2016-07-06 575 浏览
至尊滿屋香港美食實在太多,我每天都在吃吃吃,究竟何時會胖得像一個波?這次來到旺角吃放題,來到後,發現餐廳的環境及裝潢都挺有日本風格,我們很快便被安排坐下。看一看放題的食物菜單,發現選擇非常多,而且全部都已分類好,方便客人選擇。先來一盤刺身,三文魚刺身味道新鮮,而且是厚切的,非常肥美,蝦刺身非常大隻,一點腥味也沒有,我最喜愛吃劍魚腩刺身,魚油味夠香!芝麻雞翼除了刺身,我認為整晚最有驚喜的就是這碟芝麻雞翼, 雞翼炸得非常香脆,雞翼肉質保持嫩滑多汁,而且調味剛剛好,不會太鹹,非常惹味。壽司壽司終於到來了, 迷你的壽司一口一件,不會讓你太快感到飽肚,可以使試更多不同類型的壽司及食物,而且壽司味道不錯,刺身都非常新鮮,欣賞他的醋飯調味剛剛好,不會過於淡味。串燒大部份串燒調味剛剛好,最愛燒牛舌,咬落惹味多汁,油脂挺香,口感嫩滑爽潤帶點彈牙,係不錯。總括來說,這間放題的食物不錯,選擇甚多,而且沒有出現漏單的情況,有機會會再來。
至尊滿屋
芝麻雞翼
壽司
串燒

2016-07-03
最開心的是就是跟朋友去吃放題,胃口大的人最適合就是吃放題了~今次我們就去了至尊滿屋日本料理吃放題,過去我都有去過滿屋吃生日飯,對這家品牌的印象也不錯的,先來一份刺身,有頭甜蝦非常好吃,三文魚、帆立貝、北寄貝也值得一試,劍魚腩略為不夠肥美,其他都是一般一般~數量上大致上都給予足夠的,上菜速度令人滿意的。當天我沒有拍很多相片,大家都聊天太開心,又太餓了,直接開動了,燒物大多都很不錯的,不會燒到乾巴巴。壽司的大小不會很大份,一口一件,如果覺得滿意可以再點多幾次,這點我覺得蠻貼心的,畢竟有很多人都是眼闊肚窄,這樣小巧的就不會造成浪費了。整體來說我都滿意的,炸物不會過火,雞翼很香口,喜歡放題的可以一試,值得放入我口袋的清單。

