2008-12-29 22 浏览
因為看過KC及JP的食評後,已被芺蓉蛋飯深深吸引,試過星期日摸門釘,今次再接再勵,終於食到啦!可借...無毫考慮下已叫芺蓉蛋飯,之後才知有特色與普通的分別,伙記說是料多D、醬油特別D,最搞笑是對面食客是叫普通$26的,與我的$34芺蓉蛋飯一式一樣,不知有可分別,像是要小學生在兩幅差不多的圖晝上,要努力尋找不相似的地方。厚厚的煎蛋塊蓋滿飯面,材料不少,但特色的味道很普遍,我還是推介昌記的芺蓉蛋飯。我見牆上貼著三文治套餐,原來中午時間沒有這個優惠,又沒有寫上供應時間。再來的奶茶,何謂茶味之有,只有滿口奶羶。服務也不見得好,兩個落單的似是老闆,他們似是心不在然,我要「留邊走油」的三文治也做不到,第一次「無邊走油」,換了第二次後是「有邊有油」。而奶茶我要的少奶,又變了「正常」的多奶,所以我會俾喊面。

再來的奶茶,何謂茶味之有,只有滿口奶羶。

羶味奶茶
特色芺蓉蛋飯
茄牛治
2008-12-28 7 浏览
This is not the first time for me to come to this restaurant. In order to avoid the crowd, I go to 茶餐廳 on Christmas Eve with few friends. Luckily, I have the chance to try the chicken wings (糯米雞翼), but it's not really impressive. Anyway, 芙蓉蛋 and 醋香豬扒 are really really tasty which I think is a must in this restaurant. Still, this is one of my favorite restaurant and I would come often.

• 芙蓉蛋
  • 醋香豬扒
2008-12-07 6 浏览
一心黎叫糯米雞翼, 點知要2日前訂, 失望試招牌特色生炒牛肉飯, 炒得唔算乾, 油, 味道一般, 中式飯加D雜菜粒, 我玩煮飯仔就會, 好多茶記都好過佢.叫特色飯冇餐飲架, 成14蚊杯...滿坐, 又唔係要排隊, 人手少, 等落單, 上菜又等成廿幾分鐘, 想訓... 招牌菜要預訂, 唔通雞翼師傅只係客串係度做? 名人效應, 唔好話特登, 經過都未必黎.
一心黎叫糯米雞翼, 點知要2日前訂, 失望
叫特色飯冇餐飲架, 成14蚊杯...

• 得杯凍咸檸七
2008-12-04 6 浏览
森美末介紹之前已經常來開餐,當然,特色芙蓉蛋飯,特色生炒牛肉飯,特色蒸飯等都吃過好多次!(記住加左特色係食物名前的都特別好食)除左呢幾樣大家都食下!的確係好味!PS.但最近因為電視的介紹吸引左勁多人慕多而來! 佢地可能做唔切,所以有時水準唔穩定! 平時唔使點樣等位,服務都幾好!!而家就為太多人又要排隊D侍應又燥底左!!
除左呢幾樣大家都食下!的確係好味!
PS.但最近因為電視的介紹吸引左勁多人慕多而來!
佢地可能做唔切,所以有時水準唔穩定!

