2020-04-19 203 浏览
這晚想不到去吃什麼,打算去茶餐廳,發現有茶餐廳在愉景新城,很出奇的感覺,就去試試在愉景新城內的茶餐廳Set Dinner點了一Set試試茶餐廳有珍珠奶茶還有多款甜品呢。飲個中湯暖暖身子Afternoon tea的儀式感和牛的份量很豐富!100g已經有很多片。放在鐵板上燒得很香的日本A4和牛平時去茶餐廳都很喜歡點星洲炒米,有落咖喱粉炒夠惹味。米粉有彈性,配料豐富,有蝦仁、火腿絲、洋蔥、紅椒等等。吃得飽飽的

在愉景新城內的茶餐廳

Set Dinner

點了一Set試試

茶餐廳有珍珠奶茶
還有多款甜品呢。

飲個中湯暖暖身子

石燒A4日本和牛片

Afternoon tea的儀式感
和牛的份量很豐富!100g已經有很多片。

放在鐵板上

燒得很香的日本A4和牛

星洲炒米

平時去茶餐廳都很喜歡點星洲炒米,有落咖喱粉炒
夠惹味。

米粉有彈性,配料豐富,有蝦仁、火腿絲、洋蔥、紅椒等等。

吃得飽飽的
2020-02-04
  • 石燒A4日本和牛片
2020-04-06 128 浏览
晚飯唔想去人多地方,愉城係個好好嘅選擇!飲食多選擇,有私人空間!茶餐廳2.0個名夠特別,睇下餐牌選擇多,石燒系列,小菜套餐,仲好破格咁連雞蛋仔都有呀!好少鐵板燒會做香煎厚切豬扒,薄豬扒方做快熟,厚豬扒功藝多,茶餐廳厚切豬扒雖然厚,不過絕對唔柴皮唔乾!另一客點左西冷,同樣都係厚切,茶餐廳價錢但係唔會將貨就價,食牛扒配薯菜,紐紋薯條真係好好味!唔考慮會肥呢個問題,呢個絕對係perfect match!最後加個雪糕紅豆冰,唔係度度都有架!

最後加個雪糕紅豆冰,唔係度度都有架!
2020-03-23
2020-03-26 88 浏览
喺愉景新城入面,餐廳都算有質素,裏面嘅茶餐廳都特別啲,呢間茶餐廳2.0,究竟2.0發揮咩作用?好,坐低睇吓有咩好食先。用膠袋遮住餐具,都幾有創意,起碼感覺衛生啲。晚餐羅宋湯,隻碗夠高身,羅宋湯夠濃郁,多雜菜,唔錯。石鍋紅酒燴牛尾飯,上枱嘅時候個汁仲卜卜跳,香味滲出嚟。少少紅酒未加鹹中帶甜嘅醬汁,牛尾炆到超腍,仲要大大嚿,抵食夾大件。黑松露帶子雜菌意大利飯,雖然呢個意大利飯唔似西餐,但食到港式西餐嘅味道,都幾特別。落咗紅椒、黃椒,有少少炒飯嘅感覺,飯粒食落又煙韌,都幾好食。跟餐仲有飲品。叫咗個朱古力心太軟試吓,食完飯有啲甜品食下,都幾滿足㗎!

好,坐低睇吓有咩好食先。

用膠袋遮住餐具,都幾有創意,起碼感覺衛生啲。

晚餐羅宋湯,隻碗夠高身,羅宋湯夠濃郁,多雜菜,唔錯。

跟餐仲有飲品。

叫咗個朱古力心太軟試吓,食完飯有啲甜品食下,都幾滿足㗎!
2020-03-18 84 浏览
今晚去左 D. Park 嘅茶餐廳 2.0 開餐門口位置有外賣雞蛋仔 & 台式飲品嘅 Counter晚市套餐嘅選擇都唔少, 有中式小菜、西式意粉飯、日式烏冬 … 仲有石燒系列添餐湯是日中式餐湯係木瓜甘筍湯, 味道清甜, 夠晒滋潤。 西湯係羅宋湯, 有大量蔬菜, 酸酸辣辣, 非常刺激星洲炒米夠鑊氣, 唔會好油, 配料夠多, 咖哩味香, 快靚正之選石燒豬肋骨拼牛肉腸 (BBQ 汁)豬肋骨用BBQ 汁烤焗, 完全入晒味, 配菜有牛肉腸仔同薯菜 (薯菜可轉飯/意粉), 另跟蒜蓉汁黑糖珍珠奶茶黑糖味夠香, 奶茶味夠濃, 整體味道唔會過甜, 珍珠有咬口雞蛋仔 (原味)即叫即整, 外脆內軟, 有蛋香味
今晚去左 D. Park 嘅茶餐廳 2.0 開餐

