2009-07-23 53 浏览
今天是我的好朋友grace要生bb的大日子, 約了另外兩位好朋友一同於摩頓台先食lunch, 再去附近的法國醫院探grace及她的初生baby. 一個月前跟老公來這兒食lunch, 覺得這兒的食物水準很好, 所以今日我推介我2位朋友要來這兒食lunch. 我們3人點了冬瓜火腩飯, 生炒牛肉飯, 芙蓉蛋飯, 醋香豬扒及3杯凍奶茶, 每人約$60, 這兒的食物碟頭頗大, 所以打包了大半碟的豬扒及半盒芙蓉蛋飯, 下次3個人再來食lunch時, 還是點2個飯加豬扒就足夠了. 今次我2位朋友都說這兒的食物有獨特風味, 火喉夠, 炒功一流及份量夠晒多. 1. 醋香豬扒 ($58)一大碟的豬扒約有10塊, 豬扒煎得乾身, 咬落煙韌, 有口感, 醬汁用上了白醋, 蜜糖及祕製醬汁, 味道濃郁兼帶酸醋的濃香, 非常惹味. 2. 冬瓜火腩飯 ($3x)這個火腩飯不是特色小菜牌上的菜色, 所以吃前並沒有太大期望, 誰知吃過後, 才發現很有驚喜. 火腩是超厚切, 咬落啖啖肉, 卻又不會太硬太實, 火腩味甘香. 我最喜歡這個冬瓜, 不是一般的貨色, 外表呈微微青綠色, 味甜夠淋卻有咬口, 絕不是淋巴巴.

1. 醋香豬扒 ($58)

2. 冬瓜火腩飯 ($3x)
這個火腩飯不是特色小菜牌上的菜色, 所以吃前並沒有太大期望, 誰知吃過後, 才發現很有驚喜. 火腩是超厚切, 咬落啖啖肉, 卻又不會太硬太實, 火腩味甘香. 我最喜歡這個冬瓜, 不是一般的貨色, 外表呈微微青綠色, 味甜夠淋卻有咬口, 絕不是淋巴巴. 個人認為這個飯是當日最好吃的. 確實做得很不錯, 很有特色, 值得推介給大家.

3. 生炒牛肉飯 ($38)
見過很多的食評都說這個生炒牛肉飯並不是什麼特別好貨色. 我跟其中一位朋友卻很喜歡. 飯炒得夠乾身, 粒粒分明, 卻又不會太多油, 碟底也是乾的, 全沒有油份. 牛肉碎的份量也很多, 每一啖都有肉碎, 牛肉經過大火快炒後, 肉味很香, 而且廚師可以炒到肉碎都乾身, 可見炒功一流. 除了肉碎外, 還有青豆粒及粟米粒, 有咬口, 整體口感不錯. 這兒的生炒牛肉飯跟坊間的做法很不同, 坊間的肉碎會細粒很多, 而且會加上生菜絲及蛋絲, 炒完後碟底都會頗多油, 飯也會炒得比較軟綿, 跟這兒的做法確實有很大的分別.

4. 芙蓉蛋飯 ($32)
芙蓉蛋表面煎得微燶, 很香口, 用叉輕輕介開蛋, 內裡蛋汁豐腴, 蛋汁浸入白飯內, 白飯更為軟綿綿, 內裡有蝦仁, 肉粒, 銀芽及葱段, 大啖吃一口, 蛋汁香閨, 蝦仁爽口彈牙, 肉粒有咬口, 銀芽爽甜, 味覺很有層次, 這一碟飯又再顯出廚師神乎奇技的炒功, 非常不錯. 這個是我當日最喜歡的.

5. 凍奶茶3杯 ($12)
奶茶夠大杯, 又香又滑, 茶底夠濃. 真估不到這兒的小菜炒功一流, 就連奶茶都一樣出色, 真的很喜歡這兒的食物, 平凡的食材卻能做出不平凡的食物, 廚師的炒功真出色. 值得推介給喜歡美食的大家.

