2008-03-10 80 浏览
由於閒酒樓喺mummy office附近所以時常光顧~本人十分之欣賞嘅上海菜~青瓜拌粉皮又健康又好味~鍋貼超正!紅燒黃魚亦很入味~!仲有好好食嘅豆沙鍋餅~!最重要嘅係D餸一D都唔油~!waiter態度亦都幾友好~有一點唔好就係喺lower ground floor,同埋之前裝修我都搵唔到入口...不過我覺得價錢公道又好食~!
2008-02-24 23 浏览
有一陣子無嚟食飯, 今日咁啱母親大人生日, 一向對上海菜情有獨鍾, 終於可以搵個藉口豪一次, 嘻....結果是真的很豪. 戲肉....點餸, 例牌唔貴唔介紹, 唔知係咪同佢地安排左我地坐房有關呢? 是晚頭盤醉雞; 燻魚和馬蘭頭豆干都仍然相當了得, 海哲則一般. 火膧燉翅一份, 也不知是否近日物價高漲, 定還是原先訂了半份最後臨時改為一份, 廚房預備得唔夠, 12個人每人分得一小碗多點, 重要比阿姐倒瀉左D....比起以前大打折扣.主菜想叫元蹄, 經理最後說服我地食四寶雞, 脆皮雞用炸核桃;窩巴及炸瑤柱伴碟, 無論口感或配搭都非常特別,唔錯唔錯, 不過價錢都相當唔錯. 其他都是一般菜式, 無特別驚喜, 可能是沒有點到招牌菜. 最不幸是食松子魚, 原先已經拒絕推介, 無奈阿經理一再硬銷, 並保証條魚不會炸得太乾, 最後大家只係見到一條似魚的物體, 經理道歉之餘話請食甜湯補數, 都好, 芝麻湯圓同高力豆沙都很窩心.唉, 對老飯店真是又愛又恨, 經理的服務超水準(可能是老闆之一), 待應卻慘不忍睹. 可能要等一排回復心情或有人請先會再去.
2008-02-18 12 浏览
新年返工無耐在這此處吃Lunch,地方好大,有好多張檯,但好似唔夠光咁?!黑黑地!叫左鍋貼、雲吞雞、鱔糊、蒸銀絲卷等大路野,味道唔錯呀,但就好似多油0的,招呼都幾好,仲送糖水比我地添!
(非会员)
2008-02-17 10 浏览
想嚟老上海好多次但成日都覺得位置吊腳。今晚終於book咗枱,係openrice睇哂啲review再翻埋啲舊雜誌,去之前十幾個鍾頭已訣定叫1. 炒蟹粉2.蜜汁火坊3.生煎包4.獅子頭5.熏蛋去到再加碟海蜇併醉雞。一睇碟醉雞知唔掂。似雪咗十年但冇味,放落口真係麻麻地。海蜇就不過不失,夠爽口。再上傳聞全港最好既熏蛋。生熟剛好,滷水味夠但唔覺比夜上海特別優勝。一分鍾唔夠又上蜜汁火坊。好鬼泣次次。勁甜又鹹返而覺得火腿鹹香味唔夠。獅子頭不俗。食得出好滑,外脆內軟。好入味。唔錯唔錯。到最期待既炒蟹粉跟剩麵黎啦!要428蚊一碟但分量幾多下。真材實料,加啲醋送麵係一絕。生煎包一般。唔食乜損失。甜品本來想要拔絲香蕉但友善阿叔check完廚房回復話冇蕉。算,要高力豆沙。冇乜特別。整體水準不俗,可以再去!

