2020-02-26 367 浏览
當人人不出街吃飯,怕了去火鍋店的時候,我卻反行其道。不過就去了非放題式的火鍋店,盼跟最少人接觸~果然不出所料,店內沒什麼客人,真的很慘烈。但以我看座位的間格,枱與枱之間的距離也挺闊,減低感染風險。另外,入餐廳前,接待人員也有用酒精替我們消毒雙手,加量體溫,基本防疫做得不錯。內在裝修中式典雅,每枱之間也有中式屏風隔著,有一定的私穩度~餐廳頗大,甚至有一個半室外位置可供吸煙人仕使用。醬料區選擇不算多,也是基本的豉油、葱花、芫茜、蒜、沙嗲之類,但有蒜泥汁,味道好似無直接落蒜重。鍋底的酸菜白肉鍋 - 非常足料,打開鍋蓋整個滿滿的食料蓋面,除了酸菜和白肉外,還有冬菇、蕃茄、粟米、冬粉等食材。味道酸而不辣,十分醒胃。材料入味又多,令我懷疑如果兩個人淨叫這個鍋,之後叫兩碗白飯已經能夠吃得飽飽~XD美國安格斯雪花肥牛 - 火鍋怎能少了牛肉,安格斯肉味香濃,油花適中~魚肉小湯包 - 表面看似一個小籠包,不過表皮是魚丸,包著碎豬肉,咬開湯汁飛淺,好味! 不過小心燙到嘴~咸蛋黃炸魚皮 - 剛剛炸好的魚皮,超級脆口,加埋咸蛋黃更顯美味,為何邪惡食物特別好吃!!? 不論浸過湯或空口吃也一流!!!!有機粟米 -
果然不出所料,店內沒什麼客人,真的很慘烈。
但以我看座位的間格,枱與枱之間的距離也挺闊,減低感染風險。

餐廳頗大,甚至有一個半室外位置可供吸煙人仕使用。

有機粟米 - 天然的清甜味滿滿的,不錯~ 一份有六件! 抵食~ 不過因不知道鍋內已有數件,最後吃不完orz....
甜不辣 - 小食點了這個~ 也是剛炸好的樣子,裏面是魚肉,配上甜辣醬不錯。

杭菊露 - 清甜,解熱氣一流~ 杯底還見到有些菊花浸底呢!

另點了一個王子麵來作主食~~ 非常滿足的一餐~
2020-02-25
2020-02-23 34 浏览
之前去咗尖沙咀打邊爐,嚟咗呢間台式風味嘅火鍋店,當然要叫呢度嘅麻辣鍋!麻辣鍋麻味十足,入面仲有鴨血、豆腐,豆腐索晒啲汁,超入味!打邊爐點少得安格斯雪花肥牛!脂肪分布平均,掛湯。千張豆葉紙,好似一張張好薄嘅紙咁,淥起上嚟變咗腐竹,都係好索味,正! 蓮藕片薄薄一片,食落爽口。 薑汁貢丸,呢個食落幾新穎,食食吓都覺得幾好食,薑味都幾濃,小心爆汁。仲有台灣蒜香腸。飲品叫咗冬瓜茶,仲有各式各樣嘅茶飲。如果想自製醬料可以去自助區。各式各樣嘅調味料同醬汁都好齊全。

打邊爐點少得安格斯雪花肥牛!脂肪分布平均,掛湯。

仲有台灣蒜香腸。

飲品叫咗冬瓜茶,仲有各式各樣嘅茶飲。

2020-02-12 47 浏览
天寒地凍就梗係打邊爐啦!但係咁多打邊爐嘅選擇應該點揀好呢?呢間老鍋就真係唔錯嘅選擇!佢呢度標榜係台式嘅打邊爐,但係成個裝修格局都好傳統嘅中國風,氣氛幾好,一路都會播住一啲大家好熟悉嘅台灣流行歌曲!至於食物方面,其實我就唔係好知台式火鍋應該有咩食物,但呢度嘅食物質素係超班嘅!今次叫左炸響鈴、豬肉片、魚餃、冬瓜,仲有最特別嘅係臭豆腐!湯底係美人鍋,有成隻烏雞係入面㗎!湯底超級香濃,落嘢食之前記得飲返一碗湯先!炸響鈴似係自家製,落湯浸一兩秒已經好好食!豬肉片好有豬味,基本上唔點醬都夠好味!臭豆腐就未必個個啱食,但係浸完湯配埋佢跟嘅泡菜又幾得意!嘢飲就叫咗冬瓜茶同櫻花茶,幾好味,甜度剛好,櫻花茶幾特別!

