2022-06-10 35 浏览
話說得地去青衣玩完之後,就直接係青衣城買左外賣返屋企食。呢到有間台式外賣店,裝修都幾特別,專賣媽媽至愛,滷味😋佢地仲有埋麻辣燙,真係岩晒我口味👍🏻麻辣三拼入面有麻辣蓮蔣片、麻辣雞翼尖、大陸妹(唐生菜),全部食材都吸滿左麻辣汁,都幾辣,超過癮!輕盈肆拼有滷鵪鶉蛋、秘制蘿蔔、台灣花椰菜、滷蓮藕片,蘿蔔超入味,見到成舊完全變晒啡色!而且份量十足,唔夠仲可以加麵😆

麻辣三拼

輕盈肆拼
2022-06-09 23 浏览
好多人話青衣冇嘢食, 但係其實佢仲有清泉, 呢間而打淥絕對唔係二打六, 亦唔係茄哩啡,食嘅唔係一般普通拿渣麵,佢將一般街頭嘅小食,昇華到喺商場, 處理方式既衛生又乾淨 絕對可以喺商場入邊,好安心咁食到街頭小食嘅味道招牌五拼招牌五拼入面包括有招牌金錢肚,醬香雞胗片,秘製蘿蔔,台灣貢丸,煙韌鹵豆乾獨特秘製嘅鹵水汁, 深入咗煙韌嘅金錢肚, 雞胗片啖啖肉,既爽口又有醬香味, 清甜嘅蘿蔔咬落去啖啖新鮮蘿蔔汁 而且仲有台灣 香菇味甚濃嘅 貢丸, 同埋 鹵豆干, 完全索曬鹵水嘅精華, 鍾意食滷水嘅你,怎能夠抗拒再嗌多個拌麵, 有五個餸送嘅拌麵, 好似食緊豪華車仔麵

招牌五拼

再嗌多個拌麵, 有五個餸送嘅拌麵, 好似食緊豪華車仔麵
2022-06-04 224 浏览
阿仔話要去廸士尼樂園做媽媽既,梗係要安排下入園之前未食野經過青衣,之後就上網睇下有啲乜野岩食,媽媽又想食台灣野,仔仔就食返兒童餐🤣上網搵到間台灣野,個名好得意,叫而打淥,爸爸問左我好多次,我都係甘講🤣一行到去,門面好搶眼,有堂食有外賣,堂食自成一角,好企理❤️個廚櫃,好多餸,勁花多眼亂,但都係台灣既風味,真係好有市林夜市既風味香烤小香腸,辣辣地,帶有啲麻味,而且都脆膽地,16元條腸,一啲都唔貴。而且個staff好好,入袋前又睇下啲腸熱唔熱,之後到我拎岀來食既時候仲keep住熱叫左個手撕雞拼盤,個涼拌手斯雞勁足料,內有既青瓜好爽,岩哂呢幾日勁熱既天氣,椰菜花唔會一夾就爛,個豆干既滷汁勁入味,而且切條口都仲有咬口,爸爸食哂啲雞,我就食哂啲配菜麻辣拌麵係加錢,但加得有價值,大大碗,唔係一味靠辣,係有麻香味❤️而且亦都有爽脆既青瓜粒而打淥,唔係二打淥,真係一間好正既台灣食店❤️正在响炎熱既天氣,拌麵帶岀令人開胃的食慾
阿仔話要去廸士尼樂園
做媽媽既,梗係要安排下
入園之前未食野