劍魚腩略為不夠肥美,其他都是一般一般~

數量上大致上都給予足夠的,上菜速度令人滿意的。
當天我沒有拍很多相片,大家都聊天太開心,

又太餓了,直接開動了,

燒物大多都很不錯的,不會燒到乾巴巴。
壽司的大小不會很大份,一口一件,

如果覺得滿意可以再點多幾次,

這點我覺得蠻貼心的,畢竟有很多人都是眼闊肚窄,

這樣小巧的就不會造成浪費了。
整體來說我都滿意的,炸物不會過火,雞翼很香口,

喜歡放題的可以一試,值得放入我口袋的清單。

大家去食日本放題,諗住大吃魚生刺身食返夠本,點知一去到見到好多放題罕見嘅食物,第一次將魚生放喺第二round先食。一開始點了炸榴連、狂喝Hoegaarden,哈哈,像是去了泰國還是比利時?因為真無未見過有放題店有Hoegaarden任喝,所以忍不住喝了很多。當然放題吃魚生才是正經事,首推大大隻甜蝦和肥美帆立貝。排列整齊絕不欺場,上食物速度也很快,點了幾round都如數送上。我一個人起碼吃了10件帆立貝和10隻甜蝦。另外還有赤貝、油甘魚、螺片、鮑魚、劍魚腩等貴價魚生,份份厚切,絕對能解決對魚生的craving!魚生之外,特色壽司也做的很好。選擇多元化,我最喜歡黑松露牡丹蝦,這個Fusion味道很配合,即使是一粒粒飽肚飯,也encore了2次!另外香芒大蝦,還有海膽蝦壽司也很吸引,海膽新鮮惹味,放在爽甜蝦肉上充滿口感,Super Like!!!燒物炸物,最好吃是燒菠蘿,外面有炭燒味道,而裡面鮮甜Juicy,不過好快沽清,要點就要趁早!另外吃的炸蠔、炸芝士年糕、蝦天婦羅,都是即叫即做,香脆大件,沒有很重油膩感,大家都很滿意。燒物呢特別喜歡小小日本蕃薯,香口味濃,要燒得好吃,就要靠師傅慢工出細
燒物炸物,最好吃是燒菠蘿,外面有炭燒味道,而裡面鮮甜Juicy,不過好快沽清,要點就要趁早!另外吃的炸蠔、炸芝士年糕、蝦天婦羅,都是即叫即做,香脆大件,沒有很重油膩感,大家都很滿意。燒物呢特別喜歡小小日本蕃薯,香口味濃,要燒得好吃,就要靠師傅慢工出細貨,是心機菜色,欣賞!
肉類有我特別喜歡的牛舌和雞翼,味道調得不錯,不會太咸。另外還有羊架、焗蠔、燒墨魚丸、牛肉鍋、酒煮帶子。最最最驚喜的是咖哩蟹,真的是很辣的蟹,真材實料。吃了一大輪日食,突然推出了一份咖哩蟹,令人印象深刻!
甜品了吧!是哈根大師喔,是脆皮雪條,平時很少在放題店見到喔,還有Movenpick選擇,雖然一人只限一客,但也夠開心了!
2016-06-29 5803 浏览
旺角還真是多放題吃, 今次係見到阿姐在瓊華樓下派傳單, 那就試試新野, 不要食來食去都係果幾間.飲品選擇都頗多甜品櫃本人就比較喜愛這個創作壽司, 這個季節限定魚子醬, 春, 夏, 秋, 冬壽司系列, 以四季的主題來創作, 不同食料配上魚子醬, 色香味俱全而其他壽司刺身的食材也頗新鮮, 不過就味道不算突出, 中規中矩.反之熟食類味道就更優, 好像這個羊架, 調味入味之餘也不太羶, 熱辣辣之餘肉質都好有口感, 不靭不鞋.而稻庭烏冬也是熱騰騰, 而且用料豐富, 不像放題食品, 像平時專門吃烏冬日式麵店的啊~多春魚煎得剛好, 入味多春炸物也是剛炸好的, 所以香脆美味, 不過好熱氣雪花牛肉鍋, 上桌時還是出煙中, 而且是平時在街叫餸吃飯的size, 一點也沒有因為是放題而少料的說, 味道也不錯呢~最後, 竟然可以選Moverpick 雪糕吃, 仲要是我們至愛的朱古力 , 雖然只限一人一杯, 但我已經心滿意足的呢~
飲品選擇都頗多
甜品
多春魚煎得剛好, 入味多春
炸物也是剛炸好的, 所以香脆美味, 不過好熱氣

