招聘中
$17,500-$25,000
月薪
$17,500-$25,000
月薪
餐厅: 美心皇宮 (信德中心)
资讯:

2013-08-28 2652 浏览
前文曾講到上環的美心皇宮是很好的飲茶選擇,今天再推薦一下這裡的一個特別點心介紹。兩個月前的生日當日,小弟要上班,誰知道第一次在這裡飲茶,就試吃了一個新奇的點心,煎堆王,同事都說可以當一個生日蛋糕,我末見過聽都覺得好奇。可能你會覺得,煎堆有什麼特別呢?這個是一個極大的煎堆,我平生都未試過,可能是孤陋寡聞的關係吧,不過這個原來是來自中山名物的炸煎堆王是很出名的,多謝同事介紹才認識這東西。放在枱上的一刻,氣勢之勁,非同凡響,的確如朋友所說,客的外形有趣特別,可以當生日蛋糕切,是一個特別難忘的經驗,未試過的朋友絕對可以安排一下。說回味道,它的確幾好味,和平時煎堆不同,平時煎堆是很大舊而且多油,這個就一點也不多油,而且其皮很薄,吃多舊也不會感覺很膩。而煎堆王裡面有些炸不完的麵粉在球的底部中心,將煎堆的皮沾一些口感胋胋的麵粉,可口非常。上枱不夠十分鐘,整個球也被吃掉了,可見其好吃的程度。影相好,又可以當生日蛋糕切,差不多每枱大枱也叫,又好吃。下次上環上班的朋友有同事朋友生日可以想想這個選擇,絕對有驚喜。

上枱不夠十分鐘,整個球也被吃掉了,可見其好吃的程度。

2013-07-05
2013-08-27 1709 浏览
在上環工作的日子,飲茶的機會多了很多,因為如果一班人吃飯,飲茶是最好的選擇。經過這麼多次,於信德中心的美心皇宮應該是最好的選擇。簡單地說,平靚正。通常在上環飲茶一百蚊都不知吃了什麼,但這裡就吃得又豪又快樂。特別是有幾個的精品點心,很值得討論和推薦一下。我特別喜歡的是這個雨花海哲頭。入口很爽,有用過酒浸同涼伴,是夏天消署佳品,而且大小適合,一淡便是一小舊的海蜇頭,比一條的海哲的口感經驗更一流。金牌燒腩仔也是非常精巧細緻的。皮很脆,燒得剛好,不會是多油而且乾爽的腩仔皮,肉質也不錯,如果喜歡比較瘦的燒腩,這個實在值得推薦。胡麻醬青瓜又是另一道消暑的最佳朋友。涼伴的醬清新可口,配合青瓜的爽勁令人吃得開胃,是令人滿意的前菜。馬拉糕是繼富臨外我最喜歡的。味道很甜,那個軟滑程度和甜的份量剛剛好,是那種古法馬拉糕的味。醬汁鹵牛雜大大份,基本上什麼大路位置也有,最重要的是肚很多,眾所周知肚是很貴的部份,所以顯然這個雜好抵吃。不過略嫌魯水味不夠入味。燒賣夠肥,不過蝦很大隻,也算爽口,都算值得一試。手撕雞就擇相吸引,但肉很少,骨很多,雖然味覺上算好吃,雞肉滑溜,不過份量小,在其他又平又抵的點心下不夠吸引。我

特別是有幾個的精品點心,很值得討論和推薦一下。
雨花海哲頭
金牌燒腩仔
胡麻醬青瓜
醬汁鹵牛雜 ,燒賣

燒賣夠肥,不過蝦很大隻,也算爽口,都算值得一試。
手撕雞
排骨陳村粉
我很喜歡吃陳村粉,於是叫了這個排骨陳村粉試試。老實說,那個粉真的不值一吃,又小又幼,吃完像沒有吃似的,不過排骨相當入味,全舊排骨都好像蒸了很久似的把醬汁全吸掉,好味到不得了。

