2019-08-24 21 浏览
老鍋其實而家打邊爐真係香港人每星期必做既野! 就算唔出街打係屋企打都得~但我都仲係好怕要洗好多野,所以都係出街打,同埋出街打湯底個邊好似可以多d花臣!呢晚黎到銅鑼灣既老鍋,地鐵站一出唔駛五分鐘就行到~一上到去職員已經好有禮貌咁帶我地入座~~真係好有台灣feel! 順帶一提,呢間餐廳播既音樂真係好岩我地聽! 五月天周杰倫等等~~~我地叫左個新出既椰子三黃雞鍋,店員真係拎左成個椰油倒d椰青水入去!!! 仲留番個椰青俾我地刮d肉黎食! 佢個椰青係凍嫁!! 正呀!佢其實仲有個瑤柱海皇冬瓜鍋,我諗都一樣咁足料,下次黎都可以叫! 呢個雞鍋有半飯雞,椰青,好多粟米周埋紅蘿蔔,所以大家叫呢個鍋既可以唔駛叫以上配料~~~ 店員都好貼心提示鍋底滾左等多十分鐘就可以食雞!未淥野之前我地就試飲左d湯~好重椰香呀! d雞跟店員指示黎食真係幾滑! 好好食!我地梗係唔會俾自己係等緊個陣停口,叫左個甜不辣黎食住等!甜不辣炸到好香脆,再配上泰式辣醬食真係幾爽~另外店員都有介紹話如果keep番買左御茶園既茶d發票(要十蚊以上),咁就可以憑票換碟肉食~又好似幾抵,我地都叫左呢個牌子既峰蜜綠茶飲,又幾好飲,唔會太甜~~~好飲

老鍋

另外店員都有介紹話如果keep番買左御茶園既茶d發票(要十蚊以上),咁就可以憑票換碟肉食~又好似幾抵,我地都叫左呢個牌子既峰蜜綠茶飲,又幾好飲,唔會太甜~~~好飲過劉華個隻~~~

佢係出面有個自助混醬區,平時想混既醬呢度都有,佢d蒜、辣椒等等感覺好新鮮~

我地叫左手切牛肩肉、皮蛋貢丸、響鈴、娃娃菜同烏龍面!

牛肩肉:一流!好有牛味!一碟份量都幾多!
皮蛋貢丸:好特別,第一次試,要留意食個陣要好小心,因為會爆汁~~~個餡食皮蛋同埋薑~~好夾呀!
響鈴:即炸!超正!店員話淥三秒就得,但我不嬲都唔中意太淋,所以我浸一浸落去就拎番起~咁就食到佢既脆身!沾哂湯汁... 好好味....
娃娃菜:食咁多肉同熱氣野食番d菜感覺又健康左~
烏龍面:其實即係烏冬!好煙un! 好快熟!正呀!

已經諗定下次黎落咩野食haha

2019-08-23 36 浏览
瑤柱海皇冬瓜鍋🍲 💲198特級美國安格斯雪花肥牛 💲188山竹鮮牛丸 💲58三秒響鈴卷 💲68蘭花苗 💲42寬粉條💲38甜不辣 💲38烏梅汁/杭菊露 💲28⚠️由即日起至31/8,只要買御茶園出品既冷山茶王滿$10,憑單到老鍋就會送雪花一口牛粒🐄/極品黑毛豬梅肉🐖(須消費滿$300)✅ 安格斯肥牛有雪花而且唔太肥❄️ 片出黎一卷卷💈 打卡一流🖼️✅ 山竹牛丸其實係酒樓飲茶嘅山竹牛肉 食落有少少似漢堡扒🍔 非常有肉味🍖 又幾彈牙🦷 再加埋爽口既馬蹄🐎 令人喜出望外✅ 蘭花苗個人認為係長柄既西蘭花🌳 喜愛食樖 (逛陰上聲 kwaang2😎)既朋友不妨試試💁‍♂️ 記得唔好淥太耐👩‍🍳👅Taste:3.5/5💰CP值:3.5/5🙋🏻‍♂️Service:3.75/5👁‍🗨Stylishness:3.5/5
瑤柱海皇冬瓜鍋🍲 💲198

