2019-06-25 19 浏览
待應哥哥們十分熱情,好細心解答客人的話問,又會查詢客人的口味,推介食物給客人。船麵的味道和泰國食的味道一樣 很感動 係香港都食到一無一樣嘅味道泰式奶茶又香又滑又唔係好甜 推介
泰式奶茶又香又滑又唔係好甜 推介
2019-06-25 217 浏览
昨天和朋友到了銅鑼灣尋找美食,無意中讓我們發現到一間泰式船麵店,質素還真的很高,為何會找到那間餐廳呢?其實就是在那邊逛逛,又不想吃其他所謂人氣的食店,試試泰式的食物也不錯。位置就近世貿中心,在Sogo大走過去大概只需5分鐘,不太遠呢。湯麵和撈麵的種類其實很少,合共只有數款,大概是貴精不貴多吧,另外還有一些小食和飲品。不曉得裡面的霓虹燈牌為何會是泰文,但看了看,就和門口的字一樣,那大概便是船皇的意思。先點了個「泰仔奶茶」,十分搞笑,竟然是用碗去盛載的🤣還要是帶有泰式風情的碗,真是第一次看見這樣的形式。奶茶是泰式奶茶,一喝便喝到很香甜的奶味,和茶的比例剛好是1:1的,應該是我最近在香港喝過最好喝的泰式奶茶了。點了杯「泰仔奶茶」後,試試「泰妹雞翼」,名字很是搞笑😂雞翼有5件,大小也頗小的,開始的時候印象不太好,還好味道彌補了大小的不足。雞肉有少許,味道超像M記的脆香雞翼,有點香辣的味道,吃得我好滋味呢。這裡主菜主要是湯麵和撈麵,最有名的是船皇湯麵,所以和朋友分別點了一碗,裡面的材料非常豐富,有牛腩、牛肉片、牛肉丸、雞絲、雞翼、豬肉和豬肉丸,完全沒有想過五十多元便能吃到這麼多材料的船麵😳牛肉片

船皇湯麵

牛肉片像平時在火鍋店吃的肥牛,但脂肪比例絕對不多,質感還可以啦。

牛肉丸爽口彈牙,跟港式的牛丸也頗相似的,只是顏色沒有港式的那麼灰。

另外雞翼很入味,像滷水雞翼的滷水般入味,牛腩有柱候牛腩的感覺。
2019-06-22
2019-06-24 33 浏览
之前有youtuber 介紹過呢度個船面好食同朋友仔黎食個light meal. 佢有個經典款船面 有湯有撈 除左面食仲有唔同小食面款式都可以揀返我揀左個辣gei船皇撈面 入面有8種餸同泰國傳統一樣 每樣都有少少滿足貪心又為食gei 我醬汁喺底 撈均就食得 辣味好香 而且撈面佢都係熱辣辣雞翼煮得入味 肉丸好彈牙 芽菜爽口個豬皮好脆 沾滿面汁好惹味如果覺得唔夠辣或者想加多啲自己鐘意gei味另外我叫左個泰式奶茶 用左個好有特式gei 碗奶味香 有茶味濃 甜味剛剛好 因為無冰 所以唔會變淡朋友叫gei就船皇湯面味湯差唔多 但有湯食落濕啲 睇各人喜愛
之前有youtuber 介紹過呢度個船面好食

