2017-12-14
點都估唔到今年生日男友會帶我去食中餐,仲要係食辣嘢嘅!哈哈哈!事前佢完全無透露過今晚係食中餐定西餐,因為之前幾年佢都係同我食西餐慶祝,加上佢自己又唔食得麻辣,所以真係無預過佢會係揀我鍾意食嘅辣嘢慶祝,超級Surprise!!胡同其實係指北京老城區住宅之間窄巷嘅特有稱呼,顧名思義餐廳主打嘅係北方菜同北京菜,所以部份招牌菜式都係同辣有關。老老豆豆,一開Lift門真係比佢嚇親,眼前見到嘅係一個掛滿紅色利是封嘅reception,雖則話中國國旗係紅色姐,加埋呢度d陰暗燈光,真係有d鬼異!仲有架人力車喺度,唔知坐唔坐得上去嘅呢?!不過餐廳最剎食嘅當然係無敵大海景,離遠望過去一大排落地玻璃,無與倫比嘅維港景觀就係眼前~真係好靚!男友話佢book嘅時候已經無晒窗邊位,係有少少失望,好彩我哋早到隔離未有人坐,好一段時間都無人遮擋。五光十色嘅維港襯托住,真係令人未飲就醉!PS: 如果想坐窗邊位要早d訂枱!!室內裝修都係好中國風,環形拱門、紅燈籠同d高雅嘅仿古傢俱。每張枱未入座之前都係放咗個雀籠做裝飾,客人入後侍應會攞走個雀籠掛起窗邊嘅紅燈籠附近。餐牌都用金色龍圖案刺繡,十足皇上嘅聖旨咁款。Mocktai
PS: 如果想坐窗邊位要早d訂枱!!
我哋都唔係好酒之徒,所以都係點咗以果汁為主嘅飲品。
小鳳仙以橙汁、菠蘿汁、芒果汁等混合而成,入口清新,甜而不漏。
紫眉則以荔枝做底再加梳打,味道清清地,都係一個唔錯嘅選擇!
身為海鮮怪嘅我,一見到呢個名為"聖旨到"嘅招牌菜,仲要係排頭位,緊係要試下啦!一上枱見到竟然係個涼拌菜式,從未食過涼拌蟶子,又一個Surprise!!蟶子好大隻,肉質爽彈,面頭舖滿韭黃同蒜粒,個汁有少少紅,但又唔係太辣,作為頭盤真係幾開胃。
近年露筍被稱為super food,因為營養學家同素食界人士都認為佢係健康食品同全面性嘅抗癌食品。但有好多人因佢外表似筍就誤解佢係"筍",但實情佢係蔬菜,而佢嘅纖維係比較柔軟,可增進食欲,幫助消化。
用麥芽將白芝麻沾上翠綠嘅露筍,咬入口不但有露筍嘅爽脆,加上芝麻香口同麥芽嘅甘甜,係一個好特別嘅組合,可以試下。
平時多數食醉雞、醉豬手,好少食醉鴿,今次又試下。肉嫩嘅乳鴿配上香醇嘅二十年紹興酒,入口果種齒頰留香嘅味道,真係非筆墨所能形容,令人回味無窮!
呢個雖然話係招牌菜,但我堅認為復全晚最差!首先佢上枱果陣唔多見到有煙,雖然用石鍋上。侍應幫我哋分完到食果陣已經係唔凍唔熱,加上味道真係無乜特別,完全唔值呢個價!
呢碟蓮藕片炒得非常惹味,面頭仲有幾片係炸過嘅蓮藕片,增加多層口感,仲有豆角。不過可能我哋無叫飯空口食,食多咗就覺得有d鹹。
壓軸出場嘅係招牌菜"大紅紅燈籠高高掛",四川乾辣椒配香脆軟殼蟹,雖然望落去好紅好多辣椒,但其實對我嚟講唔算好辣!
軟殼蟹超級肥美,外層炸漿既香脆又爽口,調味適中平衡了蟹肉嘅油膩。份量有成3隻,我哋兩個人係食極都食唔晒咁!
有追開我d食評嘅粉絲會發現,近期我哋不停食軟殼蟹......食到有d怕,所以短期內佢都應該唔會再出現!哈哈哈!
輪到壓軸嘅壓軸,就係我嘅生日壽包!一碟6個,味道唔係好特別,都係噱頭嚟嘅姐!生日吹蠟燭是常識吧!