新年第一餐出街食,估唔到男友揀左去食全蟹宴🦀🦀🦀🦀🦀嘩,我新年許既願望 – 男友對我好D,真係好似幾靈下,咁快就成真🥺🥳餐廳係天文臺道一棟好新既商業大廈入面,好似頭個十層八層都係食肆。呢間花木日本料理係3樓,同層兩間餐廳,計返地方都應該幾大。入到去係好傳統既日式餐廳設計,用了淺木色做主題🎑枱同枱之間好闊下,而且環境播住D靜態既音樂,令你一入去都斯文左,所以就算之後黎多左客人都唔會好嘈,感覺好舒服😌食之前去左洗手間洗手,都好新同好乾淨。順帶一提,去後門去toilet時都有經一經過餐廳的廚房門口,都見到入面好整齊企理,令我感覺良好,好放心D食材係新鮮同乾淨😇👏🏼👍🏼原來男友預約左個秋之蟹宴會席🦀嘩! 真係全部都係蟹,就咁睇個menu都好豐富~ 叫左個白桃🍑沙冰同蘋果🍎梳打,落左單都好快就到了。第一道係刺身🍣我都係第一次食鱈場蟹刺身🥰😍入口鮮甜,果然畀平時食冒鱈場蟹肉更滑同甜好多! 🤪最特別係肉質唔似平時既蟹肉一絲絲咁,而係好厚身,但咬落去好軟好香,又唔似帆立貝咁厚! 就咁食已經好鮮甜,但點左佢配上既醋真係好提味,又唔會好似豉油咁濃!😋好夾呀!🥰😍3舊真係令我覺得唔夠喉,好似會越食越上癮!

白桃沙冰、蘋果梳打
北海道鱈場蟹肉刺身

第一道係刺身🍣我都係第一次食鱈場蟹刺身🥰😍入口鮮甜,果然畀平時食冒鱈場蟹肉更滑同甜好多! 🤪最特別係肉質唔似平時既蟹肉一絲絲咁,而係好厚身,但咬落去好軟好香,又唔似帆立貝咁厚! 就咁食已經好鮮甜,但點左佢配上既醋真係好提味,又唔會好似豉油咁濃!😋好夾呀!🥰😍3舊真係令我覺得唔夠喉,好似會越食越上癮! 在旁邊都有一粒帆立貝,一樣咁新鮮,而且原來佢下面有一塊青檸🍋第一下咬落去先食到D青檸汁有D酸,但又係同個帆立貝肉好夾,而且再加埋上面既三文魚卵,青檸又去一去左D魚腥🐟味,係口入面既都係清新同鮮甜🤩估唔到食刺身配D微酸既野先係最夾,完全唔駛落wasabi或豉油架真係! 只係第一味都好有驚喜🥳
冰鎮香醋松葉蟹

之後既冰鎮松葉蟹🦀都係配一個醋食,而且個醋仲有D柚子味,酸中帶甜,完全唔會搶左個蟹味! 其實我就鍾意食蟹身既肉,感覺鮮甜D,咁當然蟹腳就啖啖肉啦,而且呢味份量好足本,但因為係凍蟹肉所以一D都唔會覺得膩,食哂之後飲啖熱茶好舒服🍵
海膽蟹膏甲羅燒

食左兩個冷盤就到熱野啦,呢個甲羅燒好有創意! 除左有海膽同蟹子係面,做出一個華麗既賣相之外,下面既蟹膏🦀其實真係更加有驚喜,因為蟹蓋入面既蟹膏係同埋芝士🧀同一D菇釀埋一齊再燒,咁食有D似焗蠔,哈! 但當然蟹膏係更甘更香,再撈埋上面既海膽,個口感真係好豐富有好多個層次! 好欣賞廚師design到呢一味咁有creative👏🏼😋
海蟹天婦羅、海蟹茶碗蒸

天婦羅🍤同茶碗蒸🥚就一齊上既,蟹天婦羅佢都好聰明地用紫菜卷住蟹肉先炸,因為唔係會易散。老實講,蟹真係唔係太適合炸,因為佢肉既質地係一絲絲咁,唔似蝦咁實的的😅不過都欣賞佢炸得都唔錯,起碼層天婦羅薄得黎好脆口,同埋佢痴實個蟹肉,唔會離哂。至於個茶碗蒸就更加不得了啦,個蒸蛋滑到喊😍真係一入口就好快sir左落喉嚨。男友都話要蒸到咁滑真係高難度,水溫時間一定係要好準確,唔知佢仲有咩秘訣! 入面既蟹肉融入左D蛋入面所以都變得有蛋香同埋好滑,而且都有唔少蟹肉🎉🦀
海蟹箱押壽司