2008-12-03 20 浏览
上星期日無記飲食節目中,森美介紹銅鑼灣中央圖書館對面的興發茶餐廳,推介了黑糯米雞翼、特色生炒牛肉飯及特色芙蓉蛋飯,奇怪的是,想當年在附近中學讀書,近年亦常路經此地,整條街的食肆也差不多試過,偏偏是興發走漏了眼,怪自己有眼無珠,同時間也相約友好去試食...夜晚約七點到達,剛好茶餐廳還剩兩個近門口位,搭臺沒大問題,只是近門口位的確相當危險,玻璃門又開又閂,令我全程食得份外小心,小心撞親,但看看餐廳內迫得水洩不通,更誇張的是七點後竟大排長龍,連平日的生意也這麼旺場,看來電視宣傳真的居功不少!辛苦迫來志在食,首要目標『黑糯米雞翼』卻已沽清,阿姐表示此道菜要一日半前預先打電話預留,否則只有白行一趟,萬想不到一間外表普通的茶餐廳竟要預訂菜式,雖略感失望,唯有退而求其次,特色生炒牛肉飯及特色芙蓉蛋飯各一,另加兩杯凍檸茶。先來的是特色生炒牛肉飯,飯炒得乾身,粒粒分明,色水也較普通的生炒牛飯為深,配料除了牛肉外,也加了一起雜菜粒令飯多了一起生氣,食落炒飯確頗具鑊氣,唯味道並不驚為天人,特色看似流於表面,味道方面,仍是停留在普通生炒牛肉飯的空間內,而且在生炒飯中加上雜菜粒,跟窩蛋免治牛飯加青豆有同一個問題

辛苦迫來志在食,首要目標『黑糯米雞翼』卻已沽清,阿姐表示此道菜要一日半前預先打電話預留,否則只有白行一趟,萬想不到一間外表普通的茶餐廳竟要預訂菜式,雖略感失望,唯有退而求其次,特色生炒牛肉飯及特色芙蓉蛋飯各一,另加兩杯凍檸茶。先來的是特色生炒牛肉飯,飯炒得乾身,粒粒分明,色水也較普通的生炒牛飯為深,配料除了牛肉外,也加了一起雜菜粒令飯多了一起生氣,食落炒飯確頗具鑊氣,唯味道並不驚為天人,特色看似流於表面,味道方面,仍是停留在普通生炒牛肉飯的空間內,而且在生炒飯中加上雜菜粒,跟窩蛋免治牛飯加青豆有同一個問題,『畫蛇添足』,我自己就沒甚好感了,所以覺得這飯只是一般而已;至於特色芙蓉蛋飯,一大塊芙蓉蛋覆蓋白飯,賣相討好,蛋入口後散發出一種微微的咖哩味,甚為惹味,少少的創意改革了傳統的芙蓉蛋飯,的確夠特別,唯內裡配料份量不足,特別是芽菜能再加一些會更好,好味但不滿足!

每人四十大洋的一餐晚飯,價錢尚算合理,心裡仍想試那馳名黑糯米雞翼,但要事先預留的話,的確比較唔方便,始終這裡只係一間茶記,既然甚多客人敗興而返,店方會否考慮每晚準備多一些應市呢?

結帳時我問老闆娘,特色生炒牛肉飯有咩特色? 佢話係"醬料不同,配料多一些";我再問,最近係咪好多人問你炒飯有咩特色? 佢面露尷尬答"係呀~"
特色芙蓉蛋飯
特色生炒牛肉飯
凍檸茶
特色芙蓉蛋飯
特色生炒牛肉飯
凍檸茶
2008-12-02 7 浏览
去完報道會之後擝嘢食,老婆提議話去森美介紹的茶餐廳,我唔敢反對,但都事先提醒,分分鐘唔係講得咁好的,去到唔見有人招呼,自己入去揾位,見到卡位有兩個位想坐落去,個企堂哥哥即時叫我地出去排隊,我地係頭位............即時又講好多嘢賣晒,重食唔食,算有交帶,入到去坐低,就要生炒牛肉飯,星洲炒米....................唔講咁多無謂嘢,即時入肉.....生炒牛肉飯...........碟底滿是油,連我老婆都話唔掂,味道亦唔係好星洲炒米...............一拿出來給我看到已經唔合格,米粉的水份太高(濕的)我意料中的結果......