💰CP值:3.5/5
🙋🏻‍♂️Service:3.75/5
👁‍🗨Stylishness:3.5/5
2019-08-19
成日諗唔到食咩都想打邊爐, 今日係CWB行行下醒起有間邊爐都幾想試既充去試左喇!大概8pm左右上到黎, 店鋪既位置都幾多~ 小人既話可以坐卡位,多人既話可以坐圓枱…呢度既湯底選擇都OK~ 係諗唔到要咩湯底既時候,聞到一陣陣椰子香味~ 見到隔離枱係食 <<原隻椰青三黃雞鍋>>… 真係好香!!!我地都決定要呢個湯底喇!湯底黎緊既時候已經聞到椰香味飄過黎~ 湯底係奶白色估計落左DD椰奶~之後店員再為我地倒入椰青同雞件~ 我地個湯底等幾分鐘就食得喇!先試一啖湯~ 嗯嗯!! 濃!香!甜!!! 好不錯!!! 我地每人飲左2碗先開始食野 lol因為得2個人既關係~ 叫既野食就唔多!<<安格斯雪花肥牛>>顏色有D… 但其實味道都非常唔錯! 牛既愛好者都幾中意喔~<<山竹鮮牛丸>>佢既賣相真係好似酒樓既點心咁. So cute!!入面都係有D芫茜, 馬蹄咁~ 仲有埋喼汁比你沾… 哈哈 成件事好得意!<<咸蛋炸魚皮>>2個人都覺得佢既份量幾大! OMG味道都唔錯! 但真係唔sug

因為得2個人既關係~ 叫既野食就唔多!

<<安格斯雪花肥牛>>
顏色有D… 但其實味道都非常唔錯! 牛既愛好者都幾中意喔~

<<山竹鮮牛丸>>
佢既賣相真係好似酒樓既點心咁. So cute!!

<<咸蛋炸魚皮>>
2個人都覺得佢既份量幾大! OMG
味道都唔錯! 但真係唔suggest 2個人去食… 因為食到好飽……..

<<甜不辣>>
口感同味道係My favourite!! 其實佢係魚餅咁既野~ 但係呢個就比較chewy D~(我唔係好記得一般既甜不辣係咩感覺 哈哈…) 因為我好中意食魚糕.. 所以呢個既味道我都好中意!!!

<<新竹米粉>>
超大一碗! 索左D湯既精華真係冇得頂!!! 未食過咁鮮甜香濃既椰子雞湯米粉!!

唔知係咪因為叫左咸蛋炸魚皮&甜不辣食到個人飽左所以食唔晒D米粉
  • 杞子杭菊露
2019-08-21 28 浏览
2019.8.20今日女朋友收左工話想打邊爐,即刻諗番起上次食過間老鍋,因為真係好好食,咁就試埋銅鑼灣另外一間分店喇今次2個人冇得叫咁多野喇,叫左個麻辣鍋,又香又辣好鬼正,我地兩個都好岩食打邊爐一定要食牛,叫左個手切牛肩肉,有牛味脂肪比例岩岩好,多人可以試極上牛魔王,好吸引我地叫埋小食臭豆腐,配火鍋原來都幾襯,仲有魚皮餃,台灣腸,娃娃菜同埋寛粉,配麻辣湯一流,不過都要叫番兩枝蜂蜜綠茶黎解下辣👍🏻👍🏻👍🏻
2019.8.20

2019-08-20
  • 精選手切牛肩肉
  • 寬粉條
2019-08-16 423 浏览
今晚同兩位長老食飯,知道佢哋鍾意飲靚湯,又想慢慢食傾吓計,揀左呢間發哥都去過嘅老鍋,事関呢度主理靚湯鍋底♨️,出名足料無添加,飲完湯,再打邊爐,啱晒我哋嘅心水🥰長老媽媽精打細算,佢話原個椰青三黃雞鍋$168.- ,一個椰青半隻雞🥥🐔,買料都要呢個價,咁有道理當然馬上落單湯鍋一到🥥椰味飄香 ,白雪雪湯底很誘人,服務員也太讚了,細心傾倒新鮮嘅椰青水,放下雞件 ,待大火滾起就收火奉客,一碗又一碗🥣 ,豬骨濃湯伴老椰子淆得豐厚,🌽🥕粟米清甜,啖啖椰子味,順滑滋潤,好飲又有益。甜不勒名字特別,原來一點也不甜,醮一點甜酸醬,煙煙靭靭有點像炸魚肉的感覺。台灣出名嘅鹽酥雞當然唔會陌生啦,香脆外皮包滿淮鹽,咸咸香香,鮮嫩雞肉咬開即時爆汁,仲有近日大熱嘅鹹蛋魚皮,新鮮即炸特別脆,邪惡鹹蛋蓉超好味,未食火鍋已經好精彩靚湯滾起嘅牛肉🐂特別提鮮,脆肉鯇魚腩🐋認真爽脆,快熟響鈴淥兩淥就食得,索埋湯汁味道double up ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️中場時段,趁著肉丸滾呀滾,再來一瓶烏梅汁,少甜微微酸,解暑解渴🥃🥃。肉丸陸續滾起,豬肉內餡係咸蛋黃,牛丸裡面夾芝士🧀,蝦丸、墨丸🦐🐙新鮮爽彈,全部自家手打,質素高味道美,超讚😘😘😘火煱料

