2019-01-26 107 浏览
今晚收工後約左班朋友去尖沙咀羲禾雅苑食飯位置起海運大廈最裡面 位置有少少難搵 平時好少行過不過朋友食過話好食 就去試下入到去發現可以睇到海景 好正落地大玻璃旁邊食中菜 別有一番風味裝修都係古色古香既中國風但又出奇不意有吧枱都幾有特色叫左幾個小菜同飯麵 再加片皮鴨先講片皮鴨既配料除左平時見到既醬料之外仲有呢到秘製既黃芥末、藍莓醬同埋跳跳糖Staff好貼心咁教我地點食先最好片皮鴨真係好大隻 色澤鮮豔睇住師傅一片片切出黎 見到都好想食先上左鴨胸皮Staff介紹沾藍莓醬同跳跳糖食就最好鴨胸皮較香脆食落去口感好豐富藍莓醬清甜跳跳糖起口腔好似會炸開咁碟下面係暖包 可以暖住d鴨 夠哂貼心第2碟係最精華既部份鴨胸肉可以沾黃芥末食食落又別有一番風味我幾鐘意呢個sauce 最後呢碟鴨腿肉就可以夾起來吃用洋蔥、蔥等配料夾起 食落層次豐富一隻鴨都有幾種食法食完都好滿足水煮魚 好大鍋睇落好似好紅好辣食落又可以接受喎桂花魚魚肉嫩滑 辣椒胡椒都帶起魚既鮮味唔洗上深圳都食到上海牛油蝦球伊麵初初都擔心牛油會唔會太膩但食起來一啲都唔油膩伊麵唔會太稔 稍微有少少嚼口蝦球大粒又爽脆唔錯最後食埋蛋白杏仁露滋潤一下杏仁味香濃 蛋
今晚收工後約左班朋友去尖沙咀羲禾雅苑食飯
都幾有特色

叫左幾個小菜同飯麵 再加片皮鴨

先講片皮鴨既配料
除左平時見到既醬料之外
仲有呢到秘製既黃芥末、藍莓醬同埋跳跳糖
Staff好貼心咁教我地點食先最好

可以沾黃芥末食
食落又別有一番風味
我幾鐘意呢個sauce

最後呢碟鴨腿肉就可以夾起來吃
用洋蔥、蔥等配料夾起 食落層次豐富
一隻鴨都有幾種食法

最後食埋蛋白杏仁露滋潤一下
杏仁味香濃 蛋白夠滑
食到好飽好滿足既一餐
2019-01-25 78 浏览
從來都愛嚐中菜,辛苦搵來自在吃,今次朋友提議到此高級京菜吃飯,一於奉陪。景緻實在幽美,面向維港美麗夜景,夫復何求! 頭盤是北京烤鴨,伴以八寶盒,還人專人服侍片鴨,我吃的鴨胸肉,皮很脆,肉很香,妙在可選擇創新食法,爆炸糖,籃莓醬,我選了藍莓醬,出奇地比甜麵醬好吃,提鮮亦更開胃,很欣賞底部的加熱裝置,保持了烤鴨的溫度,口感更好。張氏獅子頭,很香的半肥瘦大肉丸,汁醬帶甜潤,吃是鬆軟肉味誘人,醒目地配上小量白飯,索汁妙極。磯煮鮑魚也盡見功夫,汁醬慢炆數小時,才可以吃到入吃鮮嫩,稍為彈牙的口感。百年醬肉還是第一次吃魬,很好豆腐托底吸收了五花肉的醬汁,很好吃,醬肉.醬汁入味,但不太肥膩,香軟腍。燒汁芥末牛肉粒,很是惹味的小炒,蝦干冰菜,很腍,有特別的香味,很喜歡這種菜味,那黑松露蝦仁煎蛋,蛋很嫩,蝦仁夠大亦新鮮,重點是黑松露的份量恰如其份,太多會太搶,很欣賞廚師手兿。食評有人評服務差,真心話不是,服務挺好,又細心。

