2020-04-01 15 浏览
疫症下政府出左好多新規則包括每枱不多於四個客枱與枱之間要1.5米距離等呢間火鍋店做到足門口先量體溫睇下有冇手帶噴酒精搓手液再踩有漂白水嘅地墊先可以入店進食其實咁樣都會令食客放心講返食物我兩個人叫左個養生鍋入面已經有好多料包括一隻烏雞,桃膠,冬菇,杞子,粟米等平時真係甚少食烏雞不過原來真係好香雞味,亦好鮮甜其實淨係食呢個美人養生鍋已經好夠飽不過我哋都係要試多幾款叫左個豚肉,魚皮餃,米粉,炸腐皮,臭豆腐👍🏻臭豆腐,炸腐皮即叫即炸👍🏻豬肉,夠鮮嫩
疫症下政府出左好多新規則
其實咁樣都會令食客放心
講返食物
我兩個人叫左個養生鍋
入面已經有好多料
包括一隻烏雞,桃膠,冬菇,杞子,粟米等
平時真係甚少食烏雞
不過原來真係好香雞味,亦好鮮甜
其實淨係食呢個美人養生鍋已經好夠飽
不過我哋都係要試多幾款
叫左個豚肉,魚皮餃,米粉,炸腐皮,臭豆腐
👍🏻臭豆腐,炸腐皮
即叫即炸
👍🏻豬肉,夠鮮嫩
2020-03-31 21 浏览
疫症下真係想打邊爐既時候要更加注意衛生,今次黎到呢間台式火鍋,入場時必須量體溫,消毒雙手同鞋。一坐底就會拎一盤熱水比我地用黎洗餐具,為求做到盡量消毒哂D細菌!呢個時候唔太敢食辣野,所以叫左個膠原蛋白美人鍋,聽個名都知係養生。鍋入面勁多材料,但最搶眼當然係烏雞,成個湯底都好濃郁! 滾到甘上下會幫我地將隻烏雞剪開,方便食用。一開始上左個夜市炸臭豆腐,其實我一次臭豆腐都無食過,因為真係太臭! 但同行朋友好想食。今次係我第一次食臭豆腐,聞落真係覺得好臭,但食落估唔到又無想像中甘難食,炸到個皮好脆,加埋甜醬食都覺得唔太差。另外仲配左碟酸酸地既白菜,唔知係米用黎辟味,但酸酸地好開胃。再黎係美國梅花豬肉,之前食得太多牛,所以都避免再嗌牛食。豬肉切到好薄,望落D紋都好靚,肉質嫩口。魚皮餃好彈口,皮都包得好實,唔會煮耐左成粒散開無知既我其實每次打邊爐我都唔知響鈴要浸幾耐,D朋友只係話一陣就得,幾秒就得,而我都仲係唔知即係幾耐?但呢間餐廳既響鈴係叫做"三秒響鈴",好明顯係浸三秒就得。響鈴吸哂甘濃郁既湯底,正餐廳都幾細心,為左D粉米唔散開,比左個篩黎浸住D米粉,好似出面食車仔麵甘一熟就成個篩拎上黎唔洗再係個

