2019-11-02 173 浏览
朋友們聚舊就隨便搵左間折扣app有折既比想像中有驚喜同好食尖沙咀位置都好方便最普通既湯底 酸菜白肉都好入味唔食得辣既朋友都絕對無問題湯底既胡椒微微辣仲開到胃$160幾既湯底本身已經好足料仲有透明薯粉係底 如果人少 可以唔洗叫太多餸必食係手工丸同手工餃 十分新鮮烏梅汁一渣夠我地3個人飲足一餐響鈴同脆豆腐即炸 好脆口 大部分都好高質3個人7折左每人$300左右食剩拎走左一大盒 足2個鐘即叫你起身 少無癮但食物質素係好既
朋友們聚舊就隨便搵左間折扣app有折既

炸午餐肉
  • 寬粉條
  • 鮮炸響鈴
2019-10-31 95 浏览
老鍋呢間開左冇耐嘅時候我已經好想去食今日終於搵到一班朋友陪我去食!首先位置好方便係尖沙嘴B2出口一出右手邊就係!直接上樓已經有服務員招待我地好快就開始選擇食物,今次選擇左美人鍋因為我唔食辣所以冇食到麻辣鍋美人鍋材料好多,特別係隻烏雞原隻擺落去煲,好足料!因為慣性打邊爐個湯滾左之後就會飲左湯先,呢個湯好入味有杞子紅棗的味道烏雞味道突出!淨係湯都比十分!之後就係打邊爐唔少得嘅安格斯和牛,響鈴,櫻花蝦滑,仲有我喜歡飲嘅冬瓜茶,不過我覺得冬瓜茶太甜唔知係咪比食麻辣鍋嘅人解辣呢?總體黎講都好滿足,終於得閒黎食好開心,滿載而歸!下次都會再黎!
老鍋呢間開左冇耐嘅時候我已經好想去食
今日終於搵到一班朋友陪我去食!

好快就開始選擇食物,今次選擇左美人鍋
因為我唔食辣所以冇食到麻辣鍋

2019-10-30 74 浏览
好耐都未試過去一間咁有特色嘅火鍋餐廳, 其實呢一間舖嘅裝修都幾特別, 好有個人嘅風格, 同埋都幾古色古香,同埋佢嗰個排位都好有私隱度。酸菜白肉鍋: 其實因為自己呢幾日唔食得 辣, 但其實呢個係意外嘅發現,原來呢一煲酸菜白肉鍋,足料之外,有半肥瘦嘅豬肉做湯底,所以大家叫呢一鍋嘅話記住盡快食咗啲白肉。 同埋佢個酸菜都擺得幾多, 呢個湯底我自己覺得係幾好飲。美國梅花豬肉: 呢個豬肉我自己覺得都幾好,因為本人都幾鍾意食豬, 一上碟每塊豬肉都紅卜卜,同埋亦都唔算係太肥 ,最緊要佢肉質係幾新鮮,好似即切嘅豬肉咁, 肉質鮮美同埋每一塊都有層次感。夜市炸臭豆腐: 呢一個臭豆腐唔使擺落個火鍋我爭啲將呢個臭豆腐擺埋落個火鍋煮, 呢個豆腐脆卜卜同埋個皮都幾實淨 最主要就係我覺得香噴噴, 點佢個甜醬 其實都似我地香港嘅臭豆腐特式。魚皮餃: 魚皮餃個皮爽口彈牙,而且又俾足料,好過某D魚皮餃舖。寬粉條: 呢個寬條粉, 其實一擺落個火鍋度煮,粉漲起上嚟都幾多,同埋佢嗰粉幾彈牙之餘,而且都幾飽肚,所以我覺得呢一個粉大家可以試下,食粉之餘順便飲埋佢個湯底,正!最後 ,我覺得呢一間火鍋店佢個湯就真係的而且確唔錯 ,所以下