食評有人評服務差,真心話不是,服務挺好,又細心。
2019-01-22 144 浏览
今天約媽媽吃午餐,她喜歡傳統中式食物。聽說這間餐廳出名獨創的招牌烤鴨,就帶她來嚐一嚐。餐廳在海港城,我們獲安排坐海景旁邊的四人桌,可看到維港景色,環境很令人滿意。我們叫了招牌菜片皮鴨半隻、山藥燕窩羮、龍仔櫻花蝦海味蒸飯、青梅一字骨和兩款甜品。山藥燕窩羮最先送到,除了有燕窩外,還有馬蒂、杞子和蛋白,口感異常豐富,味道清甜可口,感覺很滋潤。接著是龍仔櫻花蝦海味蒸飯,材料很豐富,有日本赤紅櫻花蝦、乾蝦、魷魚,飯吃到各種海味、蛋和荷葉香,味道真得很不錯!青梅一字骨也是必點,不同於一般酒樓的一字骨只有酸甜的味道,這道菜味道更加豐富,確實可嚐到青梅香,非常開胃。份量都很多,而且一字骨肥瘦適中。可以看到店員切片皮鴨!此間餐廳的招牌菜片皮鴨出名之處在於有三種食法,食客可自由製作,第一種是將鴨皮混合藍梅醬和爆烤糖。聽介紹時覺得這個配搭很奇怪,但試過後卻發覺味道有意外驚喜,藍梅醬中和了鴨皮的油膩,爆炸糖和片皮鴨又咸又酸又甜的配搭很特別。第二種食法是鴨胸肉點芥末醬,吃來酸中帶甜,很開胃。最後一種食法是用卷餅包連鴨胸肉,中式吃法就加入甜麵醬、青瓜條和蔥絲、西式吃法則加入藍梅醬、紅洋蔥和京糕條。個人偏愛傳統中式

可以看到店員切片皮鴨!

此間餐廳的招牌菜片皮鴨出名之處在於有三種食法,食客可自由製作,第一種是將鴨皮混合藍梅醬和爆烤糖。聽介紹時覺得這個配搭很奇怪,但試過後卻發覺味道有意外驚喜,藍梅醬中和了鴨皮的油膩,爆炸糖和片皮鴨又咸又酸又甜的配搭很特別。第二種食法是鴨胸肉點芥末醬,吃來酸中帶甜,很開胃。最後一種食法是用卷餅包連鴨胸肉,中式吃法就加入甜麵醬、青瓜條和蔥絲、西式吃法則加入藍梅醬、紅洋蔥和京糕條。個人偏愛傳統中式吃法的口味,但我媽媽則愛西式吃法,所以兩種吃法都各有特色啊!

最後還有甜品楊枝甘露,每一口都吃到芒果
媽媽叫了杏仁露,我嚐了一口,杏仁味很濃,甜度適中,加了蛋白味道非常好!

難得食片皮鴨有這麼多種吃法,而且各種吃法都很合胃口,加上可以欣賞維港景色,真是滿足的一餐
2019-01-20 432 浏览
今日同老婆係尖沙咀海港城行街,諗住LCX裡面都開左好多新食肆,咁就一於試下新野,老婆話要食鴨,最後就決定訂羲和雅苑。先講環境,有靚海景對住成座ICC, 相信呢個view都佔左成餐飯價錢1/3左右第一次嚟唔知咩好食咩唔好食,咁就個2人套餐$1388,希望會有驚喜。第一道菜上左個磯煮鮑魚,好食,也是成個餐最好食的一道菜,鮑魚好淋而有咬口、伴碟的蘿蔔入哂味,真係超越我預期的味道。第二道菜就係烤鴨,三個部位三種食法,有芥末醬、傳統烤鴨醬、藍霉醬、爆炸糖等,坦白講唔會有大驚喜,不過不失。跟著再上一個獅子頭,好普通的豬肉丸,失望。第四道就係黃扒魚肚,但是魚肚帶點腥味,就係靠熱辣辣的南瓜湯才可以吃完食到這裡,店員突然要把我們的4座位分出一半給另一邊的5人入座客人,當然我們也沒有拒絕,但是我們變成了2人枱後,枱面是有點擠迫,其實以$800/人均的價錢內說是有點兒那個。第五就就是燒汁芥末牛肉粒,天啊!我還以為到了金X餐廳,又食到那種似曾相識的梳打粉淹牛扒的感覺,完全沒牛肉味接著再上的潮仔蠔仔泡飯夠熱,確係唔錯,還有一個松露蝦仁煎蛋,普普通通。最後吃了一個紫薯燕窩蒸蛋白,不太甜,還算味美。後記:想找一個侍

