2018-08-30 160 浏览
蔡瀾是有名的美食家, 對美食素有研究, 他推介的食店, 都令人很有興趣嘗試, 如今他打正旗號開的越南粉店, 可謂非吃不可。開業了一個多月, 仍然人潮不斷, 平日晚上七點多來到要等位, 大約十來個, 還好餐廳地方算大, 不用等太久已能入座。特別牛肉湯河粉$128用牛骨熬足8小時的湯, 湯頭清徹, 味道鮮甜, 不會太鹹, 店內有大型機器做河粉, 河粉滑溜順口, 這碗應該是全部配料都有, 金錢腱和牛腩薄而嫩, 生牛肉夠生但浸得熟, 貝殼牛肉丸細看彷彿有些軟骨粒粒, 最令我好奇的是銅錢牛鞭花, 令人很有聯想, 但它沒怪味, 像牛筋就是了。香芒淩波魚米紙卷$48香芒配魚的組合很少見, 便叫來試試, 芒果味道略酸, 魚經炸過是香口的魚柳, 夾在一起也不錯。黃金蝦扒$78有點驚喜的一道菜, 蝦扒炸到像吉列, 切開一件件見到裡面真有蝦, 比例上幾多, 所以蝦味重, 口感亦討好。泰國金柚沙律$38新鮮的柚子拆肉, 混搭炸乾蔥花生等, 柚子帶著少少天然澀味, 口味清新爽口, 抵食。香茅烤豬頸肉撈檬$68豬頸肉烤得十分香, 爽而嫩, 春卷則較普通, 用料不夠豐富, 檬粉是白色幼身有點像米粉, 混上特製的魚露

特別牛肉湯河粉$128

香芒淩波魚米紙卷$48
香芒淩波魚米紙卷

黃金蝦扒$78

泰國金柚沙律$38

香茅烤豬頸肉撈檬$68
豬頸肉烤得十分香, 爽而嫩, 春卷則較普通, 用料不夠豐富, 檬粉是白色幼身有點像米粉, 混上特製的魚露也很美味。

榴蓮雪糕$39
喜歡榴蓮的我們, 當然要吃榴蓮雪糕了, 這像在泰國吃到的味道, 濃郁的榴蓮味, 有點甜。
榴蓮雪糕

之前見到不少差評, 還有點擔心, 吃過後覺得實在不錯, 應該要幫蔡瀾平反!
榴蓮雪糕
2018-08-30 65 浏览
今日happy friday小編當然要happy hour下啦,assignment做左一半、就比自己抖下氣先去完飲野當然要食番d野彌補個肚既空虛啦同事提議不如去試下呢間蔡瀾越南粉,次次lunch見佢大排長龍,我地就去睇下差不多8:30既時候係咪都係大排長龍去到見到5個人排梗同埋都好快安排入座;職員招呼好好、又比水我地飲住先,好有heart,抵讚我點左酸辣檬、同事們每人一碗特色牛肉湯粉,賣相唔錯,湯底真係非常👌🏽!雖然小編唔食牛肉🥚試左啖湯底真係好好味!酸辣檬都好正!酸辣各自都非常出味,唔會話🉐️個酸字or辣到你死咁,呢個絕對要encore!另外都想講下個份量都好鬼多、小編雖然鍾意食但真係太飽!男仔食一定非常滿足囉總括而言:encore指數100%但唔會係lunch黎食囉,太多人啦一下係openrice reject我食評既理由,懷疑我收取利益,小編我都想食嘢唔比錢或者🈶️優惠。下次影埋receipt囉如果唔係我老細堅持自己去埋單。我地在KPMG工作、同呢間嘢冇瓜冇葛!特此通告下次試埋個辣油湯檬先

