2020-04-17 59 浏览
得悉老媽拌麵開咗實體店,一直都好支持呢個品牌👍 因為佢搵左我好欣賞既A Lin做代言,所以今晚就捉左個朋友一齊去試,一推再推遲先約到今晚~我叫咗個川味牛三寶麵配仙草珍珠奶茶, 朋友叫咗個金華火腿乾貝花雕雞麵配百香國寶茶, 另外點咗鹵水鴨舌同台灣腸share~牛三寶麵嘅湯底係我中意既川辣,幾香同惹味,唔係一尾得個“辣”字👍 牛筋炆得好淋,麵有咬口~奶茶茶味香濃,珍珠超煙韌👏試左一啖朋友嘅花雕湯底,勁香藥材味,偏甜超好飲👍👍 雞既份量都好多~而朋友本身好中意百香果味, 見到呢個配百香果既國寶茶幫助入眠好處多多就毫不猶豫要試呢個😅 佢話酸酸地好開胃,而且超足料超香百香果味,非常推薦~~鹵水鴨舌充滿濃郁嘅香料味,唔會太咸,食食下勁快俾我地清晒👏會繼續支持老媽拌麵✌️天然日曬健康之選

奶茶茶味香濃,珍珠超煙韌👏

鹵水鴨舌充滿濃郁嘅香料味,唔會太咸,食食下勁快俾我地清晒👏
會繼續支持老媽拌麵✌️天然日曬健康之選
2020-04-16
  • 百香國寶茶
  • 川味三寶牛肉麵
  • 金華火腿干貝花雕雞湯麵
  • 滷鴨舌
2020-04-16 26 浏览
台灣的正宗牛肉湯刀削麵真令我難忘,決定到香港的連鎖店老媽拌麵再試一下。這裏的麵食選擇還真多,看到一個面叫做素未謀麵,挺有意思的,全部是用素菜去烹調出來的。點了金華火腿干貝花雕雞湯麵,味道可以說是十分鹹,因為金華火腿的鹹香散落在湯底裏面,再加上風乾的干貝富有海鮮鹹味,所以不是平常人所喜愛的味道,但還是令人一試難忘很特別。滷牛肚煮得十分腍身,坑紋工整,易咬不會黐牙,牛味適中,配上一條青菜味道甚佳。清燉牛肉麵是我最愛,確實要試一試來懷緬台灣的風味。味道十分清甜,牛展有幾塊,再加埋鮮菇和青菜,是清淡不二之選。最後還可以升級再添加一支冷泡茶,外帶是不錯的呢!

清燉牛肉麵是我最愛,
2020-04-15
呢間台灣麵店喺香港登陸咗一段時間之後已經開咗三間分店,一於試一試。⁣⁣🤪⁣⁣私房花雕雞拌麵($78)[好味度:7/10]⁣⁣⁣呢份拌麵上面鋪滿花雕雞切件,分量都唔少。🐣 雞嘅花雕味香濃,而且雞味都ok。☺️ 撈埋入口彈牙嘅麵條食,的確幾襯。⁣⁣😬⁣⁣麻辣老鍋麵($84)[好味度:7/10]⁣⁣⁣經過打邊爐家族事件之後,香港人就比較少打邊爐,驚唔衛生。😢 因為咁,呢度就衍生打邊爐代替版-老鍋麵。😂 用咗類似麻辣火鍋嘅湯底,加上火鍋常見嘅配料,包括肥牛,鴨血,墨魚丸同埋肥牛,配料份量都好多。😙 而且麵仲可以加底嘅,而且辣度係香港人接受到嘅程度,唔會太辣。🌶️ 而麻辣得都幾過癮。⁣⁣🥵⁣⁣豆乳香香雞($52)[好味度:7/10]⁣⁣⁣嚟得食台灣菜,點可以唔食台式小食。😗 呢個豆乳香香雞其實係炸雞嚟嘅,炸雞嘅皮薄,而且亦都好脆。👍🏻 入面嘅肉質一啲都唔乾,能夠保持住鮮嫩嘅肉質。💦 而且亦都有配搭上豆乳醬可以點,原來炸雞配上豆乳味都唔錯㗎。⁣⁣😉⁣⁣黑糖珍珠巧克力($33)[好味度:7/10]⁣⁣⁣餐廳提供套餐嘅配搭,除咗一個麵之外,仲有小食同埋飲品,會平啲。💸 呢個黑糖珍珠巧克力呢唔同於黑糖珍珠鮮
私房花雕雞拌麵($78)[好味度:7/10]⁣⁣⁣
私房花雕雞拌麵

