2024-02-18 49 浏览
估唔到牛頭角觀塘中間都有鐵板燒,仲要係抵食飽肚服務好🙌🏻Dinner set 都係$438/$538,視乎揀咩主菜,見到價錢真係好驚訝超抵食👍🏻- 前菜 -🥢鱈魚乾🦑螢光魷魚第一次見有螢光魷魚乾,先生話送酒一流🥗沙律🥚茶碗蒸沙律多麻醬,茶碗蒸好滑,有菇做配料🐟銀鱈魚超滑嘅質地,魚皮煎到香脆,食落似餅乾咁🦪廣島蠔呢個好好食!最特別係用牛油炒香煙肉,再將煙肉嘅油去香煎廣島蠔,索晒精華同味道👍🏻🦐原隻虎蝦超讚👍🏻大隻又新鮮,好爽口,蝦頭都煎到熟晒可以食到蝦膏鮮味- 主食 -🐮美國牛板腱$438好厚身,油份充足🐮美國安格斯薄燒$438個人較喜歡薄燒多啲,包住炒過嘅蔥蒜,香口又易食- 時令鐵板配菜 -有🍆茄子、杏鮑菇、🎃南瓜、秋葵- 炒飯 -🍚炒飯粒粒分明,加咗橙黃色高級蘭王蛋,香氣十足,少少煙肉同蔥花碎,簡單炒飯一樣好食- 炒雜菜 -- 湯 -- 甜品 -💚黑糖蕨餅🚩菊月町 (觀塘) @2017_chutsuki_sushi 📍觀塘鴻圖道23號利登中心地下1號舖
估唔到牛頭角觀塘中間都有鐵板燒,仲要係抵食飽肚服務好🙌🏻

- 前菜 -
🥢鱈魚乾🦑螢光魷魚
第一次見有螢光魷魚乾,先生話送酒一流
🥗沙律🥚茶碗蒸
沙律多麻醬,茶碗蒸好滑,有菇做配料

🐟銀鱈魚
超滑嘅質地,魚皮煎到香脆,食落似餅乾咁

🦪廣島蠔

🦐原隻虎蝦
超讚👍🏻大隻又新鮮,好爽口,蝦頭都煎到熟晒可以食到蝦膏鮮味

- 主食 -
🐮美國牛板腱$438
好厚身,油份充足

🐮美國安格斯薄燒$438
個人較喜歡薄燒多啲,包住炒過嘅蔥蒜,香口又易食

- 時令鐵板配菜 -
有🍆茄子、杏鮑菇、🎃南瓜、秋葵

- 炒飯 -

- 炒雜菜 -

- 湯 -

- 甜品 -
💚黑糖蕨餅

📍觀塘鴻圖道23號利登中心地下1號舖
好耐冇食Omakase🥹上星期趁住收爐同同事搵左間高質日本餐廳慶祝下🥰觀塘鴻圖道既【菊月町】主打鐵板燒同Omakase,餐廳空間感大,坐得非常舒適☺️店員好親切友善,服務態度好好👍🏻特別欣賞同感謝師傅既悉心準備同講解每道食材❣️又會同我地傾計互動一下👥我地都好享受🥰鐵板燒同Omakase都有唔同既menu選擇!我地揀左廚師發辦【焰月】Menu,有前菜、季節刺身、手握壽司、手卷、吸物等等,共有20品🍣價錢係$980/位(另收加一),性價比好高❤️✿ 焰月 $980 ✿❥ 前菜✧ 枝豆|魷魚乾|鱈魚乾:配上沙律醬,味道咸咸香香~✧ 蕃茄|螢光魷魚|鰻魚苗:蕃茄好清甜🍅縈光魷魚可以點蛋黃醋,鰻魚苗有滑入喉嚨既爽滑口感,酸酸地好醒胃🤗❥ 季節刺身✧ 真蠔:帶清淡海水味,蠔味重,口感creamy,連埋三文魚子同紫蘇葉一齊食,口感更加豐富!✧ 北海道鮟鱇魚肝:口感綿密滑順,油脂香醇🤤✧ 靜岡鰹魚:勁厚切,配埋洋蔥、蔥花,增添鮮味!✧ 北海道帆立貝:帆立貝大大粒,煎至金黃色🤩肉質鮮甜肥美,點埋甘筍汁味道更好😋✧ 蘋果木煙燻拖羅:拖羅充滿油脂香,入口即溶❥ 壽司✧ 針魚:魚味鮮甜,肉質晶瑩剔透,口感細緻滑順
好耐冇食Omakase🥹
上星期趁住收爐同同事搵左間高質日本餐廳慶祝下🥰
店員好親切友善,服務態度好好👍🏻

鐵板燒同Omakase都有唔同既menu選擇!

✿ 焰月 $980 ✿

❥ 前菜

✧ 枝豆|魷魚乾|鱈魚乾:配上沙律醬,味道咸咸香香~

❥ 季節刺身

✧ 北海道鮟鱇魚肝:口感綿密滑順,油脂香醇🤤

✧ 靜岡鰹魚:勁厚切,配埋洋蔥、蔥花,增添鮮味!

