2017-08-15 2741 浏览
亞士厘道食肆林立,真係好多野食。而亞士厘道17-19號呢座大廈,就有幾間食肆,樓上餐廳好多都係做熟客生意。「肚餓了串燒烤焗專門店」今次係我第二次幫襯,野食好食左,價錢又好似多左。全店採用高腳椅,牆上掛上好多酒樽,突顯現代簡約時尚感。呢度適合三五知己,高舉酒杯(或酒樽),嘻嘻哈哈暢談一晚。就算唔飲酒,嚟食野,都係個唔錯選擇。今晚叫左幾罐非酒精飲品同好多野食︰蒜蓉牛油烤焗什菌$39,一大個鍚紙包,入面好多蒜蓉,牛油味幾出! 金菇牛肉卷$39,金菇夠嫩夠腍,冇渣~自家制醬燒黑豚肉串$49,一口豚肉,幾彈牙,用左孜然調味,孜然加豚肉,味道幾搭幾特別。脆燒日本鰻魚一條$49,原條鰻魚,面層燒得微焦微脆,全條都冇細骨,好食。吉列蝦四隻$29,幾抵食,即炸夠晒脆,因為有層吉列皮,擺左陣先食都仲熱辣辣。自家制金黃醬燒15cm虎蝦兩隻$49x2,金黃醬酸酸甜甜幾開胃,唔會太膩。蝦好大隻,應該真係有15cm,蝦肉雪白夠爽彈。連殼連頭燒,香味更加出。生蝦配特色泰醬八隻$69,價錢合理,但最好加上冰塊冰鎮住,保持低溫,咁會好食啲。同埋冇擺碟,有啲失色!自家制金黃醬烤鴨胸酥皮卷兩件$59,幾抵食,兩大件,但點解
),嘻嘻哈哈暢談一晚。就算唔飲酒,嚟食野,都係個唔錯選擇。

今晚叫左幾罐非酒精飲品同好多野食

蒜蓉牛油烤焗什菌
金菇牛肉卷$39,金菇夠嫩夠腍,冇渣~
金菇牛肉卷

自家制醬燒黑豚肉串
脆燒日本鰻魚一條

吉列蝦
自家制金黃醬燒15cm虎蝦兩隻

生蝦配特色泰醬
自家制金黃醬烤鴨胸酥皮卷兩件$59,幾抵食,兩大件,但點解一大一細嘅?  酥皮鬆化,有好多層,好香牛油味,入面件鴨胸都肥瘦適中,因為加左自家制金黃醬,食起嚟好多汁,唔會乾爭爭。
自家制金黃醬烤鴨胸酥皮卷
(左)芝士燒扇貝兩隻$49 / (右)黑松露香菇醬燒日本廣島蠔兩隻$69
芝士燒扇貝 / 黑松露香菇醬燒日本廣島蠔兩隻
芝士燒扇貝兩隻$49,面頭好多芝士,正!
芝士燒扇貝兩隻
扇貝幾大隻,好厚肉。

黑松露香菇醬燒日本廣島蠔兩隻$69,上次食過超好食。今次食依然黑松露好香,菇蓉亦好多,但係有酸味,味道好奇怪。
黑松露香菇醬燒日本廣島蠔
蠔肉好飽滿,而且好juicy!
原隻芝士燒春雞一隻$149,呢個好大隻,亦都好好食。
原隻芝士燒春雞
肚入面仲有好多芝士,可以拉絲。但如果兩個人食就太多,最好係一班朋友分嚟食,咁就perfect。

怕熱氣唔飲鬼佬涼茶(啤酒),可以飲國產涼茶-華元堂,呢度都有︰
嘢食選擇有四頁揀︰

飲品就有一頁,另外仲有一大本酒類drink list︰
繁忙時段用餐時間只得1小時30分鐘,如果一大班朋友談天說地就有啲急。如果晏少少過嚟就冇咁多人,可以慢慢坐。
呢度烤、焗、炸、燒同刺身都可以一次過試晒,幾滋味,仲可以按個人口味加上調味料,夠晒特色~~
题外话/补充资料: 題外話︰唔知點解呢度比起同一座其他食肆,地方好似細好多咁,係咪因為廚房好大同加多左厠所喺店內呢?!
2017-08-12 101 浏览
Hapoy Friday!!!當然要輕鬆一下今晚約埋老友撐下枱腳 食佢至愛嘅串燒佢叻豬啊 打左去book枱先 walkin已經無位一入去見到成個酒架 唔飲得都睇得下手工啤做緊買一送一 可惜老友唔飲酒⋯叫左麻辣鴨舌 堅麻堅辣 好醒胃 好惹味厚切牛舌 基本上食串燒係必叫嘅表面睇落乾乾的 但入口軟林 勁juicy牛味濃 珍寶凡立貝 堅厚堅大粒 只係用鹽燒過入口保持原有嘅鮮甜 值得一試我地重叫左個海鮮飯 飯面海鮮滿滿的勁香濃嘅蕃茄汁 重有大量芝士可惜飯底沒有炒過 有點失色
Hapoy Friday!!!當然要輕鬆一下

