2020-06-19 68 浏览
去茶記點可以唔飲奶茶?不過今次係飲黑糖珍珠奶茶!平時一般嘅茶餐廳就算真係有奶茶飲,味道都唔及正宗嘅手調飲品店,但係呢間舖頭絕對唔講得笑。我覺得佢嘅黑糖珍珠奶茶居然沖到恰到好處,黑糖同牛奶比例啱啱好,兩者互相唔會搶風頭,飲落去好和諧味道好夾!另外叫咗個石鍋卡邦尼烏冬,忌廉芝士喺石鍋裏面不停翻滾着,滑嘟嘟嘅烏冬加埋充滿芝士香味嘅配料,令人垂涎欲滴,即刻夾多兩啖。令我最覺得出奇,响呢度有港式雞蛋仔,仲要係即叫即烘,真係非常欣賞。熱辣辣嘅雞蛋仔配上雜果同埋雲呢拿雪糕,真係人生一大樂事。

令我最覺得出奇,响呢度有港式雞蛋仔,
真係人生一大樂事。

2020-06-16
2020-06-19 47 浏览
食茶餐廳都可以好有霸氣!茶餐廳2.0保證你有新驚喜,裏面真係有好多嘢食,你諗得出嘅中餐、港式、西式、台式或日式都應有盡有。同朋友一坐低即刻俾佢嘅餐牌吸引住,就係佢呢個石燒A4日本和牛片,擺到成個hightea set咁,兩層黃牛再加牛油粟米同半熟蛋,連埋熱辣辣嘅石燒板,一塊塊肉夾落去,一塊塊肉慢慢烤,和牛好有肉味,油香四溢連埋,啲飯一齊食真係好吸引呀。另外我仲叫咗一個晚市小菜套餐,諗諗吓不如叫條魚,於是揀咗涼瓜炆倉魚,佢用豉椒炒,加埋厚切苦瓜,個醬汁已經好濃郁,加上豆豉一粒粒,係我最愛。飲品方面揀咗我最鍾意飲嘅黑牛夠晒懷舊,依家好多香港茶餐廳都冇得飲,可樂加上朱古力雪糕簡直係完美配搭,又唔會太甜,可以消除我口腔裏面嘅鹹味,值得推介!
你諗得出嘅中餐、港式、
西式、台式或日式都應有盡有。

2020-06-16
2020-06-16 54 浏览
今日黎試呢間茶餐廰 2.0, 我諗故名思義就係一間升級版嘅茶餐廳,無左一般餐廳逼夾嘅枱,換黎寛躺嘅用餐空間,同埋光明鮮亮嘅裝修。食物選擇好多,我地點左一份10安士嘅西冷扒鐵板餐,同埋一個蘆荀南瓜忌廉意粉,價錢同都相當親民。西冷扒好抵食,份量夠大,可以㨂幾成熟,食落唔會韌,個蒜蓉汁好香濃,侍應都好貼心比多個茄汁你點薯條食。蘆荀南瓜忌廉意粉整體好清新,蘆荀爽脆,唔會有過多調味,適合鐘意清淡口味嘅朋友。最後再點個香蕉千層雞蛋仔做甜品,38蚊真係超抵食,有啲似雪糕窩夫,雲呢拿雪糕香甜,配合香脆嘅雞蛋仔,為呢一餐劃上完美句號。
今日黎試呢間茶餐廰 2.0,
我諗故名思義就係一間升級版嘅茶餐廳,
無左一般餐廳逼夾嘅枱,換黎寛躺嘅用餐空間,
同埋光明鮮亮嘅裝修。

食物選擇好多,

今日去荃灣買野, 知道D Park平日夜晚6點後入車消費滿100蚊就泊到4個鐘咁正, 梗係食埋飯先走👍🏻, 茶餐廳2.0之前食過了, 有卡位坐is good. 跟住發現店家用膠袋冚住餐具真係要讚!🍴石窩系列- 香濃芝士焗肉醬意粉 (HKD58)我食左芝士🧀焗肉醬意粉, 用石窩serve個熱度真係由頭熱辣辣到食哂, 芝士🧀係拉絲ga, 份量多到嚇親, 我最鐘意係勁多juicy肉醬, 食到尾都仲有肉醬, 令到意粉🍝都非常juicy彈牙, 但食時真係要小心石窩超熱🤪.🍴石燒系列- 美國🇺🇸安格斯肉眼扒8安士 (HKD148)老公揀左Angus肉眼扒, 8安真心大份, 有黑椒, 蒜蓉汁揀, 淋上蒜香🧄十足嘅蒜蓉汁勁惹味! 可以配飯, 意粉或者薯菜, 梗係食最邪惡嘅炸薯條吧, McD style薯條🍟鋪滿鐵板, 新鮮炸起條條脆口. 肉眼扒本身肉質腍軟, 哥哥推介3-5成熟所以食5成, 感覺未必有5成熟, 但勝在啖啖肉非常軟腍, 成大塊扒都只係食到一兩舊筋ja, li個價錢認真大份夾抵食.🍴西湯 (+HKD10@)加10蚊一碗羅宋湯飲完之後我認為一定要嗌, 事關店家羅宋湯味道勁豐富, 料有西芹,

