2022-10-31 81 浏览
疫情期間,一直心心念念着台灣,掛念那邊的風光,美食和人情味。因此來到這間台式餐廳有種望梅止渴的感覺。一踏入門口,彷彿通過隨意門,瞬間來到了寶島,因為整間店也以台灣一大特色~天燈為設計。說回食物先來兩樽冷泡茶和奶茶,兩支飲品都夠冰涼,特別是奶茶,自家調配,沒有過甜,入口順滑,奶香茶味夠,誰也搶不了誰的風頭秘製麻辣湯響鈴花枝丸米線可能遷就香港人口味,麻辣味不是太刺激那種,不能吃辣的友人也能接受。響鈴上桌時仍然是脆身的,花枝丸不是溝粉的,有粒粒花枝肉,爽口彈霧之戀冷麵比起米線,我更喜歡這個冷麵,麵質Q彈煙韌,連同蟹籽和青瓜蟹柳,配上冷麵汁加蛋黃,簡直絕配最後還點了手抓餅,又一台灣經典小吃,味道不用多說,幾乎跟台灣吃的一樣最後值得一讚是全場餐廳侍應服務態度很好,親切有禮,希望快點可以去台灣

說回食物

秘製麻辣湯響鈴花枝丸米線

2022-10-31 60 浏览
放工relax好地方星期一收工勁攰,唔想諗去邊度食飯決定去打邊爐😂 (懶人之選)坐好之後,要決定飲乜嘢,有我最鍾意既冷泡白桃烏龍茶同沖繩黑糖烏梅汁,唔使諗😌即刻叫😌嗌咗個酸菜白肉鍋,配少少精選手切牛肩肉,仲有個幾驚喜既霧之戀台式冷麵(其實係烏冬😌),waiter 仲細心地提我地使唔使準備相機,因為原來會噴煙的😍,即刻醒神晒,慢慢回氣食蔬菜雜菌拼盤(都市人食多啲菜先🥗🥬),又有蝦,又有魚皮餃,有個緊要野要mention ,有4條巨大響鈴卷,2個人份量岩岩好,食埋給晒湯底嘅冬粉,食到飽晒!滿足🈵
放工relax好地方
2022-10-30 281 浏览
今日約左一個老朋友,去銅鑼灣打邊盧,一直覺得台式火鍋好正。今日湯底叫了一個酸菜白肉鍋裡面已經有滿滿既材料白肉,粟米,藩茄,仲有寬條粉,裡面吾油,酸菜既味入曬去,好開胃,而且吾係超濃味,不會搶左食材既原味。一滾起要食寬條粉先,咁就吾怕會煮溶。手切牛肩肉牛肉永遠係火鍋最佳拍檔😂牛肩肉一向牛味重,油花靚,入口已經感到好重牛味,吾會硬。加上個湯底本身冇斯覆蓋佢個味,所以真係好正。蔬菜雜菌拼盤佢既菜又幾甜同有菜味,新鮮。特別粟米真係幾甜。睇個牌,好似自家種油麥菜。珊瑚蚌 魚皮餃 墨魚丸如果有珊瑚蚌,我平日都會食爽,口感真係好爽。另要讚讚個墨魚丸, 好香墨丸味。響鈴卷-打邊盧必備蟹籽青瓜蟹柳烏冬本身好奇一間火鍋店做這類烏冬會吾會好食。食到佢用心 係冷烏冬 沾醬油 再絆埋青瓜蟹柳有驚喜飲品方面:白桃烏龍銀菊露
今日約左一個老朋友,去銅鑼灣打邊盧,