吃了這麼多的點心再加普通的包點和腸粉,每人也只是八十多元,比較其他的同區酒樓比抵很多,實在是好去處,不過要留意這裡實在很多人,記得要訂位。

而且太多人飲茶的日子,服務也真的很一般,不過如果價錢抵,也算可以接受吧。
2013-08-07
雨花海哲頭
金牌燒腩仔
胡麻醬青瓜
2013-08-17 1176 浏览
一餐賀年飯的開心飯局分享 :-)「金陵琵琶乳豬」- 乳豬皮明顯燒得過燶了,但喜慶飯局,無豬豬助慶點得?「翡翠蚌片蝦仁」- 蝦仁蚌片都夠鮮爽「翠棠玉環瑤柱脯」- standard 賀年菜之選「脆奶貴妃蝦球」- 炸鮮奶內包著小蝦球,一腍一爽,是個蠻特別的配搭「上湯雞茸燴燕窩」- 超多燕窩,多得有點誇,啖啖都是燕窩「蠔皇金錢原隻鮮鮑」- 鮮鮑夠爽彈入味,這已是重點了!「清蒸大海石斑」- 大海斑成斤重,蒸得有點太老,無計!「脆皮蒜花雞」- 炸蒜夠香口,送酒之選最後還有「腊味糯米飯」,「雙喜伊麵」,「幸福甜美點」
一餐賀年飯的開心飯局分享 :-)
「翡翠蚌片蝦仁」- 蝦仁蚌片都夠鮮爽
「翠棠玉環瑤柱脯」- standard 賀年菜之選
「上湯雞茸燴燕窩」- 超多燕窩,多得有點誇,啖啖都是燕窩
「蠔皇金錢原隻鮮鮑」- 鮮鮑夠爽彈入味,這已是重點了!
「清蒸大海石斑」- 大海斑成斤重,蒸得有點太老,無計!
「脆皮蒜花雞」- 炸蒜夠香口,送酒之選
最後還有「腊味糯米飯」,「雙喜伊麵」,「幸福甜美點」

2013-02-04
  • 上湯雞茸燴燕窩
2013-02-12 959 浏览
有時候食嘢真喺唔需要特別諗,一大班朋友聚一聚,圍埋食餐茶掃掃點心已經好高興,再加啲戶外有益心身嘅健康節目,夠玩一整日喇。又喺一個月一次嘅細胞小組聚會,由組員Elvina同佢老公阿銘負責,形式喺戶外,所以就揀咗去西營盤嘅孫中山紀念公園「郊遊」。話就話晌西營盤,好似好遠,其實晌上環地鐵站行過去都喺15min左加,沿路仲喺行海濱,望吓尖沙咀同西九,是日天朗氣清,感覺幾舒服呀。題外話講少少,小弟真喺大鄉里,都唔知有個咁正嘅公園,園內有牌樓、鐘樓、四大寇庭院、水景廣場、兒童遊樂場,最正喺有個紀念草坪,草坪正中央有個孫中山像,而周圍就喺一大片草坪,猶如城市綠洲。我哋個小組有好多大細路同小朋友,同佢哋踢波仔,玩飛碟(最好喺用布做嗰啲),晌草地滾吓,飛撲吓,感覺都後生番啲。由於準備去孫中山紀念公園玩,所以就選咗去信德間美心先嘆茶,食得飽飽先再出發。一如其他美心酒樓,裝修依樣富麗堂皇,而適逢假期,坐無虛席,幸得組員安排,一去就有位,仲蹺埋兩手等住食。點心紙大致分3頁,包晒唔同款式點心,價錢都列得清清楚楚,早茶(7:30am-11:30am)、下午茶(2:00pm-4:30pm)比正價平1/3,而以正價計

由於準備去孫中山紀念公園玩,所以就選咗去信德間美心先嘆茶,食得飽飽先再出發。一如其他美心酒樓,裝修依樣富麗堂皇,而適逢假期,坐無虛席,幸得組員安排,一去就有位,仲蹺埋兩手等住食。點心紙大致分3頁,包晒唔同款式點心,價錢都列得清清楚楚,早茶(7:30am-11:30am)、下午茶(2:00pm-4:30pm)比正價平1/3,而以正價計,類別、價錢分為小點$18、中點$24、大點$29、特點$34、頂點$38、蝦餃$30、腸粉$28、廚大$32、廚特$38、廚頂$48、味大$32、味特$38、味頂$48。不過,有啲點心喺由經理或侍應手捧推廣,所以唔知咩價,下面所列嘅點心如無單價,就喺此類食品。
叉燒酥