火煱料食到尾段,煲湯♨️滙聚曬D靚料精華,呢個時侯加入青菜烏冬🍜, 成大碗吮下吮下,明明好飽都食曬了,因為真係好好食。火煱食得多,任食放題只重量不重質,論出品細緻,服務享受,「老鍋」才是我想要的。😋😋😋
  • 咸蛋炸魚皮
  • 三秒響鈴卷
  • 稻庭烏龍麵
  • 鵝肝墨魚丸及黑松露蝦丸
2019-08-15 261 浏览
台式火鍋稍稍攻略香港,其中湯底就是其一大特色。隨了門口的電子天燈之外,還有店內的真「天燈」,非常有九份味食物:湯底瑤柱海皇冬瓜鍋那海鮮湯底還真的很濃,而且一開始的海鮮是未熟的,尤其帶子跟蝦吃下去鮮甜濃郁,肯定是新鮮貨吧!此外巨量的冬瓜經店員的巧手,切開後還是保持完美的外觀,冬瓜亦是越煮越入味的東西,所以不要一次吃完啊!前菜:鹽酥雞 非常爽口的鹽酥雞,吃下去很多肉,不俗!麻辣牛肚絲 辣辣的牛肚絲以凍盤上,辣得來有有另一番風味脆骨腩片 雖然很厚,但也不用煮太久,就會享受到既爽脆彈牙,又不會腥的脆肉鯇安格斯雪花肥牛 超好吃!這雪花沒有叫假的,入口即溶又帶牛脂香,沒有筋膜,幾乎比得上和牛手工丸類拼盤:最正是芝士牛肉丸跟咸蛋黃豬肉丸,咸香細緻又吊得出肉香,而且十分彈牙,不會有別間生粉下過多的問題自家鮮做極品水餃以超薄皮包裹著蝦肉跟很爽脆的木耳,不負極品之名蘭花苗 即幼西蘭花,果真沒有渣,肉質細嫩鮮甜蕃薯苖即番薯葉,纖維量高的代表,經改良後的口感比以前柔軟細膩,好好吃!三秒響鈴卷1 2 3 起!薄薄的炸腐皮幾秒浸湯,就有奇妙的既脆又軟的神奇口感咸蛋炸魚皮咸蛋黃香以醬澆上魚皮,雖然好吃,但一浸湯就沒
台式火鍋稍稍攻略香港,其中湯底就是其一大特色。

隨了門口的電子天燈之外,還有店內的真「天燈」,非常有九份味

食物:

湯底
瑤柱海皇冬瓜鍋

前菜:
鹽酥雞 非常爽口的鹽酥雞,吃下去很多肉,不俗!

