水... 正當又要搵侍應加水之際,我地見到有個應該係經理(因為寧寧舍舍得佢一個著白色裇衫但8成人都著全黑制服)的四眼男staff喺大庭廣眾下一路serve客一路用隻手指尾new牙!!!😱😱😱 超!噁!心!!!
我都知出去食飯人地喺廚房整野食可能好嗱渣都係咁,但大佬呀你做飲食業仲要customer facing 唔該注重下個人衛生,就算要new 要挖都唔好俾客見到...

最後係由呢個四眼男「經理」拎張單嚟埋... 佢放低張單時真係毛管棟咗一下,掂都唔想掂...🤮
四眼男「經理」就成為我對呢間餐廳的印象... 嗰d咩靚海景、好味既pad thai,通通都成為配角😒
蒸餃子
大蝦pad  thai
青咖哩雞
大蝦pad  thai
青咖哩雞
2018-08-02 73 浏览
之前去泰國旅行嘅時候,因為時間太趕,所以無安排去食!知道佢喺香港開咗分店,所以今次專登約埋上次去泰國旅行嘅朋友,一齊嚟試吓地點係海港城入面,裝修又靚又高級!部分位仲係望到海㗎添正食物種類都幾多,仲有啲自創嘅菜式都幾有心思小食嗌左金柚芒果沙律$118,柚子份量非常多,一啲都唔吝嗇而且入面原來仲有啲青木瓜絲,所以食落口感非常豐富!唔錯由於我有選擇困難症所以為咗唔想麻煩,就叫左呢個小食拼盤$168啦貪佢乜都有呀嘛!嘻嘻串燒食落肉味濃,而且肉質嫩滑,唔錯!炸蝦餅炸到脆卜卜,爽口彈牙,配埋個泰式辣醬一齊食,開胃又好味主菜叫左個泰式炒大蜆$148,份量多之餘,蜆嘅size 都好大隻,食落辣辣地咁,好惹味!送飯一流最後我地叫多個冬蔭公大蝦炒飯$128!飯粒粒分明,炒得唔錯初頭以為會好辣,點知食落原來一啲都唔辣,而且每一啖都有冬蔭公嘅香味,正!值得再嚟

地點係海港城入面,裝修又靚又高級!部分位仲係望到海㗎添

食物種類都幾多,仲有啲自創嘅菜式都幾有心思

小食嗌左金柚芒果沙律$118,柚子份量非常多,一啲都唔吝嗇
而且入面原來仲有啲青木瓜絲,所以食落口感非常豐富!唔錯

由於我有選擇困難症
所以為咗唔想麻煩,就叫左呢個小食拼盤$168啦
貪佢乜都有呀嘛!嘻嘻

串燒食落肉味濃,而且肉質嫩滑,唔錯!

最後我地叫多個冬蔭公大蝦炒飯$128!飯粒粒分明,炒得唔錯
2018-08-02 59 浏览
約左同事放工去行海港城, 大家都想食完飯先回家,明天再次努力工作,看見(藍象)泰國餐廳,部分以海藍色的設計非常浪漫方,地方很大,裝修十分裝潢,這餐廳的食物都好優質,值得推介給朋友。雞肉蝦醬炒飯$128 ,飯炒到粒粒分明夠爽口,配料也十分豐富有4隻爽口清甜的大蝦,雞蛋絲、芒果絲、蝦乾,要拌勻後食,更能帶出其美味。泰式青咖哩雞, 咖哩不是太辣,好香椰汁奶香味,送飯一流。黑白糯米飯配泰國芒果$88,不會太甜, 煙煙韌韌,白色的糯米飯配椰漿,而黑色糯米飯配上芒果汁, 兩者都有不同嘅味道。香茅梳乎里配雲呢拿雪糕$98