門口位置有外賣雞蛋仔 & 台式飲品嘅 Counter

餐湯

星洲炒米
夠鑊氣, 唔會好油, 配料夠多, 咖哩味香, 快靚正之選

石燒豬肋骨拼牛肉腸 (BBQ 汁)

黑糖珍珠奶茶
黑糖味夠香, 奶茶味夠濃, 整體味道唔會過甜, 珍珠有咬口

雞蛋仔 (原味)
即叫即整, 外脆內軟, 有蛋香味
2020-03-10
2020-03-18 86 浏览
同朋友一齊係8咪半商場入面嘅健身室做完運動,又行去揾嘢食⋯⋯呢個商場四通八達,好多食肆,連接住愉景新城,之前食過呢間餐廳既其他分店都唔錯,所以就去返呢間食..........😊😊入門口都健康衞生,探體溫......搓手液,😷員工每個招呼有禮貌👏👏晚餐:飲品-雪糕🍦紅豆冰——足料紅豆,濃郁美味,😋飲品-什菓賓治——杯中滿滿的什菓🍍🍊🍐🍎🍍🍑⋯⋯😋😋😋餐湯有西式湯和中式湯選擇:西式🥣類:羅宋湯——-濃郁番茄🍅,什菜又足料的湯,味道相當不錯⋯⋯中式🥣類——青紅蘿蔔🥕煲豬🐷🦴骨湯,老火湯⋯⋯零味精,足料清潤又清甜👍👏晚餐大大件的T骨🐂牛扒——-配🧄蒜蓉汁、意粉,識板上大大件肉嫩的T骨牛扒,喜歡吃牛人士的晚餐之選⋯⋯大🦐什扒——配黑椒汁,又是鐵板上熱辣辣食物,🦐、雞🐔扒丶豬🐷扒、配🍠薯菜,足料什扒大件又抵食!多款套餐選擇,地方座位寛闊,侍應有禮貌,服務也不錯⋯⋯😊😊

晚餐:
飲品-雪糕🍦紅豆冰——足料紅豆,濃郁美味,😋
飲品-什菓賓治——杯中滿滿的什菓🍍🍊🍐🍎🍍🍑⋯⋯😋😋😋

餐湯有西式湯和中式湯選擇:

西式🥣類:
羅宋湯——-濃郁番茄🍅,什菜又足料的湯,味道相當不錯⋯⋯

多款套餐選擇,地方座位寛闊,侍應有禮貌,服務也不錯⋯⋯😊😊
2020-03-15 72 浏览
之前堂食咖喱牛腩,牛腩超少都無所謂。因為現在疫情關係,而家轉外賣又一次失望。餸菜和例湯超鹹!希望下次再叫外賣唔好落咁多鹽對身體唔好。大家去幫襯之前考慮清楚。謝謝
2020-03-15
15 分钟 (外卖自取)
2020-03-13 140 浏览
💕茶餐廳2.0有茶記美食之外仲有日式石窩、西式意粉,鐵板、仲有甜品雪糕mix雞蛋仔香煎西冷牛扒飯(黑椒汁)$62(+$10有仙草奶茶飲)兩大塊牛扒份量都幾多 新鮮熱食最好食😍 加黑椒汁真係無得彈❤️❤️ 午餐系列:「煙三文魚蟹籽雜菜沙律拼多士🥗」好鍾意食新鮮蔬菜加沙律❤️❤️😍 配埋三文魚真係好好食,沒有三文魚油膩感😝 加香脆多士 ,好滿足下午茶系列:「千島海鮮pizza」係海鮮pizza 餐廳用足料鮮大蝦加青口同埋蔬菜,仲要新鮮出爐,批底整個脆卜卜 加埋千島醬,真係好滿足❤️😝兒童餐:「卡邦尼意粉🍝+炸薯條+牛油粟米粒+雞蛋仔+橙汁」份量好多,用既意粉唔係普通餐廳一般用個隻,有輕盈既感覺,忌廉既稠就做得幾好😆加埋即炸熱薯條 好香脆😍最後緊係叫返個 心太軟啦!賣相一流, 外熱內冷, 中間等雪糕溶住點來食好滋味,食完成餐飯超滿足😍😍❤️
💕
茶餐廳2.0有茶記美食之外
仲有日式石窩、西式意粉,鐵板、仲有甜品雪糕mix雞蛋仔
香煎西冷牛扒飯(黑椒汁)$62
(+$10有仙草奶茶飲)

