2022-08-08 67 浏览
尖沙咀長期都有好多人 自己一個人想搵間餐廳靜靜地咁食咗下午茶都唔容易🙈即刻問朋友就推薦咗我去臺北棧(尖沙咀分店)店舖都算幾大 啲座位亦都好闊落🤞🏻🤞🏻一個人叫咗酸辣雲耳蓮藕,三杯片皮鴨胸刈包同一杯珍珠奶茶🧋🧋酸辣嘅小食涼涼地好適合咁熱嘅天氣食 酸酸地亦都幾開胃 三杯調味嘅片皮鴨幾滋味😋配埋有少少麵粉香刈包同青瓜又幾不錯🤓份量唔會好大份 作為下午茶啱啱好😎仲有台灣嘢嘅精髓之一 珍珠奶茶一杯都幾大杯😹😹 每一啖都好滿足🧋奶茶嘅味道有輕微茶香 如果可以茶味重多少少 奶味輕少少就好滿意了🙈
環境:餐廳嘅樓底幾高 亦都有分到唔同風格嘅區域 今次兩個人去坐木系文青嘅枱 見到隔離粉紅色嘅二人位都幾靚🙈🙈不過就俾人預約咗食物:髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅係用鹹蛋黃配芋泥 兩大重口味嘅食材配搭起上嚟鹹蛋黃嘅味會稍微出啲 不過芋泥控都值得一試👍🏼👍🏼軟殼蟹麻婆豆腐撈麵有帶到啲新鮮感😍 加埋酸辣雲耳蓮藕 可以俾到味蕾有少少嘅刺激🤤飲品:珍珠奶茶嘅珍珠唔會過甜亦都好好咬口 大概有四份一杯 奶茶係比較重奶香🥛玫瑰荔枝蘇打好清新 漸變嘅粉紅色亦都好襯返個環境💓味道上就正正常常 玫瑰同荔枝味亦都唔會好假👍🏼

2022-08-06 76 浏览
好耐都冇去過台灣旅行啦,今次黎到呢間新派台式料理!成間餐廳都係粉色為主調,環境好靚!髒髒咸蛋黃芋泥蛋餅 $88賣相好靚嘅咸蛋黃芋泥蛋餅,咬落去超多甜甜嘅芋泥,配上咸香嘅咸蛋黃,好滿足嘅感覺!咖喱起司吉列蝦蛋餅 $98第一次試呢個咁特別口味嘅蛋餅軟軟嘅蛋皮包住香脆嘅炸蝦,再配上咖喱汁同芝士汁真係幾新穎嘅配搭!手工鳳梨酥麻薯蛋撻 $48平時都好鍾意食鳳梨酥,但鳳梨酥蛋撻第一次食!佢食落似又似鳳梨酥、又似蛋撻,配上軟糯嘅麻薯,成件事都幾得意!招牌魯肉飯 $68配上半肥瘦嘅魯肉,食落唔會太肥膩。份量比想像中多,拌上醬汁,味道恰到好處,唔會太鹹或冇味!三色鹽酥雞 $128呢款鹽酥雞配有3個醬,分別係柚子醬、黑松露醬同冬蔭功醬!佢三個醬嘅設計令到成碟鹽酥雞都升級左,但略微醬汁唔係好夠。鹽酥雞食落比軟硬身,個人比較鍾意食佢個冬蔭功醬香香辣辣,幾開胃嘅感覺!明太子甜不辣 $78甜不食落有啲似魚糕嘅質地,食落去好香魚味,配上明太子醬,呢個小食幾推介!總結:餐廳環境裝修好靚,食物質素不錯

髒髒咸蛋黃芋泥蛋餅 $88

咖喱起司吉列蝦蛋餅 $98

手工鳳梨酥麻薯蛋撻 $48

招牌魯肉飯 $68

三色鹽酥雞 $128

呢款鹽酥雞配有3個醬,分別係柚子醬、黑松露醬同冬蔭功醬!

明太子甜不辣 $78

總結:餐廳環境裝修好靚,食物質素不錯
2022-08-05
2022-08-05 68 浏览
行入到海港城見到有間台灣菜即刻雙眼發光🤩🤩實在太耐無得去旅行去夜市掃街了 即刻就入咗餐廳試一試佢🤓🤓✨蒜香三色台腸✨明太子甜不辣台灣腸同甜不辣一向都係小食之中 我同朋友最愛不釋手嘅嘢🤍🤍又唔怕好熱氣 台灣腸一咬嘅肉汁同甜不辣嘅煙韌口感無得彈🤪🤪✨軟殼蟹麻婆豆腐撈麵見到菜單上有個比較特別又少見嘅主食 所以貪得意叫咗嚟食 點知就成為今餐嘅最佳食物✨✨✨麻婆豆腐嘅調味剛好 微微辣好啱嚟撈麵食🤩加上軟殼蟹嘅鮮甜又可以提升到成個菜式 令到佢無咁單調🤞🏻推薦推薦✨綠豆沙牛乳綠豆可以清熱解暑 夏天咁熱飲返杯不錯不錯😌😌