食到呢度都見食左大半,開始覺得飽,但又唔會話頂住咁,可以話飽得舒服! 可能始終係全海鮮,冇咩油同埋冇紅肉,所以唔覺得膩🤤店員好細心咁上埋個鍋物,咁之後就係我地等個鍋加熱時就上埋箱押壽司,時間都狐得幾好。箱押壽司🍣有兩舊,食到尾黎講,呢個份量剛剛好,可以沾少少飯氣配埋鍋物入面既蔬菜都好夠。而且壽司的醋飯仲醃左少少甜豉油,食左成晚鮮甜清香的蟹肉,到最後食後少少濃味DD既飯感覺會實在D。而且咁樣配個蟹肉大家既味都好出,幾好既嘗試。最後食埋鍋物入面既蔬菜🍲同埋兩隻蟹鉗仔,成個人暖哂,舒服🥰
水信玄餅、抹茶厥餅

最後上埋甜品,有一舊圓形有花既水信玄餅,同埋一舊抹茶厥餅。先食水信玄餅,口感似一舊大菜糕,有淡淡的酸甜感,可能係花既味? 雖然唔係話好驚喜,但個口感同味道都係好得意而幾好食,有D似硬啫喱糖,有趣有趣。而個抹茶🍵厥餅就真係好驚喜啦,佢比我平時食過既厥餅更加軟身,有入口即融既感覺,少少舐性但又唔會好痴身! 加埋個香濃抹茶粉,真係配合得好好呀👏🏼👏🏼😍😍為呢一餐畫上一個完美既句號🥳🥰
值得一讚係店員既服務態度都好好,好細心咁留意到你幾時食完再按時上下一道菜,令你每一道菜有少少休息時間又唔會等太耐。🥰上菜時都好細心咁留意擺位。總結今晚既晚餐,真係貴得有道理! 而且其實千五蚊食到咁高質素都真係物超所價架,你知啦,唔係下下都話飛去日本食架嘛。👏🏼👍🏼
2019-01-02
纪念日
白桃沙冰、蘋果梳打
海蟹天婦羅、海蟹茶碗蒸
水信玄餅、抹茶厥餅
  • 秋之海蟹會席
2019-01-03 49 浏览
上兩星期我個死黨從澳洲回來過聖誕,我梗係會約佢出嚟聚一聚啦,佢離開咗香港幾年,對香港嘅餐廳一定好陌生,所以我帶佢食一餐豐富嘅日本菜,等佢第日回味一下,呢間坐落尖沙咀天文台道日本餐廳,食物質素真係好好,環境仲好適合傾計, 我兩點了一個全蟹宴二人餐,菜式非常豐富同時恰當得夠全面。北海道鱈場蟹肉刺身鮮甜至極,絲絲蟹肉肥嘟嘟爽口又軟綿,蟹香濃甜。冰鎮香醋松葉蟹又另一味覺,松葉蟹本身已經吸引,大廚精心選製冰鎮香醋嚟配食,簡直錦上添花。海膽蟹膏甲羅燒,呢個真係誇啦啦,一路燒煮,一面進食,蟹蓋內嘅食材非常豐富,軟綿海膽,金黃蟹膏,鮮甜蟹肉,頂級食材冇得輸。海蟹天婦羅香脆鬆化,脆 漿把幼嫩蟹肉跟肉汁牢牢鎖住,待你咬破後才源源流進你的口腔。海蟹茶碗蒸,大師手藝非常到位,蛋香滿溢,蟹味香濃滑捋捋。海蟹鍋物,小巧鍋物,清新怡人,整個香甜蟹湯浸煮多款新鮮蔬菜。海蟹箱押壽司,每一件都閃令令的,油光潤澤,油脂豐盛,款款不同,多重享受。精選甜品呢個都不遑多讓,全是大廚嘅精巧手工,高質食材遇上精湛手藝,確實天衣無縫。