外皮做得酥香,而叉燒美心一向都做得唔錯,鬆化唔太肥,所以,啲叉燒酥好對板。

炸春卷
春卷炸得夠脆又唔太油,已經令口感不錯,內餡都喺平平實實嘅冬菇絲、肉絲、蘿蔔絲、筍絲……,但作為平常點心,都收貨啦。

自家蒸製蘿蔔糕 $24
細細一兜仔蒸蘿蔔糕,蘿蔔味清甜,少少蝦米、冬菇,好味,但有點貴。

鹹魚肉餅飯 $38
列為頂點,但份量唔多,一個人食都未必夠喉,唯肉餅撻得鬆化,鹹魚很香。
北菇棉花雞 $29
雞件同魚肚都大大件,雞件很嫩口,估計用上新鮮雞肉,所以如果喺咁而定為大點都不為過。

豉汁蒸排骨 $29
排骨都定為大點,食乜都越來越貴,其實我覺得豉汁蒸排骨已經喺一碟無乜太多功夫嘅點心嚟,小弟家中有時都蒸排骨做餸,所以總覺得晌酒樓食蒸排骨最唔抵。

白灼田園蔬 $30
健康為由,大家總喜歡叫碟菜,查實灼菜又喺另一個唔多抵叫嘅點心。

一品砂鍋炆飯 $88
一品就即喺帶子、鴨肉、瑤柱,個炆飯有啲似炒飯,但夠濕身,味道不賴,但餸料確喺偏少。
蜜汁叉燒腸 $28
即拉腸粉,腸粉拉得唔喺好薄,而且捲出嚟個效果好似幾厚咚,但勝在軟滑,唔削,叉燒又好食。
上素蒸粉果 $18

粉果外皮薄得通透,又唔黏牙,裡面嘅冬落粒、馬蹄粒、雲耳粒、甘筍粒、冬菇粒……等等填得滿滿。又要切咁多粒粒,包粉果又要講手藝,定位先喺小點,自己邊識整,識整都未必有咁好,所以依類個人先認為值得叫嘅點心。

南瓜千層糕 $18
千層糕嘅南瓜版,千層糕之間夾著南瓜蓉,雖然千層糕做得鬆軟,可惜南瓜味唔喺太突出,有啲未如理想嘅感覺。

蠔皇叉燒包 $24

叉燒餡多到個叉燒包都爆晒口,一籠兩個,叉燒包總喺飲茶必點,喺廣東點心嘅經典,如果無點就好似差啲差啲咁,飲茶嘅情意結。

香滑奶黃包 $24

一客3個奶黃包,個個又圓又飽滿,包身極之鬆軟,而奶黃餡做得唔錯,既香且滑,依家好多時仲會加入鹹蛋黃碎嚟增加香味添。
蟹籽滑燒賣 $29
食落感覺普普通通,有時自已同屋企人飲茶,都少咗叫燒賣添。

時菜鯪魚球 $24
鯪魚球挺彈牙,魚味濃。有時老婆都會晌街市買啲現成鯪魚肉,返屋企煎鯪魚餅做餸,幾方便嘅一道菜,不過要喺自己親手打,就真喺咪搞喇。

薑蔥牛柏葉 $24
牛柏葉煮得好爽口,但又唔會韌到咬唔開,薑蔥味亦很夠。

山竹牛肉球 $24
牛肉打得鬆化,我晌度諗,依家列為中點,但啲牛肉不斷加,一年仲要加幾次,下次再嚟唔知會唔會變咗大點、頂點呢?
豉汁蒸鳳爪 $24
一個豉汁蒸排骨,一個豉汁蒸鳳爪,飲茶常叫嘅點心,不過上文都講過,依類嘢較易整,真喺晌屋企自己整都得,不過好鬼奇,鳳爪就真喺無酒樓人哋整得咁腍。所以,有時飲茶都仲會叫吓鳳爪嚟啜!