麻辣牛肚絲 辣辣的牛肚絲以凍盤上,辣得來有有另一番風味

自家鮮做極品水餃
以超薄皮包裹著蝦肉跟很爽脆的木耳,不負極品之名

蘭花苗
即幼西蘭花,果真沒有渣,肉質細嫩鮮甜

蕃薯苖

三秒響鈴卷

咸蛋炸魚皮
咸蛋黃香以醬澆上魚皮,雖然好吃,但一浸湯就沒有了,可惜

寛粉條
跟我在台灣吃的無論口感,味道都一樣,無論煮多久都十分煙韌但柔軟,而且全透明,非常有趣

醬料選擇不多,但辣椒蒜頭莞茜都10分新鮮,貴精不貴多
2019-08-15 34 浏览
雖然剛剛立秋,但香港日日都三十幾度,朋友約見面話食火鍋,本來都唔係幾想,不過香港人一年四季都鍾意食火鍋絕對唔奇,最緊要料靚食材新鮮🤗呢間「老鍋台式火鍋」,有幾間分店,聽朋友講料靚、招呼好,我當然無問題,一入到來,都幾旺場喎,嗱嗱聲混下醬先😬湯底係「原個椰青三黃雞鍋」$168,真材實料,係我地面前將雞件、原個椰青,放入銅鍋內👍🏻特別叮囑我地一定要試啖靚湯先,嘩!唔係講笑,好正喎,又甜又香又好味,特別係椰子味,滾熱左加上三黃雞的肉香,我一個人都嘆左兩碗,必食推介👍🏻👍🏻👍🏻朋友點左好多配菜,擺到成枱滿滿的,響玲、肥牛、五寶、新竹米粉、菜心苗⋯⋯睇到都開心,一時之間都唔知從何入手😂呢個熟食「黃金脆魚皮」,不同之處就係魚皮有蛋黃醬,入口脆卜卜,又有蛋黃的咸香,極度邪惡,滋味無窮😋脆肉鯇魚,大大件厚切,入口爽夾香,好有咬口,真係聽到索索聲,正宗中山脆肉鯇,好新鮮😍超級好味👍🏻👍🏻👍🏻五寶丸,我全部試過哂,新鮮即製,最Like蝦丸、牛丸和肉丸,食火鍋點少得😬「安格斯雪花肥牛」,更加唔少得嘅就梗係靚牛啦,雪花分佈平均,厚度適中,切成卷狀,方便食用🤗一卷兩件,大大片,色、香、味全,牛肉味十足,油脂滾走
一卷兩件,大大片,色、香、味全,牛肉味十足,油脂滾走大部分,入口肉嫰兼有口感,沾上湯底味道,更令人回味無窮👍🏻
所以話,香港人點會唔鍾意吖,加上呢度坐得舒服,全程適當時候幫你換碟收碟,客氣有禮,服務唔錯,值得推薦👍🏻
2019-08-13 31 浏览
滾吧 老鍋 銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場2樓 There is no season limit for hotpot. We can turn on air conditioning and enjoy eating hotpot indoor soup 瑤柱海皇冬瓜鍋清甜好似又整個冬瓜,夏天補水 脆骨腩片及安格斯雪花肥牛,富牛味又無蘇味,脂肪分佈平衡 呢碟鮮紅而白色脂肪分佈完美的肉片,一看就知是搶住食的。 鹽酥雞鹹香惹味 有4款口味架丸,豬肉牛,魷魚都幾彈,識食有要求一定唔食機打,要手工打先正架! 菜苖雜菌餃都係手工包,大大隻又足餡料 vegetables basket. 食肉怎可無菜呀 黃金魚皮 ,香口小食,炸到脆卜卜仲有鹹甘香架鹹蛋皇醬係面,響玲就鬆化有點空氣感 仲有麵添,飽到走不動了,肚子漲起似有左3個月bb
滾吧

老鍋

銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場2樓

soup 瑤柱海皇冬瓜鍋清甜好似又整個冬瓜,夏天補水

脆骨腩片及安格斯雪花肥牛,富牛味又無蘇味,脂肪分佈平衡

呢碟鮮紅而白色脂肪分佈完美的肉片,一看就知是搶住食的。

鹽酥雞鹹香惹味

菜苖雜菌餃都係手工包,大大隻又足餡料

vegetables basket. 食肉怎可無菜呀

仲有麵添,飽到走不動了,肚子漲起似有左3個月bb
2019-08-12 64 浏览
今日出左銅鑼灣食飯, 兩個人去烚下烚下啦。呢度有兩款幾特別既湯底, 好足料, 夏天都可以打邊爐好正。醬料區, 自助啦當然。原個椰青三黃雞鍋,真係成個椰青水倒曬落去。員工叫我地滾左要飲左啲湯先, 好清甜。 好濃椰青水味。 啲雞好滑, 份量都多, 4個人食都夠。蘭花苗, 第一次試, 好似一棵好大既西蘭花, 比普通菜要煮耐啲, 味道係西蘭花味。山竹牛肉打邊爐, 真係用竹籠咁上, 食落仲有啲馬碲, 好正。 比埋個喼汁我地點。特級安格斯肥牛, 好滑, 牛味重, 正。小食叫左個臭豆腐。 炸得好脆,外脆內軟。新竹米粉黃金炸魚皮, 好香。 飲品有烏梅汁同銀菊露。
今日出左銅鑼灣食飯, 兩個人去烚下烚下啦。