獅子頭不俗。食得出好滑,外脆內軟。好入味。唔錯唔錯。

生煎包一般。唔食乜損失。

整體水準不俗,可以再去!
2008-01-20 12 浏览
在網上搜索了一遍, 最後找到這間飯店跟家人晚聚, 可惜是有點失望.餐牌上選擇很多, 豐儉由人, 點了: 小籠包, 醃篤鮮, 咸肉津白, 宮保雞丁, 膳糊, 高力豆沙和酒釀丸子, 全單$600, 價錢不算太高昂.可惜是食物質素及味道都只屬一般, 而且過於不必要的油膩, 令食物味道更加大打折扣.
2008-01-14 13 浏览
一行八人,給安排坐最入面的檯,傳統酒樓格局,檯與檯之間有相當空位,甚是寬敞,服務很好,叔叔位位都很友善,不停加茶。食物方面,實屬上佳,只是對於大食的我們來說,實在不夠,往往一上菜就給一掃而空。點了醉雞拼海蜇- 兩者味道皆好,不過好細碟,一人只分到很少很少賽螃蟹(中) - 好好味! 黃鱔糊(中) - 味道很濃,好味!砂鍋雲吞雞(半隻) - 雞湯好好味! 不過一人只分到一粒菜肉雲吞無鍚排骨(中) - 本來想叫糖醋排骨,但侍應叔叔主動說他們的無錫排骨更好,果然不錯,又入味又稔上湯豆苗(小) - 好味,這個算是大碟上海粗炒- 這個是最差的,麵炒得很碎,很難夾嫩雞煨麵- 好味!小籠包(10隻) - 略嫌皮不夠薄,也沒有那種一咬就湯汁四溢的感覺,不過都不差的鍋貼(10隻) - 這個非常出色,煎得一點也不油膩,個個都讚豆沙鍋餅- 好好味!拔絲香蕉- 侍應即場表演,很歡樂,而且用的是忌廉汽水,製成品略嫌不夠脆酒釀丸子- 好味!多謝一班好友陪我來+ 請我吃飯來這種飯店,還是人多才吃得痛快!

點了

醉雞拼海蜇- 兩者味道皆好,不過好細碟,一人只分到很少很少

賽螃蟹(中) - 好好味!

黃鱔糊(中) - 味道很濃,好味!

上湯豆苗(小) - 好味,這個算是大碟

上海粗炒- 這個是最差的,麵炒得很碎,很難夾

嫩雞煨麵- 好味!

豆沙鍋餅- 好好味!

酒釀丸子- 好味!

多謝一班好友陪我來+ 請我吃飯

來這種飯店,還是人多才吃得痛快!
2008-01-05 12 浏览
特別的平安夜,因為今次食中國菜~~第一次同BB豬嚟食,叫咗四樣嘢,個經理竟然叫我哋唔好叫咁多,因為會食唔哂,驚我哋浪費食物,都係第一次食嘢比人叫我唔好叫咁多.....因為我係眼闊肚也闊的BB.....今次食佢哋嘅招牌菜,蟹粉翅,鱔糊,菜肉飽,醉雞,海折頭.....樣樣都好好味,食得好開心,食上海菜別無他選,呢間必定係首選,雖然真係比較貴,但食幾多次都唔會厭,也是BB豬最鍾意的餐廳之一。其實食嘢除了食味道,食環境,也要食服務,最緊要有親切感,就好似食茶餐廳一樣,唔需要做到好Grand咁都會有人幫親......
特別的平安夜,因為今次食中國菜~~

2007-12-29 10 浏览
12/28/07, 9點鐘左右,9個人去食飯環境都ok啦,不過因為後面hotel入去,突然間又好似去左間酒樓咁,好似有d失望咁,不過唔關佢事,由一個grand hotel feel去左home feel,個伯伯幾nice,見到個男仔轉台d野食,我ling唔到茶,佢仲幫我針埋^^(坐你則邊果個都唔理你啦) d伙計都幾親切,好過好多酒樓d service多多聲啦,問佢有乜好介紹,又會介紹俾你食,好樂意咁同你講,走果陣又會講多謝,有禮貌果隻,唔係木口木面or行貨咁講,食佢d service都值啦,招呼周到,正!!!食物都唔錯,雖然唔知食緊d乜...d味幾好...冷盤-個唔知乜野粉皮俾人食晒無機會食,我諗應該好食醉雞-幾好幾有酒味,又唔肥滯,咁梗係無大陸d雞咁雞味,你要食果d番大陸啦豆腐-好滑好味,不過無乜豆味,我都好耐無食過有豆味又滑ge豆腐,6年前清遠有...小籠包-無諗住佢咁多湯,漏晒喇,慘,好味,想食多粒,不過手腳慢,又無晒,算啦,我怕肥,一粒有d唔夠,兩粒就剛好,三粒會滯...菜-佢介紹ge,都ok啦,清清地咁law賽旁蟹旦白-我諗係我地未攪暈就食,有好多醋law,之後果d又無,無計
12/28/07, 9點鐘左右,9個人去食飯

食物都唔錯,雖然唔知食緊d乜...d味幾好...

冷盤-個唔知乜野粉皮俾人食晒無機會食,我諗應該好食
菜-佢介紹ge,都ok啦,清清地咁law
賽旁蟹旦白-我諗係我地未攪暈就食,有好多醋law,之後果d又無,無計啦要搶食...唔係又無得食...
獅子頭-我食左少少因為我怕肥,又滯...其實幾好味不過獅子頭油d law...
仲有沽low肉,無食,見到個樣都知肥,不過當然都好快無晒...