✧ 蘋果木煙燻拖羅:拖羅充滿油脂香,入口即溶

壽司

✧ 針魚:魚味鮮甜,肉質晶瑩剔透,口感細緻滑順🫶🏼
✧ 赤貝:食落肉質爽厚,鮮味十足🧡
✧ 牡丹蝦:上面係蝦膏燒成醬,蝦肉爽口彈牙😋

✧ 北海道海膽:啖啖淺橙黃色既海膽,味道濃厚甘甜,回甘強✨ 份量極多!!大滿足🥹🥹🥹

❥ 手卷

✧ 吞拿魚腩手卷
師傅用火燒逼脂肪出黎,食落啖啖油脂感,入口即溶🫶🏼
連埋壽司飯一齊食味道岩岩好,唔會太膩😆

❥ 吸物

✧ 茶碗蒸:口感滑順,味道清甜,仲有菇類既配料增加口感🤎
✧ 魚湯:味道鮮甜,唔會腥,好暖胃!

甜品

巨峰提子蛋糕|晴王提子|黑糖蕨餅:提子滑甜多汁🍇蛋糕鬆軟,提子味香濃🍰 黑糖蕨餅口感軟糯,唔會太甜~
2024-02-05
2024-02-14 45 浏览
晚市食一個鐵板燒嘅omakase,居然連$500都唔使就已經食到,而且嘢食美道都唔錯,如果想同朋友食好啲嘅話呢一間係一個唔錯嘅選擇。我叫咗一份美國牛板腱同西班牙豬肉眼套餐。套餐入邊都非常豐富,有前菜,銀鱈魚,廣島蠔,原隻虎蝦,時令鐵板配菜,炒飯,炒雜菜,湯同甜品。其實食物冇太多調味,但係可以感受到佢本身食材嘅味道,所以食落都幾好味。而且可以望住啲廚師喺度煮嘢食,非常之寫意。隔籬枱嘅客人仲叫咗一道極具觀賞價值嘅菜,所以可以睇住佢哋係熊熊烈火咁煮嘢食,真心覺得幾好玩。

2024-02-13 63 浏览
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯平時講到食日本嘢,通常第一時間都會諗尖沙咀。今次倒返轉頭去塞到駿業里嘅觀塘。夜晚嘅觀塘人流唔係好多,多數上班族都已經返晒屋企。今次介紹嘅《菊月町》聽講係細舖轉大舖,餐廳設有魚缸去飼養新鮮嘅海產,見到佢哋拎龍蝦生猛識跳,絕對新鮮。沙律新鮮沙律菜配搭微酸嘅醬汁,令人更加開胃。茶碗蒸用高湯煮成嘅茶碗蒸,加入香菇,蛋身夠哂軟滑。銀鱈魚首先分離魚皮和魚肉。將魚皮和外伸展達到更薄更脆嘅效果,魚肉則肉厚嫩滑。廣島蠔蠔身出咗名夠大隻濃郁,有趣嘅係配搭蝦乾和煙肉,可以講返少少鹹香同埋油香出嚟。原隻虎蝦講到虎蝦一睇就知勁大隻,蝦身香煎到橙黃色,啖啖肉又彈牙。美國安格斯薄燒先將外層牛肉煎到深棕色,內層粉嫩嘅牛肉超多肉汁。炒飯充滿蛋香和煙肉味,夠哂火喉。最後食埋炒雜菜和抹茶蕨餅,食到超級飽。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯菊月町 (觀塘)觀塘鴻圖道23號利登中心地下1號舖 ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

沙律
新鮮沙律菜配搭微酸嘅醬汁,令人更加開胃。

茶碗蒸
用高湯煮成嘅茶碗蒸,加入香菇,蛋身夠哂軟滑。

銀鱈魚

廣島蠔

原隻虎蝦
講到虎蝦一睇就知勁大隻,蝦身香煎到橙黃色,啖啖肉又彈牙。

美國安格斯薄燒
先將外層牛肉煎到深棕色,內層粉嫩嘅牛肉超多肉汁。

炒飯
充滿蛋香和煙肉味,夠哂火喉。

最後食埋炒雜菜和抹茶蕨餅,食到超級飽。

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

菊月町 (觀塘)
觀塘鴻圖道23號利登中心地下1號舖

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯
中中午🕛時間都有多種日式定食、丼飯或者鐵板燒選擇🤫晚市有鐵板燒同Omakase套餐享受而且可以欣賞師傅手藝之如仲好似識左好耐既老朋友暢談咁😌 今次揀左廚師發辦既🌟焰月 💰$980🌟鱈魚乾、魷魚乾、 枝豆枝豆外型飽滿且味道甜🌟鮮蕃茄、鰻魚BB苗、蟹肉豆腐作為冷盤🌟北海道鱈魚白子含豐富的蛋白質新鮮口感綿密柔滑而且入口即融再配搭柚子既清新味道🌟帶子蘸甘荀醬配薄脆🌟愛知縣象拔蚌配醋漬水雲味道濃厚,口感爽脆利落😽酸味適中而且更開胃🤤🌟深海池魚刺身好考驗師傅既刀功深度刀法非常細膩,帶出刺身既薄透感🤫更帶出真正口感👍🏻🌟煙燻拖羅、吞拿魚腦天紫菜包住沙甸魚乾再夾住煙燻拖羅同吞拿魚腦天望落👀係非常有層次感,慢慢淡出味道🌟赤貝壽司新鮮肉質爽口且鮮甜漬過後可以一啖就食落口😌🌟北海道牡丹蝦壽司面頭火炙燒成既牡丹蝦膏🫶🏻一啖食落口蝦膏慢慢滲透既感覺加上牡丹蝦肉彈牙鮮甜更昇華 😍其後牡丹蝦頭都有精華所在 脆炸之如保留到蝦膏係裡面😎🌟油雕壽司🌟醋鯖魚壽司具有獨特的酸味和鮮味,紫穌花 芝麻面🌟北海道馬糞海膽壽司入口即融口感🤤而且仲可以同廚師有互動 🫶🏻🌟拖羅手卷飯輕輕燒出新鮮魚油流入飯裡面再同拖羅蓉撈好用紫菜卷成油脂