去完飲野當然要食番d野彌補個肚既空虛啦

下次試埋個辣油湯檬先
2018-08-24
$150 (宵夜)
  • 黃金蝦扒
  • 酸辣湯檬
2018-08-29 117 浏览
一直都想找機會黎試試這家蔡瀾越南粉,早前了解過網上評價一般,只不過對我來說說到底蔡先生是食家,沒可能是別人口中說到那麼差吧! 就讓我當天下班後去視察一下。 沒想過平日下班,只是6點多,門外已大排長龍,這個場面已經否決了網上的不實報道。 看似門外很多人,但因為裡面坐位很多,而且每位食客點一碗粉的饍食時間不長,所以進入時間都很快,待了一陣已有位,我與友人點了兩款小食及各人一碗粉。 廚房都忙個不停,詢問過負責人,湯底是每天清早新鮮餚製。 點了這款HK$128/碗特別牛肉湯河粉,看似價錢好貴,但始終這裡是中環區,上菜至食完你就會覺得值回票價了,可以一次過吃到多款牛的不同部位,湯底好清甜,份量剛剛好,每件牛都好大塊。 另我點了牛腩及貝殼牛肉丸河,吃得出有很重的牛香味,其實兩款河粉的粉質滑而彈牙,有一想再食的衡動。 用料新鮮,負責人亦說到開業至今希望從服務及食物中不斷改進,看得出用心經營。 香茅烤豬頸肉,賣相不錯,份量都幾多,附有秘製醬汁奉上。 厚薄均一,外皮脆口,肉質嫩嫩的煙韌無比 越式蒸粉卷,想吃得清淡些,可點這個,略厭外皮不夠薄,餡料難突出,但其實內裡餡料都好

廚房都忙個不停,詢問過負責人,湯底是每天清早新鮮餚製。

香茅烤豬頸肉,賣相不錯,份量都幾多,附有秘製醬汁奉上。

厚薄均一,外皮脆口,肉質嫩嫩的煙韌無比

越式蒸粉卷,想吃得清淡些,可點這個,略厭外皮不夠薄,餡料難突出,但其實內裡餡料都好多,我覺得改進一下外皮的厚薄會更好。

點了一個椰青來清暑

每桌均會提供檸檬水

2018-08-08
  • 特別牛肉湯河粉
2018-08-28 170 浏览
之前去澳洲吃過勇記的越南牛肉粉,一試難忘!有時諗起,真係好想飛去澳洲再食過😻😋最近知道蔡瀾開了新餐廳,而且仲請了澳洲勇記的廚師,一直心思思好想去食蔡瀾牛肉粉,但一路都唔得閒,等到有時間去到,見到咁長龍,又唔想排隊🤪.....哈哈!咁啱今日有個朋友嚟中環做嘢,約我食晏,佢問我想食咩嘢,我就話想試一下蔡瀾牛肉粉,佢話佢可以早d去排定隊,好嘢!終於食到蔡瀾牛肉粉😻😋自家即製河粉,夠新鮮😻餐枱紙好精美😻特別牛肉湯河粉:熬了八小時的牛骨湯底,鮮甜好味,河粉有米味,夠爽滑!各款牛肉、牛丸、金錢𦟌也很好吃😋香茅烤豬頸肉撈檬:豬頸肉烤得夠香,肉質爽滑,春卷香脆好吃😋黃金蝦扒:蝦扒肉鮮甜彈牙,內有大大粒蝦肉👍🏻