呢度有兩款幾特別既湯底, 好足料, 夏天都可以打邊爐好正。

醬料區, 自助啦當然。

特級安格斯肥牛, 好滑, 牛味重, 正。

小食叫左個臭豆腐。 炸得好脆,外脆內軟。

新竹米粉

黃金炸魚皮, 好香。

飲品有烏梅汁同銀菊露。

2019-08-08 367 浏览
打邊爐最高境界就係同三五知已好好享受,獨樂樂不如眾樂樂,要享受美食同時不乏熱鬧,咁先夠Chill咖麻,今次黎到呢間幾有人氣既台式火鍋,由30年經驗既大廚坐鎮,以新鮮湯底同夠哂足料既天然食材起家,加上環境古色古香,佔地5000呎,座位闊落,坐得零舍舒服,乾淨企理,員工服務非常到位!👇📌膠原蛋白美人鍋 - $228▪ 原隻烏雞▪ 金華火腿▪ 桃膠▪ 杞子▪ 南棗👉打邊爐最緊要係咩呀?梗係個爐啦!呢到用既係傳統仿製銅鍋,中間有條空心煙𠧧係擺左燒紅既木炭,可以將保溫能力提高,今次嗌既湯底係餐廳首創既美人鍋,用左原隻烏雞,煲到軟腍,吸收哂湯底精華,Staff會幫你切好再上,肉質相當嫩滑,再配上杞子、南棗、桃膠同金華火腿熬製,滋陰補神。唔怪得叫做美人鍋啦,女士們記得唔好錯過呀!📌特級美國安格斯雪花肥牛 - $188👉打邊爐第二樣野重要就係牛肉啦!呢個雪花肥牛簡直可以用毫無破綻黎形容呀,師傅薄切處理得一絲不苟,賣相得體,雪花晶瑩剔透,均勻適中,只需要輕輕拖拖水灼熟,就岩岩好,肉質鮮嫩鷓比,牛味相對地濃郁,非常好食!▪ 山竹鮮牛丸 - $58 ▫ 賣相同酒樓賣緊熟食既不相伯仲,分別就係呢
打邊爐最高境界就係同三五知已好好享受,
獨樂樂不如眾樂樂,要享受美食同時不乏熱鬧,
咁先夠Chill咖麻,今次黎到呢間幾有人氣既台式火鍋
由30年經驗既大廚坐鎮,以新鮮湯底同夠哂足料既
天然食材起家,加上環境古色古香,佔地5000呎,
座位闊落,坐得零舍舒服,乾淨企理,
員工服務非常到位!👇

📌膠原蛋白美人鍋 - $228
▪ 原隻烏雞
▪ 金華火腿
▪ 桃膠
▪ 杞子
▪ 南棗
👉打邊爐最緊要係咩呀?梗係個爐啦!
呢到用既係傳統仿製銅鍋,
中間有條空心煙𠧧係擺左燒紅既木炭,
可以將保溫能力提高,今次嗌既湯底係餐廳
首創既美人鍋,用左原隻烏雞,煲到軟腍,
吸收哂湯底精華,Staff會幫你切好再上,
肉質相當嫩滑,再配上杞子、
南棗、桃膠同金華火腿熬製,滋陰補神。
唔怪得叫做美人鍋啦,女士們記得唔好錯過呀!

📌特級美國安格斯雪花肥牛 - $188
👉打邊爐第二樣野重要就係牛肉啦!
呢個雪花肥牛簡直可以用毫無破綻黎形容呀,
師傅薄切處理得一絲不苟,賣相得體,
雪花晶瑩剔透,均勻適中,只需要輕輕拖拖水灼熟,
就岩岩好,肉質鮮嫩鷓比,牛味相對地濃郁,非常好食!

▪ 山竹鮮牛丸 - $58
▫ 賣相同酒樓賣緊熟食既不相伯仲,
分別就係呢個你要恰返熟佢,當佢熟左既時侯係會
漲大左好多,食落會比酒樓果種特別爽口彈牙,
加埋腐竹吸哂湯既鮮味,兩者連埋一齊就
肯定係絕配啦!
▪ 三秒響鈴卷 - $68
▫ 食得出係即叫即炸,所以食落無平時果種
油溢味咁重,話明三秒響鈴,就梗係拖一拖,
即刻撈起,keep返住爽脆感覺,食落又夠鮮甜,正!

