2022-05-26 78 浏览
青衣城都不少餐廳,知道這裡有間食華味鳥的日本餐餐就來試,原來剛好有個$628的2人餐有水炊鍋仲有勁多食物,價錢不貴就決定2人來吃一個餐,但其實我覺得3人食也可,因份量真心比較多。 日式溫泉蛋銀魚仔野菜沙律,醬汁帶微酸開胃,溫泉蛋煮得剛好半帶流心好香濃蛋香,菜都幾新鮮份量仲要幾大,最後都食唔晒。刺身三點盛,沒想到三文魚,油甘魚,劍魚會咁厚切,而且仲要十分新鮮,啖啖刺身。 鐵板牛油煎帶子蒜香十足,帶子都彈牙。炭火華味鳥入面有雞肉,雞冠和雞心勁特別,出面街比較少吃,味道不會太重食到雞的原味,配菜洋蔥都好香十分好味。 水炊鍋付華味鳥半隻配菜盤,水炊鍋來到已嗅到好香,湯底原汁原味,當雞湯飲不錯,而且雞肉好嫩滑份量都不少,。菜盤都有3款菜加菇類十分大份,幾新鮮。 串燒盛合內有大蔥雞肉串,雞肝串,雞胸軟骨串,每款都各有2串,燒得不錯,配上檸檬帶微酸開胃點。這個餐沒有飯麵,我哋叫咗加$28的拉麵2份,麵質幼身幾滑,配雞湯都不錯,但沒想到份量會咁多,最後我們2人要帶走一個拉麵先得。