自家即製河粉,夠新鮮😻

餐枱紙好精美😻

香茅烤豬頸肉撈檬

香茅烤豬頸肉撈檬:豬頸肉烤得夠香,肉質爽滑,春卷香脆好吃😋

黃金蝦扒

黃金蝦扒:蝦扒肉鮮甜彈牙,內有大大粒蝦肉👍🏻

2018-08-28 75 浏览
這家蔡瀾開的越南河店剛剛在中環剛張的時候很想去,但每次去看到幾十人在門外排隊就放棄了,最近看人潮少了點終於可以試得到(興奮)!這家店在開張的時候宣傳鋪天蓋地,蔡瀾先生這位美食家開的餐廳大家都很期待,而且餐廳的標語是「一生難忘的越南粉」,給一眾食客一個非常高的期待。結果餐廳開了不久負評不少,大概是大家都帶著雞蛋裡挑骨頭的期待去吃結果沒有一生難忘還要等那麼久就差評了。我看了評論所以已經把期望降低去吃的,結果比想像中的要好吃,其實味道很不錯,而且竟然在中環這個中心地帶沒有收加一服務費,價錢絕對親民。這家餐廳在中環威靈頓街翠華旁邊,裡面蠻大,有兩層,開放式廚房,可以看著師傅在製作新鮮的河粉。我點的是越南牛肉粉(生牛肉和牛肉丸)($68)。我喜歡這種可以選自己想要的配料,很多餐廳是全部都給,想我不吃芽菜的就有點浪費。生牛肉肥瘦均勻,不是很薄,而且很香。牛肉丸爽口。河粉寬度是比較細那種,很滑而且有米香味。湯底也很清甜,但喝完之後要喝很多杯水那種(你懂的)。小食我們點了越式炸春卷($48)。裡面的料很多,炸得不算很油,如果能炸得更脆點應該會更好吃!另外我們點了蝦醬炒通心菜($38)。我喜歡這道菜因為

越式炸春卷($48)

另外我們點了蝦醬炒通心菜($38)。我喜歡這道菜因為不咸,很多用蝦醬炒的都很咸,通心菜爽口新鮮。
蝦醬炒通心菜($38)

另外我們點了椰青,不算很甜。而且為什麼洞口不開大點可以讓我們把椰子肉也吃了(笑),現在這個洞口剛剛夠插一支飲筒哈哈。

我覺得這家越南河粉吃完沒有一生難忘,但也是好吃的,而且價錢便宜,在附近工作的朋友仔們可以去試試看!
2018-08-01
越式炸春卷($48)
蝦醬炒通心菜($38)
2018-08-28 113 浏览
作為一個在墨爾本生活過的人最想念的就是好味的越南pho🤔今次知道蔡瀾要將Melbourne正宗的pho帶返黎香港已經想黎試好耐不過真係好失望,完全唔係Melbourne的味道。——————-特別牛肉湯河粉 $128河粉勁碎,完全唔係一條一條。唔抵食。完全唔係pho黎。香茅烤豬頸肉春捲撈檬 $68這個是試過裡面最好吃的!又好抵食,檬粉都好食過河粉。其他小食都一言難盡,不做多評價。可能係我期望太高令到我真係好失望🤯
不過真係好失望,完全唔係Melbourne的味道。

——————-
特別牛肉湯河粉 $128
河粉勁碎,完全唔係一條一條。
唔抵食。完全唔係pho黎。

香茅烤豬頸肉春捲撈檬 $68
這個是試過裡面最好吃的!又好抵食,檬粉都好食過河粉。

2018-08-27
  • 香茅烤豬頸肉春卷撈檬
2018-08-27 79 浏览
老實說蔡瀾越南粉開咗一段時間,都有好多朋友比劣評😳但早排親身一試😳感覺都唔喺太差😆⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀其湯底果真有功架😍但就唔好預佢樣樣皆精!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣蔡瀾越南粉採用澳洲墨爾本越南粉店「勇記」的秘方,全因蔡瀾認為它是全世界最好的越南粉,所以憑藉住他與勇記老闆的交情,終於引進到香港。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣生牛肉湯河粉💲88 (推介👍🏻)💭湯底真的無敵,鮮甜而不膩💭但牛肉較厚身,口感較韌,可取係牛味濃💭而且其河粉也不算滑溜😢💭但湯底真的令人難忘😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀2⃣越南法棍三文治💲28💭法包烤得香脆,內里肉醬鮮美💭分量都唔少,適合與友人分享⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀3⃣越式酸辣湯檬💲68💭完全喺撈檬既濃湯版本💭所以入口較酸且鹹😢😢💭辣味則欠奉,可以不戰⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀4⃣黃金蝦扒💲78 (推介👍🏻)💭炸得香脆,好有鮮味,同甜酸醬都幾夾💭比起平時既炸蝦餅更正,皮更薄,更厚肉😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀5⃣香芒凌波魚米