牛舌
鹽燒珍寶凡立貝
茄汁海鮮焗飯
2017-08-09 127 浏览
燒春雞等超耐,而且唔好食,太乾,而且燒得唔好,有D位置既肉有D苦⋯燒春雞入面放左芝士,燒魷魚,好辣,好似火雞麵既辣,唔係好鍾意招牌爆辣薯條,裹鹹蛋好特別,但亦好鹹好膩,食幾條就唔係好想食了⋯冬陰功錫紙蜆:冬陰功味不夠,唔夠味.虎皮椒:當晚最好食,甜甜哋,幾好食.牛舌:好大塊,但係比較乾,唔係幾好食總體比較失望,買單+服務費500幾 ,但係唔知食左乜?失望~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
燒魷魚,好辣,好似火雞麵既辣,唔係好鍾意
冬陰功錫紙蜆:冬陰功味不夠,唔夠味.
虎皮椒:當晚最好食,甜甜哋,幾好食.
牛舌:好大塊,但係比較乾,唔係幾好食
總體比較失望,買單+服務費500幾 ,但係唔知食左乜?
失望~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
燒春雞
2017-08-08 88 浏览
和朋友慶祝生日,朋友選了這間串燒店。 地點一開始有點難揾,皆因自己冇睇清楚是樓上舖。印象比較深刻的有 燒珍寶帶子、燒原條茄子、燒露荀,皆非常推薦! 辣到跳舞雞冀冇想像中辣,抵食。比較失望的是安格斯牛,部位和味道皆一般。食到一半先記得影相。下次想食燒棉花糖多士價錢雖然不特別抵,但位處尖沙咀區,環境又好feel,食物又貨真價實。雖然服務態度一般(而家周圍都係咁),但咁細間店仲有廁所可供客人使用,又任坐唔嬲,夫復何求。

比較失望的是安格斯牛,部位和味道皆一般。

食到一半先記得影相。下次想食燒棉花糖多士

• 燒珍寶帶子
早年已經聽過亞士厘道嘅肚餓了串燒烤焗專門店,以為熱潮會冷卻,到埗後見座無虛席,睇嚟食串燒真係無興唔興呢樣嘢。選擇都幾豐富,呢次我哋就叫咗幾樣嘢嚟試。檯上面已經放咗一系列調味料,例如係孜然粉、辣粉、黑椒同鹽,不過我覺得串燒已經夠味,所以都無另外再加喇!叫完嘢食無耐,店員就陸續將啲串燒拎嚟。惹味燒厚切牛舌,的確好似個名咁切得好厚,口感爽口,牛味濃郁。惹味燒安格斯牛柳粒,表面醬汁香,肉質軟嫩。兩款牛類串燒之中,我比較鍾意牛舌多啲,原本仲叫咗串燒京蔥牛舌尖,可惜當日已經賣晒無緣一試。脆燒日本鰻魚,食起上嚟軟綿綿咁。蒜蓉燒原條茄子,面層嘅蒜蓉好惹味,不過啲油就比較多。汁燒雞髀菇,醬汁微鹹中帶甜味,同埋切成幾件,食起上嚟幾方便。汁燒秋葵,外層爽脆,入面就有潺滑口感。紫金甜薯串,食啲甜甜哋嘅嘢可以中和一下。黃金薯條,呢個係佢哋嘅名物之一,薯條炸得脆身,表面仲蘸滿起沙嘅鹹蛋黃,既邪惡又美味。四式燒蠔,分別加咗芝士、黑松露香菇醬、蒜蓉、黃金醬燒成。芝士鹹香兼可以拉絲、黑松露香菇醬濃郁、蒜蓉香甜、黃金醬微酸同埋撈咗粟米同蟹柳絲。四款口味各有特色,我比較鍾意黑松露香菇醬,不過就將蠔肉本身嘅味道蓋過。冬陰公汁

選擇都幾豐富,呢次我哋就叫咗幾樣嘢嚟試。
調味料

惹味燒厚切牛舌

叫完嘢食無耐,店員就陸續將啲串燒拎嚟。

惹味燒安格斯牛柳粒

惹味燒安格斯牛柳粒,表面醬汁香,肉質軟嫩。

脆燒日本鰻魚

脆燒日本鰻魚,食起上嚟軟綿綿咁。
蒜蓉燒原條茄子

蒜蓉燒原條茄子,面層嘅蒜蓉好惹味,不過啲油就比較多。
汁燒雞髀菇、汁燒秋葵

汁燒秋葵,外層爽脆,入面就有潺滑口感。
紫金甜薯串

紫金甜薯串,食啲甜甜哋嘅嘢可以中和一下。

冬陰公汁烤焗翡翠螺

冬陰公汁烤焗翡翠螺,拎到嚟時香噴噴,湯汁幾有鮮味,對於我呢類算食到辣嘅人嚟講辣度都唔弱,真係估佢唔到。主角嘅翡翠螺有十幾隻,全部都肥大彈牙,仲有啲金菇、冬菇、雞髀菇晌度,成份個份量都真係幾多。
Pear Cider