海蟹茶碗蒸,大師手藝非常到位,蛋香滿溢,蟹味香濃滑捋捋。

2019-01-02 41 浏览
送舊迎新,與好友預約了這間人氣的日本餐廳,吃得高質一點,豐盛一點~餐廳以優雅的和風裝潢為主,燈光柔和,樓底甚高,空間寬敞,坐得舒適,帶高級感而不侷促。北海道鱈場蟹肉刺身,食材矜貴,肥美多肉,軟嫩細緻,滑不溜口,蟹肉的鮮味在口中化開,啖啖滋味~ 配角帆立貝也毫不遜色,底托青檸檬片提鮮,鮮甜味美,入口即化,加上清甜爆汁的三文魚子,極致奢華!冰鎮香醋松葉蟹,蟹肉爽滑細緻,味道清甜,而醋的酸香味沒有蓋過蟹肉的鮮味,配搭合襯,酸香醒胃!海膽蟹膏甲羅燒,面層鋪滿的海膽甘香豐腴,蟹籽爽脆可口,蟹肉味道鮮甜,拌勻底層的熱溶芝士及鹹香軟滑的蟹膏,啖啖濃郁甘香,同時加入松茸等配料,令味道口感更添層次,回味無窮!海蟹天婦羅,選用新鮮食材脆炸,口感爽脆,加上海鹽調味,鹹香滋味! 海蟹茶碗蒸,口感嫩滑,入口即化,蛋香十足,加入蟹肉、紫菜及白果豐富口感,味美可口~海蟹鍋物,食材豐富,松葉蟹腳肉爽鮮甜,紹菜/菠菜/洋蔥鮮香清甜,金菇/啡菇彈牙多汁,菇香味濃,再喝一口充滿海鮮香、菜香及菇香的湯底,健康味美,滋補暖胃!海蟹箱押壽司,口感比手握壽司結實黏稠,面層鋪滿鮮甜的蟹肉,豐腴的蟹膏,爽脆的蘿蔔,而底層酸香的醋飯更能

海蟹箱押壽司,口感比手握壽司結實黏稠,面層鋪滿鮮甜的蟹肉,豐腴的蟹膏,爽脆的蘿蔔,而底層酸香的醋飯更能突顯食材的原汁原味,味道合襯~

是日甜品,水信玄餅,晶瑩剔透,加入櫻花,賣相優雅,入口即化,再淋上黑糖糖漿,清甜不膩~ 抹茶蕨餅,口感軟糯,富濃厚抹茶味,澀中帶甘,充滿高級感。

整餐以海蟹演繹出多款高質的日本料理,鮮味十足,令人回味。期間店員會自動加熱茶,服務優質。但願新的一年也有美好的開始~
2018-12-31
除夕
  • 北海道鱈場蟹肉刺身
  • 海膽蟹膏甲羅燒
  • 海蟹天婦羅
2019-01-02 90 浏览
已經連續兩年冬天都有去日本睇雪,今年決定留港消費,但唔知系去日本上癮定系冬季一定相約日本的原故,在這個連香港都開始著厚衫的時季節,又開始掛念日本,咁岩朋友約食飯,我提議揾間高級d既日本料理,于是被我地發現左天文台道的「花木」。餐廳環境令人置身日本,別有一番風味。花木的二人套餐,做緊蟹宴,連埋甜品,一共八道菜。最先上枱既系北海道鱈場蟹肉同帶子刺身,擺盤吸引眾人目光,唔洗講,一定相機先食,厚切大粒帶子刺身爽甜夠冰震。北海道鱈場蟹,大大舊肉感,點左醋,更帶出佢既鮮甜。冰鎮香醋松葉蟹,用冰呈上,賣相誘人,松葉蟹冰鎮的口感令人味覺煥然一新,更顯蟹肉的鮮甜。即使唔點任何調料,都非常好味。拆左蟹肉,成塊放入口中,感覺相當幸福。海膽蟹膏甲羅燒,食法幾特別,系用半隻蟹殼裝住芝士去加熱,而上面有一大舊海膽同埋蟹膏,拆左的蟹肉,同埋蟹籽,相當有趣,暖暖地食,芝士慢慢溶化,好香滑,混埋海蟹食一極棒!海蟹天婦羅同埋海蟹茶碗蒸,蟹,全部都是蟹,用蟹肉炸的天婦羅很特別,入面鬆軟,外面脆,炸粉很薄,輕輕一咬,用紫菜卷的皮已經裂開,發出脆嚓嚓的聲音,叧外海蟹茶碗蒸都好成功,蛋滑而嫩。海蟹鍋物,系用釜鍋裝住,慢慢等佢燒熟
餐廳環境令人置身日本,別有一番風味。