咖喱牛孖筋 $24

鍾意食牛孖筋嘅人就啱晒啦,成碟都淨喺牛孖筋,炆得腍,但咬落黏牙煙韌,咖喱汁又幾香,微辣,幾好食。

三星滑燒賣 $29

話就話燒賣,其實喺蒸豬肉蝦膠,口感爽彈,上面再配以三星:冬菇、鵪春蛋、滑雞件,份量都幾大件頭,味道幾好。

香煎蘿蔔糕 $18
蒸蘿蔔糕就唔錯喇,煎又點呢?一客有3件,仲喺小點價錢,相對抵食啲,不過做煎糕溝沾米粉要多啲,蘿蔔味亦會相對無咁強。
菠蘿叉燒包
港式做法嘅菠蘿叉燒包,迷你呎碼,個個的的骰,好啱細路仔食。喺度食就一定唔抵架喇,志在過過口癮。效果唔錯,兩啖一個。
脆麻花

無預到食甜品,不過啱啱有侍應問到要唔要試吓,大家都話好耐無食過喇,一於叫一碟大家分享依份「甜蜜」。脆麻花做得很鬆脆,小弟就鍾意勁沾糖膠食,正呀!
茗茶每位$10,我哋雖然只有9大4細,但所叫嘅點心陣容頗鼎盛,連飯品、甜品,足足22樣嘢,相信大家都食得好飽好滿足。藉此再次多謝Elvina同阿鉻嘅安排
,食咗餐好嘅,搵咗笪咁舒服嘅戶外地方,又帶咗好多「架生」晌草坪度休息同暢玩。
2012-11-03 462 浏览
是日同朋友飲茶呢度環境幾好.都好乾淨點心來來去去都係蝦餃燒賣呢D.做得都唔會太差,又唔記得影相,得番呢張-O-咁有個類似牛雜既物體,幾入味,又唔係煮得太SOFT,幾好.雞腳有淡淡沙薑味,D表唔會太SOFT,有D彈性.呢個都做得幾好雞飯份量幾多,雞件咸甜適中,雞肉肉質較軟,有一定既水準.排骨幾惹味,蒜味突出!飲茶最緊要坐得舒服,咁先傾到計麻.呢度都OK喔
是日同朋友飲茶

呢度環境幾好.都好乾淨

飲茶最緊要坐得舒服,咁先傾到計麻.呢度都OK喔
2012-07-05
2012-10-16 1334 浏览
Just came back from a tiring trip - yes Macau, so we thought it would be a good idea to have dinner in 信德, and Maxim Palace seems to be the right place?Arrived at around 9 on a Sunday and the restaurant is a bit empty, environment was nice and comfy though, seating was great.The 知客 greeted us cheerfully (yes even at 9pm) and brought us to our seats. We ordered 1. 上湯瑤柱雜菜煲2. 檻角 something 香炒骨3. 琵琶豆腐4. 靚仔一碗The food delivered fairly quickly, and the first one came was said to be...1. 上湯瑤柱雜菜煲A nice l

We ordered

1. 上湯瑤柱雜菜煲
2. 檻角 something 香炒骨
3. 琵琶豆腐
4. 靚仔一碗

1. 上湯瑤柱雜菜煲
正, 不過黎錯左!
A nice lady served us, and we tasted the food happily, the vegetable is so sweet and fresh,
apparently the vegetable is soaked in soup, the soup is rich and creamy, as shown in the pic, its white, very nice indeed, and I taste some fish, hmm... interesting, why fish in 上湯瑤柱雜菜煲?

hang on a sec.. oh it was wrongly delivered..

upon discovering, the lady quickly chucked the fish back into the pot,
however, the manager came and scolded at her in a whispering manner (quietly),
ofcourse, we heard it and felt very bad for the lady.
It clearly wasn't her fault for mis-delivering the food. We saw many similar table numbers being 134
, 134A
, 134B
and without clear signs, its somehow confusing!
The manager did apologise for delivering the wrong food, but what a shame, he scolded her in front of the customers.

So lets start it afresh, the first dish delivered should be:

1. 琵琶豆腐
正正正正正
The dish was beautifully cooked, deep fried then cooked in some sort of chinese sauce. Only thing is that the Choi Sum was completely soaked in chinese sauce (I dont know what it is, probably some corn starch sauce) and the sauce is a bit too thick, more water next time i think.

2. 檻角 something 香炒骨
正正正正
The sauce was great, it tasted a bit like sweet n sour pork but not as sour. Spare ribs are my favourite

3. 盆仔 something 菜

Hmm, I dont think we have ordered this really. So it was wrongly delivered, again.

3. 白飯

Very well.