同朋友仔黎食個light meal.
佢有個經典款船面 有湯有撈 除左面食仲有唔同小食

奶味香 有茶味濃 甜味剛剛好 因為無冰 所以唔會變淡

朋友叫gei就船皇湯面
味湯差唔多 但有湯食落濕啲 睇各人喜愛
2019-06-24 179 浏览
2019年6月2日。銅鑼灣。晴。船麵又係呢排好熱門嘅食品,冇食過好似有啲out咁於是今日就嚟銅鑼灣試試啦~選擇主要係雞、豬同牛,有湯麵同撈麵兩種而麵都有四款可以揀~餐廳舖面唔算大,但都坐得好舒服泰仔奶茶,$18一人嗌咗個奶茶,估唔到用個咁靚嘅碗嚟裝喎~奶茶香滑,茶味都奶味配合得宜再加埋靚靚碗,雙重享受~船皇撈麵,$58船皇撈麵(同湯麵)嘅用料最豐富雞、牛、豬都有~撈麵係朋友嗌嘅,佢話上次食過湯麵,所以呢次食撈麵~船皇湯麵,$58湯麵送到即刻飲啖湯先~藥材味都幾濃,有少少飲緊肉骨茶嘅感覺~證明湯底足料~我嗌咗金邊粉,就算浸咗一陣個粉都唔會話碎晒,質地唔錯!用料除咗豐富,數量仲好多!款款都幾好味~最最欣賞嘅係個牛腩同牛肉丸~牛肉丸彈牙爽口,牛腩軟腍入味~推介!!牛腩+牛肉片+牛肉丸湯麵,$52另一位朋友嗌嘅~不同部份嘅牛,數量亦都係超級無敵多,抵食!雞絲+雞翼湯麵,$48朋友話雞呢一款都好味~仲要讚嘅係面頭嘅嗰個醬,簡直將成個麵昇華~嗜辣嘅朋友仲可以加啲枱面嘅辣醬,好刺激!!泰妹雞翼,$22呢個雞翼份量唔算多,但係味道非常好微辣,惹味!正!埋單四位$310,喺銅鑼灣嚟講算係抵食~假日冇提供
2019年6月2日。銅鑼灣。晴。
船麵又係呢排好熱門嘅食品,冇食過好似有啲out咁
於是今日就嚟銅鑼灣試試啦~

選擇主要係雞、豬同牛,有湯麵同撈麵兩種

而麵都有四款可以揀~

餐廳舖面唔算大,但都坐得好舒服

泰仔奶茶,$18
一人嗌咗個奶茶,估唔到用個咁靚嘅碗嚟裝喎~
奶茶香滑,茶味都奶味配合得宜
再加埋靚靚碗,雙重享受~

船皇撈麵,$58
船皇撈麵(同湯麵)嘅用料最豐富
雞、牛、豬都有~
撈麵係朋友嗌嘅,佢話上次食過湯麵,所以呢次食撈麵~

船皇湯麵,$58
湯麵送到即刻飲啖湯先~
藥材味都幾濃,有少少飲緊肉骨茶嘅感覺~證明湯底足料~
我嗌咗金邊粉,就算浸咗一陣個粉都唔會話碎晒,質地唔錯!
用料除咗豐富,數量仲好多!
款款都幾好味~最最欣賞嘅係個牛腩同牛肉丸~
牛肉丸彈牙爽口,牛腩軟腍入味~
推介!!
牛腩+牛肉片+牛肉丸湯麵

牛腩+牛肉片+牛肉丸湯麵,$52
另一位朋友嗌嘅~
不同部份嘅牛,數量亦都係超級無敵多,抵食!
雞絲+雞翼湯麵

雞絲+雞翼湯麵,$48
朋友話雞呢一款都好味~
仲要讚嘅係面頭嘅嗰個醬,簡直將成個麵昇華~
嗜辣嘅朋友仲可以加啲枱面嘅辣醬,好刺激!!

泰妹雞翼,$22
呢個雞翼份量唔算多,但係味道非常好
微辣,惹味!正!

埋單四位$310,喺銅鑼灣嚟講算係抵食~
假日冇提供細細碗船麵,咁等我下次再嚟過啦~~
2019-06-02
$77.5 (午餐)
牛腩+牛肉片+牛肉丸湯麵
雞絲+雞翼湯麵
2019-06-23 23 浏览
去銅鑼灣行街 經過間鋪頭聽到有人嗌 「正宗泰國船麵」呢排鍾意食船麵嘅我立即入去霸返個靚位 😃裝修簡約, 餐牌好簡單 ,一張卡前頁和後頁, 啱曬我呢啲選擇困難症嘅人。本來食船麵點餐就係一件容易嘅事,船麵、配咩麵底、 呢度可揀辣唔辣。揀咗 船皇湯麵配金邊粉, 食泰國嘢一定要揀金邊粉嘅堅持, 今次唔舒服所以揀唔辣。好鍾意兩塊脆卜卜嘅豬皮, 船麵嘅餸有好多, 牛腩、牛肉片、牛肉丸 雞翼、豬肉、豬肉丸、豬潤。 唔稱得上好好食。湯底食到最後可能凍咗有啲咸。可以自行調味最後配埋嘢飲,泰仔凍奶茶,盛器特別, 這是凍奶茶但沒有冰, 唔使急住飲, 放耐咗都唔怕啖味。奶茶質地好滑
去銅鑼灣行街 經過間鋪頭聽到有人嗌 「正宗泰國船麵」
呢排鍾意食船麵嘅我立即入去霸返個靚位 😃