中中午🕛時間都有多種日式定食、丼飯或者鐵板燒選擇🤫
晚市有鐵板燒同Omakase套餐享受
而且可以欣賞師傅手藝之如仲好似識左好耐既老朋友暢談咁😌
今次揀左廚師發辦既🌟焰月 💰$980

🌟鱈魚乾、魷魚乾、 枝豆
枝豆外型飽滿且味道甜

🌟鮮蕃茄、鰻魚BB苗、蟹肉豆腐
作為冷盤
🌟北海道鱈魚白子
含豐富的蛋白質
新鮮口感綿密柔滑
而且入口即融
再配搭柚子既清新味道

🌟帶子蘸甘荀醬配薄脆

🌟愛知縣象拔蚌配醋漬水雲
味道濃厚,口感爽脆利落😽
酸味適中而且更開胃🤤

🌟深海池魚
刺身好考驗師傅既刀功深度
刀法非常細膩,帶出刺身既薄透感🤫
更帶出真正口感👍🏻

🌟煙燻拖羅、吞拿魚腦天
紫菜包住沙甸魚乾再夾住煙燻拖羅同吞拿魚腦天
望落👀係非常有層次感,慢慢淡出味道

🌟赤貝壽司

其後牡丹蝦頭都有精華所在
脆炸之如保留到蝦膏係裡面😎

🌟油雕壽司

🌟醋鯖魚壽司
具有獨特的酸味和鮮味,
紫穌花 芝麻面

油脂非常香濃好味 😋

🌟茶壺蒸

🌟白身魚湯 醃漬
感覺用左好長時間淆成魚湯味道超濃郁🐟

🌟朱古力香蕉蛋捲中、青堤、黑糖厥餅

指數:🐻🐻🐻🐻🐻/5粒

菊月町 (觀塘)

📍地址:觀塘鴻圖道23號利登中心地下1號舖
☎️ 電話:65885353

#香港美食#港島美食 #新界美食#九龍美食#銅鑼灣美食#啤啤遊食團#假日好去處 #港人推介美食 #相機食先 #香港美食打卡 #窮遊美食 #平民遊
#日本菜#鐵板燒#壽司#刺身#廚師發辦#omaksehk
#hkfoodblogger #foodie #hkfoodie #hkig #dinner #hkstyle #852
#bearbeareat
#bearbeareat觀塘
2024-02-09 66 浏览
《菊月町》由舊舖搬到新舖,由小小店升呢做小店,繼續堅持用料新鮮,性價比高,絕對係抵食之選餐廳除提供廚師發辦外,還有4款鐵板燒套餐,款款性價比高,今次我和朋友就點了當中2款💫美國牛板腱 & 西班牙豬肉眼鐵板燒套餐 ($438/位)店員先奉上餐前小吃,有鱈魚乾和螢光魷魚乾,比較特別係螢光魷魚乾,甚少吃到🥢前菜沙律 - 混了胡麻醬嘅車厘茄和沙律菜,酸酸甜甜,夠晒開胃茶碗蒸 - 以菇菌作配料,蒸蛋夠嫩滑,簡簡單單已經非常美味🥢銀鱈魚 - 魚皮燒得香脆,魚肉嫩滑,有入口即溶嘅口感,伴碟有煙肉和櫻花蝦🥢廣島蠔 - 肉身較厚夠飽滿,口感滑溜又juicy,與伴碟嘅煙肉和櫻花蝦非常夾味🥢原隻虎蝦 - 虎蝦大大隻,燒得好香口,蝦肉爽口彈牙,蝦頭滿滿嘅蟹膏,鮮甜味美🥢美國牛板腱 - 肉質細嫩,有咬口,肉味濃郁,燒香後仍保留到肉汁🥢西班牙豬肉眼 - 豬肉味香濃,肉質柔軟,肥瘦均勻,啖啖肉都唔覺得肥膩🥢時令鐵板配菜 - 有秋葵、翠肉瓜等配菜,配上牛板腱和豬肉眼嚟食,就可減去啖啖肉嘅油膩感🥢炒飯 - 炒得算乾身,加了煙肉做配料,陣陣鹹香味,非常惹味🥢炒雜菜 - 食咗咁多肉,來一份清淡嘅炒雜菜就最適合不過🥢湯 -

💫美國牛板腱 & 西班牙豬肉眼鐵板燒套餐 ($438/位)

🥢前菜
沙律 - 混了胡麻醬嘅車厘茄和沙律菜,酸酸甜甜,夠晒開胃

茶碗蒸 - 以菇菌作配料,蒸蛋夠嫩滑,簡簡單單已經非常美味

🥢炒雜菜 - 食咗咁多肉,來一份清淡嘅炒雜菜就最適合不過

🥢湯 - 昆布鰹魚湯,口感清淡,充滿昆布獨特嘅海洋風味

最後還有蕨餅作餐後甜品,完滿的一餐!