我意料中的結果......
2008-12-01 7 浏览
最近愛一人單胃週圍遊,一日,來到近來人氣急昇,在電視及電台傳媒大力宣揚的人氣茶餐廳。一人單騎,當然不可能嚐盡其招牌菜啦,就鎖定其中兩樣:特式生炒牛肉飯(HK$36) 及特色黑糯米釀雞翼 (HK$48)。久聞廚師師承農圃,糯米釀無骨雞翼一菜應無問題,亦見牆上及玻璃門上大篇幅推薦這個特色生炒牛肉飯,想頭餐應該會是精彩的一個開頭。下午一時左右來到,難得有單位不用等,連呼好彩,信步入座。看見左右都是吃午市的特色盅頭蒸飯套餐,連中湯不過HK$26, 思遷,但想既然一場專誠為特色生炒牛肉飯及黑糯米釀雞翼而來,就按原定計劃罷。問過伙記,原來午市真的是沒有黑糯米釀雞翼,唯有單來一味特色生炒牛肉飯,炒飯亦很快炒好,不一會便來到了。平心而論,這個炒飯不難吃,大大碟的,亦炒得夠乾身,免治牛肉下得不吝嗇,熱呼呼的,賣HK$36其實看來亦無甚可挑剔。但我對此炒飯的評價是:”有嚴重的主觀願望落差,又是另一道傳媒過份喧染的菜餚”,原因是我吃過更好的,還要不止一處。 看倌看到這裡可能覺得在下不過是另一個說強於做的雞蛋裡挑露骨頭者。諸位,其實不然,因為從來震撼人心及令人感動的食物,都是必定具有一樣特殊的條件,就是其獨特

看倌看到這裡可能覺得在下不過是另一個說強於做的雞蛋裡挑露骨頭者。諸位,其實不然,因為從來震撼人心及令人感動的食物,都是必定具有一樣特殊的條件,就是其獨特的原創性(What makes it distinguish from the others)。舉個例說,相信大家都吃過不少富貴雞/叫化雞,但為何大家對海景軒的富貴雞趨之若鶩?至於大家吃過更多的叉燒,去到西苑吃時為何大家還要encore?相信透過上述的例子,大家應該都明白我的意思了,一言以敝之,一字記之曰:心! 說回這個特色生炒牛肉飯,在下找不到what makes it stand out from the others, 但相信若果炒的時候加些Parsley或胡椒粉,甚至下白蘭地去炒,相信會更有其傳頌的理由。是次,在下對這個”名物”,失望。

希望下次去吃黑糯米釀雞翼會有更佳感受。
(非会员)
2008-11-30 3 浏览
星期六晚6點幾同媽媽兩個人去食. 叫左一碟生炒牛飯同一碗特色牛腩河...碟生炒牛飯味道普通... 色水又唔均勻... 碗牛腩河仲衰... D牛腩入面凍冰冰.... 又細碗... 女仔食都唔夠飽... 下次都唔會再去...

星期六晚6點幾同媽媽兩個人去食.
叫左一碟生炒牛飯同一碗特色牛腩河...
碟生炒牛飯味道普通... 色水又唔均勻...
下次都唔會再去...
聞兩日去左食。果然出名,十二點已經爆晒,重見到好多學生哥黎食。噫,宜家既學生真有米,成四十銀一碟炒飯都叫,邊個話金融海嘯﹖叫左人人贊好的牛肉炒飯,開始等。等呀等...喂,成本書都刨完,半個鐘喎﹗影都無﹖一問,原來被隔離檯的人截劫左﹗對晒唔住,送晒例湯,都重係慶慶地。等呀等...又等左四個字,終於都有啦。呢碟就係我等左成九個字的炒飯﹖色水唔均勻,炒到飯粒唔散,入口唔乾爽,落味亦都唔夠,真係可怒也~又係一輪對唔住,話太多人,今日水準唔係太穩定。唉,可能真係早去,或者下午茶去,先食到大家贊好的炒飯卦。
聞兩日去左食。
果然出名,十二點已經爆晒,重見到好多學生哥黎食。
叫左人人贊好的牛肉炒飯,開始等。
等呀等...
對晒唔住,送晒例湯,都重係慶慶地。
等呀等...
又等左四個字,終於都有啦。
又係一輪對唔住,話太多人,今日水準唔係太穩定。
唉,可能真係早去,或者下午茶去,先食到大家贊好的炒飯卦。
2008-11-26 4 浏览
想不到, 一個電視節目竟然令一個外賣需要等45mins (下午1時45分開始等).叫了個特色的, $38, 不平.回家後打開, 濃濃的醬油色, 粒粒米飯鮮明. 賣相吸引. 以為會很鹹, 但是剛剛好. 牛肉夠碎, 入味.出色的炒飯, 雖然偶然有幾顆仍是米白色, 吃得過.不過, 要等45mins可能我要考慮下.
想不到, 一個電視節目竟然令一個外賣需要等45mins
(下午1時45分開始等).

