2016-06-13 2724 浏览
今日朋友係外國返泥香港放暑假,所以就陪佢去左食日式放題。外國既日式料理價格一向偏高,比較之下,香港既二百幾蚊放題真係好抵食。今次呢間放題位於旺角瓊華中心,交通尚算方便。餐廳提供的前菜選擇也不少,除咗日式既中華沙律、枝豆、芝麻八瓜魚等,還有泰式涼拌,泰式既酸辣鳯瓜。食放題一定要點刺身,刺身種類適中,也新鮮。三文魚以厚切形式上碟,食落會較有口感;甜蝦約有尾指粗度,新鮮甘甜;北寄貝相對性較韌,適合喜歡有咬口既朋友;而新推出既鮑片則不算韌,容易嘴嚼。餐廳利用春夏秋冬做概念,創作咗四種季節限定既特色壽司,而我就揀左夏壽司和冬壽司,夏壽司選用咗魚子、芝士、甘筍和蝦,甘筍平衡了芝士和魚子的濃郁香氣,增加一些清新,故整體唔會好油膩。冬壽司則選用蕃茄、魚子、芝士和帶子,材料新鮮,組合特別,整體互相配合,味道唔錯。單品料理方面,清酒煮扇貝亦是一個唔錯既選擇,淡淡既清酒味不會太濃郁,容易入口,扇貝數量又適中,一份有四個,每個也相當肥美。燒品方面,我喜歡燒廣島蠔,廣島蠔新鮮肥美,再配合香菇、蟹柳、洋蔥和沙律醬等配料調味,使味道更香濃。飲品方面,餐廳選擇非常多,除咗有汽飲品,仲有一些非有氣飲品供客人選擇,如道地
今次呢間放題位於旺角瓊華中心,交通尚算方便

放題一定要點刺身刺身種類適中,也新鮮。三文魚以厚切形式上碟,食落會較有口感;甜蝦約有尾指粗度,新鮮甘甜;北寄貝相對性較韌,適合喜歡有咬口既朋友;而新推出既鮑片則不算韌,容易嘴嚼。
餐廳利用春夏秋冬做概念,創作咗四種季節限定既特色壽司,而我就揀左壽司壽司,夏壽司選用咗魚子、芝士、甘筍和蝦,甘筍平衡了芝士和魚子的濃郁香氣,增加一些清新,故整體唔會好油膩。冬壽司則選用蕃茄、魚子、芝士和帶子,材料新鮮,組合特別,整體互相配合,味道唔錯。
飲品方面,餐廳選擇非常多,除咗有汽飲品,仲有一些非有氣飲品供客人選擇,如道地綠茶等。另外,每個客人最後可以選擇一款Movenpick 既雪糕或Haagen Dazs 雪條。
2016-06-01