花木的二人套餐,做緊蟹宴,連埋甜品,一共八道菜。

北海道鱈場蟹,大大舊肉感,點左醋,更帶出佢既鮮甜。

拆左蟹肉,成塊放入口中,感覺相當幸福。

海蟹鍋物,系用釜鍋裝住,慢慢等佢燒熟的蟹鉗同野菜菇,冬天食昵個好正,暖粒粒。

食到咁上下,已經好飽,呢個時候,系海蟹箱押壽司出場的時間了,賣相討好,仲用金箔做點綴,令人見到心花怒放,很開心的。松葉蟹膏又成為了重點,因為好甜,食得好滿足。

最後糸日本水信玄餅同抹茶凍,靚靚的甜品,為今天的晚餐划上完美句號。

2018-12-27
2018-12-31 51 浏览
適逢聖誕節,就比左個藉口自己去食番個聖誕大餐,經朋友介紹,黎到位於天文台道嘅一間高級日本料理店。叫好野食之後,餐廳就先送上免費嘅前菜,連前菜都特別精緻本身仲以為呢隻蟹仔只係裝飾用,經店員講解,我哋先知原來呢隻炸蟹仔係可以食用嘅,真係好得意好可愛花木10本壽司黎都日本餐廳點可以唔叫壽司,但係有選擇困難症心大心細嘅我哋,就決定叫10本壽司,由師傅決定,將當日最新鮮嘅食材整成壽司壽司飯唔係普通嘅醋飯,經過調味,而且軟硬度適中,配上新鮮原生,真係幾出色松露鰻魚卷作為鰻魚愛好者,一係餐牌見到呢個鰻魚壽司,就決定一定要叫鰻魚分量十足而且好厚身,差唔多有成條鰻魚,係滿足的免治雞肉卷由於壽司太出色,所以呢個就反而平平無奇,如果雞肉卷調味更濃就好啦,而家反而有點淡口

叫好野食之後,餐廳就先送上免費嘅前菜,連前菜都特別精緻

花木10本壽司

松露鰻魚卷

作為鰻魚愛好者,一係餐牌見到呢個鰻魚壽司,就決定一定要叫

鰻魚分量十足而且好厚身,差唔多有成條鰻魚,係滿足的

免治雞肉卷

2018-12-27 287 浏览
因為聖誕節唔係香港,男友刻意提早book定餐廳同我慶祝聖誕~今年食我最愛的日本菜一入到餐廳門口已經比呢棵閃令令的聖誕樹吸引住!我地最後揀左呢個二人餐,覺得啲食物最岩食~睇餐牌都覺得豐富先黎個前菜小食,個魚肝好香好香濃,配埋底下的日式昆布一齊食好夾~隻日本澤蟹細細隻,可以成隻放入口,不過男友唔敢食,比埋佢果隻我黃菊菠菜油揚沙律,菠菜好鮮嫩,係一個開胃沙律~刺身有4款,款款都十分鮮甜!蒜香安格斯肉眼,煎到五成熟,肉質非常嫩滑,配上特製燒肉汁,簡直係味覺的享受沖繩一口雞,炸得恰到好處,外脆內嫩!串燒盛合,我至愛牛肉露荀卷,露荀一啲渣都冇雞肝都燒得好香!最後仲有兩件壽司,兩款都係我至愛的拖羅同海膽,海膽好鮮甜,仲要有成幾層咁高!超大方甜品簡而精,梅味的果凍酸酸甜甜好好味,有驚喜~呢餐真係又豐富又幸福

一入到餐廳門口已經比呢棵閃令令的聖誕樹吸引住!

我地最後揀左呢個二人餐,覺得啲食物最岩食~睇餐牌都覺得豐富

黃菊菠菜油揚沙律,菠菜好鮮嫩,係一個開胃沙律~

刺身有4款,款款都十分鮮甜!

沖繩一口雞,炸得恰到好處,外脆內嫩!

串燒盛合,我至愛牛肉露荀卷,露荀一啲渣都冇
雞肝都燒得好香!

2018-12-17
圣诞节
2018-12-25 140 浏览
之前聽過朋友講呢間日本料理很好食這天來吃係因為平安夜值得慶祝又看到午餐有買一送一未試過真係要試吓入到餐廳便覺得有種高級嘅感覺。員工也好有禮貌出街吃飯就係想有這種對待看到他們的set up好專頁,座位也夠哂闊落,不會覺得逼看看餐牌,價錢由88-198都有,買一送一實在非常 抵食我們叫了一個六點刺身飯價錢138,一個烏冬拼壽司,價錢128 真係唔算貴個餐嚟到擺設得很好, 味道每樣也很新鮮, 真係大滿足 烏冬夠曬爽仲有最愛嘅蒸蛋 總括來說非常好食😁有下一次價錢只係160幾
之前聽過朋友講呢間日本料理很好食
這天來吃係因為平安夜值得慶祝
又看到午餐有買一送一
未試過真係要試吓