✨蒜香三色台腸

✨明太子甜不辣

✨軟殼蟹麻婆豆腐撈麵

✨綠豆沙牛乳
綠豆可以清熱解暑 夏天咁熱飲返杯不錯不錯😌😌
2022-08-05 46 浏览
帶閨蜜們去食飯最緊要係要啱打卡同好食🤓🤓位於尖沙咀海港城嘅臺北棧十分值得推介!先係座位嘅環境,橙色嘅座位的配一塊懷舊嘅燈牌,可以著反啲有少少古代風格嘅衫嚟就剛好🤓🤓~嘢食方面除咗叫招牌台式魯肉飯同蒜香三色台腸之外,髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅同大阪燒海鮮鴨蛋蛋餅都係賣相勁吸引嘅新式台灣菜😌🇹🇼平時好少見呢啲嘅組合,又好睇又好食🤤🤤🤤另外就係限定嘅軟殼蟹麻婆豆腐撈麵同三杯片皮鴨胸刈包😍😍將中式小菜融合於台灣嘅主食到,出到嚟嘅感覺亦都好高質😎😎個人偏好麻婆豆腐撈麵!連平時唔太好麵食嘅我都食咗唔少🙈🙈

期待已久的臺北棧海港城分店終於都開了😍馬上相約朋友來一試這間在中環大排長龍的人氣台灣菜!新店的環境好美💓有好多卡位雅座,環境精緻。蒜香三色台腸小食方面點了台灣腸,這裡的台灣腸更加有三款顏色❤️賣相不俗,份量都算多,台腸好有肉香,雖然有點油膩感但是好香蒜味😍整體都不錯!三杯片皮鴨胸刈包片皮鴨是用三杯製法,味道和口感都有別於我們平日食的片皮鴨🐤好入味而且好有鴨香,而且亦都唔係用薄皮去包,而係用刈包,刈包質感鬆軟😍熱烘烘和好香,非常匹配的組合!酸辣牛肉麵麵底可選刀削麵或寬粉絲,我們最後選擇了寬粉絲✨晶瑩剔透的寬粉絲口感好彈滑,牛肉口感軟腍,配上香濃的牛肉湯底超美味😋

蒜香三色台腸

三杯片皮鴨胸刈包

酸辣牛肉麵

髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 $88這款髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅賣相超美,實物如餐牌一樣,灑滿了紫芋粉💜鬆軟而且充滿蛋香的蛋皮,裡面包裹著滿滿的芋泥,香味濃郁質感厚實,一咬落去芋泥多到從兩端擠出來,香甜美味✨配以帶有甘味又帶點鹹香的鹹蛋黃,又甜又鹹的味道令人回味無窮😍櫻花蝦烏醋茄子 $58數量超多的櫻花蝦幾乎覆蓋整份茄子,茄子本來已是味道清香,口感細緻軟腍🍆再加以吸收烏醋的味道後,把原先的味道更提升到更高層次👍🏻配上口感脆脆而且味道甘香的櫻花蝦🦐口感變得很多元化,兩者互相配搭出來的效果十分配合,酸酸甜甜的味道不濃烈卻十分清新,非常開胃!下次來一定要再叫這道小食👍🏻
髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 $88

櫻花蝦烏醋茄子 $58
軟殼蟹麻婆豆腐撈麵真係必試!大大隻炸到脆卜卜嘅軟殼蟹🦀同麻婆豆腐撈麵真係超夾,香辣嘅味道做撈麵真係非常惹味🤤夏天真係最啱食撈麵!講到台灣菜一定要食蛋餅,呢款肉鬆皮蛋蛋餅口感鬆軟🥚蛋皮好有蛋香,入面包住大量肉鬆同皮蛋,搭配沙律醬同茄汁🍅材料簡單得黎味道又好有層次。手工鳳梨酥麻薯蛋撻係每日限量供應,賣曬就冇🍍所以想食到真係要早啲黎!幾鍾意佢個撻皮口感酥脆,蛋漿甜度適中🥰加埋麻薯同鳳梨有多種層次,口感豐富。呢度都有幾多特色飲品,叫咗杯黑糖苦瓜汁💚因為加入咗黑糖嘅關係所以味道都唔會話好苦,而係甜甜地幾易入口👍🏻味道清新幾Fresh!