菊月町主打鐵板燒、廚師發辦,亦提供多款日式料理、酒精飲品選擇🇯🇵 平日夜晚黎到都坐無虛席,超高人氣🔥 大家記得提早book位呀~❝ 菊刺身 $338 ❞由廚師發辦既6款時令刺身,新鮮厚切,擺盤咁靚令人食指大動👍🏻 刺身包括海膽、大拖羅、牡丹蝦、深海池魚﹑真鯛﹑間白魚,每樣都新鮮爽甜,魚味濃郁,特別係大拖羅帶有豐富油脂,入口即溶🤤 ❝ 月壽司 $238 ❞唔想諗食咩好,可以試下由廚師發辦既8貫壽司,每片刺身都好厚切,食材好新鮮👍🏻 當日有海膽、吞拿魚、帶子、魷魚、鰈魚﹑深海池魚﹑真鯛﹑間白魚,每件都咁正😍 壽司均用上日本醋飯,濃郁醋味配上新鮮刺身,令人回味無窮😍❝ 杜洛克豬肉眼 $248 ❞吉列豬扒有驚喜,推介必試🌟 杜洛克豬肉肉質柔軟、細膩,肥瘦適中,以麵包糠炸至金黃酥脆,勁好食👍🏻 最特別係個豬扒醬,可以倒入碗仔中與芝麻攬拌,好有儀式感😆

❝ 菊刺身 $338 ❞

❝ 月壽司 $238 ❞

❝ 杜洛克豬肉眼 $248 ❞

觀塘真係一個好地方,除咗駱駝漆呢啲性價比高嘅平民料理,仲有啲有情調,啱晒大時大節同屋企人、另一半慶祝嘅廚師發辦都有!呢間廚師發辦比較近牛頭角嗰邊,位置冇咁就腳,但晚市時段去依然爆棚😳!廚師發辦菜單可以揀鐵板燒🔥或者壽司刺身🐟,廚師採用時令食材,菜式配搭又特別有創意,務求每一道料理都做到色香味俱全!------------------------------🎏◖焰月◗ $980pp呢個焰月omakase菜式品項都幾多,一次過可以試晒2️⃣0️⃣款料理,有先付前菜、季節刺身、手握壽司、手卷、吸物同時令果物,夠晒豐富!廚師就返客人進食速度去準備食材,仲會逐一介紹,可以傾吓偈又睇吓廚師大展身手👨🏻‍🍳!🍱前菜拼盤:有鱈魚乾、螢光魷魚乾同枝豆。🐙刺身小食:有當季嘅螢光魷魚,加入咗蛋黃醋,味道鮮甜;蟹膏豆腐香滑濃味 ,加上面頭嘅甜蝦刺身,口感十足;仲有嚟自靜岡縣嘅蕃茄 !🦪生蠔:廚師將佢分兩部分,上部配山椒葉,蠔肉口感爽脆;下部配紫蘇葉,加上黃金三文魚子,口感十足大有獨特嘅香氣!🦪北海道鱈魚白子:呢個大推,係目前食過白子最好食!加入河豚蔥、紫蘇花同酸汁,識落好鮮甜一啲都唔腥!🐟鰆魚:呢款魚好少食到,咁啱今

🎏◖焰月◗ $980pp

🍱前菜拼盤:有鱈魚乾、螢光魷魚乾同枝豆。

🐟鰆魚:呢款魚好少食到,咁啱今期當做可以試到!魚肉軟綿綿,加上磨碎嘅風乾魚子醬,食落少少鹹香
🐚海藻象拔蚌:象拔蚌爽脆,加上青檸皮、岩鹽,放喺水雲上面,滑捋捋又酸酸地
🐟蘋果木煙燻炙燒吞拿魚腩:呢個自創料理好特別,大拖羅會先用蘋果木🪵現場煙燻,夾住醬油漬中拖羅,再用沙甸魚乾同紫蘇葉包住,味道口感都好有層次!

🧄漬物拼盤:食完前菜小食類,會送上牛蒡漬、蕎頭同蒜頭,清一清口腔嘅腥味,準備跟住落嚟嘅刺身壽司

🍣神奈川針魚:滴咗少少薑汁,口感彈牙比較爽口
🍣鹿兒島天然真鯛 :中間有少少筋,比較彈牙
🍣赤貝:經過師傅用手拍一拍,更加爽脆,刀功了得,花紋𠝹得好靚!
🍣牡丹蝦:超大隻,好軟糯鮮甜,上面仲有塊火炙過嘅牡丹蝦膏,配搭得天衣無縫,蝦嘅鮮味超濃郁!
🍣海膽軍艦:海膽超新鮮漿口超甜,加咗超多海膽,差唔多要滿瀉,超滿足
🍣吞拿魚蓉手卷:先燒吞拿魚腩嘅皮下脂肪,將啲魚油逼出嚟,滴落吞拿魚蓉到,加入芥末、京蔥、千本漬卷成,帶有啖啖炙燒嘅香氣,口感豐富