好鍾意兩塊脆卜卜嘅豬皮,
湯底食到最後可能凍咗有啲咸。
可以自行調味

最後配埋嘢飲,泰仔凍奶茶,盛器特別,
2019-06-23 32 浏览
窮遊香港-第二次食船麵.話說第一次食船麵伏到喊 搞到有陰影今日又搵到間 好似好正 即刻試下呢間係銅鑼灣既船麵細碗都係$12姐但真係2啖就食完但但勝在可以試哂唔同款大碗就大概$48-58.有湯麵 有撈麵味道方面呢間好評 湯底 係一個幾濃骨味👍🏻偏鹹既湯底 但唔會死鹹 加埋麵底岩岩好.⭐️泰式奶茶 偏淡味我鐘意濃d甜味正常.特別講講⭐️泰式龍眼冰 好評個底偏甜 眼蜜蜜味 夠香甜而且夠冰 夏天飲好正.#船皇 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣謝斐道526號地舖.⭐️評分:味道:4.5/5 好過第一次果間好多環境:3/5服務:3/5抵食:3.5/5
窮遊香港-第二次食船麵

特別講講
⭐️泰式龍眼冰 好評
個底偏甜 眼蜜蜜味 夠香甜
而且夠冰 夏天飲好正
#船皇 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣謝斐道526號地舖
⭐️評分:
味道:4.5/5 好過第一次果間好多
環境:3/5
服務:3/5
抵食:3.5/5
2019-06-22 32 浏览
見網上有媒體介紹呢間餐廳,朋友就建議一齊去試下啦👭👭我地每人叫左一個船皇湯麵,朋友叫左個湯河,啲河粉好厚身,朋友話食落口感一舊舊咁,我就叫左個金邊粉,味道都還可以接受,啲麵唔算多,但就有好多餸😋個炸豬皮口感好特別
2019-06-21 28 浏览
走過繁華既街東角道,謝斐道,一路走到船皇重新上路。平日實在是冇時間慢慢細味銅鑼灣,今日銅鑼灣一日遊既中途站就是去了船皇充充電。要煮碗麵,可以係三個鐘 亦可以係三日。要當中既誠意和心機,今次呢碗船麵殊不簡單,由選料,調味,烹飪 都食出廚師既功架。船麵用料多,有豬皮,魚蛋,豬肝,牛肉,雞翼等。配上幼滑既米粉,吸湯力一流,食麵如飲湯。雞串燒和牛串燒各兩串,肉仍然是滑和入味。炸春卷,果然新鮮炸,食到有蝦,豬肉同芋泥。好有風味飲品有奶茶,又滑又香濃,收貨。整體屬cp值高,值得去。
走過繁華既街東角道,謝斐道,一路走到船皇重新上路。