嘢飲就叫咗冬瓜茶同櫻花茶,幾好味,甜度剛好,櫻花茶幾特別!
2020-02-12 39 浏览
行經尖沙咀想打邊爐,見到金馬倫道有間台式火鍋,所以入去試吓。入面裝修都好古色古香,位與位之間用木制嘅通花屏風隔住,可以自成一各,同朋友聚會一流。台灣出名麻辣火鍋,所以唔使諗就叫台式麻辣鍋湯底,個湯底d料十足,有勁多配料包括鴨血,冰豆腐,同各式嘅香料,個湯底好麻好香,正。未打邊爐前叫咗個台灣小食,台式蒜香腸,煎得好香,仲甜甜地,做餐前小食一流。安格斯雪花肥牛,脂肪分佈好均勻,肥瘦適中,好重牛味,overcook咗都唔鞋,正。皮蛋貢丸,呢個丸幾特別,平時貢丸食得多,呢款貢丸入面有皮蛋,都幾特別,一咬落去d涵爆晒出黎,原來皮蛋同貢丸係咁夾,幾好食 。千張豆頁紙,呢款上枱果時係一張張紙咁,原來淥幾秒已經淋晒,好似平時食果d腐皮質地咁,好重豆味,吸湯一流。蓮藕片,非常爽口,原來配麻辣湯都幾好食。新竹米粉,台灣好出名嘅米粉,淥一淥吸收湯嘅精華,好惹味。叫咗2杯特飲杭菊露同櫻花茶,2杯都有淡淡嘅花香,唔太甜,好解渴。

蓮藕片,非常爽口,原來配麻辣湯都幾好食。

新竹米粉,台灣好出名嘅米粉,淥一淥吸收湯嘅精華,好惹味。

2020-02-09 25 浏览
每次去台灣都一定會係當地打返個邊爐🙆🏻‍♀️最愛係台灣無老鍋😆係香港又會有時心掛掛...今日終於去試左間openrice都幾多好評嘅台式火鍋.📍老鍋.餐廳裝修幾特別~每張枱好似都可以自成一閣又唔會怕隔離枱太嘈🤭今次試左個鴛鴦湯底(會收價錢較貴果個)~🍲老鍋秘製麻辣鍋($158, 可選大中小辣)-我地揀左小辣~感覺唔到有辣味😂湯底唔算油~配有凍豆腐同鴨血😋但就唔係任加...每次追加要$30一份☹️🍲膠原蛋白美人鍋($228)-湯底幾清甜😌有半隻烏雞桃膠杞子淮山等等嘅藥材感覺好補好啱女仔飲☺️🥩手切本地肥牛(小) ($288)-睇落均勻唔會太多肥膏不過肉味唔算濃~🥠魚肉小湯包($48)-入面有啲豬肉~少少似福建魚蛋🤣🥬冰菜($68), 台灣萵荀($58)-冰菜比較少見~碌一碌就食得會比較爽脆口感幾得意🙂萵荀係🙆🏻‍♀️最愛~打邊爐食係一流🥟綜合餃類拼盤($98/8粒)-有2粒豬肉水餃2粒鮮蝦雲吞2粒韮菜餃同2粒魚皮餃~不過不失!🙆🏻‍♀️比較鍾意韮菜餃同魚皮餃🍢綜合手工丸拼盤($108/10粒)-有2粒墨魚丸2粒蝦丸2粒流心咸蛋黃豬肉丸2粒梅菜豬肉丸同2粒芝士牛肉丸~款式幾新穎又幾彈牙🥰🦑黑白雙滑(
📍老鍋
今次試左個鴛鴦湯底(會收價錢較貴果個)~
🥠魚肉小湯包($48)-入面有啲豬肉~少少似福建魚蛋🤣
🦑黑白雙滑($88)-黑色果邊係加左墨汁嘅墨魚滑~入面仲有粒粒墨魚肉粒😍呢個好食!
🧆夜市炸臭豆腐($48)-本身幾期待呢個...不過一食完全似翻炸咁...由外到內都太硬...食唔到豆腐嘅滑🥺有少少失望
2020-02-07 29 浏览
天氣仲係凍凍地,好想食火鍋暖暖身,港式火鍋成日食,今日又食吓台式火鍋。想食住靚,揀膠原蛋白美人鍋實無錯。 原隻烏雞,營養豐富又滋陰。 入面仲有好多桂圓肉、杞子、桃膠,飲湯之餘一定要食埋啲湯料! 美國梅花豬肉切得夠薄,淥一陣就食得。魚皮餃大大粒。響鈴卷用嚟吸湯一流。降火冬瓜片切得幾靚,有啲似蝴蝶咁。夜市炸臭豆腐呢個唔係度度有得食,正呀,即炸夠晒熱辣辣。 炸得幾乾身,唔多油,蘸埋甜醬一齊食,又另一番風味。新竹米粉夠爽口,有埋罩籬又淥得幾方便。櫻花茶偏甜。