魚皮餃好彈口,皮都包得好實,唔會煮耐左成粒散開

餐廳都幾細心,為左D粉米唔散開,比左個篩黎浸住D米粉,好似出面食車仔麵甘一熟就成個篩拎上黎唔洗再係個鍋到夾黎夾去。
另外飲左杞子杭菊露同冬瓜茶,兩杯都比較甜,甜度可以淡番少少就最好。
2020-03-28 324 浏览
好耐冇打過邊爐,呢日同同事收工,即慶兩個人去食翻個台式養生火鍋!👍🏻好欣賞呢間火鍋店,做足防疫措施,盡力保障食客安全。入門口前,先有店員幫我地探體溫,入座前要消毒雙手同鞋底,同檢查手腕有冇檢疫隔離手環,座位與座位之間亦安排足夠嘅距離,坐底後即提供一大兜滾水俾我地清潔餐具,令我地食得安心!自助醬料區十分乾淨衛生,選擇都唔少,有豉油/香醋/芫荽/辣椒/葱/蒜泥汁/沙茶醬/炸蒜。✨鹽酥一口豆腐湯底未滾嘅時候,食住個香口小食先。一口豆腐細細粒容易食,外表金黄香脆,而且炸得乾身唔會油淋淋,豆腐內裡更加係非常滑溜!✨尚膳養生鍋不嬲鐘意人參味,呢個尚膳養生鍋啱哂我!湯底濃厚,好有人參嘅甘香,味道鮮甜,而且非常足料,有人參/杞子/圓肉/老雞/豬肉/鮮冬菇/粟米/蜂巢豆腐,湯滾後飲翻幾碗先捨得開始打邊爐。✨美國梅花豬肉油脂甘香,肉味香濃,口感彈牙!✨墨魚丸(半份)手打墨魚丸好正!食落好鮮味,好有墨魚香!仲好彈牙!早知叫全份!✨千張豆葉紙朋友推介話要食嘅豆葉紙,滾一滾就食得,口感帶點煙韌,吸收哂湯底嘅精華,好好味!✨唐生菜睇到都覺得好新鮮!打邊爐有個靚湯底真係好重要!連淥棵菜都可以咁清甜😋✨王子麵本身擔心

✨鹽酥一口豆腐
✨尚膳養生鍋

✨美國梅花豬肉
油脂甘香,肉味香濃,口感彈牙!
墨魚丸(半份)
墨魚丸
✨墨魚丸(半份)
✨千張豆葉紙
✨唐生菜
王子麵
✨王子麵
本身擔心叫多咗食唔落,點知食落又覺得好好味喎!麵條滑得嚟爽彈,吸收哂個湯,真傦無得彈👍🏻
✨沖繩黑糖烏梅汁
酸酸甜甜,味道清新開胃。
✨杞子杭菊露
清甜,清熱,啱哂火鍋嗰陣飲!
墨魚丸(半份)
王子麵
2020-03-28 13 浏览
疫情之下經濟瀟條,政府固然要付上最大責任,而飲食業首當其衝成影響最大之一嘅行業,尤其係火鍋店。今日有機會就去支持一下其中一間出名靚料而且有唔少明星加持嘅舖。人唔算多,有幾枱客醬汁區,基本的都有先點咗個湯底,揀咗個美人鍋,個鍋本身已經好足料,有烏雞、杞子、金華火腿、桃膠、粟米同香菇等等,個湯好甜同好夠味,未落餸之前都飲咗半碟一人一杯飲品,杭菊露同冬瓜茶,清甜而解膩,飲落好舒服美國梅花豬肉 - 肉味好重,厚度亦剛好,煮完之後肉質都唔”鞋”,幾高質夜巿炸臭豆腐 - 好少火鍋店有得食呢種街頭小食,當然要點嚟試下魚皮餃 - 大大舊而且魚味勁濃,感覺新鮮唔似冰過,意外地有驚喜,必點!響鈴卷 - 好粗好大條,不過真係唔洗三秒,一秒撈起都嫌冧咗,脆脆地好食好多降火冬瓜片 - 火鍋食冬瓜係個唔錯配搭,吸晒啲湯而且本身呢隻冬瓜靚唔會太易爛同散開新竹米粉 - 好彈好有口感,浸住啲咁多料嘅湯,非常入味,比烏冬更配合