呢晚仲試埋Pear Cider,啤酒味唔會太濃,對女仔嚟講幾易入口。
惹味燒厚切牛舌
惹味燒安格斯牛柳粒
汁燒雞髀菇、汁燒秋葵
2017-08-05 1925 浏览
行完海港城,想找個地方落落腳,朋友說不如吃串燒,他介紹最近亞士厘道開了間評價不錯的串燒店。很累很肚餓了!近近地就試試這間樓上串燒店吧肚餓了,位於亞士厘道17-19號的6樓。沒有大廈名稱有點難找,但大廈的出入口有食店招牌,認住隻雀🐦就唔怕miss out當晚平日8時多來到full曬,我們等了大約10分鐘才入座,提提大家記住要book位串燒種類多,點菜是在紙上劃下order,然後給店員便ok燒韮菜 $24第一道上枱的是燒韮菜。韮菜不會燒得過火,吃下還有汁液,加一點孜然粉最prefect四式燒蠔 $119這個四式燒蠔最適合款款都想試既朋友。由最上一款開始,分別是蒜蓉燒、黑松露、金黃醬和芝士四款。蒜蓉燒最香口,芝士則惹味,黑松露味濃,金黃醬夠特別蒜蓉燒扇貝 $49蒜蓉與扇貝永遠是最佳的配搭燒後又鮮又甜,吃多幾隻都仲得。黃金薯條 $59肚餓了的招牌菜式,加入咸蛋來油炸,薯條沾滿咸蛋味,咸香滿溢燒雞泡魚干 $49雞泡魚干必須襯熱食,咬下香甜可口,一個人也可ko一碟麻辣肉碎燒茄子 $45大量肉碎又麻又辣,滋味無比,實在抵食雞肉串 $39孜然粉味重,雞肉嫩滑,十足十當年在新疆街頭吃的串燒味道甜薯串 $
很累很肚餓了!
近近地就試試這間樓上串燒店吧

肚餓了,位於亞士厘道17-19號的6樓。

串燒種類多,點菜是在紙上劃下order,然後給店員便ok

惹味韮菜

燒韮菜 $24
第一道上枱的是燒韮菜。

四式燒蠔 $119
這個四式燒蠔最適合款款都想試既朋友。
由最上一款開始,分別是蒜蓉燒、黑松露、金黃醬和芝士四款。
蒜蓉燒最香口,芝士則惹味,黑松露味濃,金黃醬夠特別

蒜蓉燒扇貝

蒜蓉燒扇貝 $49
蒜蓉與扇貝永遠是最佳的配搭

燒後又鮮又甜,吃多幾隻都仲得。

黃金薯條 $59
肚餓了的招牌菜式,加入咸蛋來油炸,薯條沾滿咸蛋味,咸香滿溢

燒雞泡魚干

燒雞泡魚干 $49
雞泡魚干必須襯熱食,咬下香甜可口,一個人也可ko一碟

麻辣肉碎燒茄子

麻辣肉碎燒茄子 $45
大量肉碎又麻又辣,滋味無比,實在抵食

雞肉串

雞肉串 $39
孜然粉味重,雞肉嫩滑,十足十當年在新疆街頭吃的串燒味道

燒甜薯

甜薯串 $19
My favourite 蕃薯仔,每次見到必點的

外皮燒得脆口,甜度夠,好味到極點。!

