2012-06-04
一直都好想去TIFFIN 試下它的DINNER BUFFET, 所以係抱好大期望去食的, 更是兩位好朋友為我慶祝生日..食物質數係好高, 鵝肝CUT 得厚, 食落好JUICY, PRIME RIB, 海鮮類, 樣樣都比洲際高質數, 但價錢卻平D, 最重要係無分時段, 所以本來係好值得推介的. 但我今次想講的問題對我同我的朋友都影晌好大, 更一致決定會BLACKLIST 此店, 理由是它的TABLE & CHAIR... 食得好辛苦..坦白說一進入餐廳, 發現全是好似LOUNGE 的 梳化 同 矮 TEA TABLE, 己心知不妙. (好多年前去過中環舊文華食BUFFET, 都係用這種 TEA TABLE & SOFA SETTING, 食得係好辛苦.)初初坐落都 OKAY 舒服的, 但FOR 飲杯野, 食個TEA 係OKAY 的, 但FOR DINNER BUFFET 就真係唔得啦. 到要坐直個人食野時, 跟本隻腳已經要高過個胃, (我的女性朋友成 5 呎8 吋高) 食野時雙腳如要就個胃舒服D, 就要好似打坐甘坐, 到雙腳累了, 放番曲直 (好似平時甘坐時) 就會屈住個胃,
初初坐落都 OKAY 舒服的, 但FOR 飲杯野, 食個TEA 係OKAY 的, 但FOR DINNER BUFFET 就真係唔得啦. 到要坐直個人食野時, 跟本隻腳已經要高過個胃, (我的女性朋友成 5 呎8 吋高) 食野時雙腳如要就個胃舒服D, 就要好似打坐甘坐, 到雙腳累了, 放番曲直 (好似平時甘坐時) 就會屈住個胃, 到食得一兩碟時, 開始食物 ‘ 落格’ 時就更辛苦, 胃同D 腸都屈住晒.
結果, 食了2-3碟熱食後 (7:30左右JAR), 個胃就開始頂住, 成個人都食得好唔舒服, 胃氣頂住, 一定要企直個人先好D, 但就算行行企企一輪, 都係甘唔舒服. 未到8:30PM 我見1/3 人都走了.(可能同我地一樣經歷吧)
FINALLY, 係連這裡出名的甜品都食唔落, 都係放棄走人 (比起平時去食DINNER BUFFET, 食一半野都無, 跟本係未飽, 但個胃同腸好唔舒服).. 最慘這種胃腸頂痛 CONTINE 了1-2 小時都重有唔舒服.. SO, D 野幾好食都無用, 唔會再黎, 因為食唔落重唔抵.
题外话/补充资料:
HSBC PRIMER CREDIT CARD 有 85折..