美國梅花豬肉切得夠薄,淥一陣就食得。
魚皮餃大大粒。
響鈴卷用嚟吸湯一流。
降火冬瓜片切得幾靚,有啲似蝴蝶咁。
新竹米粉夠爽口,有埋罩籬又淥得幾方便。
櫻花茶偏甜。
2020-02-07 24 浏览
老鍋膠原蛋白美人鍋原來美人鍋裹有桃膠😍可以補充膠原蛋白,可以説是女人最愛,可以養顏,好滿足。湯底好清甜,裏面有原隻烏雞,都比較適合秋冬飲用,滋潤補血,補益肝腎。我建議飲咗湯先。這個好D櫻花蜜外面比較少見,比較稀有,清淡而不甜膩細細粒,造型十分可愛,外酥內嫩的豆腐,好滑忍唔住食多啲#liukahin@gmail.com #93575555#foodie #hkblogger #foods #hkfood #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #followers #photooftheday #amwriting #blogging #newblogpost #instablogger #me #followme #comment💬 #like4me #smile #igers #hkig
老鍋

外面比較少見,比較稀有,清淡而不甜膩
細細粒,造型十分可愛,外酥內嫩的豆腐,好滑忍唔住食多啲

#liukahin@gmail.com #93575555
2020-01-29 392 浏览
今晚同朋友黎左呢度食火鍋,今次唔係食川式火鍋,而係食台式火鍋xpp台式火鍋同樣有麻辣鍋,今晚凍凍地,我地就一於點返個麻辣鍋黎刺激下先~~麻辣鍋有分大、中、小辣,三款不同程度既辣度,我地怕太辣,所以只係嗌左小辣先試水溫!!!之後點埋其他火鍋料就可以行出去『混混醬』xppp湯鍋未到之先,我地先食左個 皮蛋豆腐做小食~~之後麻辣湯鍋都跟住上場,飄散住香辣氣味既湯鍋內更配有蜂巢豆腐同與麻辣鍋絕配既鴨血!!!呢個蟹子墨魚滑足料彈牙,係我地一致認同為必食之選~~跟住有如和紙般透薄既其實係豆紙!!!同響玲ㄧ樣,一浸即食,同樣富有豆香但更勝之處係小左油膩感,感覺更為健康:)跟住既水餃都好高質,每粒都大大粒,超足料!!!肉食方面我地揀左一份脆骨腩同一份肥牛xppp而主食類就要左一份新竹米粉,幼如髮絲既米粉爽口掛湯,吸入湯鍋精華後,既麻又香,實在吃得過癮~~最後都要食返d蔬菜平衡一下既xppp

之後點埋其他火鍋料就可以行出去『混混醬』xppp

湯鍋未到之先,我地先食左個 皮蛋豆腐做小食~~

呢個蟹子墨魚滑足料彈牙,係我地一致認同為必食之選~~

跟住有如和紙般透薄既其實係豆紙!!!