2016-06-05
  • 創作壽司
  • 稻庭烏冬
2016-06-29 904 浏览
開心食放題既時候又到啦呢間選擇唔算好多但質素都唔差😀鹽燒牛舌同蒲燒鰻魚好推介大家試下係幾高質既小食😋今次試左好多刺身,有三文魚、鮮帶子、甜蝦、日本玉子、鮑魚片、鱆紅魚。刺身都ok新鮮,但鮑魚片略嫌有啲硬,鱆紅魚味道都唔係個個接受到,所以未知中唔中意,就唔好嗌咁多住啦🙈壽司款都有唔少創新款,好似芒果蝦同芝士蟹柳咁,好有創意,但配搭唔算好夾,壽司size都有啲偏細,其他壽司好似花之戀咁都係不過不失。食到有啲膩可以試下蟹子沙律同牛油粟米,兩款都幾好食,牛油粟米好入味👍🏻如果想飲罐裝野飲(蜂蜜綠茶、利賓納⋯)可以自己出去拎最後每人仲會免費送一個#movenpick 雪糕或 #Häagen-Dazs 曲奇呍呢嗱雪條,包你食到飽住咁走。想食放題既你不妨泥試下😀
開心食放題既時候又到啦
呢間選擇唔算好多
但質素都唔差😀
鹽燒牛舌同蒲燒鰻魚好推介大家試下
係幾高質既小食😋
如果想飲罐裝野飲(蜂蜜綠茶、利賓納⋯)可以自己出去拎
想食放題既你不妨泥試下😀
2016-06-29 807 浏览
熱辣辣要諗食乜真係好難⋯同朋友行完旺角,決定食放題,又夠近又唔洗諗食咩⋯⋯其實只係隨便選擇一間,但估唔到都幾有驚喜⋯⋯好多選擇不在講,最開心係終於試到有汽利賓納!一直係廣告見到,想試但都買唔到⋯今日係呢度搵到太開心了!飲落冇一般利賓納嘅太甜⋯好好飲!主角刺身唔少得嘅,好新鮮特別係甜蝦!個人覺得甜蝦比大赤蝦好味和甜⋯而鮮帶子就淡少少比較遜色。芝麻八爪魚原隻好大隻⋯有咬口同味道適中。牛舌串: 唔會好韌,重牛肉味,加少少檸檬汁更加突出個味道!燒菠蘿: 燒過嘅菠蘿暖笠笠,超甜超juicy起初見到佢寫一串應該有2-3件,點知黎到得一件所以記住食幾多件mark幾多件,唔好比個「串」字呃到⋯哈哈放題有時都好怕食壽司⋯怕食舊飯會飽食唔到其他嘢。不過呢3款壽司都係幾想試嘅⋯鰻魚試過覺得味道口感都係好吃,都同一般出面食嘅差不多⋯牛肉就可能凍左少少食,有牛味嘅但稍為熱返啲會更好⋯芝士蟹棒壽司好好食!用嘅唔係cheap嘅蟹柳,大大件有蟹味加上芝士好食!清酒煮扇貝: 平時放題見得多都係清酒煮蜆,用扇貝都係第一次見,已經感覺呢餐都幾值得,而且扇貝粒粒都唔細⋯雖然唔算太甜⋯但係酒味濃,值得一試嘅!炸物又係放題不可或
芝麻八爪魚原隻好大隻⋯有咬口同味道適中。
牛舌串: 唔會好韌,重牛肉味,加少少檸檬汁更加突出個味道!
燒菠蘿: 燒過嘅菠蘿暖笠笠,超甜超juicy
起初見到佢寫一串應該有2-3件,點知黎到得一件
所以記住食幾多件mark幾多件,唔好比個「串」字呃到⋯哈哈
清酒煮扇貝: 平時放題見得多都係清酒煮蜆,用扇貝都係第一次見,已經感覺呢餐都幾值得,而且扇貝粒粒都唔細⋯雖然唔算太甜⋯但係酒味濃,值得一試嘅!炸物又係放題不可或缺嘅部分,炸蝦同炸番薯係最好味嘅⋯炸粉唔算厚,食到蝦嘅鮮甜味,紫薯特別粉特別甜。
芝麻醬冷豆腐又係encore嘅食物⋯首先夠凍!食完炸物食冷豆腐⋯⋯好似食緊雪糕一樣!
其實仲食左好多⋯都不能一一盡錄,所以我只係介紹我食過又覺得好味嘅!但不得不提是甜品!竟然有食自助餐先可以見到嘅Haagen Dazs同Movenpick!雖然每位食客只可以二選一,但都已經好滿足。嘗試到Haagen Dazs嘅曲奇脆米⋯係甜左少少,但係係今餐完美嘅句號。
2016-06-29 3363 浏览
今晚下班和男朋友約好去吃放題,帶他去這間是朋友吃過覺得好食的,而且朋友還說有Hoegaarden Rosèe!! 這可是我超愛喝的啤酒!!我有在想它有虧本嗎?市面這樣少少一支都要10幾塊⋯⋯選擇紙刺身拼盤來說很驚喜它有鮑片!雖然不是新鮮的鮑魚切片⋯但這種鮑片卻是我在茶餐廳叫公仔麵時最愛的配料!三文魚不太肥美⋯不過還有帆立貝和甜蝦的鮮甜搭救!海膽手卷: 海膽比較少,一口咬下去就沒有了⋯會剩下飯團,不過海膽鮮味十足⋯應該吸引到海膽迷了!就如果海膽能多一點會更好!螺片炒蒜心菜: 意想不到的獲氣!蒜心食下去蒜味很重而家煙煙韌韌,口感有點像韮菜花⋯好好吃!壽司: 名字我都忘了⋯都是香芒系列。最特別的是這個水果壽司!起初還有一點怕怕,覺得用水果做壽司好像有點不搭配⋯但卻沒想到冷冰冰酸酸甜甜的還蠻好吃的!這個是有encore的!焗廣島蠔: 這是放題必吃的!食廣島蠔重點都不在蠔身上⋯而是旁邊的配料!沙津忌廉洋蔥酸酸的超好食!不過不要食太多⋯忌廉會令人有點膩喔!炸物: 上面的黃金包,本來是有點期待,在想會唔會是芝士年糕之類的⋯它和煉奶一併來到,是有點驚訝⋯咬下去更驚訝!居然是炸奶黃包但奇怪的是為什麼食奶