一直覺得台式火鍋好正。
今日湯底叫了一個
裡面已經有滿滿既材料
白肉,粟米,藩茄,仲有寬條粉,

牛肉永遠係火鍋最佳拍檔😂

珊瑚蚌 魚皮餃 墨魚丸
如果有珊瑚蚌,我平日都會食
爽,口感真係好爽。
另要讚讚個墨魚丸, 好香墨丸味。

響鈴卷-打邊盧必備

有驚喜

飲品方面:
白桃烏龍
銀菊露

2022-10-27 3091 浏览
開始入秋,又到再打邊爐嘅時候,今晚去咗一間喺銅鑼灣好受歡迎嘅火鍋店吃晚餐。美人鍋一聽美人鍋就知道係非常養生,入邊嘅湯料好豐富包括有烏雞、淮山、冬菇、粟米和桃膠等等。內裏的烏雞夠鮮嫩,而且膽固醇的極低,食嘅時候完全冇罪惡感!而桃膠營養成份豐富,仲可以提高飽腹感,真係相當唔錯。精選手切牛肩肉牛肩肉油脂豐富,肉味濃郁,而且肉質軟嫩帶有彈性,非常值得推介。三秒響鈴卷響鈴上枱時熱辣辣,又夠香脆,我自己就鍾意放在湯底10秒內立即享用,然後再加豉油,味道十分可口。珊瑚蚌珊瑚蚌味道鮮甜,口感爽口彈牙,輕輕一灼已經鮮味十足。蛋餃、肉丸蛋餃感覺比起水餃健康好多,始終用雞蛋做嘅皮都係低碳啲。另外肉丸爽口彈牙,認真唔錯。蔬菜雜錦拼盤打邊爐必食蔬菜,蔬菜非常新鮮,而且入面有好多唔同嘅種類,包括有油麥菜、娃娃菜、金菇、粟米和香菇等等,性價比高。老鍋台式霧之戀冷麵呢個冷麵唔單止打卡一流,而且味道都非常出色,超有日本風味,烏冬非常軟滑,內裏有蟹柳和青瓜,再加埋生雞蛋和冷麵豉油,吃完真的想返尋味!整體而言,餐廳嘅侍應服務都非常有禮和貼心,而且食物高質,難怪店舖未到七點已經全場爆滿。另外,值得一提嘅係同場可以放天燈,絕對

精選手切牛肩肉

珊瑚蚌
珊瑚蚌味道鮮甜,口感爽口彈牙,輕輕一灼已經鮮味十足。

蛋餃、肉丸

蔬菜雜錦拼盤

老鍋台式霧之戀冷麵

整體而言,餐廳嘅侍應服務都非常有禮和貼心,而且食物高質,難怪店舖未到七點已經全場爆滿。另外,值得一提嘅係同場可以放天燈,絕對可以滿足想去台灣的絕對可以滿足想去台灣的大家!
  • 美人鍋
  • 三秒響鈴卷
  • 精選手切牛肩肉
2022-10-23 2318 浏览
現在食火鍋我愛上了食火鍋也可以養生的火鍋,今日就揀了銅鑼灣的老鍋。一出電梯門口 ,見到一大幅的天燈,令我不停打卡,意猶未盡,還可以打埋機。湯底美人鍋,裡面有紅棗、黑棗、北芪、黨參、桃膠、淮山、粟米、冬菇……,還有一整隻的烏雞非常足料……。湯底真的很濃郁清甜,烏雞肉質鮮嫩,和著湯一齊食更清甜。精選手切牛肩肉,切得不是很大件,雪花紋理漂亮,因為切得較為厚身,所以灼的時間稍長,令牛肉有口感,牛肉味頗濃郁。是日精選墨魚丸,入口食到一粒粒的 原粒墨魚粒,墨魚丸入口爽彈,令口感更豐富。鮮帶子新鮮又鮮味。餃子頗大隻,瘦肉很鮮甜,內裡多汁。三秒響鈴頗大件,灼上三秒,軟腍中帶點脆,滿帶著清甜濃郁滋補的湯汁,濃濃的味道及特別的口感,至今 仍繞口腔。當然少不了這個蔬菜籃……飲品是沖繩黑糖烏梅汁及冬瓜茶,顏色帶啡紅,杯身透明高企,好漂亮,一個甜甜酸酸,一個帶甜冰冰涼涼,配食火鍋下火又解滯。餐廳寬敞坐得舒適,食物品質也不錯。