人唔算多,有幾枱客

醬汁區,基本的都有

一人一杯飲品,杭菊露同冬瓜茶,清甜而解膩,飲落好舒服

2020-03-27 20 浏览
打邊爐當然最重要係個鍋底!好味的湯底基本上已經令到所有配菜都美味可口了,如果有女生好似我一樣愛美又想食得健康d~就可以order 美人鍋餐廳是用整只烏雞而熬成的湯底只是湯底也能喝上2碗~ 雖有點養生藥材的味道,但卻一點也不會感到苦,反而有點甘香鮮甜,我也是最近愛上這類養生湯底。記住雞肉一熟要快點吃,肉質才會更嫩滑哦~~^^準備開始落配菜之前,記住去拎醬料,係有不同種類的調味料自助bar,根據自己愛好而落分量美國梅花豬肉是豬的肩膀胛肉,睇落幾新鮮。雖然是豬肉,但都不要放太久呀~剛剛熟就可以食得,才會食到肉質嫩的口感墨魚丸爽口彈牙~有食到一粒粒墨魚粒在裏面。千張豆葉紙是傳統嘅豆製品,啖啖嘅豆香,又容易入味。口感都幾獨特,像可以咬斷的紙張^^唐生菜打邊爐有肉也要有菜^^,吸曬湯底精華。玉子面鹽酥一口豆腐熟食小食,香口而且外酥內嫩的,很討人喜歡飲品方面除了,汽水或紙包之外,都有自製茶類選擇,更健康和降火^^櫻花茶(圖右)清清甜甜,帶小小淡花香味,可以清下口味。冬瓜茶(圖左)甜甜地~打邊爐不上火的好選擇
打邊爐當然最重要係個鍋底!

好味的湯底基本上已經令到所有配菜都美味可口了,
如果有女生好似我一樣愛美又想食得健康d~
就可以order
美人鍋

餐廳是用整只烏雞而熬成的湯底

只是湯底也能喝上2碗~
雖有點養生藥材的味道,但卻一點也不會感到苦,
反而有點甘香鮮甜,我也是最近愛上這類養生湯底。
記住雞肉一熟要快點吃,肉質才會更嫩滑哦~~^^

準備開始落配菜之前,

美國梅花豬肉

是豬的肩膀胛肉,睇落幾新鮮。
雖然是豬肉,但都不要放太久呀~
剛剛熟就可以食得,才會食到肉質嫩的口感

墨魚丸

爽口彈牙~有食到一粒粒墨魚粒在裏面。

千張豆葉紙

是傳統嘅豆製品,啖啖嘅豆香,又容易入味。
口感都幾獨特,像可以咬斷的紙張^^

唐生菜

打邊爐有肉也要有菜^^,吸曬湯底精華。

玉子面

鹽酥一口豆腐

熟食小食,香口而且外酥內嫩的,很討人喜歡

櫻花茶(圖右)
清清甜甜,帶小小淡花香味,可以清下口味。
冬瓜茶(圖左)
甜甜地~打邊爐不上火的好選擇

2020-03-25 204 浏览
係,我忍唔住去打邊爐!😬好多舖頭都坐得勁逼,所以揀番老鍋,知佢分卡位坐。而且入去要探熱,店員都帶晒口罩,咁都食得安心啲!👍🏻今次去到都試新野!.🍲膠原蛋白美人鍋 $228好好食!😍😍😍個湯勁濃同好甜,有原隻大烏雞、桃膠、南棗、金華火腿、粟米仲有啲煲湯料,唔怪得叫美人鍋,真係勁滋補!我同朋友一人飲左兩碗先開始打邊爐🤭🤭🤭.美國🇺🇸梅花豬 $98梅花豬🥩好薄好好食!平日我一定食牛,真係無諗過豬都咁好食!.🥒降火冬瓜片 $48冬瓜片係我今次至愛之一,煮到勁淋又咁晒啲湯,比菜仲濃味!🤪又勁飽肚!.三秒響鈴卷 $48三秒響鈴每次黎都有叫,真係好脆,而且唔會一淥就散!肥野係好食啲!.夜市炸臭豆腐 $48魚皮餃 半份 $48🌝臭豆腐我無食,但朋友話外脆內軟,夾埋泡菜食仲野味!同食落口唔太臭🤪🤪魚皮餃都正常發揮!.新竹米粉🍜 $48都算大兜,啲麵索哂啲湯,真係好好食!我覺得比其他麵更入味!.老鍋鮮魚腐 $58🤩🤩🤩🤩好好食!肥野,好香口,好重魚肉味,朋友話怕油,但唔油邊好食!. 杞子杭菊露 $28😍好清甜又下火,有好多杞子同龍眼,好足料啊!.