老實說蔡瀾越南粉開咗一段時間,
都有好多朋友比劣評😳
但早排親身一試😳
感覺都唔喺太差😆
其湯底果真有功架😍
但就唔好預佢樣樣皆精!
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣生牛肉湯河粉💲88 (推介👍🏻)
💭湯底真的無敵,鮮甜而不膩
💭但牛肉較厚身,口感較韌,可取係牛味濃
💭而且其河粉也不算滑溜😢
💭但湯底真的令人難忘😍
2⃣越南法棍三文治💲28
💭法包烤得香脆,內里肉醬鮮美
💭分量都唔少,適合與友人分享
3⃣越式酸辣湯檬💲68
💭完全喺撈檬既濃湯版本
💭所以入口較酸且鹹😢😢
💭辣味則欠奉,可以不戰
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
4⃣黃金蝦扒💲78 (推介👍🏻)
💭炸得香脆,好有鮮味,同甜酸醬都幾夾
💭比起平時既炸蝦餅更正,皮更薄,更厚肉😍
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
5⃣香芒凌波魚米紙卷💲48 (推介👍🏻)
💭內裡足料,咬落層次豐滿
💭香芒剛好增添清新氣息😍
💭美中不足喺米紙太厚難咬
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
6⃣泰國金柚沙律💲38 (推介👍🏻)
💭分量較少,不過味道唔錯
💭柚子唔會太酸,配埋炸紅蔥頭
💭都幾清新開胃😍😍
7️⃣紅茶冰淇淋💲32
💭食落都幾似泰茶,不過少咗d茶香
💭而且多咗一層苦澀味😢😢
8️⃣青檸香茅凍💲19
💭青檸味較酸,但香茅凍唔錯
💭香甜剛好可以中和青檸味🤤
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
用餐优惠
試食活動
2018-08-27 112 浏览
開了一陣子的越南粉,抱著蔡瀾之名,日日排長龍。放假沒事幹,一早去碰運氣。直至兩點離開,門外仍然有等位的人。特別牛肉湯河粉湯底好清。上菜時還見到生牛肉的少少紅,浸一浸湯,整塊肉剛熟透,軟嫩又清香。金錢腱煙韌有嚼勁,牛肉丸爽口,牛筋帶黏,切成絲的牛栢葉微微爽脆,全部都不俗。註明新鮮現做的河粉,入口一條一條的,不會太腍,口感佳,還可以免費續加。越式酸辣湯檬湯底果然有酸有辣,酸多於辣,十分開胃。檬粉同樣不太腍,吸滿湯汁,混雜芽菜的清新,很好吃。炸豬皮香脆可口,浸湯後吸滿酸辣味而變腍一樣好吃。頗喜歡軟而彈的魚蛋,湯內還有幾條蟹柳、芽菜和蘿蔔絲,一啖粉有幾個層次。越式炸春卷春卷相對失色。皮只有很微的脆,還有點韌,包著粉絲、蘿蔔絲和肉碎等正常春卷的材料。來貨貨色,不需要試。泰國金柚沙律金柚不算多汁,略嫌太碎,幸而算甜。炸蒜、花生跟甜味幾夾,不過少有地,柚子沙律以椰汁調味,幾特別。榴槤雪糕未吃已聞到榴槤味。雖是維記榴槤雪糕的顏色,但味道濃得多,接近榴槤肉的味道。配水果好看,芒果還好,跟士多啤梨完全不夾。服務不差,店員們都很有善。加上我們幸運地沒有等很耐位,算是不錯的午餐。

越式酸辣湯檬

榴槤雪糕

自從上次食完灣仔越南粉之後念念不忘,唔想雜亂咁食影響對牛肉Pho嘅好感,擂台上可以比較嘅,就係較有人氣嘅蔡瀾Pho📍第一次去大排長龍,第二次去2:30pm啱啱截左人,所以今次去6pm,人唔算太多👍策略成功—入到去先發現環境延伸入去超大,Part1 係bar枱及一個處理湯粉嘅廚房,穿過一排lift,去到餐廳part2,比較多卡位同一個長形嘅廚房,好簡潔企理。—枱上有餐紙,都係pho、檬、小食為主,等緊野食嘅時候,枱面嘅紙會介紹d食材,幾有心思🌞提提大家,牛肉粉只可以有兩個組合,$68而佢啲越南粉可以免費添加好,10分鐘內,野食上枱1. 湯底:幾甜下!同想像中嘅「牛肉味」有d分別2. 配搭1: 生生肉+ 牛筋:正!軟綿綿3. 配搭2: 金錢腱 + 牛柏葉:爽口4. 蝦醬炒通心菜:份量大!超香!加埋個粉係醒目之選—老實講,由星級食家開嘅餐廳,一個越南牛肉粉,仲要可以免費添加粉,中環地方,$68,係執到嘅可再改善地方:如果可以VISA比錢就更好個日好在有足夠現金响銀包😅—回頭率:300%真心想試埋撈檬
自從上次食完灣仔越南粉之後念念不忘,
唔想雜亂咁食影響對牛肉Pho嘅好感,
擂台上可以比較嘅,就係較有人氣嘅蔡瀾Pho📍

