2022-06-02
今日Happy Thursday 緊係要對自己好d 💪🏽,於是就去左試下青衣嘅特式地道台灣菜啦🍲🍚!佢地有好多唔同配搭嘅台式小食,令我仿如係台北夜市咁任君選擇🤣,但我今次就揀左主要兩款😳1️⃣招牌金錢肚🐂+台灣甜不辣🍢+古早滷大腸🐷+蔥油滷汁拌粿條🍜話明招牌金錢肚🐃緊係要試試佢啦!佢地嘅金錢肚勁厚同勁爽呀😚,仲有勁深一格格坑紋👀,載住哂滷汁,一啖咬落去勁多汁呀🤤,另外都叫左甜不辣🍢,第一次撈汁食覺得好特別!甜不辣嘅外表吸收哂滷汁,食落口非常煙韌彈牙😙,一d都唔覺得熱氣!仲有佢嘅豬大腸🐖,每一舊都平均厚度,肥美之餘絕無異味🤩,食到停唔到口呀!佢嘅拌麵🍜都非常彈牙!初時以為粿條係河粉,原來佢係比河粉更厚身同彈牙!食落口都好有層次,加上佢掛汁能力強👍🏼,完全吸哂滷汁嘅精華😚,超好味🥰2️⃣台南肉燥碗飯🐖🍚有麵自然緊要配個飯🍚啦!佢嘅肉燥飯🍚份量十足!肉燥🐖口感非常紮實😳!每一啖都係粒粒豬肉🐷,加上肉燥入面有洋蔥🧅,令到佢有特別嘅鮮甜味😋,而且佢嘅肉燥醬油色、香、味俱全😝,係撈飯嘅首選!肉燥份量亦非足夠,每一啖飯都可以沾滿肉燥,超開心呀🥳。總括黎講佢地嘅台式小食超好味,又多選擇,性格比高🔝,相信要食多
2️⃣台南肉燥碗飯🐖🍚
總括黎講佢地嘅台式小食超好味,又多選擇,性格比高🔝,相信要食多幾次先可以試哂咁多款食物🤣
疫情之下去唔到台灣,唯有去呢度重拾台灣家鄉風味啦😚