🍲膠原蛋白美人鍋 $228

美國🇺🇸梅花豬 $98
梅花豬🥩好薄好好食!平日我一定食牛,真係無諗過豬都咁好食!

🥒降火冬瓜片 $48
三秒響鈴卷 $48
夜市炸臭豆腐 $48
魚皮餃 半份 $48
新竹米粉🍜 $48
都算大兜,啲麵索哂啲湯,真係好好食!我覺得比其他麵更入味!

老鍋鮮魚腐 $58

杞子杭菊露 $28
😍好清甜又下火,有好多杞子同龍眼,好足料啊!

• 新竹米粉
  • 美人鍋
  • 杞子杭菊露
2020-03-25 24 浏览
一年前食過覺得不錯,今日又行開依頭。。。見到有7折就上左嚟啦。兩個人火鍋應該唔係聚會掛,哈哈!疫情下大家都注意多左衛生,餐廳都寫明有消毒好。膠原蛋白美人鍋 $228桃膠、原隻烏雞、杞子、南棗和金華火腿做base的。仲有啲黨參、蔥、粟米同埋冬菇夾味,足料!店員話依加加左大蔥殺菌,抗疫火鍋,哈哈!一上鍋即刻睇吓係咪真係有一隻烏雞先,真係有成隻,佢斬開咗一半!話口未完店員就過嚟話幫我地切細件雞更入味,有埋桂圓呢個湯真係好滋補,少少咸但無口渴感覺!夜市炸臭豆腐 $48樣子精巧,小黃金件上枱就有臭味!正,夠臭至愛!即時夾酸菜同甜醬靚靚入口,脆之外帶汁。佢個種juicy係帶含蓄,再衝擊甜醬。脆過響鈴,過份!過份!魚皮餃 $48煲耐左有d似蝦餃皮,juicy既大舊肉!三秒響鈴卷$48即叫即做,上枱仲超熱!滾到尾聲食吸哂味,再點d香蔥醋醬幾好。美國梅花豬肉$98點滾都唔老,點滾都嫩既?!可以再叫,依加豬肉少少都幾十蚊,依到抵左靚豬肉!降火冬瓜片 $48加d去湯底加d清甜感,同好爽喉降火。新竹米粉 $48有個小籃貼心保證一定夾得返哂d米粉。得咗咪想特別之處係好爽口,所以放喺火鍋裏便好耐都唔會諗都係爽口!

膠原蛋白美人鍋 $228

夜市炸臭豆腐 $48

魚皮餃 $48
煲耐左有d似蝦餃皮,juicy既大舊肉!

三秒響鈴卷$48

美國梅花豬肉$98

降火冬瓜片 $48
加d去湯底加d清甜感,同好爽喉降火。

新竹米粉 $48
有個小籃貼心保證一定夾得返哂d米粉。得咗咪想特別之處係好爽口,所以放喺火鍋裏便好耐都唔會諗都係爽口!吸夠味先食!

沖繩黑糖烏梅汁 $28
烏梅味道重,反而唔覺黑糖甜,酸酸似酸梅湯,但係冇酸梅湯咁算,可能因為有黑糖中和左?!

成鍋食材食哂飲湯後飲茶飲梅汁!

