2018-08-14
放工滂沱大雨都無阻今晚要試蔡瀾Pho既決心,因為難得有時間,點都要試下呢間蔡瀾押上自己名字既越南粉。地點高檔,裝修新潮,所以普通一碗粉都$68。場內仲見到不少香料香草,同埋媒體都有介紹既自家製粉機。平日7pm已開始排隊,想食就要早啲黎啦。Menu 簡單直接,我同太太都直接落筆,佢一碗生牛河,我就黎個金錢腱牛筋河,不忘叫返個香茅豬頸肉同埋蝦醬炒通菜。提提越南粉是可以refill的。越南粉少不了伴隨的香草同芽菜,墊檯紙上亦有一一介紹,唔怕牛𡁻牡丹。粉一到,咩都未落就先試一口湯,牛味香、偏甜,絕對唔係味精湯,如九層塔香味強多少少仲正。落香草有一種叫鵝芥,都係今日先識,會添上一點青草味,𡁻多兩啖味道更出,青新解膩。芽菜肥嘟嘟有咬口,爽甜。牛肉、牛腱、牛筋都試左,排名同我寫既次序一樣。牛肉味香肉稔,牛腱紋理漂亮肉質軟稔,牛筋走爽口路線不過可以再入味啲。越南粉自家製,米味突出咬口都唔錯,可能因無加添加劑,整體較細碎,自己造麵呢個心機值得欣賞。豬頸肉多汁,切得較薄,有種入口即化感覺,可惜太太更喜歡厚切。伴碟的醃菜可以稍稍清一清味蕾。香港好粉一碗難求,環境又舒服,不枉一試。
香港好粉一碗難求,環境又舒服,不枉一試。