麻辣老鍋麵($84)[好味度:7/10]⁣⁣⁣
麻辣老鍋麵

豆乳香香雞($52)[好味度:7/10]⁣⁣⁣

黑糖珍珠巧克力($33)[好味度:7/10]⁣⁣⁣
餐廳提供套餐嘅配搭,除咗一個麵之外,仲有小食同埋飲品,會平啲。💸 呢個黑糖珍珠巧克力呢唔同於黑糖珍珠鮮奶,用咗朱古力,所以就甜上加甜,啱曬嗜甜者。😁 而且珍珠亦都好煙韌,富有黑糖味,都幾高質。⁣⁣😌
黑糖珍珠巧克力
私房花雕雞拌麵
麻辣老鍋麵
黑糖珍珠巧克力
2020-04-15 31 浏览
疫情關係,最近都少咗出街,但今日行開荃灣廣場,見到老媽拌麵,決定入去試吓。老媽拌麵自己煮就試得多,但門市都係第一次食。今次揀咗兩個麵1.金華火腿干貝花雕雞湯麵酒味調校得啱啱好,唔會太濃,花雕雞亦都好入味,再配埋金華火腿干貝湯頭,成個湯底好濃郁。2.川味三寶牛肉麵牛肉湯底味道濃郁,原來係用上四川陳年豆瓣同埋大紅袍花椒,磅麵嘅材料亦都非常豐富,有牛肚牛筋牛腱,牛筋炆得又淋又好食,關廟麵配埋啲湯底食,簡直一流!另外亦都叫咗兩份小食同埋兩杯特飲豆乳香香雞雞肉炸得非常之酥脆多汁,而且時間炸得啱啱好,唔會過咗火喉。重點係嗰個豆乳,味道比我哋平時食開嘅腐乳更加creamy 更加香。香香雞配埋個豆乳醬汁簡直係一流香煎蔥抓餅煎得非常之香,而且又薄又脆,但一啲都唔覺得油膩老媽黑糖珍珠鮮奶黑糖唔會太甜,但非常之香,而且奶味濃郁,鍾意飲珍珠鮮奶嘅朋友一定要試吓老媽黑糖珍珠巧克力黑糖加朱古力呢個配搭都係第一次試,飲落又OK喎,味道幾夾。值得一讚嘅係個朱古力好濃。