入到去先發現環境延伸入去超大,
Part1 係bar枱及一個處理湯粉嘅廚房,

枱上有餐紙,都係pho、檬、小食為主,
等緊野食嘅時候,枱面嘅紙會介紹d食材,幾有心思🌞

提提大家,牛肉粉只可以有兩個組合,$68
而佢啲越南粉可以免費添加

好,10分鐘內,野食上枱
1. 湯底:幾甜下!同想像中嘅「牛肉味」有d分別
2. 配搭1: 生生肉+ 牛筋:正!軟綿綿

3. 配搭2: 金錢腱 + 牛柏葉:爽口
4. 蝦醬炒通心菜:份量大!超香!加埋個粉係醒目之選

老實講,
由星級食家開嘅餐廳,
一個越南牛肉粉,仲要可以免費添加粉,
中環地方,

蝦醬炒通心菜
牛肉粉:牛柏葉+金錢鍵
蝦醬炒通心菜
2018-08-26 152 浏览
蔡瀾及葉一南是我美食界的偶像, 很喜歡看他們寫食物相關的文章, 生動真實, 沒有半點堆切, 蔡瀾越南粉店話曬河粉在店內自家製, 香港好少出品咁認真, 與其聽人講幾好食, 點難食, 偶像派定實力派? 倒不如自己去捧一場再作定論。完有樓上雅座, 諗住上去八下, 黑鼆鼆, 未開。可能開始試業冇耐, 香港人仍在貪新鮮階段, 11:20am 黎到已經座無虛席, 地下己坐滿人, 繁忙時間相信應該要排隊, 食店格局似整潔版茶餐廳, 實而不華。1張前後餐牌搞掂, 夠專注, 中環核心區, 一碗雙牛拼河賣$68, 仲可免費添河, 取價合理。特別牛肉湯河粉 ($128)有齊生牛肉、牛丸、牛筋、牛腩、牛鞭、金錢展及牛栢葉, 芽菜、九層塔、如鵝芥香料杯及辣椒青檸則另上。越南湯河精髓在於牛肉湯, 所以先喝湯, 牛肉湯底以牛肉、牛骨、蔬菜及多種越南新鮮香料熬製, 雖然由肉熬製, 湯頭油份卻不多, 入口牛味濃郁, 好香甜, 啲湯其實好濃味, 唔知點解睇啲食評話好淡, 可能大部份香港人食慣重口味嘅嘢吧。芽菜香葉杯**生牛肉 ~ 嫰紅的生牛肉影完相立即放入湯度焯至半生熟, 香滑肉嫰。**牛丸 ~ 牛味出眾富肉汁**牛腩/

完有樓上雅座, 諗住上去八下, 黑鼆鼆, 未開。

特別牛肉湯河粉 ($128)
特別牛肉湯河粉 ($128)

芽菜香葉杯

**牛丸 ~ 牛味出眾富肉汁
**牛腩/牛筋 /金錢展 ~ 牛腩鬆軟, 金錢展有咬口, 牛筋軟滑, 全部帶清香的滷水味, 好食
**牛鞭 ~ 第一次食牛鞭, 有啲似炆唔腍既硬版牛筋
**牛栢葉 ~ 爽口

佢哋嘅河粉喺鋪頭裏面磨米即製而成, 河粉幼滑, 帶微微的米香, 若然用再靚啲嘅米, 米味更香仲正, 河粉都要煙韌咁搞笑?咁就要溝木薯粉或馬蹄粉之類喎, 就唔係正宗越南河了。

湯頭濃甜, 冇味精, 飲曬成碗都唔覺口渴, 食完一碗己勁飽, 添食計劃失敗!