我諗我會去食多次,不過唔係同lee班人去食...我想食慢d,欣賞下d食物...
2007-12-16 7 浏览
其實不用大費周章,簡簡單單的叫幾味前菜及小吃,店子的質數,也能大概道出。來午膳,也不想吃太多,只點了三併的冷盤、素小籠包、蔥油餅及煎八寶飯。冷盤三併,選了馬蘭頭、香椿皮蛋豆腐及素鵝。馬蘭頭雖然已經過造,但這裡的亦挅得幾幼細,有其獨特得香味,伴上豆干,也是個很清新的前菜;除了馬蘭頭,香椿也是春季的菜色,單吃味道很強烈,用來配襯皮蛋及豆腐也是不錯的前菜。這裡的加上溏心皮蛋,如果伴上的豆腐粒能涼一點,豆香多一點,就更好了;這裡的素鵝做得軟熟,煙薰味淡淡的,不過重,火侯掌握得很好。餡料是冬菇絲及紅蘿蔔絲,豐富亦加強了味道。近排吃厭了油炸版的素鵝,這個正宗的煙薰版,很不錯;不知道是否搞錯了,素小籠包似是素蒸餃子多一點,不過既來之則吃之,也不深究。熱騰騰的,皮略厚,素餡是薺菜伴上碎豆干及麻油,味道也不錯。不過相當撐肚子,吃兩件什麼也夠皮了;要評一間滬菜館是否夠水準,來一客蔥油餅,錯不了。這裡的做得也有水準,皮鬆化,咬下去輕如無物,餅皮卻又不會散滿一桌。熱氣十足又不油膩,蔥油餡味道點到即止。想知道什麼是蔥油餅的,吃這個,錯不到那裡;八寶飯素來是甜品,最正宗的應該是蒸至爛熟的。而煎的較香口,又減去膩滯

八寶飯素來是甜品,最正宗的應該是蒸至爛熟的。而煎的較香口,又減去膩滯感覺,較合我們這些「外省人」。要了個小的,煎的,壓得薄薄,邊位微脆,黑糯米除了有咬口之外,還帶一點煙火味道,相當特別。這一個可當點心或甜品的煎八寶飯,是另一味個人的推介。

伙計招呼一向不錯,老店子,差不到那裡。

埋單230蚊,食物有水準,環境也舒適。在香港吃滬菜,數來數去也是那幾間,久不久始終也來回來這裡的。
2007-12-06 19 浏览
同来自曰本及广州之同事一行三人,點了二人大闸蟹餐。另加一隻蟹及兩只小籠飽,开了一瓶紅酒。先来兩客冷盤:我们點了燻魚及醉鸡,都很可口。再来青菜及羹,才上大闸蟹。蟹羔甘香,日本同事頻說ichiban。小籠飽也不錯,餐尾的高力豆沙雖可口也吃不下。门口还有一酲一酲的陳年花雕,好pro。伙計老实,沒有慫恿我们多點菜。值得推薦及重臨。
2007-10-21 19 浏览
男友又一次考驗香港的上海菜館。今次叫左鱔糊同津白,當然仲有生煎包。鱔糊好好味,肉質唔錯之外個味仲好吸引,同菜飯真係好好的配搭。津白都係咁啦,只係我地想有多個菜食下咁囉~生煎包就ok啦,但唔係特別好味,仲好似整好左好耐,「叮」番熱畀我地食咁……真係麻麻地……不過另一個值得一提的是酒釀丸子,酒的味道同桂花的味道調校得剛剛好,所謂的二人份量,我諗要四個人先食得曬……環境周service都算係咁啦,起碼d叔叔都好nice咁介紹食物畀我地~
男友又一次考驗香港的上海菜館。

好好味的鱔糊
傳說中的生煎包
津白
小弟因住過上海一段時間, 所以對上海菜一向講究, 尤其討厭標榜正宗上海菜的港式偽上海菜一向, 我是否視該店為正宗上海菜, 很簡單, 就是看她的鮮肉生煎是否正宗, 真的, 一試便知龍與鳳, 我敢說, 在我吃過的上海菜館, 只有一間有類似正宗的生煎包(不想在此賣其他店廣告), 其他有如港式煎菜肉包的, 在我眼中, 全是垃圾, 不是指味道好不好, 而是因為它是假的小弟見到此店有如此多的好評, 而且看版友對她的生煎包的形容, 像是正宗的, 放工後便與女友試她一試.我們點了炒鱔糊, 奶油津白, 鮮肉生煎, 還有一道忘記了, 然後甜品是酒釀丸子主菜基本上都是不錯的, 算是港式上海菜中的出色者, 可惜, 可惜, 生煎包仍是那種討人厭的港式煎包真正的上海生煎包, 就像是小籠包換了皮, 裡面浸著湯, 香濃不已, 上海每一間大中小店都是這樣, 而且開放式制作, 難道就沒有能引進這種技術的"正宗""老"店?還好, 酒釀丸子為她爭回了不少分數, 算是我在香港吃過的最佳