生炒牛肉飯 - 飯夠乾身, 粒粒分明, 牛肉份量很多, 啖啖都食到牛肉.
芙蓉蛋飯 - 蛋煎得微燶, 賣相好
芙蓉蛋飯內裡蛋汁豐腴, 蝦仁爽口彈牙, 肉粒有咬口, 銀芽爽甜
醋香豬扒, 豬扒肉腍夠入味, 醋味香濃
  • 冬瓜火腩飯
  • 生炒牛肉飯
  • 芙蓉蛋飯
2009-07-02 9 浏览
又係為抽戲飛呢間野之前向我做野地方附近,見佢出面貼左雜誌介紹,而我印象中呢間野好似上過電視,所以試下.雜誌多數寫特色生炒牛肉飯,所以試呢樣,價錢唔平,三十八一碟.其實佢炒得都唔錯,夠乾身,飯冇一舊舊,碟底冇油.味道都唔錯.不過佢有樣特色就係唔多見牛肉,我個碟只有幾粒牛肉碎.(冇錯係幾粒仔)我唔知係我個碟咁唔好彩定係佢其實係牛肉汁炒飯.炒牛飯唔見牛肉我硬係覺得怪怪的,可能咁至夠特色啦....
又係為抽戲飛

我唔知係我個碟咁唔好彩定係佢其實係牛肉汁炒飯.
炒牛飯唔見牛肉我硬係覺得怪怪的,可能咁至夠特色啦....
2009-06-28 18 浏览
看過報紙的介紹, 原來興發的周師傅曾在農圃任大廚兼首創糯米釀雞翼, 後來給少年食神 Michael 在雜誌推介過後, 加上森美小儀的人氣力推, 我跟老公2人就非要來這兒試試不可. 我們點了2客招牌菜, 分別有黑糯米釀雞翼, 醋香豬扒, 再點了一個碟頭飯, 蕃茄免治牛肉飯及熱奶茶. 1. 黑糯米釀雞翼 ($48一隻) - 無想像中咁大隻, 只有中翼及翼尖部份, 價錢頗貴. 這道菜是兼用黑糯米及白糯米, 餡料野味, 有冬菇, 臘腸, 黑糯米及白糯米, 雞翼炸得外皮香脆, 老公讚這客雞翼吃起來感覺較傳統釀白糯米的沒那麽漏, 不過我倒喜歡白糯米, 因為白糯米本身較香較淋, 而這個黑糯米餡料也黑黝黝, 賣相稍遜. 2. 醋香豬扒 ($58) - 相對來說, 這客豬扒就比雞翼便宜得多了, 一碟$58約有8-10塊豬扒. 豬扒入口軟腍, 醋味和甜味都調校得宜. 豬扒部位也很不錯, 有些是連骨豬扒, 更見嫰滑. 3. 蕃茄免治牛肉飯 ($26) - 相比之下, 這個碟頭飯水準就非常一般了. 首先, 這碟飯跟本就沒有蕃茄, 只有茄汁, 這個汁除了有茄汁外, 也有醋, 味道很像先前的醋香豬扒, 汁太濃

3. 蕃茄免治牛肉飯 ($26) - 相比之下, 這個碟頭飯水準就非常一般了. 首先, 這碟飯跟本就沒有蕃茄, 只有茄汁, 這個汁除了有茄汁外, 也有醋, 味道很像先前的醋香豬扒, 汁太濃, 太[杰], 甚至有點兒嗆喉, 粟米粒及青豆正因跟醬汁一起炒得過久, 所以變黑了, 免治牛肉也不甚樣出色.

4. 熱奶茶(跟餐+$4) - 奶茶不錯, 夠滑夠濃又夠香.

聽說這兒的蒸飯及生炒牛肉飯很不錯, 下一次跟老公再來這兒, 一定要試試.