跟住既水餃都好高質,每粒都大大粒,超足料!!!

肉食方面我地揀左一份脆骨腩同一份肥牛xppp

最後都要食返d蔬菜平衡一下既xppp
台鍋主打料豐富足鮮味拌以其他配料在一起有助暖笠夠派頭,一大盤滾燙鍋底秘方無論賣相醃制具有東方風味富了你的視覺「酸菜白肉鍋 $158」鍋內精華完全吸收大白菜/豬王花腩元素酸香醒胃,每塊薄切肥美白肉呈半肥瘦爽彈,濃濃温和而不嗆口感入味十足的確叫人定唔到口「皮蛋貢丸 $58」讓人情不自禁必食愛吃一口丸類,手工即製輕盈爽彈味蕾夠紮實爆出餡料相當有驚喜「台灣蒜香腸 $48」滑溜皮脆趁熱而不膩特色小吃,內嫩外層啖啖可口鹹香合宜滿口惹味的確好有台式味道「安格斯雪花肥牛 $188」每片弄成一捲捲分佈均勻紅潤亮麗色澤,紋理勻稱軟綿軟嫩,即涮即入口品嚐入口即溶無得頂「千張豆葉紙 $48/ 蓮藕片 $48」輕易捕獲無數吃貨嘅心相當萬用用嚟做火鍋配料盡吸曬湯底加上煙韌爽脆易熟,旨味層次盡顯一鍋匯聚的確好飽足

「酸菜白肉鍋 $158」
口感入味十足的確叫人定唔到口
「皮蛋貢丸 $58」

「台灣蒜香腸 $48」

「安格斯雪花肥牛 $188」

「千張豆葉紙 $48/ 蓮藕片 $48」
輕易捕獲無數吃貨嘅心
2020-01-23
  • 杭菊露
  • 酸菜白肉鍋
2020-01-22 54 浏览
前幾晚約左幾個朋友係農曆新年之前食飯聚下,其中一位美女人妻建議打邊爐食火鍋~~而個晚我地就揀左黎呢度食台式火鍋!!!呢度既場地空間都幾大,環境裝修走中國風格,仲有間出廂房位置,空間感蠻高呢~~係近餐廳門口位置設有自助形式既醬料吧檯,特别之處在乎餐廳沒有提供蒜蓉,反以蒜泥汁代替,蒜香味道更為突出!!呢度主要有四款湯鍋(另有時令鍋款),朋友們都係嗜辣之仕,無辣不歡,唔不辣得既小妹謂有捨命陪“辣”妹xpp我地揀左小辣既“麻辣鍋”HKd$158+10%做底,一到檯就散出麻香之味,促使口水分泌!麻辣鍋中既有不少各種各款既辣椒香料,更有多件冰豆腐同我愛吃既鴨血添~~當晚我地除左點上各類火鍋料外,仲有嗌左d台式小食,自己特別中意食“台灣蒜香腸”HKd$48+10%:)食落甜甜地又帶有蒜香既惹味,好易一口接一口咁食清光xpp之後有兩款火鍋料都幾有驚喜,分別係“魚肉小湯包”HKd$48+10%同“自家鮮做極品水餃”HKd$48+10%~~前者係魚蛋質感既外皮包裹住一顆肉餡,口感外彈肉香,頗有新鮮感:)後者水餃飽滿足料,内有彈牙蝦肉,鮮味十足!!而“特級美國安格斯雪花肥牛”HKd$188+10%是必需的,

而個晚我地就揀左黎呢度食台式火鍋!!!