第一次嚟唔知咩好食咩唔好食,咁就個2人套餐$1388,
磯煮鮑魚

烤鴨

跟著再上一個獅子頭,好普通的豬肉丸,失望。

黃扒魚肚

燒汁芥末牛肉粒

接著再上的潮仔蠔仔泡飯
夠熱,確係唔錯,還有一個松露蝦仁煎蛋,普普通通。
松露蝦仁煎蛋

最後吃了一個紫薯燕窩蒸蛋白,不太甜,還算味美。
紫薯燕窩蒸蛋白

後記:想找一個侍應加水真係不容易,總共叫了3次才得道一個回應,以這個價錢來說,服務質素係未達標準的,希望將來會有改善
潮式蠔仔泡飯
2019-01-20
磯煮鮑魚
紫薯燕窩蒸蛋白
潮式蠔仔泡飯
2019-01-19 2285 浏览
曾經女朋友問我細個嘅時候最鍾意食咩,我即刻回想起小時候老母帶我返大陸食片皮鴨,因為好味又好玩,自己非常享受包裹既過程。估唔到今日女友就帶咗我去鼎鼎大名既羲和雅苑。入座嘅時候大約九點,但門口依然好多人排緊隊,可見餐廳嘅受歡迎程度。我哋坐係窗口位,成個維景一覽無遺。餐廳室內設計係不折不扣既中國風,不失高貴典雅,燈光非常充足。自己之前上YouTube睇謝霆鋒整鋒味獅子頭,今次終於有機會試到獅子頭。味道果然如YouTube片所講,肉質非常柔軟,亦非常多汁,下飯既話一流,所以餐廳亦會送上一細碗白飯。食緊獅子頭嘅同時,第二道菜已經上左,就係松露牛肉羹,湯羹晶瑩清澈,每一羮都見到松露嘅蹤影,松露既香的確抵擋唔住。牛油芝士焗大蝦總共有四隻,每一隻都肉質鮮甜,配上牛油芝士汁,更加滋味無比,真係想連汁都食埋。第四道菜係清梅一字骨,醬汁本身亦唔會太稠,豬肉本身亦唔會太肥,整體酸酸甜甜唔太膩。當師傅行過嚟嘅時候,我就知道主角係時候出場啦,係我期待已久嘅片皮鴨!首先職員送上一個八寶盒,裏面有青瓜絲、京蔥絲、甜面醬、洋蔥、山楂條、藍苺醬、爆炸糖同芥末醬。欣賞完師傅嘅刀工後,三款烤鴨就呈現係我面前,包括有鴨胸皮、鴨

松露牛肉羹

清梅一字骨

欣賞完師傅嘅刀工後,三款烤鴨就呈現係我面前,包括有鴨胸皮、鴨胸肉同鴨腿肉。

首先鴨胸皮蘸上藍苺醬同爆炸糖,鴨皮本身非常酥脆,有入口即融嘅感覺。鴨片配上藍苺醬爆炸糖看似九唔搭八,但味道卻非常夾,爆炸糖喺口裏跳動嘅感覺亦非常有趣。

至於鴨胸肉方面,職員建議蘸芥末醬,鴨胸肉非常嫩滑,蘸上芥末醬變得酸酸甜甜唔會太膩。

最後鴨腿肉方面,除咗傳統方法:青瓜絲京蔥絲甜面醬加鴨餅,餐廳提供一個嶄新,比較西式嘅食法,就係洋蔥條加山楂條,兩款食法各有特色,但最重要嘅我終於可以重拾當年包裹既興奮心情。