🍴
石窩系列- 香濃芝士焗肉醬意粉 (HKD58)

🍴
石燒系列- 美國🇺🇸安格斯肉眼扒8安士 (HKD148)

🍴
西湯 (+HKD10@)
羅宋湯

加10蚊一碗羅宋湯飲完之後我認為一定要嗌, 事關店家羅宋湯味道勁豐富, 料有西芹, 蕃茄, 紅蘿蔔, 椰菜, 仲食到牛腩呢, 湯一啲都唔稀, 好好飲!!!
🍴
跟住我地一人一杯珍奶/ 鮮奶👇🏻店家細心用外賣杯, 可以拎走慢慢飲, 熱飲嘅波浪紋紙杯竟然上返車時都仲暖架❤️, 每杯減10蚊好抵飲👉🏻黑糖椰果奶茶 (HKD24>HKD12), 黑糖鮮奶 (HKD20>HKD10)
2020-06-15
羅宋湯
  • 美國安格斯肉眼扒
2020-06-15 40 浏览
喺愉景新城行街,行過見到有間新式嘅茶餐廳,外面有雪糕雞蛋仔賣,見好似幾正咁,所以決定入去食晚飯。餐牌上嘅嘢食唔算太貴,而且都幾多元化。美國安格斯肉眼牛扒($148)— 我哋嗌左五成熟,切開真係有粉嫩嘅顏色,而且一啲都唔韌,好容易就咬開,仲幾重牛肉味添。我哋仲加咗個套餐,包湯同埋嘢飲,羅宋湯非常足料,而且仲有陣辣味添😍黑椒茄子牛柳粒 ($78) — 份量超級大份,茄子索哂啲醬汁;牛柳粒亦都唔係用啲平貨,唔錯啊幾好味😋炒通菜 — 大大碟,啲菜夠嫩唔老,有鑊氣,不過如果少返啲芡汁會更好👌🏼最後仲嗌左兩杯野飲,凍latte同埋mocha,估唔到茶餐廳沖呢啲野飲都可以喎~如果咖啡味再濃啲就仲正☕️雖然比其他嘅茶餐廳係貴少少,但係裏面環境都幾舒服,而且野食大大份,所以性價比都算高😄👍🏼👍🏼

餐牌上嘅嘢食唔算太貴,而且都幾多元化。

2020-06-15 42 浏览
來到茶餐廳2.0 午餐,叫了兩個主菜及兩杯飲品及一個甜品。1) 全日早餐:香腸有肉汁,不會很乾,而且亦不會太鹹。磨菇香口,煙肉不會太油膩。牛角包頗鬆軟。2)大蝦卡邦尼意粉: 十分大份,蝦肉爽口,彩椒味道清新。3)例湯:足料,有時茶餐廳的例湯會充滿味精味,茶餐廳2.0 的卻不會。4)綠茶特飲: 很濃的綠茶味,入口幼滑,推介。5) 南瓜焦糖特飲: 很重忌廉味,不會很甜。6) 香蕉雞蛋仔: 有驚喜,雞蛋仔十分香脆,入口軟綿,不錯!總括而言,茶餐廳2.0 除了有一般茶餐廳的菜色外,還加添了不少西式菜式,讓客人有更多選擇。雖然選擇多了,但並沒有重量不重質,食物味道不錯之餘,價錢亦十分合理,值得再次光臨!
來到茶餐廳2.0 午餐,叫了兩個主菜及兩杯飲品及一個甜品