櫻花蜜茶$22
話無哂熱,噢!咁我飲烏梅汁多d啦,女生特別日子嘛。不過飲落去又幾好飲,有啲似蜂蜜綠茶,好清涼,唔錯!
  • 美國梅花豬肉
2020-03-25 14 浏览
捱左兩晚通宵,今日真係要好好補補身,於是約埋為食姊妹,去銅鑼灣這間台式火鍋店打邊爐順便補補身,一出lift門,有個好靚嘅打卡位,天燈係螢光幕上邊不停向上升,拍照一流入店前,店員會幫你消毒雙手和量體溫,入座後,以滾水洗條餐具,令食客食得安心放心,打開餐牌很多選擇,先點一個美人鍋,用了十足,內有滋潤的烏雞,養顏的桃膠,還有杞子,南棗,金華火腿肴制的湯底,呷一啖湯,身體好像注滿骨膠原的感覺先點了一個小吃,夜市炸臭豆腐,台灣最出色的是臭豆腐,就點一個來試試,臭豆腐炸得香口,咬落內裏是軟熟的豆腐,點埋甜醬一起吃, 十分美味自家制烏梅汁很好味,不太甜,非常解渴冬瓜片和炸響鈴,兩者都是很容易吸味的食物,吸了湯的精華後,非常滋味美國梅花豬肉,卷成一塊塊的豬肉,賣相好看,不肥不瘦,有口感和油脂香味還有新竹米粉,將米粉淥熟,再配上豬肉,就成了一碗自家製的豬肉米粉,加入已滾得濃郁的湯底,非常惹味,忍不住吃了幾碗烏雞和粟米最後才吃,因為已滾了1小時多的湯底,吸入湯的精華,所以食落非常入味,粟米非常甜美

自家制烏梅汁很好味,不太甜,非常解渴

2020-03-23 19 浏览
好耐無去「老鍋」打邊爐🥘趁佢開返就即刻去因為佢地3月頭至月中兩個星期關左門做左深層消毒!疫情問題入去之前都要探熱、用酒精消毒雙手🙌🏻——————————————————————我地兩個人揀左個「膠原蛋白美人鍋」😍入面有桃膠、原隻烏雞、杞子、南棗、金華火腿肴制😋超補個烏雞又大隻又多肉又嫩滑,好正,有專人會幫手剪開烏雞以下係我點左既食物🍽 🔶鹽酥一口豆腐好脆好香,入面啲豆腐女滑,個侍應提醒我哋要趁熱食唔係嘅話凍就唔脆唔好味!所以係打邊爐前就食晒🔶美國梅花豬肉好新鮮,碌熟後食落口好香豬味!👍🏻🔶墨魚丸好彈牙,而且好有墨魚味🔶千張豆頁紙好似腐竹咁,落去5秒左右就得,佢會吸左湯底既精華呢個好滑又有口感,必試🔶唐生菜🔶王子麵🔶杞子杭菊露(唔會太甜,好清新的感覺,健康)🔶冬瓜茶(比較甜,但好有冬瓜味,台灣特色)
好耐無去「老鍋」打邊爐🥘趁佢開返就即刻去
因為佢地3月頭至月中兩個星期關左門做左深層消毒!
疫情問題入去之前都要探熱、用酒精消毒雙手🙌🏻
——————————————————————

我地兩個人揀左個「膠原蛋白美人鍋」😍
入面有桃膠、原隻烏雞、杞子、南棗、金華火腿肴制😋超補
個烏雞又大隻又多肉又嫩滑,好正,有專人會幫手剪開烏雞

以下係我點左既食物🍽
🔶鹽酥一口豆腐
好脆好香,入面啲豆腐女滑,個侍應提醒我哋要趁熱食
唔係嘅話凍就唔脆唔好味!所以係打邊爐前就食晒

🔶美國梅花豬肉
好新鮮,碌熟後食落口好香豬味!👍🏻

🔶墨魚丸
好彈牙,而且好有墨魚味

🔶千張豆頁紙
好似腐竹咁,落去5秒左右就得,佢會吸左湯底既精華
呢個好滑又有口感,必試

🔶唐生菜

🔶王子麵

🔶杞子杭菊露(唔會太甜,好清新的感覺,健康)
🔶冬瓜茶(比較甜,但好有冬瓜味,台灣特色)