今餐最後一道菜就係百年醬肉配荷葉包,醬肉被切成簿片,荷葉包非常軟稔,將數片醬肉放係荷葉包中間,百年美味就此誕生。

百年醬肉配荷葉包

個人認為高質素嘅中菜比西餐更加難能可貴,所以就算價錢比較貴,我遲啲一定帶老母嚟食,重溫昔日一齊食片皮鴨嘅美好時光。
2019-01-10
$555.5 (晚餐)
松露牛肉羹
清梅一字骨
百年醬肉配荷葉包
  • 馳名烤鴨(半隻)
同朋友都想食片皮鴨,就揀咗羲和雅苑,因為我地兩個都未食過。Staff好有禮貌,我地坐低咗一陣,有另一枱「窗口」枱客走,佢主動問我地想唔想轉sea view 枱。我地當然轉,對住海景,食飯都開心啲蝦乾冰草:冰草唔係好多地方有,所以我見親多數都會叫。呢度的冰草好爽脆,仲配咗梅子汁(應該係),好清新,食完胃口大開。張氏獅子頭Menu 寫咗係公司其中一個執行董事祖母的私家配方。個獅子頭細細,唔會食到好漏,肉質鬆軟,配埋白飯食,一流山藥燕窩羹山藥切到細細粒,飲個陣食到脆口脆口,加埋燕窩,兩款質地好㚒金沙鮮魷魚咸蛋黃包住炸魷魚,表面香脆,入面魷魚好淋,但又唔係「拿」到無哂質地個隻,食到停唔到口!重頭戲:片皮鴨(半隻)呢到有好多配料,其中爆炸糖、藍莓醬,都係特色!隻鴨熱騰騰,師父會係我地面前「片」,個三碟鴨係唔同部位,放枱個陣有熱水「坐」住,等啲鴨保持夠熱。staff會講解,仲建議食法第一碟,建議用爆炸糖同藍莓醬,食落口感好特別!傳統配法新式配法鴨皮好脆,肥瘦適中!糖水當然唔少得!叫咗蛋白杏仁露,杏仁味好香,又唔會太甜。
同朋友都想食片皮鴨,就揀咗羲和雅苑,因為我地兩個都未食過。

),好清新,食完胃口大開。

山藥燕窩羹
山藥切到細細粒,飲個陣食到脆口脆口,加埋燕窩,兩款質地好㚒

金沙鮮魷魚

重頭戲:片皮鴨(半隻)
呢到有好多配料,其中爆炸糖、藍莓醬,都係特色!

第一碟,建議用爆炸糖同藍莓醬,食落口感好特別!

傳統配法

新式配法

鴨皮好脆,肥瘦適中!

糖水當然唔少得!叫咗蛋白杏仁露,杏仁味好香,又唔會太甜。

2019-01-16
  • 羲和馳名烤鴨
  • 金沙鮮魷魚
2019-01-14 148 浏览
相信片皮鴨嘅魅力大家都明白 細細個覺得好好玩又有得食 以前係中式酒樓都會叫爸爸嗌 但係大人成日都覺得爆肚唔抵食都大個都唔為意有啲食片皮鴨嘅專門店 直到多咗上大陸食嘢 知道羲和既存在 即都好想試但係大家都知道啦大陸選擇咁多即都好想試但係大家都知道啦大陸選擇咁多 通常唔係打邊爐就係食烤魚 難得知佢香港有分店唔使山長水遠上大陸就約朋友去咗試一次 如果大家唔熟海港城嘅話 一開始都有少少難搵間鋪 因為係海運最入 如果唔係因為呢間鋪頭我覺得我行海港城都唔會行到過去 但係正正因為個位置喺嗰度所以個無敵大海景好Jeng馳名烤鴨半隻 328隻眼會即場係你地片 之後介紹每個部位用唔同嘅食法 例如鴨胸皮係全隻鴨最脆既地方會點爆炸糖加藍妹醬 好特別 有驚喜既食法好impress人鴨胸肉 會點芥茉漿 個source係師傅自己調製 甜甜酸酸好惹味半隻鴨夠三個人食 但大家唔好當主食 當前菜較符合理想小肉餅 8件 $88有四件同埋八件簡 但係我哋冇留意到佢係位於主食嘅部份 意思即係會飽肚 所以我哋唔小心叫咗8份 百年醬肉 $98調味好食 唔會太鹹 豬肉每塊切得好平均 肥瘦均勻金沙鮮魷魚🦑 $168個皮好薄好鬆脆 啲