🍥茶碗蒸:茶碗蒸蒸蛋夠嫩滑,加入咗啲菇
🍲魚湯:冇估到佢係魚湯,用咗超多魚去熬煮,飲落清甜充滿奶香
🍨甜品:有巨峰卷蛋、晴王青提同黑糖蕨餅,正常發揮

🌟 Encore指數:9.5/10
一直都想去 ※菊月町※ 食 ❝亞媽家姐❞ Omakase,籍著周年紀念一於Book佢地試下先!佢地既 Omakase ❮焰月❯ 餐單包括有:先付、季節刺身、手握壽司、手卷、吸物、時令果物 共20品,$980/位。佢地對食材絕不馬虎,堅持用最時令季節性既食材,讓食客享受到最合時最優質既食物🐟每當上一道菜時,師傅都會解說食材來源,食用次序,相當用心Item 太多,未能一一盡錄,敬請見諒𖥶餐前菜〖枝豆、螢光魷魚乾及鱈魚乾〗鱈魚片脆卜卜有如食薯片一樣,螢光魷魚乾脆香口沾少少沙律醬味道一流𖥶先付 〖番茄、鰻苗醋漬、蝦肉玉子豆腐〗蕃茄切到一口size,配上芝麻醬,唔酸又清新;鰻魚苗醋漬口感好特別,用醋拌食,酸酸地好開胃;蝦肉彈牙新鮮,玉子豆腐滑。𖥶季節刺身〖小長井 真蠔🦪〗‟先食頭,再食個肚” 脆爽鮮甜既真蠔配上帶鹹香既鯡魚黃金魚籽,絕配。〖梭子魚、赤馬糞海膽〗鮮甜既赤馬糞海膽上輕輕灑上淡雪鹽,梭子魚輕輕燒過有淡淡油香味,襯有微溫下進食,味道出奇地夾。〖鱈場蟹拌紫蘇葉汁〗紫蘇葉汁味道帶酸,味道有點似梅子,配上肉質鮮美鱈場蟹,拌勻後進食,毫無違和感。〖半熟北海道帆立貝〗相當大粒既北海道帆立貝用鐵板做

每當上一道菜時,師傅都會解說食材來源,食用次序,相當用心

Item 太多,未能一一盡錄,敬請見諒

𖥶餐前菜
〖枝豆、螢光魷魚乾及鱈魚乾〗

𖥶先付
〖番茄、鰻苗醋漬、蝦肉玉子豆腐〗
蕃茄切到一口size,配上芝麻醬,唔酸又清新;
鰻魚苗醋漬口感好特別,用醋拌食,酸酸地好開胃;
蝦肉彈牙新鮮,玉子豆腐滑。

𖥶季節刺身

〖梭子魚、赤馬糞海膽〗

〖鱈場蟹拌紫蘇葉汁〗

〖半熟北海道帆立貝〗
相當大粒既北海道帆立貝用鐵板做咗個半熟既效果,但仍然保持到鮮甜,食嗰時連埋春卷皮同甘荀汁一齊食,甘荀汁味道清淡襯托出帆立貝既鮮味。

〖煙燻拖羅、醬油漬赤身、沙甸魚乾〗
拖羅微微煙燻配上結實既赤身、香口既沙甸魚乾被紫蘇葉同紫菜一併包圍,用手食,您會感受到一次又一次既層次感。

𖥶三色漬物
〖油漬、紅酒、漬醬〗師傳會喺品嚐壽司前奉上漬物,解解膩

𖥶🍣手握壽司
〖池魚〗最為濃味,魚香味最重。
〖金目鯛〗經過火炙處理後,有微微焦香,再配日本辣椒油,完勝。
〖寒鰤魚〗季節限定,美稱「冬季之王」口感細膩、風味鮮甜,配上柚子胡椒,有回香。
〖牡丹蝦蝦膏〗師傅會將蝦膏抽出然後火炙烤成傑身舖面,蝦肉肥美大隻,而且蝦頭更以炸物形式奉上,非常香口。
〖馬糞海膽〗少少飯配大量霧多布馬糞海膽,入口鮮甜Juicy直飆100。

𖥶手卷
〖拖羅蓉手卷〗利用火炙逼出拖羅油,油滴落拖羅蓉,與黃瓜、香蔥拌混製成手卷,幸福就是滋味。

𖥶吸物
〖白新魚頭魚骨湯〗見到奶水狀就知放咗大量魚才能烹調出這個狀況,一杯魚湯濃濃鮮味而不猩。正!

〖野菌蒸蛋〗我淨係想講,我第一次見蒸蛋可以''筆''到唔會蓉蓉爛爛,相信下了不少功夫才做到。

𖥶時令果物
〖江戶前厚燒玉子、晴王、蕨餅〗
江戶前厚燒玉子,冇麵粉既蛋糕、成份有帶子淮山,2小時制作,甜甜地係因為加了蜜糖。
蕨餅,黑糖麻薯,沾上黃豆粉,唔會死甜。
香印青提,甜到好似糖水浸住咁甜。

