2022-06-03 138 浏览
自己幾鍾意食雞,見網上有人推薦呢間雞滑又香又濃,所以過嚟試下唔想煩,就二人餐啦,見好似全雞宴咁🐥前菜,日式温泉蛋銀魚仔野菜沙律🥗用甜醋調味,幾fresh同開胃估唔到要刺身咁厚切😍三文魚🍣油甘魚、劍魚 各二件重點系列水炊鍋使用自家送成的品牌雞一華味烏,飼育在陽光充沛的雞農場,使用專用飼料,孕育出口感豐富,肉質嫩滑帶呣勁,而且肉味鮮甜雞係超重味,食到最原汁原味有專用柚子醋雞極嫩,配埋真係一流😆亦有四粒雞肉丸🍡食完雞,就可以打邊爐🍲本身包咗唔同嘅生菜🥬串燒大蔥雞肉串雞肝串雞胸軟骨串燒得賣相好靚❤️雖然醬汁cover咗本身雞鮮味,但雞味仍然好重味👍🏻炭火華味鳥用洋蔥🧅炒,比較惹味

唔想煩,就二人餐啦,見好似全雞宴咁🐥

前菜,日式温泉蛋銀魚仔野菜沙律🥗
用甜醋調味,幾fresh同開胃

估唔到要刺身咁厚切😍
三文魚🍣油甘魚、劍魚 各二件

重點系列
水炊鍋
雞係超重味,食到最原汁原味

有專用柚子醋
雞極嫩,配埋真係一流😆
亦有四粒雞肉丸🍡

食完雞,就可以打邊爐🍲
本身包咗唔同嘅生菜🥬

串燒
大蔥雞肉串
雞肝串
雞胸軟骨串

炭火華味鳥
用洋蔥🧅炒,比較惹味
2022-06-01 91 浏览
去完大嶼山一日遊,諗住出青衣果頭搵食,見呢間日本餐廳個menu都幾吸引,唔想諗太耐入去醫左肚仔先🥰💠$628 二人前逸品🌟日式溫泉蛋銀魚仔野菜沙律 🥗多款不同沙律菜、蕃茄仔配溫泉蛋同銀魚仔,食落多重口感😙,味道酸酸甜甜,非常開胃😋🌟刺身三點盛 🍣三文魚、油甘魚、劍魚厚切,相當肥美🥰油甘魚肉質爽口,三文魚口感清爽細嫩,劍魚肉質柔細膩、口感嫩滑厚實、鮮甜美味😙🌟鐵板牛油煎帶子帶子口感彈牙,食落蒜味超香濃,仲帶點焦香🤩🌟炭火華味鳥唔好見個賣相烏卒卒就以為味道唔好食,呢個炭火華味鳥超對有驚喜😳,雞肉軟腍,配上大量洋蔥,味道帶清甜🤩🌟火炊鍋主角就係呢道火炊鍋,係唔加任何調味料下,以華味鳥既雞肉煮出黎湯特別鮮甜,同平時食開既雞肉唔同,華鳥雞既肉帶點嫩粉紅,雞肉亦好嫰滑,配上柚子醋,簡直是絕配😜仲有大量蔬菜,吸晒雞湯既精華!😚🌟串燒盛盒三款串燒包括有大蔥雞肉串、雞肝串、雞胸軟骨串,雞胸軟骨呢個部位平時比較少食,估唔到口感又幾特別,入口爽口,咬落有聲!📍 華鳥居 (青衣)青衣青敬路33號青衣城1期2樓202號舖