雞串燒和牛串燒各兩串,肉仍然是滑和入味。

炸春卷,果然新鮮炸,食到有蝦,豬肉同芋泥。好有風味

飲品有奶茶,又滑又香濃,收貨。

整體屬cp值高,值得去。
2019-06-21 4636 浏览
泰式船河唔係間間泰菜都有提供。 經過銅鑼灣近世貿中心這間專門食船河, 非常吸引,價錢唔貴一於入去試吓。餐牌主要分湯河,撈麵或者小食。留意到細碗份量只係賣十二蚊!? 雖然只係mini size, 可以試多幾款都幾過癮!豬肉,豬肉丸,豬潤湯麵(細碗)$12試吓個湯底, 非常濃郁 但唔會太重味和鹹, 豬肉丸爽彈,豬肉片有肉味,,雖然得兩啖,啱啱好再試另一碗!雞絲,雞翼撈麵( 細碗 )$12撈麵嘅汁偏甜, 可能唔走辣會比較惹味。 米粉夠幼細, 雞絲經過調味,極滋味。牛腩牛肉片牛丸湯麵(細碗)$12湯底係一樣, 牛腩煮到超入味, 又夠腍。 牛丸彈牙, 少食更加滋味!船皇湯河$58冇細碗選擇, 材料極為豐富。 剛才細碗粉麵裏嘅材料全部都出現一次。 脆脆嘅豬皮增加口感。成個湯嘅味道靈魂所在係中間爆香嘅 蒜汁, 味道比蒜蓉更加濃烈, 非常重口味, 試過就知道 佢哋霸氣。 揀了這款河粉, 好厚好粗好闊, 咬落爽口夠滑, 味道和口感都唔錯。熱辣辣即叫即炸, 每一件切開嘅春捲都有蝦肉, 夠足料! 春卷皮夠酥脆, 配合美味餡料食唔停口! 非常推介。泰仔奶茶( 跟餐 $18)招牌嘅冰碗奶茶 ,完全冇冰, 隻碗雪

餐牌主要分湯河,撈麵或者小食。

豬肉,豬肉丸,豬潤湯麵(細碗)

豬肉,豬肉丸,豬潤湯麵(細碗)$12

雞絲,雞翼撈麵( 細碗 )

雞絲,雞翼撈麵( 細碗 )$12
牛腩牛肉片牛丸湯麵(細碗)

牛腩牛肉片牛丸湯麵(細碗)$12

船皇湯河$58
冇細碗選擇, 材料極為豐富。
剛才細碗粉麵裏嘅材料全部都出現一次。 脆脆嘅豬皮增加口感。

泰式炸春卷

[泰式炸春卷]

泰仔奶茶( 跟餐 $18)
招牌嘅冰碗奶茶 ,完全冇冰, 隻碗雪到好凍, 奶茶keep住都會好冰凍。
奶茶和一般泰式奶茶冇大分別, 茶味唔算濃。

凍柚子檸檬梳打(跟餐$15)
要好好攪拌, 柚子蜜沉在碗底。 夠凍唔太甜!
牛腩牛肉片牛丸湯麵(細碗)
泰式炸春卷
2019-06-20 21 浏览
男友今晚要開OT🥺,黎銅鑼灣搵佢陪佢食晚餐打氣。雖然要快食,但都要食得好。 見到依間船皇,餐牌主打食船麵,突然懷念泰國既美食。 見環境乾淨整潔,價錢唔貴一於幫襯下。-船麵有湯麵同撈麵,天氣熱唔太想食湯類。 點左碗「雞絲、雞翼撈麵」 $48。 最特別的是可自由選配河粉、金邊粉、米粉、蛋麵。 我選擇左蛋麵!麵質爽身很彈牙,雞絲份量多,仲有入味的滷水雞翼! 最欣賞的是自家製的辣醬!很香口,辣而不攻鼻。-餐廳小食都有多款,我地點左「泰式炸蝦卷 」$22 有3件 。蝦卷炸至金黃酥脆,油瀝得乾身不油膩。蝦肉🦐口感亦挺爽彈-凍青檸梳打 $15食完炸野,來一杯冰凍鮮青檸水梳打!爽!P.S 個器皿很有泰式風情-

凍青檸梳打 $15

2019-06-20 24 浏览
上星期六陪男友去大球場睇波☀️雖然好熱,但都感恩藍天白雲終於冇落雨。 睇波前,我地去銅鑼灣食過快lunch 。早前網上睇介紹,依間「船皇」既船麵平靚正。 一於去試下。-船皇湯麵 $58鍾意佢樣樣都有,岩哂咩都想試既我。配料豐富:牛腩、牛肉片、牛肉丸、雞絲、雞翼、豬肉、豬肉丸、豬潤。 丸類相當爽彈、牛腩軟稔入味。麵類有四款選擇,我揀泰國特式金邊粉,質感軟滑;湯底微辣開胃,味道又恰到好處。-$22 加份小食:串燒沙爹雞肉,即叫即燒熱辣辣,點埋辣醬挺惹味。-跟餐加$15 黎杯透心涼既泰式龍眼冰 !龍眼肉新鮮爽甜,超爽!