選擇紙
刺身拼盤來說很驚喜它有鮑片!
但奇怪的是為什麼食奶黃包要配煉奶呢?⋯⋯
下面的是天婦羅蝦、番薯、南瓜⋯炸厚不太厚,就除了南瓜不太熟,其他的都挺好吃。
不過有點失望是找過全部的選擇紙都沒有芝士類的東西⋯⋯
烏冬: 吃到最後來一碗烏冬把肚子真的填到飽飽的,贊岐烏冬有冷食有熱食⋯我選擇了熱食⋯其實份量不是很多,一人一半剛剛好。
最後甜品有Häagen Dazs脆米和Mõvenpick,這2種只能選一次⋯不過它還有自家作的其他的甜品
朋友果然沒介紹錯!一定會再來!
2016-06-16
2016-06-27 679 浏览
今天星期一,本来同仔仔贺生日去食放题,去到坐下,先知同上次 Menu 吾同,唉,不旦少野食,連我太太至爱溜蓮炸旦都無,燒物又少,羊扒雞亦又無 ,只有少炒,壽司,刺身,日式小食,水準又下降咗, 下次未必會再去了.
2016-06-27
庆祝纪念
生日
2016-06-23 821 浏览
係旺角行街行到妟一妟,收到張放題傳單,就突然想去食放題,心動不如行動,就直接上去拉。甜品一向都係開頭食,CAKE款都幾多,不過揀返最鍾意既朱古力同芝士味就夠了酸酸辣辣既鳳爪,朋友每次都會叫,結果每次都陪佢食雞軟骨有咬口,食落都覺得新鮮D,而味道就無咩特別刺身色水都幾靚,刺身並唔薄,三文魚係相當有厚度食落亦十分之滿足食完三文魚刺身,再黎三文魚同鰻魚壽司食兩件細2舊既壽司,其實都唔會好阻位打好個底,就開始食燒物、炸物燒牛舌一D都唔UN,仲好香,有咬口既質感雞翼外脆內嫩,淋上檸檬汁,刺激味蕾,又真係好似好食D食燒蕃薯,一樣永遠無人明白我點解咁中2食既野淡淡的甜味,質感,完勝炸波波我都中2,因為入面煙煙UNUN榴槤味濃,又香芝士就是甜甜的最後就係食雪糕,有H同M字牌同朋友SHARE,就2款都試哂
酸酸辣辣既鳳爪,朋友每次都會叫,結果每次都陪佢食
雞軟骨有咬口,食落都覺得新鮮D,而味道就無咩特別
刺身色水都幾靚,刺身並唔薄,三文魚係相當有厚度
食落亦十分之滿足
食完三文魚刺身,再黎三文魚同鰻魚壽司
食兩件細2舊既壽司,其實都唔會好阻位
打好個底,就開始食燒物、炸物
燒牛舌一D都唔UN,仲好香,有咬口既質感
雞翼外脆內嫩,淋上檸檬汁,刺激味蕾,又真係好似好食D
食燒蕃薯,一樣永遠無人明白我點解咁中2食既野
淡淡的甜味,質感,完勝
炸波波我都中2,因為入面煙煙UNUN
榴槤味濃,又香
芝士就是甜甜的
最後就係食雪糕,有H同M字牌
同朋友SHARE,就2款都試哂
2016-05-31
2016-06-22 749 浏览
飲品有好多唔同嘅選擇,連果汁先生同有汽利賓納都有得揀!鹽燒牛舌好好味,燒得好嫩好滑!諗起都想食都幾串!焗廣島蠔 火候剛剛好,面頭嘅芝士白汁剛剛好燶燶地,入面仍然好嫩,而且好多配料,加埋一齊食真係好好味雪花牛肉鍋,係日式壽喜燒湯底,牛肉好嫩,來到時仲有少少紅,再浸浸d湯就食得,而且都好多牛肉,配菜都好足料,有菜同粉絲燒菠蘿好厚切,面頭燒得好香,好甜燒烤比想像中大隻,啲肉好實淨,好有鮮味呢個係榴槤炸彈,佢炸得外殼幾香脆,唔油膩,裏面個榴槤餡好香榴槤味,幾滑,鍾意食榴槤嘅朋友唔好錯過,特別的選擇海膽手卷,海膽好多但手卷細細,好正!海膽新鮮,好清甜,而且侍應拎個手卷嚟嘅時候,會提醒客人先食手卷,否則紫菜林左會唔好味,好細心天婦羅天婦羅好酥脆,蝦好大隻,南瓜好甜,冬菇好juicy,每一隻都唔錯,值得一試仲有每人可以選擇Haagen-Dazs雪條,或者movenpick 雪糕,好有誠
飲品有好多唔同嘅選擇,連果汁先生同有汽利賓納都有得揀!
鹽燒牛舌好好味,燒得好嫩好滑!諗起都想食都幾串!
燒菠蘿好厚切,面頭燒得好香,好甜