食落甜甜地又帶有蒜香既惹味,好易一口接一口咁食清光xpp

而“特級美國安格斯雪花肥牛”HKd$188+10%是必需的,食火鍋又點可以無肥牛先得架xpp

個晚仲飲左杯清甜解渴既冬瓜茶,正~~~
2020-01-13 551 浏览
今日黎到尖沙咀嘅老鍋台式火鍋 ~ 裝修好有中國特色 ! 地方幾乾淨 , 而且座位闊落 !! 餐牌 :老饕酸菜白肉鍋 ($158)唔好以為個湯底要 $158 好貴 , 入面有好多材料 !! 有白肉 , 酸菜 , 粟米 , 寬粉條 . 冬菇同大白菜 !!個湯好好飲 , 好夠酸味 , 非常開胃 !! 啲菜吸收曬湯底 , 好好味呀 😋😋~ 台灣蒜香腸 ($48)份量都幾多喎 ! 而且蒜香味甚濃 , 做餐前小食一流 !特級美國安格斯雪花肥牛 ($188)擺盤美美的 , 質素都非常好 !! 👍👍蓮藕片 ($48) 正常質素 😁😁 千頁豆葉紙 ($48) 第一次試 ~ 放落個湯到好似張紙巾咁 , 吸曬啲湯底 , 食落好似食緊張紙 😂😂 搞笑~皮蛋貢丸 ($58)大大粒 , 好多汁 !新竹米粉 ($48)啲米粉吸曬個酸菜湯好好味 , 又爽口 !! 凍櫻花蜜 ($22)個人略嫌甜左 dd 凍杞子杭菊茶 ($22)用啤酒杯上 , 別有一番風味 ~ 好多圓肉同杞子 , 唔會太甜 , 唔錯 ! 🤗整體黎講 , 老饕酸菜白肉鍋有質素 !! 食材好有台灣風味 , 份量都幾多 , 抵食 !!
今日黎到尖沙咀嘅老鍋台式火鍋
裝修好有中國特色 ! 地方幾乾淨 , 而且座位闊落 !!

餐牌 :

老饕酸菜白肉鍋 ($158)

台灣蒜香腸 ($48)
份量都幾多喎 ! 而且蒜香味甚濃 , 做餐前小食一流 !
特級美國安格斯雪花肥牛 ($188)
擺盤美美的 , 質素都非常好 !! 👍👍

蓮藕片 ($48)
正常質素 😁😁

千頁豆葉紙 ($48)

皮蛋貢丸 ($58)
大大粒 , 好多汁 !

新竹米粉 ($48)
啲米粉吸曬個酸菜湯好好味 , 又爽口 !!
凍櫻花蜜 ($22)
個人略嫌甜左 dd

凍杞子杭菊茶 ($22)

• 老饕酸菜白肉鍋
  • 特級美國安格斯雪花肥牛
2020-01-12 49 浏览
自從食過台式火鍋中的酸菜白肉鍋🍲就一試難忘💕所以就去老鍋試下它的酸菜白肉鍋😋湯底內已有栗米🌽蕃茄🍅酸菜同好多白肉初初飲湯唔酸,慢慢滾下d味就出來好正叫左個小食甜不辣,配甜酸醬,有d像魚餅,味道唔錯打邊爐當然唔少得安格斯雪花肥牛🐮另外叫左個魚湯小湯包,外型像小龍包,但食落像蟹子丸栗米好甜仲吸晒酸菜湯的湯底🥰🥰咸蛋炸魚皮好多咸蛋,好正💕💕我差唔多自己一個食晒成碟叫左個凍的杭菊露冇咁熱氣
湯底內已有栗米🌽蕃茄🍅酸菜同好多白肉
初初飲湯唔酸,慢慢滾下d味就出來
好正