湯底真的很濃郁清甜,烏雞肉質鮮嫩,和著湯一齊食更清甜。

鮮帶子新鮮又鮮味。
餃子頗大隻,瘦肉很鮮甜,內裡多汁。

當然少不了這個蔬菜籃……

餐廳寬敞坐得舒適,食物品質也不錯。
2022-10-23 123 浏览
一定要記錄低,好耐未試過遇上一個這麼服務態度的老闆,老闆和藹可親,平易近人👍👍👍👍👍👍耐心地介紹食品😋😋😋😋😋老鍋王牌米線 $88非常足料的王牌米線,有9 款餸,每款餸都有2-3 粒,和牛丸、貢丸、花枝丸非常彈牙,鴨血富含蛋白質、鐵等營養素,麻辣香的飽滿鴨血在舌尖上回彈,相當過癮,讓你忍不住一口接一口停不下來!牛肚有嚼頭营养价值. 吃起来爽脆嫩口👍👍👍👍👍雞肉嫩滑有嚼感,麻辣湯底清香又不會太油。
老鍋王牌米線 $88
牛肚有嚼頭营养价值. 吃起来爽脆嫩口👍👍👍👍👍
雞肉嫩滑有嚼感,麻辣湯底清香又不會太油。
2022-10-22
午餐
2022-10-21 169 浏览
最近天氣開始轉涼打邊爐就最啱啦放工約左朋友去依間老鍋台式火鍋之前試過佢既「酸菜白肉鍋」覺得唔錯,所以今次再推介比朋友一齊試個鍋一嚟就已經好多料秘方醃制東方大白菜、極品豬王花腩仲有寬粉條,食落酸香醒胃仲有啲冬菇、蕃茄同埋粟米粟米食落出奇地甜,有驚喜豬腩肉食得出有用酒醃過,味道好香寬粉條就真係索湯一流,好夠味另外嗌左份手切牛肩肉雖然食落比較瘦但有牛味半份丸餃拼揀左魚皮餃同墨魚丸墨魚丸食落幾彈牙三秒響鈴卷有驚喜食落唔油好索湯好正五彩鮮蔬盤有齊粟米、南瓜冬菇、娃娃菜同台灣A菜最後仲嗌左新出既台式霧之戀冷麵冷烏冬配生雞蛋、蟹籽、青瓜絲同紅蘿蔔絲撈埋秘製醬汁一齊食,好開胃整體食物質素依然有水準服務態度亦都好好,可以再翻兜
最近天氣開始轉涼
打邊爐就最啱啦
放工約左朋友去依間老鍋台式火鍋
之前試過佢既「酸菜白肉鍋」
覺得唔錯,所以今次再推介比朋友一齊試
個鍋一嚟就已經好多料
秘方醃制東方大白菜、極品豬王花腩
仲有寬粉條,食落酸香醒胃
仲有啲冬菇、蕃茄同埋粟米
粟米食落出奇地甜,有驚喜
豬腩肉食得出有用酒醃過,味道好香
寬粉條就真係索湯一流,好夠味
另外嗌左份手切牛肩肉
雖然食落比較瘦但有牛味
半份丸餃拼揀左魚皮餃同墨魚丸
墨魚丸食落幾彈牙
三秒響鈴卷有驚喜
食落唔油好索湯好正
五彩鮮蔬盤有齊粟米、南瓜
冬菇、娃娃菜同台灣A菜
最後仲嗌左新出既台式霧之戀冷麵
冷烏冬配生雞蛋、蟹籽、青瓜絲同紅蘿蔔絲
撈埋秘製醬汁一齊食,好開胃
整體食物質素依然有水準
服務態度亦都好好,可以再翻兜
2022-10-17
2022-10-21 1543 浏览
是日同honey去完sogo shopping,秋涼起真的要去滾一下~~決定去到老鍋台式火鍋食個台邊~~上到去有好多不同的天燈,真的好像去左台灣咁~~有好多不同的卡位,坐得舒服~~同honey點左個膠原蛋白美人鍋 ,另外也點左千張豆葉紙 ,精選牛肩肉(細),蔬菜雜菌拼盤(小),霧之戀台式冷麵,飲野就點左凍的酸梅湯同埋菊花蜜膠原蛋白美人鍋膠原蛋白美人鍋當中有一隻完整的烏雞,另外都有粟米,南棗、淮山、龍眼肉、黨參,杞子,同埋最最最重要的桃膠,真的好足料,同埋火力夠,滾起上來都好有力,養生到一個點,同埋到最後食的雞肉,真的好像傃煲湯咁,好入味!!!精選牛肩肉(細)精選牛肩肉真的好重牛味,同埋份量兩人食都ok~~霧之戀台式冷麵霧之戀台式冷麵真的好正的名字,上面蟹子加埋彈牙的烏冬,加埋系湯到食真的一流~~豬肉丸,雲吞同海蝦豬肉丸,雲吞同海蝦都好足料,又其雲吞真的好大粒~~海蝦新鮮!!蔬菜雜菌拼盤蔬菜雜菌拼盤當中有齊油墨菜,生菜,娃娃菜,金菇,鮮冬菇,粟米,真的一點都唔細份,兩個人食都剛剛好,職員真的好貼心,系咁留意我地的雞同埋火力,今晚真的暖住咁返屋企~~
上到去有好多不同的天燈,真的好像去左台灣咁~~