老媽拌麵自己煮就試得多,但門市都係第一次食。今次揀咗兩個麵

1.金華火腿干貝花雕雞湯麵

2.川味三寶牛肉麵

另外亦都叫咗兩份小食同埋兩杯特飲

香煎蔥抓餅

煎得非常之香,而且又薄又脆,但一啲都唔覺得油膩

老媽黑糖珍珠鮮奶

老媽黑糖珍珠巧克力

2020-04-15 25 浏览
餐廳寫話開中午12pm (本身午市開12 點都奇怪),但是我去過兩次想食,每次都係過左12點去,一次就話清潔緊未可以入去坐,第二次十二點35 分去到,就話個廚房未準備好。午市咁晏都未開,咁仲有什麼生意!?
2020-04-15 32 浏览
今晚同朋友到荃灣廣場老媽拌麵,職員主動幫我地量體溫,又提供包裝好嘅筷子,乾淨又衛生店舖用QR code落單,快捷又環保我叫咗麻辣老鍋麵,湯頭夠曬香辣,而且仲有指天椒粒,鴨血麻辣味好足,肥牛好多肉,唔會太多肥膏,墨汁豬肉丸好爽,有驚喜,而且粗麵好有咬口,麵條側邊有波浪紋,索曬d湯汁味朋友叫咗川味紅燒半筋半肉牛肉麵,有牛筋同牛展,佢話牛展同牛筋都鹵得好入味推介豆乳香香雞,原來炸雞粒醮腐乳醬係咁夾咁好食㗎 炸花枝丸脹卜卜,甜辣醬好好味值得一提嘅係,飲品沖得好靚,層次分明,杯黑糖珍珠鮮奶茶,唔會太甜,仲有茶香,黑糖味重

店舖用QR code落單,快捷又環保

推介豆乳香香雞,原來炸雞粒醮腐乳醬係咁夾咁好食㗎

炸花枝丸脹卜卜,甜辣醬好好味

小妹孤陋寡聞,一直都只係見過老媽拌麵方便裝,唔係親眼目睹都唔知原來連實體門市都開埋決定試試佢,睇吓人地煮嘅係咪香啲好味啲湯麵拌麵各有六款選擇,終於食到調味包以外嘅配料,唔洗腦補都有配菜送麵食~多款充滿台灣風味嘅滷水小食。餐廳支援人手或電子下單,喺近期疫情下保持距離更令人安心堂食。惠顧主食可加$18加配茶飲或$28轉特飲,有黑糖珍珠鮮奶茶,茶底茶味偏淡,但勝在黑糖夠香,珍珠都有咬口金羅漢果本身清甜解渴,加咗海底椰感覺更滋陰養身。牛筋外觀晶凝剔透,如想像般稔軟彈滑,口感充滿膠質,滷水汁偏甜不濃鹹,正合我口味。豆乳香香雞原來係鹽酥雞配上腐乳醬,朋友話蘸咗醬料有助袪除炸物油膩感;但皆因我怕腐乳反而偏好單吃。外層炸得薄而鬆脆,調味啱啱好,唔似當地/豪大大咁鹹,入口雞味更突出~雞肉選用雞柳部位,瘦而結實有口感。主角拌麵~第一次嘗試用蕃茄蛋撈麵,無諗過又幾開胃,蕃茄蛋同其他台灣菜一樣偏甜,如果蕃茄再多啲就更好。關廟麵粗厚帶嚼勁,略硬,比幼麵更掛汁更有飽足感。朋友點嘅係招牌花雕雞湯麵,味道偏濃;雞件頗多、有六七件,經滷製入味但唔老或鞋口,但醬油香比酒香更濃厚,有啲喧賓奪主