燒烤比想像中大隻,啲肉好實淨,好有鮮味
2016-06-06
2016-06-22 665 浏览
甜品同埋嘢飲都係出去出邊攞嘅,甜品賣相好吸引,有成十款以上可以選擇,飲品都有好多唔同種類,仲有啤酒有支裝hoegaarden! 鍾意飲啤酒嘅朋友就有福了!特色壽司整得好精美,平常去食放題壽司會覺得幾求其,但我覺得呢一個絕對係有水準,唔單止賣相吸引,食落都得新鮮好味,壽司飯絕對唔會雪到硬哂,驚喜的美味!建議大家order嘅時候分散啲嚟落單,因為上菜好快手,但呢度冷氣幾凍,一次過黎咁多嘢食好容易吹凍,就好似我呢個多春魚,來到嘅時候佢好脆好香,仲係熱辣辣,但一放得耐左就吹到凍哂縮晒水,所以一定要快食刺身好夠凍好新鮮,劍魚腩刺身值得推介,好肥好好味,而且唔會有筋,好有魚味,好正!赤背帶子亦都好鮮甜,三文魚都好肥美!羊鞍好大件好厚,燒得好香,入面鎖住好多肉汁,好嫩!初頭唔知道以為係燒嘅,原來係成鍋,唔知係咪整定,覺得有d over cook ,但都幾有鮮味最後Haagen-Dazs雪條做甜品,好圓滿啊
羊鞍好大件好厚,燒得好香,入面鎖住好多肉汁,好嫩!
最後Haagen-Dazs雪條做甜品,好圓滿啊
2016-06-06
2016-06-21 3106 浏览
我哋呢對放題狂迷夫妻這夜又去拍拖擦餐勁嘅,好彩香港放題店片地開花,各式各樣主題都吃得到,今趟試的至尊滿屋日本料理係上次吃過質素尚佳的御滿屋嘅姊妹店~至尊滿屋日本料理星期一收費$228+10%,我要就車爸爸食夜場時間由20:45-23:15,勢估不到平日的夜場都爆個滿堂紅呢!!飲品跟一衆放題店般選用自助形式 ,喜歡邊樣自己揀沒有"被選擇"的情況出現架^0^另一面係甜品櫃,有布甸,奶凍及切餅之類,不算十分吸引但吃放題放對我嚟講此非重點!!飲品也夠心思新出的有氣利賓納都有供應合晒我心水,另外那罐菠蘿汽水又係我"飛佛",內心即時充滿了喜悅^0^但High處未算High竟然比我發現有Hoegaarden Rosee而且都係任飲啊,酒客們唔使食也輕易回本啊haha~好喇講咁耐好肚餓呀,先上檯係刺身拼盤點了三文魚,鮑片,油甘魚,劍魚腩,甜蝦,帶子,赤貝,馬刀貝等等~刺身新鮮度不俗,尤以劍魚腩為首,咬下沒帶冰感,滿口油香,味道更是鮮甜非常得體喔!!而三文魚色澤亮麗油脂豐腴得很,肉質軟綿綿入口十分鮮甜好吃^0^又要讚賞這集團旗下的壽司師傅,所有壽司,軍艦和手卷全都製得十分出色^0^ 壽司飯質感剛好,而面