最後 ,我覺得呢一間火鍋店佢個湯就真係的而且確唔錯 ,所以下次去嘅話我會揀佢哋個麻辣湯底試下。
2019-10-28 3490 浏览
朋友們聚餐最啱打邊爐😍😍😍 鍾意台式邊爐嘅我哋今次揀咗老鍋☺️🍀夜市炸臭豆腐 ($48)台灣直送,同台灣口味味道一模一樣😍食完好想去台灣😎😎😎🍀鹽酥雞 ($68)無咩炸粉,雞粒入面仲係好嫩🤤🤤🍀酸菜白肉湯 ($158)入面有大白菜、極品豬王花腩同寬粉🤤湯底酸酸地幾開胃,寬粉吸收晒個湯底,好入味👍🏻👍🏻👍🏻豬腩肉係爽口唔會肥膩😍😍🍀特級美國安格斯雪花肥牛 ($188)高質好食!必點之一😎🍀新鮮脆骨腩 ($88)魚肉🐟結實,非常爽口❤️🍀手工丸類拼盤 ($108)拼盤包咗墨魚丸、🦐蝦丸、流心咸蛋黃豬肉丸、芝士牛肉丸同梅菜豬肉丸,手工丸非常彈牙!好有咬口👍🏻👍🏻🤤🍀魚皮餃 ($44)味道唔錯👍🏻🍀三秒響鈴卷 ($68)打邊爐必點!即炸好新鮮好好食😋😋🍀咸蛋炸魚皮 ($68)魚皮炸得勁香脆!加埋咸蛋黃好吸引😋🍀高山娃娃菜 ($48) & 蕃薯苗 ($38)新鮮好味🥬🥬🥬🍀新竹米粉 ($38)加埋湯汁好好食🤤

🍀夜市炸臭豆腐 ($48)
台灣直送,同台灣口味味道一模一樣😍食完好想去台灣😎😎😎

🍀鹽酥雞 ($68)
無咩炸粉,雞粒入面仲係好嫩🤤🤤

🍀酸菜白肉湯 ($158)
入面有大白菜、極品豬王花腩同寬粉🤤
湯底酸酸地幾開胃,寬粉吸收晒個湯底,好入味👍🏻👍🏻👍🏻
豬腩肉係爽口唔會肥膩😍😍

🍀特級美國安格斯雪花肥牛 ($188)
高質好食!必點之一😎

🍀新鮮脆骨腩 ($88)
魚肉🐟結實,非常爽口❤️

🍀手工丸類拼盤 ($108)

🍀魚皮餃 ($44)
味道唔錯👍🏻

🍀三秒響鈴卷 ($68)
打邊爐必點!即炸好新鮮好好食😋😋

🍀咸蛋炸魚皮 ($68)
魚皮炸得勁香脆!加埋咸蛋黃好吸引😋

🍀高山娃娃菜 ($48) & 蕃薯苗 ($38)
新鮮好味🥬🥬🥬

🍀新竹米粉 ($38)
加埋湯汁好好食🤤
2019-10-23
2019-10-26 65 浏览
開始起秋風,又係打邊爐既時候。【老鍋祕製麻辣鍋】 小辣麻辣湯底有大量辣椒、龍眼、花椒等香料去熬製,好多紅油,聞落勁香,但吾會好辣。 【特級美國安格斯雪花肥牛】肥牛黎講呢個厚度都幾厚片,麻辣湯汁煮吾入,甘樣反而保留住牛味。【墨魚丸】鮮打墨魚肉,相當彈牙又鮮味!【寬粉條】寬粉索哂味,煙煙韌韌,份量勁多又飽肚!【咸蛋黃炸魚皮】魚皮炸得乾身香口。但咸蛋黃再豐富d就好。【夜市酥炸臭豆腐】雖然話係臭豆腐,但係臭味吾強烈,勁酥脆!【杭菊露】新鮮去煲煮過,勁甘甜,清熱下火。
開始起秋風,又係打邊爐既時候。

【老鍋祕製麻辣鍋】 小辣

【特級美國安格斯雪花肥牛】

【墨魚丸】
鮮打墨魚肉,相當彈牙又鮮味!

【寬粉條】
寬粉索哂味,煙煙韌韌,份量勁多又飽肚!

