2022-12-02
今日去左青衣城呢間華鳥居。餐廳佈置乾淨整齊,坐位很濶落,有一個個大酒酲做裝飾,好有日本居酒屋feel。餐牌主打來自九洲博多既水炊鍋,可以一嚐「博多華味鳥」既味道。水炊鍋:湯底呈奶白色,用成隻雞殼熬製而成,味道鮮甜。店員好細心咁幫我們放D雞肉落個鍋度,佢係有層次地放,不是打邊爐式隨意放;仲建議我們雞熟左之後,先喝湯,再食雞,最後先食蔬菜。雞肉除左雞全翼之外,仲有雞肝及雞肉丸,全部都無骨,啖啖肉,雞肉嫩滑;店員仲比左個點雞用既醋我們,簡直係錦上添花。蔬菜種類都有好多,有幾種綠色蔬菜、金菇、冬菇、豆腐、大蔥及紅蘿蔔。薄燒鰻魚鍋飯:鰻魚肥美肉厚,仲有蛋絲,加埋燒汁,啱晒用嚟撈飯食。慢煮華味鳥雞胸沙律:雞胸肉有別於一般食開嗰D,完全唔會鞋口,配上沙律,健康首選。豚肉蘋果卷:包住蘋果既串燒,感覺好有驚喜。雞胸軟骨串燒:這個雞胸軟骨係稀有部份,很爽脆,一試難忘。而家堂食主餐牌有85折優惠,好抵食,大家都要快D嚟試下。
豚肉蘋果卷:包住蘋果既串燒,感覺好有驚喜。
雞胸軟骨串燒:這個雞胸軟骨係稀有部份,很爽脆,一試難忘。
而家堂食主餐牌有85折優惠,好抵食,大家都要快D嚟試下。