但係正正因為個位置喺嗰度所以個無敵大海景好Jeng

小肉餅 8件 $88

百年醬肉 $98

調味好食 唔會太鹹 豬肉每塊切得好平均 肥瘦均勻

金沙鮮魷魚🦑 $168

個皮好薄好鬆脆 啲鹹蛋黃面真係好正 好野味好送飯 平時鍾意食椒鹽鮮魷嘅朋友一定要試

椒麻澳洲牛肋條$488

雖然係平但係真係好多好夠食 三個人一齊食最後都食唔晒 唔算好辣平時唔係太食到辣嘅朋友都接受到 每一件褸都好大舊但係好林身 一啲都唔硬

櫻花蝦海味蒸飯$128

呢個飯係有少少驚喜因為冇諗過咁好食 如果唔係太飽嘅話我同朋友都好想叫多個 我返好多料 好香口

薑汁紅棗小桃膠

最後甜品叫咗個小桃膠 佢嘅薑汁味勁重 所以我男伴唔太中意😂 但係嗰日好凍所以覺得好暖身 而作為女士覺得好jeng
今晚同朋友食慶功飯,因為朋友完左一單大Project,佢就問我有無邊間餐廳之前食過覺得好正可以再介紹比佢,我諗左一諗,然後就同佢講左呢間位於海港城海運果邊既餐廳 羲和雅苑。羲和雅苑呢間北京菜餐廳算係我腦海中一直有佔據一個位置,因為對於鍾意食北京鴨既人黎講,呢到真係一間唔錯既餐廳。餐廳環境:呢間餐廳其實位置唔錯,雖然行入去真係有小小遠,不過係你食飯既過程中會望到海架,有海景睇之餘仲有咁多美食,其實係幾chill。餐廳內既環境好唔錯,都算坐得舒服,枱與枱之間亦唔會覺得逼。餐廳餐牌巴蜀口水雞(半隻) $168雖然我本身麻麻哋食辣野,但係因為朋友好鍾意食辣,所以都決定叫一個冷盤,佢就話想食口水雞,呢度嘅口水雞都算幾辣,不過都啖啖肉,朋友話覺得肉質幾好,不過都真係有啲辣。呢度嘅口水雞價錢其實唔算平,我覺得性價比一般。栗米魚肚羹 $88我同呢個朋友都好鍾意飲湯,跟住我哋決定叫粟米魚肚羹share,一人份量嘅粟米魚肚羹其實真係大概一碗左右,不過我同朋友都叫咗好多嘢食,所以其實份量係OK。呢度嘅粟米魚肚羹算係幾真材實料,我記得我上次嚟都有飲,粟米蓉加上超級多嘅魚肚,味道好正,魚肚又有咬口,正!花蜜汁黑
餐廳環境:
餐廳餐牌
巴蜀口水雞

巴蜀口水雞(半隻) $168
栗米魚肚羹
花蜜汁黑椒雞翼
花蜜汁黑椒雞翼 $88花蜜汁黑椒雞翼係我覺得全晚必叫嘅餸之一,呢到既雞翼真係好好食,性價比好高,黑椒嘅味道唔重唔淡,配上已經凝固咗嘅蜜糖,一咬落去外脆內軟,外層嘅蜜糖真係超級好味,內裏嘅雞肉肉質超級鮮嫩,呢度嘅雞翼真係唔可以唔試。
青梅一字骨
青梅一字骨 $138
青梅一字骨係我同朋友都覺得想試嘅餸,佢嘅醬係幾多,好開胃,我同朋友都覺得佢嘅醋味幾特別,份量都幾多,呢個價錢叫到咁既質素都算唔錯。
牛油芝士焗大蝦 $188
牛油芝士焗大蝦一上到枱,陣芝士味已經好勁,話明焗大蝦啲蝦真係好大隻,配上勁濃芝士,真係好好味。除咗芝士焗大蝦之外,個蝦底仲有一啲米餅,食完蝦之後再食米餅,極尚享受。
金沙鮮魷魚 $168
金沙鮮魷魚係我話一定要食嘅餸,本身我對鹹蛋味嘅食物真係難以拒絕,呢度嘅魷魚仲要整得唔錯,肉質幾嫩,起碼識落唔會好似擦膠咁,配上新鮮炒嘅鹹蛋,成件事真係好完美,可能係因為我同朋友叫得太多餸嘅關係,最後我哋都打包左啲返屋企食,拎到返屋企媽媽都話好好味。
馳名烤鴨 (半隻)
馳名烤鴨 (半隻) $328
黎到羲和雅苑,真係唔可以唔要呢度最出名嘅招牌烤鴨,我哋因為得兩個人嘅關係,最後只係叫咗半隻,不過份量絕對已經係非常足夠,呢度嘅烤鴨係會分為三盤,第一份係只有鴨皮,第二份係有鴨皮加肉,第三份係只有鴨肉。每一份所配既醬都唔同,餐廳侍應會再慢慢講解,三盤個底會有熱氣哄住唔怕凍。呢個烤鴨真係超級好味,一定要叫呀!
2019-01-13
栗米魚肚羹
花蜜汁黑椒雞翼
青梅一字骨
金沙鮮魷魚
馳名烤鴨 (半隻)
2019-01-14 119 浏览
呢間餐廳之前係勁難BOOK位...要預早至少兩三星期先有位,仲要分兩節時間,注意,就算係平日都係兩郵時間架!!! 不過而家可能熱潮退左D,一兩日前都BOOK到,但都建議要BOOK! 因為當日我星期四,食6:30早果段時間都算幾FULL 架,你訂位嘅時候亦都可以考慮預留佢有名嘅烤鴨!我地今晚6個人食飯,叫左半隻鴨、黑松露蠔仔煎旦、一字排、牛柳粒、啫啫A菜、香甜芋條、海味蒸飯半隻鴨,份量好多,佢分3個部位比你食,而且3個唔同部位會叫你配唔同佐料,好特別,佢呢間好岩我口味係因為我個人比較鍾意食多肉,唔鍾意得D皮... 佢仲配埋個八號分寶盒有不同佐料比你,而且佢包皮都算多,我地一人都食都兩件,用晒D皮都仲有肉淨!正黑松露蠔仔煎旦,呢個唔算太特別,只係諗住唔點太多肉,中和下一字排,超正,佢個汁好濃,甜甜酸酸好醒胃,而且肉又夠嫩,呢個算係必食推介牛柳粒,幾好食,但唔算係太特別,不過佢配左D蒿筍、菇一齊整,整體都幾好味啫啫A菜,夠熱又惹味海味蒸飯,搭D海味海鮮,但又係清清地,好食香甜芋條,又係必食推介,其實又少少似拔絲,趁熱食,正