▪ 甜不辣 - $38
▫ 好特別既台式小食,賣相睇落無乜特別,
Staff會好細心幫你切返細粒,食落煙煙韌韌,
的確好似年糕咁,有種Q彈感覺,食得過!
▪ 寬粉條 - $38
▫ 透明粉條,睇落就好似啫喱啦,
口感仲好爽滑煙韌,打邊爐一流!

▪ 番薯苗 - $38
▫ 番薯苗其實正確講法係番薯葉,
佢既營養價值係非常高,雖然食落會覺得有少少硬,
但對比其他蔬菜用黎打邊爐就更加適合啦!
👉臺灣啤酒 - $48/支
👉獨特風味來自於釀製過程中經過特別處理,
飲落比一般既更加醇厚,我幾鍾意!
2019-08-07
  • 特級美國安格斯雪花肥牛
  • 膠原蛋白美人鍋
  • 山竹鮮牛丸
  • 三秒響鈴卷
  • 甜不辣
  • 臺灣啤酒
2019-08-01 48 浏览
之前成日食,最近隔左好內無食。上次仲唔小心book錯左尖沙咀既養x澱,難食到一個點。今日終於去岩,隔左咁內無食都驚會唔會差左,一來個湯底,睇個樣已經好靚好吸引,一試味道係記憶中既好味。野食都好抵食,而且湯底本身已經有好多料,3個女仔叫左好少野諗住食住先,一陣再加,點知食埋湯底d料已經飽晒。每次都叫酸菜白肉鍋同埋麻辣,酸菜白肉酸得黎好有味,唔得得個酸,有少少甜,有好多粉條。麻辣係好香果種,有dd香料藥材咁既香味,小辣剛好。每次我都唔會點醬,食湯底味已經好夠。Keep到水準真係值得一讚

Keep到水準真係值得一讚
$200 (宵夜)
2019-07-31 355 浏览
🤙《超滿足的台式火鍋🍲》🤙老鍋個名就聽過,食就第一次,所以特別期待。食物款式都幾多選擇,食完真係飽到捧住個肚走。—————————————————————有醬料區提供,總共有八款。👉🏻🍲鍋底:有兩款俾你揀,今次試#原個椰青三黃雞鍋 🐥💰168店員會喺你面前整呢個鍋,倒完椰青水就可以有椰肉食。見到雞件既份量都好多,真係食雞都食到飽飽地。打邊爐第一個動作要試下湯底先,湯係奶白色,飲落好清甜,飲完都唔會覺得好口渴。呢款鍋入面仲有切左一條條既椰子🥥、紅蘿蔔、粟米、紅棗,感覺都健康啲。👉🏻配料/小食有6️⃣款可以揀,揀咗打邊爐一定要有既#安格斯雪花肥牛($188),啲紋好靚,食落唔會有個啲雪藏味,肉味都幾重,唔會好多肥膏,超正👏🏻第2️⃣樣係#夜市炸臭豆腐(四件$48),第一次食臭豆腐,好有驚喜。食落超脆,每件都係薄薄地,唔會好厚身,聞落係臭臭地食落陣臭味係淡啲,令人容易接受。配埋甜醬食真係好正!!第3️⃣樣係#山竹鮮牛丸($58),個樣望落真係好似去咗酒樓既感覺,食落好爽口彈牙,配搭住吸曬湯既腐竹食,係幾正既。第4️⃣樣係唔陌生既#咸蛋炸魚皮($68),好濃味,唔洗放落湯底就可以直接食👍5️⃣蔬菜🥬三揀一揀咗#蕃
🤙《超滿足的台式火鍋🍲》🤙

—————————————————————
有醬料區提供,總共有八款。

👉🏻🍲鍋底:有兩款俾你揀,
今次試#原個椰青三黃雞鍋 🐥💰168

打邊爐第一個動作要試下湯底先,

👉🏻配料/小食
好濃味,唔洗放落湯底就可以直接食👍5️⃣蔬菜🥬三揀一揀咗#蕃薯苗($42),6️⃣最後揀咗要烏龍麵($48),未聽過呢個名,望落好似扁烏冬,食落質感就好似煮到軟咗既烏冬,加埋湯食就完美。不過份量太多,最後食唔曬。