決定試試佢,睇吓人地煮嘅係咪香啲好味啲

多款充滿台灣風味嘅滷水小食。
金羅漢果海底椰

金羅漢果本身清甜解渴,加咗海底椰感覺更滋陰養身。
滷牛筋
豆乳香香雞

但皆因我怕腐乳反而偏好單吃。
豆乳香香雞
雞肉選用雞柳部位,瘦而結實有口感。
西紅柿雞蛋拌關廟麵
主角拌麵~
關廟麵

關廟麵粗厚帶嚼勁,略硬,比幼麵更掛汁更有飽足感。
金華火腿干貝花雕雞湯幼麵
朋友點嘅係招牌花雕雞湯麵,味道偏濃;
2020-04-14
金羅漢果海底椰
滷牛筋
2020-04-13 218 浏览
因為疫情關係,我相信好多香港人都好想飛 ,就連最近嘅台灣都飛唔到,咁就唯有去食台灣嘢,想像自己去咗台灣。今日就去咗荃灣西荃灣廣場4樓嘅老媽拌麵 食晚飯。川味半筋半肉紅燒牛肉麵$72湯底十分濃郁,帶有少少酒味,最值得一讚嘅就係牛筋,煮度好似啫喱一樣好有膠質,口感十分豐富。 牛肉都煮到十分淋身, 脂肪比例均勻 ,有豐富嘅牛肉味。 睇相都見到面條類似 刀削麵嘅形態,攣攣的, 口感比較煙韌 ,幾得別。黑糖珍珠鮮奶茶$33。絕對比得上手搖專門店嘅味道。 黑糖唔係得浸甜味,反而係低有少少甘苦香味, 有少少似蔗糖嘅甜味,同奶茶配合得天衣無縫。 而且珍珠都有用糖煮過, 帶有少少甜味,珍珠亦十分有咬口。私房花雕雞伴麵 $78。整個面都帶有香香嘅花雕酒味, 食完齒頰留香,而且雞肉嫩滑。朋友揀嘅係幼面 ,口感比較幼滑一啲。小食方便我哋就嗌咗韭菜水餃 $42,一樓入口就食到滿滿嘅韭菜餡料 ,同樣地有少少酒味,可以提升到餃子嘅味道。另一款小食我哋嗌咗炸大雞扒$46。 如圖所示份量十足, 雞扒炸到外脆而肉質保持到應有嘅嫩滑度, 用嚟加餸一流。朋友高度讚揚佢嗰杯洛神花茶$24, 甜度剛剛好,十分refreshing

今日就去咗荃灣西荃灣廣場4樓嘅老媽拌麵 食晚飯。

川味半筋半肉紅燒牛肉麵$72

川味半筋半肉紅燒牛肉麵

朋友揀嘅係幼面 ,口感比較幼滑一啲。

私房花雕雞伴麵

韭菜餃子

炸大雞排

朋友高度讚揚佢嗰杯洛神花茶$24, 甜度剛剛好,十分refreshing。

2020-04-11
炸大雞排
2020-04-13 35 浏览
老媽拌麵,充滿濃濃的台灣風味嘅餐廳。當然要揀返碗台式牛肉麵川味三寶牛肉麵$82雖說係川味但其實無乜辣味,湯底係濃厚嘅五香牛肉湯,牛𦟌同牛筋都好入味,好淋,而且好大碗好滿足。朋友就點左川味紅燒半筋半肉牛肉麵$78因為朋友唔食辣,所以就食得到湯底有點微微辣。雖然只是$78,但牛筋同牛肉份量不小。牛筋入味,而且很淋但又不會有油膩或暫膻味。粗麵有咬口。小食:豆乳香香雞$52豆乳雞炸得好香脆,特別喜歡豆乳雞嗰豆乳醬,唔會太咸但有腐乳香味,同炸雞夾埋好有特色。滷牛筋$42朋友一試難忘太愛牛筋,所以即時叫多一碟牛筋作為小食。飲品:老媽黑糖珍珠奶茶$33茶味同黑糖味都好出,係同出面手搖飲品店一樣質素。冬瓜檸檬$24跟出面珍珠奶茶店的味道質素一樣,非常有驚喜。酸酸甜甜,配麵一流。食咁多野都係百零蚊,相當抵食。
老媽拌麵,充滿濃濃的台灣風味嘅餐廳。

當然要揀返碗台式牛肉麵
川味三寶牛肉麵$82

朋友就點左
川味紅燒半筋半肉牛肉麵$78
因為朋友唔食辣,所以就食得到湯底有點微微辣。
雖然只是$78,但牛筋同牛肉份量不小。
牛筋入味,而且很淋但又不會有油膩或暫膻味。
粗麵有咬口。

小食:
豆乳香香雞$52

滷牛筋$42
朋友一試難忘太愛牛筋,所以即時叫多一碟牛筋作為小食。

飲品:
老媽黑糖珍珠奶茶$33
茶味同黑糖味都好出,係同出面手搖飲品店一樣質素。
冬瓜檸檬$24
跟出面珍珠奶茶店的味道質素一樣,非常有驚喜。
酸酸甜甜,配麵一流。