黑松露蠔仔煎旦,呢個唔算太特別,只係諗住唔點太多肉,中和下

啫啫A菜,夠熱又惹味

海味蒸飯,搭D海味海鮮,但又係清清地,好食

香甜芋條,又係必食推介,其實又少少似拔絲,趁熱食,正

2019-01-10
2019-01-14 102 浏览
之前同朋友嚟食過呢間餐廳,覺得都幾好食,今次決定一家人嚟再次幫襯枱一早訂咗,但今次比起我上次嚟時多咗好多人,唔知係唔係出咗名喇……不過呢個都唔係重點,一坐底待應已經問你要咩茶開茶畀我地,服務唔錯嚟呢到當然就係食片皮鴨喇,同上次一樣,先嚟嗰個色彩繽紛嘅伴碟+薄皮,之後就有人即場晌你張枱旁邊片皮,好彩今次同樣有待應過嚟教大家點食,先用藍梅醬同炸彈糖食皮,另外仲有傳統中式同西式(夾洋蔥、山楂條、芥末醬)食法,如果唔係多得佢即場教導,我一定畀屋企人問到口啞啞,最緊要係佢地食得開心,又感覺試到啲新嘢之後就踏入嘗辣之旅,先係叫咗一個干煱椰菜,椰菜食落好惹味,辣度非常適中,椰菜入口亦脆口,感覺煮得剛剛好,加埋有火熱住,保持熱哄哄。另一個就係辣雞,雞方面雖然表面好脆,但入口肉質滑口,就算有咁多辣椒都唔係好辣,個人最欣賞係有鍋巴,鍋巴表面滲入咗啲辣粉晌入面,令無味嘅鍋巴口味更吸引仲有一個上次無食過就係金莎鮮魷魚,一上碟感覺好大碟,啲魷魚好大條,入口食時魷魚咬落好柔軟,外層的炸漿同鹹蛋黃味亦好濃,加上脆口,yummy,最終全家人都吃得好開心,好彩佢地都覺得我無介紹錯

2018-12-13
其實今時今日周街都係食肆,同類型嘅嘢都唔少。此餐廳食物質素確實麻麻, 所謂的片皮鴨 ,真係唔好食囉 , 啲皮又唔香又唔夠脆,咬落去大淡油飛出嚟, 真係有啲想嘔嘅感覺! 服務態度都惡劣!畀錢食晚飯,一圍十人, 限時兩小時也不足就要我們食完一個晚飯, 我食個lunch都個幾鐘啦!呢啲餐廳,真係請我我都唔會再去!
其實今時今日周街都係食肆,同類型嘅嘢都唔少。
呢啲餐廳,真係請我我都唔會再去!
2019-01-11 122 浏览
平日約朋友出街食飯,通常都會約在尖沙咀,比較中間點的位置。這一晚朋友駕了車出來,海港城的泊車位比較多,於是就在商場裡食飯。朋友預訂了中菜廳,心想海運大廈怎麼時候開了中菜館呢,原來就在商場的盡頭,反而不像零售店般吵鬧,可以清靜地食飯。朋友之前來過餐廳,大力推介要點北京烤鴨。因為好耐沒吃過烤鴨,大家都十分期待。令人驚喜的是,師傅會即場在客人面前切鴨皮,貨真價實。蒸籠裡面的是包鴨肉和脆皮的麵皮,還有青瓜、香蔥、甜醬等等的配料。個個認為烤鴨皮的酒分比較多,建議夾青瓜一齊食會平衡滯膩感。黑醋雲耳十分爽脆,不過比較辣,不能吃辣的要考慮一下。蜜汁脆芋絲香甜而脆口,不過放涼了就會黏在一起,所以建議盡快享用。張氏獅子頭,肉身嫩滑,小小的一球剛剛好,配白飯一流!青梅一字骨,酸甜夾雜,肉質爽口牙,非常開胃。平時食金銀蛋白菜就比較多,今次試一試浸萵筍,想不到味道很夾,萵筍脆卜卜的,配湯汁一起食更淺味。荷香鮑魚雞粒燘飯,份量比想像中多,材料也很多,每一口飯都有雞粒和鮑魚。

