2018-10-24
今日好特別,有個朋友係外國返黎,佢話好耐無食過泰國菜,所以揀左呢間高級泰國菜幫佢洗塵,聽講話係泰國皇室都中意食,一於試下佢餐廳環境真係好靚,無乜泰國餐廳既感覺,反而好有高級西餐既feel,仲有少少海景,未食已經加左少少分難得黎到呢度,一於試下特別啲既菜色,頭盤先黎個蒸西米馬可配冬陰功泡沫,其實完全唔知係咩黎,點知食落超好食。原來西米馬可係泰國皇室菜特色小吃,主要有豬肉碎、花生再加蔗糖,外皮煙韌,裡面爽甜,加埋冬陰功泡沫,好似分子料理咁,好特別!藍象炸魚餅同其他泰國餐廳比較,無咁油膩,但魚肉好爽口,好味!辣椒蒜蓉炒蝦仁露筍好惹味,辣辣地又有蒜香,露筍爽口得黎又清甜,加埋啲蝦仁又係好新鮮彈牙,呢個菜值得推介藍象青咖哩雞揀左青咖哩因爲怕辣,成個咖哩好惹味,偏甜口味,出色!燒大蝦炒金邊粉隻大蝦燒得好香口,應該好新鮮,食落好爽脆,金邊粉就一向係我最愛,無得輸總括黎講,藍象除左環境靚,有高級餐廳格局之外,食物質素都較好多泰國餐廳出色,我個外國朋友都話好滿意
藍象炸魚餅
同其他泰國餐廳比較,無咁油膩,但魚肉好爽口,好味!
辣椒蒜蓉炒蝦仁露筍
藍象青咖哩雞
揀左青咖哩因爲怕辣,成個咖哩好惹味,偏甜口味,出色!
燒大蝦炒金邊粉