午餐系列:
「煙三文魚蟹籽雜菜沙律拼多士🥗」

下午茶系列:「千島海鮮pizza」

兒童餐:
「卡邦尼意粉🍝+炸薯條+牛油粟米粒+雞蛋仔+橙汁」

2020-03-12
經過愉景新城,其實算係第一次入來這個商場,愉景新城是個非常之大的商場,裡面有很多食肆,我們選了一間好特別的叫做茶餐廳2.0,這裡裝修好闊落,卡位亦特別大張,坐得好舒服。店員服務十分殷勤有禮,我們點了兩個扒晚餐,一個係海陸空雜扒餐配薯菜,另一個係澳洲肉眼扒跟意粉。海陸空雜扒餐非常豐富,有大頭蝦,雞扒,豬扒,煙肉及火腿,非常豐盛的大雜燴。澳洲肉眼扒,份量非常之足料,有十安士以上,大大塊肉,肉質亦很嫩,歡吃牛肉的朋友,千萬不要錯過。另外甜品點了雪糕鮮果雞蛋仔,好大份,在雞蛋仔上邊有很多色彩繽紛的鮮果,看得人食指大動。而雞蛋仔烘得很脆,配上雪糕一冷一熱,口感好好。餐茶點了雜果賓治和凍檸水,由於雜果賓治是特飲,要另外加13元。總結: 茶餐廳2.0如果是說茶餐廳的升級亦不為過,因為他們無論是裝修,服務,食品質素都有一定水準, 而且環境很乾淨衛生,令食客也吃得非常放心。

而雞蛋仔烘得很脆,配上雪糕一冷一熱,口感好好。

今日去左荃灣行街,行完ikea 就去附近商場搵野食,見到呢間有雞蛋仔食既餐廳都幾吸引就決定試下!下午茶時段除左有下午茶餐之外,set lunch 都可以減$10, 幾抵食!仲有娘惹喇沙,下午茶時段一樣可以減$10海南雞喇沙(轉米粉)(原價$55, 下午茶$45)海南雞份量夠多!雖然係雞胸位,但都唔算好鞋。喇沙湯底夠濃郁,有豆卜索埋啲湯食勁正!牛肝菌鮮蝦煙肉炒意粉(原價$62, 下午茶$52)炒意粉質素唔錯,意粉唔會好似一般茶餐廳咁煮得過熟。醬汁亦都都唔太稀,做到掛麵既效果。雞蛋仔配雪糕加士多啤梨、藍莓、Oreo ($44)雞蛋仔係我至愛既頭小食之一!加埋雪糕就好似去麥當勞食薯條點雪糕咁既感覺,冷熱交融之餘又有兩種不同既口感。加上又有士多啤梨、藍莓同埋Oreo, 口感就更豐富。

仲有娘惹喇沙,下午茶時段一樣可以減$10

海南雞喇沙(轉米粉)(原價$55, 下午茶$45)

牛肝菌鮮蝦煙肉炒意粉(原價$62, 下午茶$52)

雞蛋仔配雪糕加士多啤梨、藍莓、Oreo ($44)