食咁多野都係百零蚊,相當抵食。
2020-04-13 24 浏览
今日想食麵,朋友帶我去荃灣廣場既老媽伴麵。 黎到咁地道既台灣舖頭 當然要試試最地道既豆乳香香雞同台灣香腸啦! 平時係街食既炸雞多數都冇得點醬 ,呢個醬少少似腐乳,又冇腐乳咁咸,幾特別。台灣香腸切到剛剛好,一啖一舊,有果種酒香味,有水準! 到主菜,我同朋友分別叫左川味三寶牛肉麵同紅燒牛肉麵。 我個人就比較貪心,所以揀左三寶。一碗麵有牛根,牛展,牛肚3種不同口感既餸,正呀!朋友點既紅燒牛肉麵都唔差,湯底清得黎好飲。真係好食到成碗麵食晒! 飲品方面我地諗左好耐,因為太多選擇,而且樣樣都好似好好飲。 珍珠奶茶,冬瓜檸檬,仙草茶,洛神花茶通通都想試。到最後揀左老媽黑糖珍珠巧克力,可能對朱古力情有獨鍾,所以一飲就愛上! 呢間餐廳食物水準高,上菜速度都好快,以後食台灣菜又多一個選擇啦~
今日想食麵,朋友帶我去荃灣廣場既老媽伴麵。
台灣香腸切到剛剛好,一啖一舊,有果種酒香味,有水準!
一碗麵有牛根,牛展,牛肚3種不同口感既餸,正呀!
飲品方面我地諗左好耐,因為太多選擇,而且樣樣都好似好好飲。
珍珠奶茶,冬瓜檸檬,仙草茶,洛神花茶通通都想試。
2020-04-12 36 浏览
食後評語係自己煮仲好食😣·🍅西紅柿雞蛋拌麵($52)麵條好淋🥴覺得媽咪煮既蕃茄雞蛋比佢好食🤐·🐮地獄麻辣牛拌麵($72)好咸又好油🤢味道好似食緊沙嗲牛肉·🍜老成都擔擔麵($52)味道一般.份量好少~👩🏽‍🦱表示唔飽🤗·🥢百頁豆腐($30)唔似豆腐既~口感頗彈牙🧐係最好食既野🤣·🍫黑糖珍珠巧克力($33)飲品比食物出色!👍🏻👍🏻☕️冬瓜檸檬($24)酸酸甜甜.不錯·📍老媽拌麵荃灣大壩街4-30號荃灣廣場4樓441A號鋪
食後評語係自己煮仲好食😣

🐮地獄麻辣牛拌麵($72)好咸又好油🤢味道好似食緊沙嗲牛肉

🥢百頁豆腐($30)唔似豆腐既~口感頗彈牙🧐係最好食既野🤣

🍫黑糖珍珠巧克力($33)飲品比食物出色!👍🏻👍🏻
☕️冬瓜檸檬($24)酸酸甜甜.不錯

📍老媽拌麵
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場4樓441A號鋪
2020-04-10 38 浏览
喺台灣返嚟都一段日子啦,有啲掛住台式嘢食!因為行完荃灣廣場,順便試吓老媽拌麵。清燉三寶牛肉麵今日唔食辣、揀個清燉牛骨清湯粗麵牛展、牛筋、金錢肚~三寶醃得好入味!牛筋入口即溶、嫩滑有口感!金錢肚比平時食到既更稔更入味~但仍帶爽口感~滷鴨舌台灣一向都出名滷鴨舌、呢個滷水小菜出奇地口感清淡、而鴨舌又入味~ 配紅蘿蔔青菜~口感清新老媽黑糖珍珠鮮奶嘩!呢個正!晚飯唔敢飲奶茶啦,所以淨係飲珍珠鮮奶!呢類台飲一定係飲凍😍,望住啲黑糖醬係內玻璃杯身流落,配襯鮮奶感覺有啲治療🤣 好飲👍🏻