船皇湯麵 $58

2019-06-20 34 浏览
香港人愛到泰國旅遊,品嚐當地庶民美食,特別是那碗新鮮即煮的船麵,甫端上檯已香氣四溢,讓人吃個不停。最近就有一間在曼谷創立廿多年的船麵店登陸香港,據說麵店由車仔檔起家,入舖後人氣不絕,至今在當地有約 50 間分店,而香港店則是品牌嘅第一間海外店鋪。餐廳位於銅鑼灣謝斐道 526 號地舖,店內地方不大,只有約 40 個座位,不過環境光猛潔淨,加上檯櫈擺放得絕不密麻,所以坐得很鬆動。店內其中一邊牆身畫上了品牌車仔檔年代的情景,充滿泰國風味。先細看餐牌,麵食分為兩大類,有湯麵同撈麵,另外亦有 10 款小食同一系列飲品可供選擇。至於麵底方面就有四款,分別為蛋麵、米粉、金邊粉及泰國河粉,另外客人亦可以自選辣度,有唔辣、小辣、中辣同大辣。本來想點幾款細碗麵條試下,可惜午市及晚市繁忙時段只供應大碗,所以決定只揀一碗小辣嘅船皇湯麵 ($58)  配泰仔凍奶茶,再留肚吃小食。麵底揀咗金邊粉,先嚐一口湯底,湯底以大量牛骨、十多款香料及新鮮豬血炮製,入口濃郁鮮香。金邊粉切得幼細,不太軟綿而稍有嚼口,實在難得。至於餸料方面就有牛腩、牛肉片、牛肉丸、雞絲、雞翼、豬肉、豬肉丸、豬潤及炸豬皮等,用料超豐富,配以秘製醬料
本來想點幾款細碗麵條試下,可惜午市及晚市繁忙時段只供應大碗,所以決定只揀一碗小辣嘅船皇湯麵 ($58)  配泰仔凍奶茶,再留肚吃小食。麵底揀咗金邊粉,先嚐一口湯底,湯底以大量牛骨、十多款香料及新鮮豬血炮製,入口濃郁鮮香。金邊粉切得幼細,不太軟綿而稍有嚼口,實在難得。至於餸料方面就有牛腩、牛肉片、牛肉丸、雞絲、雞翼、豬肉、豬肉丸、豬潤及炸豬皮等,用料超豐富,配以秘製醬料,入口甜中帶辣,非常惹味。
跟湯麵的泰仔凍奶茶 ($18),份量亦絕不欺場,奶茶以冰凍的銀碗盛載,入口不會太甜膩,質感濃滑,茶味醇香有層次。
至於小食方面,今次一囗氣揀咗三款,包括有泰妹雞翼 ($22)、泰式炸春卷 ($22) 同串燒沙嗲牛肉 ($28/2串)。雞翼以蜜糖和泰國辣椒粉等醃過後再炸,食落微辣香口。另外炸春卷同串燒沙嗲牛肉,味道亦不俗,春卷炸得非常香脆,皮薄餡滿,沾上泰式酸甜醬吃,令人胃口大開。牛肉串肉質軟嫩,吃時再蘸一層厚厚的沙嗲醬,辛香開胃。

離開時見到旁邊食客點了船皇撈麵,賣相亦不俗,下次有時間會再嚟試下。
2019-06-15
2019-06-20 36 浏览
去開銅鑼灣行街,見到有間食泰國麵,因為未食過,於是入去試吓。入面坐得都幾舒服,完全唔迫,全部裝修都係以木為主。睇睇餐牌主要分湯麵同撈麵2大類,我地叫咗1個船皇撈麵同雞絲+雞翼湯金邊粉。每張枱都有3樽調味料,分別有泰式酸辣汁、魚露同辣粉,因唔同人喜好自己調教,非常貼心。船皇撈麵-係最抵食,因為一碗已經有齊晒樣樣餸,雖然係撈麵,不過d醬汁吸收晒喺d麵入面,所以一d都唔會覺得唔夠味,而且d麵都非常彈牙,而d餸我覺得一d都唔似港式嘅味道,每樣都好好食,最驚喜上面有塊炸豬皮,食落卜卜脆,一d都唔油膩,所以我地再encore叫一碟豬皮小食雞絲雞翼金邊粉-首先試吓佢個湯先,飲落非常濃郁,d餸份量都唔少,因為d雞翼真係好大隻,隻雞翼鹵得非常入味,而又不會鹵得太淋,唔會完全冇口感,而雞絲食落又唔鞋,睇佢嘅質感,應該係手撕,雞絲同金邊粉都能夠吸晒d湯嘅精華,好好食。除咁豬皮,我地都叫咗泰式炸蝦卷,炸得非常香脆,隻蝦出面有薯絲包住去炸,所以特別脆,出面脆入面爽口,非常好食。當然唔少得叫杯消暑青檸梳打啦,佢地都幾特式,係用個鐵碗裝住唔係用杯,飲落淡淡嘅青檸香味,非常清新解渴。