2020-03-20 191 浏览
打邊爐雖然可以殺菌,但一班人圍爐,始終係近距離接觸。如果真係想打,就要揀啲又安全又有營養嘅火鍋餐廳食喇!好似呢間台式火鍋店《老鍋》咁,客人入座前一定要通過體溫測試、消毒雙手同鞋,等顧客食得安心❤️呢排天氣變幻無常,令人好易病,嚟食個養生鍋補補佢先🤞尚膳養生鍋 ($228)呢個尚膳養生鍋採用名貴藥材、人參熬製,每一啖都食到人參嘅甘味,可見好足料呀!湯底仲配有蜂巢豆腐同鮮甜粟米,至愛!🤪夜市炸臭豆腐 ($48)呢個一上枱真係好臭😂 但食落又唔覺。不過好似炸過咗啲,個皮好硬同好厚🤭新竹米粉 ($48)好欣賞佢俾埋個籬我哋淥麵食,唔駛左搵右搵啲麵去咗邊🤣杞子杭菊露 ($28/杯)菊花醫治感冒風熱,啱晒而家飲!😋其他菜式:美國梅花豬肉 ($98)三秒響鈴卷 半份 ($48)降火冬瓜片 ($48)魚皮餃 半份 ($48)-Menu:
好似呢間台式火鍋《老鍋》咁,客人入座前一定要通過體溫測試、消毒雙手同鞋,等顧客食得安心❤️
醬料

呢排天氣變幻無常,令人好易病,嚟食個養生鍋補補佢先🤞
尚膳養生鍋
尚膳養生鍋 ($228)
湯底仲配有蜂巢豆腐同鮮甜粟米,至愛!🤪
夜市炸臭豆腐
夜市炸臭豆腐 ($48)
呢個一上枱真係好臭😂 但食落又唔覺。
不過好似炸過咗啲,個皮好硬同好厚🤭
新竹米粉
新竹米粉 ($48)
好欣賞佢俾埋個籬我哋淥麵食,唔駛左搵右搵啲麵去咗邊🤣
杞子杭菊露
杞子杭菊露 ($28/杯)
菊花醫治感冒風熱,啱晒而家飲!😋

其他菜式:
美國梅花豬肉 ($98)
三秒響鈴卷 半份 ($48)
降火冬瓜片 ($48)
魚皮餃 半份 ($48)
美國梅花豬肉
三秒響鈴卷 (半份)
降火冬瓜片
魚皮餃 (半份)

Menu:

2020-03-18 30 浏览
太耐冇出街真係會發癲,所以今日同咗朋友去打邊爐,試咗想試好耐既呢間台式火鍋。我哋入去佢都有幫我哋量體溫同埋噴酒精喺手嗰度。呢一間店嘅櫈係可以打開,將袋同jacket放入去嘅,避免吸哂d打邊爐嘅氣味 佢亦有畀一盤熱水比我地去再洗下餐具,令我哋放心啲,所以服務我覺得ok!我地叫咗一個鴛鴦鍋,中辣嘅麻辣湯配養生鍋。湯底真係唔錯,個養生鍋係人蔘藥材湯,真係有成條人蔘,而且飲落去人參味非常之濃烈!亦都有好多料,粟米,冬菇,蜂巢豆腐,其實淨食d湯既料都飽咗2成麻辣湯就咁飲都幾辣,配食物就比較好。佢入面已經有啲鴨血,而且當煮耐啲等到最後嗰時先食,d 鴨血變得非常好食食物方面我哋嗌咗啲肉,水餃, 響鈴,仲有米粉。米粉會吸湯,放入中辣嘅麻辣湯就覺得有啲太辣喇 haha 仲叫咗台式臭豆腐,呢個少少失望,因為佢係炸到好乾身,太硬身。但唔係好臭。overall我覺得呢間餐廳最好既湯底,下次來可以試埋其他既湯!