有好多不同的卡位,坐得舒服~~

膠原蛋白美人鍋

精選牛肩肉(細)

精選牛肩肉真的好重牛味,同埋份量兩人食都ok~~

霧之戀台式冷麵
霧之戀台式冷麵真的好正的名字,上面蟹子加埋彈牙的烏冬,
加埋系湯到食真的一流~~

豬肉丸,雲吞同海蝦

2022-10-20
同朋友係銅鑼灣行街,諗起呢間高質嘅火鍋店,見到佢哋午餐有養生湯底米線就嚟試吓。印象中之前食過佢嘅酸菜白肉湯底都非常之入味,今次食呢一個米線都非常之好食!酸菜好夠酸,白肉好厚肉,質地有咬口但唔會太un, 肉質非常新鮮,湯底清得黎好夠味,而且唔會好油膩,餸嘅份量好足夠,唯獨是米線稍為太淋!價錢都好合理,大概60幾蚊坐得非常舒服,位置好闊落,服務都好熱情。即使唔係打邊爐,都叫我地可以去拎豉油或者配其他配料!推介

酸菜白肉米線

2022-10-15
酸菜白肉米線
  • 酸菜白肉鍋
1K
近日天氣轉涼,真係好想約朋友去打下邊爐,於是坐言起行,去了這間台灣邊爐專門店食~店內做緊天燈主題,除成個天花板都係天燈外,仲有得即時自訂天燈message,真係又可以食野,又可以玩!喺佢地個website app內打入想要的message/ 揀template,就可以即時放到上去大mon佈置上~食物方面,一如以往地有水準!🍲鍋底鍋底選了「美人鍋」,入面有成隻烏雞同好多桃膠,感覺好滋補😆烏雞可以在湯滾起後攞出來食下,幾嫩香多肉,肉質甜甜。湯底內還有其他菇類,都幾多配料。🌟食物▶️千張豆葉紙幾特別,係薄薄的一片,淥一下就ok,但吸曬美人鍋湯底精華,食落去薄薄腐竹咁,味道夠甜😋▶️各款丸類質素都不錯,特別喜歡墨魚丸,好夠彈口▶️肉類方面,個人比較喜歡美國梅花豬肉(有機)薄片豬肉有嚼勁,而且同樣吸曬湯底的甜味,加上本身豬肉香,味道幾好。💕睇得又食得之選-老鍋台式霧之戀冷麵見到餐廳有呢款新出嘅老鍋台式霧之戀冷麵,真係好吸引,店員上菜時食物旁不斷出霧,感覺好夢幻。冷麵比較似日本烏冬texture,幾彈口,與下面有蘿蔔絲、青瓜絲,與蟹子同蛋黃撈在一齊,粒粒蟹子黏住麵來食,好香口。😋飲品方面,點了冬瓜茶同清

食物方面,一如以往地有水準!