• 麻辣拌麵
  • 手撕雞
  • 小烤腸
2022-06-03 44 浏览
自從疫情之後真係有兩年冇去過旅行啦,好懷念旅行嘅感覺,今日經過青衣城行街,發現青衣城二期嘅商場一樓,開咗好多食肆,感覺自己好似大鄉里出城,有唔少係有特色嘅小店,其中一間,係食台灣菜嘅小店,俾佢嘅裝修深深吸引住,裝修到好似台灣夜市一樣,門口擺滿咗好多燈籠🏮,有台灣懷舊夜市嘅風味呢間餐廳主打外賣,一睇Menu主要都係食麻辣燙,鹽水雞同埋台灣滷味今次就諗住試吓佢個招牌滷味先,叫左招牌五拼,拼盤嘅好處係包羅萬有,同埋見到叫拼盤嘅話會比散叫抵少少,材料有白蘿蔔,金錢肚,雞腎,豆乾同貢丸滷水汁同台灣夜市嘅味道一模一樣,蘿蔔好清甜,一啲渣都冇,完全吸收晒滷水汁嘅味道金錢肚都大大嚿,炆得好淋同埋好有牛味至於貢丸係正宗嘅台灣風味,非常之彈牙同埋好有香菇味,肉汁亦都好豐富雞腎亦都炆得好淋,一啲都唔會乾身豆乾好正因為吸收晒啲滷水汁,配飯或者麵食簡直一流如果住開青衣嘅朋友,可以嚟呢間滷水店買外賣返去加餸,簡直係一流

今次就諗住試吓佢個招牌滷味先,叫左

金錢肚都大大嚿,炆得好淋同埋好有牛味
雞腎亦都炆得好淋,一啲都唔會乾身
豆乾好正因為吸收晒啲滷水汁,配飯或者麵食簡直一流

今日Happy Thursday 緊係要對自己好d 💪🏽,於是就去左試下青衣嘅特式地道台灣菜啦🍲🍚!佢地有好多唔同配搭嘅台式小食,令我仿如係台北夜市咁任君選擇🤣,但我今次就揀左主要兩款😳1️⃣招牌金錢肚🐂+台灣甜不辣🍢+古早滷大腸🐷+蔥油滷汁拌粿條🍜話明招牌金錢肚🐃緊係要試試佢啦!佢地嘅金錢肚勁厚同勁爽呀😚,仲有勁深一格格坑紋👀,載住哂滷汁,一啖咬落去勁多汁呀🤤,另外都叫左甜不辣🍢,第一次撈汁食覺得好特別!甜不辣嘅外表吸收哂滷汁,食落口非常煙韌彈牙😙,一d都唔覺得熱氣!仲有佢嘅豬大腸🐖,每一舊都平均厚度,肥美之餘絕無異味🤩,食到停唔到口呀!佢嘅拌麵🍜都非常彈牙!初時以為粿條係河粉,原來佢係比河粉更厚身同彈牙!食落口都好有層次,加上佢掛汁能力強👍🏼,完全吸哂滷汁嘅精華😚,超好味🥰2️⃣台南肉燥碗飯🐖🍚有麵自然緊要配個飯🍚啦!佢嘅肉燥飯🍚份量十足!肉燥🐖口感非常紮實😳!每一啖都係粒粒豬肉🐷,加上肉燥入面有洋蔥🧅,令到佢有特別嘅鮮甜味😋,而且佢嘅肉燥醬油色、香、味俱全😝,係撈飯嘅首選!肉燥份量亦非足夠,每一啖飯都可以沾滿肉燥,超開心呀🥳。總括黎講佢地嘅台式小食超好味,又多選擇,性格比高🔝,相信要食多