2020-02-28 1341 浏览
平時食茶餐廳,來來去去都係快餐特餐,頂多都係炒下小菜,今次竟然食到一間好特別嘅茶餐廳,有鐵板燒,亦有平時外賣的奶茶特飲,非常特別。呢間餐廳叫茶餐廳2.0 ,門口已經見到有特色飲品外帶部門,有珍珠鮮奶及其他特飲。佢哋每一晚都有特色小菜套餐,有多種選擇而且價錢都唔貴,適合一家大細或情侶撐枱腳,當然亦都可以加錢轉特飲👍🏻👍🏻座位方面,餐廳都設計得十分寬敞,亦有卡位提供,非常舒適。介紹番啲嘢食先,同一般茶餐廳唔同,竟然見到有呢個石燒A4和牛餐,咁特別,梗係要叫返個嚟食吓啦,另外我都叫咗個晚餐小菜,菜心炒牛肉。石燒和牛上菜嘅時候,我都俾佢嚇左一下,賣相都算精美,和牛亦都好新鮮,配上一大塊石燒鐵板,好有鑊氣。食法好簡單,將和牛放上熱辣辣嘅鐵板上燒熟便可,和牛可以燒到九成熟,一啲都韌,重充滿肉汁,不錯不錯👍🏻👍🏻而小菜套餐都非常好食,菜心炒牛肉雖然係一個好平凡嘅小菜,但都見到廚師嘅細心,因為好少地方會將菜心剪碎先再煮。菜心炒牛肉嘅味道,如果10分係滿分嚟計算,都有8.5分,非常之吾錯。飲品方面我哋都加錢轉左特飲,分別係雪糕紅豆冰同埋仙草珍珠鮮奶。完全冇諗過食茶餐廳都可以飲到平時外賣嘅特飲,咁樣加埋一

座位方面,餐廳都設計得十分寬敞,亦有卡位提供,非常舒適。

完全冇諗過食茶餐廳都可以飲到平時外賣嘅特飲,咁樣加埋一齊有另一番風味。食咗兩個餐價錢都係非常便宜,非常抵食。大家都快啲去試下呢間茶餐廳啦。👍🏻👍🏻
2020-02-22
今日同寶寶放工嚟咗愉景新城行街睇傢俬,睇到餓就順便喺呢個商場食埋先返去❣️見到有呢間茶餐廳2.0🤓之前我哋喺大埔都食過,印象中質素都ok,所以都唔再諗啦😝就入咗嚟❗️鋪頭門口有個小櫃位,係專做外賣雞蛋仔嘅🤩餐廳入面嘅卡位都唔少,餐廳都唔細而且夠光猛❣️店舖入面左右兩旁都係一幅巨型嘅手繪壁畫,幾有特色💕今日晚餐Menu唔多啱食,所以我同寶寶就喺主餐牌度揀~都唔少選擇🙈竟然茶餐廳都有黑糖珍奶飲😍真係要試吓❣️香濃芝士肉醬意粉 $58完全估唔到咁好味🤭焗完即刻拎來,一定要小心唔好燙親手~調味調得超好❗️(可能特別啱我自己口味😝)不論味道定質感都係我食過數一數二咁好😍肉醬溝埋啲番茄醬唔會太酸太濃味,好啱我口味❣️而且肉醬嘅份量好多,同啲意粉嘅比例應該有1:3~唯一唔好就係份量有啲小🙈.澳洲西冷牛扒(10安士)$108我哋總係覺得食牛肉都係配黑椒汁最正,所以揀左黑椒汁~生熟度點咗寶寶覺得比較安全嘅七成熟🤣牛扒肉質鮮嫩富彈性🤩 肉汁豐富💕 口感結實而不韌👍🏻 不過應該就冇七成熟,因為切開裏面嘅肉有一半仲係呈淺紅色嘅,所以我估係五、六成左右,但一路食都冇血水流出黎👍🏻其實呢個狀態先係最好食😋真係煎得好好❗️用鐵板

鋪頭門口有個小櫃位,係專做外賣雞蛋仔嘅🤩

今日晚餐Menu唔多啱食,
所以我同寶寶就喺主餐牌度揀~
都唔少選擇🙈

竟然茶餐廳都有黑糖珍奶飲😍
真係要試吓❣️

香濃芝士肉醬意粉 $58
香濃芝士肉醬意粉

完全估唔到咁好味🤭
焗完即刻拎來,一定要小心唔好燙親手~
調味調得超好❗️(可能特別啱我自己口味😝)
不論味道定質感都係我食過數一數二咁好😍
肉醬溝埋啲番茄醬唔會太酸太濃味,好啱我口味❣️
而且肉醬嘅份量好多,
同啲意粉嘅比例應該有1:3~
唯一唔好就係份量有啲小🙈
澳洲西冷牛扒(10安士)$108
澳洲西冷牛扒