叫了個特色的, $38, 不平.

回家後打開

出色的炒飯
, 雖然偶然有幾顆仍是米白色, 吃得過.

不過, 要等45mins可能我要考慮下.
  • 特色生炒牛肉飯
2008-11-24 10 浏览
十月廿五‧小雪 是食友JP推介的一間店子,但拖了半年有多才來幫襯。周未的下午,十二時許,全店爆滿,果然旺場。幸好在店子的角落找到二人位坐下,不用搭檯。 這裡供應的食物可不少,但選的也是食友推薦的,就是生炒牛肉飯及芙蓉蛋飯。店員問「要普通的還是加錢的?」食友拋下的錦囊是「要加!」,加的就是4蚊。 兩碟飯來到,熱條騰騰的,見芙蓉蛋飯不易涼掉,就先吃生炒牛肉飯。 生炒牛肉飯炒得粒粒分明,米粒有光澤,看起來是足料又夠色,賣相很不俗。吃一口,不算是炒得很乾身,也有點油膩,不過味道就真不錯,蛋香及碎牛肉的味道很足,加上不少的蔥花,是令人一口一口不停的吃。這碟生炒牛肉飯,確實是比坊間的同類出品優勝的。 芙蓉蛋飯也要了「加四蚊」的,在外表看起來沒有多大分別。蛋煎得不算鬆軟,薄薄的,而吃起來口感幾煙韌,幾得意的,似乎是下了粉去調的,個人而言,比較喜歡平時的「鬆厚」版本。配料可十足的,有叉燒粒、蝦及蔥等等,幾豐富的。飯底夠多,吃起上來很飽肚。 問招呼的阿哥「加四蚊」同「唔加四蚊」,他的答應是「料多d,醬油多d,炒得好d」,總之就「好食d」,咁就夠了,那大家也請不要慳那區區4蚊。 另外見有黑糯米釀雞翼,索價
十月廿五‧小雪

另外見有黑糯米釀雞翼,索價48蚊一只,不便宜。但見一隻隻釀了糯米的雞翼吊在廚房裡風乾,幾認真的,也來一隻試試。即叫即炸,外脆內嫩,很不錯的。黑糯米本身調得夠味,薑未下得多,也幾好吃。再看牆上的剪紙報導,原來大廚之前是在農甫工作的,怪不得之,也可以一試。而我要這個雞翼時,主理人再三交帶要「留番三隻來拍野」,不知不用「拍野」的時候,會不會可以在午市吃到釀雞翼?