2️⃣台南肉燥碗飯🐖🍚

總括黎講佢地嘅台式小食超好味,又多選擇,性格比高🔝,相信要食多幾次先可以試哂咁多款食物🤣

疫情之下去唔到台灣,唯有去呢度重拾台灣家鄉風味啦😚
2022-06-02
2022-06-01 20 浏览
搬咗嚟青衣住幾個月,發現青衣真係一個美食沙漠😅😅😅所以成日都會搭車出荃灣搵食。最近我發現青衣城開咗一間主打台式滷味同麻辣燙嘅鋪頭。淨係個鋪名「而打淥台式滷味」都好令人印象深刻。成間鋪頭裝修到好似個夜市小檔咁,好有特色。車站便當滷汁蘿蔔金錢肚飯$44大大盒飯,仲有好多蘿蔔同金錢肚。平時飲茶最鍾意食金錢肚,估唔到除左茶樓仲可以食金錢肚餸飯。呢個金錢肚每一舊都有一定嘅厚度,唔會太薄,而且韌度剛好,入味又唔會太咸。蘿蔔就唔使講,索晒啲滷水汁,仲帶點甜,好好餸飯😋我另外仲叫左加熱滷味檔自選組合,我叫左三個餸,仲追加左拌麵,拌麵仲會配有少量酸豆角、滷花生、香菜等。滷蓮藕片$16滷鳥蛋(鵪鶉蛋)$16醬香雞中翅 $16蔥油滷汁拌麵(走蔥花)$12滷蓮藕片入味又爽脆,夏天必食!滷鳥蛋(鵪鶉蛋)小小一顆,很入味非常的好吃❤️,醬香雞中翅都係入晒味,仲好juice 。食完先發現,自己唔得左叫鴨血同豬耳🥶🥶🥶,我下次要試再食先得啦!仲有麻辣小雞腿,店員話呢個係最快賣晒架❗️❗️

車站便當
滷汁蘿蔔金錢肚飯$44
大大盒飯,仲有好多蘿蔔同金錢肚。
平時飲茶最鍾意食金錢肚,估唔到除左茶樓仲可以食金錢肚餸飯。
蘿蔔就唔使講,索晒啲滷水汁,仲帶點甜,好好餸飯😋

滷蓮藕片$16
滷鳥蛋(鵪鶉蛋)$16
醬香雞中翅 $16
蔥油滷汁拌麵(走蔥花)$12

滷蓮藕片入味又爽脆,夏天必食!

仲有麻辣小雞腿,店員話呢個係最快賣晒架❗️❗️
外卖自取
外賣台灣小食間唔中口痕想食涼拌/鹵水🤣每次經過都比呢間台灣小食嘅香味吸引~但味道有少少唔穩定,第一次食幾好食,第二次麻麻地(冇咩味),所以比多次機會佢😂-手撕雞拼盤(手撕雞、玉米筍、花椰菜、豆乾)$88二人份量手撕雞同椰菜花幾入味,少麻辣,都幾香😗但整體偏乾,多啲汁會好啲!*香辣汁另加$10麻辣三拼(蓮藕、雞翼尖、生菜)$42 一人份量麻辣係辣嘅,但冇咩味(明唔明個個感覺🤣)尤其係蓮藕同生菜,吸晒啲汁,麻到食唔到🥲雞翼尖都仲食到另加一份杏鮑菇和一份豬耳絲(各$16)呢兩個鹵水反而唔錯,杏鮑菇吸晒啲滷水汁,好入味👍🏻甜甜地有鹵水香料味(但豬耳絲都幾唔絲下wo😅)〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️餐廳:而打淥滷汁拌粉 (青衣)地址:青衣城2期1樓181號舖#capcha_hk
外賣台灣小食
手撕雞拼盤(手撕雞、玉米筍、花椰菜、豆乾)$88二人份量
*香辣汁另加$10