入到餐廳便覺得有種高級嘅感覺。員工也好有禮貌
出街吃飯就係想有這種對待

看到他們的set up好專頁,座位也夠哂闊落,不會覺得逼

看看餐牌,價錢由88-198都有,買一送一實在非常 抵食

真係唔算貴

個餐嚟到擺設得很好, 味道每樣也很新鮮, 真係大滿足
烏冬夠曬爽
仲有最愛嘅蒸蛋
總括來說非常好食😁有下一次
價錢只係160幾
2018-12-23 71 浏览
又到聖誕節,公司又準備飯局,但年年都自助餐或飲茶,老闆同大家都唔想了,之後公司決定比個budget我地自己去食飯,大家開心下,有錢自然食好野,同同事最後選擇左花木。北海道鱈場蟹肉刺身:蟹肉刺身, 好鮮甜, 香港好難食到蟹肉刺身, 今日終於試到啦。冰鎮香醋松葉蟹: 食落有海水味, 之後再試點的醋更加好的配合。海膽蟹膏甲羅燒: 一嚟到成座山咁樣, 有海膽、蟹籽、蟹肉、蟹膏, 味道一層層落去, 好滿足, 就算喺日本都比較少食到。海蟹天婦羅: 紫菜包住啲蟹肉呢炸, 食落唔油但蟹味十足。海奶茶碗蒸: 清淡嘅雞蛋味,再加埋啲蟹肉味, 味道非常地配合。海蟹鍋物: 成個鍋最好味其實係飲啲湯。海蟹箱押壽司: 關西特色嘅壽司, 同其他出面食到嘅好唔同, 我都係第一次食到, 飯本身經已有D醋味, 感覺好新鮮。呢度既服務仲好好, 上菜, 收碟, 添茶, 真係100分!

海蟹天婦羅: 紫菜包住啲蟹肉呢炸, 食落唔油但蟹味十足。
海蟹鍋物: 成個鍋最好味其實係飲啲湯。

呢度既服務仲好好, 上菜, 收碟, 添茶, 真係100分!

2018-12-12
2018-12-20 140 浏览
秋風起,除了蛇羹外,蟹宴亦是當時得令。得知花木出了個全蟹宴,每度菜都以蟹為材料,特來一嚐😋😋。花木環境簡潔優雅,座位濶落舒適,感覺舒服。先來北海道鱈場蟹肉刺身,賣相優雅。很少食肆會提供蟹肉刺身,正所謂機會難逢,當然要嗒真尐。蟹刺身除了鮮味外,口感帶點啫喱軟綿感,味道很好。伴碟的三文魚子及帶子刺身,亦一掃而空。😋😋😋再來的是冰鎮香醋松葉蟹,欣賞日式的刀功,原來食蟹亦有優雅的一面。這份松葉蟹可以用筷子輕易進食🖒🖒感覺良好🤗🤗。擺盤獨特精美有心思 🌹🍃🍃🌹🍃第三道菜是海膽蟹膏甲羅燒,上層是海膽、蟹肉、蟹子,底層是蟹膏芝士蘑菇,好味到暈!😍😋😍日本餐的天婦羅同樣是日本菜重點,海蟹天婦,紫菜包著蟹腳的天婦羅,脆口鮮味;紫蘇葉亦炸至鬆化,食之不厭。海蟹茶碗蒸,蒸蛋嫩滑,蛋內有厚厚的蟹肉,令人再三回味。海蟹鍋物,蟹鉗放湯,配以蔬菜,是一客健康又好味的熱湯。海蟹箱押壽司,壽司有兩款,飯底已調味,分別配上厚厚的蟹肉蟹膏,另一款還額外多片金箔蘿蔔櫻花,又靚又好味。精選甜品是綠茶慕絲及綠茶蕨餅。慕絲滑漏蕨餅軟綿,不太甜,簡單中見特色。從來對蟹又愛又恨,愛它的奢華的鮮味,恨它狼狽的食相;原來凡事也有例外的,不