2024-01-25
庆祝纪念
纪念日
最近去觀塘發掘左一間新店餐廳有𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞或鐵板燒食今次揀左𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞食足足有成𝟐𝟎品 超豐盛✨焰月 $𝟗𝟖𝟎/位呢個omakase套餐非常豐富,有20品食物。食物嘅品質好高,除咗擺盤精緻之外,用料亦好新鮮上乘。🔸餐前小食先付有三款,分別係枝豆、鱈魚乾同埋魷魚乾,鱈魚乾同魷魚乾好爽脆,枝豆質感軟腍。🔸先付同樣有三款,分別係胡麻醬蕃茄、蟹膏蝦肉豆腐同埋冰頭漬。蕃茄好新鮮爽甜,豆腐如感滑溜,冰頭漬即係三文魚軟骨,口感爽脆有嚼勁。🔸季節刺身-北海道鮟鱇魚乾食落口感細膩滑潤,味道鮮甜。-白象拔蚌白象拔蚌好新鮮爽口,配埋底下嘅水雲一齊食層次感更豐富。-竹筴魚配海膽竹筴魚用火槍宜輕燒過,有淡淡嘅炙燒味,海膽口感細膩,入口即溶,鮮甜到不得了。-帶子帶子好新鮮好大隻,師傅煎咗帶子面,食落帶點焦香味,口感軟腍彈牙,非常好味。-拖羅分別有中拖羅同大拖羅,師傅將拖羅以煙燻形式烹調,打開蓋嘅一刻好有儀式感。拖羅味道鮮甜,入口即溶,仲帶點煙熏香味。師傳再用紫菜包住拖羅、紫蘇葉同埋沙甸魚乾一齊食,真係超正。🔸手握壽司-北奇貝壽司北奇貝好新鮮,兩邊仲會翹起,口感好爽滑。-深海池魚壽司魚肉好鮮嫩,食落無筋好好味
最近去觀塘發掘左一間新店

🔸餐前小食

🔸先付

🔸季節刺身
-北海道鮟鱇魚乾
食落口感細膩滑潤,味道鮮甜。

-白象拔蚌
白象拔蚌好新鮮爽口,配埋底下嘅水雲一齊食層次感更豐富。

-竹筴魚配海膽

-帶子

-拖羅

🔸手握壽司
-北奇貝壽司
北奇貝好新鮮,兩邊仲會翹起,口感好爽滑。

-深海池魚壽司
魚肉好鮮嫩,食落無筋好好味。

-鯖魚壽司
味道相對濃厚,魚皮有炙燒過,魚肉好嫩滑。

-牡丹蝦壽司
牡丹蝦好大隻,蝦肉鮮嫩彈牙,喺面仲鋪咗層燒過嘅蝦膏,味道非常濃郁。

-馬糞海膽壽司
海膽好豐滿,睇到都流哂口水,食落好軟綿,味道鮮甜。

🔸手卷
-吞拿魚蓉手卷
師傅將吞拿魚蓉、洋蔥、青蔥、芝麻同米飯撈勻之後再用香脆嘅紫菜包住,每啖都食到滿滿嘅吞拿魚蓉、幸福感爆燈。

🔸吸物
-白魚湯
魚味好香濃,完全無腥味,質感滑溜。

-茶碗蒸
蛋同湯汁嘅比例啱啱好,食落好滑溜,蛋味香濃。

🔸時令果物
分別有口燒玉子、日本青提子同埋黑糖蕨餅,為呢餐畫上完美嘅句號。
2024-01-29
2024-02-06 30 浏览
店唔算好大,好快7點已經full哂🥺今晚安排坐座枱,對住師傳睇佢整,又有得講解下👍🏼😍前菜:小蕃茄蝦肉豆腐三文魚頭骨店員有先後次序話我地知要點食!最好食係蝦肉豆腐,好滑而且有口感好特别🤭三文魚頭骨都好特别😍好似食緊軟骨咁,略略覺得酸咗小小!黑七味粉魚肝竟然唔會好腥,仲要係似綿花糖咁嘅質地💕白象拔蚌 水雲麵(配酸酸地醬汁)上面落咗啲柚子皮,酸酸甜甜好清新👍🏼魚子醬海膽燒鰺魚師傅話要一次過食😚口感爆哂!但又唔會腥,個魚半生熟好食呀!!牛油蔥燒北海道帶子(半生熟)配南瓜醬好有心思,仲特別炸春卷皮俾我地點湯食呀!紫菜夾赤身大拖羅紫蘇葉魚乾朋友最深刻💕魚乾好有心思係一隻一隻黐埋變魚乾片夾住黎食!中間嘅大拖羅好厚切好肥美😚赤身唔會好腥,好重鐵味!very good ah🫶🏻漬牛蒡、木魚花麵豉漬蒜師傅話要清一清口腔,預備食壽司啦😎仲好貼心問我地肚嘅容量,洗唔洗少飯😆👍🏼赤貝、深海池魚壽司(配胡椒)炸蝦頭鯖魚(紫穌葉)壽司就係有得玩嘅壽司😆師傅教你將枝上嘅花草Meet落黎配壽司一齊食!蝦膏甜蝦壽司海膽壽司里個日本海膽好高級😎好滑好creamy!仲要份量好多😚拖羅魚蓉手卷手卷係師傅係你面前即整你即食😍好

前菜:
小蕃茄
蝦肉豆腐
三文魚頭骨

黑七味粉魚肝
竟然唔會好腥,仲要係似綿花糖咁嘅質地💕

白象拔蚌 水雲麵(配酸酸地醬汁)
上面落咗啲柚子皮,酸酸甜甜好清新👍🏼

魚子醬海膽燒鰺魚

牛油蔥燒北海道帶子(半生熟)配南瓜醬
好有心思,仲特別炸春卷皮俾我地點湯食呀!