【咸蛋黃炸魚皮】
魚皮炸得乾身香口。但咸蛋黃再豐富d就好。

【夜市酥炸臭豆腐】
雖然話係臭豆腐,但係臭味吾強烈,勁酥脆!

【杭菊露】
新鮮去煲煮過,勁甘甜,清熱下火。

2019-10-25 63 浏览
台式打邊爐呀約左好耐無見既姊妹們打邊爐減下壓先🥳見到佢地台式火鍋重可以叫小食🤩🤩入面裝修好復古叫左小食開胃先夜市炸臭豆腐同鹽酥雞😋台灣夜市既感覺出曬黎😆! 臭豆腐外脆脆既!唔會太咸鹽酥雞啖啖肉👍🏻醬汁,特別介紹番有蒜泥汁😋朋友唔係特色食得辣,所以我地選擇鍋底係酸菜白肉鍋!本身個鍋入面好足料,大白菜,酸菜,豬肉,寛粉條!酸酸地好開胃呀!安格斯雪花肥牛!616就熟啦😋好薄身!脆骨腩片,魚肉十分有彈性!!魚皮餃同手工丸包括有墨丸魚,蝦丸,流心咸蛋黃豬肉丸,梅菜豬肉丸,芝士牛肉丸!手打丸都幾好食!同埋佢地d 款式都幾有創意!朋友一不留心!成口都爆出咸蛋黃🤣🤣🤣立即叫立即整系列☺️☺️☺️響鈴卷同咸蛋魚皮現炸就是脆!千層口感既響鈴同埋前排好流行既咸蛋魚皮😋喂!佢地有蕃薯苗呀😍😍😍😍 索埋d 酸菜湯真係正!娃娃菜!重叫左新竹米粉,條條分門既米粉😍果然係新竹出品!彈牙又幼細🥳重叫左杭菊露足料養生系列,為打邊爐下下火🥰
台式打邊爐呀

約左好耐無見既姊妹們打邊爐減下壓先🥳
見到佢地台式火鍋重可以叫小食🤩🤩

入面裝修好復古

叫左小食開胃先

夜市炸臭豆腐同鹽酥雞
😋台灣夜市既感覺出曬黎😆!
臭豆腐外脆脆既!唔會太咸
鹽酥雞啖啖肉👍🏻

醬汁,特別介紹番有蒜泥汁😋

朋友唔係特色食得辣,所以我地選擇鍋底係酸菜白肉鍋!

安格斯雪花肥牛!616就熟啦😋好薄身!

脆骨腩片,魚肉十分有彈性!!

魚皮餃

立即叫立即整系列☺️☺️☺️
響鈴卷同咸蛋魚皮
現炸就是脆!千層口感既響鈴同埋前排好流行既咸蛋魚皮😋

喂!佢地有蕃薯苗呀😍😍😍😍 索埋d 酸菜湯真係正!
娃娃菜!

重叫左杭菊露
足料養生系列,為打邊爐下下火🥰

2019-10-22 71 浏览
今日忽然間好想去打邊爐所以就去咗尖沙咀台式老鍋火鍋度打邊爐聽講呢度嘅酸菜白肉鍋好出名,佢係採用極品豬王花腩,裏面仲有寬粉同埋腌製大白菜,所以我哋叫咗呢一個酸菜喎,果然配料非常充足,成鍋都係配料!點完嘢食之後,我哋去咗配料區自行條配醬料,整個餐廳風格非常復古,以多個屏風隔開枱與枱之間,私隱度高嘢飲方面我哋叫咗兩杯酸梅湯,真係零瀉解渴!配料方面我哋叫咗美國安格斯雪花肥牛$188另外仲叫咗一款巧手小食(甜不辣) $38 ,佢其實係一個台式煎魚餅,非常香脆!蔬菜方面我哋揀咗一款香港好少有嘅蕃薯苗,有特別嘅香味,而且非常爽口! 另外仲有一款鹹蛋炸魚皮,呢個魚皮可以當熱食又得,將佢放落邊爐滾一滾又得!另外仲有兩款手打丸,一款係芝士牛肉丸令一款係豬肉丸,非常有驚喜另外我哋仲叫咗烏冬,烏冬非常彈牙,加上酸菜白肉嘅香味,令到整個烏冬非常濃郁

今日忽然間好想去打邊爐所以就去咗尖沙咀台式老鍋火鍋度打邊爐

嘢飲方面我哋叫咗兩杯酸梅湯,真係零瀉解渴!