花木環境簡潔優雅,座位濶落舒適,感覺舒服。

伴碟的三文魚子及帶子刺身,亦一掃而空。😋😋😋

擺盤獨特精美有心思 🌹🍃🍃🌹🍃

海蟹茶碗蒸,蒸蛋嫩滑,蛋內有厚厚的蟹肉,令人再三回味。

海蟹鍋物,蟹鉗放湯,配以蔬菜,是一客健康又好味的熱湯。

海蟹箱押壽司壽司有兩款,飯底已調味,分別配上厚厚的蟹肉蟹膏,另一款還額外多片金箔蘿蔔櫻花,又靚又好味。

從來對蟹又愛又恨,愛它的奢華的鮮味,恨它狼狽的食相;原來凡事也有例外的,不愧是我喜愛的花木。
2018-12-20 48 浏览
以前每年都會食一次大閘蟹,近年因為基於食物安全嘅問題我改咗食日本蟹,秋冬是蟹當造的季節,但就唔係咁多餐廳會做蟹嘅會席料理,花木就係其中一間啦!餐廳已經有聖誕佈置充滿節日氣氛,餐牌簡單易明,我哋一眼就選中左 花木。秋之海蟹會席。$1488 (二人前)。以人頭計同喺大阪食蟹嘅價錢差唔多,期間限定更加吸引!點左菜之後就得坐定定等店員一道一道菜 serve,服務細心!北海道鱈場蟹肉刺身蟹棒肉厚鮮味, 一絲一絲的蟹肉入口紮實,伴隨帶子刺身、三文魚籽;鮮甜多汁。冰鎮香醋松葉蟹入口有淡淡的海水味,蟹肉口感一流,蘸上醋汁味道更濃郁提鮮。要我手殘拆蟹肉,有付出過更加滋味。海膽蟹膏甲羅燒我一向都喜歡食甲羅燒,今次呢個仲有海膽山鋪面,感覺更加有層次賣相更加有氣勢!甲羅燒上堂嘅時候仲用溫火燒着,一邊影相打卡都唔怕凍啊!熱辣辣咁食海膽蟹肉,然後食更更味道濃郁嘅蟹膏,層次感鮮明對比。 海蟹天婦羅先以紫蘇葉打開味蕾,厚實的蟹肉被紫菜包圍著,入口啖啖肉但就唔會有油膩味道,天婦羅炸粉夠晒薄。配上酸汁蘿蔔蓉更美味。海蟹茶碗蒸蒸蛋質感滑滑的,有少許蟹肉和銀杏,清淡滋潤。海蟹鍋物整鍋以蔬菜、金菇冬菇和大蔥濃湯為主調,仍然有今

海蟹天婦羅

海蟹茶碗蒸

蒸蛋質感滑滑的,有少許蟹肉和銀杏,清淡滋潤。

海蟹鍋物

整鍋以蔬菜、金菇冬菇和大蔥濃湯為主調,仍然有今晚嘅主題蟹腳,我哋真係差唔多食咗一隻蟹落肚,清淡得來又食到食物嘅原汁原味,我哋湯都飲埋沒味精真係唔錯。

海蟹箱押壽司

我咁耐都淨係喺大阪食過一次箱押壽司,香港比較少食,這裏的壽司師傅果然不錯,特色壽司款式多又處理得好。蟹肉同蟹膏一起真的滋味無窮。

精選甜品

食到最後就係我地今晚嘅完美句號,本人覺得係迷你版嘅水信玄餅,晶瑩剔透加入櫻花感覺更加浪漫,配合黑糖蜜和抹茶蕨餅一起享用,一試愛上!

圣诞节
  • 花木。秋之海蟹會席。
2018-12-20 37 浏览
媽媽超鐘意食蟹,上openrice 見木花木剛剛推出左個以蟹做主題既二人餐,趁住未到聖誕節帶媽咪去食左先門面好靚好多日本裝飾品呢個房好靚,用竹做主題仲有間櫻花房今晚就係試呢個二人蟹餐第一道前菜係北海道鱈場蟹刺身鱈場蟹同帶子好厚身,而且勁鮮甜海膽蟹膏甲羅燒有蟹籽,芝士,茹,蟹膏,蟹肉,海膽口感十足一路燒蟹殼味香噴噴冰鎮香醋松葉蟹,份量都吾少,值回票價點左香配之後好味好多海蟹天婦羅,炸得好脆,用埋紫菜卷住蟹肉,外脆內軟,仲有杯海蟹茶碗蒸,好滑,蟹肉鮮味滲入蛋中,真係好好味海蟹鍋物,清湯加什菜,大葱同菇,又豐富又清甜海蟹箱押壽司,蟹肉一絲一絲,口感十足面頭加左少少蟹糕,味道濃郁甜品係抹茶蕨餅,好煙刃,抹茶好清香水信玄餅入面有一條梅,甜甜酸酸勁好味