若然你用平常心入去食碗$68 的牛肉河粉, 一定不會失望, 屬超班吃貨, 若然你為蔡瀾個名而黎, 諗住用$68 可以食到一碗$188 質素的河粉, 那你一定會失望及諸多挑剔。
「蔡瀾越南粉」是新開的越菜館,依靠食家蔡瀾的名氣,一開業已深受關注。在飯市的繁忙時段人潮如鯽,需等一陣子方能入座。餐廳以「越南粉」定名,亦以此作招牌菜式。小編這碗「生牛肉金錢腱越南河粉」,賣相對辦,湯頭甜美,輕灑數滴青檸汁已能引出牛肉的鮮味。生牛肉放湯後呈半生熟狀態,多浸煮一會生熟程度剛好,牛香質感皆不俗。至於金錢腱,軟組織分佈平均,口感彈軟,評價比生牛肉片更佳。「越南法棍三文治」屬餐廳推介,以豬肉及牛肉肉鬆作主要餡料,味道微辣惹味,再加上菜葉青瓜片多添一份爽口,亦平衡了辣肉鬆的味道。「香茅烤豬頸肉」出品肥美肉嫩,既有香茅滋味,又有青蔥搶香,讚! 「話梅青檸梳打」雖然話梅芳香不重,但那股薄荷清涼感覺倒令人心神抖振,十分適合在夏日享用。整體而言,「蔡瀾越南粉」的牛肉粉麵做得不錯,餐前小吃也做得出色。一碗粉麵六七十元並不算貴,但左加小吃右加飲品後,人均消費還是要過百,只能達至物有所值的評價吧!

生牛肉金錢腱越南河粉

至於金錢腱,軟組織分佈平均,口感彈軟,評價比生牛肉片更佳。

越南法棍三文治

香茅烤豬頸肉

話梅青檸梳打

[20/8/2018; Mon]
2018-08-20
香茅烤豬頸肉
話梅青檸梳打
2018-08-26 37 浏览
見咁多明星都去左食 終於到我喇😀😀才子蔡瀾特意去越南用誠意打動店主先可以係香港一試馳名既牛肉湯河😀才子一心打造 當然要先俾你一個下馬威要你一生難忘 當年才子都係食過一次念念不忘 每次要番去食不特止 仲要係屋企都食到呢隻味餐牌好多選擇 除左招牌湯河 仲有得自由組合tim當然唔少得 有湯檬同撈檬啦特別牛肉湯河 - 將所有自由組合既牛都放入黎 有生牛肉 牛腩 金錢𦟌 同埋牛筋飲一啖湯 清甜 牛肉味香😍😍牛腩非常厚身 但咬落非常鬆軟 牛肉味濃😀才子精心選擇既澳洲牛肉 非常有驚喜同行G唔食得牛 唯有食酸辣湯檬 湯底比想像中酸味較濃 但非常開胃配料亦非常地道 有脆脆同埋蟹柳😀仲有即叫即炸既春卷 真係每一口都好香脆仲好怕會熱親條脷tim🤣🤣G好想試滴漏咖啡 仲話越南咖啡香tim😀開初以為會名大於實 但才子果然好有堅持誠意打動到店主 仲打動到我 因為真係一試難忘☺️☺️
見咁多明星都去左食 終於到我喇😀😀