配料方面我哋叫咗美國安格斯雪花肥牛$188

2019-10-20 91 浏览
兩個人食咗千$1200只限食兩小時,好趕。仲要仲有30分鐘就要你賣單先,跟住就係咁過嚟收野,出邊冇人等,都趕我地走,仲要坐露台又暗又黑,連夠牛肉都睇唔清楚熟未,真係冇下次😣
兩個人食咗千$1200只限食兩小時,好趕。仲

2019-10-15 2943 浏览
秋風起又係時候打邊爐,昨晚放工去尖沙咀行街順便到老鍋台式火鍋吃晚餐。 店舖裝修以木為主, 木製中式屏風,風格懷舊古色古香。 首先點了兩款小食, 就是鹹蛋炸魚皮和夜市炸臭豆腐, 火鍋底我選了酸菜白肉鍋底,配料有安格斯雪花肥牛,香菇貢丸,蕃薯苖, 寬粉條,再來兩杯清熱解渴的飲品~烏梅汁和杭菊露。 酸菜白肉鍋 ~ 湯底酸酸地好開胃,鍋裏食材豐富, 有粟米,冬菇,蕃茄,豬腩肉,酸白菜和寬粉。夜市炸臭豆腐 ~ 炸到外面脆卜卜, 入口有 平時食開港式臭豆腐的味道, 配上甜醬一起食非常惹味。鹹蛋炸魚皮 ~ 金黃色的外表, 加上鹹蛋黃, 極邪惡又好味!安格斯雪花肥牛🥩~ 肥瘦適中,牛味極濃, 口感細滑, 絕對是打邊爐必備的。香菇貢丸 ~ 大大粒脹卜卜的, 入口啖啖肉,好吃!蕃薯苗 🥦~ 甜美清新,纖維質豐富, 營養價值非常高。寬粉條~ 以前打邊爐好喜歡點烏冬或者公仔麵, 近期反而喜愛寬粉條, 除了比較健康之外, 寬粉條的口感煙煙韌韌,吸了湯底的味道,特別美味。烏梅汁和杭菊露🥤~ 兩款都是清熱解渴的飲品, 烏梅汁酸酸甜甜, 杭菊露加入龍眼和杞子,清熱明目。平時約三五知己到老鍋台式火鍋打邊爐感覺都唔錯,餐

香菇貢丸 ~ 大大粒脹卜卜的, 入口啖啖肉,好吃!

蕃薯苗 🥦~ 甜美清新,纖維質豐富, 營養價值非常高。

平時約三五知己到老鍋台式火鍋打邊爐感覺都唔錯,餐廳環境座位舒適, 食材新鮮, 很有台灣風味。

夜市炸臭豆腐

蕃薯苗
杭菊露
烏梅汁
2019-10-09 2192 浏览
從台灣旅行歸來,一直念念不忘台式麻辣鍋的味道,是日特地約了友人上來這間在香港為數不多的台式火鍋之一的「老鍋」。湯底選擇了我心心念念的秘制麻辣湯底,充滿台式辣鍋特有的香氣,在店家提示下,少辣屬於港式口味,我們選擇了接近台式辣度的大辣,非常過癮。湯底已包括許多凍豆腐和鴨血,我們在完全沒有追加的情況下都未能吃掉所有的鴨血豆腐。等待湯底煲滾期間,我們選擇了兩款台式小食醫住肚仔先:夜市炸臭豆腐:不算太臭,炸到通徹脆口,配上甜醬,屬於港人都能接受的開胃小食。台灣蒜香腸:新鮮炸起,切成一口size,非常香口,微甜,蒜味夠濃,讓人食到停唔到口,非常邪惡。在店家的提示下,放進鍋中煮一下再食,吸取了麻辣湯汁,又飛走油膩,兩種食法都好正。另外有幾款特別推薦的火鍋配料:手切牛肩肉:牛肉味十足,肥瘦均勻,厚切無筋,口感非常好。皮蛋貢丸:在其他食肆沒有見過的台灣直送食材,煮到漲卜卜,咬開原來是爆漿的!是碎皮蛋加上薑蓉做餡料,非常特別。蕃薯苗:香港好少地方可以食到,有種特別的香氣,非常推薦的一款青菜。