$48隻的黑糯米釀雞翼, 並不如想像中咁好食, 個人反而鍾意傳統的白糯米.
$58醋香豬扒, 豬扒又淋又入味, 碟頭又大, 祗食好食.
$30蕃茄免治牛肉飯跟本沒有蕃茄, 只有蕃茄汁, 而且味道很一般
招牌菜
2009-06-27
$58醋香豬扒, 豬扒又淋又入味, 碟頭又大, 祗食好食.
招牌菜
  • 醋香豬扒
在摩頓台附近,有一間非常牛的茶記,逢紅日都唔開,你放假時佢又放假,真的有錢也未必有得吃。而此店最有名的,也莫過於黑糯米釀燒雞翼,據說其大廚以前是在農甫幹活的,而且隻隻是預先釀好醃好,再在廚房內吊住待燒的,也認真,而且也需要預訂,以前也試過打包半打回家吃,家人及女友也吃得很是滋味,今天看看和女友再來,可否在沒有預訂的情形下再一嚐此佳餚。幸好原來也有貨,所以二人隨點了特式的芙蓉蛋飯外,也另點了特式生炒牛肉飯,再二人分吃一隻肥大的雞翼,也很夠吃了。先來的是芙蓉蛋飯,究竟加四元的特式是什麼?不知道,大家可參考之前KC兄的食評可知,真的是不知有什麼特別,但只是四元,就豪給它吧,先要談的是碟頭也大,但蛋仍能覆蓋整個飯底,面頭微焦,嗅一下也有蛋香,以匙破開一看,赫見裡頭蛋漿流動,而且料很豐,分別有洋蔥、韮菜、芽菜、叉燒絲、小蝦仁等,每樣材料也是煮的剛熟,軟硬度適中,而洋蔥及韮菜等也保留應有的濃烈香味,配上一點豉油,伴飯同吃,很美味。再來的是生炒牛肉飯,也是熱騰騰的端上來,一看下去已知對版,飯粒粒粒分明,很是乾身,蛋 絲、牛肉粒、洋蔥、蔥花及蘿蔔粒也很碎身,均勻分佈在炒飯之中,每口也吃得到每隻材料的味

再來的是生炒牛肉飯,也是熱騰騰的端上來,一看下去已知對版,飯粒粒粒分明,很是乾身,蛋 絲、牛肉粒、洋蔥、蔥花及蘿蔔粒也很碎身,均勻分佈在炒飯之中,每口也吃得到每隻材料的味道,你說這有可能難吃嗎?

最後姍姍來遲的當然也是主角黑糯米釀燒雞翼了,以小碟送上來時,已感到一股熱氣經過,皮是燒得金黃香脆,尤其是邊邊的厚皮位置,一整條脂肪燒得很香脆,不可錯過,而雞肉也仍然是非常嫩口的,在內沒有了雞骨,換上了是一大堆吸飽了雞油的黑糯米,黑糯米黏黏的,在口中滲出油脂,真的很好吃,要五十元一隻也是絕對吃得過的。

最後也要試試茶記的奶茶咖啡,和女友分喝了一點,奶茶也是濃滑,但絕對是可以濃一點的;而咖啡也是招牌港式的味道,有咖啡的味道,但酸度偏高,而且不太香,但總括來說也是不錯。

今天的午餐和女友吃了兩碟大碟的碟頭飯,再加了釀滿黑糯米的小吃,真的是很飽,最好的就是來眠一眠,可惜有要事做,不能睡,睡不得。
很牛的茶記
皮燒得金黃香脆
內藏吸飽了雞油的黑糯米
  • 以上全部食物
2009-04-25 4 浏览
兩個人叫左唔算好多野特色生炒牛肉飯 完全唔覺有咩特別,唔特別好食,好貴九層塔炒肉片 d香草味幾好,又係好貴馬拉盞炒通菜 普通菜一碟,貴都係睇完雜誌介紹先去試完就算啦無特別原因都唔會再去第二次
兩個人叫左唔算好多野
特色生炒牛肉飯 完全唔覺有咩特別,唔特別好食,好貴
九層塔炒肉片 d香草味幾好,又係好貴
馬拉盞炒通菜 普通菜一碟,貴
都係睇完雜誌介紹先去
試完就算啦
無特別原因都唔會再去第二次
2009-04-17
同伴看到雜誌介紹這家小店,說是由X圃飯店的前廚師掌廚云云,要去試一下。到此一坐下,環顧四周,都是些茶餐廳常見的碟頭飯和炒粉麵套餐,價錢三十元上下。一方面覺得價錢合理(以聽來的後鑊陣容而言),另一方面又稍稍懷疑,一分錢一分貨,這個價錢能讓我領略到超凡的烹調功力和水準嗎?侍應拿來了餐牌,我馬上明白了:上面的「特色美食」原來是另一種價錢。糖醋豬扒 $58,黑糯米釀雞翼每隻 $48,特色生炒牛肉飯 $38等等;其它家常小菜也收 $48(炒時菜例外)。這樣的售價,難免提高了我對這頓飯的期望和要求。好,就點糖醋豬扒和生炒牛肉飯(餐飲另加 $4),還有馬拉盞炒通菜($38)。豬扒先上,以這個價錢而言,件頭比較小,但放滿了七八件豬扒,算是勉強可接受。挾起一塊往咀裡送,糖醋汁與一般京滬館子的沒啥差別,豬扒又不見得特別嫩滑或有肉味 。水準四平八穩,但這樣的貨色要我掏五十八塊,實在心有不甘。「特色」生炒牛肉飯,顏色比他店的深,甚至會令人以為是咖喱炒飯!但除此之外,不論廚藝水平(的確炒得頗乾身,但黐埋一嚿的情形還是出現;而且水準相近甚至超過的茶餐廳比比皆是)或是配料(竟用了雪藏的粟米、青豆和紅蘿蔔粒)都找不出