劍魚腩刺身

三文魚刺身

又要讚賞這集團旗下的壽司師傅,所有壽司,軍艦和手卷全都製得十分出色^0^ 壽司飯質感剛好,而面料亦新鮮好味道,絕無因放題放軟手腳~

前菜點了胡麻冷豆腐,芝麻八爪魚和甜酸蘿蔔,豆腐都算滑溜配胡麻醬永遠也不會失威的,而甜酸蘿蔔竟有驚喜喎!酸度不搶喉,蘿蔔又爽脆但如果可用粒狀奉客更添口感啊~

食芝麻八爪魚時發現這"人仔"EE對你唔住喇!!好好在我肚內安息吧!!

黑松露胡麻海鮮沙律,不吝嗇的黑松露醬將整碗沙律增添了靈魂,味道層次豐富多了^0^
黑松露胡麻海鮮沙律

龍蝦海鮮粥,一來到見到沒預期的龍蝦還有兩件之多,加上不少帶子,魚肉,鮮蝦粒,呢碗綿滑的龍蝦海鮮粥好有驚喜喔!!
龍蝦海鮮粥

鹽燒海蝦,質素一隻得一隻就麻麻哋,睇大家彩數喇,不過誠意可嘉起碼熱烘烘的奉客先啦!!

焗廣島蠔呢個好好吃, 焗到面層金黃香脆,內裡有不少鮮菇蟹柳陪襯整件廣島,酸甜蛋黃醬亦調教得不錯,不過滋味背後挺肥膩呢,謹記少吃多滋味啊!!
焗廣島蠔

燒鰻魚串又係超級好味很吸引喔!肥美甘香的鰻魚搽上鰻魚汁燒到熱烘烘香噴噴,食落又香又甜真的不能不低頭.....我吃了3串啊^0^
燒鰻魚串

燒有機蕃薯仔和菠蘿當然係唔少得啦!!溫馨提示吃燒菠蘿小心D汁噴到朋友仔呀,車爸爸便中招了haha~
燒菠蘿

天婦羅有我倆秋葵,粉漿不過厚吃下口感不俗,而蕃薯天婦羅係少有放題用的紫薯,比起黃蕃薯質感較硬!!

