同朋友都想食片皮鴨,就揀咗羲和雅苑,因為我地兩個都未食過。Staff好有禮貌,我地坐低咗一陣,有另一枱「窗口」枱客走,佢主動問我地想唔想轉sea view 枱。我地當然轉,對住海景,食飯都開心啲蝦乾冰草:冰草唔係好多地方有,所以我見親多數都會叫。呢度的冰草好爽脆,仲配咗梅子汁(應該係),好清新,食完胃口大開。張氏獅子頭Menu 寫咗係公司其中一個執行董事祖母的私家配方。個獅子頭細細,唔會食到好漏,肉質鬆軟,配埋白飯食,一流山藥燕窩羹山藥切到細細粒,飲個陣食到脆口脆口,加埋燕窩,兩款質地好㚒金沙鮮魷魚咸蛋黃包住炸魷魚,表面香脆,入面魷魚好淋,但又唔係「拿」到無哂質地個隻,食到停唔到口!重頭戲:片皮鴨(半隻)呢到有好多配料,其中爆炸糖、藍莓醬,都係特色!隻鴨熱騰騰,師父會係我地面前「片」,個三碟鴨係唔同部位,放枱個陣有熱水「坐」住,等啲鴨保持夠熱。staff會講解,仲建議食法第一碟,建議用爆炸糖同藍莓醬,食落口感好特別!傳統配法新式配法鴨皮好脆,肥瘦適中!糖水當然唔少得!叫咗蛋白杏仁露,杏仁味好香,又唔會太甜。
同朋友都想食片皮鴨,就揀咗羲和雅苑,因為我地兩個都未食過。

),好清新,食完胃口大開。

張氏獅子頭

山藥燕窩羹
山藥切到細細粒,飲個陣食到脆口脆口,加埋燕窩,兩款質地好㚒

金沙鮮魷魚

重頭戲:片皮鴨(半隻)
呢到有好多配料,其中爆炸糖、藍莓醬,都係特色!

第一碟,建議用爆炸糖同藍莓醬,食落口感好特別!

傳統配法

新式配法

鴨皮好脆,肥瘦適中!

糖水當然唔少得!叫咗蛋白杏仁露,杏仁味好香,又唔會太甜。

2019-01-16