兩人埋單8百多,雖然吃串燒來說是比較貴。
但論食物質素、地點、環境、裝修,你便知道物有所值了

2017-07-12
惹味韮菜
蒜蓉燒扇貝
燒雞泡魚干
雞肉串
燒甜薯
  • 燒羊鞍
2017-08-04 1375 浏览
陪朋友處理完公事後,我們去最愛的#肚餓了串燒烤焗專門店 「串一串」,這裡愈夜愈精彩,座無虛席,不少下班的打工仔和我們一樣來「燒」遣。愛吃重口味的蔬菜類的話,那就不能錯過這裡的蒜蓉燒原條茄子。蒜蓉都給得很大方,密鋪在茄子上,茄子經燒烤後,與蒜蓉融為一體,滿載滋味。看這色彩繽紛的自家制金黃醬燒日本廣島蠔,已令我口水直流。雖然金黃醬蓋過廣島蠔,但只要吸盡醬汁,便能看到飽滿的蠔肉,也能汁原味吃到它。因為廣島蠔夠鮮,故完全不會有腥味。黑椒牛仔骨烤得有點焦,但那微微烤焦的黑椒表面,肉香豐沛,微微酥脆,更是魅力無窮。牛仔骨肉質厚實彈牙,黑椒惹味,牛仔骨真的很好吃,推介。蜜糖惹味燒雞翼甜滋滋不在話下,那香脆的外皮,一上桌立即飄香,雞肉本身鮮嫩多汁,看見黏稠的蜜糖躺在雞翼上,令人垂涎欲滴的罪惡容貌,根本是讓我胖起來。紫金甜薯串吃起來超甜,但是不是那種膩口的甜,而且很香很嫩,尤如吃鮮蜜糖般甜美,口感軟軟綿綿,自然樸實的甜薯味盡在口中。辣與海鮮都是我所喜歡的,所以冬蔭功汁烤焗翡翠螺是我的菜。冬蔭功汁酸辣恰到好處,當咬幾口吸附湯汁的金菇,會令人辣得上癮。它的酸香與辣而不嗆相當搭配,肥美的翡翠螺亦吸盡冬蔭功汁,

金黃醬燒日本廣島蠔

黑椒牛仔骨

蜜糖惹味燒雞翼

冬蔭功汁烤焗翡翠螺

辣與海鮮都是我所喜歡的,所以冬蔭功汁烤焗翡翠螺是我的菜。
冬蔭功汁烤焗翡翠螺

冬蔭功汁酸辣恰到好處,當咬幾口吸附湯汁的金菇,會令人辣得上癮。它的酸香與辣而不嗆相當搭配,肥美的翡翠螺亦吸盡冬蔭功汁,爽脆帶微辣,味道豐富。
芝士燒扇貝

朋友則大推芝士燒扇貝,碩大的扇貝經芝士燒烤過色澤真的很漂亮,微焦微軟的芝士,加上鮮嫩有嚼感的扇貝,可謂天衣無縫。
醬燒牛油粟米

醬燒牛油粟米口感嫩彈略帶嚼勁,帶點脂肪的牛油與鹹味的醬汁和鮮甜的粟米味道相互交替,吃起來很順口,果然燒物不可缺少粟米的存在。
脆燒日本鰻魚

脆燒日本鰻魚亦是每次必吃,那外表乾脆的鰻魚,淋上醬汁去烤,色香味俱全,每一口都是無敵美味。那肥厚的鰻魚確實會令人想念其滋味,它那香味四溢送入口中的滿足感,任何人都難以抵擋。
燒金菇牛肉卷

燒金菇牛肉卷亦不容小覷,肚餓了將金菇烤到相當多汁的狀態,可以吃到金菇的甜美與牛肉的肉香,加上出色的醬汁,難怪我們吃不停。
燒京蔥牛舌尖

串燒京蔥牛舌尖那脆脆的口感和燒烤香氣光是這兩點已值得一嚐,牛舌尖較一般的有嚼勁,但不是咬不動那種。牛舌尖帶有鹽味的絲絲鹹香,味道很不錯啊。
黑椒牛仔骨
蜜糖惹味燒雞翼
芝士燒扇貝
醬燒牛油粟米
燒金菇牛肉卷
燒京蔥牛舌尖
2017-08-02 986 浏览
今日約咗朋友來食串燒,之前都有食過,記得味道唔錯。所以就約咗佢哋嚟呢度食,不過今日落好大雨...🌧呢度不愧係叫做串燒專門店,呢度真係有好多串燒選擇。連比較稀有既鴕鳥肉,焼雞皮都有呢個係燒雞皮,感覺好特別,雞皮質感脆口、有點煙韌,好香呢個係濃厚番茄薯條,有好香番茄味,薯條粗身有咬口, 炸得好香脆燒牛舌,燒得好香,牛舌厚身有質感,爽口好吃燒豬頸肉,大片厚身,豬頸肉爽口甘香,點埋醬汁,酸酸甜甜,好開胃👍🏻👍🏻芝士海鮮焗飯,因為怕唔夠飽,所以我地叫左個焗飯。呢個海鮮焗飯好足料,有帆立貝、蝦、蛽等等,好香,芝士味好足,夠曬惹味仲叫左隻燒春雞,隻雞都幾大隻,燒得香。雞肉外脆內軟,肉質鮮嫩多汁,但係雞皮好香脆,而且啖啖肉,真係滋味整體來說,呢度可以食到好多唔同嘅選擇嘅串燒,最適合同朋友傾計聚會嚟食,尤其係燒雞皮同燒春雞,真係好惹味

