2014-06-16 1311 浏览
幾年前食過一次佢既蜜瓜豆腐花, 已覺得好好味, 印象深刻, 好多時都想再番兜, 但每次行過都勁多人等緊位, 所以都無再去, 今日, 下午時間, 見響附近, 一於過去睇睇, 呢個鐘數, 果然係少好多人, 仲唔洗等位, 就入去整番碗。。。。。叫左一碗蜜瓜豆腐花, 完全沒有退步, 蜜瓜沙冰打得超綿滑, 好重蜜瓜味, 還加了奶, 令味道同豆腐花更加配合, 豆腐花係意想不到既重豆味, 一流另一碗西瓜西米露, 呢碗比較普通, 不過味道都好好

另一碗西瓜西米露, 呢碗比較普通, 不過味道都好好
2014-06-08
  • 蜜瓜豆腐花
2014-06-04 1285 浏览
夏天必食!! 當然是聰嫂私房甜品的龍眼椰果冰 (≧∇≦)我們吃完飯大概7點多過去,已經有人在排隊囉~ 等了10-15分鐘左右,便可以入座。位置是有點逼,看見有些客人不滿自己座的位置。。但也其實沒辦法哦~ 這個龍眼椰果冰 ,啖啖是清甜爽口的龍眼,椰果的煙靭! 第一次一個人吃完一碗。。果然是必食的甜品,因為太好食o(^_-)O

2014-05-10
$30 (其他)
2014-05-18 1742 浏览
在銅鑼灣到處逛,口痕痕想食甜品最後因為地點最近所以黎左聰嫂甫到達舖位已經見到坐了不少人環境相當擠迫 稍胖的話出入也要小心撞到睇左陣餐牌最後決定叫左個芒果椰果冰($27)椰汁涼粉西米露($22)芒果椰果冰口感軟綿綿不似食冰不會過甜 不錯 但係愈食愈凍另一款係朋友叫的 冇試食但朋友食淨左啲涼粉 同樣都係有愈食愈凍既感覺最後急急腳走了總括食物不錯 但係環境比較擠迫 好難坐耐啲傾下計如果唔洗排隊也可以再encore 但要等位就免了
在銅鑼灣到處逛,口痕痕想食甜品
最後因為地點最近所以黎左聰嫂

甫到達舖位已經見到坐了不少人
環境相當擠迫 稍胖的話出入也要小心撞到

睇左陣餐牌最後決定叫左個芒果椰果冰($27)

椰汁涼粉西米露($22)

芒果椰果冰口感軟綿綿不似食冰

好難坐耐啲傾下計
如果唔洗排隊也可以再encore 但要等位就免了
  • 芒果椰果冰
2014-05-03 1608 浏览
<聰嫂私房甜品 食家分享>一大班活動完左 最好既下場一定就係係食甜品*(^o^)/*今次就介紹銅鑼灣既聰嫂私房甜品招牌甜品有 芒果奶昔雙皮奶 龍眼冰我就試左椰林翠影!椰汁配水晶珠 西米同不同味既jelly (y)雙皮奶就有三層口感 夠哂特別!