「特色」生炒牛肉飯,顏色比他店的深,甚至會令人以為是咖喱炒飯!但除此之外,不論廚藝水平(的確炒得頗乾身,但黐埋一嚿的情形還是出現;而且水準相近甚至超過的茶餐廳比比皆是)或是配料(竟用了雪藏的粟米、青豆和紅蘿蔔粒)都找不出其過人的特色。在餐牌上,曾經有「生炒牛肉飯」一項($30),現在被貼紙封著,卻隱約透出舊價。看見這個,更令我認為「特色」並非物有所值!

同伴說炒通菜好吃,我問何以見得?原來是菜本身很嫩,這當然可取;但也不見得是店自己的功勞。炒工紮實,但並未叫人驚嘆。

兩位盛惠百四蚊,一言以蔽之,是英文 “flat” 。附近餓頸橋的酒樓在舉行任食火鍋買一送一,埋單也不過是這個價錢,但我相信會滿足幾倍!

糖醋豬扒,平平無奇
特色生炒牛肉飯,請問「特色」在何處?
馬拉盞炒通菜,水平可以,卻做不到優秀
2009-04-20
2009-02-24 8 浏览
如題~論特色生炒牛肉飯~飯:飯身過於鬆軟,食落口感欠缺,亦因此飯比較吸油,導致飯香給油香掩蓋了.免牛:牛本身唔鍺,醃得幾好味,唯刀功/炒功略欠,上碟時酋見”大舊”免牛.蛋:靈魂所在,但明顯過火,以至稍有燶味,未能蛋香盡現.用蛋吝嗇.配料:有青豆玉米粒及生菜作點綴,可惜用料參差,青豆玉米是死實的,大打折扣.鑊氣:尚可,但因為環境關係,流失過快,三五口過後便似有還無.冷氣過盛.調味:用油過多,飯後倍感油膩.味道算合格.整體:以普通生炒牛飯而言尚算可以,實不能以特色稱之,中下品.
如題~論特色生炒牛肉飯~

調味:用油過多,飯後倍感油膩.味道算合格.