麻辣三拼(蓮藕、雞翼尖、生菜)$42 一人份量

餐廳:而打淥滷汁拌粉 (青衣)
地址:青衣城2期1樓181號舖

#capcha_hk
15 分钟 (外卖自取)
呢間係青衣嘅台式滷水外賣店好有台灣夜市小檔feel。好耐冇去台灣食個滷味止下癮🍜而家有set啱晒有選擇困難嘅人,套餐有一人、兩人或四人用🥢淺嚐三拼 (1人用) $44▪️醬香雞中翼(2隻)▫️蓮藕片 ▪️滷豆干 +$12追加拌麵滷水味香濃,好有台式夜市風味,蓮藕片非常爽脆,豆干煙韌。🥢建議加埋拌麵會比較飽肚,滷水拌麵吸晒滷水汁後不會太乾身,如果多d滷水汁會仲正!🌶麻辣素菜四拼 (2人用) $58▪️麻辣蓮藕片▫️蘿蔔▪️貓耳朵(雲耳)▫️唐生菜🥬新出左台式麻辣燙,麻辣可選辣度。最鍾意食麻辣燙揀菜可以吸晒d香麻,所以揀呢個素食set都好啱!蘿蔔清甜,麻辣生菜同雲耳完全係食到麻辣燙精華。🥢外賣溫度好夠熱,拎半個鐘番到屋企都仲暖

🍜而家有set啱晒有選擇困難嘅人,套餐有一人、兩人或四人用

🥢淺嚐三拼 (1人用) $44
▪️醬香雞中翼(2隻)
▫️蓮藕片
▪️滷豆干
淺嚐三拼

+$12追加拌麵

滷水味香濃,好有台式夜市風味,蓮藕片非常爽脆,豆干煙韌。
淺嚐三拼

🌶麻辣素菜四拼 (2人用) $58
▪️麻辣蓮藕片
▫️蘿蔔
▪️貓耳朵(雲耳)
▫️唐生菜
麻辣素食四拼

蘿蔔清甜,麻辣生菜同雲耳完全係食到麻辣燙精華。

🥢外賣溫度好夠熱,拎半個鐘番到屋企都仲暖

麻辣素食四拼
2022-05-26 19 浏览
喺機場返工嘅人,大家最苦惱嘅地方就係機場冇啖好食,特別係呢兩年太多餐廳都冇開,所以大家都習慣咗要買定野返去機場食,咁啱見到青衣開咗間新嘅台灣小店,佢嘅裝修好得意之餘食品嘅擺放都好衛生,當然就要買返公司試吓啦!呢間餐廳主打有麻辣燙,滷味同埋麻辣涼拌,試咗佢哋嘅麻辣手撕雞拼盤同埋佢哋嘅拌麵。佢嘅涼拌手撕雞可以因應你嘅要求去選擇佢嘅辣到同埋擺放芫荽蔥,我當然就係選擇乜都要啦!佢嘅拼盤份量都好多,而且亦都有好多種唔同種類嘅蔬菜包括青瓜,粟米芯,花椰菜同埋豆乾。佢嘅蔬菜全部入口都好爽脆,就算放咗喺雪櫃好耐拎返出嚟食都唔會淋晒。另外我都好欣賞佢嘅調味,佢嘅麻辣風味十足,各類型嘅香料都配合適中,令到你忍唔住一口接一口,絕對係過癮之選。另外佢嘅拌麵都好好食,就算擺咗喺雪櫃一段時間拎返出嚟食都唔會癡到一嚿嚿,而且佢嘅麵嘅調味都好豐富,絕對係重口味之選!另外佢裏面都會夾雜住少少青瓜令到食落去都唔會太滯。我自己覺得整體都好唔錯,如果大家經過喺青衣記得要試吓!

2022-05-26 25 浏览
打完針😩口淡淡想食啲開胃小食放工喺青衣俾啲間霓虹光管裝修既台灣滷味外賣店吸引🤩左即刻勾起左以前拍拖去台灣掃街嘅回憶既然冇得去旅行唯有食咗當去咗🤪選擇都好多分別有涼拌滷味,台灣麻辣燙,加熱滷味,鹽水雞涼拌菜飲品櫃放滿台灣選飲品打完針都係食清淡啲就試下個手撕雞套餐加$12要買個涼拌冷麵媽媽都係叫咗個小辣刺激一下胃口套餐已經set 好哂所有配菜唔使煩一大盒有菜🌽又有肉 🍗(手撕雞/玉米筍/滷豆乾/花椰菜)雞肉嫩口配埋花椰玉米筍既爽甜及煙靭嘅豆乾混合秘製香辣醬汁。最啱而家嘅悶熱天氣冷面有芫荽蔥同埋青瓜加特製麻辣汁撈埋一齊,返到嚟屋企食都仲好麵質都保持到爽滑吸收晒醬汁💯