甜品時間每位客人可選Movenpick雪糕一盒或者Haagen-Dazs雪條一條~

我哋一致要了Movenpick士多啤梨和雲尼拿雪糕,及取了少許甜品櫃的甜品杯~

最後忽然想吃稻庭烏冬,木魚湯味頗濃郁,烏冬煙韌好咬口,為這餐作個完滿終結^0^
稻庭烏冬
燒鰻魚串
燒菠蘿
稻庭烏冬
2016-06-16 3203 浏览
約六時來到,準時入去食!未開始吃之前,先看看有什麼飲品可以揀。真的可以說是非常多,而且是一些高質的貨色。不過,甜品櫃的甜品吸引不了我。事不宜遲,我們快快看了一下點餐紙就下單了!因為食量不大,又不想浪費,所以吃放題都是很保守的叫一件食一件。*焗廣島蠔用錫紙殼盛著的蠔,加入了洋蔥、菇和芝士焗,味道真的「冇得輸」,如果蠔可以再肥美一點就好了!*刺身點了三文魚、油甘魚、深海大赤蝦刺身、北海道角螺,和鮮帶子。三文魚和油甘魚都算重魚味,帶有少少油脂味,不會淡而無味的;深海大赤蝦刺身比甘蝦大隻很多,而且蝦味重,蝦肉又彈牙;北海道角螺好爽口;鮮帶子都夠鮮甜。刺身部份以放題質素來說真的不錯。*牛油果香草鮮蝦沙律沙律用上了香草和橄欖油拌勻,整個沙律都有很香的香草味;鮮蝦是熟蝦;略嫌少了一點牛油果。*烤鰻魚串鰻魚有少少難咬,不過都有好香的魚脂味。*燒有機鮮菠蘿這個連平時不吃菠蘿的大佬都大讚。菠蘿燒得剛好,不會太乾,而且有好甜的果汁。*燒有機日本蕃薯仔這個蕃薯仔基本上亦是每間放題都有,最愛是它夠迷你,可以淺嘗一下,吃完又不會太飽。蕃薯仔不會燒得太焦,而且中間好軟好甜。*海苔醬燒三文魚火炙類的壽司感覺都是比較穩
約六時來到,準時入去食!
未開始吃之前,先看看有什麼飲品可以揀。
真的可以說是非常多,而且是一些高質的貨色。
不過,甜品櫃的甜品吸引不了我。