2022-08-03 54 浏览
大阪燒海鮮蛋餅將台式蛋糕融合日本大阪燒,呢個Fusion配搭新穎得嚟又好食!大阪燒材料豐富,有椰菜絲、八爪魚🐙、蟹柳條、紫菜絲、木魚碎等等,蛋餅好有蛋味,加埋大阪燒醬汁,完美將兩者融合,超好味😋明太子甜不辣呢度個甜不辣嘅外皮唔係好似出面咁用普通粉皮,而係用魚糕製作,所以口感份外彈牙同埋有彈性,亦都好香魚肉味🐟再加埋特別嘅醬汁同明太子醬,味道有少少辣咁非常惹味,好食到停唔到口✨魯肉伴台灣A菜A菜排得好整齊,上面有魯肉碎,賣相一流! A菜其實有啲似我地嘅油麥菜🥬口感爽口而且好清甜,魯肉味道比較濃而且好惹味,配合埋清淡嘅A菜一齊食就好Perfect!💚
大阪燒海鮮蛋餅

明太子甜不辣

魯肉伴台灣A菜
飲品方面叫咗杯觀音兵,聽個名都覺得幾搞笑😂其實佢係鐵觀音茶酒,茶加酒呢個配搭真係第一次試,原來又幾夾🥃佢個酒精濃度唔算太高,加埋有茶可以解酒,完全係一個好平衝嘅配搭!另外一杯係熱黑糖薑母茶,好養生嘅一杯,黑糖甜甜地好好味,加埋薑嘅味道,飲完非常暖胃💛小食叫咗個酸辣雲耳蓮藕,好鍾意佢個蓮藕口感爽脆,雲耳都好爽口,佢個酸辣汁真係不得了😍唔算好辣但係非常惹味,而家諗返起都流曬口水🤤仲叫咗份肉鬆皮蛋蛋餅,蛋餅份量都好多,賣相唔錯!蛋皮鬆軟,包住滿滿嘅肉鬆已經相當美味👍🏻入面仲有好多皮蛋,真係超足料!食完呢份蛋餅真係好飽,超滿足✨

臺北棧近日於尖沙咀海港城新開了分店,門面十分雅致🤎淡淡的粉紅色有種高級感,整間店的氛圍都十分優雅,食物一如以往也有高水準的表現👍🏻三色鹽酥雞酥脆的鹽酥雞炸粉不太厚,因此口感鬆脆🐓雞肉非常嫩滑,配上既即裝飾又是醬料的柚子醬、黑松露醬和冬蔭功醬💛三種沾醬每一款都有截然不同的味道,各有特色非常美味。酸辣牛肉麵 寬粉絲牛肉麵是我吃台灣菜必點的,香濃的湯底伴隨的是濃厚的牛肉味🐮寬粉絲半透明的色澤相當吸引,而且口感彈牙😋寬粉絲本身沒太大味道,因此配上味道較濃的湯底份外合適,牛肉口感軟淋,酸辣湯的味道不太辣🌶很易入口。魯肉伴台灣A菜很喜歡A菜的口感,新鮮又帶有清甜爽脆的味道🥬混合魯肉十分惹味,切碎的肉末味道香濃,將味道簡單的A菜提升到更高層次✨

三色鹽酥雞

酸辣牛肉麵 寬粉絲

魯肉伴台灣A菜
2022-08-02 69 浏览
臺北棧新店以粉色調做主色,有種隱約嘅高級感💕入到去裝修好靚,座位好舒適,亦都好有空間感😍酸辣雲耳蓮藕 $58叫咗個酸辣雲耳蓮藕做前菜,酸辣口味非常開胃🤤雲耳亦都相當爽口,蓮藕起絲好新鮮,朋友唔太食得辣都話呢個辣度OK👍🏻我個人都幾鍾意。酸辣牛肉麵 $128所有台灣牛肉麵都可以揀配手工刀削麵或台灣寬粉絲,刀削麵平時都食得多😂所以我地今次就揀咗台灣寬粉絲試試。粉絲口感好Q彈,湯底用上自製辣牛油🌶將牛肉提升層次感,有滿滿嘅牛香,非常好食👍🏻髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 $88被餐牌上髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅嘅賣相吸引咗,真係超靚✨軟糯嘅蛋餅上面撒滿咗大量紫芋粉末,賣相100分😍一咬落去成個口都是芋泥,味道香甜,加埋鹹蛋黃味道甘香嘅蛋黃香💛又鹹又甜嘅味道出奇地夾,超好味!