呢個係燒雞皮,感覺好特別,雞皮質感脆口、有點煙韌,好香

燒牛舌,燒得好香,牛舌厚身有質感,爽口好吃

• 鹽燒厚切牛舌
  • 燒豬頸肉
2017-08-01 81 浏览
某日約飯局提意食串燒,友人話肚餓了串燒烤焗專門店係尖沙咀十大好評餐廳之一,於是就book定枱啦。餐廳係樓上舖,一出𨋢就見到個招牌,同一般的串燒店不同的地方係裝修比較像酒吧,坐位大部分係高櫈,適合朋友仔傾計。串燒種類好多,有雞牛豬,海鮮,蔬菜,丸都唔止,仲有焗飯!飲品除左汽水外,竟然仲有手工啤!!朋友們知道後非常興奮。四式燒蠔分別係黑松露香菇醬自家製芝士金黃醬蒜蓉芝士蠔燒至8成熟,口感嫩滑,唔會乾哂,又不會有腥味。加上調味,味道一流!芝士金黃醬加左白汁,紅椒和粟米等,層次感更豐富。蒜蓉味濃,岩晒愛重口味的食客。黑松露香菇醬的松露味突出,加上每啖都食到有嚼勁的香菇粒,口感十足!秘製汁燒鮑魚鮮鮑魚塗上秘製醬汁後再烤,醬汁甜甜地。入味之餘肉質仍鮮味彈牙。脆燒日本鰻魚鰻魚外皮燒至微脆,加上香甜蒲燒鰻魚汁,好味道!自家製惹味燒雞肉串燒雞肉塗上自家秘製醬汁,甜甜的!惹味汁燒雞泡魚乾雞泡魚乾用秘製惹味汁烘乾,最岩用來送酒椒鹽燒星加坡白魚蛋星加坡白魚蛋超級彈牙,加上椒鹽調味,燒得小小燶,好中意喔!微辣肉碎燒原條茄子自家製微辣肉醬舖一條好長的茄子,茄子肉軟綿綿,配上肉碎非常惹味!麻辣川式烤焗鴨舌有好多辣椒

串燒種類好多,有雞牛豬,海鮮,蔬菜,丸都唔止,仲有焗飯!
飲品除左汽水外,竟然仲有手工啤!!
朋友們知道後非常興奮。

分別係黑松露香菇醬
自家製芝士金黃醬
蒜蓉
芝士

芝士金黃醬加左白汁,紅椒和粟米等,層次感更豐富。
蒜蓉味濃,岩晒愛重口味的食客。

秘製汁燒鮑魚

脆燒日本鰻魚
鰻魚外皮燒至微脆,加上香甜蒲燒鰻魚汁,好味道!
自家製惹味燒雞肉串
燒雞肉塗上自家秘製醬汁,甜甜的!

惹味汁燒雞泡魚乾
雞泡魚乾用秘製惹味汁烘乾,最岩用來送酒

椒鹽燒星加坡白魚蛋
星加坡白魚蛋超級彈牙,加上椒鹽調味,燒得小小燶,好中意喔!

微辣肉碎燒原條茄子
自家製微辣肉醬舖一條好長的茄子,
茄子肉軟綿綿,配上肉碎非常惹味!

麻辣川式烤焗鴨舌
有好多辣椒籽在鴨舌上,食唔到辣的我完全唔敢掂!
朋友們食到咀都痺晒,喪飲水...

珍寶日本帆立貝
帆立貝只輕輕燒了表面,加上小量黑椒,半熟的帆立貝帶有鮮味又唔會腥。

原隻芝士燒春雞
切開春雞,芝士就湧出來!

雞的外皮燒得脆脆,肉則保持嫩滑。
但要襯熱食,免得芝士凍了變硬。

Black Isle beer($62)
入口帶輕微的麥香,還有花香和柑橘香氣慢慢釋出。

總括肚餓了的選擇非常多,食物有水準而且價錢合理,串燒配啤酒,同朋友聚會就最適合啦!
2017-08-01 96 浏览
食過呢間肚餓了串燒烤焗專門店,印像中已經有三至四次, 除咗地點尚算方便之外,每次嚟嘅目的,都係朝住佢哋嘅黃金薯條,即係鹹蛋黃醬炒薯條,真係好好味,我嘅形容係食到停唔到口,又香又脆,送啤酒真係一流,肥是有原因的,不過真的很邪惡。每次嚟到,佢哋都有啲新嘢,除咗不同口味嘅手工啤酒之外,今次食咗西京焗比目魚,性價比相當高,做到少少外面輕微帶脆,裏面非常嫩滑。可能我已經被佢嘅黃金薯條迷住,其他食物,算是不過不失。如果你喜愛手工啤酒的話,有一種帶輕微西柚味,值得一試。
可能我已經被佢嘅黃金薯條迷住,其他食物,算是不過不失。
如果你喜愛手工啤酒的話,有一種帶輕微西柚味,值得一試。