我哋總係覺得食牛肉都係配黑椒汁最正,
所以揀左黑椒汁~
生熟度點咗寶寶覺得比較安全嘅七成熟🤣
牛扒肉質鮮嫩富彈性🤩
肉汁豐富💕
口感結實而不韌👍🏻
其實呢個狀態先係最好食😋
真係煎得好好❗️
用鐵板上,真係食到最後一舊都仲係熱辣辣㗎🥰
澳洲西冷牛扒

黑糖仙草奶茶跟餐加$14 (原價$24)
黑糖仙草奶茶
黑糖味仙草質感唔錯,不過好似甘味多過黑糖味,因為配埋奶茶,所以成杯飲品唔算甜❗️
黑糖珍珠鮮奶跟餐加$12 (原價$22)
黑糖珍珠鮮奶
味道幾好,珍珠都明顯咬到有黑糖味❣️
不過我比較鍾意奶味再重啲🤓
唯一可以改善嘅地方係冰多咗少少同埋太大舊~
最後點埋個雞蛋仔甜品😋
雪糕鮮果雞蛋仔 $58
雪糕鮮果雞蛋仔

雞蛋仔好香脆❗️
食落仲有淡淡嘅牛油香❣️
除咗一大pat cream同埋雲呢拿雪糕之外,都有唔少藍莓、士多啤梨🥰
口感豐富,幾滿意呢個甜品💕
最後不得不讚一下餐廳嘅店長同店員都好熱心,只係聽到我地話冇叉用🙈店員就即刻喺張空枱度拎左支叉俾我哋👍🏻
雖然我哋已經叫咗嘢飲,但係寶寶問佢哋拎多杯暖水來清洗餐具,佢哋都好樂意提供,而且態度都非常好,亦好快就拎咗嚟❗️效率幾高👍🏻
仲見到佢哋都會同其他客人傾吓計添,又幾有人情味喎☺️
後尾我走咗之後完全唔知自己留咗支酒精搓手液喺餐廳,店長仲特登追番出嚟俾返我,so sweet❣️
下次來呢邊行街,都會考慮返嚟呢間食🥰
2020-02-26
香濃芝士肉醬意粉
雪糕鮮果雞蛋仔
愉景新城內有唔少食肆, 但係呢期都要睇一睇安全至上。 喺門口睇緊menu猶疑僅入唔入去之際,見到員工幫食客量溫度, 而且佢哋都係帶住口罩。我自己叫咗紅酒牛尾, 朋友叫咗墨西哥牛脷, 仲有一個咖哩雜菜。 隨餐跟羅宋湯,微辣,好好味,但飲完飽咗一半, 好大碗㗎。牛尾炆得唔夠淋, 如果淋啲入味啲會更好。 墨西哥牛脷冇諗過佢係辣嘅, 個人覺得幾好食但係偏鹹, 隔離枱都係嗌咗呢一個畀小朋友,聽到佢哋話好辣至於咖哩雜菜, 微辣多蔬菜, 素食之選。試咗佢嘅珍珠奶茶,同埋熱情果梳打。 如果珍珠奶茶呢個價錢, 其實都算唔錯。 熱情果梳打有果肉, 不錯可以試試。