<聰嫂私房甜品 食家分享>

一大班活動完左 最好既下場一定就係係食甜品*(^o^)/*

今次就介紹銅鑼灣既聰嫂私房甜品
招牌甜品有 芒果奶昔雙皮奶 龍眼冰
我就試左椰林翠影!
椰汁配水晶珠 西米同不同味既jelly (y)
雙皮奶就有三層口感 夠哂特別!
$30 (宵夜)
  • 芒果奶昔雙皮奶
2014-04-27 2009 浏览
同w小姐食完happy friday dinner,逛完一輪街,w小姐說食埋糖水就完美了,我立即贊成啦,吃貨的人身邊總有一兩個同是吃貨的戰友,在銅鑼灣食糖水,即刻想起聰嫂。快要凌晨12點了,聰嫂門外仍然排長龍,拎左飛,心想要等多久呢,哈,唔洗5分鐘就有位了。我要了龍眼豆腐花,她要龍眼椰果冰,兩者應該是有點分吧。但上檯是,呃,一模一樣既.... 分別只在於一碗個底有豆腐花,另一碗就成碗都是冰。雖然O左小小咀,但那鮮甜的龍眼肉加冰涼的碎冰,配上爽口的椰果和西米露,還有底下那滑溜的豆腐花,好好食啊!!!影完都唔記得邊碗打邊碗了...........
我要了龍眼豆腐花,她要龍眼椰果冰,兩者應該是有點分吧。
龍眼豆腐花
影完都唔記得邊碗打邊碗了...........
题外话/补充资料: suggest大家食龍眼豆腐花,因為價錢一樣,料就多d,食落豐富d。
$29 (宵夜)
龍眼豆腐花
2014-04-22 1553 浏览
每次來到聰嫂都必定要排隊等位置 因為滿滿都是人潮呀而且甜品嘛 總是安排在晚飯之後 所以還是乖乖的等1下好了!!聰嫂是傳統的中式甜品 主要是用水果做的那特別之處呢? 就是他們家的甜品比較不像「糖水」 因為主打都是把水果打成冰沙狀的想都不用想的就是必點的芒果奶昔雙皮奶 還記得第1次吃的時候真的覺得驚為天人了!!從來沒有吃過這種口感的雙皮奶 綿綿的很厚實 完全沒有1點加了水的感覺而且混合了芒果的味道 真的太好吃了!!看名字的時候覺得叫芒果奶昔不知道口感是怎樣的 結果吃下去就知道真材實料了比奶昔的感覺更順滑和實在 最上層的芒果肉也是超甜的 所以1下子就吃完了說真的 再叫1份也可以嗑光光!!因為本身很愛吃涼粉 所以再來點的是蜜瓜涼粉1般吃涼粉都會有點糖水配的 而他們的就只有蜜瓜冰沙配合的卻不會感覺到乾乾的 而且還有蜜瓜的甜味配搭著涼粉 真的比搭配糖水更好吃!!不知道是因為吃完甜的真的會很開心還是聰嫂真的太棒了每次吃完心情就會莫名好起來 下次去還要把別的都試1下!!
每次來到聰嫂都必定要排隊等位置 因為滿滿都是人潮呀
聰嫂是傳統的中式甜品 主要是用水果做的
而且混合了芒果的味道 真的太好吃了!!
說真的 再叫1份也可以嗑光光!!
因為本身很愛吃涼粉 所以再來點的是蜜瓜涼粉
1般吃涼粉都會有點糖水配的 而他們的就只有蜜瓜冰沙配合的
不知道是因為吃完甜的真的會很開心還是聰嫂真的太棒了
每次吃完心情就會莫名好起來 下次去還要把別的都試1下!!
2013-10-14
$30 (宵夜)
2014-04-21 1277 浏览
行完山朋友話將軍澳坑囗聰嫂好出名,就得登由清水灣搭車入去,無查清楚將軍澳原來有兩間,就去左坑囗果間,唔下午三點幾唔使等位。坐底我諗左陣叫咩好,因為其實價錢同款式都唔係特別吸引,無啦啦有個侍應行過指下個雙皮奶話呢個超好食,哈,咁就信你一次啦。個fd叫榴槤水晶,榴槤味唔算重,感覺佢攪到冰多過榴槤蓉。至於個雙皮奶係幾特別,但只係個idea幾創新,但味道一般,芒果酸左d,奶唔夠滑。難道再一次証明職員推介其實先唔好

個fd叫榴槤水晶,榴槤味唔算重,感覺佢攪到冰多過榴槤蓉。

難道再一次証明職員推介其實先唔好
2014-04-20 1081 浏览
係公司附近,周不時都會食。最幸福係晏晝4點幾做到frustrated嘅時候,叫個外賣,就滿血復活啦。 綠茶蒟蒻杏汁豆腐花杏汁浸住豆腐花,杏汁很潤,清甜,豆腐花嫩滑,自家製佳品。畫龍點睛在於綠茶蒟蒻,小小綠茶味,好煙韌,配合杏汁,好似有神奇嘅化學反應。 紅豆豆腐花紅豆混合冰塊打碎,甜蜜冰涼,紅豆全部變成粉咁,小小甜。食完都唔會guilty 咖啡雪糕紅豆涼粉兩大球咖啡雪糕啊,救命,自己實唔敢食。下面有紅豆,豆腐花,望落好正咯。 薑汁意大利涼粉涼粉整成長條,好似意大利粉咁,有薑汁,椰奶,好特別。 榴蓮冰榴蓮,混合忌廉,椰汁,煉奶,打成冰。啖啖榴蓮為,卻又不會太重。