• 黃金薯條
2017-07-25 124 浏览
尖沙咀一向好多好野食,呢日收工同同事心思思想食串燒,經過一間商業大廈就決定入去睇下。一行入去已經見到座無虛席,我地都等左一陣先有枱。座位係高枱。牆上有唔少酒樽作裝飾。黃金薯條,容器好有特色,呢個薯條係用左蛋黃去炸,食落去咸咸地,但又有蛋既甜味,好值得一試。棉花糖燒多士,粒粒棉花糖都燒得岩岩好,上面朱古力醬,下面多士烤得好脆好香口,P蜜糖燒雞翼,上面既蜜糖多到反光呀,每一啖咬落去都食到蜜糖香味。燒烤又點少得燒茄子呢?茄子非常大條,上面落好多蒜同堆蔥好足料,茄子既香味伴隨一大堆蒜蔥,真係好好食。海鮮方面,我地叫左蒜蓉扇貝同埋海蝦。可以見到佢地既表面真係好多蒜蓉,特別扇貝,除左保持左鮮味外,同蒜蓉加埋真係好夾。海蝦好大一隻,蝦殻好易剝,咬落去有汁,好食!雞肉串,唔係溝左麵粉,食到啖啖雞肉,加埋孜然粉,一流!豬仔骨,個人覺得呢個幾抵食,如果串燒唔想再食雞/牛既你,不妨試下呢個豬仔骨,肉質好鮮嫩架,同埋都好大一份。另外值得一讚係店員服務態度,有求必應,真係辛苦哂。

P

雞肉串,唔係溝左麵粉,食到啖啖雞肉,加埋孜然粉,一流!

另外值得一讚係店員服務態度,有求必應,真係辛苦哂。
2017-07-25 89 浏览
之前上網睇到推介 今次終於有機會去試吓呢間尖沙咀嘅串燒 肚餓鳥 雖然係大廈樓上鋪 但係都幾好搵。等左陣先入到去 不過等候時間都唔算耐 一入到去個環境有啲昏暗,周圍有好多掛喺場嘅擺設,而且餐桌都擺放得好整齊,個氣氛好舒服,好適合同朋友傾吓計。次次食親串燒必嗌既有雞肉串!最快到既野 火喉好足 食落啱啱好!好快就清完一碟再叫多份!一直都好鍾意食燒茄子 嚟到呢度梗係唔少得叫咗個蒜蓉燒茄子 上到枱好大條茄子!而且上面好多蒜蓉好有味 入口啱啱好 good!仲叫左一個燒牛舌 食串燒必定要叫!厚度適中 咬落好有口感 烤得得夠入味 個人十分鍾意!汁燒豬仔比咬落去肉質口感好好 面頭啲醬汁做得唔錯 十分之推介!!係樓下見到佢個推薦黃金薯條 就叫左份 份量好足 薯條亦都炸得好香脆 有鹹蛋漿係入面 味道鹹鹹地 都幾驚喜!蒜蓉焗雜菌嘅份量都幾多 而且種類都唔少 蒜蓉好入味 對於鍾意食菇嘅人來講 一定要試吓蒜蓉燒扇貝 扇貝個size都幾驚喜!!個人認為鍾意食海鮮嘅去到一定要叫!食落好好味!作為一個鍾意食甜野嘅人 又點可以放過棉花糖多士!面頭有啲朱古力醬 棉花糖烤得剛剛好 多士好脆 食完出奇地唔會好甜