*焗廣島蠔

*刺身

點了三文魚、油甘魚、深海大赤蝦刺身、北海道角螺,和鮮帶子。

*牛油果香草鮮蝦沙律

*烤鰻魚串

鰻魚有少少難咬,不過都有好香的魚脂味。
*燒有機鮮菠蘿

這個連平時不吃菠蘿的大佬都大讚。

菠蘿燒得剛好,不會太乾,而且有好甜的果汁。
*燒有機日本蕃薯仔

蕃薯仔不會燒得太焦,而且中間好軟好甜。
*海苔醬燒三文魚

火炙類的壽司感覺都是比較穩陣的選擇,稍為燒過,不吃生的人應該都不會抗拒。覺得火炙好吃,是因為熱力將三文魚本身的魚脂味都迫出來,很香很香。

*火炙和風牛肉壽司

雖然牛肉未有和牛入口即溶既口感,但都不會燒得太乾太UN。
*至尊吞拿魚茸卷

吞拿魚茸很重魚脂味,切成蓉更加令味道突出;而且加上了香蔥和芝麻,夾了青瓜和蟹柳,為平平無奇的一個反卷增添層次感。
*香芒海鮮卷

芒果不酸,而且加上了沙律醬;較為失望的,是反卷只包了玉子和青瓜,所謂的海鮮只是上面的蟹子;不過味道是不錯的。
*鮮果滿屋卷

用上了芒果、士多啤梨和奇異果取代了一般的玉子、青瓜、蟹柳,是一個不錯的配搭,是甜的壽司
*鹽燒牛舌

牛舌用了薄切,很重油味,略嫌調味方面重手了些少,所以味道偏咸;但牛舌一點都不UN。
*燒冬菇串

冬菇看上去有點乾,不過散出陣陣的香味,很軟身,略嫌不夠厚肉、juicy。
*燒紐西蘭香草羊鞍

紐西蘭羊架好濃羊味,但偏油了一點。
*鐵板雪花牛柳粒

牛柳粒好淋,而且很重黑椒味,又不會太咸。
*黃金包

其實是一個炸的吉士包,外脆內軟,不會炸得太焦;吉士餡很多,甜甜的。很少見到有這類的食物,必試!
*Movenpick雪糕

很軟身,而且很多士多啤梨肉,帶有少少酸。
至尊滿屋在食物上真的做得不錯,但是座位真的有點窄,肥一點都會坐得不太舒服。
2016-06-13
  • 燒紐西蘭香草羊鞍
  • 鐵板雪花牛柳粒
  • 黃金包
2016-06-13 2724 浏览
今日朋友係外國返泥香港放暑假,所以就陪佢去左食日式放題。外國既日式料理價格一向偏高,比較之下,香港既二百幾蚊放題真係好抵食。今次呢間放題位於旺角瓊華中心,交通尚算方便。餐廳提供的前菜選擇也不少,除咗日式既中華沙律、枝豆、芝麻八瓜魚等,還有泰式涼拌,泰式既酸辣鳯瓜。食放題一定要點刺身,刺身種類適中,也新鮮。三文魚以厚切形式上碟,食落會較有口感;甜蝦約有尾指粗度,新鮮甘甜;北寄貝相對性較韌,適合喜歡有咬口既朋友;而新推出既鮑片則不算韌,容易嘴嚼。餐廳利用春夏秋冬做概念,創作咗四種季節限定既特色壽司,而我就揀左夏壽司和冬壽司,夏壽司選用咗魚子、芝士、甘筍和蝦,甘筍平衡了芝士和魚子的濃郁香氣,增加一些清新,故整體唔會好油膩。冬壽司則選用蕃茄、魚子、芝士和帶子,材料新鮮,組合特別,整體互相配合,味道唔錯。單品料理方面,清酒煮扇貝亦是一個唔錯既選擇,淡淡既清酒味不會太濃郁,容易入口,扇貝數量又適中,一份有四個,每個也相當肥美。燒品方面,我喜歡燒廣島蠔,廣島蠔新鮮肥美,再配合香菇、蟹柳、洋蔥和沙律醬等配料調味,使味道更香濃。飲品方面,餐廳選擇非常多,除咗有汽飲品,仲有一些非有氣飲品供客人選擇,如道地
今次呢間放題位於旺角瓊華中心,交通尚算方便

放題一定要點刺身刺身種類適中,也新鮮。三文魚以厚切形式上碟,食落會較有口感;甜蝦約有尾指粗度,新鮮甘甜;北寄貝相對性較韌,適合喜歡有咬口既朋友;而新推出既鮑片則不算韌,容易嘴嚼。
餐廳利用春夏秋冬做概念,創作咗四種季節限定既特色壽司,而我就揀左壽司壽司,夏壽司選用咗魚子、芝士、甘筍和蝦,甘筍平衡了芝士和魚子的濃郁香氣,增加一些清新,故整體唔會好油膩。冬壽司則選用蕃茄、魚子、芝士和帶子,材料新鮮,組合特別,整體互相配合,味道唔錯。
飲品方面,餐廳選擇非常多,除咗有汽飲品,仲有一些非有氣飲品供客人選擇,如道地綠茶等。另外,每個客人最後可以選擇一款Movenpick 既雪糕或Haagen Dazs 雪條。
2016-06-01
2016-06-09 666 浏览
呢間放題既壽司細細件,而且舊飯細細,可以食多幾款。燒左既左口魚入口即溶,而牛肉好入味,仲有蟹腳壽司既蟹腳好多汁,有陣陣海水味。D天婦羅炸衣夠薄, 唔會成口張,值得一讚。另外推介芝麻雞翼同燒菠蘿。呢間刺身好新鮮, 三文魚好肥美,海膽同甜蝦夠鮮甜, 好爽口彈牙. 帶子唔大塊但就好幼嫩,不過油甘魚有D根,可能唔岩我口味。多春魚多春之餘又幾新鮮。慢燒羊架冇咩羶味,肉質脆嫩。幾鍾意呢款鹽燒牛舌, 幾入味同香口, 薄薄地唔會韌。有MOVENPICK雪糕同根大師既雪糕雪條. 但只可揀一款。今次最大驚喜係有hoegaarden 既rosee, 得3度酒精濃度,好易入口。同埋仲有蟹食,雖然唔算大隻,但都叫有d肉食吓。
呢間放題壽司細細件,而且舊飯細細,可以食多幾款。燒左既左口魚入口即溶,而牛肉好入味,仲有蟹腳壽司既蟹腳好多汁,有陣陣海水味。
多春魚多春之餘又幾新鮮。
慢燒羊架冇咩羶味,肉質脆嫩。
幾鍾意呢款鹽燒牛舌, 幾入味同香口, 薄薄地唔會韌。