綠茶蒟蒻杏汁豆腐花

紅豆豆腐花

咖啡雪糕紅豆涼粉

薑汁意大利涼粉

涼粉整成長條,好似意大利粉咁,有薑汁,椰奶,好特別。

榴蓮冰

2014-04-02 844 浏览
行完銅鑼灣去食個聰嫂是常識吧芒果雙皮奶我鐘意個雙皮奶好滑好香奶味芒果就有少少酸, 但係都可以接受既椰汁黑糯米本身我就唔係好鐘意食椰汁既野, 但係我個frd係到狂推介唯有試下啦, 試左啖個椰汁清甜, 黑糯米煮得夠淋, 又真係唔錯!比起椰汁黑糯米, 我就想推介芒果雙皮奶多d
行完銅鑼灣去食個聰嫂是常識吧

芒果雙皮奶
我鐘意個雙皮奶好滑好香奶味
芒果就有少少酸, 但係都可以接受既
椰汁黑糯米
本身我就唔係好鐘意食椰汁既野, 但係我個frd係到狂推介
唯有試下啦, 試左啖
個椰汁清甜, 黑糯米煮得夠淋, 又真係唔錯!

比起椰汁黑糯米, 我就想推介芒果雙皮奶多d

2014-03-20 1807 浏览
呢間銅鑼灣既聰嫂應該已經食到街知巷聞但我自己就第一次去, 星期日夜晚九點去,門口排左幾個人, 我地等左二十分鐘左右已經有得食,我地幾個FD叫左幾個都係芒果既甜品, 有芒果班戟、芒果西米露同芒果奶昔雙皮奶,聰嫂既芒果的確唔錯, 好甜好大舊, 食落去啖啖肉,重點想推介個芒果奶昔雙皮奶, 因為唔係周圍都有得食, 牛奶好香滑, 好大粒芒果, 而且價錢好平, 同FD係銅鑼灣食完晚飯去聰嫂食甜品一流, 見佢周圍都有明星相, 果然係星級既甜品店!!
呢間銅鑼灣既聰嫂應該已經食到街知巷聞
但我自己就第一次去, 星期日夜晚九點去,
門口排左幾個人, 我地等左二十分鐘左右已經有得食,
我地幾個FD叫左幾個都係芒果既甜品,
有芒果班戟、芒果西米露同芒果奶昔雙皮奶,
聰嫂既芒果的確唔錯, 好甜好大舊, 食落去啖啖肉,
重點想推介個芒果奶昔雙皮奶, 因為唔係周圍都有得食,
牛奶好香滑, 好大粒芒果, 而且價錢好平,
同FD係銅鑼灣食完晚飯去聰嫂食甜品一流,
見佢周圍都有明星相, 果然係星級既甜品店!!
芒果班戟
芒果班戟
芒果西米露
$40 (宵夜)
2014-02-19 1782 浏览
得10度個日, 幾怕凍都好都要食番個龍眼冰!唔好睇個碗野白雪雪好似唔吸引咁, 一食就停唔到口!全碗主要內容都係龍眼味沙冰, 沙冰甜度岩岩好, 好清甜, 龍眼味適中。而且冰既碎度適中, 有似食緊綿花糖軟綿綿既口感。沙冰入面有椰果粒,龍眼粒同大粒西米, 口感非常豐富。椰口夠大粒夠咬口, 龍眼粒就細粒d, 幫個沙冰增加甜味!雖然天寒地凍係出面排真係好辛苦, 但係為左個龍眼冰都值既, 真心推介!!
得10度個日, 幾怕凍都好都要食番個龍眼冰!
唔好睇個碗野白雪雪好似唔吸引咁, 一食就停唔到口!
而且冰既碎度適中, 有似食緊綿花糖軟綿綿既口感。
沙冰入面有椰果粒,龍眼粒同大粒西米, 口感非常豐富。
椰口夠大粒夠咬口, 龍眼粒就細粒d, 幫個沙冰增加甜味!
龍眼冰
题外话/补充资料: 如果d位可以闊d就好, 冬天人人都著到勁厚, 坐係到真係郁唔到...
宵夜
龍眼冰
2014-02-16 1583 浏览
等左大約15分鐘入去食糖水。位置坐得比較迫。但差不多十一點都爆既話應該吾會差吧叫左2個西米露...19蚊一個。以銅鑼灣黎講都叫平。但竟然.....好好味喔~芋頭同南瓜十分出色。味道又吾太甜。南瓜蓉係口口都有。芋頭粒吾會有根既情況。好期待食佢其他甜品但因為位置迫。食左10分鐘就滿足地離開

