2018-08-17
中環其實有好多好嘢食,但啲鋪頭就好散,唔易搵,但如果身邊有晌到返工嘅朋友仔帶路就好好多,去食呢個蔡瀾越南粉都係因為佢留意到而去,當然蔡瀾個名亦都係賣點之一喇菜單得兩頁,唔係好多選擇,但基本嘅越南嘢都有越南嘢其實個人都係最鐘意食生牛肉河,但今次叫咗個推介嘅特別牛肉湯河粉同朋友仔兩份,一上菜感覺都幾大碗,另外再上左一杯芽菜同菜,待應話趁湯底熱時加落去食就最好!的確啲芽菜同平時食開啲唔同,其實自己有食過,但想嚟想去都想唔到叫品種...anyway都唔係重點,重點喺個湯底有好清嘅牛肉味,加上夠熱,料入面有牛腩、牛𦟌、牛根、生牛肉、牛丸、牛柏葉,好足料,吃晒啲粉都仲有料淨,我地就係睇中可以任加湯粉呢句,所以兩份試貴嘢,結果都只係加咗一個咁多,都已經好夠再者仲叫咗春卷,簡簡單單夠脆,餡料都多脹卜卜,配埋生菜同醬汁嚟食,味道唔錯,值得一試
菜單得兩頁,唔係好多選擇,但基本嘅越南嘢都有