紫菜夾赤身大拖羅紫蘇葉魚乾

漬牛蒡、木魚花麵豉漬蒜

赤貝、深海池魚壽司(配胡椒)
炸蝦頭
鯖魚(紫穌葉)壽司
蝦膏甜蝦壽司

海膽壽司
里個日本海膽好高級😎好滑好creamy!仲要份量好多😚

拖羅魚蓉手卷
手卷係師傅係你面前即整你即食😍好新鮮

之後師傅同我地講會上茶碗蒸魚湯暖番個胃,就再食甜品😍佢不忘再問多次我地夠唔夠飽😆

茶碗蒸

魚湯

甜品:厚燒玉子 晴王提子 黑糖蕨餅

擺得好靚🥹個蛋糕好濕潤好正呀💕好完滿!
2024-02-02 35 浏览
官塘$438/位鐵板燒套餐位卡觀塘工廈區內的隱世日式餐廳,主打廚師發辦日式料理同鐵板燒。餐廳裝潢設計十分日系,滿滿的Figure好吸睛,食前忍唔住打卡先。是日揀左兩款鐵板燒套餐$438/位,價錢已包跟中前菜、海鮮、主食、湯同甜品,呢個價錢真係超抵食!🇯🇵三款前菜包括:🧡鱈魚乾魷魚乾配沙律醬鱈魚乾魷魚乾燒得香氣撲鼻,既香脆又惹味,帶有淡淡的魚香味,點上沙律醬很配搭。🧡沙律菜甜甜酸酸的沙拉醬令成道沙律菜非常開胃。🧡茶碗蒸小小一碗就有濃郁的鮮味,滑嫩細緻口感,可是大、小朋友的最愛呢!🇯🇵三款鐵板燒海鮮:🧡嫩滑銀鱈魚銀鱈魚香雪雪的肉質特別嫩滑,超級新鮮,食到原汁原味,尤其是鐵板燒只要優質食材,加上少少鹽、胡椒調味已經很好吃。🧡鮮甜廣島蠔入口結實飽滿,充滿蠔汁,加上脆脆煙肉同蒜蓉粒,口感豐富。🧡原隻虎蝦師傅將蝦擺喺鐵板上拆殼去腸,手起刀落,將蝦切件,蝦肉入口爽脆鮮甜,惹味非常。🇯🇵兩款主食包括:🧡美國安格斯薄燒牛肉薄燒肉質鮮嫩,口感細膩,捲住即時炒香的蔥花同蒜片,帶有獨特油香,牛魔王不得不試!🧡西班牙豬肉眼肉質係嫩得黎又鮮甜而且無渣,入口厚實有嚼勁,陣陣肉香,必試!🇯🇵鐵板炒飯飯粒顆顆分明非常鬆
官塘$438/位鐵板燒套餐

🇯🇵三款前菜包括:
🧡鱈魚乾魷魚乾配沙律醬

🧡沙律菜
甜甜酸酸的沙拉醬令成道沙律菜非常開胃。

🧡茶碗蒸

🇯🇵三款鐵板燒海鮮:

🧡嫩滑銀鱈魚

🧡鮮甜廣島蠔
入口結實飽滿,充滿蠔汁,加上脆脆煙肉同蒜蓉粒,口感豐富。

🧡原隻虎蝦

🇯🇵兩款主食包括:
🧡美國安格斯薄燒

🧡西班牙豬肉眼

🇯🇵鐵板炒飯
飯粒顆顆分明非常鬆軟但不油膩,香氣隨著熱氣撲鼻而來,望落簡單但功夫十足。

最後食埋時令鐵板炒雜菜同甜品,呢餐飯十分滿意。

2024-02-02 39 浏览
前排老公帶左我去牛頭角嗰邊食好西,餐廳環境舒適。而且店員服務態度好好👍師傅手勢一流,好鍾意個體驗😘諗返都令人回味😍晚市餐牌有omakase,鐵板燒,單點散叫都有,同老公一齊揀左Omakase😍Omakase有兩款選擇,包括焰月(共20品)及煙雨(共23品)我同老公點左焰月,有先付、季節刺身、手握壽司、手卷、吸物、時令果物先付:蕃茄、水雲、赤蝦店員介紹先食蕃茄,然後就到水雲,最後就係蝦,感覺層層遞進🤤前菜鱈魚乾 、螢光魷魚乾 、枝豆,兩款魚乾都非常好食,乾身香口季節刺身生蠔🦪超級鮮甜,上層仲加上鯛魚,口感上更豐富鮟鱇魚第一次食,師傅話用黑七味粉調味,入口更香,感覺餸飯都應該好好食🤤吞拿魚蓉蝦多士蝦多士、吞拿魚蓉、三魚子、墨魚、再加黑色嘅粉末,用來調味當鹽用😋底層係竹籤魚,先火炙魚皮逼出魚油,加上馬糞海膽,最高係紫蘇花,加埋wasabi食更突出,更鮮更香🤤煙燻拖羅同赤身,中間有紫蘇葉,同埋沙鯛魚乾。加上爽脆紫菜,而家都已經回味緊🤤食到咁上下,師傅準備整壽司🍣所以中間食返啲茶漬前菜清一清、準備食壽司啦😋😋壽司🍣左口魚+左口魚邊第一次食左口魚加魚邊,左口魚邊口感更豐富,有嚼勁。咬落既爽又甜,甘