作為一個鍾意食甜野嘅人 又點可以放過棉花糖多士!面頭有啲朱古力醬 棉花糖烤得剛剛好 多士好脆 食完出奇地唔會好甜膩 仲會有種想繼續食嘅感覺

味道整體嚟講都好好 而且特別要提既係食物上枱嘅速度好快 啲waiter既服務態度好好 食串燒黎講都幾高質!
講起串燒,必定會想起「肚餓了串燒烤焗專門店」(下稱「肚餓了」)~ 「肚餓了」Openrice好評多, 所以一直長居於尖沙咀十大好評餐廳之一, 每次search尖沙咀第一頁總會見到佢, 究竟有咩咁巴閉呢?!🤔 今次小編就第一次黎,真係要試下先~🙈😂 食過「肚餓了」的都會知道, walk in 基本上係無乜可能食得到, 所以串燒女有所準備,一早Book定枱。😏🙊 坐落於食肆林立的尖沙咀亞士厘道的樓上鋪, 與一般的串燒店不同,裝潢設計比較西化, 牆上掛着各式各樣的酒瓶,🍾 坐位大部分都是高櫈, 看起來比較像酒吧,給人一種high-end的感覺~😎 「肚餓了」的串燒種類都算多, 有雞肉、牛肉、豚肉類, 又有海鮮類,丸類,蔬菜類, 連焗飯都有~😳 咁就唔驚齋食串燒唔夠飽啦!🙈🙊 見有不少食家推薦了四式燒蠔($119), 蠔迷的小編當然是不會錯過啦~🙈 四式分別是黑松露香菇醬、自家製芝士金黃醬、蒜蓉和芝士🧀, 小編個人推介的順序是由淡至濃: 芝士 自家製芝士金黃醬 蒜蓉 黑松露香菇醬 所有蠔都燒至8成熟,口感嫩滑,但又不會怪腥味, 配上特式調味,味道更一流~😋 芝士有少許拉絲的感覺
「肚餓了」Openrice好評多,
所以一直長居於尖沙咀十大好評餐廳之一,
每次search尖沙咀第一頁總會見到佢,
究竟有咩咁巴閉呢?!🤔
今次小編就第一次黎,真係要試下先~🙈😂
食過「肚餓了」的都會知道,
walk in 基本上係無乜可能食得到,
所以串燒女有所準備,一早Book定枱。😏🙊
坐落於食肆林立的尖沙咀亞士厘道的樓上鋪,
與一般的串燒店不同,裝潢設計比較西化,
牆上掛着各式各樣的酒瓶,🍾
坐位大部分都是高櫈,
看起來比較像酒吧,給人一種high-end的感覺~😎

「肚餓了」的串燒種類都算多,
有雞肉、牛肉、豚肉類,
又有海鮮類,丸類,蔬菜類,
連焗飯都有~😳
咁就唔驚齋食串燒唔夠飽啦!🙈🙊
見有不少食家推薦了四式燒蠔($119),
蠔迷的小編當然是不會錯過啦~🙈
四式分別是黑松露香菇醬、自家製芝士金黃醬、蒜蓉和芝士🧀,
小編個人推介的順序是由淡至濃:
芝士 自家製芝士金黃醬 蒜蓉 黑松露香菇醬
所有蠔都燒至8成熟,口感嫩滑,但又不會怪腥味,
配上特式調味,味道更一流~😋
芝士有少許拉絲的感覺🧀😚,
芝士金黃醬的芝士中調和了白汁,
加上不少配料如紅椒、粟米等調味,層次感更為豐富。
蒜蓉味濃,岩晒愛重口味的食客。
黑松露香菇醬是小編最為喜歡的❤️,
松露味突出,加上每啖都食到有嚼勁的香菇粒🍄,口感十足!

秘製汁燒鮑魚(兩隻)($89)
鮮鮑魚經過烤煮後,
不但入味非常,肉質更保持鮮味彈牙,不錯吃!👍🏻
秘製汁燒鮑魚(兩隻)
脆燒日本鰻魚(一條)($49)
鰻魚外皮燒至微脆,肉質嫩滑,
加上香甜可口的蒲燒鰻魚汁,好味道!
價錢方面相當便宜,性價比很高!👍🏻😏
脆燒日本鰻魚(一條)
愛吃丸的串燒女見到新奇有趣的「丸」都不會錯過~
所以見到椒鹽燒星加坡白魚蛋(一串)($19),就點了一串,嘗嘗鮮~😂
星加坡白魚蛋爽口,加上椒鹽的調味,不錯啊!
椒鹽燒星加坡白魚蛋(一串)
惹味燒厚切牛舌(一串)($59)
雖然牛舌其貌不揚,但味道卻相當不錯!
惹味燒厚切牛舌(一串)
牛舌肉質燒得爽脆,
厚肉多汁,牛味濃郁,
好味到食完一串仲想encore添~😋

微辣肉碎燒原條茄子(一條)($45)
魚香茄子或蒜蓉燒茄子就食得多,
但肉碎燒原條茄子就比較少見~
微辣肉碎燒原條茄子(一條)
自家製微辣肉醬舖滿整條茄子,
茄子肉軟綿入味,鹹甜中微辣惹味,正!👍🏻😎

麻辣川式烤焗鴨舌(一份)($48)
滷水鴨舌就食得多,
川式鴨舌就第一次試。🙈
麻辣川式烤焗鴨舌(一份)
小編自問都算吃得辣,係譚仔米線吃中辣,
但「肚餓了」的麻辣川式烤焗鴨舌卻比譚仔中辣更嚴重,可能辣過所有辣度,
有不少辣椒籽🌶🌶🌶在鴨舌上,
食完之後麻到舌尖痺晒,辣到喪飲水😂😅,
嗜辣之人不妨挑戰一下~