幫襯左佢地有成年了,同老板一家及伙記都好熟,久不久就倆公婆去開飯,lastnight 同一班親戚去食飯..食左老板推介嘅餸:雞湯浸節瓜,聽落好普通啫!煮到出嚟食嘅時候一試..D節瓜好霖..嗰個雞湯香噴噴..又加左好多蝦米..送飯一流,,只不過突然之間想問佢地係唔係俾錯左隻碟裝餸!我碗飯都未食完d餸就俾人食曬。跟住黎嘅黃金炒飯...一望落去就見到好多江遙柱.虾粒炒得乾身,記得興發老板曾經講過炒呢個飯係落蛋黄炒..炒之前又要燒熱個瓦煲仔..等d熱力逼d蛋黄香味出黎,問心講呢個飯真係好正,食落口唔油..最正係一路食一路聞到蛋黄香味,不過盛惠ハ十ハ蚊一盅都算貴。又試左一個時令燉湯"青蘋果燉生魚",我認為酸得濟,不過我親戚就連飲三碗。
  • 雞湯浸節瓜
  • 黃金炒飯
2009-02-12 1 浏览
2月7日(星期六)下午,因為在家溫書會有太多“誘惑”,所以臨考試前的兩天也來中央圖書館,希望可以專心溫書。是日女友要返工半日,所以收工後就來找我吃午飯。女友提議去食牛腩,但我卻想來這裡吃炒飯,而且有一次星期日和女友來這裡“摸門釘”。原來星期六下午的「興發」很好生意,人客絡繹不絕,好不容易才找位坐下。因為一早已經想吃這裡的特色生炒牛肉飯,但又不想叫兩碟“碟頭飯”,因為怕眼闊肚窄,剛好看到這裡有特色牛腩湯河,於是就點了這兩款食物。相信稱得上「特色」,連帶製作也比較需時,因為比我們遲點食物的夫婦,叫了兩碟“碟頭飯”來到,我們兩樣特色食物也未到。特色牛腩湯河終於先來到,一聞香味四溢,再喝一口湯底,充滿濃厚的牛味卻不是太咸,牛腩亦夠入味,很腍,不韌,就連牛根亦很腍,河粉亦很爽口,果然夠「特色」。吃到一半,特色生炒牛肉飯也上場了。說是特色,其實應該是在炒飯的時候加了特製的豉油,所以飯粒帶些黑和有少許豉油的味道,這裡的炒飯不錯,飯粒分明且乾身,配料如牛肉碎和雜菜粒很頗多,而且整碟炒飯的份量也不少。不過可能是繁忙時候的製作,今次的炒飯比較油膩和賣相比較差。值得一提,這裡叫“碟頭飯”是附送例湯的,是日的例湯儘管祇是紫菜湯,但湯底亦很清,好像沒有加味精。
特色牛腩湯河
特色生炒牛肉飯
特色牛腩湯河
特色生炒牛肉飯
2009-02-09 8 浏览
Me and my love always like fried rice and so we are here for a try.At that time, it is not yet that famous, so it is easy to get a seat. And the staff is nice to us too, I think she knows that we are coming the first time and she recommends us these two: Fried Rice with Beef and Sour Sweet Pork Chop. However, they only have the Glutinous-rice Chicken Wing on certain period, we just have that 2 dishes. Fried Rice with Beef: The beef favor is strong in the rice, mixed with veggie dices. The rice i

Fried Rice with Beef: The beef favor is strong in the rice, mixed with veggie dices. The rice is actually not that dried u can see, and it is not oily. Yet the rice are quite sticky due to heavy gravy. So it is just above average.

Sour Sweet Pork Chop: It is a better dish compare to the rice. The sauce is really strong and you might raise your appetite, so better eat with pure boiled rice. And the pork chop is tender too and many pieces in the dish.

No doubt you need a drink after the meal.

Overall it is a very local restaurant, nothing more than that.
2009-02-07 5 浏览
多次經過這兒都見很多人今日終於試左,叫左糯米釀雞翼皮好脆,都算好食,但唔係超好食囉生炒牛肉飯就普通
多次經過這兒都見很多人
今日終於試左,叫左糯米釀雞翼
皮好脆,都算好食,但唔係超好食囉
生炒牛肉飯就普通
2009-01-20 16 浏览
每逄週一的早上,必言會到中央圖書館找資料,事前就先要找個地方醫吓個肚仔!期間,亦多次到過鄰近不同大小的餐廳和快餐店嘗試過,但是最後得出來的總結,都是此處的早餐,是最好及最低食呀!就最簡單的 "A" 餐 - $20 為例子:1) 牛油方一份。( +$2 可更改為 "波羅油"。)2) 火腿意大利通粉。( 內包括:二大塊火腿、幼細的通粉、更使人最喜歡的,可說是他們用了 "粟米湯" 底,給人有個極之美滿和滿足的感覺。)3) 煎雙蛋。( 雞蛋 - 不只是新鮮又大大隻,煎出來的效果一流。)4) 咖啡 或 奶茶。( 亦算夠熱及夠滑,味道也不錯。)吃了這一份的早餐,連中午嗰餐都可以不吃或少吃些呀!故此,不一定要有特式或平或貴的餐,才可滿足個人的喜好,只要當事有用心去做就得,有時間去嘗試一下便知是否。