👉🏻飲品:#杭菊露($28)係好健康既感覺,見到杯底有菊花同杞子。

同朋友gathering 食厭咗啲任食邊爐,可以試下呢啲台式火爐,都係一個唔錯既選擇。
Instagram :@noodles_queen_food
🍚: natalietongym

• 手切牛肩肉
  • 稻庭烏龍麵
  • 鹹蛋黃炸魚皮
2019-07-28 61 浏览
因為好想念早排同朋友去台灣日日去食麻辣火鍋嘅日子,所以之前就去咗呢間老鍋懷緬下台灣嘅味道!由於book咗枱嘅關係,我同兩位朋友一入餐廳就有位。當晚所見其實都幾full下,好多「一大班人」嚟食火鍋,所以大家唔想等就記得提前book位啦!嚟之前已經同朋友研究過個menu。本身我地係想食一半椰子雞一半麻辣鍋嘅,可惜店員同我地講椰子雞只可以成個上,所以想食辣嘅我地最後就揀咗一半麻辣鍋同一半養生鍋。 店員問我地要咩辣嘅時候好貼心咁提我地可以試咗小辣夠唔夠辣先,唔夠可以再加。我地本身諗應該都要加辣因為我地係台灣都係食開中辣,點知呢個鍋應該係柔合咗香港特色,比一般小辣再辣啲!抱住會越煮越辣嘅概念,我同朋友們都決定今晚小辣算。 我同朋友都認為兩邊藥材味唔夠重,不過食落都ok。 麻辣鍋係會連鴨血同豆腐上嘅。豆腐方面都幾入味,不過個鴨血就有微腥,我同朋友們食咗一舊就放棄咗,拎嚟煲湯算。 反而養生鍋嗰邊啲龍眼煲耐咗又幾好食。配料方面,我地嗌咗綜合丸、韭菜餃、魚皮餃、墨魚滑、凍豆腐、腐皮、寬粉、娃娃菜、牛小排同黑毛豬食。 其中比較出色嘅係韭菜餃、魚皮餃、腐皮同黑毛豬。 我覺得好掛住台灣嘅味道又未有得飛住嘅朋友

抱住會越煮越辣嘅概念,我同朋友們都決定今晚小辣算。
反而養生鍋嗰邊啲龍眼煲耐咗又幾好食。

我覺得好掛住台灣嘅味道又未有得飛住嘅朋友仔可以去試下,不過等到嘅就等下去台灣食啦!

• 極品黑毛豬梅肉
  • 尚膳養生鍋
2019-07-25 398 浏览
今晚去左銅鑼灣食台式火鍋火鍋店嘅座位非常寬敞, 而且設有好多卡位除左 Order 紙上嗰 4 款特式湯鍋外, 呢期仲有兩款限定湯鍋: 瑤柱海皇冬瓜鍋 & 原個椰青三黃雞鍋喺枱上見到呢張宣傳單張, 原來只要憑御茶園冷山茶王滿 $10 嘅收據, 就可以參加大抽獎 & 滿 $300 送雪花一口牛粒 / 極品黑毛豬梅肉 1 客, 早知就喺樓下買番兩枝冷山茶王啦 (見到嘅時間已經 Order 晒食物) !!醬料區瑤柱海皇冬瓜鍋第一次用冬瓜黎打邊爐, 湯鍋用料十足, 除左用原個冬瓜盅外, 仲有夜香花、帶子、蝦、蟹柳、瑤柱、金華火腿、豚肉 … Exactly 係煲冬瓜盅嘅材料 之後店員會黎切開個冬瓜, 切到每件冬瓜好似花形咁散開。 未開始打邊爐就已經飲左成碗冬瓜湯, 湯水夠清, 但味道頗濃厚甜不辣甜不辣係用魚漿整成, 炸到金黃色, 配埋泰式辣醬簡直係一流安格斯雪花肥牛油花分佈細緻均勻, 油脂含量豐富, 肉質超鮮嫩, 但一 D 都唔油膩菜苗雜菌餃餡料非常飽滿, 包左好多菜苗 & 雜菌, 比起其他餃子多左一份清新嘅味道響鈴卷即叫即炸, 炸到金黃色, 黎到仲係熱辣辣, 香脆嘅響鈴卷完全掛滿左濃郁嘅湯汁,
今晚去左銅鑼灣食台式火鍋

火鍋店嘅座位非常寬敞, 而且設有好多卡位

醬料區

瑤柱海皇冬瓜鍋

甜不辣
甜不辣係用魚漿整成, 炸到金黃色, 配埋泰式辣醬簡直係一流

響鈴卷
即叫即炸, 炸到金黃色, 黎到仲係熱辣辣, 香脆嘅響鈴卷完全掛滿左濃郁嘅湯汁, 正 !!