先付:蕃茄、水雲、赤蝦
店員介紹先食蕃茄,然後就到水雲,最後就係蝦,感覺層層遞進🤤

前菜
鱈魚乾 、螢光魷魚乾 、枝豆,兩款魚乾都非常好食,乾身香口

季節刺身
生蠔🦪超級鮮甜,上層仲加上鯛魚,口感上更豐富

鮟鱇魚

吞拿魚蓉蝦多士

壽司🍣

左口魚+左口魚邊
第一次食左口魚加魚邊,左口魚邊口感更豐富,有嚼勁。咬落既爽又甜,甘甜魚油緩緩滲出🤤

剝皮魚
用左剝皮魚自己本身嘅魚肝,再利用魚肝調出味道,令到味道濃郁亦不失整體統一的味道😋

池魚
配上蔥蓉,魚味夠香濃🤤

牡丹蝦加上蝦膏,原汁原味👍仲有酥炸嘅蝦頭,好香好脆

馬糞海膽手卷超鮮甜,唔使任何調味都已經好吸引😋

蔥拖羅手卷,好香拖羅蓉勁creamy,仲有芝麻,口感豐富

茶碗蒸-蛋味香濃,而且勁香滑😍仲有冬菇,食落更有層次😋😋

臨尾仲有一碗好正嘅湯同飯後甜點,十分滿足😋

📍菊月町 (觀塘)
觀塘鴻圖道23號利登中心地下1號舖

#omakase #菊月町 #美食推薦 #觀塘美食 #日式料理 #人氣推薦 #鐵板燒 #kwuntung #yummy #relax #手勢一流 #用心製作 #japenesefood #刺身 #新鮮 #fresh #sushi
係觀塘屹立七年嘅菊月町主打omakase同鐵板燒🔥最近佢哋細舖搬大舖,新店環境靚咗好多質素keep到😎!呢個20品廚師發辦真係唔錯👍🏻.📍焰月OMAKASE($980/位).先嚟6款頭盤同4款刺身真蠔、鱇魚肝、象拔蚌同帶子都軟滑鮮甜半生熟帶子超厚切🤩,表面燒過多咗份焦香🔥配上春卷皮同甘筍汁勁正✨!.大拖羅三文治絕對係今晚嘅MVP🤩大拖羅煙燻完再火炙,肥美油潤入口即溶🤤,配上醬漬赤身🐟、沙甸魚乾、紫菜同紫蘇葉,超好食!.仲有4款壽司🍣一個手卷赤貝、金目鯛、蝦膏赤蝦、鰤魚同海膽都柔軟肥美尤其海膽鮮甜creamy有水準💛手卷加入左口魚魚油,再混合吞拿魚蓉,味道果然係冇得輸.最後仲有蒸蛋、魚湯同甜品.❥頭盤:毛豆/鱈魚乾/魷魚乾/蟹膏豆腐配蟹肉/冰頭漬/蕃茄❥刺身:小長井真蠔黃金魚籽/慢煮鮟鱇魚肝/白象拔蚌配水雲/帶子❥大拖羅三文治❥壽司:赤貝/金目鯛/赤蝦/鰤魚/海膽❥吞拿魚手卷❥蒸蛋❥魚湯❥甜品:蛋糕、時令水果同蕨餅

質素keep到😎!呢個20品廚師發辦真係唔錯👍🏻
📍焰月OMAKASE($980/位)
先嚟6款頭盤同4款刺身
真蠔、鱇魚肝、象拔蚌同帶子都軟滑鮮甜
半生熟帶子超厚切🤩,表面燒過多咗份焦香🔥
配上春卷皮同甘筍汁勁正✨!
大拖羅三文治絕對係今晚嘅MVP🤩
仲有4款壽司🍣一個手卷
赤貝、金目鯛、蝦膏赤蝦、鰤魚同海膽都柔軟肥美
尤其海膽鮮甜creamy有水準💛
手卷加入左口魚魚油,再混合吞拿魚蓉,味道果然係冇得輸
最後仲有蒸蛋、魚湯同甜品
❥頭盤:毛豆/鱈魚乾/魷魚乾/蟹膏豆腐配蟹肉/冰頭漬/蕃茄
❥大拖羅三文治
壽司:赤貝/金目鯛/赤蝦/鰤魚/海膽
❥吞拿魚手卷
❥蒸蛋
❥魚湯
甜品:蛋糕、時令水果同蕨餅
2024-02-01 27 浏览
食材多元化,以《焰月》為主題🔥用火炙及煙燻等食材處理手法,望住師傅於Bar檯後用心製作每份美食,然後向我們介紹每樣食材及食法👍🏼▫️即場燒蘋果木去煙燻拖羅及赤身,過程好似睇表演▫️北海道海膽鮮甜,份量都好足料▫️手卷用火炙拖羅所迫出的魚油滴在碗中的飯及吞拿蓉,製成手卷更豐油香▫️口感creamy的北海道雪魚白子配柚子皮令味道更清新▫️北海道牡丹蝦口感彈牙鮮甜🦐師傅在表面鋪上一片火炙蝦頭膏😍充分利用蝦嘅精華

▫️即場燒蘋果木去煙燻拖羅及赤身,過程好似睇表演

▫️北海道海膽鮮甜,份量都好足料

▫️口感creamy的北海道雪魚白子配柚子皮令味道更清新