🍲鍋底

🌟食物
千張豆葉紙

▶️各款丸類質素都不錯,特別喜歡墨魚丸,好夠彈口

💕睇得又食得之選-老鍋台式霧之戀冷麵
老鍋台式霧之戀冷麵

飲品方面,點了冬瓜茶同清香冷泡茶,夠解渴。

又玩又食又打卡真係好難得,下次再來!

千張豆葉紙
老鍋台式霧之戀冷麵
我和朋友喜歡來老鍋台式火鍋吃火鍋,因為湯底有特色又較健康,食材新鮮,店地點方便,座位舒適,服務不錯。今日來發現店內掛滿像天燈的燈飾,店亦裝了螢光幕讓食客一邊打邊爐,一邊放天燈,有得食又有得玩,有亮點,很好! 我許了個食極都唔肥的願😂,朋友就希望長食長有🤣🤣。今日我們選了開胃美味的酸菜白玉鍋,湯底酸甜好鮮味,湯內有很多料,連皮的薄豬肉片有肉味和骨膠原,入口不肥,酸黃芽白鮮美,鮮冬菇片,番茄,粟米,韭菜和吸滿湯汁的冬粉都美味。其他火鍋配料都合我們口味。嘉美農場雞肉香滑,肉質好。蝦鮮甜。墨魚丸彈牙鮮味。雲吞大大粒,有蝦肉和豬肉餡。千張豆葉紙用湯灼下就吃得,精緻美味!蔬菜雜菌拼盤不欺場,有生菜,油麥菜,娃娃菜,粟米,鮮冬菇,金菇,南瓜等。醬料有沙茶醬,蒜泥汁,香醋,炸蒜,豉油,辣椒,葱和芫茜,簡單足夠。冲繩黑糖烏梅茶和杞子杭菊露最啱打完邊爐飲用。今日吃得滿足,又用天燈許埋願,很開心! 推介你來又食又玩。
我和朋友喜歡來老鍋台式火鍋火鍋,因為湯底有特色又較健康,食材新鮮,店地點方便,座位舒適,服務不錯。

冲繩黑糖烏梅茶和杞子杭菊露最啱打完邊爐飲用。

今日吃得滿足,又用天燈許埋願,很開心! 推介你來又食又玩。
  • 酸菜白肉鍋
2022-10-10 1414 浏览
由於地點方便,喺銅鑼灣一諗起台式火鍋就想去老鍋,午市火鍋性價比好高,平均百幾蚊一個人就食到包埋湯底嘅火鍋套餐,秘製麻辣鍋超足料,而且餐廳服務都唔錯,有主動提供一次性圍裙,唔怕整污糟件衫霧之戀台式冷麵 $68(lunch)試試新品,擺盤好吸睛有乾冰,散發輕盈薄霧浪漫滿分,配上生雞蛋+日式醬汁,加上爽脆青瓜絲,冷麵使用上稻庭烏冬Q彈好味火鍋套餐牛肩肉油花分佈不錯,不會太肥,滿意。套餐仲包含海蝦、魚皮餃、手打墨魚丸,用料新鮮,蔬菜拼盤份量多,金菇同本菇都係最愛,自家製飲品中,我哋揀咗冬瓜茶同埋冷泡茶,解辣又唔會太甜,食晒成個餐仲飽過食放題,一定夠食,整體嚟講都非常推薦—————————————————老鍋台式火鍋 (京都廣場) (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場2樓—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #lunch #spicyhotpot#銅鑼灣美食#hkho