門面好靚

好多日本裝飾品

呢個房好靚,用竹做主題

仲有間櫻花房

今晚就係試呢個二人蟹餐

第一道前菜係北海道鱈場蟹刺身
鱈場蟹同帶子好厚身,而且勁鮮甜

海膽蟹膏甲羅燒
有蟹籽,芝士,茹,蟹膏,蟹肉,海膽
口感十足
一路燒蟹殼味香噴噴

冰鎮香醋松葉蟹,份量都吾少,值回票價
點左香配之後好味好多

海蟹鍋物,清湯加什菜,大葱同菇,又豐富又清甜

海蟹箱押壽司,蟹肉一絲一絲,口感十足
面頭加左少少蟹糕,味道濃郁

甜品係抹茶蕨餅,好煙刃,抹茶好清香
水信玄餅入面有一條梅,甜甜酸酸勁好味
2018-12-19 49 浏览
為左蟹宴而嚟平日嚟都幾full 好彩有book枱私隱度好高環境好寧靜,坐得好舒服每張枱之間既位置都好闊落,可以好安心傾計同食飯啲餐具都好有餐廳既風格北海道鱈場蟹肉刺身拆左既蟹肉,可以大大啖食,真係啱晒懶人仲有個三文魚籽帶子,都唔錯冰鎮香醋松葉蟹點醋又幾夾喎海膽蟹膏甲羅燒期待左最耐既甲羅燒仲有海膽同蟹子海蟹箱押壽司海蟹天婦羅海蟹茶碗蒸我都係第一次食咁多蟹肉既茶碗蒸海蟹鍋物有隻蟹鉗、好多菜同菇冬天暖暖地食個鍋物都幾好甜品—綠茶布丁綠茶味好濃郁食完一樣先會再上另一樣,所以都要預返咁上下時間嚟食
為左蟹宴而嚟
平日嚟都幾full
好彩有book枱

私隱度好高
環境好寧靜,坐得好舒服
每張枱之間既位置都好闊落,可以好安心傾計同食飯

啲餐具都好有餐廳既風格

北海道鱈場蟹肉刺身

拆左既蟹肉,可以大大啖食,真係啱晒懶人
仲有個三文魚籽帶子,都唔錯

點醋又幾夾喎

期待左最耐既甲羅燒
仲有海膽同蟹子

海蟹天婦羅
海蟹茶碗蒸
我都係第一次食咁多蟹肉既茶碗蒸

海蟹鍋物
有隻蟹鉗、好多菜同菇
冬天暖暖地食個鍋物都幾好

甜品—綠茶布丁
綠茶味好濃郁

食完一樣先會再上另一樣,所以都要預返咁上下時間嚟食

2018-12-19
2018-12-19 76 浏览
就黎到聖誕啦,今次男朋友帶我黎呢間高級日本餐廳「花木日本料理」,預祝聖誕節順便享受一下高級日本料理餐廳以木系裝潢為主,簡約格調,好有和式風格,如置身於日本餐廳無異。環境寧靜,配上令人放鬆心情既日本歌曲知我中意食蟹,男朋友原先book 左「秋之海蟹會席」,可惜因為海蟹未有到港,只可改點「二人前」,雖然有點失望但「二人前」都好豐盛「二人前」 $1288前菜 「酒盜芝士,鮟鱇魚肝 ,日本澤蟹」首嗜酒盜芝士,入口鹹鮮再配搭上軟芝士,既中和鹹味亦令酒盜入口順滑,令人回味,感覺好特別,值得一試。鮟鱇魚肝,質感可比法國鵝肝,但冇鵝肝般易膩,入口即融,質感綿化。日本澤蟹,超迷你,size 約一個拇指般大,口感香脆。沙律「黃菊波菜油揚沙律」芝麻醬完全滲入每條菠菜裡,啖啖都食到芝麻醬既甜香,可以話係我食過最好味既沙律菜刺身「平政魚,深海池魚薄切,牡丹蝦,中拖羅」刺身好豐富! 四款刺身每樣各二。建議由淡味開始食起,款款都好鮮甜可口。特別提下平政魚,入口清甜,油份吾會過膩,鮮甜酸均衡。而中拖羅更係厚切,入口即融,鮮味十足。另外,擺盤又別緻,令人眼前一亮串燒盛合 「雞翼,雞肝,黑豚肉,牛肉露荀卷,大蔥,鵪鶉蛋」