💠$628 二人前逸品

🌟日式溫泉蛋銀魚仔野菜沙律 🥗

🌟刺身三點盛 🍣

🌟鐵板牛油煎帶子
帶子口感彈牙,食落蒜味超香濃,仲帶點焦香🤩

🌟炭火華味鳥

🌟火炊鍋

🌟串燒盛盒

📍 華鳥居 (青衣)
青衣青敬路33號青衣城1期2樓202號舖
2022-05-26 111 浏览
今日好難得入左青衣行街食野。依間野裝修風格好令人放鬆身心,環境唔會太嘈吵坐落舒服,枱又夠大見e 個好似幾出名,就叫左個美國牛小排鍋(其實本身想要雞多d,但見佢後面有個雞嘅料理好似好唔錯咁,所以就錯開叫加左個烏冬,份量都唔小,兩個女仔食都一人兩碗牛雖然唔係叫最貴嘅日本牛,但係味道都好唔錯,識落唔會太肥膩,又唔會太瘦太柴。同埋我覺得佢牛嘅份量都唔算少。我覺得大家嚟到呢個都係值得一試嘅,佢嘅雞翼係全部展開晒,好方便食用。佢雖然個樣望落好似黑黑地咁,但係味道幾唔錯。朋友仲好鍾意食佢嗰啲洋蔥,話送烏冬食好正🤣另外,佢仲有幾塊雞腎。我哋仲叫咗個蝦同埋帶子,帶子分量比想像中多。餐廳本身有提供熱茶,應該係玄米茶,其實都幾好飲。但係我哋兩個又口痕,叫咗蜜桃梳打同埋蘋果汁🤣🤣🤣整體來講我覺得質素都頗為OK,下次如果再嚟我會想試佢嘅燒烤

坐落舒服,枱又夠大

加左個烏冬,份量都唔小,兩個女仔食都一人兩碗

我哋仲叫咗個蝦同埋帶子,帶子分量比想像中多。

整體來講我覺得質素都頗為OK,下次如果再嚟我會想試佢嘅燒烤

2022-05-26 78 浏览
青衣城都不少餐廳,知道這裡有間食華味鳥的日本餐餐就來試,原來剛好有個$628的2人餐有水炊鍋仲有勁多食物,價錢不貴就決定2人來吃一個餐,但其實我覺得3人食也可,因份量真心比較多。 日式溫泉蛋銀魚仔野菜沙律,醬汁帶微酸開胃,溫泉蛋煮得剛好半帶流心好香濃蛋香,菜都幾新鮮份量仲要幾大,最後都食唔晒。刺身三點盛,沒想到三文魚,油甘魚,劍魚會咁厚切,而且仲要十分新鮮,啖啖刺身。 鐵板牛油煎帶子蒜香十足,帶子都彈牙。炭火華味鳥入面有雞肉,雞冠和雞心勁特別,出面街比較少吃,味道不會太重食到雞的原味,配菜洋蔥都好香十分好味。 水炊鍋付華味鳥半隻配菜盤,水炊鍋來到已嗅到好香,湯底原汁原味,當雞湯飲不錯,而且雞肉好嫩滑份量都不少,。菜盤都有3款菜加菇類十分大份,幾新鮮。 串燒盛合內有大蔥雞肉串,雞肝串,雞胸軟骨串,每款都各有2串,燒得不錯,配上檸檬帶微酸開胃點。這個餐沒有飯麵,我哋叫咗加$28的拉麵2份,麵質幼身幾滑,配雞湯都不錯,但沒想到份量會咁多,最後我們2人要帶走一個拉麵先得。

約咗舊同學食飯,佢住青衣果頭,所以就去咗青衣城覓食。原來平日夜晚嘅青衣城都幾冷清,商場人流好少,間間都唔使等位….咁就隨機搵間餐廳入去啦~最後揀咗呢間「華鳥居」,睇Menu價位唔算平,難得舊同學聚會食豪啲啲又有咩所謂。💵Total叫咗3個小食+2個飯+1個水炊鍋小食叫咗牛油帶子、串燒同埋一個卷物牛油帶子好香,外面乾身有啲炸蒜好香口,帶子裡面保持肉汁👍🏻👍🏻👍🏻串燒都唔錯,雞肉丸入面都仲juicy同夠味。👍🏻👍🏻卷物正常發揮,雞肉餡幾特別。明太子茶漬飯,清甜湯底+明太子,食幾多都唔夠👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻和牛炒飯份量好足,好彩係叫嚟share 食😂炒得好乾身,唔錯👍🏻👍🏻最後大佬水炊鍋!呢個真係要讚,大大話話我地坐咗無2小時都1.5小時,啲雞由頭煲都最尾都仲係咁滑😋好多雞又多菜👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻最後三個人埋單9百幾,食到個個抱住個肚走,正👍🏻
約咗舊同學食飯,佢住青衣果頭,所以就去咗青衣城覓食。