就最簡單的 "A" 餐 - $20 為例子:

1) 牛油方一份。
( +$2 可更改為 "波羅油"。)
2) 火腿意大利通粉。
3) 煎雙蛋。
( 雞蛋 - 不只是新鮮又大大隻,煎出來的效果一流。)
4) 咖啡 或 奶茶。
( 亦算夠熱及夠滑,味道也不錯。)

吃了這一份的早餐,連中午嗰餐都可以不吃或少吃些呀!

$20 (早餐)
2009-01-06 5 浏览
聽說此店有著名的周六晚前來一試七時一刻許到達, 全場滿座, 等了一會. 老闆娘在商場的通道開了一張枱給我們, 遲15分鐘到便要等上大半句鐘叫了冒名而來的 黑糯米雞翼2隻 另加鹹蛋蒸肉餅, 清炒白菜仔黑糯米雞翼: 雞翼雖頗大隻, 但味道一般, 個人覺得用上黑糯米是敗筆的地方因為黑糯米有其獨特味道, 做甜品不錯, 但釀雞翼則不成, 加上蝦米及冬菇粒就有點不輪不類, 你大概沒見過有人用黑糯米炒臘味糯米飯吧. 始終還是白糯米較香, 咬口亦較佳.鹹蛋蒸肉餅, 是一早已整好長期蒸著的貨色, 失敗.(見到貼在店內的雜誌介紹才叫, 結果中了招)蛋蒸唔靚, 肉餅亦硬硬的, 配上的白飯亦是硬硬的 沒有飯香, 差 清炒白菜仔, 最簡單的, 竟然最遲來. 而味道亦鹹了一點普通不過的茶餐廳, 顧客不絕, 似乎是明星效應吧了
聽說此店有著名的周六晚前來一試

始終還是白糯米較香, 咬口亦較佳.

鹹蛋蒸肉餅, 是一早已整好長期蒸著的貨色, 失敗.
(見到貼在店內的雜誌介紹才叫, 結果中了招)

清炒白菜仔, 最簡單的, 竟然最遲來. 而味道亦鹹了一點

普通不過的茶餐廳, 顧客不絕, 似乎是明星效應吧了
2009-01-04 16 浏览
明星效應~睇過森美小儀在電視上推介之後,好有衝動來試吓.行完工展會順道來這餐廳,大約晚上七正來到已經座無虛席.老板話在外面大廈通道內開位比我地,都好了因可不用等(好彩是冬天).叫了這裡四大名菜 : 黑糯米雞翼,醋香豬扒,生炒牛肉飯同秘製牛腩河黑糯米雞翼 ~ 名不副實,雞翼無雞味,一啲都食唔倒雞肉得啲雞皮,黑糯米味道一般,好失望.醋香豬扒 ~ 這個最合自己口味,醋加酒香味濃,豬扒夠. 正~!生炒牛肉飯 ~ 一樣名不副實,味道尚可,但食唔倒一粒粒炒飯,而係一的.秘製牛腩河 ~ 睇森美講到好似好好食,原來只係得個辣字,湯底同牛腩味道一般過一般.最失望是這個了.整體來講可一試,不過一次就夠喇~!
明星效應~睇過森美小儀在電視上推介之後,好有衝動來試吓.
行完工展會順道來這餐廳,大約晚上七正來到已經座無虛席.