菠菜苗
好罕有見到有火鍋店可以 Order 菠菜苗, 非常幼嫩,  淥熟後完全冇菠菜獨有嘅澀味

新竹米粉
口感較爽, 輕輕淥下就食得, 配埋冬瓜湯食更加好味

杭菊露
夠晒清甜解渴
2019-07-24
2019-07-23 86 浏览
打邊爐真是我的最愛, 一年四季一諗起就會即興打邊爐,昨晚放工到銅鑼灣行街, 朋友即興帶我到老鍋台式火鍋吃晚餐。 第一次試這間火鍋店, 一入到去感覺裝修很有台灣特色, 大門口仲有一個可以給客人放天燈的位置, 非常特別有心思。 我自己食完之後都有放了一個天燈, 非常有趣。 講返正題,昨晚點了一個原個椰青三黃雞鍋鍋底, 火鍋配料選擇了安格斯雪花肥牛, 菜苗雜菌餃, 響鈴卷, 蘭花苗, 寬粉條, 因為太肚餓的關係點了熟食甜不辣, 再來兩杯清熱解渴的飲品:烏梅汁和杭菊露。原個椰青三黃雞鍋鍋底~ 店員首先送上一個完整的椰青, 再為我們放落鍋底裏, 然後到放入色澤鮮嫩又新鮮的雞, 湯的味道非常鮮甜好飲,推介大家食之前記得飲番幾啖啊!甜不辣~ 我開頭以為是甜點來的, 但見到醬料就知道一定是鹹點啦, 囗感煙煙韌韌好惹味, 絕對值得一試!安格斯雪花肥牛~ 肥瘦適中,牛味極濃, 口感細滑, 絕對是打邊爐必備的。菜苗雜菌餃~ 大大粒脹卜卜的餃,餡料入面充滿雜菇類和健康的蔬菜, 是一款健康又美味的餃子。響鈴卷~ 金黃色的外表,放入火鍋入面兩秒拎上,外層有脆卜卜的口感,卷裏吸了 湯底的味道, 簡單的一件響鈴卷已
打邊爐真是我的最愛,

原個椰青三黃雞鍋

菜苗雜菌餃

響鈴卷~ 金黃色的外表,放入火鍋入面兩秒拎上,外層有脆卜卜的口感,卷裏吸了 湯底的味道, 簡單的一件響鈴卷已經有不同的口感。

響鈴卷

蘭花苗~ 入口有少少似西蘭花,但比西蘭花更為甜美清新,纖維質豐富, 營養價值非常高。
蘭花苗

寬粉條~ 以前打邊爐好喜歡點烏冬或者公仔麵, 近期反而喜愛寬粉條, 除了比較健康之外, 寬粉條的口感煙煙韌韌,吸了湯底的味道,特別美味。

寬粉條

烏梅汁和杭菊露~ 兩款都是清熱解渴的飲品, 烏梅汁酸酸甜甜, 杭菊露加入龍眼和杞子,清熱明目。
烏梅汁 & 杭菊露

今次與朋友到老鍋台式火鍋打邊爐, 感覺特別好,餐廳環境座位舒適,一入到門口已經感覺很有台灣風味,店員們的熱情款待真是做足100分
,好耐冇試過打邊爐會有店員不停為我們添湯, 勤於換碟, 完全唔需要叫, 服務態度一流。 差不多埋單的時候,經理上前跟我們講公司有抽獎活動由7月24日至8月31日期間,購買$10御茶園冷山茶王產品,有得抽獎贏機票或到老鍋台式火鍋,惠顧滿$300即送雪花一口牛粒或極品黑毛豬梅肉。 我心裏一想, 這裏的店員除了服務態度好之外還做埋推廣活動, 真是一間好有心的火鍋店,希望再次到來。

2019-07-22
原個椰青三黃雞鍋