雞肉蝦醬炒飯$128 ,飯炒到粒
粒分明夠爽口,配料也十分豐富

泰式青咖哩雞, 咖哩不是太辣,好香椰汁奶香味,送飯一流。

香茅梳乎里配雲呢拿雪糕$98

2018-07-31
2018-08-02 57 浏览
餐廳環境唔錯幾有氣氛,某啲餐桌仲可以望住維港,不過都反應咗食物價錢 淨係叫咗個燒大蝦金邊粉連埋加一都差唔多200蚊。好貴嘅一個下午茶haha 但食物質素係幾好,金邊粉味道都好有泰國風味。而且隻蝦真係手掌咁大隻
2018-08-01 70 浏览
.望住海景嘆泰式下午茶Afternoon high tea set ($168 for 2)雀籠造型,有成10幾款小食同甜品由下層的咸點慢慢食到上層嘅甜點🤤.下層: 香脆蝦餅,泰式比利時炸蝦,泰式春卷金黃香脆配有泰式醬汁,酸酸甜甜.中間: 馬可 ,柚子蟹肉沙律卷 ,皇家宮廷蒸餃子蒸餃子是可愛的小鳥入面是雞肉餡有少少冬陰公味但個皮比較厚.上層: 提拉米米蘇 ,班蘭撻 ,泰式辣朱古力餅班蘭撻個餡幾好食,椰汁味好重辣朱古力餅嘅辣味係食完後會慢慢出黎🤣.另外餐廳新推出了椰汁芒果糯米飯沙冰,好特別,幾好飲.美中不足是餐廳的餐具不是太乾淨🙁🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏藍象泰國餐廳 (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3303號舖#hkfoodieslife🎏#hkfoodieslife尖沙咀🎏 #hkig #hkfood #識嘆一定係嘆海景 #泰式hightea #唔洗去泰國都可以食到#thaibrasseriebyblueelephant #相機食先 #食好西 #海景餐廳 #生活享受 #尖沙咀美食#afternoontea #thaifood #harbourcity #藍象
望住海景嘆泰式下午茶
雀籠造型,有成10幾款小食同甜品

由下層的咸點慢慢食到上層嘅甜點🤤
下層: 香脆蝦餅,泰式比利時炸蝦,泰式春卷金黃香脆

配有泰式醬汁,酸酸甜甜
中間: 馬可 ,柚子蟹肉沙律卷 ,皇家宮廷蒸餃子
蒸餃子是可愛的小鳥

入面是雞肉餡有少少冬陰公味
但個皮比較厚
上層: 提拉米米蘇 ,班蘭撻 ,泰式辣朱古力餅

班蘭撻個餡幾好食,椰汁味好重
辣朱古力餅嘅辣味係食完後會慢慢出黎🤣
另外餐廳新推出了椰汁芒果糯米飯沙冰,好特別,幾好飲

美中不足是餐廳的餐具不是太乾淨🙁

🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏
藍象泰國餐廳 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3303號舖

#hkfoodieslife🎏
#hkfoodieslife尖沙咀🎏
#hkig #hkfood
2018-08-01 65 浏览
今次係第二次黎食!一d都無令我失望,覺得今次的水準仲比上一次正!同陳先生叫左一個2人套餐。$688元的海鮮餐都算幾抵食 頭盤,有3樣野,當中個個比利是炸蝦好好食!(右一)炸粉好薄,蝦肉好厚實彈牙,而中間會滲出d醬汁!好幸福牙冬陰公,好開胃,不過對我黎講我有d辣!然後就係主菜,三款咖厘,紅黃綠紅咖喱味道最濃,配上啖啖肉的大虾,正牙青咖喱雞,咖喱好creamy,好重椰汁香,雞亦好滑!黃咖喱蟹!我最中意的一道菜,d汁我用哂黎撈飯好正菜就普通最後仲有個甜品跟好滿足個餅稍為甜左d,但係係好味既!個蛋好滑

同陳先生叫左一個2人套餐。$688元的海鮮餐
都算幾抵食

冬陰公,好開胃,不過對我黎講我有d辣!

然後就係主菜,三款咖厘,紅黃綠
紅咖喱味道最濃,配上啖啖肉的大虾,正牙

青咖喱雞,咖喱好creamy,好重椰汁香,雞亦好滑!

黃咖喱蟹!我最中意的一道菜,d汁我用哂黎撈飯
好正

菜就普通

最後仲有個甜品
好滿足
個餅稍為甜左d,但係係好味既!個蛋好滑

2018-07-23