我地叫咗一個鴛鴦鍋,中辣嘅麻辣湯配養生鍋。

今天工作兩邊走,幸好在銅鑼灣這邊收工,可接埋另一半走。原來我忘記早前訂了位吃火鍋,哪就不用煩吃甚麼了。2人小聚,吃火鍋不會有問題,美人帶我去吃美人鍋。先來個台灣直送小吃 - ❮夜市炸臭豆腐❯ 襯熱吃,記得蘸點絕配 →甜醬,還伴了碟小泡菜,外脆 ❨臭香❩ ,裡面暖熱柔軟,好吃!❮膠原蛋白美人鍋❯ 桃膠是其中一款湯底材料,之前只吃過桃膠糖水咋😅,還加上烏雞。選這鍋因感烏雞比較滋陰不燥,鍋內有一隻,足料!其他還有南棗,紅棗(補血) ,黨蔘(補氣) ,杞子(補眼) ,龍眼肉(安神) ,湯底很甜,我們先淘兩碗來喝,後才灼食物。煮了一會,侍應幫我們把烏雞剪開小件方便吃,邊喝靚湯邊吃滑雞,正呀!❮美國梅花豬肉❯肉腍有點咬口,還帶少許脆口肥脂與點點肉味。❮三秒響鈴卷❯ 端上枱是熱的,即點即炸,新鮮吃,的確不同。❮冬瓜片❯ 新鮮的冬瓜也是我其中一款喜愛的,可清熱,減了吃火鍋燥熱的負擔。❮魚皮餃❯有少許肥肉,外皮煙韌有魚味,不錯。還有❮新竹米粉❯ 比我之前吃的米粉略粗,煮的時間長一點,這個相信是讓米粉多吸湯底的味道,很Q彈的粉。❮杭菊露❯ 加了元肉👍🏻 與 ❮櫻花茶❯ 蜜糖水,兩款飲品微甜,中和了火鍋的

2人小聚,吃火鍋不會有問題,美人帶我去吃美人鍋。

先來個台灣直送小吃 - ❮夜市炸臭豆腐❯

❮膠原蛋白美人鍋❯

❮美國梅花豬肉❯

肉腍有點咬口,還帶少許脆口肥脂與點點肉味。

❮三秒響鈴卷❯

端上枱是熱的,即點即炸,新鮮吃,的確不同。

❮魚皮餃❯

有少許肥肉,外皮煙韌有魚味,不錯。

還有❮新竹米粉❯

❮杭菊露❯ 加了元肉👍🏻 與 ❮櫻花茶❯ 蜜糖水,兩款飲品微甜,中和了火鍋的熱,又可減膩。

在疫情下,食店現時有些食品打折❨七折❩,坐下侍應也會告知的,而且他們把客人分隔遠一點坐,讓我們吃得安心。
2020-03-16
  • 夜市炸臭豆腐
  • 美人鍋
2020-03-07 21 浏览
好掛住之前係銅鑼灣食的老鍋台式火鍋專門店。裡面有好多款湯底可以選擇,例如,養生鍋、美人鍋、麻辣鍋等等。叫左個膠原蛋白美人鍋😚裡面材料都好豐富,有原雞烏雞丶雪耳丶杞子、桃膠、紅棗、桂圓。養顏首選,立即變美得左💃🏼好似平時飲補湯咁正,職員會一直幫你加湯。食左一陣,職員會幫你把烏雞切件,放返落湯到,越滾越好食❤️✨台式炸豆腐台式火鍋先叫到的😍好有夜市特色,不會好油,有配醬可以點。✨炸響鈴吃火鍋必叫啦😋好大舊,吸曬d湯的精華。✨新竹米粉份量都幾多,仲好貼心有個工具放入火鍋裡浸,一熟就成個拎上黎,不用夾👍🏻.另外叫左美味豬肉和魚皮餃💕飲品就叫左冬瓜茶和櫻花茶,餐廳環境都幾大幾乾凈,有中式屏風隔住座位,幾舒適ga🥰

