2022-07-09
食盡青衣之日本菜 — 華鳥居—————————————————————最近唔知點解食雞食上癮🐥,覺得食雞比起豬牛黎得健康又好味d🤔行青衣城發現有間叫華鳥居既餐廳,專食日本雞料理😮,就入去試下啦!🔸 水炊鍋 $328水炊鍋源自於日本博多,係一種雞湯鍋,食法係先飲清甜既雞湯,再食雞肉,然後再加唔同既野菜,再飲湯,再食菜😛 雞係使用日本華味鳥,湯既味道清淡甘醇,雞肉嫩滑,食到最後d湯依然係一d油膩感都冇🤯,同香港雞煲愈食愈油完全相反😂, 十分推薦俾想健康飲食嘅朋友仔!🔸 吉列華味鳥卷 $62用吉列雞做既壽司反卷真係第一次食🤯, 食落去層皮整得好脆但唔油,d雞肉又唔硬,又幾特別!🔸 雞爽肉串 $34呢個係屬於雞嘅稀有部位, 雞肉口感爽脆,油脂小,唔錯!🔸 雞胸軟骨串 $34呢個部話又係屬稀有部位,第一次食,佢係一種食緊雞軟骨mix雞肉嘅感覺🤓, 個口感都幾特別,值得一試!🔸 牛舌串 $48有睇開食評既就會知,我係牛舌愛好者😋,雖然呢間係食雞為主,但有牛舌都係要試下🤣呢間既牛舌都燒得好味, 只需檸檬汁嘅配搭就帶出到牛舌嘅油香味, 鹽嘅調味亦都適中😌🔸 鐵板牛油煎帶子 $74帶子數量都幾多粒,好似
—————————————————————
🔸 水炊鍋 $328
🔸 吉列華味鳥卷 $62
🔸 雞爽肉串 $34
呢個係屬於雞嘅稀有部位, 雞肉口感爽脆,油脂小,唔錯!
🔸 雞胸軟骨串 $34
🔸 牛舌串 $48
🔸 鐵板牛油煎帶子 $74
帶子數量都幾多粒,好似差唔多有十粒, 啱啱上碟聞落好香牛油味,食落都彈牙同新鮮😋
💭Overall comment:
餐廳嘅侍應態度非常有禮貌, 會主動斟水同執碟, 環境闊落,岩朋友聚會,亦都有唔同嘅清酒可以叫😇
🍽食物: 7.5/10
🌌環境: 7.5/10