醋香豬扒 ~ 這個最合自己口味,醋加酒香味濃,豬扒夠[林]. 正~!
生炒牛肉飯 ~ 一樣名不副實,味道尚可,但食唔倒一粒粒炒飯,而係一[舊舊]的.
整體來講可一試,不過一次就夠喇~!
好普通
得個辣字
尚可
2009-01-04 11 浏览
今晚約好舊同事一行八人黎食野,有預早訂位,亦都提早訂左雞翼。早左少少到,不過都要等張檯埋單先有得入座,無計,太細。叫得茶餐廳,當然唔可以以為雅座既級數,一張圓檯僅僅坐得晒八個人。侍應見我地無咩主意,主動提議貴價食物。最後叫左幾樣野食,樣樣等上菜,不過都叫做即整,算係咁。1. 糯米釀雞翼每隻 $48,講真,就算半價都仲覺得有少少貴。花功夫在去雞中翼兩條骨,仲有釀糯米唔好整穿雞翼皮。試過,不算甚麼,罷了。2. 九層塔炒牛腩炒牛肉的話就 $68,炒牛腩就要 $78,好明顯俾侍應成功落搭,因為全碟野都無幾多舊牛筋牛腩。3. 芙蓉蛋本來叫芙蓉蛋飯,侍應話驚我地唔夠食,改做就咁芙蓉蛋,不過重點係飯都無到肚,真係想飽都幾難。全碟野最值錢係幾隻蝦仔,都算有少少交代架喇。4. 糖醋豬扒終於有樣似樣野,夠熱,個汁幾好,都叫做人人分到一兩塊。5. 馬拉盞炒通菜又係侍應慫恿之下既菜色,由於一路都揀唔到似樣小菜,但係全餐都係肉又好似唔係幾好喎,所以都主動同朋友問下食乜。個菜味道算 OK,不過睇唔到價錢就唔知抵唔抵喇。6. 瑤柱黃金炒飯本來想叫生炒牛肉飯,話明係招牌菜,點知侍應又落咀頭提議呢個瑤柱黃金炒飯,無聽錯
早左少少到,不過都要等張檯埋單先有得入座,無計,太細。

叫得茶餐廳,當然唔可以以為雅座既級數,
一張圓檯僅僅坐得晒八個人。

侍應見我地無咩主意,主動提議貴價食物。
最後叫左幾樣野食,樣樣等上菜,不過都叫做即整,算係咁。

1. 糯米釀雞翼
每隻 $48,講真,就算半價都仲覺得有少少貴。
花功夫在去雞中翼兩條骨,仲有釀糯米唔好整穿雞翼皮。
試過,不算甚麼,罷了。

2. 九層塔炒牛腩
炒牛肉的話就 $68,炒牛腩就要 $78,
好明顯俾侍應成功落搭,因為全碟野都無幾多舊牛筋牛腩。

3. 芙蓉蛋
本來叫芙蓉蛋飯,侍應話驚我地唔夠食,
改做就咁芙蓉蛋,不過重點係飯都無到肚,真係想飽都幾難。
全碟野最值錢係幾隻蝦仔,都算有少少交代架喇。

4. 糖醋豬扒
終於有樣似樣野,夠熱,個汁幾好,都叫做人人分到一兩塊。

5. 馬拉盞炒通菜
又係侍應慫恿之下既菜色,由於一路都揀唔到似樣小菜,
但係全餐都係肉又好似唔係幾好喎,
所以都主動同朋友問下食乜。
個菜味道算 OK,不過睇唔到價錢就唔知抵唔抵喇。

6. 瑤柱黃金炒飯
本來想叫生炒牛肉飯,話明係招牌菜,
點知侍應又落咀頭提議呢個瑤柱黃金炒飯,
無聽錯的話應該係 $88,好多瑤柱絲,無汁,
不過成個飯份量唔算多,一煲仔,味道中上。

除左上述食物,每人都叫左一杯凍飲。
侍應凍啡靚定凍茶靚,佢話凍茶啦,因為佢唔飲啡。
點知呢杯凍奶茶,中下貨色……
得喇,真係俾你介紹都無用,茶餐廳連茶都做唔好,扣分。

由於今餐人多,無影相俾大家睇,
而且都唔算食得飽,相信幾位男丁應該都未夠既。
全餐晚飯八位埋單一共 $790,
對於平時飯局價格兼且銅鑼灣區黎講算幾合理,
不過領教到,食野都係忠於自己意願至好。
  • 糖醋豬扒