2022-10-15
好耐都冇食蒸汽火鍋,朋友上網睇到呢間蒸氣火鍋係一人一鍋,由於未試過所以就嚟試下。亦都適逢大閘蟹嘅季節,咁就順便黎食大閘蟹,我地一人叫左一個餐share來吃。橫行無忌套餐($398):有一公一乸大閘蟹,我自己就鍾意食公多啲,因為公嘅膏比較滑,同埋比較多,啲膏好鮮甜,而且大閘蟹嘅size都大隻,重4両半,仲望到佢眼仔碌碌。蟶子皇都好大隻而且新鮮,而時令海鮮係蚌。蝦一人有三隻,蝦啖啖肉,而且亦都爽口。蜆嘅份量好多,望到有蜆都仲識郁,而且蜆嘅肉身肥美多汁,冇沙。鮮魚片冇骨,而且肉質嫩滑,食到魚嘅鮮味。鮑魚同元貝都係大大隻,口感彈牙。呢個餐可選安格斯牛肉,肉類可以揀兩份,所以我地兩份都揀安格斯牛肉,牛肉肉味香,而且口感柔軟。呢個餐一開始職員會落定南瓜,食到接近尾聲,職員會留意住客人嘅進度,會幫我哋煮粥,粥吸收哂海鮮嘅味道,呢個先至係精華。九品芝麻套餐($218)首先有刺身:帆立貝,北寄貝,甜蝦。炸物:章魚丸,炸粉唔會太厚身,都唔錯。肉方面我地揀左雞肉同埋豬肉,雞肉肉質嫩滑,而且好大件,豬肉都幾甜。蔬菜種類都好多,有南瓜,金菇,冬菇,生菜,粟米,而且都非常新鮮。職員會幫手加魚湯,然後水滾就可以煮米
橫行無忌套餐($398):
蟶子皇都好大隻而且新鮮,而時令海鮮係蚌。
蝦一人有三隻,蝦啖啖肉,而且亦都爽口。
鮮魚片冇骨,而且肉質嫩滑,食到魚嘅鮮味。
鮑魚同元貝都係大大隻,口感彈牙。
九品芝麻套餐($218)
首先有刺身:帆立貝,北寄貝,甜蝦。
炸物:章魚丸,炸粉唔會太厚身,都唔錯。
職員會幫手加魚湯,然後水滾就可以煮米線。
呢個餐我地追加左一隻元貝(+$38)。
餐廳設計好靚,而且蒸爐使用非常方便,教好時間就開始蒸,蒸完仲有自動保溫功能,加上私隱度很高,令人食得好自在。
食到非常飽,套餐最後會有糯米糍,我地分別揀左芒果同雲呢拿,有埋甜品嘅一餐就真係更加滿足。