等待湯底煲滾期間,我們選擇了兩款台式小食醫住肚仔先:

另外有幾款特別推薦的火鍋配料:

手切牛肩肉:牛肉味十足,肥瘦均勻,厚切無筋,口感非常好。

2019-10-08
  • 精選手切牛肩肉
  • 麻辣鍋
2019-10-03 137 浏览
病咗成個星期都冇乜食過好西,突然間好掛住上個月中和好友去食的火鍋晚餐,呢間店的裝修有d中國特色,怪不得連外國人都來食~~~喜歡打邊爐的我叫咗個美人鍋,個鍋裡面除咗有好足的養生材料外,仲有原隻竹絲雞,感覺真係好滋補,個湯幾好飲,本身寒底的我真係飲多d都得🥰🥰 夜市炸臭豆腐真係好卜卜脆,點埋甜醬就更美味,冬菇貢丸、響鈴卷係火鍋必食之選👍👍 我第一次落寬粉條和蕃薯苗作火鍋食物,寬粉條浸淋就覺得好滋味,將個湯的精華索曬,食落真係停唔到口😋😋 安枱斯雪花肥牛入口即溶,可惜我地兩個人,如果來多個朋友就可以點多d好野食火鍋雖然係幾熱氣,但勝在有下火的杭菊露,飲落唔太甜又生津止渴,令成個晚餐好圓滿😇😇 依家呢度仲可以儲亞洲萬里通里數,下次叫埋三五知己齊齊食兼儲里數先至得😅😅

2019-09-18
2019-10-02 118 浏览
朋友想食呢間台式火鍋好耐,一於同佢尼食下。最鍾意台灣火鍋有好多湯底嘅選擇,咁我就叫咗期間限定嘅椰青三黃雞鍋,一上枱店員會係你面前將成個新鮮椰青水到入去,感覺好養生,湯底真係好鮮甜,雞就有半隻,而且雞肉好嫩。鍋底仲有好多菜蔬如粟米、紅蘿蔔、椰子肉,好健康!⭐️甜不辣覺得呢度嘅甜不辣同普通唔同,好似加咗少少芋頭落去,但係就冇咁煙韌⭐️美國安格斯雪花肥牛油脂分佈平均,肉味非常香濃,而且入口即溶,沒有筋夾雜。⭐️手工餃拼盤粒粒都好飽滿,餡料充足,最鍾意韮菜餃,皮薄餡靚,好香韭菜味。⭐️香菇貢丸口感彈牙有嚼勁,香菇令成個味道有更多層次。⭐️蕃薯苗一般鋪頭好少見,估唔到打邊爐都好夾!⭐️鮮炸響鈴即叫即炸嘅響鈴香脆,去親火鍋店必叫,冇油溢味,吸左湯嘅精華仲保留着少少脆身。⭐️寬粉條每條寬粉條精瑩通透,煙煙韌韌而且吸咗湯底嘅味道。值得一提嘅係小筲箕設計,可以將啲粉放落去唔使驚唔見。⭐️杞子杭菊露明目養肝,食完火鍋飲番杯就啱啱好啦!
朋友想食呢間台式火鍋好耐,一於同佢尼食下。

⭐️甜不辣

⭐️美國安格斯雪花肥牛
油脂分佈平均,肉味非常香濃,而且入口即溶,沒有筋夾雜。

⭐️手工餃拼盤

⭐️香菇貢丸
口感彈牙有嚼勁,香菇令成個味道有更多層次。

⭐️蕃薯苗
一般鋪頭好少見,估唔到打邊爐都好夾!