但因為位置迫。食左10分鐘就滿足地離開
2014-02-13
2014-02-14 1304 浏览
反正也出來了~就想不如晚飯後再去吃甜品XD!誰知家人都說好~還是第一次一起在外吃甜品呢~~不過這家真的有不少人光顧 (走的時間門口有長長的人龍Orz)---------------------------首先點了一個紅豆/綠茶Q果~ 這個兩款味道各有3個,大家可以一起Share!這個的水晶皮很堅韌~口感十足!但餡料來說比較甜了一點。另外還點了薑汁鮮奶燉蛋白,還有芒果奶昔雙皮奶^^ 可以很清楚地看到3層 - 芒果、奶昔、雙皮奶 =  =+這個試過還不錯~如果芒果甜點就更好吃囉。我自己則點了綠茶杏仁豆腐花 @0@!!!集合3樣我喜歡的~ 杏仁味濃郁~ 配上豆腐花更好吃。綠茶那個比啫喱更有口感XD 吃完這個有很飽的感覺XD
反正也出來了~就想不如晚飯後再去吃甜品XD!
誰知家人都說好~還是第一次一起在外吃甜品呢~~

---------------------------

這個的水晶皮很堅韌~口感十足!但餡料來說比較甜了一點。
另外還點了薑汁鮮奶燉蛋白,
還有芒果奶昔雙皮奶^^
可以很清楚地看到3層 - 芒果、奶昔、雙皮奶 =  =+
這個試過還不錯~如果芒果甜點就更好吃囉。
我自己則點了綠茶杏仁豆腐花 @0@!!!
集合3樣我喜歡的~ 杏仁味濃郁~ 配上豆腐花更好吃。
綠茶那個比啫喱更有口感XD 吃完這個有很飽的感覺XD
2014-02-03
$34 (其他)
2014-02-02 1018 浏览
年三十去行花市,行完想食下甜品,然後先知原來銅鑼灣有聰嫂,於是即刻狗衝。雖然門口好多人排,但玩下電話,同人傾下計,好快就有得入。聰嫂真係好大陣榴蓮味。鐘意既會覺得佢好香,唔鐘意可能會唔想堂食。不過我個人就好鐘意既。可能年三十好多人,今次去乜野都無晒。無西米、無蜜瓜、無pancake。咁就唯有叫食開既龍眼椰果冰。好彩有,而且果然無令我失望,分店都好好食,但總覺得無總店咁大碗咁。朋友都跟我叫左龍眼椰果冰,佢都話好好食,推介!下次試下榴蓮水晶珠先,未試過,真係好想試。

雖然門口好多人排,但玩下電話,同人傾下計,好快就有得入。

朋友都跟我叫左龍眼椰果冰,佢都話好好食,推介!

下次試下榴蓮水晶珠先,未試過,真係好想試。
2014-02-02 873 浏览
呢晚同D同事食完韓國野之後覺得有d意猶未盡所以同事帶左我地去食聰嫂, 話好出名的平時其實自己唔係特別鐘意食榴槤但係唔知點解有一排突然好想食所以我就叫左榴槤黑糯米 (右下角)上面有D粒粒珠的物體榴槤係撈埋左d唔知咩有少少類似雪糕的感覺覺得榴槤味有d淡~如果再濃d就好啦~
呢晚同D同事食完韓國野之後
覺得有d意猶未盡
所以同事帶左我地去食聰嫂, 話好出名的

平時其實自己唔係特別鐘意食榴槤
但係唔知點解有一排突然好想食
所以我就叫左榴槤黑糯米 (右下角)
上面有D粒粒珠的物體
榴槤係撈埋左d唔知咩
有少少類似雪糕的感覺
覺得榴槤味有d淡~
如果再濃d就好啦~
2013-10-29
$40 (宵夜)