珍寶日本帆立貝(兩隻)($69)
帆立貝只輕輕燒了表層,
內裏保持着軟滑的口感,鮮味十足﹗😊
珍寶日本帆立貝(兩隻)
原隻芝士燒春雞($149)
小編是芝士控,
所以一見到新品芝士燒春雞,就二話不說地order了。🙈😂
原隻芝士燒春雞
趁熱切開春雞,微微流心的芝士🧀便湧出來,好邪惡啊!
芝士好拉絲呀!😍😍😍
原隻芝士燒春雞
春雞的外皮燒得脆口,雞肉保持嫩滑,
把雞肉醮上鹹香的芝士醬放進口中,
好芝味呀~😋
原隻芝士燒春雞
自家製惹味燒雞肉串(兩串)($39)
燒雞肉塗上自家秘製醬汁,
雖然比較重口味,
但鹹得黎又幾惹味~🙈
自家製惹味燒雞肉串(兩串)
惹味汁燒雞泡魚乾(一份)($49)
雞泡魚乾用秘製惹味汁烘乾,油脂清香,
用來做下酒小吃簡直一流啊!👍🏻
惹味汁燒雞泡魚乾(一份)
有雞泡魚乾,當然少不了美酒啦~🍺
留意到以openrice訂座,
手工啤酒可享有買一送一的優惠,當然不可錯過啦。
Black Isle beer($62)
入口帶輕微的麥香,
清新花香和柑橘香氣慢慢釋出,正!🍻
啤酒配上串燒更是完美的組合呢!😎
Black Isle beer
整體來說,
「肚餓了」的菜式選擇多,
食物有水準,價錢又合理,
一人一串串燒,一支啤酒,暢飲聊天就最適合不過了!
難怪餐廳一直廣受食客支持啦~😆
四式燒蠔
秘製汁燒鮑魚(兩隻)
脆燒日本鰻魚(一條)
惹味燒厚切牛舌(一串)
微辣肉碎燒原條茄子(一條)
珍寶日本帆立貝(兩隻)
惹味汁燒雞泡魚乾(一份)
Black Isle beer
2017-07-20 80 浏览
昨天,朋友約了我吃串燒,他說餐廳的名字叫做肚餓了串燒專門店,真是有趣的名字啊看見了下面的廣告牌,我很想試試這個黃金薯條了。餐廳入面佈置也很簡單,後面有一個酒櫃,可以方便我們來叫酒,而且牆上也有餐牌食物碟也很有特色,是很有趣的法國風味黃金薯條 $59薯條炸得很香,而且充滿蛋黃香味,十分惹味!左邊是芝士燒虎蝦 $49,右邊是蒜蓉燒虎蝦 $49每隻都有15cm長。芝士燒就比較濃味,芝士是流心的,而蒜蓉燒就比較香,能夠增加蝦的鮮甜味。原條燒鰻魚 $49鰻魚燒得很香,很脆。魚肉很嫩滑,沒有很大的骨蜜糖燒雞翼這個雞翼很惹味,很像自己bbq燒的。蜜糖味道很甜,雞翼外皮香脆,但是入面肉質也很嫩珍寶日本帆立貝 $69這個帆立貝真的很嫩,只是在外圍燒一燒,入面還是很嫩,所以感覺暖暖的。而且每個帆立貝也幾乎有一個五元硬幣一樣咁大
看見了下面的廣告牌,我很想試試這個黃金薯條了。

食物碟也很有特色,是很有趣的法國風味

黃金薯條 $59
薯條炸得很香,而且充滿蛋黃香味,十分惹味!

左邊是芝士燒虎蝦 $49,右邊是蒜蓉燒虎蝦 $49

原條燒鰻魚 $49
鰻魚燒得很香,很脆。魚肉很嫩滑,沒有很大的骨

蜜糖燒雞翼

珍寶日本帆立貝 $69

• 燒鰻魚
  • 黃金薯條
2017-07-18 65 浏览
今日約咗班朋友一齊食串燒,一齊傾吓計食下野咁我哋揀咗間叫做肚餓了串燒專門店,嘅去食嘢我哋叫咗分黑椒牛仔骨,都係$59。牛仔骨燒得好香,好香黑椒味,但係又唔會太辣,夠晒嘢未。而且骨肉分明,又可以食到肉又可以食到骨。仲有燒雞泡魚干,都係$49。分量都有差唔多10條,味道比較濃,口味比較重,點埋啲沙律醬可以中和鹹味原條燒茄子,呢個幾特別真係成條茄子咁燒,仲有好香嘅蒜蓉同蔥味燒粟米,呢個燒得好香,而且粟米又夠甜呢個係燒安格斯牛柳粒,牛柳嘅肉味好濃,肉質又夠嫩,好香。雖然講得唔想話入口即化,但都好好食
今日約咗班朋友一齊食串燒,一齊傾吓計食下野咁

我哋揀咗間叫做肚餓了串燒專門店,嘅去食嘢

燒粟米,呢個燒得好香,而且粟米又夠甜

• 牛油燒粟米
  • 雞泡魚乾