4. 上湯瑤柱雜菜煲

Finally, it was delivered piping hot, loads of vegetables, we loved it, and all vegetables were cooked nicely, not overcooked/soggy. The soup base was equally good, not too salty but just right.
正正正正正正
No free desserts/fruits/sweet soup.

Overall, it was a fair meal, Maxim kept its standard and we would definitely come back for our next try or visit other Maxim restaurants!

Happy Christmas!
2012-10-14
庆祝纪念
圣诞节
正, 不過黎錯左!
正正正正正
正正正正
正正正正正正
  • Rice
2012-06-25 193 浏览
明爐燒味雙拼跟迷你冬瓜盅$52+芒果布甸$8…剛從澳門坐船回港,可能風高浪急,有小小肚餓兼頭暈,—落船,馬上整個叉燒拼切雞飯急救叉燒:軟諗得黎又唔太肥,good!切雞:—般啦,最緊要夠熟嘛,okay架主打~冬瓜盅,真係好迷你,湯頭真係好甜,可惜個冬瓜唔夠諗,刮出冬瓜肉黎食就太…芒果布甸加$8就有得食又唔駛自巳整就梗係正架不過十蚊唔洗嘅就唔好諗住多芒果肉囉╮(╯▽╰)╭
明爐燒味雙拼跟迷你冬瓜盅$52+芒果布甸$8…
剛從澳門坐船回港,可能風高浪急,有小小肚餓兼頭暈

—落船,馬上整個叉燒拼切雞飯急救

叉燒:軟諗得黎又唔太肥,good!

切雞:—般啦,最緊要夠熟嘛,okay架

芒果布甸加$8就有得食又唔駛自巳整就梗係正架
不過十蚊唔洗嘅就唔好諗住多芒果肉囉╮(╯▽╰)╭
题外话/补充资料: 可以—試,個餐D餸夠抵食!
2012-06-25
2011-10-02 447 浏览
在Pofulam拜完山去飲茶,最方便是信德中心的美心皇宮,12時前到達,13人也不用等位,這間美心皇宮大多數都是4-6人枱。美心皇宮的食物和點心通常是令我最滿意的酒家,今次13人點了很多點心。食點心中途,發現不遠處的枱有個大煎堆,找侍應問問,為我們落單要一個,很快煎堆王到,嘩…又大又圓,個個人都要影相,興奮喧嘩一輪過後,煎堆王已凍了,用刀叉切開,裡頭底層有一大塊白色甜味的漿粉,以為未熟,又找侍應問問,她答不是未熟,是用來顧定位置,否則煎堆會碌來碌去,跟着大家用手撕開吃,還沾些甜漿粉吃,最脆是圍着白色粉漿四周部位,到最後只剩餘底部的煎堆,因固定底部那部份很油膩。下次再吃,要有8人以上才好,因為真的太大個。
近照
內照
2011-10-01
2011-07-03 90 浏览
每星期都會同家母飲茶, 今日去左美心皇宮, 食左:雞絲粉卷: 幾好食, 雞肉嫩而木耳爽, 粉皮唔會太厚, 係一個幾好食嘅點心煎腸粉: 唔太得, 煎得唔夠身, 又無咩味, 靠醬油同醬料搭夠鹹水角: 外皮太結實, 唔太好食, 不過料係ok嘅~燒賣: 真係唔錯, 豬肉結實有肉味, 有蝦但係唔會太多, 家母大讚麵醬蒸茄子:有顆幾彈牙嘅蝦丸, 茄子幾淋身唔錯, 反而麵醬無咩味~馬蹄糕:馬蹄味夠,我嫌有小小太硬身姐~
每星期都會同家母飲茶, 今日去左美心皇宮, 食左:

雞絲粉卷:

煎腸粉:

唔太得, 煎得唔夠身, 又無咩味, 靠醬油同醬料搭夠

鹹水角:

外皮太結實, 唔太好食, 不過料係ok嘅~

燒賣:

真係唔錯, 豬肉結實有肉味, 有蝦但係唔會太多, 家母大讚

麵醬蒸茄子:

有顆幾彈牙嘅蝦丸, 茄子幾淋身唔錯, 反而麵醬無咩味~

馬蹄糕:

馬蹄味夠,我嫌有小小太硬身姐~
2011-07-03
$65 (早餐)
2011-06-26 158 浏览
補記月中家族十人往澳門度假。當天早上拿了船票後,距離登船時間還有一個多小時,大夥兒只好往酒樓吃點東西打發時間 。美心皇宮是最近的選擇。十人吃了十六盤點心兩盅蒸飯,不多,因為得留位置吃更好的 。我只淺嘗了以下幾樣 (註:以下是早茶時段定價,約莫是正價的三分之二): 小點 ($11.8) ──香煎蘿蔔糕、娥姐素粉果、咖哩牛孖筋、欖仁馬拉糕美心蘿蔔糕向有口碑,不會差到哪裡去。糕煎得金黃金黃的,調味偏鹹 (男士們卻謂剛好 ),臘味味足,就蘿蔔絲不多。我是只要有好辣椒醬就能「滅糕」之人,偏偏這裡的不對口味…… 素粉果皮透明,內裡餡料一覽無遺──切成粒狀的冬菇、甘筍、芹菜等。餃皮太黏欠缺韌性,調味也「寡」──當天唯一不好吃的點心。牛孖筋共來了三碟,點了又點。坊間酒樓常以柱侯或黑椒調味,咖哩比較少見。大夥兒喜歡它腍軟黏滑之口感,咖哩辣度溫和但入味,不嗜辣的老人家也能吃。小點來說相當划算。馬拉糕顏色對辦 (我不喜歡黃色那種),鬆軟非常,蔗糖香氣馥郁,一顆顆欖仁貨真價實,喜歡舊式馬拉糕的你不容錯過。 大點 ($18) ──黃沙豬潤燒賣、鵪鶉蛋燒賣、香煎蝦米腸粉(見上圖) 豬潤燒賣和鵪鶉蛋燒賣的豬肉餡一般
補記
樓底甚矮,幸好裝潢色調簡約,感覺尚算寬敞
點心紙
電子點心車有「型」過人
小點 ($11.8) ──香煎蘿蔔糕娥姐素粉果咖哩牛孖筋欖仁馬拉糕
煎蘿蔔糕,調味稍重了點兒
娥姐素粉果,不推薦
素粉果皮透明,內裡餡料一覽無遺──切成粒狀的冬菇甘筍芹菜等。餃皮太黏欠缺韌性,調味也「」──當天唯一不好吃的點心。
大受歡迎的咖哩牛孖筋,點了又點
牛孖筋共來了三碟,點了又點。坊間酒樓常以柱侯黑椒調味,咖哩比較少見。大夥兒喜歡它腍軟黏滑之口感,咖哩辣度溫和但入味,不嗜辣的老人家也能吃。小點來說相當划算。
馬拉糕好吃;豬潤、鵪鶉蛋燒賣則差強人意

大點 ($18) ──黃沙豬潤燒賣鵪鶉蛋燒賣香煎蝦米腸粉

(見上圖) 豬潤燒賣和鵪鶉蛋燒賣的豬肉餡一般,肉質軟滑;但碟底汁液太多,餃皮一夾即穿
!豬潤太薄,蒸過火顯老了;鵪鶉蛋尚可,惟與肉餡猶如「同桌吃飯各自修行」,兩者皆算不得好
。傳統點心還是舊式茶樓做得到家。
請客的姑丈大讚好粉?
姑丈力讚煎腸粉香脆可口。我覺得一般,應該再焦一點兒,外脆內滑方算出色。蝦米份量令人滿意,「混醬」同吃 (可惜店家沒撒芝蔴),還是不錯的。

腸粉 ($22) ──炸麪
炸麪有意外驚喜
炸麪出乎意料地好。端上桌時還是熱騰騰的,薄滑粉皮富米香,內裡油條香脆,美味程度不輸某腸粉專賣店呢
!粉皮多點蔥花的話食味更佳。

頂點 ($35) ──鳳爪排骨飯
盅飯不俗,排骨有點肉味,飯也乾身
雖然不是我掏腰包,那麼小小一盅加一後差不多四十大洋,還真叫人「肉赤
!飯粒很乾爽;豉油甜度適中,不掩豉味;半肥瘦排骨肉質滑嫩,也有些許肉味;鳳爪沒嘗,不予置評。一個字──,只是貴了點兒罷!