⭐️鮮炸響鈴

⭐️寬粉條

⭐️杞子杭菊露
明目養肝,食完火鍋飲番杯就啱啱好啦!
2019-09-26 288 浏览
近排友人見我胃口不太好,所以不斷搵一D我平時好中意食的菜式同我去食下,而今晚佢就帶我黎到我之前一直都好中意黎食的台式火鍋店!火鍋店內以中式的平風間開,每枱的感覺都好有私人空間,而今晚店員帶我們來到室外的位置用餐。酸菜白肉鍋,這個湯底一直是我最愛揀選的,因為味道酸酸,好開胃,岩哂胃口唔好的我!而湯底入面有白肉、蕃茄、冬菇、津白、寬粉,最愛在打邊爐前先飲一碗湯,再食寬粉,寬粉吸收了湯的味道,令人會唔小心食多幾條!臭豆腐,係網上見到大家都食這裡的臭豆腐,所以點了一份試試。我跟友人都好耐冇係街邊食臭豆腐了,而這裡的臭豆腐炸得好脆口,有少少臭豆腐的味道,再配上甜醬一齊食更加惹味!咸蛋黃炸魚皮,魚皮炸得剛剛好,加上了咸蛋黃醬料,有淡淡的咸蛋黃香,整份都唔會有太油膩的感覺!墨魚丸,這裡的墨魚丸是手工製的,爽口彈牙,都幾大粒,配上酸湯一齊食更鮮味!安格斯雪花肥牛,打邊爐又點少得食牛肉呢,這裡的牛肉油脂分佈平均,食落好香牛肉味,口感鬆軟,唔會好韌!高山娃娃菜,份量都有幾多,配落酸菜白肉湯,清清地也夠索味。寬粉條,由於這個湯底會令人不斷想食吸味的寬粉,所以點多了一份,煙煙韌韌又吸味!沖繩黑糖烏梅汁、杞子杭

夜市炸臭豆腐
咸蛋黃炸魚皮
娃娃菜
高山娃娃菜,份量都有幾多,配落酸菜白肉湯,清清地也夠索味。
寬粉條
沖繩黑糖烏梅汁、杞子杭菊露,前者有烏梅的酸味,好開胃。後者飲落較清潤,甜甜的!

今次真係食左好少野,但係最後都食唔哂!不過味道跟剛剛開的時候一樣,可以keep到水準!
2019-09-25
2019-09-24 165 浏览
Hotpot🍲繼寬巷子後在香港吃過的最滿意麻辣鍋底。些少辣反而更突出辛香的獨特誘人,其作為麻辣鍋的神髓夾動感和陌生於一身。通神醒胃容易入口,只短暫停留不會愈吃愈辣。親和度十足。🥢 極品黑毛豬梅肉 HKD138肉感軟嫩又夾帶比例恰當的肉味、脂香。沒有半點豬腥。跟平價的黑毛豬肉相比主要以肉感取勝,脂肪比例更高而平均,不會因為滑潺潺而影響口感體驗。🥢 加拿大桂花蚌 HKD138桂花蚌一向以異常爽口注稱,新鮮生解的美味自然不用多講,難得滲溢出蚌類小有的鮮美,可偶不可求。當晚驚喜之一。🥢 黑白雙滑 HKD88以魚肉跟魚湯混入製作,在墨魚、蝦肉的爽口及鮮美背景下添出一份輕甜味。正因如此,比市面的滑類食材立即高下立見,驚喜及推薦之一。🥢 黃金鹹蛋黃豬肉丸 HKD58🥢 黑松露蝦丸 HKD58🥢 菜苗雜菌餃 HKD58這類食材主要以製造材料的比例來決定評價標準。黑松露的沈實芳香為明快又足摸不定的蝦鮮味帶來沈實演繹但要避免太鹹;鹹蛋黃為平價沈悶的豬肉帶來惹性吸引力但不能喧賓奪主;菜苗餃中的雜菌能為味覺帶來更豐富層次而不失分寸。當晚通通都完滿無瑕,很是滿意。▪️▫️只是鹹蛋黃的質素水準較為參差,曾有數次光顧都
麻辣鍋底
Hotpot🍲繼寬巷子後在香港吃過的最滿意麻辣鍋底。
通神醒胃容易入口,
只短暫停留不會愈吃愈辣。
親和度十足。
極品黑毛豬梅肉