✨台式炸豆腐
台式火鍋先叫到的😍好有夜市特色,不會好油,有配醬可以點。

✨炸響鈴
火鍋必叫啦😋好大舊,吸曬d湯的精華。

✨新竹米粉

• 膠原蛋白美人鍋
2020-03-06 17 浏览
有無朋友仔同👦🏻👧🏻一樣都好鐘意食台式火鍋?但係而家去唔到台灣,點樣一解鄉愁呢?或者👦🏻👧🏻可以幫到你,餐廳位於銅鑼灣,好近地鐵站出口,約另一半去、約成班朋友去都唔怕蕩失路🙈膠原蛋白美人鍋有原隻烏雞、桃膠、杞子、南棗......滋補、養顏既食材,打邊爐之前飲一碗湯即刻覺得好warm,煲耐左既烏雞肉仲好嫩好好食🤤美國梅花豬肉平時打邊爐都會食牛肉,但想試下有啲改變,於是叫左呢種豬肉,當然無失望,煮熟左既豬肉唔會好乾,肉質仍然軟淋,一塊接一塊唔停口🙈夜市炸臭豆腐雖然👦🏻一直都好鐘意食豆腐,但以前係唔敢接觸臭豆腐呢個咁矛盾既食物,但自從係台灣夜市食過一次之後,👦🏻就接受左,炸得外皮酥脆既口感再沾上甜醬,100分❤️三秒響鈴卷呢個係火鍋必備,碌三秒,吸收曬啲湯汁,外淋內脆,一定要叫🥰醬料講開醬料咁多位朋友仔可能會覺得咪又係豉油、辣椒、炸蒜、蔥、沙茶醬咁普通,無錯,呢啲佢都有既,但係特別既地方就係蒜泥汁同香醋,呢兩樣應該好少見呱🤔每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分)味道 : 4/ 5環境 : 4 / 5外觀 : 4 / 5價錢 : 3.25 / 5服務 : 4 / 5 回頭率 : 4 / 5

膠原蛋白美人鍋

三秒響鈴卷
呢個係火鍋必備,碌三秒,吸收曬啲湯汁,外淋內脆,一定要叫🥰

醬料

每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分)
味道 : 4/ 5
環境 : 4 / 5
外觀 : 4 / 5
價錢 : 3.25 / 5
服務 : 4 / 5
回頭率 : 4 / 5
總分 :23.25 / 30

性價比:食物既味道除左好味之外,門口仲可以玩電子天燈,真係台灣味up up up💓
  • 寬粉條
  • 膠原蛋白美人鍋
  • 甜不辣
2020-03-05 29 浏览
絕對要推薦呢間打邊爐!叫左個2 人套餐。先講湯底,今照叫左養生鍋,裡面有紅棗杞子仲有啲我唔太認得既藥材,聞落好香,落料之前先飲2 啖湯底,味道好温和,唔會太嗆!美國梅花豬肉肥瘦均勻,唔會得嚿肥肉,食落唔腥;炸豆腐外脆內軟,雖然話係臭豆腐,但一啲都唔臭,仲好有風味;魚皮餃同冬瓜都 standard; 特別要讚下響鈴,我地放到最後先食但仲係好脆,吸哂啲養生湯底一啲都唔會浪費咁好既湯底!飲品係冬瓜茶,感覺中和左打邊爐既熱氣!2人份量唔多唔少剛剛好!
絕對要推薦呢間打邊爐!叫左個2 人套餐。
美國梅花豬肉肥瘦均勻,唔會得嚿肥肉,食落唔腥;
炸豆腐外脆內軟,雖然話係臭豆腐,但一啲都唔臭,仲好有風味;
魚皮餃同冬瓜都 standard;
飲品係冬瓜茶,感覺中和左打邊爐既熱氣!
2人份量唔多唔少剛剛好!