黑醋雲耳十分爽脆,不過比較辣,不能吃辣的要考慮一下。

張氏獅子頭,肉身嫩滑,小小的一球剛剛好,配白飯一流!

青梅一字骨,酸甜夾雜,肉質爽口牙,非常開胃。

2019-01-10 111 浏览
今日想慶祝吓新一年升咗職 所以就嚟咗呢度食飯呢個餐廳環境幾好 有落地大玻璃 可以望住維港嘅景色 再加埋輕鬆愉快嘅音樂 真係幾舒服😆 侍應數量幾多 所以服務都幾周到 佢地精通普通話更加可以服務到更多嘅人呢間餐廳專係做北京菜嘅 咁當然要叫返半隻馳名烤鴨試吓啦 呢隻烤鴨分咗三小碟 分別係鴨皮 鴨胸肉 同鴨腿肉 三種食法各有特色 侍應好詳細咁介紹比我地知食法🦆 首先係鴨皮 侍應教我地要點藍莓醬同爆炸糖 再係口度含兩秒💥 呢個食法就唔會太膩 但又有油香 口感好新鮮🙊 之後係鴨胸肉 就點芥末食 肉質唔算好韌 鴨嘅味道好出 個人覺得原汁原味比點芥末更好食😛 最後係鴨腿肉 配埋薄餅同甜醬 蔥絲同青瓜絲包住食 餐廳仲推介一種新食法 配藍莓醬 京糕條同紫洋蔥 不過我地都係覺得傳統風味夾啲👍🏻椒鹽炸魚皮 呢碟新鮮炸出嚟 好熱辣辣 但係即使之後攤凍咗 都依然係脆嘅 更值得讚嘅係 佢真係塊塊都好大舊 食落零舍爽😋花蜜汁黑椒雞翼 蜜汁方面唔會太甜 黑椒又唔會蓋過蜜糖嘅甜 雞翼仲大大隻🐥 巴蜀口水雞半隻 呢碟好有驚喜 第一啖食嘅係好重嘅芝麻味 然後之後先帶出個辣味 食到後面就會越嚟越辣 但係會上晒癮咁不停食 墊底嘅
今日想慶祝吓新一年升咗職 所以就嚟咗呢度食飯