2)大蝦卡邦尼意粉: 十分大份,蝦肉爽口,彩椒味道清新。

4)綠茶特飲: 很濃的綠茶味,入口幼滑,推介。

5) 南瓜焦糖特飲: 很重忌廉味,不會很甜。

2020-06-10
  • 香蕉雞蛋仔
對於茶餐廳的印象,相信很多人都停留在吃碟頭飯,坐得擠迫的觀感,隨著時代的變遷,茶餐廳亦進化至「茶餐廳2.0」,食物款式再也不局限港式飯麵,西,日,韓,甚至巴基斯坦風味均可以在茶餐廳2.0嚐到。我們一坐下,先來喝杯黑糖珍珠飲品,我喝黑糖珍珠鮮奶,朋友喝黑糖珍珠奶茶。黑糖珍珠奶茶茶味較重,亦有絲絲奶滑,黑糖珍珠整體不死甜,微微咀嚼黑糖香氣在嘴中散開,嚐來舒適順口。黑糖珍珠鮮奶的珍珠都沉澱在鮮奶底部,喝前搖一搖,烏溜溜的珍珠通通現形。搖勻後鮮奶喝到濃濃的黑糖香,入口滑順,珍珠彈牙有嚼勁,甜度剛好。巴基斯坦咖哩雞配薯菜各方面表現不錯,巴基斯坦咖哩汁味道溫和,提味的辣度是朋友可接受的範圍,將咖哩全都吃掉亦不會感到嗆辣,雞肉肉感豐厚也新鮮,幾乎是原汁原味的巴基斯坦咖哩雞。薯條一大盤炸得金黃可口不油膩,朋友一根接一根薯條忘我吃著。石鍋卡邦尼烏冬配日式溫泉蛋上桌時鍋裡不斷翻滾著,無敵熱辣辣。卡邦尼醬汁十分濃稠,芝士忌廉味濃厚,卻不膩味。烏冬混合鹹香的煙肉和水漾的溫泉蛋,提升了美味的動力,烏冬富彈性,從第一口吃到最後一口彈性依然,可見烏冬煮的熱力恰到好處。茶餐廳竟然有石燒A4日本和牛片吃,起初我們以為看

茶餐廳竟然有石燒A4日本和牛片吃,起初我們以為看錯了,但原來是真的,和牛片還配有白飯,甜粟米粒及慢煮雞蛋。看看和牛片分佈漂亮的油花,就知道它一定好吃,石燒後的和牛油脂幾乎在口腔融化,細緻的肉質教人欲罷不能。

朋友沒有浪費石燒板上的牛脂肪,她用牛油將白飯,甜粟米粒和慢煮雞蛋炒在一起,最後倒上燒汁,炒飯香噴噴登場,飯粒飽含牛脂,粒粒分明,好吃。

2020-06-12 51 浏览
本來唔知呢間餐廳,咁啱行愉景新城見到呢間餐廳幾吸引,之後仲有個優惠係第二個餐半價🥳因為咁樣,我地就入咗去試。叫咗一份德國豬手配薯條同西冷扒配意粉🍝個豬手好好食,需要等都值👍🏻呢間餐廳會再黎過食,因為見佢餐牌好多野食😋
2020-06-10
2020-06-06 48 浏览
在附近探朋友後一齊食飯,記得呢間茶記菜式都幾特別,所以同朋友嚟呢度食,晚市都幾旺,拿飛等了差不多10分鐘才有位。因為大家都鍾意食香口菜式,所以嗌左一個金蒜一字骨同避風塘炒大蝦,小菜套餐特價$168兩餸有湯有菜,價錢合理。大蝦新鮮彈牙,份量亦充足,避風塘風味但唔會太鹹,亦唔會太辣,調味調和得唔錯。金沙骨又唔會太肥,中型尺寸,比例上肉多骨少,有咬口。我見佢哋幾推我見佢哋幾推送廣台式特飲,因為奶茶及珍珠系列賣晒,所以帶咗兩杯鮮奶系列,黑糖仙草鮮奶及黑糖椰果鮮奶,跟餐加$14/杯,完全有台式飲品店嘅水平,抵飲。最後加咗個心太軟配雪糕,質素還可以。

金沙骨又唔會太肥,中型尺寸,比例上肉多骨少,有咬口。

最後加咗個心太軟配雪糕,質素還可以。
2020-06-05
➡️ 海南雞喇沙米線 ($55)海南雞同喇沙呢個組合我都係第一次食,雖然好似怪怪地,但原來都幾夾得埋。海南雞嘅份量一啲都唔小,個湯底有好香嘅椰子味,而且喇沙嘅味道好香濃,配上米線,同索哂d湯嘅熟蛋同豆卜,可以話係絕配。奶茶味道亦都好清香,好有茶記風味!茶餐廳2.0地址📍: 荃灣青山道398號愉景新城第二層2029號舖.............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境👀: ⭐️⭐️⭐️服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️抵食💰: ⭐️⭐️⭐️⭐️
➡️ 海南雞喇沙米線 ($55)
海南雞喇沙米線