開初以為會名大於實 但才子果然好有堅持
誠意打動到店主 仲打動到我 因為真係一試難忘☺️☺️
2018-08-14
2018-08-26 75 浏览
蔡瀾Phò @ 中環原先諗住去四季常餐食飯…點知去到閂左門…原來冇做晚市😓。仲頭痕緊去邊食…女友話蔡san間越南餐係鏞記附近…見好似好紅咁,就行過去試下…到步時大約有20人排隊…我地大約等左25-30分鐘有位…turnover都算快。坐低見到有廚師推介… 就點哂佢包括特別牛肉河,生熟牛肉河,越式三文治。見到有好多人叫XX蝦扒,點埋再加杯青檸梳打。特別牛河就有牛肉,牛丸,牛柏葉,牛筋,牛𦟌。目測個湯就混濁左D, 試左啖湯都可以不過偏甜…餸就好一般,一D都唔特別…而個粉我就覺得麻麻…夾兩夾就碎哂😒😒…生熟牛河情況都係咁上下…蝦扒既蝦味好淡…亦都唔彈牙…至於個三文治就ok啦,個包都算少少脆…個餡(牛/豬肉蓉?)餡既份量好少同味道都係一般。整體真係非常一般…而且價錢偏貴…加上呢個食物質素,我都好肯定唔會再黎。 一生難忘的越南粉…🤔🤔🤔
蔡瀾Phò @ 中環

一生難忘的越南粉…🤔🤔🤔

2018-08-25 31 浏览
同朋友講好左要試下蔡瀾越南粉,終於都約得成喇~今晚未7點就黎到,樓下已經座無虛席,安排左我地樓上雅座由於我唔食牛雜嘅關係,自選左$68兩餸嘅生牛肉牛丸河粉,點菜紙可以揀走各樣配菜/全走, 照顧到唔食配料嘅人說真的我覺得牛丸比生牛肉更突出,香味濃郁,牛肉反而有D乾身.河粉方面係可以任添(即係食到你夠為止),河粉略軟,夾起較易斷開.金柚沙律 面頭輕輕淋上椰漿及脆脆,增加味覺層次~O係呢個時候就見到蔡瀾出現同朋友食飯~~仲見到佢個signature 黃袋🤣!!香茅烤豬頸肉絕對值得一食,尤其佢醬汁帶點酸辣,配香烤肉好襯。青檸香茅凍-外面未見過呢個甜點所以叫左黎試,好唔錯喎!!清新感覺去緩和剛才湯嘅油膩,香茅亦可減少口氣架~
同朋友講好左要試下蔡瀾越南粉,終於都約得成喇~
今晚未7點就黎到,樓下已經座無虛席,安排左我地樓上雅座[仲好
靜靜地冇咁嘈]

金柚沙律 面頭輕輕淋上椰漿及脆脆,增加味覺層次~
2018-08-25 80 浏览
有一班志同道合﹑同樣為食的同事真幸福!大家肯天時暑熱排隊食lunch,皆因「蔡瀾」呢個嘜頭! 中午12:15前到達,所以等了一會就可入店了~(入店就見到蔡瀾真身!看似很認真地巡視店舖,所以沒有打搞了……) 以點心紙形式下單,可因個人喜好,走蔥﹑走芫﹑全走都得!(順手讚讚點心紙的design,很喜歡小清新的風格~) 正值減肥的小妹豁出去,決定要「特別牛肉湯河粉」,一碗就可以試勻牛肉﹑金錢腱﹑牛筋﹑牛丸﹑牛柏葉…… 目測湯底清澈見底,但喝下便嚐到清甜中帶點牛味,九層塔和芽菜另上,可按喜好加減~河粉入口滑溜,生牛肉和金錢腱薄薄的,前者入口即融,後者味道濃郁,夠晒林~牛丸相對失色,可以再juicy一點! 同事選了「香茅豬頸肉春卷撈檬」,檬粉爽口,淋上魚露甜酸汁,十分開胃,夏日必選~撈檬份量不多,所以要叫幾個小食喇! 「黃金蝦扒」以薄切上碟,吃得出是用了真蝦肉,入口外脆內彈牙,好好食! 挺喜歡「米紙卷」的煙韌外皮,餡料則不過不失。 平均消費百多元,價格頗合理。

看似很認真地巡視店舖,所以沒有打搞了……)

以點心紙形式下單,可因個人喜好,走蔥﹑走芫﹑全走都得!
(順手讚讚點心紙的design,很喜歡小清新的風格~)
特別牛肉湯河粉

牛丸相對失色,可以再juicy一點!
香茅豬頸肉春卷撈檬

撈檬份量不多,所以要叫幾個小食喇!

米紙卷

挺喜歡「米紙卷」的煙韌外皮,餡料則不過不失。

平均消費百多元,價格頗合理。
午餐