其他像順德煎魚餅潮州蒸粉果蟹籽滑燒賣南瓜千層糕等──我沒吃或來不及拍照的恕不在此詳細介紹了。其中比較推薦的有南瓜千層糕:方形、淺黃色的柔軟糕身,一層又一層南瓜茸清香微甜,中點價錢值得一試!

美心集團旗下食肆勝在水準穩定、各方面表現平均,這「皇宮」論環境、食物都不錯,服務卻──基本上是「要人沒人
,泡一壺茶起碼招手六七遍才有侍應稍稍」停下腳步,惹得請客的姑丈老大不高興!早茶尚且如此,午市滿座豈非更差?然而身在上環、不到四十元一位、能吃至六七分飽的「不含味精」的點心早餐,夫復何求?
2011-06-12
$38 (早餐)
樓底甚矮,幸好裝潢色調簡約,感覺尚算寬敞
點心紙
電子點心車有「型」過人
大受歡迎的咖哩牛孖筋,點了又點
炸麪有意外驚喜
盅飯不俗,排骨有點肉味,飯也乾身
  • 咖哩牛孖筋,欖仁馬拉糕,炸麪
2011-06-22 74 浏览
和朋友兩人前往吃午餐,12:15p.m 到達,食客已坐得滿滿,我們坐的檯號是 No. 178 .已奇怪檯上怎麼沒有號碼座?侍應生又把 No. 177 檯號的點心送錯給我們.接著經理才找侍應生把檯號寫在紙卡上以資分別.(相信No. 177 & No. 178 兩張檯是臨時加的, 所以有點亂.)幸好點心很快上桌. 味道亦不錯. 鮑魚汁荷葉飯 ~ 鮑汁味不算濃, 但有飯香及有咬口.茶居腐皮夾 ~ 一層層腐皮, 中間夾有肉碎. 很懷舊的一款點心.瑤柱灌湯餃 ~ 原粒瑤柱, 湯底很清, 餃子的外皮很滑. 我們一時多準備結帳, 眼見共 3 桌食客已示意結帳.奈何人手不足, 結帳亦要等好一會. 希望酒樓能增添人手, 減低其他職員的工作量.
和朋友兩人前往吃午餐,
12:15p.m 到達,
食客已坐得滿滿,
我們坐的檯號是 No. 178 .
已奇怪檯上怎麼沒有號碼座?
侍應生又把 No. 177 檯號的點心送錯給我們.
接著經理才找侍應生把檯號寫在紙卡上以資分別.
幸好點心很快上桌. 味道亦不錯.
鮑魚汁荷葉飯 ~ 鮑汁味不算濃, 但有飯香及有咬口.
瑤柱灌湯餃 ~ 原粒瑤柱, 湯底很清, 餃子的外皮很滑.
我們一時多準備結帳, 眼見共 3 桌食客已示意結帳.
奈何人手不足, 結帳亦要等好一會.
希望酒樓能增添人手, 減低其他職員的工作量.
鮑魚汁荷葉飯
茶居腐皮夾
瑤柱灌湯餃
2011-06-21
鮑魚汁荷葉飯
茶居腐皮夾
瑤柱灌湯餃
2011-05-02 81 浏览
一大早起身到中環辦證,7點30分得閑抖一陣,朋友建議可以到旁邊的美心皇宮飲個早茶,我擔心未有這麼早有茶飲,朋友說出入澳門的人流量那麼大,我們現在飲茶不算早啦,行到卻見成個廳已有十幾張台了,環境不錯,燈光很柔和,也很清靜,襯不夠瞓的我。我們要了壽眉茶,然後點了幾個點心。茶是不錯的,盛茶葉的壺是白瓷的,盛開水的壺是不鏽鋼的,水也夠滾。只是朋友說點的是普耳,來是卻是壽眉。這間不是手推車,都是自己畫單,選擇也很多。我們點了鯪魚球粥、蝦餃、煎腸粉、煎魚餅、茄子、菜苗餃。鯪魚球粥:粥是不錯的,鯪魚球也很新鮮彈牙,只是粥不夠熱,加D菜絲就更不熱了。蝦餃:玉蘭片絲加蝦做的餡,很香,蝦也很新鮮,除了皮稍顯厚了些外,沒有什麼可挑剔的,我個人認為味稍重了一些,朋友又不覺得。煎蝦米腸粉:基本是沒有蝦米的,啱不吃蝦米的我。只是煎得的時間不夠,顯得特別淋。煎魚餅:朋友話一般,我是覺得略有酸味,煎得香D會不會好D呢?魚茸茄子:茄子是我的至愛,只是好像魚茸蒸過了時間一樣,難以咽下。菜苗餃:比起愛丁堡的菜苗餃是有很大距離的,只是比起普通的也不錯差,皮需要改進,太厚。服務方面差不多啦,飲餐早茶啫,點心出得都很快,阿姐上點
服務方面差不多啦,飲餐早茶啫,點心出得都很快,阿姐上點心時都很禮貌。
2010-04-30
$90 (早餐)
表妹打俾我,話買咗水舞間既入場卷.同來回船飛 .我地十二點就去到信德中心.由於我地搭三點,順便食埋lunch.我表妹就建議去飲茶,討論之下就去美心皇宮.先入去攞飛嘩好多人.等咗二十分鐘就有位啦,坐低咗,叫埋茶睇一睇,原來係用點心紙由於啱啱起身.我地兩個叫咗:燒賣.咖哩牛腩.叉燒包.油菜.蘿蔔絲酥餅.點心係新鮮蒸起,但始終食味同其他分店差d.但服務就一貫美心本色.始終中上環都唔係太差.ok.睇吓隻錶,夠鐘上船啦
表妹打俾我,話買咗水舞間既入場卷.
同來回船飛 .
我地十二點就去到信德中心.
由於我地搭三點,順便食埋lunch.
我表妹就建議去飲茶,
討論之下就去美心皇宮.
先入去攞飛
嘩好多人.
等咗二十分鐘就有位啦,
餐具
坐低咗,叫埋茶
龍井茶
睇一睇,原來係用點心紙
好似答題紙,HAHA
MENU
由於啱啱起身.
我地兩個叫咗:
燒賣.咖哩牛腩.叉燒包.油菜.蘿蔔絲酥餅.
點心係新鮮蒸起,但始終食味同其他分店差d.
但服務就一貫美心本色.
始終中上環都唔係太差.
ok.睇吓隻錶,夠鐘上船啦