「二人前」 $1288

前菜 「酒盜芝士,鮟鱇魚肝 ,日本澤蟹」

鮟鱇魚肝

沙律「黃菊波菜油揚沙律」

黃菊波菜油揚沙律

刺身「平政魚,深海池魚薄切,牡丹蝦,中拖羅」

蘭刺身

串燒盛合 「雞翼,雞肝,黑豚肉,牛肉露荀卷,大蔥,鵪鶉蛋」

估吾到,串燒類都好有水準。最正係燒雞翼,醃得好入味
大蔥都吾錯,又脆又香甜
串燒盛合

炸物「沖繩一口雞」
入口外酥內嫩,炸粉又薄,沾下旁邊既沙律醬,一流呀
加少少檸檬汁,既有檸檬香又開胃
沖繩一口雞

和食「蒜香安格斯肉眼」
入口香嫩多汁而富咬勁,配搭埋炸蒜片一齊食,更加滋味
蒜香安格斯肉眼

麵食「綠茶冷麵」
將綠茶冷麵放係碎冰上,除左可以避免麵條黏糊,一啖一口入口,冰涼爽滑又富質感,味道好清新。

綠茶冷麵

精選甜品
水信玄餅,入面既櫻花真係好吸睛
入口柔軟爽滑,酸梅汁更帶出酸酸甜甜既感覺。而抹茶蕨餅,煙煙韌韌,好好味

整體黎講,每道菜由擺盤至食物質素都好有講究,精緻又高質,價錢屬中高價位,但值得一食

2018-12-16
2018-12-18 33 浏览
又到聖誕,又到聖誕,聖誕節係食好西既大日子,聖誕前先熱一熱身,去食個豐盛蟹宴花木之前黎過,一直都回味無窮,咁岩見到食評有蟹宴,之前黎果時未有,所以就book 左枱開餐門口大大棵聖誕樹,好有氣氛有多個房,私穩度高2人餐$1488 ,一d都吾貴,自己去city super 買一隻都成千銀頭盤係帶子同雪場蟹刺身帶子好鮮味,雪場蟹啖啖肉冰鎮松葉蟹好鮮甜,配蟹醋食一流海膽蟹糕甲羅燒一排海膽,好新鮮甲羅燒用芝士底,釀滿蟹糕,正到爆海蟹天婦羅,用紙菜包住炸,好香口蒸蛋都滿滿蟹肉蟹肉好香好甜海蟹鍋,清清地,蟹味更突出海蟹壽司,用蟹糕點聚,美味甜品係水信玄餅同抹茶蕨餅,好睇又好食
又到聖誕,又到聖誕,聖誕節係食好西既大日子,
聖誕前先熱一熱身,去食個豐盛蟹宴

門口大大棵聖誕樹,好有氣氛

有多個房,私穩度高

頭盤係帶子同雪場蟹刺身
帶子好鮮味,雪場蟹啖啖肉

冰鎮松葉蟹
好鮮甜,配蟹醋食一流

海膽蟹糕甲羅燒
一排海膽,好新鮮
甲羅燒用芝士底,釀滿蟹糕,正到爆

海蟹天婦羅,用紙菜包住炸,好香口

蒸蛋都滿滿蟹肉

蟹肉好香好甜

海蟹鍋,清清地,蟹味更突出

海蟹壽司,用蟹糕點聚,美味

甜品係水信玄餅同抹茶蕨餅,好睇又好食
2018-12-17 51 浏览
到了年尾,到處彌漫著聖誕氣氛,餐廳也不忘佈置一番,一進門口見到雪白的聖誕樹及燈飾,很漂亮。餐廳寧靜,格調優雅,座位寬闊,不會與隔壁座位相隔太近,挺舒服的。點餐後不久,餐廳端上一盤非常精美的前菜,海藻旁邊有兩隻小螃蟹,最印象深刻的莫過於此,本以為不能吃的,因為殼看似十分硬實有刺,但細問之下原來能吃掉的,就像軟殼蟹整個吃,炸蟹脆脆的,如薯片一樣。花木激安刺身盛:單是排場已經很精緻,廚師發辦的刺身,全部都頗新鮮,魚肉厚切,不帶魚腥,還有滿滿的海膽!這個價錢亦很平民,怪不得叫激安刺身盛,性價比高!花木海膽杯:海膽控必點的海膽杯,分一層層,吞拿魚蓉,帶子、魚籽、海膽,鮮甜,份量亦算大份。白鱔:跟鰻魚相似,魚肉厚靭,掃上一層薄薄的鰻魚汁,帶點甜甜的,很香口。和風炒雜菜:多種菜蔬,冬菇絲、金菇、椰菜、還有沖繩苦瓜,毫不馬虎,灑上鰹魚碎,更提鮮味,味道亦很和風,營養十足。海膽炒飯:本以為海膽夾雜在飯裡一起炒,按自己喜好分開吃或是拌著飯吃。海膽那股獨有的濃郁,條條紋理清晰,飯粒乾身,帶點鑊氣,雖然炒飯常常吃到,但值得推介。食物質素及選料新鮮,款款都有賣相,而且環境舒適,下次再相約親朋好友過來吃吧~