見隔離檯的例湯樣子很對辦,也來一碗。是淡菜豬骨湯,鮮甜味清潤,沒有味精的,也可以一試。8蚊一碗,對於我這些愛湯之人來說,不可以錯過。

招呼的夠哥原來服務很一般,但見我影相,態度好得多了。

埋單132蚊,不便宜,但吃得滿意,食物也有水準,值得一試。

題外話:在此特地謝謝食友JP的推介之餘,亦祝他們一家在內地生活安穩,吃得好,健康快樂。
生炒牛飯值得加四蚊
芙蓉蛋飯不是個人喜歡的類型
黑糯米釀雞翼很不錯
淡菜豬骨湯美味
生炒牛飯值得加四蚊
芙蓉蛋飯不是個人喜歡的類型
黑糯米釀雞翼很不錯
淡菜豬骨湯美味
  • 加四蚊的生炒牛肉飯,黑糯米釀雞翼
2008-09-04 5 浏览
This is certainly one of the best (if not the best) char charn ting I have tried so far. The chef really knows what he is doing - you only need to compare with the food at the store next door and you will know what I mean (MSG +++++ compared with no MSG). I have tried almost all the famous stuff mentioned by the other patrons and they are simply great. I think we should support such a good store by paying them a visit every now and then. Price is no doubt on the expensive side but I think it is worth it. Hygienic condition is acceptable. A true gem in CWB.
  • Fried rice with beef
  • fried rice with egg omelette
  • pork in vinegar sauce
2008-07-14 6 浏览
本身經常身處海外,熱愛聽森美小儀,和很多其他人一樣,於少年食神節目聽到呢間茶餐廳,當時已經決心今次返香港去一去,睇吓係唔係真係咁架勢。既然聽得森美小儀,叫得都係例排嘢...特式生炒牛飯,醋香豬扒,已經有好多食評,所以唔多講了,總之一句都上述都係好食既!我同另外一個朋友驚唔夠食所以問靚仔哥哥有咩介紹,佢就話新返四季豆好新鮮,咁咪信佢試吓囉,果然,和係外國食到既四季豆炒馬拉盞唔同,調味同我食開既唔同,對我黎講係一隻正既新調味,如果你哋經開而靚仔哥哥又話四季豆新鮮,記住試試!
本身經常身處海外,熱愛聽森美小儀,
和很多其他人一樣,於少年食神節目聽到呢間茶餐廳,
當時已經決心今次返香港去一去,睇吓係唔係真係咁架勢。
既然聽得森美小儀,叫得都係例排嘢...
特式生炒牛飯,醋香豬扒,已經有好多食評,所以唔多講了,
總之一句都上述都係好食既!

我同另外一個朋友驚唔夠食所以問靚仔哥哥有咩介紹,
佢就話新返四季豆好新鮮,咁咪信佢試吓囉,
果然,和係外國食到既四季豆炒馬拉盞唔同,
調味同我食開既唔同,對我黎講係一隻正既新調味,
如果你哋經開而靚仔哥哥又話四季豆新鮮,記住試試!
正,四季豆
2008-06-21 3 浏览
未入到去, 同男朋友已經係門口出面見到雜誌既報導所以已經鎖定左我地食特色芙蓉飯, 同埋特色生炒牛肉飯叫哩D 野食送飲品/ 例湯, 尋日既時日例湯係老黃瓜湯特色芙蓉蛋飯: 蛋好足料, 有蛋, 叉燒, 蝦, 洋蔥, 芽菜, 整個蛋包住淋有豉油既飯特色生炒牛肉飯: 粒粒分明, 不過我厭佢落左D 雜豆入去, 下次醒目要走雜豆先得 老黃瓜湯: 飲得出幾足料, 同埋冇落味精D 野食黎到已經急不及待食, 都唔記得影相, 下次黎再食一定要記得影同埋要試下醋香豬扒!不過我有樣野我唔係好明, 就係特色同唔特色有咩分別?
未入到去, 同男朋友已經係門口出面見到雜誌既報導
所以已經鎖定左我地食特色芙蓉飯, 同埋特色生炒牛肉飯
叫哩D 野食送飲品/ 例湯, 尋日既時日例湯係老黃瓜湯

老黃瓜湯: 飲得出幾足料, 同埋冇落味精

不過我有樣野我唔係好明, 就係特色同唔特色有咩分別?
2008-05-29
貴為鎮店之寶的黑醋豬扒 ($68),上枱時已經聞到糖醋醬汁的酸香甜味。豬扒走過油,件件香口,吃落甜甜酸酸的,味道討好。揚州炒飯($28) 炒得不油膩,夠乾身,可惜炒得不夠均勻,有幾啖飯好像沒什麽味道似的。這次沒有遇上黑糯米釀雞翼,再來時,希望會有機會品嘗得到。

這次沒有遇上黑糯米釀雞翼,再來時,希望會有機會品嘗得到。