清燉三寶牛肉麵
今日唔食辣、揀個清燉牛骨清湯粗麵

滷鴨舌

老媽黑糖珍珠鮮奶

2020-04-07
  • 黑糖珍珠鮮奶
2020-04-10 53 浏览
收工近近地去荃灣廣場睇下有咩食,行左3層都唔知食咩好。本來諗唔到食元氣,剛好友人來到經過老媽伴麵就話試下,反正未食過就去試下。而家新條例下,先探熱後安排坐位。果晚人唔多只有5枱客。這裏可以用手機下單,如果冇可以人手下單都可以,我就用手機下單。雖然款式不是太多,所以沒有選擇困難症出現😂先來了魯水牛月展,牛月展味道剛好不太咸但肉質可以再軟多小小就會比較好一點而且伴碟的紅羅白硬而冇味似用清水白拾。份量也比較少。再來了一個蕃茄蛋伴麵,普普通通麵質彈性很好而且掛麵。再來一個魯肉伴麵,這個味道很好有小小辣還有麻酱。味道刺激令人一吃再想吃。最後是九菜餃子,這個好正。一咬下去即刻爆汁青甜可口不帶草青味,就算放涼了都還有很多汁,呢個值得推介。整體味道ok只係份量不多,男士可能不夠食。
再來了一個蕃茄蛋伴麵,普普通通麵質彈性很好而且掛麵。
整體味道ok只係份量不多,男士可能不夠食。
2020-04-10 44 浏览
如果去過呢間鋪既就會明🤣因為成餐飯個playlist係都aychow同Jj既歌 ☺️.▪️蔥油嫩雞拌麵 $62蔥香味適中,面質爽口,雞肉嫰滑易入口,但係相對地有啲淡▫️私房花雕雞拌面 $78上菜先發現原來係刀削麵,花雕雞個底勁香,糖心蛋一流▪️澎湖花枝丸 $32▫️酥炸甜不辣 $32▪️荔枝綠茶 $18▫️老媽黑糖珍奶 $28珍奶愛好者點會唔飲珍奶呢💕💕呢杯黑糖嘅份量偏少,同出邊手調飲品店相比就冇咁甜 所以可以唔使嗌少甜都得😚

▪️蔥油嫩雞拌麵 $62
蔥香味適中,面質爽口,雞肉嫰滑易入口,但係相對地有啲淡
▫️私房花雕雞拌面 $78
上菜先發現原來係刀削麵,花雕雞個底勁香,糖心蛋一流
▪️澎湖花枝丸 $32

▫️酥炸甜不辣 $32

▪️荔枝綠茶 $18
▫️老媽黑糖珍奶 $28
珍奶愛好者點會唔飲珍奶呢💕💕
2020-04-06 53 浏览
依家呢啲時勢,飛唔到去台灣,就唯有食住台灣野頂住檔先啦🙈之前已經聽過老媽拌麵,全因為收過拌麵做手信。所以要我去堂食,有少少似出街食辛辣麵既感覺😂滷牛筋,一咬落去,非常淋,滷水非常入味,但亦保持住陣牛味👍🏻私房花雕雞拌麵,雞肉嫩滑,配無花雕酒調製既汁,帶出鮮味,汁掛上拌麵,唔太濃,配合得剛好。炸大雞扒,表皮脆,但內裡一啲都唔油膩👍🏻麻辣老鍋麵,辣度適中,一邊食一邊個咀有少少麻麻既感覺。冷泡茶&鮮奶抹茶,冷泡茶完全解左麻辣既刺激感;鮮奶同抹茶既比例剛剛好。事實證明,我係錯架,老媽拌麵堂食正過屋企整拌麵多多聲🤣
依家呢啲時勢,飛唔到去台灣,就唯有食住台灣野頂住檔先啦🙈

炸大雞扒,表皮脆,但內裡一啲都唔油膩👍🏻
麻辣老鍋麵,辣度適中,一邊食一邊個咀有少少麻麻既感覺。

事實證明,我係錯架,老媽拌麵堂食正過屋企整拌麵多多聲🤣
2020-03-10
  • 私房花雕雞拌麵