大大碗羅宋湯

紅酒炆牛尾

墨西哥牛脷

牛尾炆得唔夠淋
至於咖哩雜菜, 微辣多蔬菜, 素食之選

珍珠奶茶 熱情果梳打

2020-02-16 754 浏览
今天同朋友食lunch,食茶記,來來去去都係食那幾間,荃灣工廠大廈區選擇又唔算多,有小小厭。今日同朋友去愉景新城買野,見到呢間茶餐廳2.0,特別多人,所以午餐就決定食這間茶餐廳2.0。入到去有驚喜!因為見到餐牌啲食物都幾特別。我馬上俾佢哋嘅喇沙米線既相吸引住!茶餐廳竟然有我最愛,黑糖珍珠鮮奶同雪糕雞蛋仔,咁我緊係馬上叫返一份!我同朋友見到格離枱個扒餐好香好吸引,所以都跟單叫左一份!香煎西冷牛扒配薯菜$62香煎西冷牛扒餐配薯菜,雖然係午餐set,但份量超大,牛扒好厚身,好鬆軟,唔係一般茶記的口感,肉質彈牙仲有肉汁!薯條幾好食,明顯新鮮炸,仲好脆又唔太油!愛肉之人必點!跟餐配了杯熱咖啡☕,超香!肥牛喇沙$55 配熱咖啡肥牛喇沙湯頭既有蝦的辣椒鮮味也有應有的香料味道,不是隻著重的椰漿味 ,出奇地吃到Laksa 應有的味道 ,配上米線 ,和超入味的豆卜,這個天氣和價錢吃到真的非常滿足,大推介!香蕉千層雞蛋仔香蕉千層雞蛋仔作飯後甜品一流∼呢度嘅雞蛋仔餅身比較厚,外脆內軟口感,配埋香蕉同焦糖好好味😋非常之足料!咬開會見到空心嘅部份個實心,口感鬆脆!❤黑糖珍珠奶茶,拌勻後吸啜一口,茶底香濃,不會過甜

香煎西冷牛扒配薯菜$62

肥牛喇沙$55 配熱咖啡

香蕉千層雞蛋仔

❤黑糖珍珠奶茶,拌勻後吸啜一口,茶底香濃,不會過甜,底部有很多軟糯珍珠,入口煙韌,充滿嚼勁,珍珠奶茶fans 之選!❤

2020-02-14 79 浏览
早排晚上好想食雞蛋仔,周圍八啦!比我八到原來荃灣呢間餐廳有得堂食雞蛋仔,好似好正咁,就緊係要來幫襯下。先叫左一客澳洲肉眼扒10oz , 配甜甜的蒜蓉汁七成熟,送來後自己倒汁,鐵板夠熱,所以發出 唧唧聲。 由於鐵板仲係好熱,所以一定要快切快食,如果唔係就會變成全熟。一客蒜香扒大蝦卡邦尼亞意大利粉, 個蝦煎得好靚, 而個意粉味道好出色,每條意粉都掛起濃濃的醬,每口都咁濃郁。兩個餐都加了餐飲,凍檸茶和凍可力。甜品時間 先選了是日蛋糕,係藍莓芝士蛋糕,細細件唔太甜。最後緊係叫返個 雪糕鮮果雞蛋仔啦!賣相一流, 雞蛋仔外邊夠脆, 中間等雪糕溶住點來食好滋味,食完成餐飯超滿足。

兩個餐都加了餐飲,凍檸茶和凍可力。

甜品時間

先選了是日蛋糕,係藍莓芝士蛋糕,細細件唔太甜。
食完成餐飯超滿足。
  • 蒜香扒大蝦卡邦尼意大利粉
  • 雪糕鮮果雞蛋仔
2020-02-09 97 浏览
今日同沈大師食飯,商談一下幾億嘅生意,經過呢一間野,我再同沈大師講我喺黃大仙食過都幾好,難得馬鞍山沈大師,話唔介意咁就試吓啦。我哋兩個就叫咗扒餐,講真~咁嘅價錢,都冇投訴啦。幾得意係,佢嗰個凍飲,係好似大嘅熱飲杯出!都幾特別。重點唔在於主餐,我同美食天使Angel講過,佢即刻馬上話俾我聽呢一間野最好食係甜品,我就覺得奇怪都唔係甜品鋪,甜品有咩好食?後尾我就食完正餐傾完生意,就叫甜品食,佢嗰個雞蛋仔甜品非常好,啱晒我嘅性格,因為可以材料自由添加,如果唔想諗亦都有固定嘅,我就係雞蛋仔加雪糕加朱古力加魔芋加藍莓,唔知仲有冇加其他唔記得,沈大師就唔想諗就叫咗「香蕉味」!講真非常值得一試,Share又得,一人食一碟都唔係好溜,好食,一定冇介紹錯!

• 蘋果金寶雞蛋仔
  • 雪糕雜果雞蛋仔