打完針😩口淡淡想食啲開胃小食

既然冇得去旅行唯有食咗當去咗🤪
飲品櫃放滿台灣選飲品
打完針都係食清淡啲就試下個手撕雞套餐加$12要買個涼拌冷麵
媽媽都係叫咗個小辣刺激一下胃口

• 手撕雞拼盤
2022-05-26 18 浏览
[青衣]而打淥滷汁拌粉.呢間餐廳裝修好有台灣特色有夜市既霓虹燈牌仲有好似廟口夜市咁有燈籠既檔野食方面主打台式滷味、麻辣燙、鹽水雞.招牌伍拼食剩指數:0/100今次叫左5拼既台式滷味有招牌金錢肚、醬香雞胗片、秘製蘿蔔、台灣貢丸、煙滷豆干(我地仲加左鴨血😆)食材都好入味金錢肚:口感煙韌雞胗:彈牙無腥味蘿蔔:無渣、好腍好甜豆干:彈牙入味呢度既滷味係台灣食到既改良版滷湯係用左新鮮既材料而唔係用現成材料粉包例如八角同桂皮令個香味更加突出.蔥油滷汁拌麵食剩指數:0/100拌麵有蔥花香菜、酸豆角、滷花生、蒜泥配料都好香仲會添加少少口感酸豆角仲會減輕油膩感加10幾$一碗超抵食
[青衣]而打淥滷汁拌粉
呢間餐廳裝修好有台灣特色
有夜市既霓虹燈牌
仲有好似廟口夜市咁有燈籠既檔
野食方面主打台式滷味、麻辣燙、鹽水雞
招牌伍拼
食剩指數:0/100
今次叫左5拼既台式滷味
有招牌金錢肚、醬香雞胗片、秘製蘿蔔、
台灣貢丸、煙滷豆干(我地仲加左鴨血😆)
食材都好入味
金錢肚:口感煙韌
雞胗:彈牙無腥味
蘿蔔:無渣、好腍好甜
豆干:彈牙入味
呢度既滷味係台灣食到既改良版
滷湯係用左新鮮既材料
而唔係用現成材料粉包
例如八角同桂皮
令個香味更加突出
蔥油滷汁拌麵
食剩指數:0/100
拌麵有蔥花香菜、酸豆角、滷花生、蒜泥
配料都好香
仲會添加少少口感
酸豆角仲會減輕油膩感
加10幾$一碗超抵食
2022-05-25 28 浏览
位於青衣城嘅台式小店,環境裝修酷似台灣夜市,各款嘅鹵味自由配搭😋😋當然要一試😆😆⭐️招牌伍併🍡🍢$98招牌金錢肚、醬香雞胗片、秘製蘿蔔、台灣貢丸、煙韌老豆干呢個併盤份量都唔少,因為唔係好肚餓,所以無追加麵底,如果想追加麵$12就可以了👍🏻我特別鍾意食金錢肚,非常入味同腍身👍🏻👍🏻👍🏻雞胗片個醬好正,煙煙韌韌咁,好有咬口,唔錯!👍🏻👍🏻貢丸都好好味,用秘製滷水汁去整,相當不錯!👍🏻蘿蔔無渣甘甜,豆干索晒啲鹵水汁,份量唔少。食完個鹵味併盤,當堂以為自己去完台灣夜市😊😊