霧之戀台式冷麵 $68(lunch)

火鍋套餐

—————————————————

老鍋台式火鍋 (京都廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場2樓

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #lunch #spicyhotpot#銅鑼灣美食#hkhotpot#hotpotfans#
___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
  • 霧之戀台式冷麵
老鍋Dinner就食得多!今次聽朋友講老鍋嘅Lunch Set都好好食 所以特登喺Lunch嘅時候慕名嚟試下~ 結果果然冇失望!餐廳嘅天燈裝飾好靚好有心機,有唔同寓意同祝福☺️ 而且亦都有好多卡位、好闊落好坐~🌟霧之戀台式冷麵 ($68)好fancy嘅冷麵,上枱靚到😍😍😍lunch都可以咁有儀式感🤤蛋黃同秘製冷麵醬汁可以調節落幾多,烏冬彈牙掛汁,好正啊,配埋蟹子蟹柳青瓜,好開胃好fresh😋🌟鹽酥一口豆腐 大力推薦!大大份,必食一口豆腐!皮薄、夠脆口,豆腐好嫩,調味粉落得啱啱好,超級好食😍😍🌟台式溫泉蛋滷肉飯 ($62)小編好鍾意食台灣嘢,呢個滷肉飯唔同出邊一般嗰啲咁,呢到足料大大碗,滷肉祝咗秘製方式炒,令到佢特別香口,再加上溫泉蛋令到口感層次更加豐富,必須一試!😍🌟甜不辣 好少食到咁大塊嘅甜不辣,口感煙煙韌韌,配埋泰式甜辣醬,好食🤤🌟冷泡白桃烏龍茶 (跟餐$16)清香白桃茶味😁消滯一流,本身只係order咗一支諗住share,結果好好飲朋友都加咗支🤣

🌟霧之戀台式冷麵 ($68)

🌟鹽酥一口豆腐

🌟台式溫泉蛋滷肉飯 ($62)

🌟甜不辣

🌟冷泡白桃烏龍茶 (跟餐$16)
2022-10-04 103 浏览
今日去幫襯過!有碟$488 牛係完全完全唔抵食。衰過連鎖火鍋店。同埋個湯底真係好好普通,完全同吉X家差唔多!!!!!!!!碟牛真係普通到一個點,一來冇牛味二來又硬!大家去前諗清楚,有85折都咁話。
今日去幫襯過!
有碟$488 牛係完全完全唔抵食。

衰過連鎖火鍋店。

同埋個湯底真係好好普通,完全同吉X家差唔多!!!!!!!!

碟牛真係普通到一個點,一來冇牛味二來又硬!

大家去前諗清楚,有85折都咁話。
成日聽老鍋依間台式火鍋店個名,終於約到朋友嚟食~🍲酸菜白肉鍋 $158呢個湯底入邊已經勁多料有好多菜同粟米🌽又有好多白肉同寬粉😳D豬肉醃得幾好味😋好多泡菜,湯底都夠酸。🥩精選牛肩肉 $238牛肉切得厚身,肉質嫩滑👍好快就清晒😆😆🥬蔬菜雜菇拼盤 $68拼盤都包好多唔同嘅蔬菜,呢個價錢好抵嗌!d粟米好甜!朋友仲嗌咗新推出嘅霧之戀台式冷麵,凍烏冬撈埋蟹籽蟹柳~好食!另外仲嗌咗最食嘅鹽酥雞🤣炸得好脆皮又薄,估唔到都幾高質👍最後飲埋好開胃嘅黑糖酸梅汁就perfect 🥰
成日聽老鍋依間台式火鍋店個名,終於約到朋友嚟食~

🍲酸菜白肉鍋 $158

🥩精選牛肩肉 $238
牛肉切得厚身,肉質嫩滑👍好快就清晒😆😆

🥬蔬菜雜菇拼盤 $68
拼盤都包好多唔同嘅蔬菜,呢個價錢好抵嗌!d粟米好甜!