Total叫咗3個小食+2個飯+1個水炊鍋

小食叫咗牛油帶子、串燒同埋一個卷物

串燒都唔錯,雞肉丸入面都仲juicy同夠味。👍🏻👍🏻

卷物正常發揮,雞肉餡幾特別。

最後三個人埋單9百幾,食到個個抱住個肚走,正👍🏻
2022-05-24 44 浏览
上網睇呢間係青衣城新開,行完街就入黎呢間試吓。五吋雲丹金鑽刺身丼$288: 簡直係天堂級享受!因為真係海量嘅三文魚籽!一上菜本身個丼飯都好大兜,然後店員仲會係你面前serve一大殼三文魚籽淋上面!咬落去每粒都醬爆感覺!而且海膽亦都算鮮甜,完全唔覺得有苦味,好新鮮。松葉蟹肉食落去都好新鮮,應該係生拆出黎嘅蟹肉。而赤身,即係吞拿魚,食落去都好新鮮,完全無筋!呢碟價錢雖然較高,但質素比你想像中更加高!壽司盛$188: 有幾款唔同壽司+卷物,重點介紹帶子,因為好大隻,而且食落去好鮮甜,好有口感。而赤海蝦亦都唔遜色, 食落去非常彈牙爽口。特盛叉燒濃湯拉麵 $112: 超多舊叉燒, 每一舊都輕輕火炙灼過, 食落去好有焦香既味道, 而且仲有隻溏心蛋, 真係好有流心feel, 之後再配埋個豬骨濃湯一齊食, 真係好match!華味鳥雞肉配他他醬 $78: total有6大舊, 上面落左D蔬菜可以中和一下之前既飽膩感, 雞肉非常嫩滑, 懷疑係用左雞脾肉黎烹調, 果然係對得住間餐廳名! 華烏居!總括黎講, 呢間餐廳雖然價錢唔便, 但質素真係幾高, 尤其係D魚生刺身, 中意食居酒屋既朋友, 一定要黎青衣試下啦
上網睇呢間係青衣城新開,行完街就入黎呢間試吓。
總括黎講, 呢間餐廳雖然價錢唔便, 但質素真係幾高, 尤其係D魚生刺身, 中意食居酒屋既朋友, 一定要黎青衣試下啦!
2022-05-24
2022-05-06 126 浏览
今日收早,隊友又放假,五點幾就去左青衣城食個early dinner,避開繁忙時段,我地揀左呢間日本菜華鳥居⛩️,入面地唔算好大,一眼望晒,但整齊乾淨,坐位唔會太迫,裝修幾有日本居酒feel。有名你叫華鳥居,呢度當然係主打啦!所以我地叫左一個來自九洲博多既水炊鍋同雞皮串燒。湯底冇任何調味,純粹加咗原隻雞殼去做湯底,水炊鍋入面只係得華味鳥雞肉,蔬菜🥬同清水。雞肉除左雞翼之外,全部冇骨啖啖肉,另外仲有雞肉丸同雞肝。蔬菜都有好多種類,有大蔥,紅蘿蔔,金菇,冬菇,另外仲有三種綠色蔬菜同豆腐。店員會幫你放埋落去,你只需要等食。個雞好嫩滑,記得沾埋個專用既醋,係黃金配搭。食完雞肉再落蔬菜,然後再飲湯,清甜好味。鹽燒雞皮-燒身唔會好乾身,少於調味,味道剛好。

所以我地叫左一個來自九洲博多既水炊鍋同雞皮串燒。

雞肉除左雞翼之外,全部冇骨啖啖肉,另外仲有雞肉丸同雞肝。

店員會幫你放埋落去,你只需要等食。

個雞好嫩滑,記得沾埋個專用既醋,係黃金配搭。

食完雞肉再落蔬菜,然後再飲湯,清甜好味。

鹽燒雞皮-燒身唔會好乾身,少於調味,味道剛好。
2022-05-05
  • 水炊鍋
青衣美食沙漠最近終於開新舖啦,而今次係小金大愛嘅日式定食小店🍱刺身三點$88🍣(期間限定優惠)有三文魚,劍魚腩同赤蝦各二,厚切同新鮮嘅,但口感上可以再好啲日式鰻魚玉子定食$138🥚雖然蛋漿夠濃味好送飯,但鰻魚本人都幾多骨下🥲雜錦角切刺身丼定食$128🍣魚生比例上好似玉子最多,整體不過不失啦,個飯可以再酸少少。定食會包埋茶杯蒸,味噌湯,沙律同凍果茶一杯,整體質素都有待提升...*而家堂食仲有9折優惠