(非会员)
2007-09-17 9 浏览
同男友慶祝生日,因為想食上海野,又在灣仔區.之前做定功課見呢間評語都算唔錯,就選左呢間.兩個人有卡位坐~幾好~我地食左:火腿津白: 好唸好入味,亦唔覺好咸嫩雞煨麵﹕呢個差D..好糊..亦較淡(細)小籠包:有五件,新鮮多汁,好食~獅子頭:兩大個,加埋好多小棠菜伴碟.個汁好正,獅子頭很鬆化很香,菜亦唸同埋服務亦唔差吖.因為未來過,事先訂左位,訂七點.但最後八點先到,我打去同佢講,佢即刻講得出我咩名,同埋照留返張枱俾我,叫我唔使擔心.整體上都幾好,食到好飽一餐~

兩個人有卡位坐~幾好~我地食左:
火腿津白: 好唸好入味,亦唔覺好咸
嫩雞煨麵﹕呢個差D..好糊..亦較淡
(細)小籠包:有五件,新鮮多汁,好食~

整體上都幾好,食到好飽一餐~
2007-08-18 19 浏览
跟她永不咬弦,包括吃。領她到此店,只因這裡有她愛的弛名生煎包,也有我愛的河鮮。甫坐下,二話不說,先來瓶自家出品的花雕來暖暖胃。花雕順滑而易入喉,香醇可以,是我的“Comfort Food”。她就是一貫不變的呷着她的暖開水,是她的「養生之道」。先來一只花雕蟹,是以花雕及醬油醃製而成的生大閘蟹。花雕味濃得化不開,咸香四溢,蟹肉鮮嫩而多羔,生的呷着,風味十足,只是大閘蟹未合時宜,蟹就是細小得可憐。她眼巴巴的盯着我,我滋味地把那生淋淋的蟹羔往咀裡送,也懶得理她在嗤之以鼻。第二道是煙熏黃魚。黃魚鮮而肉細滑,煙熏味恰到好處,是一道精彩的佐酒物。我一邊在吃,她就一邊在埋怨骨多。幸而,熱騰騰的蟹粉小籠包,就在此刻端上。她一看到她愛的澱粉質,就在企圖粗暴的把筷子往薄皮裡鑽,幸得我及時阻止,包內的汁液精華方能力保引不失。小籠包的饀料就是永不賣賬,皮薄而蟹粉十足,包內湯濃,又充斥着肉鮮。嚐着,閉上眼,又聞一聞那花雕香,是太湖畔的夏色嗎?再送上的,是她期待已久的生煎包,包皮鬆軟,肉鮮而汁可以,給她大口大口的吃了好幾個。雖有小店送上的果盤,但又豈能滿足我這「甜牙齒」?難得今云我話事,可以不點那些拔絲呀、丸子呀、
跟她永不咬弦,包括吃。

領她到此店,只因這裡有她愛的弛名生煎包,也有我愛的河鮮。

嚐着,閉上眼,又聞一聞那花雕香,是太湖畔的夏色嗎?

雖有小店送上的果盤,但又豈能滿足我這「甜牙齒」?難得今云我話事,可以不點那些拔絲呀、丸子呀、高力豆沙呀,就來了客我的「真愛」:芝麻湯丸。這個地方,做得皮薄而黏軟,芝麻味濃,配合上薑辛味足的甜湯,把湯丸嚼破,流得一口也是濃滑的芝麻香,舒暢非常,也就懶得聽她在埋怨那湯丸甜掉了大牙…

餐後,也就是各行各路,她叮囑我下云又要再找好地方跟她用膳。還要再跟她吃嗎?當然要吧!雖然跟她不咬弦,但好歹她也是我親愛的母親大人嘛!
2007-08-14 20 浏览
隔咗幾日又嚟返呢間,都係因為D想食。上海炒年糕:頗大碟,味道啱啱好,唔太鹹百頁棠菜:炒得唔太油,清清哋,啱我胃口煎窩貼(一客五隻):肉汁多,煎得唔太燶又夠脆,好味送埋兩碗綠豆沙飽晒。
隔咗幾日又嚟返呢間,都係因為D想食。

上海炒年糕:頗大碟,味道啱啱好,唔太鹹
百頁棠菜:炒得唔太油,清清哋,啱我胃口
煎窩貼(一客五隻):肉汁多,煎得唔太燶又夠脆,好味

送埋兩碗綠豆沙飽晒。