入面坐得都幾舒服,完全唔迫,全部裝修都係以木為主。

每張枱都有3樽調味料,分別有泰式酸辣汁
、魚露同辣粉,因唔同人喜好自己調教,非常貼心。

2019-06-19 29 浏览
香港泰國野特別多,應該是d人去完覺得泰國菜都幾好味,所以帶翻香港。銅鑼灣是美食競爭激烈的地方,呢間船皇都幾受歡迎,尤其是個小船麵。地方ok大,橙色格調,好warn。可以選擇金邊粉,河粉,麵等,我一般都食金邊粉,唔會有選擇困難症。撈粉+奶茶可以平d,唔知泰國的奶茶同台灣有咩唔同呢?泰國奶茶是用錫碗裝¬_¬`喔,凍飲不錯,比起台茶,好似更清甜d,無咁油。招牌撈粉材料多多,丸,炸豬皮,雞肉,牛肉,仲有豆芽香菜撈粉比較干身,食落清爽d,適合夏天~
地方ok大,橙色格調,好warn。

招牌撈粉材料多多,丸,炸豬皮,雞肉,牛肉,仲有豆芽香菜
撈粉比較干身,食落清爽d,適合夏天~
難得出返啲啲陽光之際😆🌤去搵朋友行街街下之前🤪當然要食返餐好既醫下肚補充下先啦🤤🍴位於銅鑼灣謝斐道既船皇喺銅鑼灣站D1出口經景隆街行過黎亦十分方便😆呢度簡約既環境裝修🙈卻有濃濃既泰式風味散發著☺️🇹🇭牆壁上一幅幅泰國菜色及泰漁農既相片☺️盡顯泰國特色風味☺️🇹🇭充滿泰式風味既環境☺️亦煮出泰式香味既「泰濃麵」🤪🤩🍜船皇湯麵 vs 船皇撈麵將泰國傳統麵食再配合新式煮法😆煮出具特色既船湯麵撈麵☺️🍜店鋪亦細心的讓食客有多款麵底選擇😆小肥揀左食泰國野最愛既蛋麵麵底🍜😋蛋麵烹調時間合宜令麵質更爽口🤤另有牛腩、牛肉片、牛肉丸、豬潤、雞翼、豬肉以及雞絲、豬肉丸既配料😋有多款配料既配合亦相當豐富🤤再配合秘制泰式船湯更帶出麵底配料鮮味🍜🤩而撈麵配以秘制撈麵醬汁既豬油配合啖啖郁香🤤🍜串燒沙嗲雞肉除左麵食亦有唔同串燒燒物供應😆經醃製既雞肉串肉質滑嫩燒得夠哂香口之餘🐔🤤肉質滑嫩配合濃香沙嗲更為惹味🤤

難得出返啲啲陽光之際😆🌤

煮出具特色既船湯麵撈麵☺️🍜
店鋪亦細心的讓食客有多款麵底選擇😆
小肥揀左食泰國野最愛既蛋麵麵底🍜😋
蛋麵烹調時間合宜令麵質更爽口🤤
另有牛腩、牛肉片、牛肉丸、豬潤、雞翼、豬肉
以及雞絲、豬肉丸既配料😋
有多款配料既配合亦相當豐富🤤
再配合秘制泰式船湯更帶出麵底配料鮮味🍜🤩