叫左個小食甜不辣,配甜酸醬,有d像魚餅,味道唔錯
打邊爐當然唔少得安格斯雪花肥牛🐮
另外叫左個魚湯小湯包,外型像小龍包,但食落像蟹子丸
栗米好甜仲吸晒酸菜湯的湯底🥰🥰
咸蛋炸魚皮好多咸蛋,好正💕💕我差唔多自己一個食晒成碟
叫左個凍的杭菊露冇咁熱氣
  • 安格斯雪花肥牛
  • 酸菜白肉鍋
  • 杭菊露
  • 鹹蛋黃炸魚皮
2020-01-11 58 浏览
呢排又有新優惠 😁😁 我同朋友過黎補貨 💕順便食埋飯先翻屋企啦 ,上網見到老鍋有里數賺 緊系食呢間啦 食過都五錯 9:30 後仲有8折添呀 👏🏻👏🏻酸菜白肉鍋 呢個鍋底真系勁足料 食得完呢鍋都有啲飽飽地😆😆 湯底五會太酸 有菜既甜味 ,白肉半肥瘦 五會過肥 正 鍋底有勁多寬粉條 夠4個人食🤣🤣 安格斯雪花❄️肥牛 油脂分布平均 牛味重 ,打邊爐必點 !!!魚湯小湯包 形狀有啲似小籠包 食落都有啲似 系皮比較厚啲 🤣🤣 入面都餡架 。有機粟米 🌽 啲粟米🌽粒粒都好飽滿 , 好甜架 。。 甜不辣 岩岩炸岀黎 熱啦啦 🤓🤓 點埋辣醬一齊食先最好味 !!! 咸蛋魚皮 魚皮好脆卜卜 滿滿既咸蛋香 🥰🥰 杭菊露 & 櫻花茶 🌸杭菊露清熱 岩哂打邊爐 ☺️☺️ , 櫻花🌸茶就普通啲 偏甜 。。
呢排又有新優惠 😁😁
我同朋友過黎補貨 💕

9:30 後仲有8折添呀 👏🏻👏🏻

酸菜白肉鍋

呢個鍋底真系勁足料
鍋底有勁多寬粉條 夠4個人食🤣🤣

安格斯雪花❄️肥牛

油脂分布平均
牛味重 ,打邊爐必點 !!!

魚湯小湯包

形狀有啲似小籠包
食落都有啲似 系皮比較厚啲 🤣🤣 入面都餡架 。

有機粟米 🌽

啲粟米🌽粒粒都好飽滿 , 好甜架 。。

甜不辣

岩岩炸岀黎 熱啦啦 🤓🤓 點埋辣醬一齊食先最好味 !!!

咸蛋魚皮

魚皮好脆卜卜 滿滿既咸蛋香 🥰🥰

杭菊露 & 櫻花茶 🌸

2020-01-10 99 浏览
前兩日接男朋友收工,佢話好耐都冇食過台式火鍋,我哋就即刻網上查一查,見附近有間老鍋台式火鍋,決定過嚟試一試!呢個環境裝修走中式風,每張桌都會用屏風作間隔,私隱度唔錯~與環境衛生方面,呢度實在值得一讚,好多時去到餐廳既自助醬汁區,擺盤好求其且污糟邋遢,反而呢度完全冇呢個問題!湯底方面,我哋揀咗呢度招牌養生鍋,湯底落足料,可以見到原條人蔘,而且落咗好多蔬菜,例如粟米同香菇,味道清甜帶少少回甘,飲完個人好舒服!絕對建議大家一定要飲多幾碗湯先好開始打邊爐!至於火鍋配料,我哋叫咗好幾樣,包括:1️⃣超邪惡嘅鹹蛋炸魚皮🐟2️⃣油脂比例平均嘅安格斯肥牛🐮3️⃣口感比腐皮更煙韌既豆葉紙😻4️⃣食落爽口彈牙既黑白滑🐙5️⃣健康嘅毛瓜拼白玉🥒6️⃣台灣最出名嘅新竹米粉🍜呢度仲提供幾款唔同嘅清熱飲料,包括烏梅汁同埋杭菊露,啱晒打完邊爐要下一下火!

養生鍋

至於火鍋配料,我哋叫咗好幾樣,包括:
1️⃣超邪惡嘅鹹蛋炸魚皮🐟
鹹蛋炸魚皮