2018-08-11
蔡瀾呢位咁德高望重嘅食家開越南粉餐廳,當然係近期最矚目嘅一間新餐廳。聽聞由開幕到而家仍然日日大排長龍,所以我都特登早啲黎排隊。星期日下晝5點幾,餐廳內已經人頭湧湧,當大概7點時,排隊人數已經有大約20人,真係魅力沒法擋。特別牛肉湯河粉 $128第一次黎當然要食呢碗招牌冒樣樣齊河粉,有齊生牛肉、金錢腱、牛丸、牛筋、牛腩、牛鞭、牛栢葉咁多款配料。當飲第一啖湯既時候,我既內心真係被湯既甜味溶化,無諗過咁清澈既湯底會有咁突出咁鮮甜既味道,真係一試難忘!香茅烤豬頸肉 $58豬頸肉烤得金黃,充滿亮澤,件件都爽口惹味,旁邊仲有生菜同蘿蔔絲可以夾埋一齊食,非常體貼同適合夏天食~!越南多色冰 $28呢杯係我最愛既多色冰,因為色彩繽紛,真係落足料,而且只係28蚊!呢杯既餡料就好似係平時既三色冰同珍多冰混合版一樣,咬落口感豐富,仲好飽肚添!榴槤雪糕 $39如果你係榴槤忠實粉絲,你一定會覺得好正!因為我都食到停唔到口,榴槤味好真實濃郁,雪糕下有麵包脆脆緩和一下甜度。
特別牛肉湯河粉 $128
香茅烤豬頸肉 $58