⭐️招牌伍併🍡🍢$98
招牌金錢肚、醬香雞胗片、秘製蘿蔔、台灣貢丸、煙韌老豆干

我特別鍾意食金錢肚,非常入味同腍身👍🏻👍🏻👍🏻

雞胗片個醬好正,煙煙韌韌咁,好有咬口,唔錯!👍🏻👍🏻

貢丸都好好味,用秘製滷水汁去整,相當不錯!👍🏻

2022-05-24 13 浏览
咁啱去朋友青衣屋企食飯費時兩手空空,見經過呢間台式滷水店即刻斬料拎翻去比佢加餸😚環境咁靚忍唔住幫野食打咗個卡,點知翻到去食有驚喜喎😚▪️麻辣鴨血 $18一次過打孖上叫咗兩份🥹鴨血食落去好滑溜,完全無任何腥味👍🏻最尾出色莫過於係佢個麻辣醬汁,醃製到個鴨血無敵入味😋辣得好過癮🌶️▪️奪命鳳爪 $16彈牙有嚼勁又唔會煮到稀巴爛,相對比較啖味少少,可以就咁食幾隻🐔-▪️煙韌滷豆乾 $16呢個豆腐乾有少少似台灣先會比較常見同食到嘅蛋白乾,食落好入味,相對比較滑身,無咁乾硬崩崩同柴,好食😋-▪️秘制蘿蔔 $12蘿蔔多汁又鮮甜,最重要係完全無渣🥹索哂啲汁勁正-▪️招牌金錢肚 $20⭕️推薦推薦⭕️最為入味必定係呢款金錢肚,洗到好乾淨,完全無腥臭味,超級入味,煙韌有咬口嘅牛肚索哂所有鹵水汁勁正!

▪️麻辣鴨血 $18

▪️奪命鳳爪 $16
▪️煙韌滷豆乾 $16
▪️秘制蘿蔔 $12
蘿蔔多汁又鮮甜,最重要係完全無渣🥹索哂啲汁勁正
▪️招牌金錢肚 $20
煙韌有咬口嘅牛肚索哂所有鹵水汁勁正!
  • 麻辣鴨血
  • 秘制金錢肚
2022-05-24 32 浏览
啖啖台灣味——而打淥鹵汁拌粉行經青衣城,搵咗好耐都唔知食乜,上網搵到一間台式嘅舖頭,冇得飛都好掛住台灣嘅小食,一於去試吓。餐牌好多嘢揀,首先俾佢嘅三成蔥油鹽水雞飯吸引咗,然後睇吓又發覺台式滷水都好似好正,於是就叫咗台式香腸、雲耳生菜、同埋一定唔少得嘅台式鴨血。外賣嘅餐盒都好有特色,有啲台式加港式嘅感覺。食物份量啱啱好,雞飯去骨啖啖肉,有雞味但係又唔會好肥膩,滷水嘅菜式勾起左去台北試小吃嘅感覺,鴨血都幾辣,再加埋條台灣香腸,大滿足。
啖啖台灣味——而打淥鹵汁拌粉

2022-05-24 13 浏览
🚩而打淥滷汁拌粉封咗關咁耐,真係好掛住台灣嘅味道~今日嚟到青衣城,一入商場就聞到滷水汁嘅香味🤤雖然店舖細細間,但佢嘅配料有好多俾你揀,睇到我有選擇困難症!值得一提嘅係佢有台式麻辣燙,問完先知原來佢比一般國內嘅麻辣燙,多咗一種甜味,等我下次先試下〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈輕盈肆拼 $54呢個拼盤主要素菜為主,套餐包括左鵪鶉蛋,蘿蔔,花椰菜,蓮藕片。蘿蔔睇啲色水就知正啦,平時唔食蘿蔔嘅我,今日快速清曬!味道來講滷水味係偏甜,唔似我哋傳統嗰隻滷味得個鹹~可以講係OL必叫,健康又美味~🌈豬手拼豬耳絲 $44落咗單之後,店員會將你order左嘅野再浸多一次滷水汁~隻豬手好似我隻手咁大,滷得好淋好入味!滷水汁好香八角味,真材實料~豬耳卜卜脆,睇個色都知好入味!連佢嘅配菜花生都好好食😋
🚩而打淥滷汁拌粉
🌈輕盈肆拼 $54