2011-04-17
龍井茶
1K
2011-03-10 75 浏览
呢間都只係開左冇耐; 咁o岩老豆過馬交, 上船前就食呢間吧.紫色及白銀色的裝修, 地方又大, 幾舒服.集團式都係咁吧.6個人, 想叫個set, 不過只有2人, 4人, 12人set?!最後叫了個4人set 再加d野.餐有湯, 係老火豬骨, 很不錯.燒味一樓都有水準, 今次也不例外;其他的小菜也很好, 特別一提, 本人最成人叫咕嚕肉, 呢度的唔太油唔太肥, 皮脆, 有水準.食完上船, 老豆時間盡在掌握 中集團式美心, 唔平, 但地方, 食物, 服務都有一定的水準呢.
紫色及白銀色的裝修, 地方又大, 幾舒服.
集團式都係咁吧.
最後叫了個4人set 再加d野.
餐有湯, 係老火豬骨, 很不錯.
燒味一樓都有水準, 今次也不例外;
其他的小菜也很好, 特別一提, 本人最成人叫咕嚕肉,
呢度的唔太油唔太肥, 皮脆, 有水準.
食完上船, 老豆時間盡在掌握 中

2011-02-08 71 浏览
路過信德中心看見新開了美心皇宮便決心一試,於是大年初一便帶上老爸老媽去吃飯。可能因爲過年的關係,沒有等位,大堂大概有一半左右的上座率。尤其值得一讚的是地毯很軟,茶具亦精巧但是菜單只得幾頁,可選擇的菜式實在是甚少,服務生説是過年期間只準備了精選的菜式,但爲什麽覺得都是貴价菜呢……?照點菜,填飽肚子要緊。想吃乳豬,於是叫了乳豬+燒鵝,乳豬果然十分香脆,可惜量少,燒鵝略顯油膩,不是上選。此外,炒蚌也讓人印象深刻,味濃量足,火候也恰到好處。或許新店開張,人手不夠,無論是大堂服務或者洗手間都需要加強哦~
,但爲什麽覺得都是貴价菜呢……?
此外,炒蚌也讓人印象深刻,味濃量足,火候也恰到好處。