巴蜀口水雞半隻 呢碟好有驚喜 第一啖食嘅係好重嘅芝麻味 然後之後先帶出個辣味 食到後面就會越嚟越辣 但係會上晒癮咁不停食 墊底嘅青瓜絲微微解到辣🌶

金沙鮮魷魚 好香鹹蛋黃味 鮮魷唔會好韌 建議大家一定要趁熱食 🦑

籠仔櫻花蝦海味蒸飯 一個好多海鮮嘅蒸飯 櫻花蝦嘅脆將個飯嘅口感再加一個層次🦐 鮮味再提升 飯嘅份量唔會好多 所以唔會飽到食唔到其他菜式

法式朱古力蛋糕 用嚟作為整餐收結係perfect嘅 佢嘅甜唔會好膩 反而令到成餐好圓滿🍫

呢一餐真係食得好豐富 一餐超高水準嘅京菜 物有所值 下次有咩喜慶事一定會再嚟慶祝一番🤤
2019-01-09
午餐
2019-01-09 111 浏览
海港城的海運碼頭改建後,大部份新開的餐廳都有靚景相伴,而餐廳質素亦有返咁上下水準。今次搵左間食鴨出名的,同剛剛從加拿大返黎的好友食餐好的😊。先叫左半隻烤鴨,店員好好特意為我地介紹左三種食鴨的方式,其中一種食法真係好難忘,原來藍梅醬+爆炸糖+一口脆皮鴨係咁好食,鴨既味好出,食落真係溶化左的個胃,必食。還有一點很好的,就是現在冬天,食物很容易好快就凍晒,而放鴨的器皿下面係有一個發熱的容器保暖,很細心。還點了粟米魚肚羹,很足料。麻辣海蜇頭。金沙鮮魷魚好香蛋黃味,但不油膩。最後點了籠仔櫻花蝦蒸飯,賣相很吸引,很快被好友食晒😂😂😂,我只食左半碗😓,滿足。
。最後點了籠仔櫻花蝦蒸飯,賣相很吸引
,很快被好友食晒😂😂😂,我只食左半碗😓,滿足。
2019-01-09 88 浏览
好冇食過北京填鴨,咁啱今日朋友請食飯,我哋就去咗食呢間餐廳啦!店員好熱情,就算我哋冇預訂,佢都畀咗一個近海邊嘅窗邊位畀我哋!值得一讚嘅係,呢度嘅餐牌真係影得好靚,而且好有格調,未食已經好有期待感,流曬口水。「打響頭炮」口水雞同粟米羹係第一道菜,都算係一道開胃菜。口水雞味道偏香辣,而且好有芝麻醬香 味。咬落啲雞肉好嫩,同個醬汁幾夾。佢唔係油淋淋好多辣椒油嘅口水雞,反而係重視醬料嘅味道,不過愈食愈會有一種麻辣嘅味道,喺舌頭上散發。睇個樣唔覺得太辣,但食落係會有啲辣嘅,呢個係我幾估唔到。粟米羹係見唔到一粒完整粟米係入邊,佢係將粟米打成糊狀作一個湯汁,中間會有啲竹笙同埋魚肚,兩者咬落都幾爽口,同個粟米味好相配!「金漆招牌」終於到咗填鴨呢個重點啦,呢度食北京填鴨好講究,每一個鴨嘅部位,店員都有細心同我哋去解釋清楚。佢有提到,因為油脂分佈太多嘅部位係唔適合配埋個捲包嚟食既,就咁食就可以。之後有啲部位就可以點黃芥辣同埋藍莓醬黎食,呢兩個配搭我都覺得好新鮮,之前都未食過,幾特別!而鴨肉部分就可以點返傳統嘅北京填鴨醬,同埋夾返青瓜絲食,最正係我有紫色嘅山楂條,咬落好開胃同鴨肉好夾。「桃紅柳綠」一字骨非常

「打響頭炮」

「金漆招牌」

「桃紅柳綠」
一字骨非常之開胃,汁醬嘅酸甜度啱啱好,咬落唔會太濃味。而且唔會得骨,入面都有足夠嘅肉畀我去食,當中一字骨嘅肉好重肉香。貌相幾特別,又紅又綠。如果四個人一齊食一碟應該啱啱好,但我哋兩個人食就好似有啲太多。

「拍案叫絕」
黑椒蜜糖雞翼係我全晚覺得最震驚嘅一道菜,蜜糖啱啱嚟到嘅時候,依然係呈半融狀態,用筷子夾起雞翼之後,仲有拉絲嘅效果。一黎到枱已經非常之香,同埋好吸引!加埋微微黑椒味,唔太濃,黑椒味同蜜糖出奇地夾!雞肉非常正,軟滑,咬落仲有好多肉汁。

「嘖嘖稱奇」
最後上檯嘅係芝士焗大蝦同埋鹹蛋黃鮮魷,大蝦既蝦殼已經係中間開咗邊,用支叉輕輕一吉就可以起到成嚿肉出嚟,食落都算彈牙,大蝦同個芝士汁好夾,芝士汁有微微嘅焦香味,濃稠度岩岩好,又唔太鹹,吊到蝦肉既鮮甜味出黎。 鹹蛋黃鮮魷個皮炸得好香脆,鹹蛋黃味好出,而且夾埋個鮮魷食幾特別。鮮魷本身冇乜調味,鹹蛋黃味幾濃,加埋鮮魷配搭得幾唔錯,只係略嫌鹹蛋黃脆皮放耐咗少少會有啲油膩,所以食嘅時候要快啲食!