🥢 極品黑毛豬梅肉 HKD138
肉感軟嫩又夾帶比例恰當的肉味、脂香。沒有半點豬腥。
跟平價的黑毛豬肉相比主要以肉感取勝,脂肪比例更高而平均,
不會因為滑潺潺而影響口感體驗。
加拿大桂花蚌

🥢 加拿大桂花蚌 HKD138
桂花蚌一向以異常爽口注稱,
新鮮生解的美味自然不用多講,
難得滲溢出蚌類小有的鮮美,
可偶不可求。
當晚驚喜之一。
黑白雙滑

🥢 黑白雙滑 HKD88
以魚肉跟魚湯混入製作,
在墨魚、蝦肉的爽口及鮮美背景下添出一份輕甜味。
正因如此,
比市面的滑類食材立即高下立見,驚喜及推薦之一。
黃金鹹蛋黃豬肉丸 /黑松露蝦丸/菜苗雜菌餃

🥢 黃金鹹蛋黃豬肉丸 HKD58
🥢 黑松露蝦丸 HKD58
🥢 菜苗雜菌餃 HKD58
這類食材主要以製造材料的比例來決定評價標準。
鹹蛋黃為平價沈悶的豬肉帶來惹性吸引力但不能喧賓奪主;
菜苗餃中的雜菌能為味覺帶來更豐富層次而不失分寸。
當晚通通都完滿無瑕,很是滿意。
▪️
▫️
只是鹹蛋黃的質素水準較為參差,曾有數次光顧都缺乏鹹香,可能未夠新鮮或比例小引致,店方可留意一下。
沖繩黑糖烏梅汁

🥢沖繩黑糖烏梅汁 HKD88
有份外鹹香,解渴醒胃。
相比下菊花露更像是家庭飲料,
所以我會推薦烏梅汁。

🥢寬粉條 HKD38
跟河粉有類似口感但明顯更爽韌,
稍微煮制過時都不致壞掉質感,
建議一試。
  • 美人鍋
  • 老油條
  • 麻辣鍋
2019-09-22 134 浏览
今天的邊爐癮又浮現,立刻搜尋一下找間未試過又評價不錯的火鍋店!是夜等到10:30pm才吃... 為的就是半價優惠呵呵裝修是走懷舊風,每張檯都有屏風相隔,原來有個露天範圍,冬天來應該挺有氣氛。點了麻辣+酸菜白肉鍋,$158 台式火鍋最愛就是酸菜白肉了,裡面還加了QQ粉很好吃的然後點了安格斯牛(大) $3382個人點了大,就是食肉獸😂肉質Ok 份量Ok 就是肉味有點不夠嘉美雞件,這個有驚喜!很嫩滑丸拼盤有10粒,可以試到特式的口味例如咸蛋黃豬肉丸 和 芝士牛丸唯一有點不足是... 問了職員是茶或水都不供應,我們也有點正價飲品,就是想喝口清水或清茶去去膩都不能提供嗎?😓😓😓
是夜等到10:30pm才吃... 為的就是半價優惠呵呵
裝修是走懷舊風,每張檯都有屏風相隔,
原來有個露天範圍,冬天來應該挺有氣氛。

點了麻辣+酸菜白肉鍋,$158
台式火鍋最愛就是酸菜白肉了,裡面還加了QQ粉很好吃的

然後點了安格斯牛(大) $338
2個人點了大,就是食肉獸😂
肉質Ok 份量Ok 就是肉味有點不夠

嘉美雞件,這個有驚喜!很嫩滑
丸拼盤有10粒,可以試到特式的口味
例如咸蛋黃豬肉丸 和 芝士牛丸

唯一有點不足是... 問了職員是茶或水都不供應,