酸辣雲耳蓮藕 $58

酸辣牛肉麵 $128

髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 $88

2022-08-01 64 浏览
呢杯叫做我愛台妹cocktail🍹賣相已經覺得好Chill,上面有串荔枝肉,呢排荔枝係時令水果,味道香甜,配埋野飲好有冰涼感,相當消暑!另外仲叫咗杯綠豆沙牛乳🥛呢杯反而無咩特別,就係綠豆沙同牛奶,味道都唔錯但對比起杯cocktail就顯得失色咗啲。酸辣牛肉麵寬粉絲,牛肉麵可以揀配寬粉絲或者刀削麵🥢我地今次就揀咗前者。寬粉絲嘅口感有啲似紅薯粉🧡口感好有彈性,湯底濃厚,帶有好香嘅牛肉味,酸酸辣辣非常醒胃!見到隔離枱叫咗份肉鬆皮蛋蛋餅賣相唔錯,所以都跟風叫黎試下。賣相吸引❤️蛋皮夠軟身,咬落口感鬆軟,入面有好多肉鬆同皮蛋🍳份量十足!幾惹味嘅一道小食,推薦大家一試!

2022-07-30 139 浏览
下午around 3點鐘,行街街行到攰攰地,諗住坐低飲下野,咁岩就經過呢間,望入去都多人,就諗住試下。 。。環境都唔錯嘅,如果坐卡位。。。。。。正題黎喇。。(最少80字食品係咩玩法!?)飲品方面,蜂蜜苦瓜汁好難飲,苦到一個點。而珍珠奶茶都極難飲,可能茶底唔同,真係飲唔慣。又係好苦好澀,入口仲要好似啲茶葉粉未溶咁嘅感覺。飲咗兩啖就無飲。啲珍珠就普普通通。唔係特別軟糯。成程變咗飲水,唔怪得要收$8😂,預咗客人飲水多。過濾水都可以做gimmick ……總結,飲品真心難飲到要寫食評
環境都唔錯嘅,如果坐卡位。。。

正題黎喇。。(最少80字食品係咩玩法!?)
飲品方面,蜂蜜苦瓜汁好難飲,苦到一個點。

總結,飲品真心難飲到要寫食評

2022-07-30
人氣台式餐廳check in taipei終於開新分店啦!今次仲要開喺九龍 一定係聽到我內心嘅吶喊🥹以後唔洗過海都有得食 開心死我因為嗰日比起平時lunch hour遲少少先去到 夜晚又約咗人食飯 所以我同男朋友都唔想食咁飽 每人揀咗杯嘢飲同小食 然後就叫咗個飯share🍱小食男朋友揀咗超邪惡嘅蒜香三色台腸 因為台灣腸都比較油 所以我就揀咗樣比較健康啲嘅小食酸辣雲耳蓮藕去平衡返🙈碟蒜香三色台腸一上枱我已經急不及街夾咗一舊嚟食 平時食台腸係真係就咁一條台灣腸咁食 都已經夠晒好食😂呢度將台腸呢樣毫無美感可言嘅街邊小食升le 變咗一道可以放得上枱嘅餸🫢台灣腸嘅顏色好得意 除咗平時見紅色嗰啲 竟然仲有黑色😱食落去浸味都一樣咁好食同重口味 超有滿足感!而酸辣雲耳蓮藕就相對上健康輕盈啲 雲耳有助刺激腸道蠕動 可以幫助消化 改善便秘問題 雖然係健康嘢 但邊個話健康嘢就唔好食? 爽口彈牙嘅雲耳撈埋酸酸辣辣嘅汁 成件事超refreshing 好開胃 不得不提佢地嘅雲耳超大塊 就嚟大過我塊面 又係真材實料 咁荀嘅嘢邊到揾😳唔好睇個招牌魯肉飯好似細細碗咁 個碗都幾深下 滷肉嘅汁流晒落啲飯度 好入味 鹹淡啱啱

唔好睇個招牌魯肉飯好似細細碗咁 個碗都幾深下 滷肉嘅汁流晒落啲飯度 好入味 鹹淡啱啱好 係台灣正宗魯肉飯嘅味道 搞到我超掛住台灣😢
飲品我哋就嗌咗綠豆沙牛乳同台南冬瓜茶 一個heavy啲一個就light啲嘅share 我自己就鐘意冬瓜茶多啲 因為飲落去好清甜 有種可以「浪」口嘅作用😂 同埋感覺上健康啲~ 綠豆沙牛乳就幾特別 飲落去都咬到粒粒綠豆 作為飲品嘅同事都好似食緊飯後甜品咁 一舉兩得🫢

下次留定肚 晚市時段再嚟先😉