服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️
抵食💰: ⭐️⭐️⭐️⭐️
午餐
2020-06-04 50 浏览
喺附近洗完牙,夜晚近近地係個商場搵下有咩食,太耐冇嚟,原來已經換咗啲餐廳。仲記得之前嚟呢個位係間西餐廳,都食過好幾次,而家轉左茶餐廳,睇menu食物同價錢都合理,一於試吓。餐廳名聽落去好似好求其咁,所以我都冇乜特別期望,結果出奇地好有驚喜!首先係食物款式好多。咖哩石窩飯扒餐中式小菜連燒肉都有完全係out of my expectation~我哋食咗石燒A4日本和牛片,慢煮雞蛋,甜粟米粒,椰菜絲,白飯啲和牛片都算薄,但就好多汁,脂肪分佈平均,油但好好味~ 做到日/韓式燒肉咁真係好創新,有啲似pepper lunch XD 變咗港式鐵板燒肉,效果都唔錯!! 不過始終因為唔係keep住有火/電熱,唔可以放得太耐。好似我哋咁,因為第一次試,掛住影相,所以未燒完塊鐵板已經唔熱,仲差最後一塊。當然佢哋都好樂意再比一塊加熱嘅鐵板我哋燒埋佢~ 有個小建議,就係啲飯可以另外放碗分開上,咁就唔會每次都得少少位放生肉上去!慢烤BBQ豬肋排拼吉列蝦配意粉,蒜蓉汁啲汁配埋意粉就唔會好乾,而且有啲菜,幾好~!中湯&紅湯 (紅湯偏辣~ )心太軟配雪糕好值得推介,抵食過出面啲甜品店,熱辣辣嘅心太軟配凍冰冰嘅雪糕,si

完全係out of my expectation~

啲和牛片都算薄,但就好多汁,脂肪分佈平均,油但好好味~

慢烤BBQ豬肋排拼吉列蝦配意粉,蒜蓉汁

啲汁配埋意粉就唔會好乾,而且有啲菜,幾好~!

中湯&紅湯 (紅湯偏辣~ )

心太軟配雪糕
好值得推介,抵食過出面啲甜品店,熱辣辣嘅心太軟配凍冰冰嘅雪糕,size唔大又唔細!!

黑糖仙草奶茶走甜
仲有黑糖系列,我揀無糖健康啲,跟餐叫又係抵飲呀!! 都好大杯同足料下~

特別想一讚呢間餐廳嘅服務,除咗一般嘅落單、探熱,又有輕輕介紹點食個和牛set,完全唔係茶記式嘅侍應服務,我哋舉咗好多次手(e.g. 開頭我哋檯冇餐具、凍檸茶冇飲管、調味料樽鹽倒唔到) 都即時+好有禮貌咁回應我哋~  都唔使加一!

下次如果唔係咁飽,我會想食下個雞蛋仔甜品
2020-06-03 35 浏览
雞蛋仔算良心價$15,熱就唔熱,不過都仲脆,唔會太甜。黑糖奶茶$20,當然同正宗奶茶舖冇得比較,不過呢個價錢都ok既。整體不過不失,不過職員態度可以改善,冇咩笑容同禮貌😅
外卖自取
2020-05-24 73 浏览
茶類飲品可以再做好啲,環境都唔錯,睇落去幾乾淨,燈光充足,牆畫幾有特色。好多媽媽帶小朋友來食飯,有啲糟。食完之後都係覺得茶餐廳2.0仲值得再來,下次想試一試雞蛋仔雪糕
2020-05-24
肉醬意粉
熱狗薯條
極品炒飯
熱奶茶
2020-05-01 94 浏览
一間不知所謂的茶餐廳,好似咩都有,但樣樣都唔掟,一碗米線要等20分鐘,看上去不錯,但一點味都沒有。今天太累路經想着再比多次機會,今次經歷更差,35分鐘都沒東西吃,問侍應生只叫我等,結果我無奈地走了。我好少寫劣評,但是這次真忍受不了,也從未試過未食就走,真是好不知所謂。想浪費時間就去食吧!
想浪費時間就去食吧!
2020-05-01
2020-04-27 99 浏览
呢排成日係荃灣搵食呢日去左茶餐廳2.0 係一間幾新式既茶餐廳外面有台飲 雞蛋仔既外賣區 入面裝修都幾新淨乾淨.下午茶 幾抵食 特別係隻熱狗 好大隻呢日叫左 ⭐️香濃芝士熱狗包配薯條$36熱狗有焗過 表面有拉絲芝士 熱狗腸都大條呢個餐幾飽肚~⭐️巴基斯坦咖喱慢煮牛腩$78雖然話巴基斯坦咖哩但其實改到好岩香港人口味 小小辣個咖喱汁勁香口 送飯一流⭐️朱古力心太軟配雪糕$42水平ok啦 但切開都做到流心效果係茶餐廳食到流心 心太軟 表示有小小驚喜茶餐廳2.0 (荃灣)荃灣青山道398號愉景新城第二層2029號舖
呢排成日係荃灣搵食
個咖喱汁勁香口 送飯一流
⭐️朱古力心太軟配雪糕$42
水平ok啦 但切開都做到流心效果
係茶餐廳食到流心 心太軟 表示有小小驚喜

茶餐廳2.0 (荃灣)
荃灣青山道398號愉景新城第二層2029號舖