刺身三點$88🍣(期間限定優惠)

日式鰻魚玉子定食$138🥚
雖然蛋漿夠濃味好送飯,但鰻魚本人都幾多骨下🥲

雜錦角切刺身丼定食$128🍣
魚生比例上好似玉子最多,整體不過不失啦,個飯可以再酸少少。

*而家堂食仲有9折優惠
2022-04-16 135 浏览
今日去左食lunch, 叫左個lunch set 叉燒拉麵, 估唔到原來拉麵都可以係煮得難食, 係難食!!!個麵係拿埋一舊的,成餅野咁, 好似一個麵煮定左跟住好耐, 再淋d 湯落去咁,我用筷子將d 麵整散整左好耐, 個湯底都好唔掂, 又唔夠熱,個味好奇怪, 好難食,我食左兩啖就放棄左, 唔想浪費左食野既quota, 因為真係好難食以後都唔會再踏入呢間野奉勸大家冇乜事都唔好咁睇唔開走去試呢間野, 真心價錢:$112 加一 承惠$123.2
以後都唔會再踏入呢間野
奉勸大家冇乜事都唔好咁睇唔開走去試呢間野, 真心

價錢:$112 加一 承惠$123.2

2022-04-16
2022-04-07 108 浏览
🥸今日出咗消費券諗住6:00前搵間舖頭食諗住食個下午茶兩個人食幾件壽司,但平均每人都$13x唔飽都算🥲仲要唔好食啲飯唔好食刺身唔新鮮唔會再去唔怪得知得舖頭冇人🥲唔會再幫襯
🥸今日出咗消費券諗住6:00前搵間舖頭食

唔會再去
唔怪得知得舖頭冇人🥲唔會再幫襯
三色刺身
2022-02-15 301 浏览
同屋企人新年經過青衣城,試吓新餐廳一共6人,嗌左5碗叉燒拉麵😂另外再加左小食• 叉燒拉麵🍜 湯底熱辣辣岀晒食,冬天飲啖熱湯真係好舒服叉燒好似有3塊左右,叉燒就無個湯咁熱,不過味道唔錯,肉半肥瘦岩岩好(打食評先見有個食評話叉燒拉麵凍)• 牛油果軟殻蟹卷🍣正常水準~不過一碟只有4件,好似少咗dd• 豬腩肉大葱,雞翼串燒🍢好食!佢鹽燒真係食得岀鹽燒🤣味道好香,燒到少少脆身,好香口______________________________整體嚟講都唔錯,今次食得唔多野,下次有機會再試其他
同屋企人新年經過青衣城,試吓新餐廳

一共6人,嗌左5碗叉燒拉麵😂另外再加左小食

• 叉燒拉麵🍜
湯底熱辣辣岀晒食,冬天飲啖熱湯真係好舒服

(打食評先見有個食評話叉燒拉麵凍

• 牛油果軟殻蟹卷🍣
正常水準~不過一碟只有4件,好似少咗dd

• 豬腩肉大葱,雞翼串燒🍢
好食!
佢鹽燒真係食得岀鹽燒🤣味道好香,燒到少少脆身,好香口

整體嚟講都唔錯,今次食得唔多野,下次有機會再試其他
牛油果軟殻蟹
豬腩肉大葱串燒
燒翼
牛油果軟殻蟹
豬腩肉大葱串燒
燒翼
2022-01-21 321 浏览
青衣城有日本拉麵嘅店舖不多,睇到近期新開嘅華鳥居餐牌上有濃湯叉燒拉麵,就喺lunch time去試一試!當然係極度失望。。落單到餐上枱大概15分鐘!拉麵到枱賣相正常,第一口試湯底🤨入口係常温嘅😨感覺已經不爽,再用筷子夾起麵條😡只可以用一餅麵嚟形容😳係一餅😤係原裝一餅。。😤用筷子都鬆唔開😖😖繼而再試叉燒😳凍嘅。。🥶🥶係凍嘅🥶🥶其實本人係香港從來無食過一碗咁😤😤極度。。難食嘅拉麵😡😡😡中伏。。。。。無下次。。。。。完
中伏。。。。。無下次。。。。。完